"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

11/1/19

Πανεπιστημιακή … κοροϊδία


Για τη Στερεά Ελλάδα



- “Τυχερή η Στερεά Ελλάδα με τρία πανεπιστήμια” (Κ. Γαβρόγλου)
- “Για να σταθεί ένα πανεπιστήμιο στα πόδια του, χρειάζεται 25 χρόνια” (Κ. Γαβρόγλου)
- “Το πανεπιστήμιο δεν θέλει μόνο χρήματα, αλλά να αποκτήσει κουλτούρα” (Κ. Γαβρόγλου)
- “Συστήθηκε επιτροπή για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη Στερεά” (Κ. Γαβρόγλου)
- “Δεν αναβαθμίζεται η Λαμία ως έδρα Περιφέρειας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ούτε υποβαθμίζεται” (Αθ. Μιχελής)
(από την εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, 10-11 Ιαν. 2019)

   Στα άδυτα του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκε το “μαγείρεμα” το νέου νομοσχεδίου με τον ευρηματικό (και αποκαλυπτικό) μακροσκελή τίτλο «Συνέργειες ΕΚΠΑ, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ.ά. διατάξεις». Εύκολα αποδεικνύεται ότι τα τρία Πανεπιστήμια κλήθηκαν να “μοιράσουν” μεταξύ τους το υπάρχον μορφωτικό αγαθό στη Στερεά Ελλάδα. Με την “δημοκρατική” πλειοψηφία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, εύκολα το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
   Είχε προηγηθεί η διακηρυγμένη διαβούλευση για 14 μήνες. Η Στερεά Ελλάδα εκφράστηκε με πολλούς και ιδιαίτερα αξιόλογους τρόπους (όπως η θαυμάσια πρόταση Γιάννη Πανούση) και με φορείς (Περιφέρεια, ΚΕΔ, δημάρχους, κ.ά.), που αγνοήθηκαν πλήρως. Ο σοφός υπουργός είπε πρόσφατα τη - μειωτική για μας - αιτιολόγηση :
Έχουμε πολιτιστική και ιδεολογική διαφορά για το τι σημαίνει η συναίνεση. Συναίνεση δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Συμφωνούμε σ’ ένα πλαίσιο και προχωρούμε στα υπόλοιπα βήματα”!
   Με άλλα λόγια, συναίνεση γι’ αυτόν θα πει να γίνει αυτό που θέλουν, εφόσον διαφωνούμε σε πολιτιστικό και ιδεολογικό επίπεδο.
   Στο ίδιο χρονικό διάστημα της “κουφής” διαβούλευσης, ο υπουργός παιδείας κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές της Στερεάς (κυρίως της Φθιώτιδας) για … φροντιστήριο, ώστε να μην έχουν αντιρρήσεις, αλλά και να υποστηρίξουν-δικαιολογήσουν τα προαποφασισμένα. Είναι αλήθεια ότι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και απέφευγαν τις δηλώσεις σε ΜΜΕ, ή έλλειπαν “λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή” από την περιοχή μας. Ιδιαίτερα, ο κ. Μιχελής, αρμόδιος για θέματα παιδείας στη Βουλή. Κατανοώ τη δυσκολία, αλλά δεν δικαιολογώ την επιλογή του. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κυβερνητικούς βουλευτές.
   Η στάση του υπουργού παιδείας για την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήταν απαξιωτική. Προτίμησε να επισκεφθεί τα Ψαχνά της Εύβοιας, όχι όμως τη Λαμία! Ο τόπος μας νοιώθει αγνοημένος από τη στάση αυτή, που έγινε εσκεμμένα για να αποφύγει τις ενοχλητικές για εκείνον ερωτήσεις. Έτσι, είναι πολύ λογική η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας, να τον χαρακτηρίσει ως “ανεπιθύμητο πρόσωπο”. Ήταν η κορύφωση της αγανάκτησης για την προκλητική στάση του.
   Κι όμως, παραμένει και τώρα προκλητικός, με όσα ανέφερε στη Βουλή για το προαναφερθέν νομοσχέδιο.  Η Στερεά Ελλάδα είναι τυχερή - ανέφερε - με τμήματα από τρία πανεπιστήμια! Αφού – όπως είπε - επί ΝΔ καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο Στερεάς, “πώς να ιδρύσουμε εμείς πανεπιστήμιο Στερεάς στα καλά καθούμενα και με πίεση”! Άλλωστε – συνέχισε - για να σταθεί ένα πανεπιστήμιο στα «πόδια» του χρειάζεται 25 χρόνια. Δεν αρκεί - συμπλήρωσε - μόνο στο πανεπιστήμιο να δίνεις χρήματα, αλλά χρειάζεται το ίδιο να αποκτήσει πανεπιστημιακή κουλτούρα!
   Όλα αυτά τα σοφά και καινοφανή του υπουργού, ήταν οι δικαιολογίες για να έρθει (όπως είπε) στη Στερεά Ελλάδα (στην Εύβοια) το ακαδημαϊκά συντηρητικό μεν ΕΚΠΑ, αλλά μεγάλο και παλαιότερο ελληνικό πανεπιστήμιο. Προφανώς, αυτό θα δώσει την ελλιπή κουλτούρα στον τόπο. Η Φθιώτιδα όμως δεν θα είναι τόσο τυχερή, εφόσον το μερίδιο της κουλτούρας θα είναι λιγότερο!
  Η παρηγοριά, σ’ όλα αυτά, ήρθε με τη σύσταση Επιτροπής για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη Στερεά. Ο τόπος μας δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Δεν έγινε Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας από έλλειψη πανεπιστημιακής κουλτούρας, αλλά το θέμα θα λυθεί από την Επιτροπή στο αόριστο μέλλον. Ο κυβερνητικός βουλευτής για θέματα παιδείας μας καθησυχάζει λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο αυτό “η Λαμία, ως έδρα Περιφέρειας δεν αναβαθμίζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ούτε υποβαθμίζεται”. Παράλληλα, αν και καθυστερημένα, για παρηγοριά, ο ίδιος προτείνει 2ετή προγράμματα σπουδών σε Λαμία και Αταλάντη, πειραματικό Γυμνάσιο Λαμίας και άλλα πενιχρά. Όσο για τους άλλους κυβερνητικούς βουλευτές, δεν υπηρέτησαν τον τόπο, αλλά τις άνωθεν εντολές.
   Το Πανεπιστήμιο Στερεάς παραμένει όνειρο για τον τόπο. Οι αερολογίες του υπουργού για “πανεπιστημιακή κουλτούρα”, καταρρίπτονται άμεσα από την ταυτόχρονη ίδρυση κι άλλων αυτόνομων πανεπιστημίων στην Αττική. Το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογή στη Βιοϊατρική που λειτούργησε μεμονωμένα στη Λαμία, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ανέδειξε ερευνήτρια παγκόσμιας κλάσης. Η Στερεά Ελλάδα δεν χρειάζεται πανεπιστημιακή κουλτούρα, αλλά αντάξιο Πανεπιστήμιο Στερεάς.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
                φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου