"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

21/12/22

Επιτυχημένοι μετανάστες της Φθιώτιδας με πολυετή εργασία στην Αμερική

 

Εισαγωγή

   Μετά από πολύχρονη ενασχόληση με τη μετανάστευση στη Φθιώτιδα και την καταγραφή από το αμερικανικό αρχείο EllisIslandτων διαθέσιμων στοιχείων 6.000 ονομάτων μεταναστών, από 55 τόπους προέλευσης (Λαμία, κωμοπόλεις και χωριά) της Φθιώτιδας, η σκέψη ήταν να επιλεγούν όσοι εργάστηκαν τα περισσότερα χρόνια. Απ’ αυτούς, είναι φανερό ότι θα υπήρξαν επιτυχημένοι επαγγελματικά και οικονομικά, μερικοί δε θα εγκαταστάθηκαν μόνιμα στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αναφέρονται σε όσους μετανάστες έκαναν τουλάχιστον 2 ταξίδια ή περισσότερα. Βασική πηγή υπήρξε το αμερικανικό αρχείο EllisIsland.

   Ταυτόχρονα, εκτός από προσωπικά στοιχεία, θα παρουσιαστούν οι τόποι προέλευσης αυτών, τα έτη εργασίας, οι τόποι προορισμού και το αντικείμενο εργασίας τους. Αυτά θα δοθούν με όσο γίνεται συνοπτικό αλλά και περιεκτικό τρόπο.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

                φυσικός

18/12/22

Από το Μώλο Λοκρίδος, μετανάστες στην Αμερική (1906-1920)



Πρόλογος


   Η εργασία αυτή αναζήτησε και κατέγραψε 30 μεταναστευτικά ταξίδια ανθρώπων του Μώλου προς την Αμερική στις δύο πρώτες 10ετίες του 20ού αιώνα. Εντοπίστηκαν 76 μετανάστες. Έχω επισκεφτεί το Μώλο, αλλά δεν ξέρω επώνυμα των ανθρώπων της, ώστε να είμαι βέβαιος για την προέλευση των μεταναστών. Ευτυχώς το όνομα της κωμόπολης Μώλος εντοπίζεται μόνο στη Λοκρίδα.
  Πιθανά υπάρχουν κι άλλοι μετανάστες που δεν εντοπίστηκαν και θα βρεθούν στη συνέχεια. Η όλη αναζήτηση είναι δύσκολη και χρονοβόρος, εφόσον τα στοιχεία του αμερικανικού αρχείου είναι χειρόγραφα και μερικά δεν διαβάζονται εύκολα.
   Η προσπάθεια αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους του Μώλου, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.
   Μετά από ένα και πλέον αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                    φυσικός


 
Μώλος Λοκρίδας (πανοραμική)

12/12/22

Από τη Μερκάδα Φθιώτιδας, μετανάστες στην Αμερική (1906-1921)

 

Προλεγόμενα

Ο Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Μερκάδας
   Η Μερκάδα είναι ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας, σε υψόμετρο 850 μ., στην πλαγιά του όρους Τυμφρηστός. Ανήκει διοικητικά στο δήμο Μακρακώμης.

   Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν από τη Μερκάδα. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 17 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2022.

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκε πολύς χρόνος εντατικής απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 9 μεταναστευτικά ταξίδια και τελικά ανευρέθηκαν 17 μετανάστες. Πρέπει να σημειωθεί, επειδή δεν ξέρω επώνυμα, ότι κατέγραψα ως μετανάστες από τη Μερκάδα, όσους δήλωσαν στην Αμερική ότι γεννήθηκαν ή κατοικούσαν σ’ αυτήν.