"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

25/8/22

Η ενορία του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης (την περίοδο 1929-1949)

Πρόλογος

    Πριν από μήνες, με αίτησή μου προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας ζήτησα να έχω πρόσβαση στα πρώτα (παλαιότερα) βιβλία του Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης. Είχα την έγκρισή του και ο καλός μας εφημέριος π. Αθανάσιος Κυρίτσης εφάρμοσε την εντολή αυτή. Είναι συγκινητικό να συναντά κανείς τα ονόματα (γνωστά τα περισσότερα) των παλαιότερων κατοίκων που πριν έναν αιώνα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή και αποτέλεσαν τον πυρήνα της συνοικίας αρχικά της Λαμίας και του μεγάλου σήμερα προαστίου αυτής.

   Στο αρχειακό υλικό των βιβλίων θα γίνει αξιοποίηση μετά από επεξεργασία, ώστε να έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι προφανής ο επιβαλλόμενος σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα που φέρουν μαζί τους τα στοιχεία των βιβλίων.

   Σε μια πρώτη παρουσίαση, επειδή ο χρόνος που παρήλθε είναι μικρός, θα δοθούν γενικά στοιχεία και μερικές δραστηριότητες της περιόδου 1929-1949. Η παρουσίαση θα γίνει με όσο γίνεται συνοπτικό, αλλά και περιεκτικό τρόπο.

 Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

                φυσικός

13/8/22

Μια καταγραφή της χλωρίδας στη Φθιώτιδα (δένδρα, θάμνοι, βότανα)

 

Εισαγωγή

    Στη δεκαετία 1990-2000 έγινε μια καλή προσπάθεια Καταγραφής Δεδομένων του Φθιωτικού Περιβάλλοντος. Στηρίχθηκε σε ένα πολυσέλιδο πολύ αναλυτικό Ερωτηματολόγιο, που κάλυπτε πλήρως το θέμα. Δημιουργοί του ήταν οι Κωνστ. Μπαλωμένος, φυσικός και Κωνστ. Στασινός, βιολόγος. Με τη στήριξη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το  Ερωτηματολόγιο εστάλη σε όλους τους τότε ΟΤΑ (πριν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα “Καποδίστριας”) και απαντήθηκε από το 70 % αυτών. Ακολούθησε επεξεργασία των απαντήσεων και εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων. Το όλο Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 1998, αλλά παρέμεινε ανέκδοτο, με ευθύνη της τότε Νομαρχίας.

μέντα
   Από αυτό, στην παρούσα εργασία αντλούνται στοιχεία για το κεφάλαιο “Χλωρίδα”. Από τα επιμέρους ερωτήματα που τέθηκαν ήταν τα είδη δένδρων, θάμνων και σπάνια βότανα που ευδοκιμούν σε κάθε τόπο.

   Τα ονόματα των φυτών αποδίδονται, όπως ακριβώς μας τα έγραψαν στις απαντήσεις οι ντόπιοι. Η όλη παρουσίαση θα γίνει με όσο γίνεται συνοπτικό, αλλά και περιεκτικό τρόπο.

 

                          Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

                               φυσικός

 

8/8/22

Ο Ι Γ Ε Ρ Ο Ι

του Δημήτρη Καραθεοδώρου, φιλολόγου

 

       Απ’ τις δυο κορφές της Λιάκουρας τη χαμηλότερη τη λένε Γεροντόβραχο. Εκεί ανέβαζαν οι γιοί τους πατεράδες τους όταν παραγερνούσαν, τούς έβαναν σε ένα καλάθι και τους εγκρέμιζαν απ’ την κορφή στη θάλασσα. Μια φορά ένας γέρος κει που τον έβανε ο γιος του στο καλάθι τού λέει : «φύλαξέ το το καλάθι, γιέ μου, γιατί θα χρειαστεί και στα παιδιά σου, όταν γεράσεις». Αυτά τα λόγια τον έφεραν το γιό του σε συναίσθηση, και δεν εγκρέμισε τον πατέρα του. Από τότε παράτησαν αυτή τη συνήθεια όλοι.(1)

      Κι’ όμως δεν παρατήσαμε τη συνήθεια αυτή όλοι;