"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

5/9/23

στα 41 νεότερα χρόνια του “Λαμιακού Τύπου”

Επετειακά

 

Ο παλαιός λογότυπος της εφημερίδας

   Είναι μια ιστορική εφημερίδα, η μακροβιότερη της πόλης, από το 1935, δημιούργημα του Μιλτιάδη Αλ. Αλεξανδρή (1907-1992). Στην αρχή της Κατοχής διέκοψε την έκδοση και στις 7 Μαρτίου 1945 επανεκδόθηκε. Τα τυπογραφεία της ήταν στην οδό Διάκου 16 και αργότερα στα στενά της Λαμίας (Επτά Βρύσες). Ήταν η πρώτη εφημερίδα της περιοχής με λινοτυπική μηχανή. Συνήθως ήταν 2σέλιδη, αλλά ενίοτε γινόταν 4σέλιδη ή πολυσέλιδη.

Ο σημερινός λογότυπος της εφημερίδας
   Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1982, περιήλθε στην ιδιοκτησία  των Αφών Αλεξ. Ρίζου. Το πρώτο φύλλο με διευθυντή το Δημήτριο Αλ. Ρίζο και κεντρικό άρθρο με τίτλο “Νέο ξεκίνημα” κυκλοφόρησε στις 4 Σεπτεμβρίου 1982, στα τυπογραφεία-γραφεία που ήταν στην οδό Ροζάκη-Αγγελή 42. 

 

 

   Στα επόμενα χρόνια έγινε αλλαγή τεχνολογίας, με άλλα πιεστήρια και φωτοσύνθεση. Η εφημερίδα άλλαξε σχήμα, έγινε πολυσέλιδη, με φωτογραφικό υλικό και πλούσιο περιεχόμενο. Παρέμεινε ασπρόμαυρη. Τα τυπογραφεία, οι συντάκτες, το άλλο προσωπικό και η διοίκηση από το 1998 είναι στο ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Ηρώων 3.

   Μετά τη συνταξιοδότηση και λίγα χρόνια μετά την πρόωρη απώλεια του Δημ. Ρίζου από τις 11 Απριλίου 2021, τη διεύθυνση είχε αναλάβει ο αδελφός του Σπύρος, συνεχίζοντας την έντυπη, αλλά και παράλληλα την ηλεκτρονική πορεία του “Λαμιακού τύπου”.

  Συνολικά ήταν 41 δύσκολα χρόνια, με την καθημερινή δημιουργική αγωνία της έκδοσης, αλλά παράλληλα και πολύ ενδιαφέροντα, τόσο από την αναζήτηση της είδησης, όσο και για την έκφραση προτάσεων και γνώμης. Είναι η φωνή του τόπου και πρέπει να συνεχίσει. Μακάρι να διαβάζεται και να  ακούγεται από όσους ασκούν διοίκηση (τοπική ή περιφερειακή), ως απόδειξη της δημοκρατικής αντίληψης αυτών, διατηρώντας τον αναγκαίο δημιουργικό διάλογο με τους πολίτες.

   Ως συντάκτες της πέρασαν σημαντικοί δημοσιογράφοι. Αποτέλεσε και παραμένει πνευματικό βήμα για τον κόσμο του πολιτισμού (ιστορία, ποίηση, λογοτεχνία, εικαστικά, κλπ). Είναι ένα πλουραλιστικό και αδέσμευτο μέσο, όπως πρέπει, μέσα σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αξιών.

   Θερμές ευχές για καλή υγεία και δύναμη στα πρόσωπα που τον παράγουν, ώστε να δίνει στους ανθρώπους του τόπου μας τη χαρά κάθε πρωί της έντυπης είδησης, παράλληλα με την ηλεκτρονική μορφή της.

  Τούτη η επέτειος αφιερώνεται στη μνήμη του καλού μας Δημήτρη (Τζίμη) Ρίζου.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

            φυσικός

 ------------ 

Δημοσιεύτηκε και στην εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, φ. 22869, σελ. 7, στις 5 Σεπ. 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου