"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

14/10/24

Από τη Ρεντίνα Καρδίτσας, μετανάστες στην Αμερική (1907-1929)

 

Προλεγόμενα

  Η Ρεντίνα είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Καρδίτσας, σε υψόμετρο 900 μ. των Αγράφων. Είναι η περιοχή του αρχαίου λαού των Δολόπων.

   Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν από τη Ρεντίνα. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 113 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2024.

 

Ρεντίνα, η βασίλισσα των Αγράφων (Η φωτογραφία ελήφθη από το Διαδίκτυο)

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκαν πολλές μέρες και ώρες εντατικής απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 37 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων και τελικά ανευρέθηκαν στοιχεία για 113 άτομα (18 μετανάστες έκαναν πολλαπλό ταξίδι). Πρέπει να σημειωθεί, επειδή δεν ξέρω επώνυμα, ότι κατέγραψα ως μετανάστες από τη Ρεντίνα, όσους δήλωσαν στην Αμερική ότι γεννήθηκαν και κατοικούσαν σ’ αυτήν. Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή μπορεί να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. 

 

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από τη Ρεντίνα, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

 

Αυτοδιοικητικά

Οικισμός Ρεντίνας Καρδίτσας

   Από τις 2 Απριλίου 1883, ο οικισμός ορίστηκε ως έδρα του δήμου Μενελαΐδος του νομού Τρικάλων. Στις 8 Ιουλίου 1899 αποσπάστηκε από το νομό Τρικάλων και υπάχθηκε στο νομό Καρδίτσας.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1909 αποσπάστηκε από το νομό Καρδίτσας και υπάχθηκε πάλι στο νομό Τρικάλων. Στις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Μενελαΐδος. Ιδρύθηκε Κοινότητα Ρεντίνας, με τον οικισμό και ομώνυμη έδρα, που ανήκε στο νομό Τρικάλων.

  Στις 13 Απριλίου 1944, ο οικισμός και η κοινότητα αποσπάστηκε από το νομό Τρικάλων και υπάχθηκε στο νομό Καρδίτσας. Στις 5 Απριλίου 1981 προσαρτήθηκε και ο οικισμός Διπόταμα.

   Στις 7 Ιουνίου 2010, η κοινότητα Ρεντίνας καταργήθηκε και ο οικισμός προσαρτήθηκε στο δήμο Σοφάδων. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, ο οικισμός ορίστηκε ως ιστορική έδρα του δήμου Σοφάδων.

    Ο πληθυσμός της  (απογραφή 2011) ήταν 288 κάτοικοι. Ο πληθυσμός της  (απογραφή 2021) ήταν 257 κάτοικοι.

 

1.   Στοιχεία για τη μετανάστευση από τη Ρεντίνα στην Αμερική[1]

   Από τους 113 μετανάστες που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (27) έφυγαν το έτος 1910 (ποσοστό 24%). Συνολικά έγιναν 37 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν 18 μετανάστες που έκαναν διπλά ταξίδια.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε (τα 113 άτομα) ως προς τον πληθυσμό της Ρεντίνας ήταν 8 %, που είναι ίσο σε σχέση με το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν επίσης 8%). Η περιοχή είχε κυρίως κτηνοτροφία, ήταν ορεινή και σχετικά κάλυπτε τις ανάγκες της ζωής[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν άρρενες (αλλά υπήρχαν και 6 θήλεις. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 54 άτομα). Ακολούθησαν οι μεγαλύτερες ηλικίες 31-40 ετών (με 28 άτομα) και μετά οι μικρότερες ηλικίες έως και 20 ετών (με 22 άτομα). Η κατανομή σε ομάδες ηλικιών των μεταναστών από τη Ρεντίνα, δίνεται στον πίνακα 3.

                  Μικρότερες ηλικίες μεταναστών :

(α) Χαρατσάρης Γεώργιος, ετών 5 (πήγε το 1921)

(β) Χαμηλός Ιωάννης, ετών 9 (πήγε το 1912)

(γ) Παλάντζα Γεωργίτσα Κ., ετών 11 (πήγε το 1921)

(δ) Χαρατσάρης Χρήστος, ετών 12 (πήγε το 1921)

(ε) Παπαστεργίου Βασίλειος, ετών 13 (πήγε το 1920)

(ς) Χασαπίδης Χαράλαμπος, ετών 13 (πήγε το 1921)

(ζ) Κεραμίδας Ηλίας, ετών 14 (πήγε το 1920)

 

Μεγαλύτερες ηλικίες μεταναστών :

(α) Παπαστεργίου Στυλιανός, ετών 48 (πήγε το 1926)

(β) Ρήγας Πέτρος, ετών 45 (πήγε το 1921)

(γ) Τσουγκάνης Ιωάννης, ετών 45 (πήγε το 1920)

(δ) Παλάντζας Λεωνίδας, ετών 43  (πήγε το 1929)

(ε) Παπαστεργίου Στυλιανός, ετών 42  (πήγε το 1920)

   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 30 έτη (δηλ. μεγάλος).

 

   Οι περισσότεροι μετανάστες από τη Ρεντίνα ήταν έγγαμοι. Πιο συγκεκριμένα, από τους 113 μετανάστες, οι 73 ήταν έγγαμοι (ποσοστό 65 %) και οι υπόλοιποι 40 ήταν άγαμοι.

   Από τις οικογένειες του χωριού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 



   Συνολικά έγιναν 10 ταξίδια, που διακίνησαν τους 113 μετανάστες από τη Ρεντίνα. Οι περισσότεροι μετανάστες (58 άτομα) έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας. Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν 43 άτομα. Οι υπόλοιποι έφυγαν από ξένα λιμάνια. (βλ. Πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

  Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση οι περισσότεροι μετανάστες από τη Ρεντίνα (77 άτομα) έφυγαν με ξένα πλοία. Με ελληνικά πλοία έφυγαν36 άτομα.

   Σε σύγκριση, τα μεμονωμένα ταξίδια ήταν πολύ περισσότερα από τα ομαδικά. Συγκεκριμένα, έγιναν 19 μεμονωμένα ταξίδια και  18 ομαδικά. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Το 1909, σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Χάβρης έφυγαν 5 άτομα με το πλοίο “La Bretagne”. Το 1910, α[ο το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγε η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών της Ρεντίνας (18 άτομα) με το πλοίο “Eugenia”. Πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, το 1912, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 11 άτομα, με το πλοίο “Oceania”. Το 1920, από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 6 άτομα με το πλοίο “Pannonia”. Το 1921, από το λιμάνι του Πειραιά, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 7 άτομα με το ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander”. Το ίδιο έτος (1921), πάλι από το λιμάνι του Πειραιά, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 8 άτομα με το άλλο ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas”.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του EllisIsland (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

 

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για  επαναπατρισμό.

    Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από τη Ρεντίνα φαίνονται στον Πίνακα 7. Οι περισσότεροι επέλεξαν την πολιτεία της Πενσυλβάνια (42 άτομα). Ακολούθησαν οι πολιτείες του Ουισκόνσιν (19άτομα), της Νέας Υόρκης, της Μασαχουσέτης και του Ιλινόις. Μικρότερες προτιμήσεις υπήρξαν στις πολιτείες Ιντιάνα, Νιου Χαμσάιρ και Ουάσιγκτον. Υπήρχαν και 4 μεμονωμένες προτιμήσεις.Τα αριθμητικά στοιχεία των προορισμών φαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 7.

   Αναλυτικά, οι μετανάστες επέλεξαν τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :



 

2.   Επαγγέλματα των μεταναστών

   Η αριθμητική πλειοψηφία των μεταναστών, δηλ. 12 άτομα δήλωσε απλό εργάτης (laborer, worker, workman). Υπήρξαν και άλλα συναφή επαγγέλματα. Στοιχεία αυτών ακολουθούν:

 


Μπακάλης δήλωσε ο Ιωάν. Αναγνωστόπουλος,ράπτης ήταν οΠέτρος Χαρατσάρης (έκανε 2 ταξίδια), υποδηματοποιός ήταν ο  Γεώργ. Καμάρας, κτίστης ήταν ο Κώσ. Κονταξής, ιδιοκτήτης δήλωσε ο Γεώργ. Καδριάλης. Φαγάδικα (lunchkeeper) είχαν οι Λεων. Παλάντζας και Στυλ. Παπαστεργίου.

 

              3.   Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν18άτομα που έκανανδιπλό (και ένα τετραπλό) ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 ή για οικογενειακούς λόγους και μετά έφυγαν πάλι.

Τα ονόματα και οι πολλαπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Πέτρος Χαρατσάρης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

2.    Ευάγγελος Τσίρης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στην πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

3.    Δημήτριος Γκάλλης :  Το α’  ταξίδι έγινε το έτος 1912 στο Γκρήνσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

4.    Αθανάσιος Κονταξής :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Γκρήνσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.

5.    Κώστας Κονταξής :  Το α’  ταξίδι έγινε το 1907 με άγνωστη διάρκεια στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 στη Νέα Υόρκη.

6.    Κωνσταντίνος Γώγουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στο Ρότσεστερ της Πενσυλβάνια.

7.    Αθανάσιος Παππάς :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-13 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Άκρον του Οχάιο.

8.    Ιωάννης Τσουγκάνης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1913-19 σε τόπο της Πενσυλβάνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Έλγουντ της Πενσυλβάνια.

9.    Κώστας Κατσαρός :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στην πόλη Ebbnot της Πενσυλβάνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.

10.  Κώστας Κονταξής:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1913-17 στην πόλη Γκρήνσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.

11.  Ηλίας Μπλάτσιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-14 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στο Σικάγο (μαζί με τη σύζυγό του).

12.  Αθανάσιος Κονταξής:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1915-19 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.

13.  Γεώργιος Σακελόπουλος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1915-19 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στην πόλη Κλάρκσμπουργκ της Δυτικής Βιρτζίνια.

14.  Σταύρος Σταύρου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.

15.  Περικλής Φλώρος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1913-14 σε τόπο του Κάνσας. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 σε τόπο της Πενσυλβάνια.

16.  Πέτρος Ρήγας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-14 στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Το β’ ταξίδι έγινε το   1921 στο Σικάγο.

17.  Λεωνίδας Παλάντζας:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1920-25 στην πόλη Μάντσι(Muncie) της Ιντιάνα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1926 πάλι στον ίδιο προορισμό. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1927στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα. Το δ’ ταξίδι έγινε το 1929 πάλι στον ίδιο προορισμό.

18.  Στυλιανός Παπαστεργίου:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1920-25 στο Φορτ Γουέιν (FortWayne) της Ιντιάνα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1926 πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από τη Ρεντίνα

   Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellisisland) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες από τη Ρεντίνα που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών της Ρεντίνας δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α       Ονοματεπώνυμο            χρ. άφιξης   ηλικία   έγγαμος     Πλοίο ταξιδιού                Λιμάνι αναχώρ.

1        Αλέξης Ιωάννης Λεων.        3-7-1914        26       όχι        Carpathia                         Λισαβόνα

2        Αναγνωστόπουλος Ιωάν.     24-2-1911       33       ναι        Oceania                           Πάτρα

3        Αυγέρος Κωνσταντίνος       5-12-1909       25       όχι        La Bretagne                      Χάβρη

4        Γκάλλης Δημήτριος            21-4-1915       34       ναι        Themistocles                    Πειραιάς

5        Γκούτας Στυλιανός            29-10-1910     27       ναι        Eugenia                           Πάτρα

6        Γκούτας Στυλιανός            4-3-1914        31       ναι        Pannonia                         Πάτρα

7        Γκλάβας Πέτρος                4-11-1907       39       ναι        Napolitan Prince               Πειραιάς

8        Γκρέκος Χαράλαμπος         28-3-1912       30       όχι        Kaiserin Auguste Victoria     Νάπολη

9        Γώγουλος Κώστας             29-10-1910     24       όχι        Eugenia                           Πάτρα

10      Γώγουλος Κωνσταντίνος     7-6-1920        35       ναι        Pannonia                         Πάτρα

11      Ζαζάκης Δημήτριος            21-4-1915       28       ναι        Themistocles                    Πειραιάς

12      Καμάρας Γεώργιος            20-4-1911       31       ναι        Alice                               Πάτρα

13      Κανέλλος Δημήτριος          29-10-1910     27       ναι        Eugenia                           Πάτρα

14      Κανέλλος Σταύρος             29-10-1910     23       ναι        Eugenia                           Πάτρα

15      Καραγεώργος Σπύρος        5-12-1909       25       ναι        La Bretagne                      Χάβρη

16      Καραλάς Ευάγγελος           29-3-1912       27       ναι        Oceania                           Πάτρα

17      Καρδιάλης Γεώργιος          1-8-1921        35       ναι        Calabria                           Πάτρα

18      Καρέλης Δημήτριος            20-4-1911       28       όχι        Alice                               Πάτρα

19      Καρέλης Ευάγγελος           29-10-1910     22       όχι        Eugenia                           Πάτρα

20      Καρέλης Κώστας               29-3-1912       36       ναι        Oceania                           Πάτρα

21      Καρκατσέλης Σταύρος        29-3-1912       20       όχι        Oceania                           Πάτρα

22      Κατσαρός Κων/νος            6-7-1907        25       ναι        Napolitan Prince               Πειραιάς

23      Κατσαρός Κώστας              10-8-1920       36       ναι        Megali Hellas                    Πειραιάς

24      Κεραμίδας Ηλίας               14-12-1920     14       όχι        Calabria                           Πάτρα

25      Κεραμίδας Νικόλαος          5-12-1909       25       όχι        La Bretagne                      Χάβρη

26      Κονταξής Αθανάσιος          20-7-1909       29       ναι        Laura                              Πάτρα

27      Κονταξής Αθανάσιος          21-4-1915       35       ναι        Themistocles                    Πειραιάς

28      Κονταξής Αθανάσιος          28-2-1921       40       ναι        King Alexander                  Πειραιάς

29      Κονταξής Ευάγγελος          8-4-1910        32       ναι        Calabria                           Νάπολη

30      Κονταξής Ιωάννης             24-2-1911       27       ναι        Oceania                           Πάτρα

31      Κονταξής Κων/νος             6-7-1907        30       ναι        Napolitan Prince               Πειραιάς

32      Κονταξής Κώστας              29-3-1912       32       ναι        Oceania                           Πάτρα

33      Κονταξής Κώστας              24-5-1916       40       ναι        Patris                              Πειραιάς

34      Κονταξής Κώστας              10-8-1920       44       ναι        Megali Hellas                    Πειραιάς

35      Κορέλης Κώστας               8-4-1910        27       ναι        Calabria                           Νάπολη

36      Κορομπίλης Δημήτριος       29-10-1910     30       ναι        Eugenia                           Πάτρα

37      Κορομπίλης Κων/νος         6-4-1912        27       ναι        Atlanta                             Πάτρα

38      Κουμπούρας Γεώργιος       29-10-1910     22       ναι        Eugenia                           Πάτρα

39      Κρεμμύδας Γεώργιος         29-3-1912       36       ναι        Oceania                           Πάτρα

40      Μάλλιος Δημήτριος            24-2-1911       22       όχι        Oceania                           Πάτρα

41      Μίχας Κώστας                   22-9-1910       23       όχι        Athinai                             Πειραιάς

42      Μπλάτσιος Δημήτριος         11-3-1910       20       όχι        Oceania                           Πάτρα

43      Μπλάτσιος Ηλίας               28-3-1912       19       όχι        Kaiserin Auguste Victoria     Νάπολη

44      Μπλάτσιος Ηλίας Κ.            27-12-1920     27       ναι        Patris                              Πειραιάς

45      Μπλάτσιου Ευδοξία Ηλ.       27-12-1920     20       ναι        Patris                              Πειραιάς

46      Μπούκας Ιωάννης              5-4-1914        27       ναι        Patris                              Πειραιάς

47      Μυγδάλης Γεώργιος          8-4-1910        20       όχι        Calabria                           Νάπολη

48      Μυγδάλης Δημήτριος         29-10-1910     25       ναι        Eugenia                           Πάτρα

49      Μυγδάλης Ηλίας                28-2-1921       26       ναι        King Alexander                  Πειραιάς

50      Ντοράκης Κων/νος            6-4-1912        25       όχι        Atlanta                             Πάτρα

51      Ντοράκης Χαράλαμπος       5-12-1909       22       ναι        La Bretagne                      Χάβρη

52      Οικονόμου Χρήστος           24-2-1911       20       όχι        Oceania                           Πάτρα

53      Παλάντζα Γεωργίτσα Κ.      29-5-1921       11       όχι        Megali Hellas                    Πειραιάς

54      Παλάντζα Χρυσάνθη Κ.       29-5-1921       25       ναι        Megali Hellas                    Πειραιάς

55      Παλάντζας Λεωνίδας          7-6-1920        34       ναι        Pannonia                         Πάτρα

56      Παλάντζας Λεωνίδας          31-8-1926       40       ναι        Edison                             Πειραιάς

57      Παλάντζας Λεωνίδας          22-11-1927     41       όχι        Byron                              Πειραιάς

58      Παλάντζας Λεωνίδας          1-10-1929       43       όχι        Edison                             Πειραιάς

59      Παναγιώτου Δημήτριος       29-10-1910     31       ναι        Eugenia                           Πάτρα

60      Παναγιώτου Κων/νος         29-10-1910     25       ναι        Eugenia                           Πάτρα

61      Παναγιώτου Παναγιώτης    28-3-1912       30       ναι        Kaiserin Auguste Victoria     Νάπολη

62      Παπαγεωργίου Ηλίας         29-10-1910     18       όχι        Eugenia                           Πάτρα

63      Παπαστεργίου Βασίλειος     27-12-1920     13       όχι        Patris                              Πειραιάς

64      Παπαστεργίου Γεώργιος     29-12-1910     25       όχι        Laura                              Πάτρα

65      Παπαστεργίου Γιαννούλα    27-12-1920     18       όχι        Patris                              Πειραιάς

66      Παπαστεργίου Στυλιανός    27-12-1920     42       ναι        Patris                              Πειραιάς

67      Παπαστεργίου Στυλιανός    31-8-1926       48       ναι        Edison                             Πειραιάς

68      Παππάς Αθανάσιος            7-6-1920        35       ναι        Pannonia                         Πάτρα

69      Παππάς Περικλής              29-10-1910     19       όχι        Eugenia                           Πάτρα

70      Παρούσης Πέτρος             7-6-1920        40       ναι        Pannonia                         Πάτρα

71      Ραγιάς Νικόλαος               28-2-1921       31       ναι        King Alexander                  Πειραιάς

72      Ραμαντάνης Κων/νος         6-4-1912        34       ναι        Atlanta                             Πάτρα

73      Ραμαντάνης Χρήστος         29-3-1912       20       όχι        Oceania                           Πάτρα

74      Ρήγας Δημήτριος               29-10-1910     27       ναι        Eugenia                           Πάτρα

75      Ρήγας Δημήτριος               1-4-1921        29       ναι        Megali Hellas                    Πειραιάς

76      Ρήγας Πέτρος                   29-10-1910     30       ναι        Eugenia                           Πάτρα

77      Ρήγας Πέτρος                   29-5-1921       45       ναι        Megali Hellas                    Πειραιάς

78      Σακελλαρίου Σπυρίδων      28-2-1921       30       ναι        King Alexander                  Πειραιάς

79      Σακελλαρίου Χαράλ.          4-3-1914        25       όχι        Pannonia                         Πάτρα

80      Σακελόπουλος Γεώργιος    28-2-1921       31       ναι        King Alexander                  Πειραιάς

81      Σαμαράς Δημήτριος           7-6-1920        32       ναι        Pannonia                         Πάτρα

82      Σταϊκίδης Κώστας              29-3-1912       25       ναι        Oceania                           Πάτρα

83      Σταύρου Δημήτριος           29-3-1912       35       ναι        Oceania                           Πάτρα

84      Σταύρου Σταύρος              28-2-1921       34       ναι        King Alexander                  Πειραιάς

85      Στεργιόπουλος Πέτρος       29-3-1912       19       όχι        Oceania                           Πάτρα

86      Τσακτάνης Ανδρέας           29-10-1910     35       ναι        Eugenia                           Πάτρα

87      Τσατάλας Ιωάννης             29-10-1910     20       όχι        Eugenia                           Πάτρα

88      Τσατάλας Κων/νος            5-12-1909       23       όχι        La Bretagne                      Χάβρη

89      Τσατάλας Πέτρος              29-10-1910     26       ναι        Eugenia                           Πάτρα

90      Τσίρης Ευάγγελος             29-10-1910     25       ναι        Eugenia                           Πάτρα

91      Τσίρης Ευάγγελος             3-8-1914        29       ναι        Martha Washington            Πάτρα

92      Τσίρης Ιωάννης                 29-3-1912       27       ναι        Oceania                           Πάτρα

93      Τσογάνης Κων/νος            6-7-1907        27       όχι        Napolitan Prince               Πειραιάς

94      Τσουγκάνης Ιωάννης         7-6-1920        45       ναι        Pannonia                         Πάτρα

95      Φιλώρης Αθανάσιος           11-3-1910       22       ναι        Oceania                           Πάτρα

96      Φλώρος Περικλής              28-2-1921       41       ναι        King Alexander                  Πειραιάς

97      Χαμηλός Ιωάννης 1            6-4-1912        19       όχι        Atlanta                             Πάτρα

98      Χαμηλός Ιωάννης 2            29-3-1912       9        όχι        Oceania                           Πάτρα

99      Χαρατσάρη Κατίνα Χρ.        29-5-1921       25       ναι        Megali Hellas                    Πειραιάς

100     Χαρατσάρης Βάιος             20-9-1911       24       όχι        Alice                               Πάτρα

101     Χαρατσάρης Γεώργιος        29-5-1921       5        όχι        Megali Hellas                    Πειραιάς

102     Χαρατσάρης Ηλίας             10-4-1909       18       όχι        Massilia                            Πειραιάς

103     Χαρατσάρης Πέτρος           24-2-1911       25       ναι        Oceania                           Πάτρα

104     Χαρατσάρης Πέτρος           17-4-1914       28       ναι        Athinai                             Πειραιάς

105     Χαρατσάρης Χαράλ.           12-7-1915       30       ναι        Vasilefs Constantinos         Πειραιάς

106     Χαρατσάρης Χρήστος         20-9-1911       22       όχι        Alice                               Πάτρα

107     Χαρατσάρης Χρήστος Π.     29-5-1921       12       όχι        Megali Hellas                    Πειραιάς

108     Χασαπίδης Γεώργιος          4-5-1909        19       όχι        Martha Washington            Πάτρα

109     Χασαπίδης Κων/νος           4-1-1911        26       όχι        Patris                              Πειραιάς

110     Χασαπίδης Περικλής          28-3-1910       39       ναι        Athinai                             Πειραιάς

111     Χασαπίδης Χαράλαμπος      29-5-1921       13       όχι        Megali Hellas                    Πειραιάς

112     Χασαπίδου Ελένη Περ.        29-5-1921       41       ναι        Megali Hellas                    Πειραιάς

113     Χούτης Χαράλαμπος          1-4-1921        24       ναι        Megali Hellas                    Πειραιάς

 

Χρονικό μετανάστευσης από τη Ρεντίνα Καρδίτσας στις ΗΠΑ

             i.        Οι πρωτοπόροι του 1907

Στη διάρκεια του έτους σημειώθηκαν δύο μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία (1 ομαδικό κι άλλο 1 από μεμονωμένο άτομο) προς την Αμερική. Συνολικά στο έτος 1907 έφυγαν 4 άτομα. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τρία άτομα, τους : Κων. Κατσαρό, Κων. Κονταξή και Κων. Τσογάνη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 15 Ιουνίου έφυγε με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 6 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Κατσαρός[4] ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Πέτρος Παπακολαρίνης.

·         Ο Κωνσταντίνος Κονταξής ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος  Γκάλλης.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσογάνης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά, με 10 $ μαζί του, ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος  Γκάλλης.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Πέτρο Γκλάβα. Στις 14 Οκτωβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το   πλοίο “Napolitan Prince” και στις 4 Νοεμβρίου αφίχθηκε στη Νέα Υόρκη. Ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σεραφείμ Γκούβας[5].

 

            ii.   Αύξηση αναχωρήσεων από μετανάστες στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν τέσσερις αναχωρήσεις (1 ομαδική και άλλες 3 από μεμονωμένους) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν οκτώ άτομα από τη Ρεντίνα. Αναλυτικά έχουμε :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Ηλία Χαρατσάρη. Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγε με το πλοίο “Massilia και στις 10 Απριλίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν oσυμπατριώτης του Νικόλαος Κονταξής[6].

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Γεώργιο Χασαπίδη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Απριλίου ανέβηκε στο πλοίο “Martha Washington” και στις 4 Μαΐου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Βασιλική. Με 15 στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Κονταξής.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Αθανάσιο Κονταξή. Στις 5 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Laura και στις 20 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Παρασκευή. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, κοντά στον αδερφό του Κώστα Κονταξή.

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε πέντε άτομα. Ήταν οι μετανάστες : Κων. Αυγέρος, Σπ. Καραγεώργος, Νικ. Κεραμίδας, Χαρ. Ντοράκης και Των. Τσατάλας. Από την Ελλάδα αναχώρησε με πλοίο, μέχρι το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης. Από εκεί, στις 27 Νοεμβρίου 1909 ανέβηκε στο πλοίο “La Bretagne” και στις 5 Δεκεμβρίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Αυγέρος ήταν 25 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά, με 25 $ μαζί του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Αθανασίου.

·         Ο Σπύρος Καραγεώργος ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική. Με 22 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου είχε ένα φίλο[7] του.

 

ΠλοίοLa Bretagne” (Photo: Frank Richardo Collection)

·         Ο Νικόλαος Κεραμίδας ήταν 25 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Χαρ. Τριανταφύλλου.

·         Ο Χαράλαμπος Ντοράκης (Dourakis) ήταν 22 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αικατερίνη. Με 23 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Αναγνωστόπουλος.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσατάλας ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Θωμάς. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Αναγνωστόπουλος.

 

           iii.   Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν επτά μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία (3 ομαδικά και 4 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 27 άτομα της Ρεντίνας. Πιο αναλυτικά :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα, τους : Δημ. Μπλάτσιο και Αθαν. Φιλώρη. Στις 21 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 11 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι:

·         Ο Δημήτριος Μπλάτσιος ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νικόλαος. Με 26 $ για τα αναγκαία πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, κοντά στο θείο του Γ. Στεργιόπουλο.

·         Ο Αθανάσιος Φιλώρης ήταν 22 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ήταν στη Ρεντίνα και ονομαζόταν Αγόρω. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Άμπριτζ( Ambridge) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κ. Αυγέρος.

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Περικλή Χασαπίδη. Στις 7 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά ανέβηκε στο πλοίο “Athinai” και στις 28 Μαρτίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε την Καρδίτσα. Η γυναίκα του ονομαζόταν  Ελένη. Προορισμός του για δουλειά (με 35 $ μαζί του) ήταν η πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ανεψιός του Γεώργιος Χασαπίδης.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τρία άτομα, τους : Ευάγ. Κονταξή, Κώσ. Κορέλη και Γεώρ. Μυγδάλη. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο, μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί στις 23 Μαρτίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Calabria” και στις 8 Απριλίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Ευάγγελος Κονταξής ήταν 32 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας φίλος[8] του.

·         Ο Κώστας Κορέλης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκα του ήταν Κωνστάντω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δρ. Λέκκας.

·         Ο Γεώργιος Μυγδάλης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα ήταν η γυναίκα του Μαριγώ. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Κώστα Μίχα. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 3 Σεπτεμβρίου επέλεξε το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 22 Σεπτεμβρίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκη. Ήταν 23 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Αγορή. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Πέτρο Γκλάβα.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 ήταν η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στη μικρή μεταναστευτική ιστορία της Ρεντίνας. Αριθμούσε δεκαεπτά (18) άτομα. Περιλάμβανε τους : Στυλ. Γκούτα, Κώσ. Γώγουλο, Δημ. Κανέλλο, Σταύρ. Κανέλλο, Ευάγ. Καρέλη, Δημ. Κορομπίλη, Γεώργ. Κουμπούρα, Δημ. Μυγδάλη, Δημ. Παναγιώτου, Κων. Παναγιώτου, Ηλ. Παπαγεωργίου, Περ. Παππά, Δημ. Ρήγα, Πέτ. Ρήγα, Ανδρ. Τσακτάνη, Ιωάν. Τσατάλα, Πέτ. Τσατάλα και Ευάγ. Τσίρη. Στις 9 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Eugenia” και στις 29 Οκτωβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας γνωστοποιούν ότι:

·         Ο Στυλιανός Γκούτας ήταν 27 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Μαριγώ. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Κατσαρό.

·         Ο Κώστας Γώγουλος ήταν 24 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λεωνίδας. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Κατσαρός.

·         Ο Δημήτριος Κανέλλος ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Καλλιόπη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Πέτρο Γκλάβα.

·         Ο Σταύρος Κανέλλος ήταν 23 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αγορή. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαντου Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Πέτρος Γκλάβας.

·         Ο Ευάγγελος Καρέλης ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 23 $ μαζί του, στην πόλη Άμπριτζτης Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Σταύρο Σταύρου.

·         Ο Δημήτριος Κορομπίλης ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αγορή. Με 23 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστ. Τσογάνης (ή Τσαγιάννης).

·         Ο Γεώργιος Κουμπούρας ήταν 22 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευαγγελία. Προορισμός του για δουλειά (με 23 $ μαζί του ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συγγενής του Κώστ. Τσογάνης (ή Τσαγιάννης).

·         Ο Δημήτριος Μυγδάλης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Μαριγώ. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Μυγδάλη.

·         Ο Δημήτριος Παναγιώτου ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αρετή. Αναζητούσε δουλειά, με 24 $ μαζί του στην πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, με γνωστό του στην Πενσυλβάνια το φίλο του Κωνστ. Κονταξή, στην πόλη Γκρήνσμπουργκ (Greensburg).

·         Ο Κωνσταντίνος Παναγιώτου ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αικατερίνη. Με 29 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Στεργιόπουλος.

 

ΠλοίοEugenia” (Photo: Maurizio Eliseo Collection)

·         Ο Ηλίας Παπαγεωργίου ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Κατσαρός.

·         Ο Περικλής Παππάς ήταν 19 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Αντώνης. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στο θείο του Ζάχο Παυλίτση.

·         Ο Δημήτριος Ρήγας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Πολυξένη. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Τσογάνης.

·         Ο Πέτρος Ρήγας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευφροσύνη. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Γκρήνσμπουργκ (Greensburg) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Κονταξή.

·         Ο Ανδρέας Τσακτάνης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα ήταν η γυναίκα του Αικατερίνη. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 20 $ μαζί του) ήταν η πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σταύρος Σταύρου.

·         Ο Ιωάννης Τσατάλας ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Θωμάς. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) όπου ήταν ο συγγενής του Σπύρος Καραγεώργος.

·         Ο Πέτρος Τσατάλας ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν, στην οποία ήταν ο συγγενής του Σπύρος Καραγεώργος.

·         Ο Ευάγγελος Τσίρης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 24 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Κεραμίδα.

   Η τρίτημεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Παπαστεργίου. Στις 12 Δεκεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Laura” και στις 29 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 25 ετών. Ως τόπο διαμονής δήλωσε την Καρδίτσα. Το όνομα της μητέρας της ήταν Ανθίτσα. Με 50 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος του Στ. Πρίτσιος.

   Η τέταρτημεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τονΚωνσταντίνο Χασαπίδη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 18 Δεκεμβρίου 1910 έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 4 Ιανουαρίου 1911 αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 26 ετών. Στη Ρεντίνα είχε τη μητέρα του Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, κοντά στον κουνιάδο του Αθαν. Κονταξή.

 

           iv.   Μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν δύο ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 9 άτομα της Ρεντίνας. Συγκεκριμένα :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Ιωάν. Αναγνωστόπουλο, Ιωάν. Κονταξή, Δημ. Μάλλιο, Χρ. Οικονόμου και Πέτ. Χαρατσάρη. Στις 6 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 24 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία του αρχείου για τους μετανάστες αυτούς μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μπακάλης (grocer). Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευδοξία. Προορισμός του για ανάλογη δουλειά (με 19 $ μαζί του) ήταν η πόλη Γκρήνσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Φ. Κονταξής.

·         Ο Ιωάννης Κονταξής ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ελένη. Με 21 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Γκρήνσμπουργκ της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Κ. Κονταξή.

·         Ο Δημήτριος Μάλλιος ήταν 22 ετών. Στη Ρεντίνα είχε τη μητέρα του Αφροδίτη. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 23 $ μαζί του, στην πόλη Γκρήνσμπουργκ (Greensburg) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Ελ. Κονταξής.

·         Ο Χρήστος Οικονόμου ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Πέτρος Ρήγας.

·         Ο Πέτρος Χαρατσάρης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ράπτης (tailor). Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Περσεφόνη. Προορισμός του για ανάλογη δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Βοστώνη (Boston)της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Ηλία Χαρατσάρη.

 

ΑτμόπλοιοAlice” (Photo: Eric Johnson)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από 4μελή ομάδα. Ήταν οι : Γεώργ. Καμάρας, Δημ. Καρέλης, Βάιος Χαρατσάρης και Χρ. Χαρατσάρης. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Απριλίου ανέβηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 20 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Γεώργιος Καμάρας ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν υποδηματοποιός (shoemaker). Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική. Με 25 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Στ. Σταύρου.

·         Ο Δημήτριος Καρέλης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευανθία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Στ. Σταύρου.

·         Ο Βάιος Χαρατσάρης ήταν 24 ετών. Στη Ρεντίνα είχε τη μητέρα του Ελισάβετ. Με 28 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλ. Χαρατσάρης.

·         Ο Χρήστος Χαρατσάρης ήταν 22 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Προορισμός του για δουλειά (με 33 $ μαζί του) ήταν η Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Ηλία Χαρατσάρη.

 

            v.   Δεύτερη μεγάλη αύξηση της μεταναστευτική φυγής στο 1912

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν τρία ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 19 άνθρωποι της Ρεντίνας. Πιο αναλυτικά έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τρία άτομα, τους : Χαράλ. Γκρέκο, Ηλ. Μπλάτσιο και Παν. Παναγιώτου. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, με το πλοίο “Kaiserin Auguste Victoria” έφυγαν και στις 28 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωστοποιούν ότι :

·         Ο Χαράλαμπος Γκρέκος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του πρέπει να ήταν Αναστασία[9]. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά, στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ένας κουνιάδος[10] του.

·         Ο Ηλίας Μπλάτσιος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ένας ξάδερφός[11] του.

·         Ο Παναγιώτης Παναγιώτου ήταν 30 ετών, αναλφάβητος  και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα ήταν η γυναίκα του Αθηνά. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειάεργάτη σε φάρμα, στην τοποθεσία Μέγιερσντέιλ (Meyersdale) της Πενσυλβάνια, κοντά στον αδερφό του Άγγελο.

 

ΠλοίοKaiserin Auguste Victoria” (Photo: Gordon Turner Collection)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε έντεκα άτομα και περιλάμβανε τους : Ευάγ. Καραλά, Κώσ. Καρέλη, Σταύρο Καρκατσέλη, Κώσ. Κονταξή, Γεώργ. Κρεμμύδα, Χρ. Ραμαντάνη, Κώσ. Σταϊκίδη, Δημ. Σταύρου, Πέτ. Στεργιόπουλο, Ιωάν. Τσίρη και Ιωάν. Χαμηλό [1]. Στις 11 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 29 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ακόμη ότι :

·         Ο Ευάγγελος Καραλάς (Caralas) ήταν 27 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Στ. Σταύρου.

·         Ο Κώστας Καρέλης (Carelis) ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Βασιλική. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν, κοντά στον ανεψιό του Ν. Παπαγεωργίου.

·         Ο Σταύρος Καρκατσέλης ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Σταυρούλα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρέας Τζαμάρας.

·         Ο Κώστας Κονταξής ήταν 32 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν κτίστης (mason). Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αικατερίνη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για ανάλογη δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, κοντά στο συγγενή του Σπ. Καραγεώργο.

·         Ο Γεώργιος Κρεμμύδας ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ευαγγελία. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Άμπριτζ (Ambridge)  της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Παππάς.

·         Ο Χρήστος Ραμαντάνης ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αντώνιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Π. Ρήγας.

·         Ο Κώστας Σταϊκίδης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα είχε τη γυναίκα του Ευανθία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ι. Τζαμάρας.

·         Ο Δημήτριος Σταύρου ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Παρασκευή. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Ν. Παπαγεωργίου.

·         Ο Πέτρος Στεργιόπουλος ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Άννα. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η τοποθεσία Μεγιερσντέιλ (Meyersdale) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο πατέρας του Γ. Στεργιόπουλος.

·         Ο Ιωάννης Τσίρης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Θεανώ. Me 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην τοποθεσία Μεγιερσντέιλ της Πενσυλβάνια, κοντά στον αδερφό του Ευάγ. Τσίρη.

·         Ο Ιωάννης Χαμηλός [2] ήταν παιδί 9 ετών. Προορισμός του (με 25 $) ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Στ. Χαμηλός.

 

Πλοίο “Atlanta”

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 4μελή ομάδα, με τους : Κων. Κορομπίλη, Κων. Ντοράκη, Κων. Ραμαντάνη και Ιωάν. Χαμηλό [2]. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Μαρτίου αναχώρησαν με το πλοίο “Atlanta και στις 6 Απριλίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε επίσης ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Κορομπίλης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειάεργάτη σε φάρμα, με 23 $ μαζί του, στην πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, κοντά στο θείο του Πέτρο Ρήγα.

·         Ο Κωνσταντίνος Ντοράκης (Dorakis) ήταν 25 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Ζωή. Με 21 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην τοποθεσία Μεγιερσντέιλ (Meyersdale) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο αδερφός του Δημήτριος Ντοράκης.

·         Ο Κωνσταντίνος Ραμαντάνης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αγγελική. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σταύρος Χαμηλός.

·         Ο Ιωάννης Χαμηλός [1] ήταν 19 ετών. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Σταύρο Χαμηλό.

 

           vi.   Μικρός αριθμός μεταναστών στο 1914

   Μετά τη λήξη των Α’ και Β’ Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, στους οποίους συμμετείχαν και μετανάστες που επέστρεψαν από την Αμερική για το σκοπό αυτό, ακολούθησε η αποστράτευση. Κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν και δεύτερο ταξίδι, αλλά υπήρχαν και νέοι μετανάστες.

    Στη διάρκεια του έτους έγιναν πέντε (1 ομαδικό και τέσσερα από μεμονωμένους) μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 6 άνθρωποι της Ρεντίνας. Συγκεκριμένα έχουμε:

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα, τους : Στυλ. Γκούτα και Χαράλ. Σακελλαρίου. Στις 9 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Eugenia” και στις 29 Οκτωβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη ότι:

·         Ο Στυλιανός Γκούτας (Goutas) ήταν 27 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα είχε τη γυναίκα του Μαριγώ. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Άμπριτζ της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Κατσαρό.

·         Ο Χαράλαμπος Σακελλαρίου ήταν 25 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ευαγγελία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη θέση Γκραν Άιλαντ (Grand Island) της Νεμπράσκα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευάγγελος Σακελλαρίου.

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Ιωάννη Μπούκα. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 16 Μαρτίου έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 5 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασίλω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μολάιν (Moline) του Ιλινόις, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Κεχαγιάς.

 

Ατμόπλοιο Athinai” (1910)

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Πέτρο Χαρατσάρη. Στις 27 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 17 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ράπτης (tailor). Το όνομα της γυναίκας του ήταν Περσεφόνη. Προορισμός του δουλειά (με 30 $ μαζί του) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Ηλία Χαρατσάρη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Πέτρος Χαρατσάρης την περίοδο 1910-1913 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Ιωάννη Αλέξη (Alecsis). Από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Carpathia”, που πέρασε κι από το λιμάνι της Λισαβόνας στις 16 Ιουνίου και στις 3 Ιουλίου “έδεσε” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο μετανάστης ήταν τότε 26 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λεωνίδας. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Γκρήνσμπορο (Greensboro) της Βόρειας Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Κοντούλας[12].

   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Ευάγγελο Τσίρη. Στις 20 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Αυγούστου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Καρδίτσα. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Σεμπόιγκαν του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ι. Τσατάλας. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ευάγγελος Τσίρης, την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

                  vii.     Λίγες αναχωρήσεις στα έτη 1915 και 1916

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν δύο μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 4 άτομα της Ρεντίνας. Συγκεκριμένα :

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1915 έγινε από τρία άτομα, τους : Δημ. Γκάλλη, Δημ. Ζαζάκη και Αθαν. Κονταξή. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 28 Μαρτίου, ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 21 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επίσης ότι:

·         Ο Δημήτριος Γκάλλης ήταν 34 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Άννα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Γκρήνσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Μανίκας. Για το Δημ. Γκάλλη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά πήγε το 1912 για ένα έτος, στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Δημήτριος Ζαζάκης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα είχε τη γυναίκα του Ευγενία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Γκρήνσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Μανίκας.

·         Ο Αθανάσιος Κονταξής ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Παρασκευή. Αναζητούσε δουλειά, με 35 $ μαζί του, στην πόλη Γκρήνσμπουργκ (Greensburg) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Αλεξ. Σταμόπουλος. Για τον Αθανάσιο Κονταξή, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1909-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915 έγινε από τον Χαράλαμπο Χαρατσάρη. Στις 28 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 12 Ιουλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Εύη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ιντιάνα (Indiana) της Πενσυλβάνια, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη.

 

Ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1916 έγινε από τον Κώστα Κονταξή. Από το λιμάνι του Πειραιά, από τις ^ Μαΐου, ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 24 Μαΐου αντίκρισε το άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Θεανώ. Προορισμός του για δουλειά (με 40 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Μητσόπουλος[13]. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κώστας Κονταξής το 1907, με άγνωστη διάρκεια και εργάστηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

 

                 viii.        Δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις στο 1920

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν τέσσερα ταξίδια (3 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) μεταναστών με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 14 άνθρωποι από τη Ρεντίνα. Αναλυτικά:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε έξη άτομα και περιλάμβανε τους : Κων. Γώγουλο, Λεων. Παλάντζα, Αθαν. Παππά, Πέτρο Παρούση, Δημ. Σαμαρά και Ιωάν. Τσουγκάνη. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia και στις 7 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το αρχειακό υλικό αντλούμε στοιχεία που λένε ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Γώγουλος (Gogolos) ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα ήταν η γυναίκα του Ελένη. Με 33 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Ρότσεστερ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Σταϊκίδης. Για τον Κων/νο Γώγουλο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Λεωνίδας Παλάντζας ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αγλαΐα. Αναζητούσε δουλειά, με 60 $ μαζί του, στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, κοντά στο κουνιάδο του Ιωάννη Κατσούλα.

·         Ο Αθανάσιος Παππάς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Φωτεινή. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Άκρον του Οχάιο, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Παππά. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Παππάς την περίοδο 1912-1913 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Πέτρος Παρούσης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα ήταν η γυναίκα του Άννα. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 45 $ μαζί του) ήταν το Ρότσεστερ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Κ. Ματσούκας[14].

·         Ο Ιωάννης Τσουγκάνης (Tsouganis) ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ελένη. Με 50 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Έλγουντ (Ellwood) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Κατσαρό. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ ο Ιωάννης Τσουγκάνης. Πρωτοπήγε την περίοδο 1913-1919 και εργάστηκε σε τόπο της Πενσυλβάνια.

 

ΠλοίοPannonia (Photo: Frank Pichardo Collection)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από δύο άτομα, τους Κώσ. Κατσαρό και Κώσ. Κονταξή. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 25 Ιουλίου έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “MegaliHellas” και στις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε επιπλέον γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Κώστας Κατσαρός ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Πηνελόπη. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στην μικρή πόλη Ebbnot της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο συνονόματος ξάδερφός του Κώστας Κατσαρός. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κώστας Κατσαρός την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Κώστας Κονταξής ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Θεανώ, Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Γκρήνσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Αυγέρος. Για τον Κώστα Κονταξή, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1913-1917 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από τον Ηλία Κεραμίδα. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Calabria” και στις 14 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 14 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Στη Ρεντίνα είχε τη μητέρα του Ευγενία. Προορισμός του (με 100 $ μαζί του) ήταν το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Γιαννούλης.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από πέντε άτομα. Ήταν οι : Ηλ. Μπλάτσιος, Ευδ. Μπλάτσιου, Βασ. Παπαστεργίου, Γιαν. Παπαστεργίου και Στυλ. Παπαστεργίου. Στις 4 Δεκεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ανέβηκαν στο πλοίο “Patris” και στις 27 Δεκεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Ηλίας Μπλάτσιος ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος. Με 45 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο νονός του Αθανάσιος Παπαστεργίου. Ο Ηλίας Μπλάτσιος είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1911-1914 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.

·         Η Ευδοκία Μπλάτσιου ήταν 20 ετών και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Μαζί με το σύζυγό της Ηλία, πήγαιναν στο Σικάγο.

·         Ο Βασίλειος Παπαστεργίου ήταν 13 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Το όνομα του πατέρα του ήταν Ηλίας. Μαζί με την αδερφή του Γιαννούλα πήγαιναν στο Σικάγο, κοντά στον πατέρα του Αθανάσιος Παπαστεργίου.

·         Η Γιαννούλα Παπαστεργίου ήταν 18 ετών. Επάγγελμα “οικιακά”. Με 100 $ (για 2 άτομα) στην τσέπη, πήγαινε στο Σικάγο, όπου ήταν ο πατέρας της Αθανάσιος Παπαστεργίου.

·         Ο Στυλιανός Παπαστεργίου ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά, με 44 $ μαζί του, στο Σικάγο, όπου ήταν ο αδερφός του Αθανάσιος Παπαστεργίου.

 

                   ix.     Τρίτη μεγάλη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο έτος 1921

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν τέσσερα ταξίδια (3 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) μεταναστών με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 18 άνθρωποι από τη Ρεντίνα. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1921 αριθμούσε επτά άτομα και περιλάμβανε τους : Αθαν. Κονταξή, Ηλ. Μυγδάλη, Νικ. Ραγιά, Σπ. Σακελλαρίου, Γεώρ. Σακελόπουλο, Στ. Σταύρου και Περ. Φλώρο. Στις 12 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “King Alexander” και στις 28 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν γι’ αυτούς ότι :

 

Ατμόπλοιο King Alexander

·         Ο Αθανάσιος Κονταξής ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Παρασκευή. Με 26 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χρήστος Χαρατσάρης. Δεύτερο ταξίδι ήταν αυτό για τον Αθανάσιο Κονταξή, ο οποίος την πρώτη φοράπήγε την περίοδο 1915-1919 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.

·         Ο Ηλίας Μυγδάλης ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μάρντια. Προορισμός του για δουλειά (με 40 $ μαζί του) ήταν η πόλη Γκρήνσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γκας (Κωνσταντίνος) Αυγέρος.

·         Ο Νικόλαος Ραγιάς ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα είχε τη γυναίκα του Ελένη. Με 54 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Φορτ Γουέιν (FortWayne) της Ιντιάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Μαμαρέλης[15].

·         Ο Σπυρίδων Σακελλαρίου ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του λεγόταν Αρετή. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στην πόλη Ρότσεστερ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κ. Ματσούκας.

·         Ο Γεώργιος Σακελόπουλος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αγόρω. Με 40 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Κλάρκσμπουργκ της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κωνσταντίνος Ρέντζιος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Σακελόπουλος την περίοδο 1915-1919 και εργάστηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

·         Ο Σταύρος Σταύρου ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Αρετή. Προορισμός του για δουλειά (με 21 $ μαζί του) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Πέτρος Χαρατσάρης. Για το Σταύρο Σταύρου αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι, που έκανε στην Αμερική. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.

·         Ο Περικλής Φλώρος ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευφροσύνη. Με 41 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά σε τόπο[16] της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Χάρυ Χάρισον. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Περικλής Φλώρος, την περίοδο 1913-1914 και εργάστηκε σε τόπο του Κάνσας.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1921 έγινε από δύο άτομα. Ήταν οι : Δημ. Ρήγας και Χαρ. Χούτης. Στις 18 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν με το πλοίο “Megali Hellas και την 1η Απριλίου έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία μας γνωρίζουν ότι:

·         Ο Δημήτριος Ρήγας ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Στη Ρεντίνα είχε τη μητέρα του Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στην τοποθεσία Ιντιάνα της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Βάιο Χαρατσάρη.

·         Ο Χαράλαμπος Χούτης ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Παναγιού. Με 40 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη θέση Ιντιάνα της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Βάιο Χαρατσάρη.

 

Πλοίο Megali Hellas (Photo: Richard Faber Collection)

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1921 αριθμούσε οκτώ άτομα, που ήταν οι : Γεωργ. Παλάντζα, Χρυσ. Παλάντζα, Πέτ. Ρήγας, Κατ. Χαρατσάρη, Γεώρ. Χαρατσάρης, Χρ. Χαρατσάρης, Χαρ. Χασαπίδης και Ελ. Χασαπίδη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις15 Μαΐου ανέβηκαν στο πλοίο “Megali Hellas” και στις 19 Μαΐου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει ότι :

·         Η Χρυσάνθη Παλάντζα ήταν 25 ετών και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Προορισμός της (μαζί με την κόρη της Γεωργίτσα) και με 30 $ μαζί της, ήταν το Σικάγο, για να συναντήσει το σύζυγό της Κωνσταντίνο Παλάντζα.

·         Η Γεωργίτσα Παλάντζα ήταν 11 ετών και αναλφάβητη. Μαζί με τη μητέρα της Χρυσάνθη, πήγαινε στο Σικάγο, όπου ήταν ο πατέρας της Κωνσταντίνος.

·         Ο Πέτρος Ρήγας ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σικάγο, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Παπαστεργίου. Για τον Πέτρο Ρήγα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1910-1914 και εργάστηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

·         Η Κατίνα Χαρατσάρη ήταν 25 ετών και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Ως πλησιέστερο συγγενή της στη Ρεντίνα, δήλωσε “κανέναν” (nobody). Με 50 $ μαζί της και το γιο της Γεώργιο, πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, για να συναντήσει το σύζυγό της Χρήστο Χαρατσάρη.

·         Ο Γεώργιος Χαρατσάρης ήταν παιδί 5 ετών. Με τη μητέρα του Κατίνα, πήγαιναν για να συναντήσουν τον πατέρα του Χρήστο στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

·         Ο Χρήστος Χαρατσάρης ήταν 12 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Στη Ρεντίνα είχε τη μητέρα του Περσεφόνη. Με 40 $ στην τσέπη, πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, για να συναντήσει τον πατέρα του Πέτρο Χαρατσάρη.

·         Η Ελένη Χασαπίδου ήταν 41 ετών και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Ως πλησιέστερο συγγενή της στη Ρεντίνα, δήλωσε “κανέναν” (nobody). Με 50 $ μαζί της και με το γιο της Χαράλαμπο, πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, για να συναντήσει το σύζυγό της Περικλή.

·         Ο Χαράλαμπος Χασαπίδης ήταν παιδί 13 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil).Πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, για να συναντήσει τον πατέρα του Περικλή.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1921 έγινε από τον Γεώργιο Καρδιάλη (Cardialis). Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 25 Ιουνίου ταξίδεψε με το πλοίο “Calabria και την 1η Αυγούστου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ιδιοκτήτης (proprietor). Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Παρασκευή. Προορισμός του (με 35 $ μαζί του) ήταν το Φορτ Γουέιν (FortWayne) της Ιντιάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Φώτιος Ντοράκης.

 

                    x.  Μία ομαδική αναχώρηση στο 1926

   Περιλάμβανε δύο άτομα, τους : Λεων. Παλάντζα και Στυλ. Παπαστεργίου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 14 Αυγούστου επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Edison” και στις 31 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Πρόσθετα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Λεωνίδας Παλάντζας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν εστιάτορας-φαγάδικο (lunchkeeper). Στη Ρεντίνα ήταν η γυναίκα του Αγλαΐτσα. Με 50 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε στην πόλη Μάντσι (Muncie) της Ιντιάνα, όπου ήταν ο αδερφός του Γκας Παλάντζας. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ ο Λεωνίδας Παλάντζας, την περίοδο 1920-1925 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Στυλιανός Παπαστεργίου ήταν 48 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ελένη. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν εστιάτορας-φαγάδικο (lunchkeeper). Με 125 $ στην τσέπη, πήγαινε  στο Φορτ Γουέιν (FortWayne) της Ιντιάνα, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Σουλτανιάς. Κι αυτός είχε κάνει προηγούμενο ταξίδι στην Αμερική, την περίοδο 1920-1925 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

Πλοίο Edison”

                  xi.    Τελευταίες μεμονωμένες αναχωρήσεις στα έτη 1927 και 1929

    Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1927 έγινε από το Λεωνίδα Παλάντζα. Στις 5 Νοεμβρίου 1927, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Byron” και στις 22 Νοεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αγλαΐτσα. Προορισμός του ήταν το Φορτ Γουέιν (Fort Wayne) της Ιντιάνα, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Λόμης. Είχε κάνει και προηγούμενα ταξίδια από το 1920 μέχρι το 1927, πάλι σε τόπους της Ιντιάνα.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1929 έγινε από το Λεωνίδα Παλάντζα. Από το λιμάνι του Πειραιά, την 1η Οκτωβρίου 1929 ταξίδεψε με το πλοίο “Edison” και στις 20 Οκτωβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Με 47 $ μαζί του, πήγαινε για δουλειά εργάτη (!) στο Φορτ Γουέιν (Fort Wayne) της Ιντιάνα, όπου είχε έναν ξάδερφό του. Έχουν αναφερθεί προηγουμένως τα άλλα ταξίδια του έκανε στις ΗΠΑ, την περίοδο 1920 μέχρι το 1927.

 ----------------------

       Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

 1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκwww.amfictyon.blogspot.gr

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου :  “Από τα Πεντεόρια Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1906-2021)”. Ανέκδοτη εργασία από το Μάιο 2024. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 24 Μαΐου 2024.

7.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

8.    περ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

9.    εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.

10.  «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.

11.  Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html

12.  Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις»,  2-5-2004, από το Διαδίκτυο.

13.  Ιστοσελίδα http://www.mariailiaki.gr/

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1]Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2]Στο σύνολο των 113 μεταναστών από τη Ρεντίνα, βρέθηκαν 8 αναλφάβητοι !

[3]Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4]Είχε κάνει κι άλλη εγγραφή για να φύγει με το πλοίο “Moraitis” την 1η Ιουλίου 1907.

[5]Από το Καρπενήσι. Πήγε στην Αμερική στις 20 Μαρτίου 1907, σε ηλικία 21 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη.

[6]Από την Καρδίτσα, όπως δήλωσε. Πήγε στην Αμερική το 1905, σε ηλικία 20 ετών. Προορισμός του ήταν η πόλη Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης.

[7]Το επώνυμο στο χειρόγραφο είναι δυσανάγνωστο. Το όνομα είναι Δημήτριος.

[8]Το όνομα στο χειρόγραφο αρχείο είναι δυσανάγνωστο.

[9]Στο χειρόγραφο αρχείο ήταν κακογραμμένο και δυσανάγνωστο. Το γράφω με επιφύλαξη.

[10]Το όνομα είναικακογραμμένο και δυσανάγνωστο.

[11]Το μικρό όνομα είναι Δημήτριος, αλλά το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.

[12]Από το Καρπενήσι. Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 29 ετών και εργάστηκε στο Γκρήνσμπορο της Βόρ. Καρολίνας, μέχρι το 1922, για 16 χρόνια! Ήταν ξενοδόχος (hotel keeper). Το 1923 ξαναπήγε.

[13]Πιθανά από το Βλαχοκάτουνο Δωρίδας. Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη.

[14]Από την Αγία Τριάδα Ευρυτανίας. Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 30 ετών. Γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα, αλλά δήλωσε ως κατοικία το Καρπενήσι. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη. Εργάστηκε 3 χρόνια, μέχρι το 1910 που επέστρεψε. Το 1914 έκανε και δεύτερο ταξίδι.

[15]Από τα Πέντε Όρια της Δωρίδας. (α) Ένας πήγε στην Αμερική το 1912, σε ηλικία 20 ετών. Το 1916 έκανε και δεύτερο ταξίδι. (β) Άλλος Αθανάσιος Μαμαρέλης πήγε το 1907, σε ηλικία 24 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη

[16]Στο χειρόγραφο του αρχείου είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο. Αρχικός τόπος προορισμού ήταν η Φιλαδέλφεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου