"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

21/12/22

Επιτυχημένοι μετανάστες της Φθιώτιδας με πολυετή εργασία στην Αμερική

 

Εισαγωγή

   Μετά από πολύχρονη ενασχόληση με τη μετανάστευση στη Φθιώτιδα και την καταγραφή από το αμερικανικό αρχείο EllisIslandτων διαθέσιμων στοιχείων 6.000 ονομάτων μεταναστών, από 55 τόπους προέλευσης (Λαμία, κωμοπόλεις και χωριά) της Φθιώτιδας, η σκέψη ήταν να επιλεγούν όσοι εργάστηκαν τα περισσότερα χρόνια. Απ’ αυτούς, είναι φανερό ότι θα υπήρξαν επιτυχημένοι επαγγελματικά και οικονομικά, μερικοί δε θα εγκαταστάθηκαν μόνιμα στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αναφέρονται σε όσους μετανάστες έκαναν τουλάχιστον 2 ταξίδια ή περισσότερα. Βασική πηγή υπήρξε το αμερικανικό αρχείο EllisIsland.

   Ταυτόχρονα, εκτός από προσωπικά στοιχεία, θα παρουσιαστούν οι τόποι προέλευσης αυτών, τα έτη εργασίας, οι τόποι προορισμού και το αντικείμενο εργασίας τους. Αυτά θα δοθούν με όσο γίνεται συνοπτικό αλλά και περιεκτικό τρόπο.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

                φυσικός


 

1.    Γενικά στοιχεία

   Το όνειρο κάθε οικονομικού μετανάστη ήταν (και ακόμα είναι) να φτάσει σε μια ανεπτυγμένη χώρα, με σκοπό να βρει εργασία και να επιστρέψει - το συντομότερο δυνατό - στην πατρίδα του, με αρκετά χρήματα, ώστε να βελτιώσει τη ζωή του και της οικογένειας (της γονικής αν είναι άγαμος και της δικής του αν είναι έγγαμος). Ο χρόνος παραμονής στην ξένη χώρα δεν μπορούσε να καθοριστεί από πριν, αλλά το έντονο αίσθημα του νόστου ήταν πιεστικό.

   Σημαντικοί παράγοντες ήταν : ο κατάλληλος τόπος, η ζητούμενη εργασία, η ικανοποιητική πληρωμή και η συμπίεση των εξόδων (ενοίκιο, ρούχα, φαγητό, κλπ.). Βοηθητικός παράγοντας ήταν κάποιος συγγενής ή φίλος που είχε προηγηθεί στον ξένο τόπο και συνέβαλε στην αναζήτηση εργασίας, στη συνεννόηση στα αγγλικά, στη συγκατοίκηση για μείωση των εξόδων, αλλά και ως συντροφιά-παρέα στις ώρες της σχόλης και στις αργίες.

Από τη Νέα Υόρκη, επιστροφή ελληνοαμερικανών για στράτευση

 (Νοέμβριος 1912) Πηγή : Library of Congress
    Κάποιοι μετανάστες παρέμεναν στον ίδιο τόπο, είτε η εργασία ήταν ικανοποιητική, είτε όχι. Άλλοι άλλαζαν τόπους, σε συνεννόηση με συμπατριώτες ή φίλους, για βελτίωση των όρων εργασίας τους (είδος ή συνθήκες εργασίας, απολαβές). Όσοι βρήκαν καλές δουλειές παρέμειναν περισσότερα χρόνια. Πολλοί επέστρεψαν το 1912 για να υπηρετήσουν στο στρατό. Υπήρξαν αρκετά παραδείγματα μεταναστών που άφησαν καλές δουλειές για την εθνική προσπάθεια του 1912. Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, έχουμε πολλά δεύτερα ταξίδια στην Αμερική από το 1914.

   Στο μεσοδιάστημα πρώτου και δευτέρου ταξιδιού, οι άγαμοι μετανάστες εύρισκαν το ταίρι τους και νυμφεύονταν. Στους επόμενους μήνες, με τις επιστολές που έρχονταν, μάθαιναν στην Αμερική ότι απέκτησαν παιδί. Οι γυναίκες τους ζούσαν μόνες και μεγάλωναν παιδιά για κάποια χρόνια. Λίγες ήταν πιο τυχερές, όταν όλη η οικογένεια μετοικούσε στην Αμερική, κοντά στον πετυχημένο επαγγελματικά σύζυγο. Αλλιώς περίμεναν την οριστική επιστροφή του συζύγου των στην πατρίδα, για να ζήσουν τα επόμενα χρόνια μαζί.

 

2.    Κριτήρια επιλογής

   Από τα υπάρχοντα στοιχεία των καταγραφών  πρέπει πρώτα να  καθοριστούν τα κριτήρια επιλογής, ώστε τελικά να επιλεγούν οι πλέον πετυχημένοι. Εδώ είναι το πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχουν άλλα γραπτά στοιχεία ή και μαρτυρίες, ώστε να διασταυρώσουν τα παραπάνω. Έτσι αναγκαστικά θα ορίσουμε τα κριτήρια αυτά με κάποιο “αυθαίρετο τρόπο”. Επιλέξαμε ότι αυτά μπορούν να είναι για τους μετανάστες οι οποίοι :

1.    Παρέμειναν και εργάστηκαν στην Αμερική τουλάχιστον 5 χρόνια συνεχώς στο α’ ταξίδι τους. Ο μέσος όρος παραμονής και εργασίας όλων των μεταναστών, που έκαναν τουλάχιστον ένα διπλό ταξίδι στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι ήταν 4 χρόνια!

2.    Έμειναν και εργάστηκαν στις ΗΠΑ όσο περισσότερα χρόνια γινόταν, κάτι που είναι ικανό στοιχείο για επιτυχημένη εργασία και ανάλογα χρήματα.

3.    Δήλωσαν στο β’ ταξίδι τους, ότι έχουν κατοικία στις ΗΠΑ.

4.    Δήλωσαν στο β’ ταξίδι τους, ότι έχουν κατάστημα στις ΗΠΑ.

5.    Στο β’ ταξίδι τους στις ΗΠΑ είχαν αρκετά χρήματα μαζί τους.

Είναι προφανές ότι σε όλους τους μετανάστες δεν θα πληρούνται όλοι οι παραπάνω όροι, αλλά αν ισχύουν έστω και μερικοί απ’ αυτούς, τότε είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα ενός μετανάστη να είναι πιο επιτυχημένος.

 

Έλληνες μετανάστες σε καφενείο στη Γιούτα

 

3.    Χρονολογία πρώτου ταξιδιού στην Αμερική

   Αναζητήθηκε ο χρόνος, που έγινε το πρώτο ταξίδι κάθε μετανάστη, ώστε να βρούμε ποιοι ήταν οι πρωτοπόροι. Ως προϋπόθεση τέθηκε, η διάρκεια παραμονής να ήταν 5 χρόνια και άνω, η δε έρευνα απέδωσε τον επόμενο πίνακα (μέχρι και το έτος 1905) :

 

α/α      Ονοματεπώνυμο                     καταγωγή                  έτος

1         Ζώγας Κων/νος                      Πελασγία                   1900

2         Παπαγιάννης Παναγιώτης       Κόμμα                        1900

3         Ζαρλάς Νικόλαος                    Παύλιανη                   1901

4         Αποστόλου Νικόλαος               Κάψη                         1903

5         Γκίκας Διομήδης                      Πελασγία                   1903

6         Καλέντζος Αθανάσιος              Μενδενίτσα                1903

7         Μαλκογεώργης Νικόλαος         Γαρδίκι Ομιλαίων       1903

8         Χριστόπουλος Κων/νος            Γαρδίκι Ομιλαίων       1903

9         Γκίκας Ιωάννης                       Πελασγία                   1904

10        Κατσαρός Γεώργιος                 Γαρδίκι Ομιλαίων       1904

11        Μαλκογιάννης Χαράλαμπος     Γαρδίκι Ομιλαίων       1904

12        Μεγαλιός Ευστάθιος                Μενδενίτσα                1904

13        Ποντικόπουλος Μιχαήλ            Κάψη                         1904

14        Σκοτίδας Ανδρέας                   Παλαιοβράχα             1904

15        Παπαδημητρίου Κων/νος         Ζημιανή                     1905

16        Πετσάλας Κώστας                   Φτέρη                        1905

17        Σπυρόπουλος Κων/νος            Λαμία                        1905

18        Χαραυγής Αχιλλεύς                 Παλαιοβράχα             1905

 

 

4.    Τόποι προέλευσης-καταγωγής των μεταναστών αυτών

   Όπως θα ανέμενε κανείς, οι ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας, με αρκετό πληθυσμό (τα κεφαλοχώρια), που στηρίζονταν κυρίως στην κτηνοτροφία, επειδή η καλλιεργήσιμη γη ήταν περιορισμένη, είχαν αυξημένο αριθμό μεταναστών και οι οικονομικές ανάγκες ήταν πιο πιεστικές. Οι μετανάστες από τα μέρη αυτά, παρέμεναν περισσότερα χρόνια, για να στηρίξουν την πολυπληθή (συνήθως) οικογένεια.

 


   Από τον Πίνακα 1 φαίνεται αμέσως ότι το πολύ ορεινό Γαρδίκι Ομιλαίων είχε τους περισσότερους μετανάστες με πολυετή εργασία (14 άτομα). Ακολούθησε η επίσης ορεινή Πελασγία (ή Μεγάλο Γαρδίκι) με 12 άτομα. Μικρότερους αριθμούς κατέγραψαν η Παλαιοβράχα, η Κάψη, η Μενδενίτσα, κλπ. Εκτός από το ορεινό ανάγλυφο κάθε τόπου, ανεργία κατέγραφαν και οικισμοί στο πεδινό μέρος της Φθιώτιδας. Οι αριθμοί μεταναστών από τέτοιους τόπους ήταν βέβαια μικρότεροι.

 

5.    Ονόματα-καταγωγή, χρόνια και είδος εργασίας στην Αμερική

    Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι ήταν, πόσα χρόνια εργάστηκαν και ποιο ήταν το αντικείμενο της εργασίας τους. Η παρουσίαση θα γίνει για κάθε αντικείμενο εργασίας χωριστά. Τα ονόματα δεν είναι με αλφαβητική σειρά, αλλά σε φθίνουσα σειρά ετών εργασίας.

 

       Α. Έμποροι(merchants)

    Βρέθηκαν 8 άτομα. Για όλους γράφτηκε η λέξη έμποροι, χωρίς να έχουμε όμως στοιχεία για το αντικείμενο της εμπορικής δραστηριότητας αυτών. Αναλυτικά στοιχεία στον επόμενο πίνακα:

 

α/α    Ονοματεπώνυμο                καταγωγή     α‘ ταξίδι        έτη     β‘ & γ’ ταξίδι

1        Ποντικόπουλος Μιχαήλ       Κάψη             1904-1919      15       1921

2        Τσιούνης Κωνσταντίνος     Μερκάδα         1907-1919      12       1921

3        Μάμαλης Νικόλαος             Στυλίδα         1909-1920      11       1920, 1922

4        Καλαντζής Κων/νος          Κάψη               1910-1919      9        1921

5        Γιαννόπουλος Ιωάννης      Στυλίδα           1906-1912      6        1914

6        Κουτσούκης Αθανάσιος      Λαμία            1907-1912      5        1913

7        Θεριόπουλος Τζέιμς           Καμπιά          (;-;)               ;         1926

8        Καλαντζής Χαράλαμπος     Κάψη             ;-1919            ;         1920

 

         Θα ακολουθήσουν μερικά επιπλέον συνοπτικά στοιχεία γι’ αυτούς. Συγκεκριμένα :

1.    Ποντικόπουλος Μιχαήλ : Από τη Μεγάλη Κάψη. Το πρώτο ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-1919 και για 15 χρόνια εργάστηκε στην Τσατανούγκα (Chattanooga) του Τενεσί. Δεν είναι γνωστό το αντικείμενο της εργασίας του. Το 1921, σε ηλικία 44 ετών, έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας έμπορος, με 70 $ μαζί του και πάλι τον ίδιο προορισμό.

2.    Καλαντζής Κων/νος Γεωργ.: Από τη Μεγάλη Κάψη. Το πρώτο του ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1919 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και την Τσατανούγκα του Τενεσί. Το 1921, σε ηλικία 34 ετών και παντρεμένος, με 200 $ στην τσέπη έκανε δεύτερο ταξίδι δηλώνοντας έμπορος (merchant) με προορισμό την Τσατανούγκα του Τενεσί. Μαζί πήγε και η σύζυγός του Σταυρούλα, 24 ετών.

3.    Καλαντζής Χαράλαμπος Γεωργ. : Από τη Μεγάλη Κάψη. Πήγε το 1919 σε ηλικία 36 ετών. Προορισμός του η πόλη Αουγκούστα της Τζώρτζια. Επέστρεψε το ίδιο έτος. Το 1920 κάνει δεύτερο ταξίδι, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία 24 ετών (προφανώς είχε νυμφευτεί). Δήλωσε έμπορος, είχε 100 $ στην τσέπη και ο προορισμός τους ήταν ίδιος, δηλ. η Αουγκούστα της Τζώρτζια, όπου ήταν τα καταστήματά τους (hisshops), όπως δήλωσαν.

4.    Τσιούνης Κωνσταντίνος : Από τη Μερκάδα. Το πρώτο ταξίδι του έγινε την περίοδο 1907-1919 και για 12 χρόνια εργάστηκε στο Σικάγο. Δεν είναι γνωστό το αντικείμενο της εργασίας του. Το 1921, σε ηλικία 33 ετών και παντρεμένος πήγε για δεύτερη φορά, δηλώνοντας έμπορος, με 135 $ μαζί του και τον ίδιο προορισμό (Σικάγο).

5.    Κουτσούκης Αθανάσιος Θωμ. : Από τη Λαμία (όπως δήλωσε). Το πρώτο του ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ. Δεν είναι γνωστό το επάγγελμα που δήλωσε. Το 1913, σε ηλικία 34 ετών, έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας έμπορος (merchant) και πήγε πάλι στο Μάντσεστερ, όπου ήταν ο γιός του.

6.    Μάμαλης Νικόλαος : Από τη Στυλίδα. Το πρώτο του ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1920 και για 11 χρόνια εργάστηκε στην πόλη Άκρον του Οχάιο. Το 1922, σε ηλικία 37 ετών και παντρεμένος, κάνει δεύτερο ταξίδι δηλώνοντας έμπορος, με προορισμό πάλι την ίδια πόλη.

7.    Γιαννόπουλος Ιωάννης : Από τη Στυλίδα. Το πρώτο του ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1912 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το 1914, σε ηλικία 29 ετών έκανε δεύτερο ταξίδι ως έμπορος, πάλι στην ίδια πόλη.

8.    Θεριόπουλος Τζέιμς : Από τα Καμπιά. Δεν είναι γνωστά πότε έγινε το πρώτο του ταξίδι, πόσα χρόνια εργάστηκε, σε ποιόν τόπο και ποιο ήταν το αντικείμενο της εργασίας του. Επέστρεψε στην Ελλάδα και μάλλον νυμφεύτηκε τη Φωτεινή Α. Πρωτοπαπά 20 ετών, το έτος 1926, που είχε γεννηθεί στο Γαρδίκι Ομιλαίων. Το 1926 ο Τζέιμς Θεριόπουλος (το ελληνικό του όνομα δεν είναι γνωστό), που ήταν αμερικανός πολίτης (American Citizen) έκανε δεύτερο ταξίδι, μαζί με τη σύζυγό του, δηλώνοντας έμπορος (merchant) και πήγαινε στην πόλη Έβανστον του Ιλινόις, όπου ήταν το σπίτι του, όπως δήλωσε (Home).

 

           Β. Εργάτες

    Είναι η πλέον πολυπληθής επαγγελματική ομάδα, με 76 άτομα. Είναι εκπληκτική η διαπίστωση ότι- μερικοί εξ αυτών - παρέμειναν και εργάστηκαν στο α’ ταξίδι τους, για 10 και περισσότερα συνεχή χρόνια! Αναλυτικά στοιχεία στον επόμενο πίνακα:

 

α/α      Ονοματεπώνυμο                καταγωγή           α‘ ταξίδι        έτη       β‘ & γ’ ταξίδι

1         Κραββαρίτης Χρήστος         Παλαιοβράχα      1907-1924      17        1924

2         Μαρέτσικας Θεόδωρος        Παύλιανη            1906-1920      14        1921

3         Ζαρλάς Νικόλαος               Παύλιανη            1901-1913      12        1914

4         Παπαγιάννης Παναγιώτ.    Κόμμα                 1900-1912      12        1914

5         Σιάμος Αθανάσιος              Μεξιάτες             1907-1919      12        1921

6         Ζώγας Κων/νος                 Πελασγία            1900-1911      11        1921

7         Γιαννούκος Αναστάσιος      Μενδενίτσα         1909-1919      10        1920

8         Δημόπουλος Κων/νος         Ξυλικοί               1909-1919      10        1920

9         Καλέντζος Αθανάσιος         Μενδενίτσα         1903-1913      10        1914

10        Γκίκας Διομήδης                 Πελασγία            1903-1912      9          1914

11        Γκίκας Ιωάννης                  Πελασγία            1904-1913      9          1920

12        Σιψής Δημήτριος                 Κάψη                  1910-1919      9          1920

13        Αλεξανδρής Αντώνιος         Γαρδίκι Ομιλ.      1907-1915      8          1921

14        Κατσαρός Γεώργιος            Γαρδίκι Ομιλ.      1904-1912      8          1914

15        Λύτρας Γεώργιος                Παύλιανη            1912-1920      8          1921

16        Μεγαλιός Ευστάθιος           Μενδενίτσα         1904-1912      8          1917

17        Χριστόπουλος Κων/νος       Γαρδίκι Ομιλ.      1903-1912      8          1921

18        Σπυρόπουλος Κων/νος       Λαμία                 1905-1912      7          1914

19        Ρέτεμος Κώστας                 Φραντζής            1906-1913      7          1914

20        Χαραυγής Αχιλλεύς            Παλαιοβράχα      1905-1912      7          1914

21        Αποστόλου Νικόλαος          Κάψη                  1903-1909      6          1910

22        Γεωργόπουλος Κων/νος     Παλαιοβράχα      1907-1913      6          1915

23        Γιαννόπουλος Νικόλαος      Λαμία                 1907-1913      6          1915

24        Κελεπούρης Ιωάννης          Παλαιοβράχα      1906-1912      6          1914

25        Κόρδας Πέτρος                   Ζημιανή              1906-1912      6          1920

26        Λάιος Αθανάσιος                Ελάτεια               1907-1913      6          1914

27        Λιάσκος Δημήτριος             Κομποτάδες         1906-1912      6          1914

28        Μαλκογεώργης Ευάγγ.       Γαρδίκι Ομιλ.      1906-1912      6          1913

29        Μαλκογιάννης Χαράλαμ.    Γαρδίκι Ομιλ.      1904-1910      6          1920

30        Μιχελής Σπύρος                  Μεξιάτες             1906-1912      6          1914

31        Μπαλωμένος Ιωάννης         Μενδενίτσα         1906-1912      6          1914

32        Μπίσας Δημήτριος              Πελασγία            1906-1912      6          1913

33        Ξανθόπουλος Γεώργιος      Μεξιάτες             1906-1912      6          1914

34        Περδικάκης Δημήτριος 2     Υπάτη                 1907-1913      6          1914

35        Ρόκας Στέργιος                  Ιμίρμπεη              1907-1913      6          1913

36        Στεργίου Στέργιος              Λαμία                 1906-1912      6          1913

37        Τσάκαλος Κων/νος            Στυλίδα               1906-1912      6          1920

38        Τσιντζιλώνης Σωτήριος      Κομποτάδες         1906-1912      6          1914

39        Χατζόπουλος Ευάγγελος     Πελασγία            1906-1912      6          1914

40        Γαλανός Νικόλαος              Γαρδίκι Ομιλ.      1906-1911      5          1921

41        Γιαννακόπουλος Ελευθ.      Καμπιά               1907-1912      5          1914

42        Γούσιος Βασίλειος              Πελασγία            1910-1915      5          1916

43        Γράββαλος Κων/νος           Ζημιανή              1907-1912      5          1920

44        Δημητρέλος Δημήτριος        Πελασγία            1907-1912      5          1914

45        Ζαχαρής Ιωάννης               Φτέρη                 1907-1912      5          1915

46        Καραμήτρος Δημήτριος       Γαρδίκι Ομιλ.      1907-1912      5          1916

47        Καραμπέτσας Κων/νος       Γιαννιτσού          1907-1912      5          1921

48        Κόρδας Γεώργιος               Ζημιανή              1914-1919      5          1920

49        Κουμπαράκης Νικόλαος      Γιαννιτσού          1907-1912      5          1914

50        Κουρέλης Κώστας               Ζιώψη                 1910-1915      5          1915

51        Λουκόπουλος Νικόλαος       Μενδενίτσα         1907-1912      5          1914

52        Μαλκογεώργης Ιωάννης     Γαρδίκι Ομιλ.      1907-1912      5          1915

53        Μαντέλης Ηλίας                 Μώλος                1907-1912      5          1914

54        Μαρέτσικας Κων/νος          Παύλιανη            1915-1920      5          1921

55        Μπαλάνης Νικόλαος           Φραντζής            1907-1912      5          1914

56        Μπάμπαλης Ευθύμιος          Σπερχειάδα         1906-1911      5          1917

57        Μπάρας Γεώργιος               Στυλίδα               1907-1912      5          1913

58        Νικολάου Γεώργιος            Παλαιοβράχα      1906-1911      5          1921

59        Νικολάου Δημήτριος           Κομποτάδες         1907-1912      5          1914

60        Παλαμιώτης Γεώργιος        Μεξιάτες             1907-1912      5          1914

61        Παπιώτης Κων/νος            Λαμία                 1906-1911      5          1914

62        Παταργιάς Ευάγγελος         Φτέρη                 1907-1912      5          1916

63        Πισλής Ευθύμιος                 Μενδενίτσα         1907-1912      5          1919

64        Πλιάτσικας Κων/νος          Μακρακώμη         1909-1914      5          1920

65        Πρωτόπαπας Αθανάσιος     Πελασγία            1907-1912      5          1914

66        Ραχούτης Κων/νος             Γαρδίκι Ομιλ.      1907-1912      5          1920

67        Σκοτίδας Ανδρέας              Παλαιοβράχα      1904-1909      5          1912

68        Τσιλιμπέκος Ευθύμιος         Ιμίρμπεη              1907-1912      5          1912

69        Τσιριγκούλης Κων/νος       Πελασγία            1907-1912      5          1912

70        Χρυσικός Βασίλειος             Ζιώψη                 1907-1912      5          1914

71        Ευθυμίου Γεώργιος             Μώλος                1906-1911      5+        1914 & 1920

72        Μαλαβέτας Αθανάσιος        Καμπιά               1920-;)           5+        1924-1929 & 1931

73        Νικολοδήμος Παναγιώτης   Γαρδίκι Ομιλ.      1906-1910      ;           1911 & 1920

74        Ραχούτης Δημήτριος           Γαρδίκι Ομιλ.      1907-1910      ;           1912 & 1916

75        Ρεβύθης Ανδρέας                Γαρδίκι Ομιλ.      1910-1911      ;           1914 & 1921

76        Σάρας Χρήστος                   Κομποτάδες         1906-1910      ;           1911-1912 & 1920

 

 

          Γ. Αγρότες-κτηματίες(farmers)

   Βρέθηκαν 11 άτομα. Η αγροτική τους προέλευση είναι προφανής. Αναλυτικά στοιχεία δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί :

 

α/α       Ονοματεπώνυμο              καταγωγή          α‘ ταξίδι        έτη       β‘ταξίδι

1          Μαλκογεώργης Νικόλ.      Γαρδίκι Ομιλ.     1903-1912      9          1914

2          Σασσός Απόστολος            Αμφίκλεια          1907-1913      6          1914

3          Τσατσάς Ευάγγελος          Γαρδίκι Ομιλ.     1906-1912      6          1914

4          Ελαφρός Ευθύμιος            Δρυμαία             1907-1912      5          1914

5          Κόρδας Ιωάννης               Πελασγία            1908-1913      5          1913

6          Κουλούρης Βασίλειος        Γιαννιτσού         1907-1912      5          1913

7          Μιχαλόπουλος Σπύρος      Λιβανάτες          1907-1912      5          1914

8          Μπίκας Δημήτριος             Σπερχειάδα        1907-1912      5          1914

9          Πότσας Ιωάννης               Ιμίρμπεη             1907-1912      5          1914

10         Σαμάτης Σταμάτιος           Αμφίκλεια          1907-1912      5          1914

11         Σιάννος  Νικόλαος            Πελασγία            1907-1912      5          1914

 

 

           Δ.  Εργάτες σε φάρμα

     Βρέθηκε ένας μικρός αριθμός από 4 άτομα. Περισσότερα στοιχεία στον επόμενο πίνακα:

 

α/α    Ονοματεπώνυμο             καταγωγή        α‘ ταξίδι      έτη       β‘ ταξίδι

 1       Χαραυγής Βασίλειος      Παλαιοβράχα      1907-1913     6         1916

 2       Δάμπασης Ευθύμιος      Λειανοκλάδι       1906-1911     5         1911

 3       Μακέλης Χρήστος          Πελασγία            1907-1912     5         1914

 4       Πιλάλης Χρήστος           Ζημιανή              1907-1912     5         1914

 

 

          Ε.  Υπάλληλοι(Clerk)

     Ήταν μόνο 2 άτομα. Αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα:

 

α/α       Ονοματεπώνυμο                  καταγωγή   α‘ ταξίδι       έτη     β‘ ταξίδι

 1         Κοκκινόπουλος Νικόλαος      Υπάτη          1906-1912      6       1913

 2         Ζώζολας Αλέξανδρος            Ξυλικοί        1907-1912     5       1914

 

      Θα ακολουθήσουν μερικά επιπλέον συνοπτικά στοιχεία γι’ αυτούς. Συγκεκριμένα :

1.    Κοκκινόπουλος Νικόλαος Θεοδ. : Από την Υπάτη. Το πρώτο ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1912 στο Σικάγο. Δεν είναι γνωστό το αντικείμενο εργασίας του. Το 1913, σε ηλικία 30 ετών έκανε δεύτερο ταξίδι δηλώντας ως επάγγελμα γραμματέας-υπάλληλος clerk) με τον ίδιο προορισμό.

2.    Ζώζολας Αλέξανδρος : Από τους Ξυλικούς Λοκρίδας. Το πρώτο ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Δεν είναι γνωστό το επάγγελμα που δήλωσε. Το 1914, σε ηλικία 25 ετών, με 200 $ στην τσέπη έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας ως επάγγελμα γραμματέας-υπάλληλος, με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

 

 

         Z. Άλλα επαγγέλματα

   Πρόκειται για 12 άτομα που δήλωσαν και άσκησαν διάφορα επαγγέλματα. Οι περισσότεροι ήταν με διατροφικά επαγγέλματα (4) και ξενοδόχοι (3), οι δε υπόλοιποι είναι μεμονωμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα είναι από ένας : καταστηματάρχης (με άγνωστο το αντικείμενο), ωρολογοποιός, τσαγκάρης, ράπτης και μηχανικός αυτοκινήτων.

 

α/α       Ονοματεπώνυμο              εργασία         καταγωγή          α‘ ταξίδι     έτη    β‘ & γ’  ταξίδι

 1       Παπατριανταφύλλου Θ.     host (;)             Λαμία             1907-1919      12       1919

 2       Μπαλάφας Οδυσσέας        clockmaker       Αταλάντη        1912-1923      11       1924

 3       Λουκόπουλος Παντελ.       εστιάτορας        Κάψη             1916-1925      9        1926

 4       Κατσίμπρας Βασίλειος       shopkeeper       Υπάτη            1906-1913      7        1914

 5       Παπαδημητρίου Κων,        candymaker      Ζημιανή          1905-1912      7        1914

 6       Πετσάλας Κώστας             hotelkeeper      Φτέρη            1905-1912      7        1914

 7       Ναούμης Δημήτριος          molder             Ιμίρμπεη         1906-1912      6        1914

 8       Σούφλας Θεμιστοκλής      ζαχαροπλάστ.    Λαμία             1906-1912      6        1914

 9       Κουρέπης Λεωνίδας          shoemaker        Αμφίκλεια       1907-1912      5        1912

10      Γκόλφης Πολυχρόνης[1]       ράπτης              Μώλος           1911-;                   1913 & 1920-24

11      Ντούμας Ηλίας                 hotelkeeper         Ομβριακή                 1907-;         6+      1914-20 & 1923

12      Παπαλέξης Ιωάννης          μηχανικός αυτ.  Μακρακώμη        1912         8+       1914-1922

 

      Θα ακολουθήσουν μερικά επιπλέον συνοπτικά στοιχεία γι’ αυτούς. Συγκεκριμένα :

1.    Παπατριανταφύλλου Θωμάς : Από τη Λαμία. Πρώτο ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1919, στη Νέα Υόρκη. Το 1919 έκανε δεύτερο ταξίδι και ως επάγγελμα δήλωσε host, με τον ίδιο προορισμό.

2.    Σούφλας Θεμιστοκλής : Από τη Λαμία. Πρώτο ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1912 στο Μπέλιγκο (Bellingo) του Γουαϊόμινγκ. Το 1914 έκανε δεύτερο ταξίδι και ως επάγγελμα δήλωσε ζαχαροπλάστης (confectioner), με προορισμό το Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης.

3.    Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος : Από τη Ζημιανή (ή Δίκαστρο). Πρώτο ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-1912 στο Οχάιο. Το 1914 έκανε δεύτερο ταξίδι και ως επάγγελμα δήλωσε καραμελάς (candymaker) με προορισμό το Σάρπσμπουργκ (Sharpsburg) της Πενσυλβάνια.

4.    Λουκόπουλος Παντελής : Από το Κάψη. Πρώτο ταξίδι έγινε την περίοδο 1916-1925 στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας. Το 1926 έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας ως επάγγελμα εστιάτορας (restauranteur) επιστρέφοντας στο σπίτι του (returning to domicile) πάλι στον ίδιο προορισμό.

5.    Πετσάλας Κώστας : Από τη Φτέρη. Το πρώτο ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-1912 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Επέστρεψε και παντρεύτηκε, το 1914 μαζί με τη σύζυγό του Ευμορφία έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας ως επάγγελμα ξενοδόχος (hotel keeper) με προορισμό το Μπρόκτον (Brockton) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν το κατάστημά του (hisshop).

6.    Ντούμας Ηλίας : Από την Ομβριακή. Πήγε το 1907 για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη. Πρέπει να επέστρεψε στην Ελλάδα πριν το 1912. Το 1914 έκανε δεύτερο ταξίδι στην Χόπκινσβιλ (Hopkinsville) του Κεντάκυ, όπου μέχρι το 1920 κατάφερε να γίνει ξενοδόχος (hotel keeper). Φαίνεται ότι το ξενοδοχείο το είχε μαζί με τον αδερφό του Νικόλαο Ντούμα. Ο Ηλίας Ντούμας επέστρεψε στην Ελλάδα το 1920 και παντρεύτηκε. Με τη σύζυγο Ευσταθία το 1923, το έγγαμο ζευγάρι ξαναπήγε στην Αμερική, με 3.500 $ μαζί του! Προορισμός ήταν ο ίδιος, δηλ. η Χόπκινσβιλ του Κεντάκυ. Ο Ηλίας Ντούμας πρέπει να ήταν ο πλέον επιτυχημένος μετανάστης της Ομβριακής.

7.    Κατσίμπρας Βασίλειος : Από την Υπάτη. Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1913, αρχικά ως εργάτης στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια. Το 1914 έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας ως επάγγελμα καταστηματάρχης (shopkeeper) πάλι στον ίδιο προορισμό, όπου ήταν  ο συνεταίρος του, όπως έγραψε (hiscompanion).

8.    Ναούμης Δημήτριος : Από την Ιμίρμπεη (Ανθήλη). Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1912, σε τόπο της Μασαχουσέτης. Το 1914 έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας ως επάγγελμα molder (πλάστης) με προορισμό την πόλη Μάρλμπορο της Μασαχουσέτης.

9.    Κουρέπης Λεωνίδας : Από την Αμφίκλεια (Δαδί). Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912 στη Νέα Υόρκη. Το 1912 έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας ως επάγγελμα υποδηματοποιός (shoemaker) και στον ίδιο πάλι προορισμό.

10.  Μπαλάφας Οδυσσέας : Από την Αταλάντη. Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-1923, ως εργάτης στη Νέα Υόρκη. Το 1924έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας όμως ως επάγγελμα ωρολογοποιός (clockmaker), με προορισμό τη Μέισον Σίτυ (MasonCity) της Αϊόβα.

11.  Γκόλφης Πολυχρόνης : Από το Μώλο. Το α’  ταξίδι έγινε το 1911-1913 ως εργάτης, στην πόλη Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης. Το 1913 έκανε δεύτερο ταξίδι ως ράπτης (tailor) πάλι στον ίδιο προορισμό. Το 1914 ήρθε όλη η οικογένειά του (σύζυγος Άννα και 4 παιδιά) στην Αμερική.

12.  Παπαλέξης Ιωάννης : Από τη Μακρακώμη (Βαρυμπόπη). Το α’  ταξίδι έγινε το 1912, αλλά επέστρεψε και υπηρέτησε στο στρατό (Α’ και Β’ Βαλκανικό Πόλεμο) και τιμήθηκε με αριστείο ανδρείας. Το 1914 έκανε δεύτερο ταξίδι ως μάγειρας (cook), με προορισμό το Σικάγο. Όμως πήγε στο Ντιτρόιτ και εργάστηκε στο εργοστάσιο αυτοκινήτων Ford. Σπούδασε μηχανολόγος και κατάφερε να γίνει επιθεωρητής μηχανών[2], στην εταιρία Ford. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1922 (μετά το θάνατο του αδελφού του Αθανασίου στο Αφιόν Καραχισάρ) έχοντας μαζί και την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Ford. Άνοιξε γραφεία, έκθεση αυτοκινήτων και συνεργεία στη Λαμία και υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις. Ήταν ο πλέον επιτυχημένος μετανάστης της Μακρακώμης κι όχι μόνο.

 

 

         Η. Με άγνωστη ασχολία

   Υπήρξαν και άλλα 2 άτομα, για τα οποία δεν δηλώθηκε το αντικείμενο εργασίας τους. Ήταν άτομα με πολυετή παραμονή στις ΗΠΑ στο α’ ή στο β’ ταξίδι τους και μάλιστα είχαν αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα. Γι’ αυτό το λόγο, στο δεύτερο ταξίδι τους, δεν ήταν αναγκαίο να καταγραφούν αναλυτικά στοιχεία.

 

α/α    Ονοματεπώνυμο                           καταγωγή       α‘ ταξίδι     έτη     β‘ ταξίδι

 1       Παπακώστας[3] Λάμπρος                  Φτέρη              1912-;         ;         1916

 2       Παρίσης Νικόλαος ή Πάρις Νικ[4]       Σπερχειάδα      (;-;)            ;         1924

 

      Θα ακολουθήσουν μερικά επιπλέον συνοπτικά στοιχεία γι’ αυτούς. Συγκεκριμένα :

1.    Παπακώστας Λάμπρος Χρ. : Από τη Φτέρη. Το 1912, σε ηλικία 24 ετών, πήγε ως εργάτης με προορισμό την πόλη Πλάνο του Ιλινόις. Η διάρκεια παραμονής του δεν είναι γνωστή. Το 1927 πρέπει να έκανε το δεύτερο ταξίδι στην πόλη Άπλετον του Ουισκόνσιν. Δεν είναι γνωστό το αντικείμενο εργασίας του. Το 1934, με 1.500 $ στην τσέπη και παντρεμένος, έκανε και τρίτο ταξίδι επιστρέφοντας σπίτι του (Home) στην πόλη Άπλετον του Ουισκόνσιν.

2.    Παρίσης Νικόλαος : Από τη Σπερχειάδα. Δεν είναι γνωστά πότε έκανε το πρώτο του ταξίδι, σε ποια ηλικία, με ποιο επάγγελμα και σε ποιο προορισμό. Πιθανότατα έμεινε πολλά χρόνια, ο δε Νικόλαος Παρίσης είχε γίνει αμερικανός πολίτης (American Citizen). Το 1924 έκανε δεύτερο ταξίδι με το επώνυμο Νικ Πάρις (Nick Paris), αφού στην Ελλάδα είχε νυμφευτεί τη Βασιλική Γεωργ. Μπακατσέλου, ετών 26 από τη Σπερχειάδα. Το ζεύγος Πάρις πήγε στην πόλη Vallejoτης Καλιφόρνιας.

 

    Επίλογος

 

   Η επιλεκτική αυτή προσπάθεια εντόπισε 117 συνολικά άτομα, σε σύνολο 6.000 ονομάτων μεταναστών από τόπους της Φθιώτιδας ή ποσοστό 2 %.Αντίστοιχα για την Ευρυτανία βρέθηκαν 170 επιτυχημένοι μετανάστες, σε σύνολο 3.800 μεταναστών, δηλ. ήταν ποσοστό 4,5 %.

Είναι αυτοί που μεγιστοποίησαν την ευκαιρία της Αμερικής, ώστε δουλεύοντας περισσότερα χρόνια να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Από αυτούς κάποιοι έφεραν μετά και τη σύζυγό τους ή και όλη την οικογένεια, χωρίς να ξέρουμε αν επέστρεψαν μετά. Οι περισσότεροι συνήθως επέστρεφαν στον πατρογονικό τόπο. Από αυτούς προέρχονταν και οι δωρεές στο χωριό τους για κοινωνικά έργα (υδραγωγεία, ναούς, κ.ά.).

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[1]Επέτρεψε οικογενειακώς το 1924 από την Αμερική, μετά από απαίτηση της συζύγου του.

[2]Από το βιβλίο του Βαγγέλη Κ. Χορμόβα : “Ιστορία της Μακρακώμης”, 1990, Μακρακώμη.

[3]Από το 1931 έχει την αμερικανική υπηκοότητα.

[4]Ήταν αμερικανός πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου