"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

12/9/23

Από τη Σεγδίτσα (Προσήλιο) Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1907-1922)

 

Προλεγόμενα

   Το όνομα Σιγδίτσα ή Σεγδίτσα το είχα ακούσει από τον πατέρα μου από τη δεκαετία του ’50. Η καταγωγή μας είναι από τη Γραβιά. Το χωριό αυτό δεν την έχω επισκεφτεί. Ξέρω ότι είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό, σε υψόμετρο 840 μ. στις πλαγιές της Γκιώνας, που καταστράφηκε το 1942 από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις.

Η Σιγδίτσα (Προσήλιο) Φωκίδας σε παλιά φωτογραφία
   Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια. Βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 62 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023.

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 15 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων και τελικά βρέθηκαν τα 62 ονόματα μεταναστών. Υπόψη ότι δεν ξέρω επώνυμα των κατοίκων της. Το επώνυμο Σεγδίτσας το βρήκα σε μετανάστες, που όμως δήλωσαν καταγωγή από άλλον τόπο και δεν τους περιέλαβα στην καταγραφή αυτή.

    Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Άμφισσα, Λαμία) ή άλλο χωριό της περιοχής.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από τη Σεγδίτσα, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

 Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

 


Αυτοδιοικητικά

Από τον οικισμό Σιγδίτσα, στο Προσήλιο Φωκίδος

   Από τις 20 Απριλίου 1835 ο οικισμός Σιγδίτσα προσαρτήθηκε στο δήμο Αμφίσσης, του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος.

   Στις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός Σιγδίτσα αποσπάστηκε από το δήμο Αμφισσέων. Ιδρύθηκε Κοινότητα Σιγδίτσης με ομώνυμη έδρα, που διοικητικά ανήκε στο νομό Φθιωτιδοφωκίδος. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1927 ο οικισμός Σιγδίτσα μετονομάστηκε σε Προσήλιον.

   Στις 31 Μαρτίου 1943, ο νομός Φθιωτιδοφωκίδος διαιρέθηκε και η κοινότητα Προσήλιον υπάγεται πλέον στο νομό Φωκίδος.

   Από τις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”), ο οικισμός Προσήλιο προσαρτήθηκε στο δήμο Αμφίσσης. Από τις 7 Ιουνίου 2010 (σχέδιο “Καλλικράτης”), ο οικισμός έχει προσαρτηθεί στο δήμο Δελφών.

  Ο πληθυσμός του χωριού (απογραφή 2011) ήταν 4 κάτοικοι.

 

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση από τη Σεγδίτσα στην Αμερική[1]

   Από τα 62ονόματα μεταναστών που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (26 άτομα) έφυγαν το έτος 1911. Συνολικά έγιναν 15 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκε και 1 μετανάστης που έκανε διπλό ταξίδι.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 6,5% του πληθυσμού, που είναι μικρότερο από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Η περιοχή ήταν πολύ ορεινή, είχε μόνο κτηνοτροφία και κάλυπτε αρκετά τις ανάγκες της ζωής[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν μόνον άνδρες. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κατανεμήθηκαν περίπου ίσα οι δύο ηλιακές ομάδες, οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 27 άτομα) και οι μικρότερες ηλικίες μέχρι και 20 ετών (με 26 άτομα). Λιγότερα άτομα ήταν στις μεγαλύτερες ηλικίες 21-30 ετών (9 άτομα). Η κατανομή ηλικιών σε ομάδες των μεταναστών από τη Σεγδίτσα δίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 3.


   Οι μικρότεροι σε ηλικία μετανάστες  ήταν :

 (α) Δρίβας Νικόλαος, ετών 18 (πήγε το 1911)

(β) Καραλίβανος Αλέξιος, ετών 18 (πήγε το (1912)

(γ) Σαράντης Λουκάς, ετών 18 (πήγε το (1914)

(δ) Τυροδήμος Σωτήριος, ετών 18 (πήγε το 1914)

 

      Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μετανάστες ήταν :

 (α) Λίβας Ανδρέας, ετών 40 (πήγε το 1907)

(β) Μαχαιράς Δήμος, ετών 40 (πήγε το 1911)

(γ) Σεγδίτσας Αριστείδης, ετών 40 (πήγε το 1911)

(δ) Στρέμπελας Αθανάσιος, ετών 40 (πήγε το 1910)

 

   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 25 έτη.

  Ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση, οι σχετικά περισσότεροι μετανάστες από τη Σιγδίτσα (46 άτομα) ήταν άγαμοι, οι δε υπόλοιποι 16 ήταν έγγαμοι.

   Από τις οικογένειες του χωριού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα:

 


    Συνολικά έγιναν 15 ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 62 μετανάστες από τη Σιγδίτσα. Οι περισσότεροι μετανάστες (50 άτομα) έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας (ποσοστό 81 %). Από το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά έφυγαν μόνο 4 άτομα. Οι υπόλοιποι έφυγαν από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης (βλ. Πίνακα 4). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

  Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση, οι περισσότεροι μετανάστες από τη Σεγδίτσα έφυγαν με ξένα πλοία (54 άτομα) και οι υπόλοιποι (8 άτομα) έφυγαν με πλοία ελληνικής πλοιοκτησίας.

   Σε ένα ταξίδι, το 1909, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης έφυγαν 8 μετανάστες με το πλοίο “Calabria”. Επίσης από το λιμάνι της Πάτρας, το επόμενο έτος 1910, σε ένα ταξίδι έφυγαν 8 μετανάστες με το πλοίο “Alice”. Το έτος 1911, από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι έφυγαν 21 μετανάστες από τη Σεγδίτσα με το πλοίο “Martha Washington”. Πάλι από το ίδιο λιμάνι, το 1912, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 4 μετανάστες με το πλοίο “Laura”. Έγιναν 10 ομαδικά ταξίδια, και 5  μεμονωμένα. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 5, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του EllisIsland (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο μέχρι τον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από τη Σιγδίτσα φαίνονται στον Πίνακα 6. Κυριάρχησε η πολιτεία της Μοντάνα. Ειδικά το Σαιν Λούις ήταν τόπος προορισμού για 26 άτομα! Στην πόλη Κάνσας πήγαν 8 άτομα. Ακολούθησαν οι πολιτείες Νέας Υόρκης, Νιου Τζέρσεϋ, Αϊντάχο και Πενσυλβάνια. Υπήρξαν και 3 μεμονωμένες επιλογές τόπων.

   Πιο αναλυτικά, στον επόμενο πίνακα δίνονται και οι τόποι που επέλεξαν οι μετανάστες (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών):

 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΤΟΠΟΙ

Μοντάνα (Mo.)

Kansas City (8), St. Louis (26)

ΝέαΥόρκη(N.Y.)

New York (10)

Νιου Τζέρσεϋ (N.J.)

Orange (9)

Αϊντάχο (Idaho)

Blackfoot (3)

Πενσυλβάνια (Pa.)

Pittsburg (3)

Βρετ. Κολούμπια (B.C.)

Golden (1)

Μασαχουσέτη (Mass.)

Haverhill (1)

Ουάσιγκτον (Wash.)

Larson (1)

ΣΥΝΟΛΟ

62

 

 

2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Από το σύνολο των 62 μεταναστών, η πλειοψηφία (39 άτομα) δήλωσαν εργάτης (laborer, worker, workman). Αρκετοί επίσης δήλωσαν εργάτες σε φάρμα (21 άτομα). Αναλυτικά στοιχεία ακολουθούν:

 

επάγγελμα

αριθ.

εργάτης (laborer, workman, worker)

39

εργάτης σε φάρμα (farm laborer)

21

μηχανικός (engineer)

1

άγνωστο

1

ΣΥΝΟΛΟ

62

 

Μηχανικός : Δήλωσε ο Θεμιστοκλής Σεγδίτσας

 

3.  Διπλό ταξίδι στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκε μόνον ένα άτομο που έκανε διπλό ταξίδι στην Αμερική. Ήταν ο :

Αθανάσιος Δόμορας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-1913 στο Σαιν Λούις της πολιτείας Μοντάνα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από τη Σεγδίτσα

      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellisisland) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες της Σεγδίτσας που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών από τη Σεγδίτσα δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως καταγράφηκαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

 

α/α       Ονοματεπώνυμο                χρoν. Άφιξης   ηλικία  έγγαμος        Πλοίο ταξιδιού                 Λιμάνι αναχώρ.

 

1        Αναγνωστίδης Γεώργιος         13-3-1911         28       ναι        Martha Washington       Πάτρα

2        ΒίλλιαςΑργύριος                    21-5-1909         25       όχι        Calabria                      Νάπολη

3        Βίλλιας Δημήτριος 1               19-4-1907         25       όχι        Francesca                   Πάτρα

4        Βίλλιας Δημήτριος 2               23-6-1907         28       όχι        Gerty                         Πάτρα

5        Βίλλιας Παναγιώτης                20-5-1912         19       όχι        Martha Washington       Πάτρα

6        Γαλιάκας Θεμιστοκλής            14-4-1910         27       ναι        Alice                          Πάτρα

7        Γιάτσος Ηλίας                        16-5-1914         26       όχι        Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

8        Γιάτσος Κωνσταντίνος             21-5-1909         24       όχι        Calabria                      Νάπολη

9        Δόμορας Αθανάσιος               17-9-1912         22       όχι        Laura                         Πάτρα

10      Δόμορας Αθανάσιος               16-5-1914         25       όχι        Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

11      Δρίβας Αντώνιος                    13-3-1911         35       ναι        Martha Washington       Πάτρα

12      Δρίβας Δημήτριος                  13-3-1911         22       όχι        Martha Washington       Πάτρα

13      Δρίβας Νικόλαος                   13-3-1911         18       όχι        Martha Washington       Πάτρα

14      Καπούρας Κωνσταντίνος         13-3-1911         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

15      Καραλίβανος Αλέξιος              20-5-1912         18       όχι        Martha Washington       Πάτρα

16      Καραλίβανος Νικόλαος           4-4-1911          22       όχι        Themistocles               Πειραιάς

17      Κασούτσας Γεώργιος              21-5-1909         19       όχι        Calabria                      Νάπολη

18      Κασούτσας Ευθύμιος              21-5-1909         19       όχι        Calabria                      Νάπολη

19      Κασούτσας Νικόλαος              13-3-1911         22       όχι        Martha Washington       Πάτρα

20      Κατσίμπρας Ευστάθιος            21-5-1909         20       όχι        Calabria                      Νάπολη

21      Κατσίμπρας Ιωάννης 1            4-4-1911          19       όχι        Themistocles               Πάτρα

22      Κατσίμπρας Ιωάννης 2            17-4-1911         21       όχι        Athinai                       Πάτρα

23      Κατσίμπρας Νικόλαος             24-4-1914         26       όχι        Pannonia                    Πάτρα

24      Κοντογεώργος Ευστάθιος       4-4-1911          25       όχι        Themistocles               Πάτρα

25      Κουτσογιώργος Παναγιώτης    13-3-1911         21       όχι      Martha Washington       Πάτρα

26      Κρίκος Θωμάς                       4-4-1911          28       ναι        Themistocles               Πάτρα

27      Κρίτσας Αθανάσιος                 30-6-1910         35       ναι        Themistocles               Πειραιάς

28      Λίβας Αγγελής                      21-5-1909         19       όχι        Calabria                      Νάπολη

29      Λίβας Ανδρέας                      23-6-1907         40       ναι        Gerty                         Πάτρα

30      Λίβας Ευστάθιος                    14-4-1910         30       ναι        Alice                          Πάτρα

31      Μαλάμος Γεώργιος                14-7-1909         20       ναι        Patris                         Πάτρα

32      Μαντζίνος Ηλίας                    13-3-1911         32       ναι        Martha Washington       Πάτρα

33      Μανώλης Γεώργιος                17-9-1912         19       όχι        Laura                         Πάτρα

34      Μαργώνης Βασίλειος              14-4-1910         19       όχι        Alice                          Πάτρα

35      Μαργώνης Ευθύμιος              13-3-1911         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

36      Μαχαιράς Δήμος                    13-3-1911         40       ναι        Martha Washington       Πάτρα

37      Μέγας Δήμος                        13-3-1911         21       όχι        Martha Washington       Πάτρα

38      Μηταλάς Γεώργιος                 23-6-1907         38       ναι        Gerty                         Πάτρα

39      Μηταλάς Θεόδωρος               13-3-1911         28       ναι        Martha Washington       Πάτρα

40      Μπάφας Αντώνιος                  13-3-1911         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

41      Μπάφας Δημήτριος                17-9-1912         20       όχι        Laura                         Πάτρα

42      Μπάφας Κυριαζής                  13-3-1911         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

43      Πολύχρονος Δήμος                13-3-1911         30       ναι        Martha Washington       Πάτρα

44      Σαράντης Λουκάς                  16-3-1914         18       όχι        Martha Washington       Πάτρα

45      Σεγδίτσας Αριστείδης             13-3-1911         40       ναι        Martha Washington       Πάτρα

46      Σεγδίτσας Ευθύμιος               14-4-1910         20       όχι        Alice                          Πάτρα

47      Σεγδίτσας Ευθύμιος               13-3-1911         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

48      Σεγδίτσας Ηλίας                    17-9-1912         20       όχι        Laura                         Πάτρα

49      Σεγδίτσας Θεμιστοκλής          13-3-1911         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

50      Σεγδίτσας Θεμιστοκλής          2-8-1922          34       όχι        Constantinople            Πειραιάς

51      Σεγδίτσας Ιωάννης                 14-4-1910         20       όχι        Alice                          Πάτρα

52      Σεγδίτσας Κωνσταντίνος         21-5-1909         23       όχι        Calabria                      Νάπολη

53      Στερλίγκας Δημήτριος            13-3-1911         26       ναι        Martha Washington       Πάτρα

54      Στρέμπελας Αθανάσιος           14-4-1910         40       ναι        Alice                          Πάτρα

55      Στρέμπελας Δήμος                 14-4-1910         30       όχι        Alice                          Πάτρα

56      Ταλάντης Γεώργιος                30-6-1910         20       όχι        Themistocles               Πειραιάς

57      Τσαγκρίνος Μιχάλης              16-5-1914         26       όχι        Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

58      Τυροδήμος Θεόδωρος            14-4-1910         20       όχι        Alice                          Πάτρα

59      Τυροδήμος Κωνσταντίνος       13-3-1911         27       όχι        Martha Washington       Πάτρα

60      Τυροδήμος Σωτήριος             24-4-1914         18       όχι        Pannonia                    Πάτρα

61      Φυσέκης Κύρκος                   21-5-1909         24       όχι        Calabria                      Νάπολη

62      Φυσέκης Κύρκος                   13-3-1911         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

 

5.    Χρονικό της μετανάστευσης από τη Σεγδίτσα Φωκίδας

 

(i)    Ο πρωτοπόρος – Η συνέχεια στο ίδιο έτος 1907

    Ήταν ο Δημήτριος Βίλλιας, που πήγε μεμονωμένα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις αρχές Απριλίου 1907, έφυγε με το πλοίο “Francesca” και στις 19 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 25 ετών. Με 12 $ μαζί για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Τσαρουχάς[4].

   Στο ίδιο έτος (1907) έγινε και μία ομαδική αναχώρηση από τρία άτομα. Ήταν οι : Δημ. Βίλλιας, Ανδρ. Λίβας και Γεώρ. Μηταλάς. Στις 31 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν για τους μετανάστες αυτούς ότι:

·         Ο Δημήτριος Βίλλιας ήταν 28 ετών. Γεννήθηκε στη Σεγδίτσα, αλλά ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Κατσαρέλης.

·         Ο Ανδρέας Λίβας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Κι αυτός δήλωσε την Άμφισσα, ως τόπο προηγούμενης διαμονής. Με 10 στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Όθων Κατσαρέλης.

·         Ο Γεώργιος Μηταλάς (GeorgesN. Mitalas) ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στη Σεγδίτσα, αλλά ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, κοντά στον κουνιάδο του Αθαν. Κατσαρέλη.

 

(ii)   Αύξηση μεταναστών στο 1909

 

Στη διάρκεια του έτους έγιναν δύο μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και άλλο 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 9 άτομα της Σεγδίτσας. Πιο συγκεκριμένα :

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε οκτώ άτομα και περιλάμβανε τους : Αργ. Βίλλια, Κων. Γιάτσο, Γεώρ. Κασούτσα, Ευθ. Κασούτσα, Ευστ. Κατσίμπρα, Αγγ. Λίβα, Κων. Σεγδίτσα και Κύρ. Φυσέκη. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 6 Μαΐου ανέβηκαν στο πλοίο “Calabria” και στις 21 Μαΐου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Αργύριος Βίλλιας ήταν 25 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Με 10 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σαιν Λούις (St. Louis) της Μοντάνα, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο.

·         Ο Κωνσταντίνος Γιάτσος (Giatsos E. Constantinos) ήταν 24 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα της μητέρας του ήταν Παρασκευή. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Κρεκούζας.

·         Ο Γεώργιος Κασούτσας ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Βίλλια.

Πλοίο Calabria (Photo: Tom Rayner )

 

·         Ο Ευθύμιος Κασούτσας ήταν 19 ετών. Πατέρας του ήταν ο Π. Κασούτσας. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Βίλλιας.

·         Ο Ευστάθιος Κατσίμπρας ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρέας Λίβας.

·         Ο Αγγελής Λίβας ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Άννα. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στον πατέρα του Ανδρέα.

·         Ο Κωνσταντίνος Σεγδίτσας ήταν 23 ετών. Τον πατέρα του έλεγαν Νικόλαο. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Κρεκούζας.

·         Ο Κύρκος Φυσέκης (Fyssekis) ήταν 24 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δήμος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στο θείο του Ανδρέα Λίβα.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Γεώργιο Μαλάμο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 24 Ιουνίου 1909, ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 14 Ιουλίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 20 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαριγώ. Με 50 $ για τα αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Ηλίας Κρεκούζας.

 

(iii)  Διατήρηση σταθερού του μεταναστευτικού ρεύματος και στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν δύο ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 10 άτομα της Σεγδίτσας. Αναλυτικά έχουμε:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε οκτώ άτομα. Ήτανοι : Θεμ. Γαλιάκας, Ευστ. Λίβας, Βασ. Μαργώνης, Ευθ. Σεγδίτσας, Ιωάν. Σεγδίτσας, Αθαν. Στρέμπελας, Δήμ. Στρέμπελας και Θεόδ. Τυροδήμος. Στις 28 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 14 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει για τους μετανάστες αυτούς ότι:

·         Ο Θεμιστοκλής Γαλιάκας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αγγελική. Αναζητούσε δουλειά, με 22 $ μαζί του στο Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, όπου ήταν ο συγγενής του Ευστάθιος Κατσίμπρας.

·         Ο Ευστάθιος Λίβας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κατίνα. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, κοντά στο θείο του Ανδρέα Λίβα.

·         Ο Βασίλειος Μαργώνης ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λουκάς. Προορισμός του για δουλειά (με 24 $ μαζί του) ήταν η πόλη Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Βίλλιας.

·         Ο Ευθύμιος Σεγδίτσας ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νικόλαος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, κοντά στον αδερφό του Κωνσταντίνο Σεγδίτσα.

ΑτμόπλοιοAlice” (Photo: Eric Johnson)

 

·         Ο Ιωάννης Σεγδίτσας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Λεωνίδας. Αναζητούσε δουλειά, με 28 $ μαζί του , στην πόλη Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, όπου ήταν ο συγγενής του Ηλίας Κρεκούζας.

·         Ο Αθανάσιος Στρέμπελας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγιού. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Κάνσας Σίτυ (Kansas City) της Μοντάνα, όπου ήταν ο ανεψιός του Κωνστ. Γιάτσος.

·         Ο Δήμος Στρέμπελας ήταν 30 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Κάνσας Σίτυτης Μοντάνα, κοντά στο φίλο του Γ. Μαλάμο.

·         Ο Θεόδωρος Τυροδήμος ήταν 20 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Ο πατέρας του λεγόταν Αναστάσιος. Με 24 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Κάνσας της Μοντάνα, όπου ήταν ένας ξάδερφός[5] του.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα, τους : Αθαν. Κρίτσα και Γεώρ. Ταλάντη. Στις 11 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγαν με το πλοίο “Themistocles και στις 30 Ιουνίου έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Αθανάσιος Κρίτσας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Τασία. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του στο Σαιν Λούις (St. Louis) της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Γκας Χρυσάνθης.

·         Ο Γεώργιος Ταλάντης ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Χαράλαμπος. Με 32 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Γκας Χρυσάνθης.

 

(iv)     Κορύφωση της μεταναστευτικής φυγής στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν τρία μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 26 άτομα της Σεγδίτσας. Πιο συγκεκριμένα:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911, ήταν η μεγαλύτερη που έγινε στην ιστορία της μετανάστευσης της Σεγδίτσας. Αριθμούσε 21 άτομα ! Ακολουθούν τα ονόματά τους: Γεώρ. Αναγνωστίδης, Αντ. Δρίβας, Δημ. Δρίβας, Νικ. Δρίβας, Κων. Καπούρας, Νικ. Κασούτσας, Παν. Κουτσογιώργος, Ηλ. Μαντζίνος, Ευθ. Μαργώνης, Δήμ. Μαχαιράς, Δήμ. Μέγας, Θεόδ. Μηταλάς, Αντ. Μπάφας, Κυρ. Μπάφας, Δήμ. Πολύχρονος, Αριστ. Σεγδίτσας, Ευθ. Σεγδίτσας, Θεμ. Σεγδίτσας, Δημ. Στερλίγκας, Κων. Τυροδήμος και Κύρ. Φυσέκης. Στις 27 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Γεώργιος Αναγνωστίδης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Βασίλω. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 40 $ μαζί του, ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σταύρος Τσούκας.

·         Ο Αντώνιος Δρίβας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ρόδω. Με 30 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Κρίτσας.

·         Ο Δημήτριος Δρίβας ήταν 22 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δρόσος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Κρίτσας

·         Ο Νικόλαος Δρίβας ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη[6] Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Παπαδημητρίου.

·         Ο Κωνσταντίνος Καπούρας ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ασήμω. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 40 $ μαζί του) ήταν η πόλη[7] Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ευθύμιος Αντωνίου.

Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

 

·         Ο Νικόλαος Κασούτσας (Cassontsas) ήταν 22 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αφ. Κασούτσα. Με 45 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κ. Χ. Γάτος.

·         Ο Παναγιώτης Κουτσογεώργης (Goutsigeorgis) ήταν 21 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 60 $ μαζί του, στην πόλη[8] Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Αλιζώτης[9].

·         Ο Ηλίας Μαντζίνος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χαρίκλεια. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Ταλάντης.

·         Ο Ευθύμιος Μαργώνης ήταν 20 ετών, Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 30 $ μαζί του) ήταν το Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στο φίλο του Γεώργιο Ταλάντη.

·         Ο Δήμος Μαχαιράς[10] ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευαγγελία. Με 60 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Σκαρίμπας[11].

·         Ο Δήμος Μέγας ήταν 21 ετών και αναλφάβητος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στο φίλο του Αθανάσιο Κρίτσα.

·         Ο Θεόδωρος Μηταλάς (Mytalas) ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Σαιν Λούις (St. Louis) της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Δ. Μηταλά.

·         Ο Αντώνιος Μπάφας ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νικόλαος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 40 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ευθύμιος Αντωνίου.

·         Ο Κυριαζής Μπάφας ήταν 20 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Παναγιώτα. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ευθύμιος Αντωνίου.

·         Ο Δήμος Πολύχρονος ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγιού. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 50 $ μαζί του, στην πόλη[12] Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Σκαρίμπας.

·         Ο Αριστείδης Σεγδίτσας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευθυμία. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη[13] Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ευθ. Μίχος[14].

·         Ο Ευθύμιος Σεγδίτσας ήταν 20 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ασήμω. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 60 $ μαζί του) ήταν η πόλη[15]Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αλιζώτης.

·         Ο Θεμιστοκλής Σεγδίτσας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 60 $ για τα αρχικά του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη[16] Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ευθ. Μίχος.

·         Ο Δημήτριος Στερλίγκας ήταν 26 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του πρέπει να λεγόταν Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 15 $ μαζί του στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Δ. Μηταλά.

·         Ο Κωνσταντίνος Τυροδήμος ήταν 27 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με 55 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κ. Χ. Γάτος.

·         Ο Κύρκος Φυσέκης ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αντωνία. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 55 $ μαζί του) ήταν η πόλη[17] Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Παπαδημητρίου.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από τέσσερα άτομα, τους : Νικ. Καραλίβανο, Ιωάν. Κατσίμπρα, Ευστ. Κοντογεώργο και Θωμά Κρίκο. Στις 11 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψαν[18] με το πλοίο “Themistocles” και στις 4 Απριλίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε επιπλέον ότι:

·         Ο Νικόλαος Καραλίβανος ήταν 22 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Ως επάγγελμα γράφτηκε η λέξη garcon (γκαρσόν), που δεν μπορώ να κρίνω αν εννοούσε σερβιτόρος (γκαρσόνι). Το όνομα της μητέρας του ήταν Στάμω. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Βασίλειος Παπαθανασόπουλος.

·         Ο Ιωάννης Κατσίμπρας ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Αικατερίνη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κωνστ. Χρυσανθακόπουλος.

·         Ο Ευστάθιος Κοντογεώργος ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ευθυμία. Αναζητούσε δουλειά, με 70 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Αθαν. Μαντζίνο.

·         Ο Θωμάς Κρίκος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Βασιλική. Με 60 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αθαν. Μαντζίνο.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Ιωάννη Κατσίμπρα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαρτίου έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 17 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 21 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 23 $ μαζί του) ήταν το Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κωνστ. Χρυσανθόπουλος.

 

Ατμόπλοιο Athinai” (1910)


 

(v)      Μικρός αριθμός μεταναστών στο 1912

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν δύο ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 6 άτομα της Σεγδίτσας. Αναλυτικά έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από δύο άτομα, τους : Παν. Βίλλια και Αλέξ. Καραλίβανο. Στις 6 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 20 Μαΐου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Παναγιώτης Βίλλιας ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη μικρή πόλη Μπλακφούτ (Blackfoot) του Αϊντάχο, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Βίλλια.

·         Ο Αλέξιος Καραλίβανος ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Παρασκευή. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Σαιν Λούις (St. Louis) της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Θεόδωρος Μηταλάς.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε τέσσερα άτομα. Ήταν οι : Αθ. Δόμορας, Γεώρ. Μανώλης, Δημ. Μπάφας και Ηλ. Σεγδίτσας. Από το λιμάνι της  Πάτρας, στις 2 Σεπτεμβρίου επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο “Laura” και στις 17 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον αρχειακό υλικό μας ενημερώνει ότι:

·         Ο Αθανάσιος Δόμορας ήταν 22 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Φωτεινή. Με 14 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Δρίβας.

·         Ο Γεώργιος Μανώλης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) ήταν η πόλη Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Δρίβα.

·         Ο Δημήτριος Μπάφας ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νικόλαος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη μικρή πόλη Μπλακφούτ (Blackfoot) του Αϊντάχο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Κασούτσας.

·         Ο Ηλίας Σεγδίτσας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Μπλακφούτ (Blackfoot) του Αϊντάχο, κοντά στον ξάδερφό του Γ. Κασούτσα.

 

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)

 

(vi)  Σταθερά μικρός ο αριθμός μεταναστών και στο 1914

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν τρία μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 6 άτομα της Σεγδίτσας. Πιο συγκεκριμένα :

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Λουκά Σαράντη. Στις 2 Μαρτίου 1914 από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 16 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στον μικρό τόπο Γκόλντεν της Βρετανικής Κολούμπια (Golden, B.C.), όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Ξηντάρος.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα, τους : Νικ. Κατσίμπρα και Σωτ. Τυροδήμο. Από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 24 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι :

·         Ο Νικόλαος Κατσίμπρας ήταν 26 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Χρυσούλα. Προορισμός του για δουλειά (με 30 $ μαζί του) ήταν η πόλη Χάβερχιλ (Haverhill) της Μασασουσέτης, όπου ήταν ο συγγενής του Ασημάκης Κατσίμπρας.

·         Ο Σωτήριος Τυροδήμος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αναστάσιος. Με 25 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στην πόλη Λάρσον της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ένας ξάδερφός του[19].

Ατμόπλοιο “Kaiser Franz Josef I”  (Photo: Richard Faber Collection)

 

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε τρία άτομα. Αυτά ήταν οι : Ηλ. Γιάτσος, Αθαν. Δόμορας και Μιχ. Τσαγκρίνος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Μαΐου ανέβηκαν στο πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.  Τα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ακόμη ότι:

·         Ο Ηλίας Γιάτσος ήταν 26 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Παρασκευή. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του στην πόλη Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Αλέξιο Καραλίβανο.

·         Ο Αθανάσιος Δόμορας ήταν 25 ετών. Στη Σεγδίτσα είχε τη μητέρα του. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Αλέξιος Καραλίβανος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Δόμορας την περίοδο 1912-13 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Μιχάλης Τσαγκρίνος ήταν 26 ετών. Η μητέρα του πρέπει να λεγόταν Παναγιού. Προορισμός του για δουλειά (με 32 $ μαζί του) ήταν το Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αλέξ. Καραλίβανος.

 

 

(vii)    Μεταναστευτικός επίλογος στο 1922

   Δόθηκε με μία μεμονωμένη αναχώρηση από το Θεμιστοκλή Σεγδίτσα. Στις 13 Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Constantinople” και στις 2 Αυγούστου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 34 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μηχανικός (engineer). Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Αθήνα, όπου είχε έναν θείο του. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Σεγδίτσας.

 

Πλοίο Constantinople (Photo: Andreas Hernandez Collection)


----------------------

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Αναρτήθηκε στο μπλογκwww.amfictyon.blogspot.gt από τις 7-7-2014 (α’ μέρος) και 14-7-2014 (β’ μέρος).

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Άμφισσα Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1894-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Φεβρουάριο 2017. Αναρτήθηκε στο www.amfictyon.blogspot.gr στις 25 Φεβ. 2017.

7.    “Από την περιοχή Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1897-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Μάρτιο 2016. Αναρτήθηκε στο www.amfictyon.blogspot.gr από τις 20-3-2016 (Α’ & Β’ μέρη).

8.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1939)”. Ανέκδοτη εργασία από το Δεκέμβριο 2021. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 5 Ιανουαρίου 2022.

9.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

10.  Βικιπαίδεια

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1]Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2]Στο σύνολο των 62 ονομάτων μεταναστών από τη Σεγδίτσα βρέθηκαν 8 αναλφάβητοι (ή ποσοστό 13 % των μεταναστών) .

[3]Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4]Από την Άμφισσα (όπως δήλωσε ο ίδιος). Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 22 ετών. Προορισμός του για εργασία ήταν η Νέα Υόρκη.

[5]Στο χειρόγραφο είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο.

[6]Αρχικός προορισμός του ήταν η N.Y. New York.

[7]ό. π.

[8]ό. π.

[9]Από την Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας. Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ.

[10]Φέρει σφραγίδα DEPORTED, δηλαδή απελάθηκε.

[11]Από την Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας. Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Προορισμός του για δουλειά ήταν το Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ.

[12]Αρχικός προορισμός του ήταν N.Y. New York.

[13] ό. π.

[14]Από την Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας. Πήγε στην Αμερική το 1909, σε ηλικία 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Χρυσούλα. Αρχικός τόπος προορισμού του ήταν η Νέα Υόρκη.

[15]Αρχικός προορισμός του ήταν N.Y., New York.

[16]ό. π.

[17]ό. π.

[18]Ο Νικόλαος Καραλίβανος ανέβηκε στο πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι άλλοι τρεις έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας.

[19]Δεν κατονομάζεται στο χειρόγραφο αρχείο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου