"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

4/3/20

πρωτοπρεσβυτέρου Αγγέλου Ν. Αγγελή (1937 - 2020)


εις μνήμην



   Ήταν μια ήρεμη δύναμη, ένας γλυκός και φιλικός άνθρωπος που τίμησε ιδιαίτερα την ιεροσύνη του. Ο σημερινός θαυμαστός μεγαλοπρεπής Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής είναι αποτέλεσμα της μεγάλης πίστης και αφοσίωσης του μακαριστού πλέον π. Αγγέλου Αγγελή. Είναι το έργο ζωής του, που κοσμεί τη Νέα Άμπλιανη Λαμίας.
π. Άγγελος Αγγελής
  Γεννήθηκε το 1937 στη Χιλιαδού (Φιλιαδώνα) Δομοκού. Οι γονείς του ονομάζονταν Νικόλαος και Δήμητρα. Με τη συμβολή της ευλαβούς οικογένειας και την προσωπική του κλίση προς τον ιερατικό κλάδο, φοίτησε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο του Βόλου και πήρε πτυχίο. Μετά, νυμφεύτηκε την Αγιούλα Παπαευσταθίου, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά (Νικόλαος, Δήμητρα).
   Από το μητροπολίτη Φθιώτιδος Δαμασκηνό Παπαχρήστου χειροτονήθηκε διάκονος (στις 20-4-1962) και αμέσως μετά πρεσβύτερος (στις 21-4-1962).
   Υπηρέτησε στην ενορία Μελιταίας από το 1962 μέχρι το 1973, οπότε αποσπάσθηκε προσωρινά στην ενορία Νέας Άμπλιανης Λαμίας ως τρίτος εφημέριος (μαζί με τους ιερείς Γεώργ. Γράββαλο και Κων. Στεφανή). Ακολούθησαν βραχύχρονες διαδοχικές αποσπάσεις στους Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Λαμίας, Αγ. Δημητρίου Λαμίας και Αγ. Παρασκευής Λαμίας μέσα στο ίδιο έτος 1974.
   Την καταληκτική γι’ αυτόν ενορία της Αγ. Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας ως εφημέριος υπηρέτησε με αυταπάρνηση, μεγάλη ευσέβεια και αγάπη προς τους ανθρώπους, για 34 χρόνια, μέχρι το έτος 2008, που έγινε συνταξιούχος. Έλαβε και το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου. Συνολικά υπηρέτησε τον εκκλησιαστικό χώρο από το 1962 μέχρι το 2008, δηλ. για 46 χρόνια. Ακόμη και συνταξιούχος ήθελε και συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία.


   Την τελευταία δεκαετία του 20ού αι. και συγκεκριμένα το 1993, έγινε κατεδάφιση του προηγούμενου ναού, για να αρχίσει η οικοδόμηση του νέου. Στο δισταγμό και άρνηση του χειριστή της μπουλντόζας να αρχίσει το γκρέμισμα, ανέλαβε ο εφημέριος Άγγελος Αγγελής και τράβηξε πρώτος τα χειριστήρια. Στους πολλαπλούς εράνους των επιτροπών (από δραστήρια άτομα) και στις εξορμήσεις αυτών σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ψυχή των προσπαθειών ήταν ο π. Άγγελος. Η χαρά και αγαλλίαση αυτού κορυφώθηκε στις 4 Ιουνίου 2000, με τα εγκαίνια του νέου Ναού, από τον προηγούμενο μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο. Δίκαια λοιπόν μπορεί να ονομαστεί κτίτωρ του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης.
   Τα τελευταία χρόνια, η υγεία του π. Άγγελου επιβαρύνθηκε με τη νεφρική ανεπάρκεια και αναγκαζόταν σε αιμοκάθαρση. Παρά ταύτα συμμετείχε στη Θεία Λατρεία τόσο στο Ναό, όσο και στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Μελιταίας, που αγαπούσε ιδιαιτέρως.

Από την Εξόδιο Ακολουθία
(φωτ. εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ)
   Ο π. Άγγελος έφυγε από την ζωή το πρωί της Κυριακής 1 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 83 ετών. Στα χαρίσματά του πρέπει να αναφερθούν πέραν της μεγάλης ευσέβειας, της πίστης και αγάπης προς το συνάνθρωπο, το ήθος του, η ευγένεια, εργατικότητα και η αφοσίωση. Όλα αυτά συνέβαλαν ώστε να αποτελεί ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο  στην ενορία, καταγραμμένο στη μνήμη όλων.
   Το σκήνωμά του από το προηγούμενο βράδυ ήταν στον Ι. Ναό για λαϊκό προσκύνημα. Η Εξόδιος Ακολουθία εψάλλη την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, ώρα 12, με προεξάρχοντα το Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και το Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών. Παρέστησαν ηγούμενοι Ιερών Μονών, πολλοί ιερείς και διάκονοι της Λαμίας.
   Η ταφή, μετά από επιθυμία του, έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Φιλιαδώνα Δομοκού.
   Ευχόμαστε την “εκ Θεού παρηγορία” στην πρεσβυτέρα Αγιούλα, στα παιδιά του και στον αγαπημένο του εγγονό Άγγελο, να πορεύεται με την ευλογία του άξιου αειμνήστου παππού του.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
               φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου