"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

25/10/19

Παραχώρηση ιστορικού κτιρίου της Λαμίας, στην Αυστρία …


Κρίσεις - επικρίσεις




Στο εξής ένα μέρος του ιστορικού κτηρίου της πρώην Νομαρχίας μπορεί να θεωρείται και έδαφος της Αυστριακής Δημοκρατίας …
     Γιώργος Γκικόπουλος, πρώην περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (μέλος της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”.


   Ήταν 26 Μαρτίου 2019, μετά την εθνική εορτή της Ελλάδος, που συνήλθε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αποφάσισε (αριθ. πρακτικού 12) :

 … την παραχώρηση ή ενοικίαση χώρων του κτιρίου της πλατείας Ελευθερίας 1 (πρώην Νομαρχίας Φθιώτιδας), για 5 χρόνια, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως το επίσημο γραφείο του Προξενείου της Αυστρίας, με δικαιοδοσία την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας”.

   Επιπλέον δε :
Η απόφαση έχει την έγκριση της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας”.

   Η πλειοψηφία της απόφασης ήταν μεγάλη, με μόνο μία αρνητική ψήφο, του κ. Γεωργ. Γκικοπούλου, περιφ. Συμβούλου Βοιωτίας (!) και τότε μέλους της Οικονομικής Επιτροπής. Άλλη αρνητική ψήφος δεν έγινε γνωστή (αν υπήρξε).
   Το θέμα δεν θα γινόταν γνωστό, αν ο ίδιος ο κ. Γκικόπουλος δεν κοινοποιούσε το θέμα, μέσω του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Star, στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, δηλ. μετά 6 μήνες, που πλέον είχε λήξει η θητεία του προηγουμένου περιφερειακού Συμβουλίου, υπό τον κ. Κωνστ. Μπακογιάννη. Την επομένη ημέρα (4 Σεπ. 2019) το ίδιο θέμα αναπαρήγαγε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Lamia FM1. Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση-απάντηση.

17/10/19

Δημητρίου (Τάκη) Πενταγιώτη


εις μνήμην



  Ήταν κάτι ξαφνικό, μια είδηση σχεδόν απίστευτη ο θάνατος του - γνωστού στη Λαμία και στην ευρύτερη περιοχή - κατασκευαστή μεγάλων έργων και αξιόλογου μηχανικού και μελετητή Δημητρίου (Τάκη) Πενταγιώτη. Ήταν μέχρι πρόσφατα τελείως υγιής, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του την κοινωνικότητα, τη διαρκή παρουσία και την εκφρασμένη άποψη στα ζητήματα της πόλης μας. Πολύ κρίμα, που ένα ατύχημα μέσα στο σπίτι, έφερε το χαμό του.
   Ο Δημήτριος γεννήθηκε το 1933 στη Λαμία. Πατέρας του ήταν ο Ευθύμιος Πενταγιώτης (που αρχικά λεγόταν Ευθυμίου και καταγόταν από τους Πενταγιούς Δωρίδας), είχε δε μετοικήσει στο Παλαιοχώρι Γραβιάς. Μητέρα του ήταν η Βασιλική Οικονόμου, από τις Κομποτάδες. Εκτός του Δημητρίου, υπήρχαν και άλλα δύο αδέλφια (Στέφανος κα Αθανάσιος). Ο πατέρας του Ευθύμιος πήγε το 1913 μετανάστης στην Αμερική. Επέστρεψε το 1930 περίπου και άνοιξε βιβλιοπωλείο στη Λαμία. Μετά έγινε τραπεζικός υπάλληλος.

15/10/19

“Των Αποδήμων Ευρυτάνων Έργα …”



Παρουσίαση τόμου Πρακτικών του επιστημονικού Συνεδρίου του 2012




   Η εκδήλωση αυτή έγινε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Καρπενησίου, με ώρα έναρξης 5.30 μμ. Την παρουσίαση είχαν τρεις ομιλητές, οι :
·         Ευάγ. Καραμανές, Δ/ντής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,
·         Γιούλη Μάλαινου, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
·         Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, φυσικός

 Σημείωση : Το Συνέδριο είχε γίνει στο Καρπενήσι (18 και 19 Οκτωβρίου 2012) και στο Κερασοχώρι Αγράφων (20 Οκτωββρίου 2012).
---

Ομιλία Κωνσταντίνου Μπαλωμένου


   Οφείλω εξαρχής να ευχαριστήσω τον καθηγητή κ. Κουτσούκη για την τιμητική πρόταση να αναλάβω την παρουσίαση των πρακτικών.
  Το θέμα του Επιστημονικού Συνεδρίου τον Οκτώβριο του 2012 ήταν “Των  Αποδήμων Ευρυτάνων Έργα …”, με πολύ ενδιαφέρουσες τις επιμέρους 6 θεματικές ενότητες, οι οποίες κάλυψαν όλη τη διαδρομή της ζωής των μεταναστών από την Ευρυτανία στα ξένα. Συνολικά παρουσιάστηκαν 44 εισηγήσεις. Έγιναν και 7 παρεμβάσεις. Ήταν μια πολύ πλούσια συγκομιδή.
   Δεν είχα παρευρεθεί τότε στο Συνέδριο, όμως η μελέτη τού πολύ περιεκτικού τόμου κάλυψε πλήρως την ενημέρωσή μου. Βέβαια η παρουσίαση ενός τόμου Πρακτικών 550 σελίδων σε πολύ περιορισμένο χρόνο είναι ένας μικρός άθλος, αλλά θα επιχειρηθεί.

7/10/19

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΛΑΜΙΩΤΩΝ (κατά το πρώτο μισό του 20ού αι.) – Μέρος 4ο




 συνέχεια από το προηγούμενο
Πρόλογος (όλης της σειράς)

   Είναι πολλά χρόνια, που άρχισε αυτή η συλλογή και καταγραφή στοιχείων των ανθρώπων που έζησαν και τελεύτησαν στη Λαμία. Το υλικό αυτό προήλθε από τα Βιβλία Αποβιώσεων των Ιερών Ναών της Λαμίας. Η αρχή έγινε το 2006 από την ενορία των Αγίων Θεοδώρων και καλύπτει την περίοδο 1912-50 (με ανεπαρκή στοιχεία για την περίοδο 1912-25). Το 2007 συγκεντρώθηκε υλικό από την ενορία του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, που αναφέρεται στην περίοδο 1913-65 (με κενό όμως για την περίοδο 1922-29). Συνεχίστηκε το 2008 με υλικό από την ενορία του Ι.Ν. Παναγίας Δέσποινας, για την περίοδο 1913-51 (τα προηγούμενα χρόνια 1900-12 δυστυχώς λείπουν). Ακολούθησε το 2009, η καταγραφή από την ενορία του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, που καλύπτει την περίοδο 1923-71. Τέλος, το 2011 συμπληρώθηκε ο κατάλογος αυτός, με στοιχεία από την ενορία του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, που αναφέρονται στην περίοδο 1929-65.

1/10/19

Από τη Βράχα Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1934)



Προλεγόμενα

  Η Βράχα είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 880 μέτρων, στα βόρεια του Καρπενησίου. Χαρακτηριστικό της Βράχας είναι οι πολλές βρύσες και τα πετρόκτιστα σπίτια της. Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (από το 1660). Κατά την επανάσταση του 1821 ήταν ορμητήριο και καταφύγιο των Ελλήνων αγωνιστών. Μετά το σεισμό του 1966 στην περιοχή, πολλοί κάτοικοι μετοίκησαν και ίδρυσαν τη Νέα Βράχα, κοντά στο χωριό Σταυρός (Μπεκή) Φθιώτιδας.
 
Το καθολικό της Ι.Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα (από karpenissi.gr)