"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.
Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."
Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Κυλιόμενο
Σελίδες
29/1/22
Από το Κρίκελλο Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1906-1926)
25/1/22
Από τους Στάβλους Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1905-1936)
Προλεγόμενα
Το χωριό Στάβλοι είναι ένα πολύ ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας, στο όρος Οξυά (των Βαρδουσίων), σε υψόμετρο 1.230 μ. Η παράδοση και κάποια αρχαιολογικά ευρήματα πιθανολογούν ότι στην περιοχή αυτή βρίσκονταν τα ανάκτορα και οι στάβλοι του μυθικού βασιλιά Ευρύτου. Πριν κάποια χρόνια, πέρασα μια φορά πηγαίνοντας για την Άμπλιανη.
Στάβλοι Ευρυτανίας (Η φωτογραφία ελήφθη από https://scontent.fath) |
Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν από τους Στάβλους. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 14 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2022.
24/1/22
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΛΑΜΙΩΤΩΝ
17/1/22
Ο καραγκιοζοπαίχτης Ανδρέας Αγιομαυρίτης (1870-1955)
Προπολεμικό Θέατρο Σκιών
Γεννήθηκε[1] στη Χαλκίδα αλλά καταγόταν από την Κύμη της Εύβοιας. Γνώρισε και αγάπησε το Θέατρο Σκιών. Ήταν μαθητής του ρουμελιώτη σπουδαίου πρωτοπόρου καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Ρούλια[2], που δημιούργησε το Μπαρμπαγιώργο. Όπως μας πληροφορεί ο Δημήτριος Μόλλας[3], ο Ανδρέας Αγιομαυρίτης θεωρούσε το Γιάννη Ρούλια μάστορα στην τέχνη. Διακρίθηκε για το άρτιο παίξιμό του, αλλά και για τη ζωγραφική του. Τον μνημονεύουν (ο Δημ. Μόλλας και ο Κώστ. Μπίρης), ότι επέβαλε στο πανί τη φιγούρα του Γύφτου.
Αναφέρουμε μια διήγηση του καραγκιοζοπαίχτη Σίμου Γκαρή: “Ο Αγιομαυρίτης ήταν καλός καραγκιζοπαίχτης, γερός, είχε ένα στήθος που φώναζε εδώ και ακουγόταν στο Κοντάρι. Ήτανε γερός και τα παλικάρια του στα κλέφτικα ήταν καλά, δυνατά και τους Τούρκους, τον Αλή Πασά προπαντός άμα ήταν, έτριζε η σκηνή μέσα. Τέτοιο στήθος είχε …”
14/1/22
Ιωάννης Παπαλέξης (1889-1957)
Ένας πετυχημένος μετανάστης και έμπορος
Ιωάν. Παπαλέξης (1912) |
Γεννήθηκε το 1889 στη Βαρυμπόπη (Μακρακώμη). Οι γονείς του ονομάζονταν Ευάγγελος και Αικατερίνη. Το 1912 πήγε μετανάστης στην Αμερική, με προορισμό την πόλη Έλυ (Ely) της Νεβάδα.
Επέστρεψε το ίδιο έτος και κατατάχθηκε στο στρατό ως εθελοντής. Έλαβε μέρος στο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο υπηρετώντας στο 3ο Τάγμα του 2ου Συντάγματος Πεζικού της Λαμίας (με διοικητή τον Αλκιβιάδη Οικονομίδη). Με το βαθμό του υποδεκανέα έλαβε μέρος στις φονικές μάχες που έγιναν στα Στενά της Κρέσνας, στο Σιμιτλή και στα υψώματα της Άνω Τζουμαγιάς. Του απονεμήθηκε Αναμνηστικό Μετάλλιο.
Σε ηλικία 25 ετών, στις 2 Μαΐου 1914, από το λιμάνι Πάτρας, έφυγε πάλι - με το πλοίο Laconia (1912) - και στις 17 Μαΐου έφτασε στην Αμερική, με προορισμό το Σικάγο, κοντά στον ξάδερφό του Λούη Σοφιανό. Ως επάγγελμα αρχικά δήλωσε μάγειρας (cook)!
7/1/22
Από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1939)
Προλεγόμενα
Η Αγία Ευθυμία, ή Αγιά Θυμιά στη λαϊκή της ονομασία, είναι ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Παρνασσίδος, του νομού Φωκίδας, σε υψόμετρο 470 μέτρων, στα χαμηλά του όρους Γκιώνα (νότια). Αναφέρεται από τους αρχαίους χρόνους ως Μυωνία, με ερείπια τείχους των Οζολών Λοκρών. Την αναφέρουν οι ιστορικοί Θουκυδίδης και Παυσανίας.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν κέντρο των κλεφτών και αρματολών. Στην Κατοχή καταστράφηκε από τους Ιταλούς και μετά τους Γερμανούς. Δεν την έχω επισκεφτεί.
Η Αγία Ευθυμία (Φωτογραφία από την ιστοσελίδα http://dorida.news.gr) |