"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

Αναφορικά με μας Η ενασχόλησή μας με τοπικά θέματα (ποικίλης θεματολογίας) είχε αποφέρει ένα σημαντικό αριθμό από εργασίες, από τις οποίες άλλες ήταν δημοσιευμένες στον τοπικό ημερήσιο τύπο (εφ. ΗΜΕΡΑ και εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ) στον περιοδικό τύπο τοπικών Συλλόγων, σε περιοδικά (όπως ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, ΦΩΚΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ) ή έγιναν αυτοτελείς εκδόσεις σε βιβλία. Ένα άλλο μέρος παραμένει ανέκδοτο.
 Η χρήση του Διαδικτύου με τη διάδοση που απέκτησε, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γνώση που έχει μέλος της ομάδας αυτής, μας οδήγησε στην απόφαση για τη δημιουργία του ιστολογίου. Η συμβολή του καλού φίλου κ. Χρήστου Παλάντζα, θεολόγου-καθηγητή στην απόφαση αυτή ήταν μεγάλη. Τι θα υπηρετούσε όμως αυτό;
1. Η γνώση της τοπικής ιστορίας (ή ιστοριοδιφίας) είναι το πρώτο και σημαντικότερο ζητούμενο της προσπάθειας αυτής. Από το “εγώ” της γνώσης πρέπει να περάσει στο “εμείς”, δηλ. να γίνει η διάχυση αυτής με σκοπό την διαρκή καλλιέργεια.
2. Η παράδοση του τόπου μας, ένας αμύθητος λαϊκός πλούτος, αποτελεί επίσης ένα τμήμα των ενδιαφερόντων μας.
3. Η ανάδειξη του φυσικού (αλλά και του ανθρωπογενούς) περιβάλλοντος, με τη γνώση και αξιοποίηση των φυσικών πηγών (υπέδαφος, έδαφος, νερά, αέρας), τηρώντας τις οικολογικές αρχές και διαφυλάττοντας  την αισθητική του.
4. Η δημιουργία προτάσεων, που θα αναδείξουν τον ιστορικό, πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο στην περιοχή αυτή.
 Ο τίτλος “Αμφικτύων” έχει ένα συμβολισμό, ως απόγονος του Δευκαλίωνα, και συνδέεται με την Κεντρική Ελλάδα ιδιαίτερα. Ζώντας στη Λαμία, με φίλους και συνεργάτες που κατάγονται  και από όμορους νομούς, ορίσαμε ως τομέα της ενασχόλησής μας την Κεντρική Ελλάδα, που ξέρουμε καλύτερα (χωρίς να μειώνουμε ή να αδιαφορούμε για τον ανάλογο πλούτο της υπόλοιπης Ελλάδας).
 Η προσπάθεια αυτή επιθυμεί να είναι συλλογική. Εκτός των άμεσων συνεργατών που ήδη υπάρχουν είναι επιθυμητή η συμμετοχή κι άλλων, που έχουν ανάλογα ενδιαφέροντα. Η επικοινωνία θα είναι διαρκής ώστε να αποφέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα. Φυσικά είναι ζητούμενη και η κριτική, με σκοπό τη βελτίωση τόσο των εργασιών που θα παρουσιάζονται, όσο και αυτού του ηλεκτρονικού μέσου.

   Λαμία, 9 Ιουνίου 2014

2 σχόλια:

 1. Θερμά συγχαρητήρια για την ποικιλία θεμάτων, αλλά και της σημαντικής έρευνάς σας ιδιαίτερα της μετανάστευσης Ρουμελιωτών στην Αμερική.Θα ήθελα να σας παρακαλέσω αν υπάρχουν στοιχεία μετανάστευσης για Φτελιά ή Τσερκοβοφτελιά Ευρυτανίας ( το χωριό μου) και Σαρκίνη Ευρυτανίας η κοινότητά μας.Σας ευχαριστώ πολύ - Και πάλι Θερμά συγχαρητήρια - Βασίλης Σιορόκος e- mail: bsiorokos@gmail.com Τηλ 6988050869

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κύριε Σιορόκο, ευχαριστώ για τα φιλόφρονα λόγια σας.
   Έχω υλικό από το χωριό σας, αλλά θέλει δουλειά. Για το όνομά σας, να σας γνωρίσω ότι υπήρξαν 6 ταξίδια στην Αμερική. Ήταν οι: Κωνσταντίνος, Νικόλαος, Σπύρος και Χρήστος Σιορόκος, που πήγαν τα έτη 1906, 1909, 1911 και 1912.
   Αυτά προς το παρόν.
   Καλές γιορτές.

   Διαγραφή