"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

19/4/22

Επετειακές περσινές υποσχέσεις και εθνικό χρέος

Για γεφύρι Αλαμάνας

 

   Ο Θανάσης Διάκος τέτοιες μέρες 21-23 Απριλίου το 1821 έδινε τον εθνικό αγώνα του, με αυτοθυσία για τη ελευθερία μας. Μαζί του αγωνίστηκαν και έπεσαν ο ηγούμενος Νεόφυτος της Ι. Μ. Δαμάστας και τα πιστά του παλικάρια. Τη σύλληψη του τραυματισμένου Διάκου, ακολούθησε μια μαρτυρική δοκιμασία, που δεν την εύχεσαι ούτε στον εχθρό σου.

   Το επετειακό έτος 2021, με τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, πέρασε. Πάντα πρέπει να γίνεται κάποιος απολογισμός, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα : Αποδόθηκε η οφειλόμενη τιμή στο ιστορικό γεγονός και στα πρόσωπα;

   Αφήνοντας τις εκδηλώσεις λόγων, με ημερίδες και συνέδρια, που αρκετές έγιναν και κάποιες ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας, μεγαλύτερη αξία έχουν τα μνημειακά έργα τιμής, με επίκεντρο - για τούτο τον τόπο - το Θανάση Διάκο στη μάχη της Αλαμάνας.

 

  Εργασία μου με τίτλο “Το Χάνι της Αλαμάνας”, αναρτημένη στο www.amfictyon.blogspot.gr από τις 8 Οκτ. 2018, κατέληγε στην πρόταση για ανακατασκευή της πετρόκτιστης γέφυρας της Αλαμάνας και επίσης κοντά εκεί την κατασκευή του ομώνυμου Χανιού, με δυνατότητα εύκολης πρόσβασης, για ανάδειξη του ιστορικού χώρου και γεγονότος.

  Από το Νοέμβριο του 2019 ανακοινώθηκε η πρόταση του Φθιώτη βουλευτή και υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα. Με επιστολή του στην αρμόδια υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ζήτησε την αγορά και απαλλοτρίωση έκτασης 10 στρεμμάτων στην Αλαμάνα, με σκοπό την κατασκευή υποδομών και την αξιοποίησή τους (μνημείο, με κατασκευή-αναπαράσταση της γέφυρας κλπ) για την ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής. Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών - όπως δήλωσε - έχει την πρόθεση να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την αγορά ή απαλλοτρίωση της έκτασης των 10 στρεμμάτων.

  Ήταν μια εξαιρετική πρόταση, με δυνατότητα υλοποίησης (από οικονομική άποψη), από σημαντικό κυβερνητικό στέλεχος. Όμως, για άγνωστους λόγους, έμεινε … στα αζήτητα. Γιατί άραγε από την άλλη υπουργό δεν αξιοποιήθηκε;

  Επανέλαβα την πρότασή μου, με δημοσίευση της προαναφερθείσας εργασίας στην εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, φύλλα 21987 & 21988, σελ. 6, στις 10 &11 Ιανουαρίου 2020. Δεν βρήκε ανταπόκριση.

   Στις 30 Ιουλίου 2020, επιστρέφω με νέα πρόταση, σε εργασία με τίτλο “Κατασκευή γέφυρας Αλαμάνας και Χανιού στο Σπερχειό”. Δημοσιεύτηκε στην εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, φ. 22126, σελ. 4, 30 Ιουλίου 2020, Λαμία. Σε αυτή, προτείνεται η κατασκευή γέφυρας Αλαμάνας και Χανιού σε νέα θέση, στο ποτάμι. Μια πρώτη προσπάθεια απεικόνισης (με μοντάζ) δόθηκε και παρατίθεται εδώ. Από την Αυτοδιοίκηση συνάντησε - δυστυχώς - την ίδια αδιαφορία …

 

Το γεφύρι της Αλαμάνας και δίπλα το Χάνι στο σημερινό Σπερχειό ποταμό

(μοντάζ από την αρχιτέκτονα κα Αγγελική Τριανταφύλλου, Ιούλιος 2020)

  Τον Ιανουάριο του 2021, ο δήμαρχος Λαμίας ανακοίνωσε[1] στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ότι : ο δήμος Λαμίας μελετά την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας, ενός κτιρίου Ιστορικής Ενημέρωσης και επίσης το Χάνι της Αλαμάνας. Ανέφερε ότι “θα γίνει αγορά οικοπέδων στην περιοχή της Αλαμάνας και μάλιστα ορίστηκαν οι εκτιμητές για την αγορά αυτή”. Η χρηματοδότηση των έργων θα γινόταν από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

   Επίσης κυκλοφόρησε και μια πρόχειρη εικόνα του γεφυριού (προσωπικά δεν μου άρεσε). Ακολούθησε μακρά σιωπή από την πλευρά του δήμου Λαμίας. Ίσως τη μελετάνε ακόμα … Το πιθανότερο είναι ότι ήταν μια εξαγγελία, στο εορταστικό κλίμα της επετείου των 200 χρόνων, που παράλληλα αναζητούσε χρηματοδότηση από κάπου αλλού, αλλά δεν έτυχε.

  Αυτές τις μέρες 21-23 Απριλίου ήρθε πάλι η ετήσια επέτειος της μάχης της Αλαμάνας και της μαρτυρικής θυσίας του εθνομάρτυρα Θανάση Διάκου. Όπως κάθε χρόνο, θα επαναληφθούν οι συνήθεις εκδηλώσεις με εκκλησιασμό, κατάθεση στεφάνων και τρισάγιο στο Ηρώο, με παράλληλη εκφώνηση λόγων.

  Αλλά η Αλαμάνα περιμένει. Ακόμα είναι χωρίς γεφύρι. Το όνειρο και εθνικό χρέος για κατασκευή του μνημείου επιβάλλει να γίνει μαζί και το Χάνι Αλαμάνας. Από τη στιγμή που ο λόγος και από την κορυφαία κυβερνητική θέση του Φθιώτη υπουργού αγνοήθηκε, ποιος άραγε ή ποιοι θα τα υλοποιήσουν και πότε;

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

                 φυσικός

               ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

[1] Αρθρογραφία με τίτλο : “Η Αλαμάνα βγαίνει από την αφάνεια”, στην εφ. Λαμιακός Τύπος, φ. 22242, σ. 2, 28 Ιαν. 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου