"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

7/1/22

Από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1939)

 

Προλεγόμενα

   Η Αγία Ευθυμία, ή Αγιά Θυμιά στη λαϊκή της ονομασία, είναι ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Παρνασσίδος, του νομού Φωκίδας, σε υψόμετρο 470 μέτρων, στα χαμηλά του όρους Γκιώνα (νότια). Αναφέρεται από τους αρχαίους χρόνους ως Μυωνία, με ερείπια τείχους των Οζολών Λοκρών. Την αναφέρουν οι ιστορικοί Θουκυδίδης και Παυσανίας.

   Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν κέντρο των κλεφτών και αρματολών.  Στην Κατοχή καταστράφηκε από τους Ιταλούς και μετά τους Γερμανούς. Δεν την έχω επισκεφτεί.

 

Η Αγία Ευθυμία (Φωτογραφία από την ιστοσελίδα http://dorida.news.gr)

   Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 231 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2021.

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκαν πολλές μέρες και ώρες εντατικής απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (Ellis Island). Η έρευνα απέδωσε 59 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (κάποιοι μετανάστες έκαναν πολλαπλά ταξίδια) και τελικά ανευρέθηκαν 231 μετανάστες. Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή μπορεί να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Άμφισσα, Λαμία). Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να το συμπληρώσει κάποιος που ξέρει τα ντόπια επώνυμα, κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (με καλή μνήμη) ακόμα καλύτερα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών κ. Σπύρο Κυριάκη, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου και μου έστειλε Εκλογικό Κατάλογο του 1865 από την εφ. ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ και έτσι βεβαιώθηκα για επώνυμα. Να είναι καλά. Στοιχεία για τον συνονόματο μετανάστη παππού του θα βρει στην εργασία αυτή.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από την Αγία Ευθυμία, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

 

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

  -----

Αυτοδιοικητικά

 

Οικισμός Αγίας Ευθυμίας Φωκίδας

 

   Πριν το 1912, ο οικισμός υπαγόταν στο δήμο Μυωνίας, του νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος. Αυτός περιλάμβανε τους οικισμούς-χωριά : Αγία Ευθυμία (που ήταν και η πρωτεύουσα του δήμου), Βουνιχώρα, Κολοπετινίτσα και Πέντε Όρια.

   Στις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Μυωνίας. Έγινε σύσταση της κοινότητας Αγίας Ευθυμίας και ο οικισμός ορίστηκε ως έδρα της νέας κοινότητας.

   Στις 31 Μαρτίου 1943, ο νομός Φθιωτιδοφωκίδος διαιρέθηκε και η κοινότητα Αγίας Ευθυμίας πλέον υπαγόταν στο νομό Φωκίδας. Στις 9 Απριλίου 1943, οι Ιταλοί κατακτητές πυρπόλησαν τα σπίτια και εκτέλεσαν όσους βρήκαν στο χωριό.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”) η Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας καταργήθηκε, και ο οικισμός Αγίας Ευθυμίας προσαρτήθηκε στο δήμος Αμφίσσης.

   Μετά το 2010 υπάγεται στο δήμο Δελφών. Ο πληθυσμός της (απογραφή 2011) ήταν 452 κάτοικοι. Περιλαμβάνεται (ΦΕΚ 97/16 Μαρτίου 2000) στον Κατάλογο των “Μαρτυρικών πόλεων και χωριών” κατά την περίοδο της Κατοχής.

 

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση στην Αμερική[1]

   Από τα 231 ονόματα μεταναστών που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (64) έφυγαν το έτος 1910 (ποσοστό 26%). Συνολικά έγιναν 59 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν 30 μετανάστες που έκαναν πολλαπλά ταξίδια.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 16 % του πληθυσμού, που είναι 2 φορές μεγαλύτερο από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Η περιοχή είχε μόνο κτηνοτροφία, ήταν ορεινή και δυσκόλευε τη ζωή[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν άρρενες αλλά υπήρξαν και 4 θήλεις (Γεωργία Αγαπητού, Χαρίκλεια Αγαπητού, Ζωίτσα Καψάλη, Ευλογέτα Τριανταφύλλου).

   Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή των μεταναστών συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 86 άτομα). Ακολούθησαν οι μικρότερες ηλικίες έως και 20 ετών (με 76 άτομα) και μετά οι μεγαλύτερες ηλικίες 31-40 ετών (με 53 άτομα). Η κατανομή σε ομάδες ηλικιών των μεταναστών από την Αγία Ευθυμία, δίνεται στον πίνακα 3.

 Μικρότερες ηλικίες μεταναστών :

(α) Χριστόπουλος Σπύρος, ετών 15 (πήγε το 1907)

(β) Αγγελόπουλος Κων/νος, ετών 16 (πήγε το 1908)

(γ) Ηλιόπουλος Ιωάννης, ετών 16 (πήγε το 1913)

(δ) Ρήγας Απόστολος, ετών 16 (πήγε το 1912)

(ε) Χριστόπουλος Ηλίας, ετών 16 (πήγε το 1906)

(ζ) Χριστόπουλος Σπύρος, ετών 16 (πήγε το 1909)


 

     Μεγαλύτερες ηλικίες μεταναστών :

(α) Ηλιόπουλος Γεώργιος, ετών 56 (πήγε το 1921)

(β) Παπαχρήστου Ανδρέας, ετών 54 (πήγε το 1913)

(γ) Μπαμπάκος Κων/νος, ετών 52 (πήγε το 1920)


 

   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 26 έτη.

   Οι περισσότεροι μετανάστες από την αγία Ευθυμία ήταν άγαμοι. Πιο συγκεκριμένα, από τους 231 μετανάστες, οι 160 ήταν άγαμοι (ποσοστό 69 %) και οι 71 ήταν έγγαμοι.

    Από τις οικογένειες του χωριού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 


   Συνολικά έγιναν 59 ταξίδια, που διακίνησαν τους 231 μετανάστες από την Αγία Ευθυμία. Οι πλείστοι μετανάστες (168 άτομα) έφυγαν το λιμάνι της Πάτρας (ποσοστό 73 %), ενώ από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν μόνο 33! Οι υπόλοιποι έφυγαν από ξένα λιμάνια (βλ. πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

  Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση οι περισσότεροι μετανάστες από την Αγία Ευθυμία (188 άτομα) έφυγαν με ξένα πλοία. Με ελληνικά πλοία έφυγαν 43 άτομα.

   Σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Πάτρας, το 1907 έφυγαν 9 μετανάστες της Αγίας Ευθυμίας με το πλοίο “Gerty”. Το έτος 1909 και από το ίδιο λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι έφυγαν 4 μετανάστες με το πλοίο “Argentina”. Το έτος 1910, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 11 μετανάστες από το λιμάνι της Πάτρας, με το ίδιο πλοίο “Athinai”. Το ίδιο έτος (1910) και από το ίδιο λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν 9 άτομα με το πλοίο “Oceania”. Επίσης το 1910 από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 18 άτομα με το πλοίο “Martha Washington”. Πάλι το 1910, από το λιμάνι της Τεργέστης, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 12 άτομα, με το πλοίο “Atlanta”. Το 1911, από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 11 μετανάστες με το πλοίο “Argentina”. Το 1914, από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 18 μετανάστες της Αγίας Ευθυμίας με το πλοίο “Martha Washington”. Σε σύγκριση, τα ομαδικά ταξίδια ήταν πολύ περισσότερα από τα μεμονωμένα. Συγκεκριμένα, έγιναν 19 μεμονωμένα και 32 ομαδικά ταξίδια.

    Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από την  Αγία Ευθυμία, με τα αριθμητικά στοιχεία αυτών, φαίνονται στον Πίνακα 7. Κυριάρχησε σε προτίμηση η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϋ και συγκεκριμένα οι πόλεις Όραντζ (με 72 μετανάστες) και  Νιούαρκ (με 63 μετανάστες)! Ακολούθησαν, σε πολύ μικρότερη προτίμηση οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ και της Καλιφόρνιας.

   Αναλυτικά, οι μετανάστες επέλεξαν τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :

 



2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Ο μεγάλος όγκος των μεταναστών 183 άτομα (ή ποσοστό 80 %) δήλωσε εργάτης (laborer, worker, workman). Εκτός όμως των ανειδίκευτων εργατών, δηλώθηκαν: εργάτες σε φάρμα, αγρότες-κτηματίες, μαθητές-σπουδαστές, 1 καπνοπώλης, 1 καφετζής, 1 μάγειρος και 1 υπηρέτρια. Στοιχεία αυτών ακολουθούν:

 


 

Καπνοπώλης : Ιωάν. Αποστολόπουλος

Καφετζής : Αναστ. Καρανάσος

Μάγειρος : Δημ. Ζαγκούτας, Σπύρος Ζαχαριάς

Υπηρέτρια : Ευλογέτα Τριανταφύλλου

Σπουδαστής : Άγγελος Δ. Ζαγκούτας

Μαθητές: Ευθ. Μπούρας, Νικ. Λύτρας, Ευθ. Λαλάς, Ευθ. Λιυκόπουλος, Θεοδ. Αγαπητός, Ευθ. Δεδούσης, Ευθ. Λύτρας, Αθ. Παναγιωτάκης, Ευθ. Παπαϊωάννου, Γλυμ. Παπαϊωάννου Οικιακά : Ζωίτσα Καψάλη, Γεωργία Αγαπητού, Χαρίκλεια Αγαπητού.


 

Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική

    Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 30 άτομα που έκαναν πολλαπλό ταξίδι (διπλό, μέχρι και τετραπλό) στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για να αποκατασταθούν (γάμο) ή για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας.

  Περισσότερα χρόνια στο α’ ταξίδι τους εργάστηκαν οι : Νικ. Αλιζώτης (7 χρόνια), Ιωάν. Μαρούτσος (7 χρόνια), Νικ. Τυλιγάδας (7 χρόνια). Ο Δημ. Ζαγκούτας στα 3 προηγούμενα ταξίδια του παρέμεινε 4, 2 και 8 χρόνια, δηλ. συνολικά 14 χρόνια. (Βλ. Πίνακα 8)

  Ο μέσος όρος παραμονής στο προηγούμενο ταξίδι όλων των μεταναστών ήταν 4 χρόνια.

   Τα ονόματα και οι διπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Σπύρος Μπούρας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-09 στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1910 στη Νέα Υόρκη.

2.    Νικόλαος Κοτρώτσος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-1909 στο Σωλτ Λέικ Σίτυ της Γιούτα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1910 στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ.

3.    Ηλίας Αναστασόπουλος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1912 στο Σικάγο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ.

4.    Παναγιώτης Καρανάσος : Το α’ ταξίδι έγινε το 1912 με ολιγόμηνη επιστροφή. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Νέα Υόρκη.

5.    Γεώργιος Καραχάλιος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1912 στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

6.    Ιωάννης Μαρούτσος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1913 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ.

7.    Ευθύμιος Παπαστάθης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1912 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

8.    Δημήτριος Μηλιώτης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-1912 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

9.    Ευθύμιος Δόμος  : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 στο Πόρτλαντ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης.

10.  Παναγιώτης Καραχάλιος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 στην Καλιφόρνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

11.  Δημήτριος Τυλιγάδας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1912 στο Σαν Φρανσίσκο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

12.  Παναγιώτης Τσιτσιγκάνος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

13.  Γεώργιος Μπούρας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-1915 σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 στη Νέα Υόρκη.

14.  Γεώργιος Δασκαλόπουλος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1913 στην πόλη Ώκλαντ (Oakland) της Καλιφόρνιας. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

15.  Ιωάννης Λαλάς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-1911 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

16.  Κωνσταντίνος Λύτρας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1912 σε τόπο του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

17.  Νικόλαος Τυλιγάδας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1914 σε τόπο του Όρεγκον (που δεν μας είναι γνωστός). Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

18.  Δημήτριος Ζαγκούτας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-1912 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920-1922 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ. Το γ’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1922-1930 στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας. Το δ’ ταξίδι έγινε το 1930 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

19.  Επαμεινώνδας Αργυρόπουλος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1915 σε τόπο του Όρεγκον (που δεν μας είναι γνωστός). Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

20.  Ιωάννης Καψάλης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1915 σε τόπο του Όρεγκον (που δεν μας είναι γνωστός). Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

21.  Ιωάννης Πανάκος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 σε τόπο του Όρεγκον (που δεν μας είναι γνωστός). Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

22.  Αριστείδης Παύλου : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 σε τόπο του Όρεγκον (που δεν μας είναι γνωστός). Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ.

23.  Δημήτριος Λύτρας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1911 σε τόπο του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

24.  Αθανάσιος Ρεζές : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-1912 στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

25.  Νικόλαος Αλιζώτης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1914 στο Πόρτλαντ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

26.  Ηλίας Καρανάσος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 στο Πόρτλαντ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

27. Κωνσταντίνος Αγαπητός : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912, σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

28. Αργύριος Αργυρόπουλος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912, σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

29. Δημήτριος Παύλου : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

30. Δημήτριος Δεδούσης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1925-1929 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1930 πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από την Αγία Ευθυμία

    Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellis island) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες από την Αγία Ευθυμία που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών της Αγίας Ευθυμίας δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α        Ονοματεπώνυμο                 χρ. άφιξης  ηλικία  έγγαμος     Πλοίο ταξιδιού    Λιμάνι αναχ.

 

1        Αγαπητός Αγαπητός            24-1-1910      19       όχι         Athinai                       Πάτρα

2        Αγαπητός Βασίλειος             12-10-1910     30       ναι         Martha Washington      Πάτρα

3        Αγαπητός Βασίλειος Ε.         30-5-1907      35       ναι         Laura                         Πάτρα

4        Αγαπητός Γεώργιος             20-8-1907      22       όχι         Gerty                         Πάτρα

5        Αγαπητός Δημήτριος            5-1-1921        28       όχι         King Alexander            Πειραιεύς

6        Αγαπητός Ευθύμιος             20-8-1907      24       όχι         Gerty                         Πάτρα

7        Αγαπητός Ευθύμιος             14-7-1909      17       όχι         Patris                         Πάτρα

8        Αγαπητός Ευθύμιος             2-4-1920        29       όχι         Pannonia                    Πάτρα

9        Αγαπητός Θεοδόσιος Β.       3-8-1914        11       όχι         Martha Washington      Πάτρα

10       Αγαπητός Ιωάννης               19-4-1907      23       όχι         Gallia                         Πειραιεύς

11       Αγαπητός Κωνσταντίνος       25-11-1920     37       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

12       Αγαπητός Νικόλαος             28-3-1910      20       όχι         Athinai                       Πάτρα

13       Αγαπητός Νικόλαος             2-4-1920        25       όχι         Pannonia                    Πάτρα

14       Αγαπητός Παναγιώτης         1-7-1909        36       ναι         Argentina                   Πάτρα

15       Αγαπητού Γεωργία Β.          3-8-1914        25       ναι         Martha Washington      Πάτρα

16       Αγαπητού Χαρίκλεια Β.        3-8-1914        13       όχι         Martha Washington      Πάτρα

17       Αγγελής Αγγελής Ευθ.         23-6-1910      34       όχι         Oceania                     Πάτρα

18       Αλεξανδρής Δημήτριος         21-8-1910      38       ναι         Martha Washington      Πάτρα

19       Αλεξανδρής Ευθύμιος          23-6-1910      20       όχι         Oceania                     Πάτρα

20       Αλιζώτης Γεώργιος Ι.           28-3-1910      21       όχι         Athinai                       Πάτρα

21       Αλιζώτης Νικόλαος              4-10-1920      46       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

22       Αναγνωστόπουλος Ηλίας      29-11-1906     24       ναι         Italia                          Νάπολη

23       Αναγνώστου Δημήτριος        29-11-1906     35       ναι         Italia                          Νάπολη

24       Αναστασόπουλος Ηλίας        3-2-1914        28       όχι         Martha Washington      Πάτρα

25       Αποστολόπουλος Ηλίας        24-4-1914      33       όχι         Pannonia                    Πάτρα

26       Αποστολόπουλος Ιωάννης     24-4-1914      18       όχι         Pannonia                    Πάτρα

27       Αποστολάς Βασίλειος           25-3-1911      25       όχι         Argentina                   Πάτρα

28       Αργύρης Γεώργιος Π.          29-11-1996     22       όχι         Italia                          Νάπολη

29       Αργυρόπουλος Αργύριος      25-11-1920     34       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

30       Αργυρόπουλος Επαμειν.       7-6-1920        38       ναι         Pannonia                    Πάτρα

31       Αργυρόπουλος Επαμειν.       25-3-1911      30       ναι         Argentina                   Πάτρα

32       Αργυρόπουλος Ευθύμιος      21-8-1910      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

33       Αργυρόπουλος Νικόλαος      23-6-1907      19       όχι         Gerty                         Πάτρα

34       Βαγενάς Δρόσος                 7-6-1920        28       όχι         Pannonia                    Πάτρα

35       Βαρνάβας Ηλίας                  21-8-1910      28       όχι         Martha Washington      Πάτρα

36       Βαρνάβας Ιωάννης              23-6-1907      33       όχι         Gerty                         Πάτρα

37       Βαρνάβας Παναγιώτης         16-3-1914      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

38       Βαρνάβας Χριστόδουλος      20-8-1907      24       όχι         Gerty                         Πάτρα

39       Γλυμής Γλυμής                   2-4-1920        35       ναι         Pannonia                    Πάτρα

40       Γλυμής Ευθύμιος Δ.             13-1-1917      18       όχι         Italia                          Νάπολη

41       Γλυμής Ιωάννης Δεδ.           24-9-1910      25       όχι         Atlanta                       Τεργέστη

42       Δάρας Ευθύμιος                  25-3-1911      29       όχι         Argentina                   Πάτρα

43       Δάρας Ηλίας                       21-8-1910      20       ναι         Martha Washington      Πάτρα

44       Δασκαλόπουλος Γεώργ.       23-6-1907      36       ναι         Gerty                         Πάτρα

45       Δασκαλόπουλος Γεώργ.       13-1-1917      49       ναι         Italia                          Νάπολη

46       Δασκαλόπουλος Δεδούσης   15-4-1908      30       όχι         Alice                          Πάτρα

47       Δασκαλόπουλος Ευθύμιος    4-10-1920      46       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

48       Δασκαλόπουλος Θεόδ.         25-3-1911      35       όχι         Argentina                   Πάτρα

49       Δεδούσης Δημήτριος           21-8-1920      37       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

50       Δεδούσης Δημήτριος           26-5-1930      45       ναι         Saturnia                     Πάτρα

51       Δεδούσης Ευθύμιος             19-4-1907      21       όχι         Gallia                         Πειραιεύς

52       Δεδούσης Ευθύμιος Δ.         25-11-1920     14       όχι         Megali Hellas               Πειραιεύς

53       Δόμος Ευθύμιος Αθ.            16-5-1914      28       όχι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

54       Δόμος (ή Ντόμος) Ηλίας       16-5-1914      38       ναι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

55       Δρόλαπας Αναστάσιος          13-1-1917      20       όχι         Italia                          Νάπολη

56       Δρόλαπας Δρόσος               21-8-1910      32       ναι         Martha Washington      Πάτρα

57       Δρόλαπας Θεόφιλος            16-3-1914      35       ναι         Martha Washington      Πάτρα

58       Δρόλαπας Κυριάκος             16-5-1914      38       ναι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

59       Δρόλαπας Χρήστος Ευθ.       16-3-1914      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

60       Ζαγκούτας Άγγελος            21-10-1937     19       όχι         Vulcania                     Πάτρα

61       Ζαγκούτας Αργύριος           18-12-1939     18       όχι         Nea Hellas                  Πειραιεύς

62       Ζαγκούτας Δημήτριος          23-6-1907      18       όχι         Gerty                         Πάτρα

63       Ζαγκούτας Δημήτριος          22-4-1920      31       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

64       Ζαγκούτας Δημήτριος          1-7-1930        41       ναι         Saturnia                     Πάτρα

65       Ζαγκούτας Δημήτριος Ν.      6-10-1916      17       όχι         Caserta                      Νάπολη

66       Ζαχαριάς Ανδρέας               13-5-1909      25       όχι         Argentina                   Πάτρα

67       Ζαχαριάς Ευθύμιος Δ.          28-3-1914      17       όχι         Themistocles              Πάτρα

68       Ζαχαριάς Ιωάννης               28-3-1910      20       όχι         Athinai                       Πάτρα

69       Ζαχαριάς Κωνσταντίνος        23-6-1907      22       όχι         Gerty                         Πάτρα

70       Ζαχαριάς Κωνσταντίνος        28-3-1914      30       όχι         Themistocles              Πειραιεύς

71       Ζαχαριάς Παναγιώτης          28-3-1914      32       ναι         Themistocles              Πειραιεύς

72       Ζαχαριάς Σπυρίδων Ι.          28-3-1914      18       όχι         Themistocles              Πάτρα

73       Ζαχαριάς Σπύρος                3-6-1914        29       όχι         Saxonia                      Πάτρα

74       Ηλιόπουλος Ιωάννης            21-8-1910      26       όχι         Martha Washington      Πάτρα

75       Ηλιόπουλος Νικόλαος          11-8-1920      14       όχι         Pannonia                    Πάτρα

76       Καβλέντζας Ανδρέας            25-11-1920     27       όχι         Megali Hellas               Πειραιεύς

77       Καλαμαράς Ευστάθιος Ι.       24-9-1910      19       όχι         Atlanta                       Τεργέστη

78       Καλαμαράς Κων/νος            4-5-1909        45       όχι         Martha Washington      Πάτρα

79       Καλπούζος Αθανάσιος          26-2-1920      33       ναι         Presidente Wilson        Πάτρα

80       Καλπούζος Νεοπτόλεμος      23-6-1907      24       όχι         Gerty                         Πάτρα

81       Καραηλιάς Σίμος/Ευστάθ.     7-6-1920        39       ναι         Pannonia                    Πάτρα

82       Καραμέρης Αθανάσιος         24-9-1910      32       ναι         Atlanta                       Τεργέστη

83       Καραμέρης Αργύριος           14-7-1909      17       όχι         Patris                         Πάτρα

84       Καραμέρης Ευστάθιος          24-9-1910      33       ναι         Atlanta                       Τεργέστη

85       Καρανάσος Αναστάσιος Γ.     2-4-1920        27       όχι         Pannonia                    Πάτρα

86       Καρανάσος Ευθύμιος           3-2-1914        17       όχι         Martha Washington      Πάτρα

87       Καρανάσος Ευθύμιος Π        21-8-1910      20       όχι         Martha Washington      Πάτρα

88       Καρανάσος Ηλίας                21-8-1910      33       ναι         Martha Washington      Πάτρα

89       Καρανάσος Ηλίας                4-10-1920      45       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

90       Καρανάσος Ιωάννης Ηλ.       16-3-1914      17       όχι         Martha Washington      Πάτρα

91       Καρανάσος Νικόλαος           11-6-1911      21       όχι         Martha Washington      Πάτρα

92       Καρανάσος Παναγιώτης       20-5-1912      25       όχι         Martha Washington      Πάτρα

93       Καρανάσος Παναγιώτης Γ.    3-2-1914        28       όχι         Martha Washington      Πάτρα

94       Καρανάσος Σπύρος Κ.          24-9-1910      18       όχι         Atlanta                       Τεργέστη

95       Καραχάλιος Αθανάσιος         21-8-1910      32       όχι         Martha Washington      Πάτρα

96       Καραχάλιος Γεώργιος          13-5-1909      24       όχι         Argentina                   Πάτρα

97       Καραχάλιος Γεώργιος          4-3-1914        30       όχι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

98       Καραχάλιος Ηλίας                12-10-1910     26       όχι         Martha Washington      Πάτρα

99       Καραχάλιος Παναγιώτης       28-3-1910      21       όχι         Athinai                       Πάτρα

100     Καραχάλιος Παναγιώτης       16-5-1914      25       όχι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

101     Κατσαρέλης Ηλίας               23-6-1910      20       όχι         Oceania                     Πάτρα

102     Καψάλη Ζωίτσα                   24-4-1914      36       ναι         Pannonia                    Πάτρα

103     Καψάλης Ηλίας                   2-7-1907        40       ναι         Sofia Hohenberg          Πάτρα

104     Καψάλης Ιωάννης                24-9-1910      27       όχι         Atlanta                       Τεργέστη

105     Καψάλης Ιωάννης                7-6-1920        37       ναι         Pannonia                    Πάτρα

106     Καψάλης Κωνσταντίνος        24-4-1914      16       όχι         Pannonia                    Πάτρα

107     Κοκκίνης Δημήτριος Ι.          25-11-1920     27       όχι         Megali Hellas               Πειραιεύς

108     Κοκκίνης Ιωάννης               31-5-1910      21       όχι         Athinai                       Πάτρα

109     Κοκκίνης Ιωάννης               16-5-1914      25       όχι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

110     Κοκκίνης Νικόλαος              1-7-1909        33       ναι         Argentina                   Πάτρα

111     Κόλλιας Αθανάσιος              21-8-1910      36       ναι         Martha Washington      Πάτρα

112     Κόλλιας Ευθύμιος                4-5-1909        33       ναι         Martha Washington      Πάτρα

113     Κόλλιας  Παναγιώτης           16-5-1914      41       ναι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

114     Κονιάκος Ανδρέας               28-3-1910      29       όχι         Athinai                       Πάτρα

115     Κονιάκος Ιωάννης Θ.           27-4-1910      27       όχι         Kong Albert                Νάπολη

116     Κονιάκος Κώστας                16-3-1914      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

117     Κοτρώτσος Νικόλαος           24-9-1910      25       ναι         Atlanta                       Τεργέστη

118     Κοτσώτας Αγγελής              1-7-1909        35       ναι         Argentina                   Πάτρα

119     Κοτσώτας Ευθύμιος             24-9-1910      30       ναι         Atlanta                       Τεργέστη

120     Κυριάκης Γεώργιος             24-4-1914      32       ναι         Pannonia                    Πάτρα

121     Κυριάκης Ευθύμιος Ευστ.     13-8-1912      21       όχι         Martha Washington      Πάτρα

122     Κυριάκης Ζαχαρίας              25-11-1920     42       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

123     Κυριάκης Σπύρος                13-8-1912      21       όχι         Martha Washington      Πάτρα

124     Κυριάκης  Σπύρος               24-4-1914      35       ναι         Pannonia                    Πάτρα

125     Κωστόπουλος Αγγελής         16-3-1914      40       ναι         Martha Washington      Πάτρα

126     Λαλάς Δημήτριος                 16-3-1914      40       ναι         Martha Washington      Πάτρα

127     Λαλάς Ευθύμιος Γ.               16-3-1914      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

128     Λαλάς Ευθύμιος Ηλ.             25-3-1911      12       όχι         Argentina                   Πάτρα

129     Λαλάς Ευθύμιος Μαργ.         16-3-1914      16       όχι         Martha Washington      Πάτρα

130     Λαλάς Ηλίας                       25-3-1911      37       ναι         Argentina                   Πάτρα

131     Λαλάς Ιωάννης                    2-4-1920        42       ναι         Pannonia                    Πάτρα

132     Λαλάς Κωνσταντίνος            28-3-1910      21       όχι         Athinai                       Πάτρα

133     Λαλάς Μαργαρίτης              13-5-1909      35       ναι         Argentina                   Πάτρα

134     Λουκόπουλος Ευθύμιος        22-3-1914      15       όχι         Carpathia                   Πάτρα

135     Λουκόπουλος Ευθύμιος        6-10-1916      15       όχι         Caserta                      Νάπολη

136     Λουκόπουλος Ευθύμιος        13-1-1917      17       όχι         Italia                          Νάπολη

137     Λουκόπουλος Ηλίας             21-8-1920      19       όχι         Martha Washington      Πάτρα

138     Λουκόπουλος Νικόλαος Κ.    16-3-1914      17       όχι         Martha Washington      Πάτρα

139     Λύτρας Δημήτριος               12-10-1910     38       ναι         Martha Washington      Πάτρα

140     Λύτρας Δημήτριος               11-8-1920      53       όχι         Pannonia                    Πάτρα

141     Λύτρας Επαμεινώνδας          16-3-1914      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

142     Λύτρας Ευθύμιος                 11-8-1920      11       όχι         Pannonia                    Πάτρα

143     Λύτρας Κωνσταντίνος           2-4-1920        34       όχι         Pannonia                    Πάτρα

144     Λύτρας Νικόλαος Ευθ.         23-6-1910      20       όχι         Oceania                     Πάτρα

145     Λύτρας Νίκος Δ.                  12-10-1910     11       όχι         Martha Washington      Πάτρα

146     Μαρούτσος Ευθύμιος           16-3-1914      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

147     Μαρούτσος Ιωάννης            16-3-1914      27       όχι         Martha Washington      Πάτρα

148     Μηλιώτης Δημήτριος            22-3-1914      30       όχι         Carpathia                   Πάτρα

149     Μίχος Ευθύμιος                   4-5-1909        20       όχι         Martha Washington      Πάτρα

150     Μίχος Ηλίας                        6-7-1907        21       όχι         Napolitan Prince          Πειραιεύς

151     Μπαμπαγενές Γεώργιος       28-3-1910      20       όχι         Athinai                       Πάτρα

152     Μπαμπαγιάννης Αλέξανδ.     25-11-1920     40       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

153     Μπαμπαγιάννης Γεώργιος     24-9-1910      27       ναι         Atlanta                       Τεργέστη

154     Μπούρας Γεώργιος              21-8-1910      39       ναι         Martha Washington      Πάτρα

155     Μπούρας Γεώργιος Νικ.       6-10-1916      46       ναι         Caserta                      Νάπολη

156     Μπούρας Ευθύμιος              24-9-1910      11       όχι         Atlanta                       Τεργέστη

157     Μπούρας Σπυρίδων             23-6-1907      39       ναι         Gerty                         Πάτρα

158     Μπούρας Σπύρος                24-1-1910      39       ναι         Athinai                       Πάτρα

159     Ντούρος Ευθύμιος               24-9-1910      23       όχι         Atlanta                       Τεργέστη

160     Ντούρος Ευστάθιος             25-3-1911      22       όχι         Argentina                   Πάτρα

161     Ντούρος Ηλίας Ι.                 22-10-1920     24       όχι         Themistocles              Πειραιεύς

162     Ντούρος Νικόλαος              25-3-1911      22       όχι         Argentina                   Πάτρα

163     Παλιούρας Παναγιώτης        16-3-1914      38       ναι         Martha Washington      Πάτρα

164     Παναγιωτάκης Αθανάσιος     11-8-1920      13       όχι         Pannonia                    Πάτρα

165     Παναγιωτάκης Γιαννέλης      23-6-1907      17       όχι         Gerty                         Πάτρα

166     Παναγιωτάκης Ηλίας            13-1-1917      18       όχι         Italia                          Νάπολη

167     Πανάκος Ευθύμιος              25-3-1911      23       όχι         Argentina                   Πάτρα

168     Πανάκος Ιωάννης                23-6-1910      38       ναι         Oceania                     Πάτρα

169     Πανάκος Ιωάννης                7-6-1920        37       ναι         Pannonia                    Πάτρα

170     Παπαγιάννης Αλέξανδρος     16-5-1907      22       όχι         La Gascogne               Χάβρη

171     Παπαγιάννης Ξενοφών         16-5-1907      23       όχι         La Gascogne               Χάβρη

172     Παπαϊωάννου Αλκιβιάδης     4-10-1920      45       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

173     Παπαϊωάννου Γλυμίνος        4-10-1920      13       όχι         Megali Hellas               Πειραιεύς

174     Παπαϊωάννου Ευθύμιος        4-10-1920      13       όχι         Megali Hellas               Πειραιεύς

175     Παπαϊωάννου Ηλίας Ι.          24-9-1910      24       όχι         Atlanta                       Τεργέστη

176     Παπαστάθης Ευθύμιος Ι.       16-3-1914      29       όχι         Martha Washington      Πάτρα

177     Παππάς Αθανάσιος Ι.           21-8-1910      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

178     Παππάς Αθανάσιος Κ.          21-8-1910      26       όχι         Martha Washington      Πάτρα

179     Παππάς Βασίλειος               14-3-1912      23       όχι         Patris                         Πάτρα

180     Παππάς Γεώργιος                22-4-1920      23       όχι         Megali Hellas               Πειραιεύς

181     Παππάς Γεώργιος Σπ.          13-8-1912      23       όχι         Martha Washington      Πάτρα

182     Παππάς Δημήτριος              21-8-1920      27       ναι         Martha Washington      Πάτρα

183     Παππάς Δημήτριος              25-11-1920     27       όχι         Megali Hellas               Πειραιεύς

184     Παππάς Δημήτριος Ι.            27-4-1910      20       όχι         Kong Albert                Νάπολη

185     Παππάς Δημήτριος Ν.          13-1-1917      18       όχι         Italia                          Νάπολη

186     Παππάς Δημήτριος Παν.       16-3-1914      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

187     Παππάς Ευθύμιος                25-3-1911      23       όχι         Argentina                   Πάτρα

188     Παππάς Ευθύμιος Α.            16-5-1914      25       όχι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

189     Παππάς Ευθύμιος N.            28-3-1910      21       όχι         Athinai                       Πάτρα

190     Παππάς Κώστας                  19-4-1907      22       όχι         Gallia                         Πειραιεύς

191     Πατάκας Αγγελής                14-3-1910      20       όχι         Patris                         Πάτρα

192     Παύλου Αριστείδης              25-3-1911      40       ναι         Argentina                   Πάτρα

193     Παύλου Αριστείδης              7-6-1920        45       ναι         Pannonia                    Πάτρα

194     Παύλου Δημήτριος              25-11-1920     35       ναι         Megali Hellas               Πειραιεύς

195     Παύλου Δημήτριος Π.          23-6-1910      24       όχι         Oceania                     Πάτρα

196     Παύλου Ευστάθιος               16-3-1914      41       ναι         Martha Washington      Πάτρα

197     Παύλου Ιωάννης                 14-3-1912      20       όχι         Patris                         Πάτρα

198     Παύλου Παναγιώτης Α.        19-7-1910      21       όχι         Patris                         Πάτρα

199     Παύλου Χρήστος                 16-3-1911      25       όχι         Patris                         Πάτρα

200     Ποντίκης Ευθύμιος              21-8-1910      23       όχι         Martha Washington      Πάτρα

201     Ρεζές Αθανάσιος                 28-3-1910      20       όχι         Athinai                       Πάτρα

202     Ρεζές Αθανάσιος                 11-8-1920      31       ναι         Pannonia                    Πάτρα

203     Ρεζές Παναγιώτης               22-10-1920     38       ναι         Themistocles              Πειραιεύς

204     Ρεζές Χαράλαμπος Δ.           23-6-1910      23       όχι         Oceania                     Πάτρα

205     Σεγκούνης Κώστας Γ.          25-3-1911      20       όχι         Argentina                   Πάτρα

206     Σκαρίμπας Ευθύμιος            28-3-1910      20       όχι         Athinai                       Πάτρα

207     Σκαρίμπας Ιωάννης             21-8-1910      19       όχι         Martha Washington      Πάτρα

208     Σταθόπουλος Ευστάθιος       5-12-1911      55       ναι         Martha Washington      Πάτρα

209     Σταθόπουλος Νικόλαος        5-12-1911      13       όχι         Martha Washington      Πάτρα

210     Στελίγκος Ευθύμιος Αγγ.      16-3-1914      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

211     Στελίγκος Νικόλαος             13-5-1909      16       όχι         Argentina                   Πάτρα

212     Στελίγκος Νικόλαος Ι.          21-8-1910      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

213     Τζαβάρας Ευθύμιος             28-8-1910      23       όχι         Patris                         Πειραιεύς

214     Τζαβάρας Θεόφιλος             28-8-1910      30       όχι         Patris                         Πειραιεύς

215     Τζαβάρας Μαργαρίτης         27-4-1910      28       όχι         Konig Albert               Νάπολη

216     Τριανταφύλλου Γεώργιος     23-6-1910      20       όχι         Oceania                     Πάτρα

217     Τριανταφύλλου Ευλογέτα     13-1-1917      22       όχι         Italia                          Νάπολη

218     Τριανταφύλλου Τριαντάφ.    4-3-1914        18       όχι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

219     Τσιτσιγκάνος Ευθύμιος        21-8-1910      18       όχι         Martha Washington      Πάτρα

220     Τσιτσιγκάνος Παναγιώτης     23-6-1910      20       όχι         Oceania                     Πάτρα

221     Τσιτσιγκάνος Παναγιώτης     26-9-1915      25       όχι         Ioannina                     Πάτρα

222     Τσιτσιγκάνος Σταύρος Β.      25-3-1911      19       όχι         Argentina                   Πάτρα

223     Τσώνος Ευθύμιος Γ.            28-3-1910      20       όχι         Athinai                       Πάτρα

224     Τσώνος Ιωάννης Γ.              24-4-1914      18       όχι         Pannonia                    Πάτρα

225     Τυλιγάδας Δημήτριος Γ.       12-9-1915      29       όχι         Patris                         Πειραιεύς

226     Τυλιγάδας Νικόλαος            23-6-1907      24       όχι         Gerty                         Πάτρα

227     Τυλιγάδας Νικόλαος            2-4-1920        38       ναι         Pannonia                    Πάτρα

228     Τυλιγάδας Ανδρέας             25-11-1920     20       όχι         Megali Hellas               Πειραιεύς

229     Τυλιγάδας Ευθύμιος            4-3-1914        18       όχι         Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

230     Φωτιάς Ευθύμιος Λ.             20-5-1912      23       όχι         Martha Washington      Πάτρα

231     Φωτιάς Νικόλαος                6-10-1912      28       ναι         Ivernia                       Πάτρα

 

Χρονικό της μετανάστευσης από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας, στις ΗΠΑ

 

(i)    Ο πρωτοπόρος του 1904 και ο επόμενος του 1905

   Από τα στοιχεία των καταγραφών του αρχείου φαίνεται ότι το δρόμο προς την Αμερική άνοιξε ο Νικόλαος Κοτρώτσος το έτος 1904. Το επόμενο έτος 1905 πήγε ο Ιωάννης Λαλάς. Τα στοιχεία είναι ελλιπή, από  το διαθέσιμο υλικό του αρχείου. Ξέρουμε ότι:

·         Ο Νικόλαος Κοτρώτσος το έτος 1904 ήταν 19 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν το Σωλτ Λέικ Σίτυ, της Γιούτα. Εκεί έμεινε και εργάστηκε 5 χρόνια, μέχρι το 1909 που επέστρεψε. Το 1910 έκανε και δεύτερο ταξίδι.

·         Ο Ιωάννης Λαλάς το έτος 1905 ήταν 27 ετών. Πήγε για δουλειά στον Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Εργάστηκε 6 χρόνια, μέχρι το 1911 που επέστρεψε. Το 1920 ξαναπήγε.

 

(ii)           Η συνέχεια στο 1906

   Στη διάρκεια του έτους υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για μία ομαδική αναχώρηση, από τρία άτομα. Ήταν οι : Ηλ. Αναγνωστόπουλος, Δημ. Αναγνώστου και Γεωρ. Αργύρης. Στις αρχές Νοεμβρίου 1906 έφυγαν από την Ελλάδα με πλοίο μέχρι την Ιταλία. Στις 6 Νοεμβρίου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης αναχώρησαν με το πλοίο “Italia” και στις 29 Νοεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στην Αγ. Ευθυμία, αλλά ως τόπο διαμονής του δήλωσε την Άμφισσα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένα φίλος[4] του.

·         Ο Δημήτριος Αναγνώστου ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Πέτρος Σταθάκης.

·         Ο Γεώργιος Π. Αργύρης ήταν 22 ετών. Με 14 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Φίλιππος Αναγνωστόπουλος.

   Εκτός αυτών, το ίδιο έτος 1906, πήγαν στην Αμερική οι : Ιωάν. Μαρούτσος, Ευθ. Παπαστάθης, Δημ. Τυλιγάδας και Κων. Λύτρας. Τα στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα, από το διαθέσιμο υλικό του αρχείου. Συγκεκριμένα γνωρίζουμε ότι:

·         Ο Ιωάννης Μαρούτσος ήταν 21 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Εκεί έμεινε και εργάστηκε 7 χρόνια, μέχρι το 1913 που επέστρεψε. Το 1914 έκανε δεύτερο ταξίδι.

·         Ο Ευθύμιος Ι. Παπαστάθης ήταν 22 ετών. Επέλεξε για τόπο εργασίας την πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου εργάστηκε 6 χρόνια, μέχρι το 1912, που επέτρεψε στην πατρίδα. Ακολούθησε το έτος 1914 το δεύτερο ταξίδι.

·         Ο Δημήτριος Γ. Τυλιγάδας ήταν τότε 20 ετών. Πήγε και εργάστηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας για 6 χρόνια, μέχρι το 1912 που επέστρεψε. Το 1915 ξαναπήγε.

·         Ο Κωνσταντίνος Λύτρας ήταν 20 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν η πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ. Εργάστηκε 6 χρόνια και το 1912 επέστρεψε. Το έτος 1920 έκανε και δεύτερο ταξίδι.

 

(iii)     Μεγάλη αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 7 ταξίδια πλοίων (5 ομαδικά και 3 από μεμονωμένους) με μετανάστες της Αγίας Ευθυμίας, προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 20 άτομα του χωριού.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τρία άτομα, τους : Ιωάν. Αγαπητό, Ευθ. Δεδούση και Κώσ. Παππά. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 26 Μαρτίου 1907 έφυγαν με το πλοίο “Gallia” και στις 19 Απριλίου 1907 αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει ακόμη ότι :

·         Ο Ιωάννης Αγαπητός ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Λύτρα.

·         Ο Ευθύμιος Δεδούσης ήταν 21 ετών. Με 20 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Δυτικό Όραντζ (West Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Λύτρας.

·         Ο Κώστας Παππάς ήταν 22 ετών. Γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία, αλλά ως τόπο διαμονής του δήλωσε αόριστα “Παρνασσίδα”. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Λύτρας.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα (αδέρφια), τους Αλέξ. Παπαγιάννη και Ξεν. Παπαγιάννη. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο μέχρι το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης, απ’ όπου στις 4 Μαΐου 1907 επιβιβάστηκαν στο πλοίο “La Gascogne” και στις 16 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Αλέξανδρος Παπαγιάννης ήταν 22  ετών. Κι αυτός δήλωσε ότι γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία, αλλά ως τόπο κατοικίας δήλωσε αόριστα “Παρνασσίς”. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο.

·         Ο Ξενοφών Παπαγιάννης ήταν 23 ετών. Δήλωσε ως τόπο γέννησης την Αγ. Ευθυμία, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε αόριστα “Παρνασσίς”. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο.

 

Πλοίο La Gascogne   (Photo: Richard Faber Collection)

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Βασίλειο Ε. Αγαπητό. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 12 Μαΐου ταξίδεψε με το πλοίο “Laura” και στις 30 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 35 ετών και παντρεμένος. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ[5] (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Κατσαρέλη.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε 9 άτομα και περιλάμβανε τους : Νικ. Αργυρόπουλο, Ιωάν. Βαρνάβα, Σπ. Μπούρα, Γεώρ. Δασκαλόπουλο, Δημ. Ζαγκούτα, Κων. Ζαχαριά, Νεοπτ. Καλπούζο, Γιαν. Παναγιωτάκη και Νικ. Τυλιγάδα. Στις 31 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, ανέβηκαν το πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Νικόλαος Αργυρόπουλος ήταν 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Αγαπητό Παναγιωτάκη.

·         Ο Ιωάννης Βαρνάβας ήταν 33 ετών. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Ντεμπονέρας.

·         Ο Σπυρίδων Μπούρας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Ντεμπονέρας.

·         Ο Γεώργιος Δασκαλόπουλος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν  ο φίλος του Γ. Κατσαρίδας.

·         Ο Δημήτριος Ζαγκούτας ήταν 18 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κ. Σούρα.

·         Ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς ήταν 22 ετών. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας φίλος[6] του.

·         Ο Νεοπτόλεμος Καλπούζος ήταν 24 ετών. Προορισμός του δια δουλειά (με 12 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στα ξαδέρφια του Α. Παναγιωτή και Ιωάννη Καλογρή.

·         Ο Γιαννέλης Παναγιωτάκης ήταν 17 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Α. Παναγιωτής.

·         Ο Νικόλαος Τυλιγάδας ήταν 24 ετών και αναλφάβητος. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου είχε ένα φίλο[7] του.

 

Πλοίο Gerty


   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Ηλία Καψάλη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 13 Ιουνίου, έφυγε με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 2 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Κατσαρέλης.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Ηλία Μίχο. Στις 15 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 6 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 21 ετών. Ωε τόπο γέννησης και κατοικίας δήλωσε την Άμφισσα. Με 11 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Δημήτριος Λύτρας.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τριμελή ομάδα, με τους: Γεώρ. Αγαπητό, Ευθ. Αγαπητό και Χριστ. Βαρνάβα. Στις 28 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Gerty” και στις 20 Αυγούστου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν επιπλέον ότι:

·         Ο Γεώργιος Αγαπητός ήταν 22 ετών και αναλφάβητος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Χάσος.

·         Ο Ευθύμιος Αγαπητός ήταν 24 ετών. Με 12 $ για τα αναγκαία του πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Χάσος.

·         Ο Χριστόδουλος Βαρνάβας ήταν 24 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Κωσταρά.

   Εκτός αυτών, το ίδιο έτος 1907, πήγαν στην Αμερική και οι : Νικ. Αλιζώτης, Δημ. Λύτρας και Σπ. Μπούρας. Τα στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα, από το διαθέσιμο υλικό του αρχείου. Πάντως ξέρουμε γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Νικόλαος Αλιζώτης ήταν τότε 33 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν το Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου εργάστηκε 7 χρόνια, μέχρι το 1914, που επέστρεψε. Το 1920 έκανε και δεύτερο ταξίδι.

·         Ο Δημήτριος Λύτρας ήταν 40 ετών. Επέλεξε ως τόπο εργασίας την πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ. Εργάστηκε 4 χρόνια, μέχρι το 1911 που επέστρεψε στο χωριό. Το 1920 ξαναπήγε στην Αμερική.

·         Ο Σπύρος Μπούρας ήταν 36 ετών. Πήγε και εργάστηκε για 2 χρόνια, στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, μέχρι το 1909 που επέστρεψε. Το 1910 έκανε άλλο ένα ταξίδι στον ίδιο προορισμό.

 

ΑτμόπλοιοAlice” (Photo: Eric Johnson)

 

(iv)     Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1908

   Έγινε από το Δεδούση Δασκαλόπουλο. Στις 27 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Alice” και στις 15 Απριλίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 30 ετών. Γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε το αδερφό του Θεοδ. Δασκαλόπουλο. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ[8] (Orange) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Δούργας.

 

(v)   Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους σε 4 ομαδικά ταξίδια πλοίων προς την Αμερική έφυγαν 12 άτομα από την Αγία Ευθυμία. Αναλυτικά:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από τρία άτομα, τους : Κων. Καλαμαρά, Ευθ. Κόλλια και Ευθ. Μίχο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Απριλίου έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 4 Μαΐου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Καλαμαράς ήταν 45 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Ηλίας Κατσαρός.

·         Ο Ευθύμιος Κόλλιας ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευθυμία. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον κουνιάδο του Δημ. Λύτρα.

·         Ο Ευθύμιος Μίχος ήταν 20 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Χρυσούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ηλία Μίχο.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε τέσσερα άτομα. Ήταν  οι: Ανδρ. Ζαχαριάς, Γεώρ. Καραχάλιος, Μαργ. Λαλάς και Νικ. Στελίγκος. Στις 26 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Argentina” και στις 13 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ακόμη ότι:

·         Ο Ανδρέας Ζαχαριάς ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Κωνσταντίνο.

·         Ο Γεώργιος Καραχάλιος ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του στην Αγ. Ευθυμία λεγόταν Αναγνώστης. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιού Τζέρσεϋ, όπου ήταν ένας ξάδερφός[9] του.

·         Ο Μαργαρίτης Λαλάς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ζαφείρω. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ένας ξάδερφός[10] του.

·         Ο Νικόλαος Στελίγκος ήταν 16 ετών. Προορισμός του (με 10 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ της Νέας Υόρκης, κοντά στο θείο του Δ. Μπούρα.

 

Ατμόπλοιο Argentina

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από τρία άτομα, τους: Παν. Αγαπητό, Νικ. Κοκκίνη και Αγγ. Κοτσώτα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Ιουνίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Argentina” και την 1η Ιουλίου έφτασαν στην Αμερική. Περισσότερα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Παναγιώτης Αγαπητός ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ασήμω. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη[11], όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Αγαπητός.

·         Ο Νικόλαος Κοκκίνης[12] ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Ευαγγελή. Με 20 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ[13] (Orange) του Νιού Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Κατσαρό.

·         Ο Αγγελής Κοτσώτας (Cotsokas) ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Προορισμός του για δουλειά (με 20 $) ήταν η πόλη Όραντζ[14] του Νιού Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο θείος του Τζίμι Λύτρας.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από δύο άτομα, τους: Ευθ. Αγαπητό και Αργ. Καραμέρη. Στις 27 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 14 Ιουλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Ευθύμιος Αγαπητός ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιού Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Χρήστο Αγαπητό.

·         Ο Αργύριος Καραμέρης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του στην Αγ. Ευθυμία λεγόταν Μάνθος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο Καραμέρη.

 

(vi)     Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 11 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (8 ομαδικά και 3 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 62 άτομα από την Αγία Ευθυμία. Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα, τους: Αγ. Αγαπητό και Σπ. Μπούρα. Στις 4 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 24 Ιανουαρίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Αγαπητός Αγαπητός ήταν 19 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ασήμω. Με 23 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κ. Γάτος[15].

·         Ο Σπύρος Μπούρας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ασήμω. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κ. Γάτος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Σπύρος Μπούρας την περίοδο 1907-1909 και εργάστηκε στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ.

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Αγγελή Πατάκα. Στις 27 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 14 Μαρτίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ανδρέας. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, κοντά στο συγγενή του Δημήτριο Μηλιώτη[16].

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε έντεκα άτομα και περιλάμβανε τους: Νικ. Αγαπητό, Γεώρ. Αλιζώτη, Ιωάν. Ζαχαριά, Παν. Καραχάλιο, Ανδ. Κονιάκο, Κων. Λαλά, Γεώρ. Μπαμπαγενέ, Ευθ. Παππά, Αθ. Ρεζέ, Ευθ. Σκαρίμπα και Ευθ. Τσώνο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 9 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Athinai” και στις 29 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν επίσης ίσης ότι:

·         Ο Νικόλαος Αγαπητός ήταν 20 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος.

·         Ο Γεώργιος Αλιζώτης ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 40 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ[17] του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Χρ. Αγοριώτης.

Ατμόπλοιο Athinai” (1910)


 

-  Ο Ιωάννης Ζαχαριάς ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ηλίας. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά τον ξάδερφό του Κώστα Ζαχαριά.

·         Ο Παναγιώτης Καραχάλιος ήταν 21 ετών. Η μητέρα του στην Αγ. Ευθυμία λεγόταν Ελένη. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ[18] (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο γνωστός του Γεώργιος Αυγέρος[19].

·         Ο Ανδρέας Κονιάκος ήταν 29 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ολυμπία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ[20] του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Κ. Ν. Γάτος.

·         Ο Κωνσταντίνος Λαλάς ήταν 21 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του πρέπει να λεγόταν Ιωάννης. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ[21] (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Παναγιώτη Καρανάσο.

·         Ο Γεώργιος Μπαμπαγενές (Babagenes) ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ευσταθία. Τελικός προορισμός του για δουλειά (με 29 $) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Πέτρος Καραμάνης.

·         Ο Ευθύμιος Παππάς ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ένας ξάδερφός[22] του.

·         Ο Αθανάσιος Ρεζές ήταν 20 ετών. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Ευθυμία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Παναγιώτη Καραν……[23] (μάλλον Καρανάσο).

·         Ο Ευθύμιος Σκαρίμπας ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του λεγόταν Γεωργού. Με 34 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος.

·         Ο Ευθύμιος Τσώνος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 22 $) ήταν η πόλη Όραντζ[24] του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο γνωστός του Ιωάννης Τζίβας[25].

Πλοίο Konig Albert” (Photo: Frank Pichardo Collection)

 

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τρία άτομα, τους : Ιωάν. Κονιάκο, Δημ. Παππά και Μαργ. Τζαβάρα. Η ομάδα έφυγε από την Ελλάδα με πλοίο, μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις15 Απριλίου αναχώρησε με το πλοίο “Konig Albert” και στις 27 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Από το κακογραμμένο αρχείο γνωρίζουμε για τους μετανάστες αυτούς ότι:

·         Ο Ιωάννης Κονιάκος ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Θεόδωρος. Με 23 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Μοχο……[26].

·         Ο Δημήτριος Παππάς ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος …………[27].

·         Ο Μαργαρίτης Τζαβάρας ήταν 28 ετών. Η μητέρα τοτ λεγόταν Γαρουφαλιά. Με 23 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος …………[28].

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Ιωάννη Κοκκίνη. Στις 4 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 25 ετών. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Παναγιού. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Μπιλ (Βασίλειος) Αγαπητός.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε εννέα άτομα και περιλάμβανε τους: Αγγ. Αγγελή, Ευθ. Αλεξανδρή, Ηλ. Κατσαρέλη, Νικ. Λύτρα, Ιωάν. Πανάκο, Δημ. Παύλου, Χαρ. Ρεζέ, Γεώρ. Τριανταφύλλου και Παν. Τσιτσιγκάνο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 6 Ιουνίου ανέβηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 23 Ιουνίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον αρχειακό υλικό μας αναφέρει ακόμη ότι :

·         Ο Αγγελής Αγγελής ήταν 34 ετών.  Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Με 26 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Κουμπούρης.

·         Ο Ευθύμιος Αλεξανδρής ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δ.  Αγαπητός.

·         Ο Ηλίας Κατσαρέλης ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αλεξάνδρα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στο θείο του Νικόλαο Κουμπούρη.

·         Ο Νικόλαος Λύτρας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Ζαχαριά.

 


·         Ο Ιωάννης Πανάκος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η μητέρα του λεγόταν Γεωργία. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Σπύρο Τζίβα[29].

·         Ο Δημήτριος Παύλου ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του στην Αγία Ευθυμία λεγόταν Παύλος Παύλου. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Ζαχαριάς.

·         Ο Χαράλαμπος Ρεζές ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Ζαχαριάς.

·         Ο Γεώργιος Τριανταφύλλου ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αλιζώτης.

·         Ο Παναγιώτης Τσιτσιγκάνος ήταν 20 ετών. Η μητέρα το στο χωριό λεγόταν Ασήμω. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Αλιζώτη.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Παναγιώτη Παύλου. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Ιουλίου έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 19 Ιουλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ανδρέας. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Αλιζώτης.

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 ήταν η (μία από τις δύο) πολυπληθέστερη αριθμητικά στη μεταναστευτική ιστορία της Αγίας Ευθυμίας. Περιλάμβανε 18 άτομα! Ήταν οι: Δημ. Αλεξανδρής, Ευθ. Αργυρόπουλος, Ηλ. Βαρνάβας, Ηλ. Δάρας, Δρ. Δρόλαπας, Ιωάν. Ηλιόπουλος, Ευθ. Καρανάσος, Ηλ. Καρανάσος, Αθ. Καραχάλιος, Αθ. Κόλλιας, Ηλ. Λουκόπουλος, Γεώρ. Μπούρας, Αθ. Ι. Παππάς, Αθ. Κ. Παππάς, Ευθ. Ποντίκης, Ιωάν. Σκαρίμπας, Νικ. Στελίγκος και Ευθ. Τσιτσιγκάνος. Στις 8 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 21 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας πληροφορεί για τους μετανάστες αυτούς ότι:

·         Ο Δημήτριος Αλεξανδρής ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ζαφείρω. Αναζητούσε δουλειά, με 35 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αλιζώτης.

·         Ο Ευθύμιος Αργυρόπουλος ήταν 18 ετών. Στην Αγία Ευθυμία δήλωσε ότι δεν είχε κανένα συγγενή. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Παναγ. Καραχάλιο.

·         Ο Ηλίας Βαρνάβας ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Αγαπητός.

·         Ο Ηλίας Δάρας ήταν 20 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Νικολέτα. Προορισμός του για δουλειά (με 69 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ν. Γάτος.

·         Ο Δρόσος Δρόλαπας ήταν 32 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στην Αγία Ευθυμία δήλωσε ότι δεν είχε κανένα συγγενή. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο γνωστός του Δημ. Τριανταφύλλου.

 

Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

·         Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος ήταν 26 ετών. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Ευθυμία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του,  στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ,κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Στελίγκο.

·         Ο Ευθύμιος Καρανάσος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στην Αγ. Ευθυμία λεγόταν Παναγιώτης. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ευθύμιος Μίχος.

·         Ο Ηλίας Καρανάσος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Γεωργούλα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ευθύμιος Αγαπητός.

·         Ο Αθανάσιος Καραχάλιος ήταν 32 ετών. Στην Αγία Ευθυμία δήλωσε ότι δεν είχε κανένα συγγενή. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ[30] του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Παναγ. Καραχάλιο.

·         Ο Αθανάσιος Κόλλιας ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Στην Αγία Ευθυμία δήλωσε ότι δεν είχε κανένα συγγενή. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ[31] του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Ζαχαριάς.

·         Ο Ηλίας Λουκόπουλος ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Σικάγο, όπου ήταν ο αδελφός του Ευθύμιος Λουκόπουλος.

·         Ο Γεώργιος Μπούρας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παράσχω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αλιζώτης.

·         Ο Αθανάσιος Ι. Παππάς ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Ζαχαριά.

·         Ο Αθανάσιος Κ. Παππάς ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 90 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου είχε τον ξάδερφό του ... Τζίβα (H. Tsivas cousin).

·         Ο Ευθύμιος Ποντίκης ήταν 23 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην Αγία Ευθυμία δήλωσε το θείο του Γεώργ. Μπούρα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 50 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Στελίγκος.

·         Ο Ιωάννης Σκαρίμπας ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Παναγ. Λύτρα.

·         Ο Νικόλαος Στελίγκος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ[32] του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Φωτιάς.

·         Ο Ευθύμιος Τσιτσιγκάνος ήταν 18 ετών. Στην Αγία Ευθυμία δήλωσε ότι δεν είχε κανένα συγγενή. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Όραντζ[33] του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στο θείο του Παναγ. Καραχάλιο.

   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα, τους Ευθ. Τζαβάρα και Θεόφ. Τζαβάρα. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 13 Αυγούστου, ταξίδεψαν με το πλοίο “Patris” και στις 28 Αυγούστου έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Ευθύμιος Τζαβάρας ήταν 23 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε τον αδελφό του Ευστάθιο. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στην πόλη Σεν Έλενς (St. Helens) του Όρεγκον, όπου ήταν ο θείος του Λούης Καψάλης.

·         Ο Θεόφιλος Τζαβάρας ήταν 30 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ηρακλής. Με 35 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σεν Έλενς (St. Helens) του Όρεγκον, κοντά στον ξάδερφό του Νικ. Αλιζώτη.

   Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε δώδεκα άτομα και περιλάμβανε τους: Γεώρ. Μπαμπαγιάννη, Ιωάν. Γλυμή, Ευστ. Καλαμαρά, Αθ. Καραμέρη, Ευστ. Καραμέρη, Σπ. Καρανάσο, Ιωάν. Καψάλη, Νικ. Κοτρώτσο, Ευθ. Κοτσώτα, Ευθ. Μπούρα, Ευθ. Νούρο και Ηλ. Παπαϊωάννου. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο μέχρι το λιμάνι της Τεργέστης. Από εκεί, στις 5 Σεπτεμβρίου ανέβηκαν στο πλοίο “Atlanta” και στις 24 Σεπτεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο υλικό του αρχείου μας πληροφορεί ότι:

·         Ο Γεώργιος Μπαμπαγιάννης (Vavagiannis) ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αγγελική. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 70 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ[34], του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Κουμπούρης.

·         Ο Ιωάννης Γλυμής ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δεδούσης. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Κουμπούρης.

·         Ο Ευθύμιος Ντούρος ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ[35] του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Αγαπητό.

·         Ο Ευστάθιος Καλαμαράς ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Κουμπούρης.

·         Ο Αθανάσιος Καραμέρης ήταν 32 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δεν έχει γραφεί το όνομα κάποιου συγγενή του στο χωριό. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Ζαχαριάς.

·         Ο Ευστάθιος Καραμέρης ήταν 33 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του ήταν Ζαφείρω. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κώστας Ζαχαριάς.

·         Ο Σπύρος Καρανάσος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ[36] του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Παναγ. Καρανάσο.

 

Πλοίο “Atlanta”

·         Ο Ιωάννης Καψάλης ήταν 27 ετών. Δεν γράφτηκε το όνομα κάποιου στενού συγγενή του στην Αγία Ευθυμία. Με 60 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ[37] του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αλιζώτης.

·         Ο Νικόλαος Κοτρώτσος[38] (Cotrotsos) ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Γεωργία. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 50 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ[39] του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Κ. Γ. Παππάς. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Νικολάου Κοτρώτσου στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1904-1909 και εργάστηκε στο Σωλτ Λέικ Σίτυ της Γιούτα.

·         Ο Ευθύμιος Κοτσώτας (Coutsotas) ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δεν έχει γραφεί το όνομα της συζύγου ή κάποιου άλλου στενού συγγενή. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Ζαχαριά.

·         Ο Ευθύμιος Μπούρας ήταν 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Το όνομα της μητέρας του στο χωριό ήταν Ασήμω. Με 20 $ μαζί του, πήγαινε στο Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, για να συναντήσει τον πατέρα του Σ. Μπούρα.

·         Ο Ηλίας Παπαϊωάννου ήταν 24 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ[40] του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αλεζώτης.

   Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τέσσερα άτομα, τους : Βασ. Αγαπητό, Ηλ. Καραχάλιο, Δημ. Λύτρα και Νικ.  Λύτρα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1910, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 12 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι:

·         Ο Βασίλειος Αγαπητός ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ζαφείρω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Μίχος.

·         Ο Ηλίας Καραχάλιος ήταν 26 ετών. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Παναγ. Καραχάλιο.

·         Ο Δημήτριος Λύτρας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Χριστίνα. Με 50 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Λούης Μίχος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Λύτρας την περίοδο 1907-1909 και εργάστηκε στην πόλη Όραντζ (Orange).

·         Ο Νίκος Λύτρας ήταν 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Μαζί με τον πατέρα του Δημήτριο πήγαινε στη Νέα Υόρκη.

 

(vii)    Μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 4 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 17 άτομα από την Αγία Ευθυμία. Πιο αναλυτικά :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από το Χρήστο Παύλου (Pavlos).  Στις 23 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 16 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 25 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην όλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Νικ. Κουμπιώτης.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε δεκατρία άτομα και περιλάμβανε τους: Βασ. Αποστολά, Επαμ. Αργυρόπουλος, Ευθ. Δάρας, Θεόδ. Δασκαλόπουλος, Ευστ. Ντούρος, Νικ. Ντούρος, Ηλ. Λαλάς, Ευθ. Λαλάς, Ευθ. Πανάκος, Ευθ. Παππάς, Αριστ. Παύλου, Κώσ. Σεγκούνης, Σταύρ. Τσιτσιγκάνος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Argentina και στις 25 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας αναφέρει ακόμη ότι:

·         Ο Βασίλειος Αποστολάς (Apostolas) ήταν 25 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Φωτεινή. Με 25 4 στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Φωτιάς.

·         Ο Επαμεινώνδας Αργυρόπουλος ήταν 30 ετών και παντρεμένος[41]. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του), ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Κ. Ζαχαριά.

·         Ο Ευθύμιος Δάρας ήταν τότε 20 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον κουνιάδο του Ευθύμιο Σκαρίμπα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Ελίζαμπεθ (Elizabeth) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευθύμιος Αντωνής.

·         Ο Θεόδωρος Δασκαλόπουλος ήταν 35 ετών. Στο χωριό ήταν η μητέρα του Ευθυμία. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Ν. Α. Στελίγκο.

·         Ο Ευστάθιος Ντούρος ήταν 22 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργ. Γιούλος[42].

·         Ο Νικόλαος Ντούρος ήταν 22 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην Αγία Ευθυμία δήλωσε τον κουνιάδο του Ιωάννη Δασκαλόπουλο. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Φωτιάς.

·         Ο Ηλίας Λαλάς ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ζαφείρω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Ζαχαριά.

·         Ο Ευθύμιος Λαλάς ήταν 12 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Η μητέρα του λεγόταν Ζαφείρω. Μαζί με τον πατέρα του Ηλία πήγαινε στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ.

·         Ο Ευθύμιος Πανάκος ήταν 23 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευστάθιος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Λύτρας.

·         Ο Ευθύμιος Παππάς ήταν 23 ετών. Ως στενό συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδελφό του Κυριάκο. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Καραχάλιος.

·         Ο Αριστείδης Παύλου (Pavlos) ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευθυμία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 28 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Καραχάλιος.

·         Ο Κώστας Σεγκούνης ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Ευθ. Μίχο.

·         Ο Σταύρος Τσιτσιγκάνος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Ελίζαμπεθ της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο φίλος του Ευθ. Αντωνής.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από το Νικόλαο Καρανάσο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 22 Μαΐου ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 11 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήτα 21 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ευθ. Μίχος.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους Ευστ. Σταθόπουλο και Νικ. Σταθόπουλο. Στις 20 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 5 Δεκεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υλικό του αρχείου μας γνωρίζει επιπλέον ότι:

·         Ο Ευστάθιος Σταθόπουλος ήταν 55 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ασπασία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 27 $ μαζί του, στην πόλη Μόντρεαλ του Καναδά, κοντά στο γιο του Ευθύμιο.

·         Ο Νικόλαος Σταθόπουλος ήταν 13 ετών. Μαζί με τον πατέρα του Ευστάθιο (και 25 $ μαζί του), πήγαινε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο αδελφός του Ευθύμιος.

 

Ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)

 

(viii)      Λίγοι μετανάστες στο 1912

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 4 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (3 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 8 άτομα από την Αγία Ευθυμία. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από δύο άτομα, τους : Βασ. Παππά και Ιωάν. Παύλου. Στις 27 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Patris” και στις 14 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι:

·         Ο Βασίλειος Παππάς ήταν 23 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαν Φρανσίσκο[43] της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Καρανάσος.

·         Ο Ιωάννης Παύλου ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ανδρέας. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, κοντά στον αδερφό του Παναγιώτη Παύλου.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από δύο άτομα, τους : Παν. Καρανάσο και Ευθ. Φωτιά. Στις 6 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 20 Μαΐου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Περισσότερα στοιχεία αντλούμε από το αρχειακό υλικό, που μας γνωρίζει ότι:

·         Ο Παναγιώτης Καρανάσος ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) της Νέας Υόρκης, κοντά στον αδελφό του Νικόλαο Καρανάσο.

·         Ο Ευθύμιος Φωτιάς ήταν 23 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λουκάς. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Στελίγκος.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε τρία άτομα. Ήταν οι: Ευθ. Κυριάκης, Σπ. Κυριάκης και Γεώρ. Παππάς. Στις 29 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία γι’ αυτούς μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Ευθύμιος Κυριάκης ήταν 21 ετών. Στην Αγία Ευθυμία είχε τον πατέρα του Ευστάθιο. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Ευθύμιος Παπαστάθης.

·         Ο Σπύρος Κυριάκης ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κώστας. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σαιν Λούις (St. Louis) της Μοντάνα, κοντά στο ξάδερφό του Ε. Παπαστάθη.

·         Ο Γεώργιος Παππάς ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σηάτλ (Seattle) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο αδελφός του Αθανάσιος Παππάς.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Νικόλαο Φωτιά. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 17 Σεπτεμβρίου έφυγε με το πλοίο “Ivernia” και στις 6 Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χαρίκλεια. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Στελίγκο.

 

(ix)     Μεγάλη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1914

   Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 στην Ελλάδα και την αποστράτευση, έχουμε νέο κύμα μεταναστών. Περιλάμβανε εκείνους που είχαν ξαναπάει στην Αμερική και γύρισαν για να στρατευτούν, αλλά και νέους μετανάστες.

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 9 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (8 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 47 άτομα από την Αγία Ευθυμία. Πιο αναλυτικά:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε τρία άτομα, τους : Ηλ. Αναστασόπουλο, Ευθ. Καρανάσο και Παν. Καρανάσο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Ιανουαρίου έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Φεβρουαρίου έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ακόμη ότι:

·         Ο Ηλίας Αναστασόπουλος ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Παναγιώτης. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ[44] (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νίκος Καρανάσος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ηλίας Αναστασόπουλος την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στο Σικάγο.

·         Ο Ευθύμιος Καρανάσος ήταν 17 ετών. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Γεωργία. Προορισμός του για δουλειά (με 27 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ[45] του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Καρανάσος.

·         Ο Παναγιώτης Καρανάσος ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδελφό του Νικόλαο Καρανάσο. Για το μετανάστη Παναγιώτη Καρανάσο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε το 1912 και επέστρεψε στη διάρκεια του ίδιου έτους.

 

Ατμόπλοιο “Kaiser Franz Josef I”  (Photo: Richard Faber Collection)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Γεώρ. Καραχάλιος, Τριαντ. Τριανταφύλλου και Ευθ. Τυλιγάδας. Στις 18 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 4 Μαρτίου αφίχθησαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Γεώργιος Καραχάλιος ήταν 30 ετών. Στην Αγία Ευθυμία είχε τη μητέρα του Κωνσταντίνα. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο αδελφός του Παναγιώτης Καραχάλιος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Καραχάλιος την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νίκος. Με 62 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Ζαχαριά.

·         Ο Ευθύμιος Τυλιγάδας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 63 $ μαζί του) ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Ζαχαριάς.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 ήταν η πολυπληθέστερη αριθμητικά στη μεταναστευτική ιστορία της Αγίας Ευθυμίας. Αριθμούσε 18 άτομα! Περιλάμβανε τους: Παν. Βαρνάβα, Θεόφ. Δρόλαπα, Χρ. Δρόλαπα, Ιωάν. Καρανάσο, Κώσ. Κονιάκο, Αγγ. Κωστόπουλο, Δημ. Λαλά, Ευθ. Γ. Λαλά, Ευθ. Μ. Λαλά, Νικ. Λουκόπουλο, Επ. Λύτρα, Ευθ. Μαρούτσο, Ιωάν. Μαρούτσο, Παν. Παλιούρα, Ευθ. Παπαστάθη, Δημ. Παππά, Ευστ. Παύλου και Ευθ. Στελίγκο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 2 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο “Martha Washington” και στις 16 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου πληροφορούμαστε επιπλέον ότι:

·         Ο Παναγιώτης Βαρνάβας ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευθύμιος. Προορισμός του για δουλειά (με 50 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Καρανάσος.

·         Ο Θεόφιλος Δρόλαπας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ευθυμία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Λύτρας.

·         Ο Χρήστος Δρόλαπας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στο θείο του Παναγή Καραχάλιο.

·         Ο Ιωάννης Καρανάσος ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ηλίας. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στο θείο του Βασίλειο Αγαπητό.

·         Ο Κώστας Κονιάκος ήταν 18 ετών. Στο χωρίο είχε τη μητέρα του Χρυσούλα. Προοριασμός του για δουλειά (με 24 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Λύτρας.

·         Ο Αγγελής Κωστόπουλος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ειρήνη. Με 35 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Νίκος Καρανάσος.

·         Ο Δημήτριος Λαλάς ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Λύτρας.

·         Ο Ευθύμιος Γ. Λαλάς ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Βασίλειος Αγαπητός.

·         Ο Ευθύμιος Μ. Λαλάς ήταν 16 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Μαργαρίτης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Στελίγκο.

·         Ο Νικόλαος Λουκόπουλος ήταν 17 ετών. Τον πατέρα του ονόμαζαν Κωνσταντίνο. Με 25 4 για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο αδερφός του Αθ. Λουκόπουλος

·         Ο Επαμεινώνδας Λύτρας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Λύτρας.

·         Ο Ευθύμιος Μαρούτσος ήταν 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Χρυσούλα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Βασίλειος Αγαπητός.

·         Ο Ιωάννης Μαρούτσος ήταν 27 ετών (αδελφός του Ευθυμίου). Η μητέρα του λεγόταν Χρυσούλα. Προορισμός του για δουλειά (με 30 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Βασίλειος Αγαπητός. Για τον Ιωάννη Μαρούτσο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1906-13 και εργάστηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

·         Ο Παναγιώτης Παλιούρας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παγώνα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Καρανάσος.

·         Ο Ευθύμιος Παπαστάθης ήταν 29 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 31 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Νίκος Καρανάσος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ευθύμιος Παπαστάθης την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

·         Ο Δημήτριος Παππάς ήταν 18 ετών.  Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφός τους Ευθύμιο Τσώνο.

·         Ο Ευστάθιος Παύλου (Pavlos) ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα  του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά (με 34 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νίκος Καρανάσος.

·         Ο Ευθύμιος Στελίγκος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αγγελής. Με 30 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφός του Νίκο Στελίγκο.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα, τους : Ευθ. Λουκόπουλο και Δημ. Μηλιώτη. Στις 6 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Carpathia” και στις 22 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Ευθύμιος Λουκόπουλος ήταν 15 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ο πατέρας του λεγόταν Ευστάθιος. Προορισμός του (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Βασίλειος Λαχανάς[46].

·         Ο Δημήτριος Μηλιώτης ήταν 30 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον κουνιάδο του Βασίλειο Λαχανά. Για το Δημήτριο Μηλιώτη, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

 

Ατμόπλοιο Carpathia  (Photo: Richard Faber Collection)

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τετραμελή ομάδα, με τους: Ευθ. Ζαχαριά, Κων. Ζαχαριά, Παν. Ζαχαριά και Σπ. Ζαχαριά. Στις 11 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 28 Μαρτίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας γνωρίζει ακόμη ότι:

·         Ο Ευθύμιος Ζαχαριάς ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο θείος του Βασίλειος Αγαπητός.

·         Ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς ήταν 30 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Χρυσούλα. Προορισμός του για δουλειά (με 70 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Σπύρο Καρανάσο.

·         Ο Παναγιώτης Ζαχαριάς ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στο χωριό λεγόταν Αγγελική. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Καρανάσος.

·         Ο Σπυρίδων Ζαχαριάς [47]ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Ευστάθιο Καραμέρη.

   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε επτά άτομα και περιλάμβανε τους: Ηλ. Αποστολόπουλο, Ιωάν. Αποστολόπουλο, Ζωή Καψάλη, Κων. Καψάλη, Σπ. Κυριάκη, Γεώρ. Κυριάκη και Ιωάν. Τσώνο. Από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 24 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι:

·         Ο Ηλίας Αποστολόπουλος ήταν 33 ετών. Γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία, αλλά ως τόπο διαμονής του δήλωσε την Άμφισσα. Ως στενό συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε τον αδελφό του Ευθύμιο. Με 26 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ώκλαντ (Oakland) της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Μαρδάκης[48].

·         Ο Ιωάννης Αποστολόπουλος ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν καπνοπώλης (tobacconist). Ως τόπο διαμονής του δήλωσε την Άμφισσα. Πλησιέστερο συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε τον αδελφό του Ευθύμιο. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Ώκλαντ της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Μαρδάκης.

·         Η Ζωίτσα Καψάλη ήταν 36 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά” (domestic). Ως στενή συγγενή της στην Αγία Ευθυμία δήλωσε την κόρη της Ευθυμία. Με 25 $ μαζί της, πήγαινε στο Μάουντ Βερμόντ (Mt. Vermont) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο ξάδερφός της Σωτήριος Αντωνής (ή Αντωνίου).

·         Ο Κωνσταντίνος Καψάλης ήταν 16 ετών. Στο χωριό είχε την αδερφή του Ευθυμία Καψάλη. Με 50 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μάουντ Βερμόντ (Mt. Vermont) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο θείος του Σωτήριος Αντωνής.

·         Ο Σπύρος Κυριάκης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Εύρηκα (Eureka) της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο φίλος του Λιόνγκας[49].

·         Ο Γεώργιος Κυριάκης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του ήταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Εύρηκα (Eureka) της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο φίλος του Λιόνγκας.

·         Ο Ιωάννης Τσώνος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 30 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ευθύμιο Τσάνο.

   Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από επτά άτομα. Ήταν οι: Ηλ. Δόμος, Ευθ. Δόμος, Κυρ. Δρόλαπας, Παν. Καραχάλιος, Ιωάν. Κοκκίνης, Παν. Κόλλιας και Ευθ. Παππάς. Από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το ατμόπλοιο “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Ηλίας Δόμος (Domos) ή Ντόμος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φωτεινή. Προορισμός του για δουλειά (με 60 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Λύτρα.

·         Ο Ευθύμιος Δόμος ή Ντόμος ήταν 28 ετών, Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Αγαπητός. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ευθύμιος Δόμος την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στο Πόρτλαντ.

·         Ο Κυριάκος Δρόλαπας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευσταθία. Αναζητούσε δουλειά, με 60 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ, του Νιου Τζέρσευ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Λύτρας.

·         Ο Παναγιώτης Καραχάλιος ήταν 25 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Με 35 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Αγαπητός. Για τον Παναγιώτη Καραχάλιο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στην Καλιφόρνια.

·         Ο Ιωάννης Κοκκίνης ήταν 25 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Παναγιού. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Μπιλ Αγαπητός. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Ιωάννη Κοκκίνη στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1903-1912 και εργάστηκε στην πόλη Λυν (Lynn) της Μασαχουσέτης.

·         Ο Παναγιώτης Κόλλιας ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Στην Αγ. Ευθυμία ήταν η γυναίκα του Μαρία. Προορισμός του για δουλειά (με 50 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Λύτρας.

·         Ο Ευθύμιος Παππάς ήταν 25 ετών. Το όνομα του πατέρα του Α…. είναι δυσανάγνωστο στο χειρόγραφο αρχείο. Με 35 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Νίκο Στελίγκο.

 

Πλοίο Saxonia (Photo: Alex Duncan)

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Σπύρο Ζαχαριά. Στις 19 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Saxonia” και στις 3 Ιουνίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 29 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μάγειρος (cook). Αναζητούσε ανάλογη δουλειά, με 40 $ μαζί του, στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Παπαδημητρίου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Σπύρος Ζαχαριάς την περίοδο 1904-1912 και εργάστηκε στο Σαιν Λούις της Μοντάνα.

   Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τρία άτομα-μέλη της ίδια οικογένειας. Ήταν οι : Θεοδ. Αγαπητός, Γεωρ. Αγαπητού και Χαρ. Αγαπητού. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 20 Ιουλίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Η Γεωργία Αγαπητού ήταν 35 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Η μητέρα της λεγόταν Χρυσούλα. Επάγγελμα “οικιακά”. Με 35 4 μαζί της, συνόδευε τα 2 παιδιά της και πήγαινε στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, για να συναντήσει το σύζυγό της Βασίλειο Αγαπητό.

·         Ο Θεοδόσιος Αγαπητός ήταν 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Η γιαγιά του στο χωριό λεγόταν Χρυσούλα. Πήγαινε στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, για να συναντήσει τον πατέρα του Βασίλειο Αγαπητό.

·         Η Χαρίκλεια Αγαπητού ήταν 13 ετών. Μαζί με τη μητέρα της και τον αδερφό της πήγαινε στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, για να συναντήσει τον πατέρα της Βασίλειο Αγαπητό.

 

(x)      Δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις στο 1915

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915 έγινε από το Δημήτριο Τυλιγάδα. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 25 Αυγούστου, ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 12 Σεπτεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 40 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Νικ. Στελίγκο. Αυτό ήταν δεύτερο ταξίδι για τον Δημήτριο Τυλιγάδα. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-1912 και εργάστηκε στο Σαν Φρανσίσκο.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915 έγινε από τον Παναγιώτη Τσιτσιγκάνο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 2 Σεπτεμβρίου έφυγε[50] με το ελληνόκτητο πλοίο “Ioannina” και στις 26 Σεπτεμβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 25 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Ασήμω. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευθύμιος Τσιτσίγκανος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Παναγιώτης Τσιτσίγκανος την περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

 

(xi)     Δύο ομαδικές αναχωρήσεις στο 1916

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1916 έγινε από τριμελή ομάδα, η οποία περιλάμβανε τους: Δημ. Ζαγκούτα, Ευθ. Λουκόπουλο και Γεώρ. Μπούρα. Από την Ελλάδα αναχώρησαν με πλοίο, μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί έφυγαν με το πλοίο “Caserta” και στις 6 Οκτωβρίου έφτασαν στην Αμερική. Από το αρχειακό υλικό γνωρίζουμε επίσης ότι:

·         Ο Δημήτριος Ζαγκούτας ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νικόλαος. Με 20 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Βασίλειο Αγαπητό.

·         Ο Ευθύμιος Λουκόπουλος ήταν 15 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λουκάς. Ως τόπο διαμονής του δήλωσε την Άμφισσα. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Βασίλειο Αγαπητό.

·         Ο Γεώργιος Μπούρας ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παράσχω. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Φλόκας. Για το Γεώργιο Μπούρα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1912-1915 και εργάστηκε σε τόπο (που δεν αναφέρεται) του Ουισκόνσιν.

 

Πλοίο “Caserta” (Photo: Maurizio Eliseo Collection)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1916 αριθμούσε επτά άτομα. Περιλάμβανε τους: Ευθ. Γλυμή, Γεώρ. Δασκαλόπουλο, Αναστ. Δρόλαπα, Ευθ. Λουκόπουλο, Ηλ. Παναγιωτάκη, Δημ. Παππά και Ευλογ. Τριανταφύλλου. Στο τέλος του 1916, έφυγαν από την Ελλάδα με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 26 Δεκεμβρίου 1916 ανέβηκαν στο πλοίο “Italia” και στις 13 Ιανουαρίου 1917 κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επιπλέον ότι:

·         Ο Ευθύμιος Γλυμής ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Ρότσεστερ της πολιτείας Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο θείος του Δημήτριος Καλπούζος.

·         Ο Γεώργιος Δασκαλόπουλος ήταν 49 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του ήταν Ευθυμία. Με 24 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, με γνωστό του στην Αμερική το φίλο Βασίλειο Αγαπητό στη Νέα Υόρκη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Δασκαλόπουλος την περίοδο 1907-1913 και εργάστηκε στην πόλη Ώκλαντ της Καλιφόρνιας.

·         Ο Αναστάσιος Δρόλαπας ήταν 20 ετών και παντρεμένος. Δεν γράφτηκε όνομα κάποιου στενού συγγενή του στην Αγία Ευθυμία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο αδερφός του Χρήστος Δρόλαπας.

·         Ο Ευθύμιος Λουκόπουλος ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ευστάθιος. Με 24 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιού Τζέρσεϋ, με γνωστό του στις ΗΠΑ το συγγενή του Βασίλειο Αγαπητό, στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Ηλίας Παναγιωτάκης ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Άνθιμος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 4 μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικ. Στελίγκος.

·         Ο Δημήτριος Παππάς ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιού Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο συγγενής του Ιωάννης Μαρούτσος.

·         Η Ευλογέτα Τριανταφύλλου ήταν 22 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν υπηρέτρια (servant). Το όνομα του πατέρα της ήταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με25 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϋ, με γνωστό της στην Αμερική το θείο της Βασίλειο Αγαπητό, στη Νέα Υόρκη.

 

(xii)         Τελευταία μεγάλη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1920

    Στη διάρκεια του έτους έγιναν 9 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (8 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 44 άτομα από την Αγία Ευθυμία. Πιο συγκεκριμένα:

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από τον Αθανάσιο Καλπούζο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 9 Φεβρουαρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Presidente Wilson” και στις 26 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία, αλλά ως τόπο διαμονής του δήλωσε την Κολοπετινίτσα, όπου ήταν η γυναίκα του Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά (με 20 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Σταύρος Αργυρίου.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε 7 άτομα και περιλάμβανε τους: Ευθ. Αγαπητό, Νικ. Αγαπητό, Γλ. Γλυμή, Αναστ. Καρανάσο, Ιωάν. Λαλά, Κων. Λύτρα και Νικ. Τυλιγάδα. Στις 10 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας ενημερώνει ότι:

·         Ο Ευθύμιος Αγαπητός ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 38 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Τζίβας[51].

·         Ο Νικόλαος Αγαπητός ήταν 25 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Σταμούλα. Προορισμός του για δουλειά (με 23 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Κονιάκο.

·         Ο Γλυμής Γλυμής (Glimis Glimis) ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευμορφία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Τζίβας.

·         Ο Αναστάσιος Καρανάσος ήταν 27 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν καφετζής (coffee maker). Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Αναζητούσε ανάλογη δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο Καρανάσο.

·         Ο Ιωάννης Λαλάς ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευσταθία. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικ. Καρανάσος. Είχε κάνει και άλλο ταξίδι πριν στην Αμερική ο Ιωάννης Λαλάς, την περίοδο 1905-1911 και εργάστηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.

 

Πλοίο Pannonia (Photo: Frank Pichardo Collection)

·         Ο Κωνσταντίνος Λύτρας ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Νικολέτα. Προορισμός του για δουλειά (με 27 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ανεψιός του Ν. Λύτρας. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων/νος Λύτρας την περίοδο 1906-1912 και εργάστηκε πάλι σε τόπο του Νιου Τζέρσεϋ.

·         Ο Νικόλαος Τυλιγάδας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ανθούλα. Με 50 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Ζαχαριά. Για το Νικόλαο Τυλιγάδα, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-1914 και εργάστηκε σε τόπο (που δεν μας είναι γνωστός) του Όρεγκον.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από δύο άτομα, τους Δημ. Ζαγκούτα και Γεώρ. Παππά. Από το λιμάνι του Πειραιά, την 1η Απριλίου έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Δημήτριος Ζαγκούτας ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σταματούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 24 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Κονιάκο. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Ζαγκούτας, την περίοδο 1908-1912 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Γεώργιος Παππάς ήταν 23 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Μαρία. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Κονιάκος.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε έξη άτομα. Ήταν οι : Επαμ. Αργυρόπουλος, Δρ. Βαγενάς, Σίμ. Καρακλιάς, Ιωάν. Καψάλης, Ιωάν. Πανάκος και Αριστ. Παύλου. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 7 Ιουνίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.  Ξέρουμε επίσης:

·         Ο Επαμεινώνδας Αργυρόπουλος ήταν 38 ετών και παντρεμένος[52]. Ως στενό συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον Ιωάννη Παππά. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφό του Ανδρέας Ζαχαριάς. Για τον Επαμ. Αργυρόπουλο, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε πάει την περίοδο 1909-1915 και εργάστηκε σε τόπο (που δεν μας είναι γνωστός) του Όρεγκον.

·         Ο Δρόσος Βαγενάς ήταν 28 ετών. Ως στενό συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε τον αδελφό του Ευθύμιο. Αναζητούσε δουλειά, με 47 $ μαζί του, στην πόλη Τρέντον του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ανεψιό του Νικ. Στελίγκο. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δρόσος Βαγενάς την περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε σε τόπο (που δεν μας είναι γνωστός) της πολιτείας Όρεγκον.

·         Ο Σίμος ή Ευστάθιος Καρακλιάς ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Ως στενό συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον Ιωάννη Παππά. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Μαρούτσος.

·         Ο Ιωάννης Καψάλης ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον Ιωάννη Παππά. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Ανδρέα Ζαχαριά. Για τον Ιωάννη Καψάλη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-1915 και εργάστηκε σε τόπο (που δεν μας είναι γνωστός) του Όρεγκον.

·         Ο Ιωάννης Πανάκος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Κι αυτός δήλωσε τον Ιωάννη Παππά ως πλησιέστερο συγγενή του στην Αγία Ευθυμία. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ανδρέας Ζαχαριάς. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Πανάκος στην περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε σε τόπο (που δεν μας είναι γνωστός) του Όρεγκον.

·         Ο Αριστείδης Παύλου ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον Ιωάννη Παππά. Αναζητούσε δουλειά, με 47 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ανεψιό του Νικ. Στελίγκο. Ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Αριστείδη Παύλου. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε σε τόπο (που δεν μας είναι γνωστός) της πολιτείας Όρεγκον.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από πέντε άτομα και περιλάμβανε τους: Νικ. Ηλιόπουλο, Δημ. Λύτρα, Ευθ. Λύτρα, Αθαν. Παναγιωτάκη και Αθ. Ρεζέ. Στις 18 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 11 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το υπάρχον αρχειακό υλικό αντλούμε επιπλέον στοιχεία για τους μετανάστες αυτούς. Συγκεκριμένα :

·         Ο Νικόλαος Ηλιόπουλος ήταν 14 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Το όνομα της μητέρας του δεν μας είναι γνωστό. Με 13 $ στην τσέπη, πήγαινε στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, για να συναντήσει το θείο του Ηλία Παναγιωτάκη.

·         Ο Δημήτριος Λύτρας ήταν 53 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Παναγιώτα. Έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 35 $ στην τσέπη, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στο γιο του Νίκο Λύτρα. Για το Δημήτριο Λύτρα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-1911 και εργάστηκε πάλι σε τόπο του Νιου Τζέρσεϋ.

·         Ο Ευθύμιος Λύτρας ήταν 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Στην Αγία Ευθυμία είχε τον αδερφό του Παναγιώτη. Προορισμός του, με 50 $ μαζί του, ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο αδερφός του Νικ. Λύτρας.

·         Ο Αθανάσιος Παναγιωτάκης ήταν 13 ετών. Κι αυτός γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Με 13 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Ηλία Παναγιωτάκη.

·         Ο Αθανάσιος Ρεζές ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδερφό του Παναγιώτη. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 50 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον συγγενή του Νικ. Λύτρα. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Ρεζές, την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε στην πόλη Όραντζ (Orange) πάλι του Νιου Τζέρσεϋ.

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από δύο άτομα, τους: Δημ. Δεδούση και Δημ. Παππά. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 8 Νοεμβρίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 25 Νοεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Δημήτριος Δεδούσης[53] ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Βιολέτα. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Κονιάκος.

·         Ο Δημήτριος Παππάς ήταν 27 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ευτυχία. Προορισμός του για δουλειά (με 35 $ μαζί του) ήταν το Ουέστ Όραντζ (West Orange) του Νιου Τζέρσεϋ,  όπου ήταν ο αδερφός του Τομ Πάππας.

 

Πλοίο Megali Hellas (Photo: Richard Faber Collection)

   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε έξη άτομα και περιλάμβανε τους: Νικ. Αλιζώτη, Ευθ. Δασκαλόπουλο, Ηλ. Καρανάσο, Αλκ. Παπαϊωάννου, Γλυμ. Παπαϊωάννου και Ευθ. Παπαϊωάννου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 14 Σεπτεμβρίου ανέβηκαν στο ατμόπλοιο “Megali Hellas” και στις 4 Οκτωβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ακόμη ότι:

·         Ο Νικόλαος Αλιζώτης ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στο χωριό ονομαζόταν Μαρία. Με 42 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Τζίβας. Για το Νικόλαο Αλιζώτη, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε πρωτοπάει την περίοδο 1907-1914 και εργάστηκε στο Πόρτλαντ.

·         Ο Ευθύμιος Δασκαλόπουλος ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Γεωργία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Ζαχαριά.

·         Ο Ηλίας Καρανάσος ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του ήταν Γεωργία. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ζαχαριάς. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ηλίας Καρανάσος, την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στο Πόρτλαντ.

·         Ο Αλκιβιάδης Παπαϊωάννου ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ασπασία. Προορισμός του για δουλειά (με 33 $ μαζί του) ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Αλιζώτης.

·         Ο Ευθύμιος Παπαϊωάννου ήταν 13 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του στην Αγία Ευθυμία λεγόταν Ασπασία. Μαζί με τον πατέρα του Αλκιβιάδη, πήγαινε στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, για να συναντήσει το θείο του Γεώργιο Αλιζώτη.

·         Ο Γλυμίνος[54] (Gliminos) Παπαϊωάννου ήταν 13 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του λεγόταν Αγγελική. Με 20 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, για να συναντήσει το θείο του Γεώργιο Αλιζώτη.

   Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από δύο άτομα, τους : Ηλ. Ντούρο και Παν. Ρεζέ. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 2 Οκτωβρίου έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 22 Οκτωβρίου έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Μας είναι γνωστά ακόμη γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Ηλίας Ντούρος ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ν. Λύτρας.

·         Ο Παναγιώτης Ρεζές ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγιώτα. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδελφό του Τομ Ρεζέ.

   Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε δέκα άτομα. Περιλάμβανε τους: Κων. Αγαπητό, Αργ. Αργυρόπουλο, Ευθ. Δεδούση, Ανδ. Καβλέντζο, Δημ. Κοκκίνη, Ζαχ. Κυριάκη, Αλ. Μπαμπαγενέ, Δημ. Παππά, Δημ. Παύλου και Ανδ. Τυλιγάδα.  Στις 8 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Megali Hellas” και στις 25 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το αρχειακό υλικό ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Αγαπητός ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του ήταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά (με 40 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τομ Ρεζές. Για τον Κων/νο Αγαπητό αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1910-12, αλλά δεν μας είναι γνωστός ο τόπος όπου εργάστηκε.

·         Ο Αργύριος Αργυρόπουλος ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χρυσάφω. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά την πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Πίτερ Παύλου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αργύριος Αργυρόπουλος, την περίοδο 1907-1912. Ο τόπος όπου εργάστηκε, δεν μας είναι γνωστός.

·         Ο Ευθύμιος Δεδούσης [55]ήταν 14 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Βιολέτα. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Κωνσταντίνος Κονιάκος.

·         Ο Ανδρέας Καβλέντζος (Kavlentsas) ήταν 27 ετών. Γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία, αλλά ως τόπο διαμονής του δήλωσε την Άμφισσα. Η μητέρα του λεγόταν Αναστασία. Αναζητούσε δουλειά, με 36 $ μαζί του στην πόλη Τρέντον του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο θείος του Κωνστ. Ζαχαριάς.

·         Ο Δημήτριος Κοκκίνης ήταν 27 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ήστ Όραντζ (East Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Στελίγκος.

·         Ο Ζαχαρίας Κυριάκης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Προορισμός του για δουλειά (με 40 $ μαζί του) ήταν η πόλη Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ανεψιός του Ανδρέας Παύλου[56].

·         Ο Αλέξανδρος Μπαμπαγενές (Mpampagiannis) ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του ήταν Παναγιού. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικ Αγαπητός.

·         Ο Δημήτριος Παππάς ήταν 27 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ευτυχία. Αναζητούσε δουλειά, με 35 $ μαζί του, στην πόλη Ουέστ Όραντζ (West Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδελφό του Τομ Παππά.

·         Ο Δημήτριος Παύλου ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χαρίκλεια. Με 40 στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Πίτερ Παύλου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Παύλου την περίοδο 1910-12. Ο τόπος όπου εργάστηκε δεν μας είναι γνωστός.

·         Ο Ανδρέας Τυλιγάδας (Tyligadis) ήταν 20[57] ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευθύμιος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Τυλιγάδας.

 

(xiii)        Μια μεμονωμένη άφιξη μετανάστη στο 1921

  Έγινε από το Δημήτριο Αγαπητό. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 16 Δεκεμβρίου 1920 ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander” και στις 5 Ιανουαρίου 1921 αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 28 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αγαπητός. Με 40 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Στελίγκος.

 

(xiv)        Τέσσερις μεμονωμένες αναχωρήσεις μεταναστών στην περίοδο 1930-39

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε στο 1930, από το Δημήτριο Δεδούση. Στις 16 Μαΐου 1930, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Saturnia” και στις 26 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βιολέτα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 4 μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο γιο του Ευθύμιο Δεδούση. Ο Δημήτριος Δεδούσης είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1925-1929 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

Πλοίο Saturnia

  Στη συνέχεια έχουμε άλλες τρεις μεμονωμένες αναχωρήσεις. Πρόκειται για τρία άτομα (τον πατέρα που προηγήθηκε και τους 2 γιους, που ακολούθησαν) της ίδιας οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα:

  Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε στο 1930, από το Δημήτριο Ζαγκούτα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Ιουνίου 1930 επιβιβάστηκε στο πλοίο “Saturnia” και την 1η Ιουλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μάγειρος (cook). Το όνομα της γυναίκας του ήταν Σταμούλα. Πήγαινε για δουλειά, με 50 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν και ο συνονόματος ξάδερφός του Δημήτριος Ζαγκούτας. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στην Αμερική ο μετανάστης αυτός, την περίοδο 1922-1930 και εργάστηκε στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια.

  Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε στο 1937, από τον Άγγελο Ζαγκούτα. Στις 9 Οκτωβρίου 1937, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Vulcania” και στις 21 Οκτωβρίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 19 ετών. Γράφτηκε ως σπουδαστής (student). Η μητέρα του στην Αγία Ευθυμία Αμφίσσης ονομαζόταν Σταμούλα[58]. Προορισμός του (με 50 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήθελε να συναντήσει τον πατέρα του Δημήτριο.

  Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε στο 1939, από τον Αργύριο Ζαγκούτα. Από το λιμάνι του Πειραιά, την 1η Δεκεμβρίου 1939 ανέβηκε στο ελληνόκτητο πλοίο “Nea Hellas” και στις 18 Δεκεμβρίου κατέβηκε στην προκυμαία του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν αγρότης-κτηματίας (farmer). Ως τόπο διαμονής του δήλωσε την Άμφισσα. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Σταμούλα. Πήγαινε στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, για να συναντήσει τον πατέρα του Δημήτριο.

 

 

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

 

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Αναρτήθηκε στο μπλογκ  amfictyon.blogspot.gt από τις 7-7-2014 (α’ μέρος) και 14-7-2014 (β’ μέρος).

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Άμφισσα Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1894-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Φεβρουάριο 2017. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 25 Φεβ. 2017.

7.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την περιοχή Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1897-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Μάρτιο 2016. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr από τις 20-3-2016 (Α’ & Β’ μέρη).

8.    Ιστοσελίδα :  www.amfictyon.blogspot.gr

9.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

10.  περ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

11.  εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.

12.  «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.

13.  Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html

14.  Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις»,  2-5-2004, από το Διαδίκτυο.

15.  Ιστοσελίδα : http://orinidorida.blogspot.com/

16.  Ιστοσελίδα : http://dorida.news.gr

17.  Βικιπαίδεια

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2] Στο σύνολο των 231 μεταναστών από την  Αγία Ευθυμία, βρέθηκαν 16  αναλφάβητοι (ποσοστό 8 %).

[3] Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4] Στο χειρόγραφο αρχείο το όνομά είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο.

[5] Αρχικά είχε δηλώσει ως προορισμό τη Νέα Υόρκη.

[6] Το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο, στο χειρόγραφο αρχείο.

[7] ό. π.

[8] Ο αρχικός τόπος προορισμού ήταν η Νέα Υόρκη.

[9] Δυσανάγνωστο επώνυμο (όνομα Κώστας).

[10] ό. π.

[11] Μάλλον πήγαινε στην πόλη Orange, του Νιου Τζέρσεϋ.

[12] Το επώνυμο γράφτηκε Cokinos, αλλά νομίζω ότι το σωστό είναι Κοκκίνης.

[13] Ο αρχικός προορισμός ήταν N.Y. New York

[14] ό. π.

[15] Από την Άμφισσα. Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του για δουλειά ήταν  η Νέα Υόρκη.

[16] Πήγε στην Αμερική το 1908, σε ηλικία 24 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε 4 χρόνια και το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1914 έκανε και δεύτερο ταξίδι.

[17] Αρχικά έγραφε για προορισμό του: New York

[18] ό. π.

[19] Από τα Στύλια Λιδωρικίου. Πήγε στην Αμερική το 1909, σε ηλικία 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κων/νος. Αρχικός τόπος προορισμού του για δουλειά ήταν η πόλη Φίσμπουργκ (Fitchburg) της Μασαχουσέτης.

[20] Αρχικά έγραφε για προορισμό του: New York

[21] ό. π.

[22] Το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο (το όνομα είναι Δημήτριος).

[23] Δυσανάγνωστο.

[24] Αρχικά έγραφε ως τόπο προορισμού  New York.

[25] Από την Κολοπετινίτσα. Πήγε στην Αμερική το 1909, σε ηλικία 34 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Γύρισε πάλι το 1910 στην Ελλάδα. Το 1920 έκανε και δεύτερο ταξίδι.

[26] Δυσανάγνωστο επώνυμο.

[27] ό. π.

[28] ό. π.

[29] Από την Κολοπετινίτσα. Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 17 ετών, με προορισμό την πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Ο μετανάστης έμεινε 6 χρόνια μέχρι το 1912 και επέστρεψε. Το 1914 έκανε δεύτερο ταξίδι.

[30] Αρχικά είχε δηλώσει N.Y. New York

[31] ό. π.

[32] Ο αρχικός τόπος προορισμού ήταν N.Y. New York.

[33] ό. π.

[34] ό. π.

[35] Αρχικά είχε γραφεί ως προορισμός N.Y. New York.

[36] ό. π.

[37] ό. π.

[38] Έτσι καταγράφηκε, αλλά τέτοιο επώνυμο δεν υπήρξε στην Αγία Ευθυμία (όπως με βεβαιώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοθυμιωτών κ. Σπ. Κυριάκης). Ίσως το σωστό να είναι Κοτσώτας.

[39] ό. π.

[40] ό. π.

[41] Μπορεί να είναι και λάθος καταγραφής, επειδή - για τους παντρεμένους - ζητούσαν το όνομα της συζύγου, ενώ εδώ έχει καταγραφεί το όνομα του πατέρα του.

[42] Από τη Βουνιχώρα. Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη. Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα. το 1914 έκανε δεύτερο ταξίδι.

[43] Ο αρχικός προορισμός ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ (Orange, N.J.)

[44] Αρχικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη.

[45] ό. π.

[46] Από την Άμφισσα (όπως δήλωσε). Πήγε στην Αμερική το 1909, σε ηλικία 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Χρυσούλα. Ως τόπο διαμονής δήλωσε τον Πειραιά. Επάγγελμα μηχανικός (engineer). Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη.

[47] Είχε παράλληλα δηλώσει τα στοιχεία του για να ταξιδέψει με το πλοίο “Martha Washington”, που έφευγε στις 2 Μαρτίου 1914. Τελικά έφυγε με το πλοίο  Themistocles”.

[48] Από το Γαλαξίδι. Πήγε στην Αμερική το 1909, σε ηλικία 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά ήταν  το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.

[49] Δεν γράφτηκε μικρό όνομα.

[50] Βρέθηκαν άλλες 2 εγγραφές του μετανάστη αυτού για να ταξιδέψει με δύο άλλα ελληνόκτητα πλοία. Η μία με το πλοίο “Vasilefs Constantinos”, με ημέρα αναχώρησης 10 Αυγούστου και η άλλη με το πλοίο “Athinai”, με ημέρα αναχώρησης στις 21 Αυγούστου. Τελικά έφυγε με το πλοίο “Ioannina” στις 2 Σεπτεμβρίου 1915.

[51] Από την Κολοπετινίτσα. Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 16 ετών και εργάστηκε μέχρι το 1909 που επέστρεψε. Το 1910 έκανε και δεύτερο ταξίδι. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Προορισμός ήταν η πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ και τις δύο φορές.

[52] Έτσι γράφτηκε στο Βιβλίο του πλοίου (Ship Manifest). Δεν ακολούθησε όμως το όνομα της συζύγου του (όπως τότε συνηθιζόταν, να γράφεται). Αλλιώς έπρεπε να γραφεί ως χήρος. Πιθανά είναι λάθος καταγραφής και ο μετανάστης δεν ήταν παντρεμένος.

[53] Στο ερώτημα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, αν έχει ξαναπάει στην Αμερική , πότε και πού, ο μετανάστης απάντησε αρνητικά. Έχω βρει μια καταγραφή στο όνομα του Δημητρίου Δεδούση, ετών 27,  στις 8 Αυγούστου 1910, για να ταξιδέψει με το πλοίο “Martha Washington”, από την Πάτρα, με άφιξη στο λιμάνι της Νέας Υόρκης στις 21 Αυγούστου. Υπάρχει διαγραφή του μετανάστη, που σημαίνει ότι είχε ετοιμαστεί για να ταξιδέψει, αλλά προφανώς δεν έφυγε.

[54] Περίεργο όνομα, αλλά έτσι ακριβώς είναι γραμμένο στο χειρόγραφο.

[55] Βρέθηκε και 2η εγγραφή με άλλο πλοίο, το “Pannonia”, που είχε ημέρα αναχώρησης 18 Ιουλίου από το λιμάνι της Πάτρας και ημέρα άφιξης 11 Αυγούστου. Φαίνεται ότι δεν πρόλαβε να φύγει με εκείνο.

[56] Από την Άμφισσα (όπως δήλωσε). Πήγε στην Αμερική το 1916, σε ηλικία 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

[57] Αρχικά γράφτηκε ηλικία 23 ετών, αλλά μετά διορθώθηκε χειρόγραφα το 3 σε 9. Στο PASSENGER REPORT όμως γράφει 20 ετών. Ποιο είναι το σωστό;

[58] Το πατρικό επώνυμό της ήταν Τζίβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου