"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

24/7/18

Η Ελλάδα στα χρόνια του Εμφυλίου


Αφήγηση του αμερικανού Walter Packard και της συζύγου τουΜικρό βιογραφικό

   Γεννήθηκε το 1884 στο Oak Park  του Ιλινόις. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος.  Μετά το γυμνάσιο, το 1903 πήγε στο Κολλέγιο Ames. Αποφοίτησε το 1907. Αρχικά εργάστηκε στο αγρόκτημα του Κολλεγίου. Συμμετείχε σε ένα ερευνητικό πλήρωμα στο Αϊντάχο, το Καλοκαίρι του 1906.  Αποφάσισε να γίνει γεωπόνος. Την  περίοδο 1908-1909 έκανε στο Μπέρκλεϊ μεταπτυχιακή εργασία με θέμα το έδαφος και την άρδευση. Πρώτη δουλειά του μετά το κολέγιο ήταν στο γραφείο της Έρευνας άρδευσης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το 1909-10. Την περίοδο 1919-1920 πήγε στη Βοστώνη για οικονομικές σπουδές, στο  MIT και Χάρβαρντ.  Έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικών Θεσμών.
Ουώλτερ Πάκαρντ (1948)
  Το 1909 παντρεύτηκε την Emma Lou Leonard. Από το γάμο τους απέκτησαν δύο κόρες.
   Προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ινδία (Νέο Δελχί και Durham) την περίοδο 1920-24 για υποστήριξη στο Πρόγραμμα Διακανονισμού γαιών.  Τη διετία 1924-26 παρέμεινε στο Λος Άντζελες και στην τριετία 1926 -29 πήγε στο Μεξικό, για έρευνες εδάφους, προγράμματα και άλλα έργα. Μέχρι τον Β’ Π. Π. εργάστηκε στις ΗΠΑ.  Το 1945-47 πήγε στο Πουέρτο Ρίκο και το 1948 στη Βενεζουέλα. Από το 1948 ήρθε στην Ελλάδα ως ειδικός άρδευσης με την Αμερικανική Αποστολή (AMAG), στα πλαίσια του σχεδίου Μάρσαλ. Αποχώρησε το 1954 προσφέροντας πολύ σημαντικό έργο στη χώρα.
   Ο Ουώλτερ Πάκαρντ πέθανε το 1966, σε ηλικία 82 ετών.

------------

   Αφήγηση[1] του Ουώλτερ Πάκαρντ

   Ήρθα στην Ελλάδα την άνοιξη του 1948 με ειδική αποστολή περιορισμένου χρόνου, ως ειδικός για την αμερικανική αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα (AMAG), με μισθό 10.000 δολάρια ετησίως.  Για το σκοπό αυτό χρειαζόταν να έχω άδεια ασφαλείας.
   Είπα ότι δεν ήμουν κομμουνιστής[2] και ποτέ δεν ήμουν και δεν θα ήθελα να είμαι και δεν υπήρχε κανένας λόγος να καθυστερήσω το ταξίδι μου. Τελικά, υπέγραψα μια δήλωση ότι θα πληρώσω το ταξίδι επιστροφής στην πατρίδα μου εάν διαπίστωσαν ότι υπήρξα κίνδυνος ασφαλείας μετά τη διεξαγωγή της έρευνας.
   Μετά από όλες τις ιατρικές εξετάσεις και τη λήψη όλων των απαραίτητων ενέσεων, πήγα στη Νέα Υόρκη και πέταξα από εκεί στην Ελλάδα, με προσγειώσεις στην Ιρλανδία, το Παρίσι, τη Γενεύη και τη Ρώμη στο δρόμο. Συναντήθηκα στην Αθήνα με έναν εκπρόσωπο της Αμερικανικής Αποστολής και με έναν Έλληνα αξιωματούχο που με πέρασε χωρίς καθυστέρηση από τα τελωνεία.
   Αν και η αρχική μου σύμβαση ήταν για τέσσερις μήνες που παρέμεινα για την Αμερικανική Αποστολή για Βοήθεια στην Ελλάδα (AMAG) με το δόγμα Truman, την 1η Ιουλίου 1948 επαναπροσλήφθηκα για δύο χρόνια με την Οικονομική Συνεταιριστική Διοίκηση του Σχεδίου Μάρσαλ. Έμεινα στην Ελλάδα για έξι και μισό χρόνια και στη συνέχεια αποχώρησα στην ηλικία των εβδομήντα.
   Καμία άλλη περίοδος της ζωής μου δεν συγκρίνεται με την ελληνική μου εμπειρία στο ενδιαφέρον, τον ενθουσιασμό και την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Το να ζεις σε μια χώρα με τόσο πλούσιο, ιστορικό υπόβαθρο, ήταν μια ασύγκριτη θεραπεία. Κάθε περιοχή στην οποία δούλευα ήταν συνδεδεμένη κατά κάποιο τρόπο με σημαντικά γεγονότα της αρχαίας ιστορίας. Με κάπως παρόμοιο τρόπο, ο θερμός πόλεμος που συνέβαινε στην Ελλάδα όταν έφτασα φαινόταν να μεταφέρεται από τους πολέμους μεταξύ των αρχαίων πόλεων-κρατών.
   Τα ταξίδια στην Ελλάδα εκείνη την εποχή δεν ήταν πολύ ασφαλή, διότι οι ανταρτικές ομάδες είχαν τον έλεγχο - αρκετά καλά - ολόκληρης της περιοχής της Ελλάδας, έξω από τις πόλεις. Έτσι, έπρεπε να ταξιδέψει κανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν πήγαινες  στη χώρα και συχνά έπρεπε να περιμένεις έως ότου οι δρόμοι εκκαθαριστούν από το στρατό.
   Σε μερικές από τις περιοχές όπου πήγαινα, ταξίδευα σε ένα τζιπ και καθόμουν πάνω σε έναν υγρό σάκο, με τα πόδια μου να πατούν σε έναν άλλο υγρό σάκο άμμου ώστε να απορροφήσει το σοκ μιας έκρηξης , αν χτυπούσαμε σε νάρκη. Μια άλλη φορά που θυμάμαι ήταν στο Αγρίνιο όπου βρισκόμασταν σε μια επιτόπια έρευνα κοντά σε μια λίμνη και μπορούσαμε να δούμε τις δυνάμεις αντίστασης στα βουνά σε ένα πέρασμα, όχι πολύ μακριά. Ήμασταν κάπως φοβισμένοι μήπως μας πυροβολήσουν.
   Όταν πήγα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, πήγα εκεί το πρωί, όταν είχαν συλληφθεί 500 άτομα. Τους πήγανε κάτω από το δρόμο, τους έβαλαν σε σκάφος και μεταφέρθηκαν σε ένα νησί. Ο αριθμός των κρατουμένων σε αυτό το νησί ήταν περίπου 15.000. Πολλοί από αυτούς δεν ήταν κομμουνιστές, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Charley House, που ήταν επικεφαλής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ο οποίος είχε ζήσει στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και γνώριζε αυτούς τους ανθρώπους. Είπε, ότι πολλοί από αυτούς ήταν απλώς φιλελεύθεροι, που ήθελαν ανανέωση. Άλλοι - η πλειοψηφία τους - ήταν φτωχοί, ακτήμονες άνθρωποι που αναζητούσαν έναν τρόπο για να βελτιώσουν τη ζωή τους.
   Εφόσον μιλώ για τον κομμουνισμό, θα μπορούσα να συνεχίσω, εισάγοντας την ιστορία ενός περιστατικού που συνέβη στην πόλη των Σερρών στη δυτική Θράκη. Βρισκόμουν σε ένα ταξίδι επιθεώρησης για να επισκεφθώ κάποια έργα αποκατάστασης σε αυτό το τμήμα της Ελλάδας και συνοδεύτηκα από την  Έμμα, εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και τη σύζυγό του, και από τον Ορέστη Χριστίδη του Υπουργείου Γεωργίας της Ελλάδας. Πήγαμε από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες σε δρόμο που έγινε πρόσφατα από την αμερικανική αποστολή.
   Μείναμε σε μια μικρή καμπίνα ιδιοκτησίας της κυβέρνησης και ξυπνήσαμε γύρω στις τέσσερις με πυρκαγιά και περιστασιακές κανονιές. Λίγο μετά την ανατολή ανεβήκαμε σε ένα μικρό λόφο στο πίσω μέρος της καμπίνας όπου μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε εφορμήσεις των αεροπλάνων Spitfires-βομβαρδισμού των ανδρών στα βόρεια της πόλης. Δύο από τα Spitfires καταρρίφθηκαν, ενώ βρισκόμασταν στο λόφο. Ένα τρίτο καταρρίφθηκε αργότερα και προσγειώθηκε σε βοσκότοπο περίπου 100 υάρδες από εκεί που βρισκόμουν στα νότια της πόλης. Μάθαμε ότι η πόλη δέχτηκε επίθεση από περίπου 1.000 αντάρτες, που είχαν ανατινάξει μια νέα γέφυρα που οδηγούσε στην πόλη.
   Την τρίτη ημέρα του αγώνα ζήτησα από τον διοικητή να μου επιτρέψει να μιλήσω με κάποιους από τους φυλακισμένους. Ήθελα να μάθω τι είχαν στο μυαλό τους. Έδωσε άδεια και είχα στη διάθεσή μου όλους τους φυλακισμένους που δεν τραυματίστηκαν, οι οποίοι βγήκαν από την αποθήκη όπου διέμεναν. Ήταν πολύ κακοδιάθετοι στην αρχή και αναρωτιούνταν γιατί ένας Αμερικανός ήθελε να τους δει. Πήγα στην ομάδα και είπα:
  - "Είμαι Αμερικανός που ήρθε στην Ελλάδα για να σας βοηθήσει να ποτίσετε τη γη σας, να αποστραγγίσετε τους βάλτους σας και να αναδασώσετε τα βουνά σας και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ανατινάξατε την όμορφη γέφυρα που η Αμερικανική Αποστολή είχε χτίσει. Ήρθα στην Ελλάδα ως φίλος σας, θέλοντας να σας βοηθήσω να αναπτύξετε τους πόρους σας.
   Με βάση αυτή τη δήλωση συγκεντρώθηκαν όλοι γύρω μου και μου είπαν για τη φτώχεια τους. Οι ιστορίες τους ήταν οι ίδιες που είχα ακούσει στα χωριά από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο. Κανείς από αυτούς δεν ήταν δογματικός κομμουνιστής, αν και μου είπε ο αξιωματικός ότι συνελήφθη ένας δογματικός κομμουνιστής, αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα. Επέλεξα να μην τον δω. Το περιστατικό επιβεβαίωσε την πεποίθησή μου ότι η φτώχεια ήταν η ρίζα του προβλήματος.
   Δεν εξήγησαν το λόγο, αλλά προφανώς (στον εμφύλιο πόλεμο) ανατίναξαν τη γέφυρα, επειδή ήταν αντίθετοι στην κυβέρνηση. Προσπαθούσαν να κερδίσουν έναν πόλεμο και αυτό ήταν μέρος του. Αργότερα ανακάλυψα ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους στάλθηκαν πίσω στα χωριά τους και ότι δεν έγινε τίποτε γι 'αυτά.
   Μια από τις εμπειρίες που με συγκλόνισαν ήταν όταν πρωτοήρθα στην πόλη της Λαμίας, περίπου εκατό μίλια βορειοδυτικά της Αθήνας, όπου είδα μια ομάδα φυλακισμένων και σε μια σχολική αίθουσα, ίσως τρεις ή τέσσερις από αυτούς. Κυμαίνονταν όλες οι ηλικίες από ηλικιωμένους με λευκά μαλλιά, μέχρι νεαρά αγόρια ηλικίας 17 ή 18 ετών. Όλοι φορούσαν ρούχα σπιτιού και ήταν προφανώς άνθρωποι του βουνού. Μίλησα με έναν από τους Έλληνες γεωργικούς πράκτορες γι 'αυτούς, που είπαν ότι είναι απλώς φτωχοί άνθρωποι που είχαν ενταχθεί στην επανάσταση εξαιτίας της φτώχειας τους. Θα πέθαιναν στα ορεινά χωριά τους και θα έπρεπε να έχουν γη για να ζουν.
   Κάπου έξι εβδομάδες αργότερα είχα πρωινό με έναν Αμερικανό αξιωματικό, τον οποίο είχα γνωρίσει προηγουμένως, ο οποίος ήταν υπεύθυνος στην περιοχή της Λαμίας για τον αμερικανικό στρατό. Ήταν ο σύμβουλός τους. Του είπα :
"-Τι κάνατε με εκείνους τους φυλακισμένους που είχατε στο σχολείο εκεί στη Λαμία;
"- Έχουμε πολλούς από αυτούς, μου απάντησε.
"- Σκοτώσατε πολλούς από αυτούς,  τον ρώτησα. Πόσους σκοτώσατε;  
"- Δεν θυμάμαι. Εμείς σκοτώσαμε πολλούς από αυτούς ", είπε.
"- Αυτό είναι πολύ απροσδιόριστο, έχω τηλεόραση που έχεις μια ορισμένη φιγούρα;
“- Όχι, πυροβολήσαμε επτά, αυτό το πρωινό πριν φύγω για την Αθήνα", μου απάντησε.
"- Τι κάνατε, τους δώσατε ευκαιρίες;" του είπα.
"- Όχι, μόλις τους κοίταξα και αφού ήταν κομμουνιστές, τους πυροβολήσαμε", είπε.
   Ήμουν εντελώς συγκλονισμένος από αυτό. Και αργότερα έφτασα το θέμα με τον αμερικανό πρέσβη Henry Grady, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και κατά συνέπεια ένας άνθρωπος τον οποίο γνώριζα πολύ. Μου είπε ότι :
- «Θα συνεχίσουμε να τους σκοτώνουμε και ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να συνηθίσει να σκοτώνει»!
   Η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη που ο John Nuveen, ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής, που ήταν υπό τον πρεσβευτή, ήρθε σε μένα και ήθελε να ξαναζητήσω  συνέντευξη από τον πρεσβευτή για να διαπιστώσω αν μπορεί να γίνει κάτι, για να σταματήσει αυτό το τουφέκισμα των φυλακισμένων. Μου είπε ότι είχε δοκιμάσει, αλλά δεν είχε επιτυχία και θεώρησε ότι από τότε που γνώριζα τον κ. Grady, ότι θα μπορούσα να βοηθήσω. Λίγο αργότερα ο Nuveen μεταφέρθηκε στο Βέλγιο, οπότε δεν συμμετείχε στην ελληνική εικόνα.
   Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν το στρατιωτικό τμήμα διαφωνούσε με τις εκτελέσεις, αλλά από μερικούς Έλληνες, ο στρατηγός James Van Fleet ονομάστηκε "δολοφόνος". Οι Αμερικανοί μας αξιωματικοί που ήταν εκεί, δεν έκαναν τις εκτελέσεις. Σίγουρα όμως δεν σταμάτησαν τις εκτελέσεις. Η αναφορά ήταν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πάνω από 3.000 Έλληνες κρατούμενοι τουφεκίστηκαν. Η γυναίκα μου Emma είχε μια εμπειρία που θα μπορούσε να καταγραφεί εδώ.
  Προσκλήθηκε από την Ελληνίδα σύζυγο ενός από τους αμερικανούς εργαζόμενους στην αποστολή να πάει μαζί της για να επισκεφτεί την αδελφή της ελληνίδας ……, η οποία ήταν φυλακισμένη στη φυλακή γυναικών στο κέντρο της τότε ….  Ο στρατός ή η ελληνική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει τους λεγόμενους κομμουνιστές που βρίσκονταν στη φυλακή ότι αν υπογράψουν ορισμένα χαρτιά που συμφωνούν με τους όρους που έχουν τεθεί, θα απελευθερωθούν από τη φυλακή. Η φίλη μας προσπαθούσε να πείσει αυτό το κορίτσι ότι ήταν προς το συμφέρον της να υπογράψει αυτά τα χαρτιά ... Ο υπεύθυνος γιατρός έφερε στη γυναίκα έναν αγροτικό τύπο περίπου τριάντα ετών, με ένα ισχυρό και έξυπνο πρόσωπο. Δεν μπορούσα να καταλάβω τη συζήτηση, αλλά ήταν προφανές ότι ήταν ανταγωνιστικός στην ιδέα και ότι δεν συμφώνησε να υπογράψει.
   Ενώ εγώ παρατηρούσα την αίθουσα, είδα μια άλλη χωρική να μιλάει με το μικρότερο 14χρονο γιο της. Αργότερα, ο προϊστάμενος μάς είπε ότι ήταν "κομμουνίστρια" που έλεγε αντίο στο γιο της και έπρεπε να τουφεκιστεί την επόμενη μέρα. Ο προϊστάμενος φάνηκε ένα ευγενικό είδος ανθρώπου και ρώτησε αν θα δούμε έναν νεαρό γιατρό από τους φυλακισμένους που ανησυχούσε πολύ για την υγεία των παιδιών στη φυλακή.
   Κάποια από αυτά τα  παιδιά είχαν γεννηθεί στη φυλακή και η πολιτική ήταν να επιτρέπεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών να είναι μαζί με τις μητέρες τους που βρίσκονταν στη φυλακή - αυτές ήταν "πολιτικές" κρατούμενοι, καταλαβαίνετε, που δεν είχαν ακόμη δικαστεί. Όταν τα παιδιά αυτά έφτασαν στην ηλικία των τριών ετών, μεταφέρθηκαν σε ένα ορφανοτροφείο για φροντίδα και σχολική φοίτηση. Ένα τέτοιο ορφανοτροφείο με ρούχα, άλλες προμήθειες και αναψυχή γι’ αυτά τα ατυχή παιδιά χρηματοδότησαν Αμερικανίδες γυναίκες.
   Μια γυναίκα είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι ήταν κομμουνίστρια. Ήταν μια μικρή, καθαρή ελληνίδα γυναίκα περίπου 35 ή 40 ετών, και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα παιδιά. Έφερε μερικά από αυτά για να μας δείξει πώς τα δόντια τους δεν είχαν γίνει σωστά ή είχαν αμέσως φθορά στα ούλα, λόγω έλλειψης γάλακτος και άλλων σωστών τροφίμων. Βγήκαμε στην αυλή για να περπατήσουμε και να πάρουμε καθαρό αέρα. …
  ... Καθώς στενοχωρηθήκαμε, φάνηκε ένα ευαίσθητο διπλωματικό ζήτημα σχετικά με το  πώς οι αμερικανίδες γυναίκες μπορούσαν να βοηθήσουν τους "κομμουνιστές" στη φυλακή, σε μια ελληνική φυλακή κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και νομίζω ότι έληξε χωρίς να κάνουμε τίποτα, εκτός από αυτό που έγινε για τα παιδιά, που τελικά βρέθηκαν  στο ορφανοτροφείο. Μάλιστα ήρθαν σε ένα αμερικανικό χριστουγεννιάτικο πάρτι, με να μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο με δώρα για κάθε παιδί.
   Αυτός ο νεαρός γιατρός ήταν μόνο ένας από τους πολλούς δασκάλους και επαγγελματίες που είδαν τη φτώχεια και ήθελαν να κάνουν κάτι γι 'αυτό, αλλά κατέληξαν στη φυλακή ως «κομμουνιστές». Κανείς δεν θα γνωρίσει ποτέ τα τελικά στατιστικά στοιχεία γι’ αυτή την κατάσταση, αλλά ήταν πολύ λυπηρό ειδικά για κάποιους από εμάς που βγήκαμε στην ύπαιθρο και βλέπαμε από πρώτο χέρι τη φτώχεια και τις στερήσεις  τόσων πολλών χωρικών χωρίς μεγάλη οικονομική ελπίδα - υποσιτισμένους και κρύους.
   Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ουίνστον Τσόρτσιλ να στηρίξει την επιστροφή στην Ελλάδα της εξόριστης κυβέρνησης, έναντι της ομάδας αντίστασης που είχε μείνει στην Ελλάδα για να πολεμήσει τους Γερμανούς. Στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Τσόρτσιλ επέλεξε τον Τίτο, κομμουνιστή ηγέτη, εναντίον του Μιχαΐλοβιτς, ενός μη κομμουνιστή, άνδρα αντι-γερμανού. Στην Ελλάδα όμως επέλεξε την εξόριστη κυβέρνηση. Οργάνωσε ένα δημοψήφισμα που επέβλεψε ο Δρ. Henry Grady[3]. Αυτή η ρύθμιση δεν έγινε αποδεκτή από πολλές από τις δυνάμεις αντίστασης, οι οποίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις εκλογές και βγήκαν στον εμφύλιο πόλεμο.
   Ο Εμφύλιος ξεκίνησε στην Αθήνα, όπου υπήρχαν πολλοί τουφεκισμοί, αλλά σύντομα εξαπλώθηκε στους λόφους και στα βουνά. Μερικοί Αμερικανοί τεχνικοί συνελήφθησαν από τους αντάρτες και κρατήθηκαν για μερικές μέρες,  αλλά κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε σοβαρά.
   Μία από τις πρώτες μου συναντήσεις με τη βία της επανάστασης ήταν όταν επισκέφθηκα το έργο Κωπαϊς για πρώτη φορά την άνοιξη του 1948. Πήγα στο έργο με τον Άγγλο ο οποίος ήταν υπεύθυνος και βγήκε στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που είχε καταστραφεί από τους αντάρτες μόλις λίγες μέρες πριν. Μου είπαν ότι ο άνθρωπος που έκανε τη ζημιά είχε πιαστεί σε ένα από τα χωριά εκεί κοντά και το κεφάλι του βγήκε καρφωμένο σε ένα ξύλο και μεταφέρθηκε από το ένα χωριό στο άλλο, ως προειδοποίηση σε άλλους.
   Εν πάση περιπτώσει, το έργο Κωπαΐς κάλυψε περίπου 50.000 στρέμματα. Ήταν ένας βάλτος. Και στη δεκαετία του 1880 οι Γάλλοι άρχισαν να το αποστραγγίζουν. Έσκαψαν βαθιά και έκαναν αποχετεύσεις και μια σήραγγα μέσα από τα βουνά για να φέρουν το νερό στη θάλασσα. Το σχέδιο λειτούργησε πολύ καλά, μέχρι η τύρφη πήρε φωτιά και κάηκε για αρκετά χρόνια. Τελικά το επίπεδο της λίμνης ήταν τόσο χαμηλό που δεν αποστραγγιζόταν. Οι Γάλλοι έφυγαν και οι Βρετανοί (βρετανική εταιρεία) μπήκαν και τους αγόρασαν. Πλημμύρισαν την περιοχή για να σβήσουν τη φωτιά, έσκαψαν βαθύτερα αποχετεύσεις και κατέβασαν τη σήραγγα έτσι ώστε να λειτουργήσει το σύστημα αποστράγγισης. Στη συνέχεια αρδεύονταν περιστασιακά σταματώντας τις αποχετεύσεις και αφήνοντας το επίπεδο του νερού να ανέβει μέχρις ότου η επιφάνεια ήταν υγρή. Στη συνέχεια άνοιγαν τις αποχετεύσεις και η στάθμη του νερού κατέβαινε και πάλι. Το βαμβάκι ήταν η μόνη αρδευόμενη καλλιέργεια και οι αποδόσεις ήταν πολύ χαμηλές, επειδή το κατώτερο ριζικό σύστημα θα σήκωνε όταν η στάθμη του νερού αυξανόταν. Το έδειξα αυτό, σκάβοντας μερικές από τις λωρίδες βαμβακιού που έδειχναν τις σάπιες ρίζες. Ο Βρετανός διευθυντής έζησε μάλλον πολυτελώς στα γραφεία της φάρμας του, που περιβαλλόταν από δέντρα και κήπους. Το 1953 η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε το κτήμα, στο οποίο επέδιδαν δημόσιο συμφέρον. Από τον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας μου ζητήθηκε να προτείνω έναν άνθρωπο ο οποίος να αναλάβει τη διαχείριση του αγροκτήματος. Επέλεξα τον Κίμωνα Κωνσταντινίδη ο οποίος ήταν μέλος του οργανισμού YPEM, που ήταν τμήμα της Ελληνικής κυβέρνησης του Τμήματος Αρδευτικών.   Πειραματίστηκε κάνοντας άρδευση με ψεκασμό για να αποφευχθεί η υπερβολική άρδευση και η σήψη των ριζών από το παλιό υποβρύχιο σύστημα. Κάτω από τη διοίκησή του η περιοχή διευρύνθηκε και η παραγωγή αυξήθηκε.
   Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου οι Αμερικανοί βοήθησαν την πλευρά της κυβέρνησης. Για τους στρατιωτικούς ο πόλεμος είχε προτεραιότητα έναντι ο,τιδήποτε άλλου. Όμως, στις συνεδριάσεις του προσωπικού της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας δεν υπήρξε συζήτηση για στρατιωτικές υποθέσεις.
   Ο θερμός πόλεμος στην Ελλάδα διήρκεσε μόνο δύο χρόνια. Μέχρι το 1950 ήταν αρκετά καλά. Όμως, όλη την ώρα που βρισκόμουν στην Ελλάδα, υπήρχε η ατμόσφαιρα ενός αστυνομικού κράτους.
   Ακόμα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων μου μηνών στην Ελλάδα, εγώ συχνά έβγαινα μέχρι δέκα φορές την ημέρα από χωροφύλακες που ζητούσαν από τους ανθρώπους στο αυτοκίνητο να δείχνουν γραπτές δηλώσεις από τον πρόεδρο του χωριού τους ή κάποια άλλη αρχή για το δικαίωμά τους να οδηγούν. Το αυτοκίνητο ήταν πολύ δύσκολο. Θυμάμαι μια φορά που βρισκόμασταν στο Μεσολόγγι, πήγαμε στις πεδιάδες του Αγρινίου για να επισκεφτούμε κάποια έργα στο δρόμο. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας στο Μεσολόγγι είχε ένα αυτοκίνητο που με οδήγησε στο πρώτο έργο. Τότε κάποιος άλλος πήρε το αυτοκίνητό του και συνέχισε. Έτσι το άφησε και έπρεπε να οδηγήσει το αυτοκίνητό μου. Όταν πλησιάσαμε στο Αγρίνιο, σε απόσταση περίπου ενός τετάρτου μιλίου από την άκρη της πόλης σταμάτησε, επειδή δεν ήθελε να βρεθεί να οδηγεί το αυτοκίνητό μου χωρίς άδεια, αν και το αυτοκίνητό του ήταν ήδη στην πόλη. Απλώς φοβόταν να συλληφθεί.
   Μια άλλη φορά που βρισκόμασταν στον κατώτερο ποταμό Νέστο, επιστρέφοντας μετά την ώρα απαγόρευσης από το Δέλτα του ποταμού,  όπου είχαμε κολλήσει στη λάσπη, σε ένα από τα αυτοκίνητα οι μηχανικοί συνελήφθησαν για να ελευθερωθούν μετά από δέκα ώρες. Φυσικά, πήγα στη φυλακή και ζήτησα να συλληφθώ μαζί με τους υπόλοιπους. Επίσης ζήτησα το δικαίωμα να καλέσω τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αποστολής. Υποθέτω ότι ήταν λίγο ενοχλητικό. Εν πάση περιπτώσει, μετά από μια ώρα περίπου, ο καθένας απελευθερώθηκε και πήραμε το δρόμο μας και φτάσαμε στα καταλύματά μας περίπου δύο το πρωί χωρίς να συλληφθεί κανείς ξανά. Δεν ήταν αστείο για έναν Έλληνα όμως.
  Όλα αυτά ήταν μέρος ενός αστυνομικού κράτους, το οποίο φάνηκε να είναι αποδεκτό. Είχα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία κάτω στο χαμηλότερο δέλτα του ποταμού Αχελώου στη νοτιοδυτική Ελλάδα. Πηγαίναμε στο χωριό για να υποδείξουμε ότι ζητήσαμε κάποια γη στα νότια του χωριού και πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε μια μεγάλη περιοχή. Έτσι, πήγαμε πρώτα στο χωριό και συζητήσαμε με την ομάδα τα σχέδια σε μια ταβέρνα. Στη συνέχεια βγήκαμε με μια επιτροπή από το χωριό για να δούμε τη γη. Και παρατήρησα μια ομάδα νέων από τη μία πλευρά που προφανώς ήθελε να μου μιλήσει.
   Έτσι, με έναν από τους μηχανικούς φίλους μου που μιλούσαν ελληνικά, πήγα να μιλήσω μαζί τους. Είπαν ότι ήταν γιοι ακτημόνων φτωχών αγροτών. Δεν είχαν γη και δουλειά και δεν ήξεραν τι θα κάνουν. Και ενώ στέκονταν εκεί, τα αεροπλάνα πετούσαν από ένα παρακείμενο αεροδρόμιο, όπου ξεκινούσαν για να βομβαρδίζουν τους αντάρτες στους λόφους και στις δύο πλευρές αυτής της κοιλάδας. Η κατάσταση ήταν μάλλον δραματική. Τους είπα :
- Ελπίζουμε να διεκδικήσουμε αυτή τη γη. Αυτό θα δημιουργήσει πολλές παραγωγικές εκμεταλλεύσεις. Σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο σε αυτόν τον ποταμό, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχύ και να εισέλθει στην βιομηχανία.
- Αυτό είναι εντάξει όταν το λέτε έτσι, αλλά όταν φύγετε τι θα κάνουμε; Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να το κάνει αυτό για εμάς, απάντησαν.
- "Ναι, θα το κάνουν", είπα.
   Τελικά, το έκαναν[4].


   Αφήγηση[5] της Έμμα Πάκαρντ

   Το Σεπτέμβριο του 1948 δόθηκε άδεια από το FBI και μπορούσα να φύγω. Πέταξα τελικά στη Νέα Υόρκη και έφυγα με το ανακαινισμένο ελληνικό πλοίο “Νέα Ελλάς”, που ήταν ένας συνδυασμός φορτηγού και επιβατηγού πλοίου. Το ταξίδι πήρε δεκαέξι ημέρες από τη Νέα Υόρκη στο λιμάνι της Αθήνας στον Πειραιά, όπου αποβιβασθήκαμε τελικά στις 8 Νοεμβρίου 1948.
   Στο πλοίο οι περισσότεροι επιβάτες πρώτης κατηγορίας ήταν Αμερικανοί, στο δρόμο τους προς την Ελλάδα. Μερικοί ήταν άντρες, αλλά ως επί το πλείστον ήταν αμερικανίδες γυναίκες που πήγαιναν να συναντήσουν τους συζύγους τους στην Αθήνα (πρεσβεία, στρατό ή πολιτικούς υπαλλήλους) ... Ανάμεσά τους ήταν η κ. Paul Jenkins, του οποίου ο σύζυγος αργότερα έγινε επικεφαλής του τμήματος «Τρόφιμα και Γεωργία». Τμήμα της Αμερικανικής Αποστολής. Η συγκάτοικός μου συνέβη να είναι υπάλληλος της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια ανακάλυψα ότι ήταν μια από τους "μυστικούς πράκτορες κώδικα" της Πρεσβείας …! Πέρα τούτου ήταν ένα πολύ χαρούμενο ταξίδι, με πολλές ώρες στάσεις στη Λισαβόνα, το Γιβραλτάρ, τη Νάπολη και τέλος στον Πειραιά. Ήμασταν σε θέση να επισκεφτούμε με ταξί στα λιμάνια αυτά και κατάφερα να επισκεφτούμε τα ερείπια της Πομπηίας. Όλα αυτά τα λιμάνια που αναφέρθηκαν ήταν γεμάτα με ναυάγια των βυθισμένων πλοίων - συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - οι ζημίες από τον πόλεμο αποδεικνύονταν σε μεγάλο βαθμό παντού όπου σταματήσαμε.
Η οικογένεια Packard (Μπέρκλεϊ, 1917)
   Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στις Η.Π.Α. του 1948. Εμείς οι Αμερικανοί ακούσαμε το ραδιόφωνο του πλοίου, τις ειδήσεις που έδειχναν σταδιακά ότι ο Τρούμαν κέρδιζε τον Dewey και ακούστηκε μια απογοήτευση αφού -  όπως φαινόταν - οι περισσότεροι Αμερικανοί ήταν ρεπουμπλικάνοι. Η συγκάτοικός μου και εγώ ήμασταν οι μόνοι Δημοκρατικοί. Οι Walter και Paul Jenkins κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο και μας συνόδευσαν στις τελωνειακές διαδικασίες στον Πειραιά. Το λιμάνι του Πειραιά ήταν γεμάτο βυθισμένα πλοία και οι αποβάθρες ήταν ερείπια. Θυμάμαι ότι μερικοί από τους επιβάτες άφησαν τις χειραποσκευές τους πέρα από το πλευρό του πλοίου με σχοινιά και έπρεπε να κατεβούμε μια σαθρή σκάλα στην αυτοσχέδια αποβάθρα.
   Το φαγητό στα καλά ξενοδοχεία ήταν ασφαλές, αν και υπήρχε πάντοτε ο κίνδυνος να βράσουν άψητα τρόφιμα ή αξεφλούδιστα φρούτα. Όταν βγαίναμε στην ύπαιθρο, δοκιμάσαμε μαγειρεμένα φαγητά στα τοπικά εστιατόρια. Ακόμα κι έτσι, εμφανίστηκε κάποιο πρόβλημα με πεπτικές αναταραχές. Υπήρξε ένα περιστατικό νοσηρότητας μολυσματικής ηπατίτιδας μεταξύ των Αμερικανών, αλλά αυτό το ξεφύγαμε.
   Από πλευράς ιατρικής περίθαλψης, οι ένοπλες δυνάμεις είχαν μια μεγάλη κλινική στην Αθήνα, με τέσσερις στρατιωτικούς ή ναυτικούς γιατρούς, οι οποίοι προσέφεραν φροντίδες στο στρατιωτικό προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας, των υπαλλήλων της EGA και των οικογενειών τους. Αυτή ήταν η πρώτη μας εμπειρία με την "κοινωνικοποιημένη ιατρική" και ήταν δωρεάν, ως επί το πλείστον, εκτός από περίπου τέσσερα δολάρια την ημέρα για συμβούλιο και δωμάτιο αν μας έστελναν στο νοσοκομείο. Οι Αμερικανοί είχαν μια πτέρυγα του μεγάλου ελληνικού νοσοκομείου αλλά χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον τις ελληνικές εγκαταστάσεις π.χ. ακτίνων Χ και αυτού του εξοπλισμού. Οι Έλληνες είχαν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στις πόλεις εκείνη τη στιγμή, καθώς και νοσοκομεία φυματίωσης στη χώρα κοντά στην Αθήνα.
   Οι οικογένειες των αμερικανών με παιδιά προσπάθησαν να νοικιάσουν σπίτια, πολλά από τα οποία ήταν διαθέσιμα στην Αθήνα και ειδικά στα διάφορα προάστια, όπως η Κηφισιά και το Ψυχικό. Πολλοί από τους πλουσιότερους Έλληνες είχαν καλοκαιρινές κατοικίες στην Κηφισιά όπου το υψόμετρο είναι περίπου χιλίων ποδιών και έκανε πολύ πιο δροσερό κλίμα κατά τη διάρκεια του πολύ ζεστού καλοκαιριού. Αυτά συχνά νοικιάζονταν από Αμερικανούς σε μια ολόκληρη ετήσια μίσθωση. Άλλοι αμερικανοί ήταν έτοιμοι να μείνουν στα ξενοδοχεία ή με ενοικίαση διαμερισμάτων και πολλά από τα παλαιότερα ζευγάρια χωρίς παιδιά παρέμειναν στα ξενοδοχεία.
   Όσοι αμερικανοί έμειναν σε ενοικιασμένα σπίτια σχεδόν έπρεπε να εξαρτώνται από τους υπηρέτες. Πρώτον, ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί μερικές φορές ο πρωτόγονος (συγκριτικά) εξοπλισμός και οι γλωσσικές δυσκολίες του μάρκετινγκ. Επίσης, υπήρχαν τόσοι πολλοί υποψήφιοι για τέτοιες θέσεις εργασίας. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες ήταν η μόνη υποστήριξη των οικογενειών τους. Μερικές από αυτές μιλούσαν αγγλικά, αλλά τα αμερικανικά παιδιά σύντομα έμαθαν να μιλούν αρκετά ελληνικά, για να τα μεταφράζουν για τους γονείς τους. Οι Έλληνες αγαπούν τα παιδιά.
  Κατά τα δύο πρώτα χρόνια που ο εμφύλιος πόλεμος ήταν σε εξέλιξη, δεν υπήρχε σχεδόν καμία κοινωνική ζωή. Ο χορός απαγορεύτηκε στους Έλληνες. Το καύσιμο ήταν σπάνιο και ακριβό, έτσι τα σπίτια ήταν κρύα και υπήρχε απαγόρευση της κυκλοφορίας.


Επιλογή-μετάφραση-απόδοση : Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος, φυσικός


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ[1] Προήλθε από το τμήμα συνέντευξης με τίτλο : War Conditions in Greece  (Οι συνθήκες πολέμου στην Ελλάδα).
[2] Θυμίζουμε ότι τότε ήταν στις ΗΠΑ, η περίοδος του “Ερυθρού Τρόμου” που κορυφώθηκε στα τέλη της δεκαετίες 1940-50, μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας (Μακαρθισμός). Ήταν η περίοδος επίσης του Ψυχρού Πολέμου και στις ΗΠΑ όλοι ήταν ύποπτοι ως κομμουνιστές.
[3] Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου.
[4] Προφανώς εννοεί το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο των Κρεμαστών.
[5] Προήλθε από τμήματα δύο συνεντεύξεων με τίτλους “ Life in Greece” και “ Mrs . Packard Comes to Greece”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου