"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

23/1/17

Από τη Φουρνά Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1906-1921)



Πρόλογος


   Στη Φουρνά έχω επισκεφτεί λίγες φορές, τη δεκαετία του ’80, στο φιλόξενο σπίτι του αειμνήστου Φώτη Γρηγοροτσιώλη. Έχω άριστες εικόνες από το όμορφο δάσος (φτάσαμε μέχρι τη θέση Ζαχαράκη), τόσο τη θερινή περίοδο, όσο και κοντά στα Χριστούγεννα. Θυμάμαι και το εργοστάσιο ξυλείας, που τότε δούλευε και αξιοποιούσε τα δασικά προϊόντα, αλλά και έδινε εργασία στους κατοίκους. Γνώρισα επίσης και τον αείμνηστο Δημ. Κουτσινό, ταχυδρομικό.
   Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραφα παράλληλα και όσους προέρχονταν από τη Φουρνά. Το πρόβλημα για μένα ήταν ότι δεν ξέρω επώνυμα των κατοίκων της. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που αρκετοί, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Καρπενήσι ή Λαμία) ή στο κεφαλοχώρι της περιοχής. Έτσι η εργασία αυτή κατέγραψε ως μετανάστες από τη Φουρνά, όσους δήλωσαν ότι γεννήθηκαν ή διέμεναν στη Φουρνά. Από τα διατιθέμενα στοιχεία του ηλεκτρονικού αμερικανικού αρχείου,  δημιούργησα ένα Χρονικό της Μετανάστευσης.
   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκαν πολλές ώρες και μέρες εντατικής απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (Ellis Island). Η έρευνα απέδωσε 62 μεταναστευτικά ταξίδια, από 226 μετανάστες (βρέθηκαν 43 που έκαναν διπλό ταξίδι και άλλοι 3 με τριπλό ταξίδι στην Αμερική). Είναι πιθανό να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα παρά την επίμονη αναζήτηση. Επίσης κάποια επώνυμα έχουν γραφεί όπως δηλώθηκαν στην Αμερική, για τα οποία δεν είμαι βέβαιος αν τα απέδωσα σωστά (π.χ. Κοτάς ή Κουτάς, κ.ά.)
   Η παρούσα εργασία θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με φωτογραφικό υλικό των μεταναστών στις ΗΠΑ, που εγώ δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Ο τοπικός Σύλλογος ή με πρωτοβουλία κάποιου (ή κάποιων) μπορεί να αναζητήσει και να βρεθούν στη Φουρνά κάποιες φωτογραφίες, που θα εμπλουτίσουν την προσπάθεια αυτή. Επίσης μπορεί να συμπληρωθεί η εργασία, με την τύχη των μεταναστών αυτών, δηλ. ποιοι γύρισαν στην πατρίδα και ποια ήταν η προκοπή τους (επαγγελματική και προσωπική).
   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους της Φουρνάς, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.
   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                    φυσικού


 ---

Αυτοδιοικητικά


Φουρνά Ευρυτανίας


   Από τις 30-9-1836 ο οικισμός Φουρνά του νομού Ακαρνανίας και Αιτωλίας ορίστηκε ως έδρα του δήμου Κτημενίων. Το 1899 αποσπάστηκε από το νομό Ακαρνανίας και Αιτωλίας και πλέον υπαγόταν στο νομό Ευρυτανίας. Αντίθετα το 1909 επέστρεψε στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
  Από τις 31-8-1912 αποσπάστηκε από το δήμο Κτημενίων, που καταργήθηκε και ορίστηκε  ως έδρα της κοινότητος Φουρνάς. Από το 1943 αποσπάστηκε από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και πλέον υπάγεται στο νομό Ευρυτανίας.
   Από τις 4-12-1997 ο οικισμός Φουρνάς έγινε καποδιστριακός δήμος με ομώνυμη έδρα. Περιέλαβε 3 δημοτικά διαμερίσματα (Φουρνά, Βράχα, Κλειτσός). Στην απογραφή του 2001 είχε 1.542 κατοίκους συνολικά.
   Από τις 7-6-2010 (ΦΕΚ 87Α) ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Φουρνάς (που καταργήθηκε) και προσαρτήθηκε (είναι πλέον δημοτική ενότητα) στον (Καλλικρατικό) δήμο Καρπενησίου.





1. Στοιχεία για τη μετανάστευση στην Αμερική[1]


   Από τους 226 μετανάστες που εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (58) έφυγαν το 1911 (ποσοστό 26%). Συνολικά έγιναν 62 μεταναστευτικά ταξίδια. Να σημειωθεί ότι 43 μετανάστες έκαναν διπλό ταξίδι κι άλλοι 3 τριπλό ταξίδι στην Αμερική (θα δοθούν τα σχετικά στοιχεία στη συνέχεια).
   Το ποσοστό[2] που μετανάστευσε ήταν 16%, δηλ. μεγάλο και διπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης, που ήταν 8 %. Αυτό δείχνει τις δυσκολίες που περνούσαν και το μάλλον χαμηλό επίπεδο[3] ζωής των κατοίκων της περιοχής αυτής. Παράλληλα, μπορεί κάποιοι απ’ αυτούς να δήλωσαν ως πατρίδα τους τη Φουρνά, αλλά προέρχονται από γειτονικά χωριά. Δεν έχω τη δυνατότητα επιβεβαίωσης.
    Οι μετανάστες ήταν μόνον άνδρες (εκτός της Παναγούλας Κων. Μπαλάσκα). Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι πιο παραγωγικές ηλικίες 21 έως 30 ετών, με 88 μετανάστες (ποσοστό 40 %). Οι ηλικίες των αριθμητικά περισσότερων μεταναστών της Φουρνάς δίνονται στον πίνακα 3.
    Μικρότερη ηλικία (17 ετών) είχαν : Κώστας Αρβανίτης, (πήγε το 1914), Δημήτριος Κουτάς, (πήγε το 1910), Ιωάννης Λάνης, (πήγε το 1909) και Ηλίας Τριάντης, (πήγε το 1914).
   Μεγαλύτερες ηλικίες μεταναστών : Νικόλαος Δημητράκης, ετών 48 (πήγε το 1920), Ιωάννης Τσιάντης, ετών 46 (πήγε το 1921), Δημήτριος Στεφανής, ετών 46 (πήγε το 1920) και Σεραφείμ Παπαγκάκης, ετών 44 (πήγε το 1915).
Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 28 έτη!
   Οι περισσότεροι μετανάστες της Φουρνάς ήταν άγαμοι. Πιο συγκεκριμένα από τους 226 μετανάστες οι 124 ήταν άγαμοι (ποσοστό 55 %), οι 101 ήταν έγγαμοι και 1 σε χηρεία.
   Συνολικά έγιναν 62 ταξίδια που διακίνησαν τους 226 μετανάστες της Φουρνάς. Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών (158) προτίμησε το λιμάνι της Πάτρας. Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.
Διαφήμιση σε εφ. της Λαμίας (1908)
    Οι περισσότεροι μετανάστες (36) έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington  και ακολούθησε το πλοίο “Eugenia” με 19 μετανάστες. Ήταν πλοία της ξένης εταιρείας “Αυστροαμερικάνα”. Γενικά τα ξένα πλοία ήταν πολύ περισσότερα από τα ελληνόκτητα και σχετικά πιο γρήγορα και φτηνότερα.
    Ελληνικά πλοία ήταν τοPatris”,  Themistocles”, “King Alexander”, “Vasilefs ConstantinosκαιAthinai”. Από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι με το πλοίο “Eugenia” το 1909 ταξίδεψαν 19 μετανάστες της Φουρνάς και μια άλλη φορά - το ίδιο έτος - ταξίδεψαν 13 μετανάστες με το πλοίο “Laura”.  Επίσης με το πλοίο “Argentina”, σε ένα ταξίδι, ταξίδεψαν 12  μετανάστες το 1912, από το λμάνι της Πάτρας και το ίδιο έτος με το πλοίο “Laconia (1912)” ταξίδεψαν 10 μετανάστες. Με το πλοίο “Francesca”, από το λιμάνι της Πάτρας σε ένα ταξίδι  το 1907 έφυγαν 10 μετανάστες. Με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles”, το 1912, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν σε ένα ταξίδι 9 μετανάστες της Φουρνάς. Αναλυτικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα 5.
    



   Από τις οικογένειες της Φουρνάς, τα περισσότερα αριθμητικά ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :





Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την καταγραφή και τον τελικό έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».
   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.
   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.



2. Προορισμοί των μεταναστών


   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες του Φουρνάς φαίνονται στον Πίνακα 6. Κυριάρχησαν οι πολιτείες το Κονέκτικατ, της νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον και της Πενσυλβάνια. Αναλυτικά στοιχεία θα δοθούν στη συνέχεια.

    Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης : Κυρίως στις πόλεις Νέα Υόρκη και Μπρούκλιν. Πιο συγκεκριμένα :
Στη Νέα Υόρκη (New York, Ν. Υ.) : Προηγήθηκε, τον Αύγουστο του 1906, ο Λάμπ. Τριανταφυλλιάς που πήγε κοντά στον ξάδερφό του Σερ. Καντερέ. Τον επόμενο μήνα έφτασε μεμονωμένα ο Κωνστ. Χολέβας, στο φίλο του Δημ. Κουρέλη.
   Το Δεκέμβριο του 1906 ήρθαν ο Δημ. Κατσούλης και ο Αθαν. Παπαστεργίου. Οι συμπατριώτες τους Δημ. Κολιός και Λάμπ. Τριανταφυλλιάς τους βοήθησαν εκεί.
   Τον Απρίλιο του 1907, αφίχθηκε 10μελής ομάδα της Φουρνάς, με τους : Ηλ. Βαγγέλα, Κων. Καραμουσλή, Ηλ. Κότα, Παν. Λεκατσά, Ιωάν. Μπίκα, Χρ. Παπακώστα, Χρυσ. Παπανικολάου, Χρ. Τριανταφυλλιά, Ηλ. Τσαντή και Στ. Τσάπα. Οι φίλοι τους και στενοί συγγενείς τους Ηλ. Τσώρας, Νικ. Ράγκος, Νικ. Χολέβας, Ν. Γαλλής, Πέτ. Δεδούσης και Δημ. Κατσούλης υποστήριξαν την εκεί εγκατάστασή τους.
   Το Μάιο του 1907 έφτασαν οι Νικ. Δ. Δημητράκης και Κωνστ. Μπαλάσκας, κοντά στο φίλο Ηλ. Γκιώρα και το συμπατριώτη τους Νικ. Γαλλή.
   Τον Ιούνιο του 1907 ακολούθησαν οι Δημ. Γρηγοτσιώτης, … Θεοχάρης, Ανδρ. Καραγιάννης και Θεοδ. Σβώλιας. Ο θείος Νικ. Γαλλής και οι φίλοι Δημ. Κατσούλης, Σερ. Καντερές και Παν. Δεδούσης ήταν οι “δικοί τους άνθρωποι” στην ξένη γη.
   Το Φεβρουάριο του 1909 αφίχθηκε νέα ομάδα από τη Φουρνά, με τους : Ιωάν. Καλαντζή, Ηλ. Κοτσινό, Δημ. Χατζηγιάννη και Χρ. Χατζηθάνο. Οι φίλοι τους Κων. Παπαδογούλας, Γ. Μπαλάφας και Ιωάν. Κλίτσης τους υποστήριξαν στην αναζήτηση εργασίας.
   Το Μάρτιο του 1909 ήρθαν οι : Δημ. Ντούτσικος, Σπυρ. Παπακωστοζάχος και Ηλ. Ι. Τσώτας, κοντά στο θείο Δημ. Σταμέλο, το συμπατριώτη Νικ. Χολέβα και τον πατέρα του, αντίστοιχα.
   Τον Απρίλιο του 1909 έφτασαν ο Ιωάν. Βαρλάμης, Ηλ. Κατσιούλης, Ηλ. Ξηντάρας, Κώστ. Ξηντάρας, Δημ. Παππάς, Ανδ. Σταύρου και Σερ. Τραχανής. Οι φίλοι και συγγενείς Κων. Βασιλείου, Νικ. Κατσιούλης, Δημ. Σταμέλος, Γεώρ. Μπαλάφας και Γεώρ. Στόβας τους περίμεναν εκεί.
   Τον Ιούνιο του 1909 κατέφτασε μεμονωμένα ο Γεώργ. Τριάντης, με γνωστό εκεί το φίλο του Δημ. Τσιγαρίδα.
   Το Σεπτέμβριο του 1909 αφίχθηκε ο Δημήτριος Μάργαρης κοντά σε έναν  φίλο του (δυσανάγνωστο όνομα).

Νέα Υόρκη (πανοραμική φωτογραφία)

   Το Φεβρουάριο του 1910 ήρθε τριμελής ομάδα με τους : Κων. Μαντζίκη, Κων. Οικονόμου και Δημ. Τριανταφυλλιά. Τους περίμεναν και στήριξαν εκεί οι φίλοι Γεώρ. Κρητικός και Δ. Σταμέλος.
   Το Μάρτιο του 1910 έφτασε ο Αθαν. Κωστής, κοντά στο φίλο του Δ. Σταμέλο.
   Τον Απρίλιο του 1910 έφτασαν οι : Γεώρ. Μίχος, Κων. Μπουμπούρης, Σερ. Μπούργος, Δημ. Σαπούνης, Δημ. Στεφανής και Δημ. Τραχανής. Ο συγγενής Σ. Χειμώνας και οι γνωστοί-φίλοι τους Γ. Σταμούλης, Μ. Σταθογιάννης, Α. Παπακεντρής και Επ. Μπαλαφούτης τους εγκατέστησαν και βοήθησαν στην αναζήτηση εργασίας.
   Το Μάιο του 1910 επέλεξε τη Νέα Υόρκη ο Αθ. Στικάδης (Stikadis) για δουλειά κοντά σε συγγενή του.
   Τον Ιούνιο του 1910 ακολούθησαν ο Νικ. Μυλωνάς και Παν. Παπακώστας. Τους περίμεναν οι φίλοι Ι. Κλίτσης και Δ. Στάντος.
   Τον Αύγουστο του 1910 ήρθε μεμονωμένα ο Σερ. Κ. Φλωράκης, κοντά στο φίλο του Σεραφείμ Κλίτση.
   Το Σεπτέμβριο του 1910 αφίχθησαν οι : Ιωάν. Κύρος, Γεώρ. Μάργαρης, Σερ. Μπουμπούρης και Κώσ. Χατζηγιάννης. Οι φίλοι Ιωάν. Κλίτσης και Σ. Κλίτσης ήταν οι “δικοί τους άνθρωποι” εκεί. Τον ίδιο μήνα ήρθε μεμονωμένα ο Δημ. Π. Τριανταφυλλιάς, κοντά στον ξάδερφό του Κ. (ή Χ.) Σταθογιάννη.
   Τον Απρίλιο του 1911 έφτασε ο Νικ. Μαντζίκης, με γνωστό του εκεί το φίλο Κ. (ή Χ.) Σταθογιάννη.
   Το Μάρτιο του 1914 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη (β’ ταξίδι) ο ξενοδόχος Γεώρ. Κουτάς. Φίλοι εκεί ήταν οι Αφοί Λυμπέρη.
   Στις αρχές Απριλίου του 1914 ήρθε ο Κώσ. Τσιάντης. Τον περίμενε εκεί ο φίλος του Κ. Α. Πούλος.
   Τον Ιούλιο του 1914 αφίχθηκε μεμονωμένα ο Χαρ. Τσάμης, κοντά στον ξάδερφό του Σ. Νικόπουλο.
 Τον Ιανουάριο του 1915 ήρθε μεμονωμένα ο Σερ. Παπαγκάκης (β’ ταξίδι) κοντά στο φίλο του Διον. Νικόπουλο.
  Στις αρχές Απριλίου του 1920 έφτασε ο Δημ. Στεφανής, κοντά στον ξάδερφό του Κώσ. Καρρά.
   Τελευταία άφιξη ήταν το Φεβρουάριο του 1921, με τους Σερ. Μπούργο και Νικ. Πανόπουλο. Ο συγγενής Πέτ. Τσιάντης και ο φίλος Κώσ. Πάνου ήταν οι “δικοί τους άνθρωποι” εκεί.
   Συνολικά, στην πόλη της Νέας Υόρκης ήρθαν και εργάστηκαν 63 άτομα (ποσοστό 28 %) της Φουρνάς.

Στο Μπρούκλιν (Brooklyn, N. Y.) : Τον Απρίλιο του 1920 ήρθε ο Δημ. Χουλιάρας, κοντά στον ξάδερφός του Τσιάντη.
   Τον Ιούνιο του 1920 έφτασαν ο Ηλ. Δημητράκης και ο Στ. Παππάς. Οι ξάδερφοί τους Νικ. Τριάντης και Βασ. Τρινταφυλλιάς τους περίμεναν και βοήθησαν εκεί.
   Το Φεβρουάριο του 1921 ήρθε ο Ηλ. Μιαρίδης, κοντά στο συγγενή του Πέτ. Τσιάντη.
   Συνολικά, στην πόλη Μπρούκλιν ήρθαν και εργάστηκαν 4 άνθρωποι της Φουρνάς.

   Στην πολιτεία του Κονέκτικατ : Στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport, Conn.) το Σεπτέμβριο του 1909 ήρθε ο Ηλ. Μπαλάσκας, κοντά στον αδερφό του Κωνστ. Μπαλάσκα.
   Τον Απρίλιο του 1910 έφτασαν οι Νικ. Καραστέργιος, Ιωάν. Κουτής, Δημ. Κωστής, Αθαν. Τσαντής και Ιωάν. Τσαντής. Οι φίλοι Μ. Σταθογιάννης, Χ. (ή Κ.) Μπαλάσκας ή οι ξάδερφοι Σ. Χειμώνας και Πέτ. Τσιάντης τους περίμεναν και βοήθησαν εκεί.
   Το Μάιο του 1910 αφίχθηκε μεμονωμένα ο Αθ. Τσιάντης, κοντά στον ξάδερφό του Π. Τσιάντη.
   Τον ίδιο μήνα (Μάιο) του 1910 ήρθαν οι : Κων. Μηλιώνης, Γεώρ. Μπίμπος, Θεόδ. Παπαστάγιος, Δημ. Παπαστεργίου και Κων. Τσάπος. Οι ξάδερφοι και φίλοι Ηλ. Μπόλαρης, Κων. Μπαλάσκας και Ηλ. Μπαλάσκας τους υποστήριξαν στην αναζήτηση εργασίας.
   Τον Αύγουστο του 1910 σημειώνουμε την άφιξη των Ιωάν. Ντίκα, Φώτ. Τριανταφυλλιά και Χρ. Χουλιάρα. Οι φίλοι Κ. (ή Χ.) Τραχανής, Κ. (ή Χ.) Μπαλάσκας και ο ξάδερφος Ελ. Μπαλάσκας ήταν οι “δικοί τους άνθρωποι” στον ξένο τόπο.
   Τον ίδιο μήνα (Αύγουστο) του 1910 ήρθαν οι Δημ. Μίχος, Κώσ. Μπουρδάρας, Ηλ. Ρέλιας και Πέτρ. Ρέλιας. Οι φίλοι ή ξάδερφοι) Κ. (ή Χ.) Μπαλάσκας και Ηλ. Μπαλάσκας τους περίμεναν εκεί.

Μπρίτζπορτ, Κονέκτικατ (1912)

   Τον Οκτώβριο του 1910 έφτασαν ο Στέλ. Παπακώστας και ο Πέτρ. Πασής (Passis). Οι συγγενείς τους Ηλ. Μπαλάσκας και Κ. Μπαλάσκας τους συνέδραμαν στην αναζήτηση εργασίας.
   Στις αρχές Απριλίου του 1911 αφίχθηκε ομάδα με τους : Νικ. Δημητράκη, Κώσ. Καλιαντέρη, Σωτ. ΚαλιαντέρηΝικ. Τριανταφυλλιά και Δημ. Χολέβα. Οι ξάδερφοι και φίλοι Ηλ. Μπαλάσκας, Πέτρ. Τσιάντης, Λούης Μπαλάς και Κων. Τρακανιώτης τους περίμεναν και βοήθησαν εκεί.
   Τον ίδιο μήνα (Απρίλιο) του 1911 έφτασε μεμονωμένα ο Παν. Τριανταφυλλιάς κοντά στον ξάδερφό του Ηλ. Μπαλάσκα. Ακολούθησε, μετά από 5 μέρες, ο Ηλ. Μιερίτης (Mieritis) κοντά στο φίλο του Σ. Οικονόμου.
   Το Μάρτιο του 1912 ήρθε άλλη ομάδα, με τους : Χαρ. Αντωνέτση, Γεώρ. Καπλάνη, Γεώρ. Μαντζίκη, Σερ. Μίχο και Νικ. Τσιάντη. Οι ξάδερφοι Στ. Οικονόμου, Σερ. Κοντογιάννης, Ηλ. Μπαλάκσας, ο θείος Κων. Κοντογιάννης και ο φίλος Νικ. Τριανταφυλλιάς υποστήριξαν τους νεοφερμένους στην εκεί προσαρμογή τους.
   Τον Απρίλιο του 1912 αφίχθηκε μεμονωμένα ο Δημ. Κοντογιάννης, κοντά στον αδερφό του Σερ. Κοντογιάννη.
   Στις αρχές Ιουλίου ακολούθησε μεμονωμένα ο Βασ. Τριανταφυλλιάς. Ο φίλος του Νικ. Τριανταφυλλιάς ήταν ο “δικός του άνθρωπος” στον ξένο τόπο.
   Τον Αύγουστο του 1912 ήρθαν οι : Κων. Βέτσικας, Σερ. Καραστέργιος, Νικ. Κοτής, Δημ. Μπαλάσκας και Κων. Μπούργος. Οι ξάδερφοι Σ. Κοντογιάννης, Στ. Οικονόμου, Κ. Κοντογιάννης, Σ. Τραχανής και ο αδερφός του Ηλ. Μπαλάσκας τους περίμεναν και βοήθησαν εκεί.
   Το Σεπτέμβριο του 1912 έφτασε μεμονωμένα ο Ηλ. Λάνης, κοντά στο φίλο του Λούη Μπαλάσκα.
   Τον Οκτώβριο του 1912 αφίχθηκε μεμονωμένα ο Φίλ. Τσιάντης. Ο αδερφός του τον υποδέχτηκε και βοήθησε στην αναζήτηση εργασίας.
   Το Μάρτιο του 1914 ήρθε ο Σερ. Μίχος (β’ ταξίδι), κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Λάνη.
   Στις αρχές Απριλίου του 1914 σημειώνεται η άφιξη ομάδας με τους : Ιωάν. Δελήμπαση (β’ ταξίδι), Ιωάν. Καπλάνη, Νικ. Καραστέργιο (β’ ταξίδι), Γεώργ. Μπουμπούρη (β’ ταξίδι), Γεώργ. Ρέλια (β’ ταξίδι)και Ηλ. Τριάντη. Οι φίλοι Λούης Λαύκος, Νικ. Τσιάντης, Γ. Μπλατσός, Κων. Παπακώστας, Κων. Βέτσικας και ο ξάδερφος Δημ. Κοντογιάννης ήταν οι “δικοί τους άνθρωποι” εκεί.
   Στον ίδιο μήνα (Απρίλιο) του 1914 έφτασε και ο Φώτ. Μπούργος, κοντά στον ξάδερφό του Σ. Μπουμπούρη.
   Το Μάιο του 1914 ήρθαν ο Ηλ. Βαγγέλας (β’ ταξίδι), ο Γεώργ. Μαλτσίκης (β’ ταξίδι) και ο Αθαν. Τσιάντης (β’ ταξίδι). Οι φίλοι και γνωστοί Κων. Λάνης, Νικ. Τριανταφυλλιάς και Νικ. Τσιάντης τους υποδέχτηκαν και στήριξαν στην εκεί εγκατάστασή τους.
   Στον ίδιο μήνα (Μάιο) του 1914 έφτασε το ζεύγος Κων. Μπαλάσκα (β’ ταξίδι) με τη σύζυγό του Παναγούλα Μπαλάσκα. Ο φίλος Ν. Τριανταφυλλιάς τους περίμενε εκεί.
   Τον Ιούλιο του 1915 αφίχθηκε τριμελής ομάδα με τους : Σερ. Κοντογιάννη (β’ ταξίδι), Δημ. Μπαλάσκα (β’ ταξίδι) και Στυλ. Οικονόμου (β’ ταξίδι). Τα αδέρφια των πρώτων κι ένας φίλος του τρίτου, τους περίμεναν και βοήθησαν.
   Το Σεπτέμβριο του 1915 ήρθε μεμονωμένα ο Ιωάν. Τσιάντης, κοντά στον ξάδερφό του Ν. Τριανταφυλλιά. Μετά από μια βδομάδα κατέφθασε 3μελής ομάδα με τους Κων. Θεανο… (β’ ταξίδι), Ηλ. Κοτσινό (β’ ταξίδι) και Αθαν. Χολέβα (β’ ταξίδι). Οι ξάδερφοί τους αντίστοιχα Σ. Οικονόμου, Σερ. Κοντογιάννης και Κώσ. Μπαλάσκας ήταν οι “δικοί τους άνθρωποι” εκεί.
   Στο Σεπτέμβριο του 1916 αφίχθηκε άλλη τριμελής ομάδα, με τους : Κων. Κοντογιάννη, Ιωάν. Σταύρου (β’ ταξίδι) και Βασ. Τριανταφυλλιά. Οι αδερφοί (και ξάδερφος) Σερ. Κοντογιάννης και Νικ. Τριανταφυλλιάς τους βοήθησαν στην εγκατάσταση εκεί και αναζήτηση εργασίας.
  Στις αρχές Απριλίου του 1920 έφτασαν οι Νικ. Δημητράκης (β’ ταξίδι), Βασ. Σαπούνης (β’ ταξίδι) και Γεώρ. Τριάντης (β’ ταξίδι). Οι συγγενείς Ηλ. Μάργαρης και Κων. Μπαλάσκας τους περίμεναν και στήριξαν την προσπάθειά τους.
   Τον Ιούλιο του 1920 ήρθαν ο Δημ. Δούρτσικος (β’ ταξίδι) και ο Γεώρ. Καπλάνης (β’ ταξίδι). Ο ξάδερφος Κων. Μπαλάσκας και ο κουνιάδος του Φώτ. Μπούργος αντίστοιχα, ήταν οι “δικοί τους άνθρωποι” στα ξένα.
   Στις 5 Ιανουαρίου 1921 αφίχθησαν ο Δημ. Κοντογιάννης (β’ ταξίδι) και ο Ηλ. Μπαλάσκας (β’ ταξίδι), στους συγγενείς τους Κων. Μπέλλα και Κώσ. Μπαλάσκα.
   Στις 10 Ιανουαρίου 1921 έφτασε μεμονωμένα ο Στέφ. Παππάς, κοντά στο θείο του Κωνστ. Μπαλάσκα.
   Στις 20 Ιανουαρίου 1921 ήρθε ο Ηλ. Τσιάντης. Γνωστός του άνθρωπος εκεί ήταν ο συμπατριώτης του Κωστ. Παύλου.
      Συνολικά, στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ ήρθαν και εργάστηκαν 74 άνθρωποι (ποσοστό 33 %) της Φουρνάς. Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει την πόλη αυτή ως “παροικία” της Φουρνάς στην Αμερική.


Στην πολιτεία Ουάσινγκτον. Κυρίως στις πόλεις Σπόκαν και Ρόσλιν. Πιο συγκεκριμένα :
   Στην πόλη Σπόκαν (Spokane, Wash.) : Στις 30 Μαρτίου 1909 προηγήθηκε ο Ηλ. Μπούργος, που πήγε κοντά στο συμπατριώτη του Νικ. Χολέβα.
   Τον Απρίλιο του 1909 πήγαν ο Μάρκ. Βαγγέλας και ο Ιωάν. Λάνης. Ο αδερφός Ηλ. Βαγγέλας και ο θείος Ηλ. Μάργαρης τους περίμεναν και βοήθησαν εκεί.
   Στις 28 Μαρτίου 1910 έφτασε ο Σπ. Παππάς, κοντά στον αδερφό του Δ. Παππά.
   Στις 10 Απριλίου 1910 αφίχθηκε ομάδα μεταναστών, με τους : Κώσ. Καραγιάννη, Ευάγ. Κάρτα, Σερ. Κουτά και Ιωάν. Σταύρου. Οι ξάδερφοι Χ. Παπακαριάς, Ν. Γαλλής, Ν. Χολέβας, κι ένας φίλος, τους υποδέχτηκαν και εγκατέστησαν στον ξένο τόπο.

Άποψη της πόλης Σπόκαν (Spokane)

   Στις 21 Αυγούστου 1910 ήρθαν ο Δημ. Κουτάς, ο Γεώργ. Σταύρου, ο Παν. Παπαδημητρίου και ο Χαρ. Τσιώτας. Ο πατέρας του πρώτου Σ. Κουτάς, ο αδελφός του δεύτερου και οι φίλοι των άλλων Ν. Γαλλής και Ν. Χολέβας, ήταν οι “δικοί τους άνθρωποι” και στους φρόντισαν.
   Στις 20 Μαρτίου 1911 κατέφτασαν οι : Νικ. Αναστασόπουλος, Κων. Αντωνέτσης και Αθαν. Χολέβας (β’ ταξίδι). Οι στενοί συγγενείς τους Νικ. Χολέβας, Σπ. Αντωνέτσης και Κων. Χολέβας τους περίμεναν και υποστήριξαν στην αναζήτηση εργασίας.
   Στις 3 Απριλίου 1911 σημειώνεται η άφιξη του Γεωρ. Μάργαρη, κοντά στον πατέρα του Δημ. Μάργαρη.
   Στις 19 Μαρτίου 1912 ήρθε ομάδα της Φουρνάς, από τους : Νικ. Αντωνή, Αθαν. Κύρο, Απ. Μπούργο, Θεοδ. Μπούργο, Παντελή Μπούργο και Ευάγ. Ρέλια. Δικοί τους άνθρωποι εκεί ήταν στενοί συγγενείς όπως Λουκ. Μάργαρης, Ηλ. Μάργαρης, Δημ. Χατζηθάνος, Ηλ. Μπούργος, Κων. Χατζηθάνος και Κων. Χατζηγιάννης.
   Στις 13 Αυγούστου έφτασε ο Ιωάν. Θεοχάρης, κοντά στον κουνιάδο του Ηλ. Κουτσινό.
   Στις 2 Απριλίου 1914 αφίχθησαν ο Κώσ. Ξηντάρας (β’ ταξίδι) και ο Σερ. Τσώτας. Ο ξάδερφός Ιωάν. Αρβανίτης και ο φίλος Νικ. Γαλλής τους περίμεναν και βοήθησαν εκεί.
   Στον ίδιο μήνα (10 Απριλίου) του 1914 ήρθαν οι : Αθαν. Αρβανίτης, Γεώρ. Καλαντζής, Δημ. Καλαντζής (β’ ταξίδι), Σερ. Μπούργος (β’ ταξίδι), Ηλ. Ξηντάρας (β’ ταξίδι), Χρυσ. Τσιάπας και Δημ. Χουλιάρας. Οι στενοί συγγενείς τους Π. Μπούργος, Δ. Χατζηγιάννης, Δημ. Δημητράκης και Χ. Τσώλιας τους υποδέχτηκαν, εγκατέστησαν και βοήθησαν στην αναζήτηση εργασίας.
   Μετά από 2 ημέρες (στις 12 Απριλίου 1914) έφτασε μεμονωμένα ο Ιωάν. Κ. Καλαντζής, κοντά στο θείο του Χ. Μυλωνά.
   Στις 16 Μαΐου 1914 έχουμε την άφιξη των Ευαγ. Θεοχάρη (β’ ταξίδι), Νικ. Κοτή[4] ή Κώτση (β’ ταξίδι), Αρ. Μάργαρη (β’ ταξίδι) και Φίλ. Τσιάντη (β’ ταξίδι). Οι φίλοι τους Στ. Διγενής, Δ. Παπαγεωργίου, Δ. Μπακόλας και Νικ. Γαλλής ήταν οι “δικοί τους άνθρωποι” στα ξένα.
   Στις 26 Ιουλίου 1915 ήρθε μεμονωμένα ο Δημ, Καλαντζής (β’ ταξίδι), κοντά στον ανεψιό του Γεώρ. Καλαντζή.
   Συνολικά στην πόλη Σπόκαν (Spokane) ήρθαν και εργάστηκαν 38 άνθρωποι της Φουρνάς (ποσοστό 17 %).
   Στο χωριό Ρόσλιν (Roslyn, Wash.) : Στις 10 Απριλίου 1914 ήρθαν ο Στυλ. Δημητράκης, ο Αθαν. Κύρος (β’ ταξίδι) και ο Δημ. Τσώτας (β’ ταξίδι). Τους περίμεναν εκεί ο πατέρας του πρώτου και θείος του δεύτερου Νικ. Δημητράκης και ο αδερφός του τρίτου Ηλ. Τσώτας.
   Συνολικά στην πόλη Ρόσλιν ήρθαν και εργάστηκαν 3 άνθρωποι της Φουρνάς.

   Στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Στις πόλεις Άμπριτζ, Γκλάσπορτ,  Μπήβερς Φωλς, Εκόνομι, Βάντεργκριφτ και Σάρον. Αναλυτικά :
   Στην κωμόπολη Άμπριτζ (Ambridge, Pa.) : Στις 26 Μαΐου 1909 έφτασε μεμονωμένα ο Ιωάν. Δ. Χριστοδουλιάς, κοντά στο φίλο του Αθ. Αναστασόπουλο.
   Στις 18 Ιουνίου 1910 ήρθε μεμονωμένα ο Γεώργ. Χατζηθάνος, κοντά στον αδελφό του.
   Στις 19 Μαρτίου 1912 αφίχθηκε ο Κωνστ. Χατζηθάνος. Ο ξάδερφός του Γρηγ. Χατζηθάνος ήταν ο “δικός του άνθρωπος” στον ξένο τόπο.
   Στις 28 Αυγούστου 1912 κατέφθασε μεμονωμένα ο Ιωάν. Σωτ. Κύρος, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάν. Κύρο.
   Στις 20 Ιανουαρίου 1921 ήρθε ο Σερ. Ρέλιας. Τον περίμενε και βοήθησε στην εκεί προσαρμογή του ο συμπατριώτης του Γρηγ. Χατζής.
   Συνολικά στην πόλη Άμπριτζ, πήγαν και εργάστηκαν 5 άνθρωποι της Φουρνάς.
   Στην κωμόπολη Γκλάσπορτ (Glassport, Pa.) : Στις 28 Φεβρουαρίου 1921 έφτασαν ο Χρ. Μυλωνάς και ο Ιωάν. Τσιάντης (β’ ταξίδι). Οι ξάδερφοι Ηλ. Μυλωνάς και Τζέιμς Χουλιάρας τους υποδέχτηκαν και στήριξαν στην αναζήτηση εργασίας.
   Στην κωμόπολη Μπήβερς Φωλς (Beavers Falls, Pa.) : Στις 2 Απριλίου 1920 ήρθε ο Σωτ. Καλιαντέρης (β’ ταξίδι), κοντά στον κουνιάδο του Γρηγ. Χατζηθάνο.
   Στην κωμόπολη Εκόνομι (Economy, Pa.) : Στις 20 Μαρτίου 1911 αφίχθηκε ο Γεώρ. Σαμαράς. Ήταν εκεί ο ξάδερφός του Λούης Χατζηθάνος.
   Στην κωμόλη Βάντεργκριφτ (Vandergrift, Pa.) : Στις 9 Ιανουαρίου 1914 έφτασε μεμονωμένα ο Κων. Χριστοδουλιάς, κοντά στον αδελφό του Ιωάννη.
   Στην κωμόπολη Σάρον (Sharon, Pa.) : Στις 7 Ιουνίου 1920 ήρθε ο Δημ. Σαπούνης (β’ ταξίδι). Ο ξάδερφός του Ιωάν. Σταύρου τον περίμενε και στήριξε στην αναζήτηση εργασίας.
   Συνολικά, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια ήρθαν κα εργάστηκαν 11 άνθρωποι της  Φουρνάς.


Μάντσεστερ, Νιου Χαμσάιρ
(Elm street, 1905)
   Στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και ουσιαστικά στην πόλη Μάντσεστερ (Manchester) : Στις 15 Απριλίου 1909 ήρθαν οι : Ηλ. Σαπούνης και Κων. Σταύρου. Ο Χρ. Σταύρου, φίλος του πρώτου και ξάδερφος του δευτέρου τους περίμενε και βοήθησε εκεί.

   Στις 17 Σεπτεμβρίου 1909 έφτασε ο Ηλ. Μάργαρης, κοντά στον ξάδερφό του Χρ. Σταύρου.
   Στις 10 Απριλίου 1910 αφίχθηκε ο Ιωάν. Στεφανής. Ο ξάδερφός του Δημ. Καλτσάς ήταν ο “δικός του άνθρωπος” στον ξένο τόπο.
   Στις 28 Μαρτίου 1912 ήρθαν τα αδέρφια Αθαν. και Μήτρος Παπαδής. Ο αδερφός τους Περικλής τους περίμενε και βοήθησε στην εκεί εγκατάστασή τους.
   Συνολικά στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ ήρθαν και εργάστηκαν 5 άνθρωποι της Φουρνάς.


Στην πολιτεία της Βιρτζίνια, οι μετανάστες επέλεξαν δύο τόπους : Πέτερσμπουργκ και Νιούπορτ Νιους. Πιο συγκεκριμένα :
Στην πόλη Πέτερσμπουργκ (Petersburg, Va) : Στις 3 Ιουλίου 1910 ήρθαν ο Απ. Κότας (Cotas) ή Κουτάς και Θεοδ. Κότας (Cotas) ή Κουτάς, κοντά στο στενό συγγενή τους Γ. Κουτά.
Πέτερσμπουργκ, Βιρτζίνια

   Στις 26 Μαΐου 1911 έφτασε μεμονωμένα ο Βασ. Κουτάς. Ο θείος του Γεώρ. Κουτάς ήταν ο “δικός του άνθρωπος” εκεί.
   Στις 19 Μαρτίου 1912 σημειώνουμε την άφιξη του Σερ. Κουτά, πάλι κοντά στο θείο του.
   Στις 10 Απριλίου του 1914 ήρθε ο Ιωάν. Μπίκας, κοντά σε ξάδερφό του.
Στην πόλη Νιούπορτ Νιούς (Newport News, Va.) : Στις 3 Απριλίου 1911 έφτασε ο Βασ. Κλέτσας, κοντά στον ξάδερφό του Σερ. Κλέτσα.
   Συνολικά στην πολιτεία της Βιρτζίνια ήρθαν και εργάστηκαν 6 άνθρωποι της Φουρνάς.


Στην πολιτεία του Οχάιο, οι μετανάστες επέλεξαν τους τόπους Άκρον, Κλήβελαντ και Μπάρνεσβιλ. Πιο συγκεκριμένα :
Στην πόλη Άκρον (Akron, Ohio) : Στις 2 Απριλίου 1920 αφίχθησαν ο Κων. Αντωνέτσης (β’ ταξίδι) και ο Ευάγ. Βέτσικας (β’ ταξίδι). Οι συγγενείς τους Κων. Τσιάκος και Νικ. Τριάντης τους περίμεναν και βοήθησαν στην εγκατάστασή τους.
   Στις 7 Ιουνίου 1920 ήρθε ο Γεώρ. Αϊφαντής, κοντά στον ξάδερφό του Νικ. Τριάντη.
   Στις 28 Φεβρουαρίου 1921 έφτασε ο Ιωάν. Μυλωνάς (β’ ταξίδι). Ο ξάδερφός του Πέτ. Τσιάντης ήταν ο “δικός του άνθρωπος” εκεί.
Στην πόλη Κλήβελαντ (Cleveland, Ohio ) : Στις 10 Απριλίου 1910 ήρθε ο Χρ. Ρέλιος (Relios) κοντά στο φίλο του Παν. Καλτσά.
Στην κωμόπολη Μπάρνεσβιλ (Barnesville) : Στις 20 Ιανουαρίου 1921 έφτασε ο Ευάγ. Τραχανής. Ήταν εκεί ο ξάδερφός του Κ. Οικονόμου και βοήθησε στην αναζήτηση εργασίας.
   Συνολικά, στην πολιτεία του Οχάιο, πήγαν και εργάστηκαν 6 άνθρωποι της Φουρνάς.

Στην πολιτεία της Αϊόβα και ουσιαστικά στην πόλη Ντάβενπορτ (Davenport, Iowa) έχουμε :
Ντάβενπορτ (Second st.), Αϊόβα

   Στις 15 Απριλίου 1909 αφίχθηκαν ο Κώσ. Αρβανίτης και ο Γεώρ. Τσιώλης. Ο φίλος του πρώτου και ο ξάδερφος του δεύτερου Γεώρ. Υφαντής ήταν ο “δικός τους άνθρωπος” στην ξένη γη.
   Στις 10 Απριλίου 1910 έφτασε ο Γρηγ. Κύρος, κοντά στο φίλο του Α. Παπακαΐτη.
   Στις 19 Μαρτίου 1912 ήρθε ο Δημ. Κατσούλης, κοντά στον αδερφό του.
   Συνολικά, στην πολιτεία Αϊόβα, πήγαν και εργάστηκαν 4 άνθρωποι της Φουρνάς.

Στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, οι τόποι προορισμού για τους μετανάστες ήταν Χάιντενβιλ και Λόουελ. Συγκεκριμένα :
Στην πόλη Χάιντενβιλ (Haydenville, Mass.) : Στις 10 Απριλίου 1910 αφίχθηκαν ο Χρ. Αντωνίου και ο Ιωάν. Αρβανίτης. Οι φίλοι τους Α. Παπακωστάκης και Γ. Παπακωστάκης τους περίμεναν εκεί.
Στην πόλη Λόουελ (Lowell, Mass.) :  Στις 13 Φεβρουαρίου 1917 έφτασε μεμονωμένα ο Νικ. Τριάντης, με γνωστό του εκεί το φίλο Νικ. Στάλτη.
   Συνολικά, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης ήρθαν και εργάστηκαν 3 άνθρωποι της Φουρνάς.

Στην πολιτεία του Αϊντάχο, έχουμε μόνο τον τόπο Σαιν Τζόε (St Joe, Idaho). Αναλυτικά :
   Στις 3 Απριλίου 1911 αφίχθηκε ο Ιωάν. Μυλωνάς. Τον περίμενε εκεί ο πατέρας του Κώστας Μυλωνάς.
   Στις 14 Απριλίου 1914 έφτασε μεμονωμένα ο Κώσ. Αρβανίτης. Τον περίμενε εκεί ο πατέρας του Ιωάννης Αρβανίτης.
  Συνολικά, στην πολιτεία Αϊντάχο ήρθαν και εργάστηκαν 2 άνθρωποι της Φουρνάς.

Στην πολιτεία του Ροντ Άιλαντ, έχουμε μόνο τον τόπο Παουτάκετ (Pawtucket, R.I.). Αναλυτικά :
   Στις 28 Φεβρουαρίου 1910 ήρθε ο Νικ. Τσιώτας, κοντά στον αδελφό του Λ. Τσιώτα.
   Στις 12 Οκτωβρίου 1920 έφτασε ο Δημ. Τσ[ι]ώτας. Ο ανεψιός του Νικ. Τσιώτας ήταν εκεί.
  Συνολικά, στην πολιτεία Ροντ Άιλαντ ήρθαν και εργάστηκαν 2 άνθρωποι της Φουρνάς.

Στην πολιτεία της Δυτ. Βιρτζίνια, κατέληξαν μετανάστες της Φουρνάς σε δύο τόπους, Κλάρκσμπουργκ και Χουήλιν. Συγκεκριμένα :
   Στην πόλη Κλάρκσμπουργκ (Clarksburg, W.Va.) :  Στις 2 Απριλίου 1920 ήρθε ο Ηλίας Καρυάς (β’ ταξίδι). Ο συγγενής του Χαρ. Κουτάς τον περίμενε και βοήθησε εκεί.
   Στην πόλη Χουήλιν (Wheeling, W.Va.) : Στις 16 Μαρτίου 1914 έφτασε ο Ιωάν. Τσάκας, κοντά στον ξάδερφό του Ι. Αναγνωστόπουλο.
  Συνολικά, στην πολιτεία Δυτ. Βιρτζίνια ήρθαν και εργάστηκαν 2 άνθρωποι της Φουρνάς.

Χουήλιν (Wheeling) και ποταμός Οχάιο

   Μεμονωμένοι προορισμοί ήταν :
·         Στο Μολίν (Moline, Ill.) του Ιλινόις : Στις 16 Μαρτίου 1914 πήγε ο Δημ. Κατσούλης (β’ ταξίδι), κοντά στον ξάδερφό του Γεώρ. Τσολιά.
·         Στο Κάμντεν (Camden, N.J.) του Νιου Τζέρσεϋ : Στις 16 Μαρτίου 1914 ήρθε ο Χρ. Τριανταφυλλιάς (β’ ταξίδι), όπου ήταν το σπίτι του!




3. Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική


   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 43 άτομα που έκαναν διπλό ταξίδι και άλλα 3 άτομα που έκαναν τριπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας. Τα ονόματα και οι διπλοί προορισμοί ακολουθούν:
1.    Αθανάσιος Χολέβας :  Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-08 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-13 πάλι στον ίδιο προορισμό. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1916 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
2.    Γεώργιος Κουτάς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-11 στη Μασαχουσέτη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Νέα Υόρκη,
3.    Δημήτριος Κατσούλης  : Το α’ ταξίδι έγινε το 1912 στην πόλη Μολίν (Moline) του Ιλινόις.  Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
4.    Σεραφείμ Μίχος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
5.    Ιωάννης Δελήμπασης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
6.    Νικόλαος Καραστέργιος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
7.    Γεώργιος Μπουμπούρης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
8.    Γεώργιος Ρέλιας  :  Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στην Κλίβανπορτ της Αϊόβα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ.
9.    Χρήστος Τριανταφυλλιάς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-11 στην πόλη Κάμντεν (Camden) του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
10.  Δημήτριος Καλαντζής : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-10 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό (Σπόκαν).
11.  Αθανάσιος Κύρος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Ρόσλιν (Roslyn) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
12.  Σεραφείμ Μπούργος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1914-19 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
13.  Ηλίας Ξηντάρας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
14.  Δημήτριος Τσώτας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε στο Ρόσλιν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
15.  Ηλίας Βαγγέλας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
16.  Ευάγγελος Θεοχάρης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-11 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
17.  Νικόλαος Κοτής : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
18.  Γεώργιος Μαλτσίκης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
19.  Αρίστος Μάργαρης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-11 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
20.  Αθανάσιος Τσιάντης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
21.  Φίλιππος Τσιάντης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 σε τόπο της πολιτείας του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
22.  Κωνσταντίνος Μπαλάσκας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
23.  Παναγούλα Μπαλάσκα : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
24. Σεραφείμ Παπαγκάκης  : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-08 σε τόπο της Βιρτζίνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Νέα Υόρκη.
25. Σεραφείμ Κοντογιάννης  : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
26. Δημήτριος Μπαλάσκας  : Το α’ ταξίδι έγινε το 1912 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
27. Στυλιανός  Οικονόμου : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
28. Ιωάννης Τσιάντης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
29. Κωνσταντίνος Θεανο… : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
30. Ηλίας Κοτσινός : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-13 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
31. Ιωάννης Σταύρου : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-14 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
32. Κωνσταντίνος Αντωνέτσης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-13 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Άκρον (Akron) του Οχάιο.
33. Ευάγγελος Βέτσικας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Άκρον του Οχάιο.
34. Νικόλαος Δημητράκης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
35. Σωτήριος Καλιαντέρης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στο Μπήβερς Φωλς (Beavers Falls) της Πενσυλβάνια.
36. Ηλίας Καρυάς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-13 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στο Κλάρκσμπουργκ της Δυτ. Βιρτζίνια.
37. Βασίλειος Σαπούνης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
38. Γεώργιος Τριάντης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
39. Δημήτριος Σαπούνης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σάρον (Sharon) της Πενσυλβάνια.
40. Δημήτριος Δούρτσικος : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
41. Γεώργιος Καπλάνης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 σε τόπο της πολιτείας του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
42. Δημήτριος Κοντογιάννης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-15 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
43. Ηλίας Μπαλάσκας : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
44. Ηλίας Μιαρίδης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-13 στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
45. Ιωάννης Μυλωνάς : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-15 στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στην πόλη Άκρον του Οχάιο.
46. Ιωάννης Τσιάντης : Το α’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Γκλάσπορτ (Glassport) της Πενσυλβάνια.




4. Αλφαβητικός Πίνακας μεταναστών της Φουρνάς Ευρυτανίας



α/α       Ονοματεπώνυμο             χρ. άφιξης   ηλικία  έγγαμος   Πλοίο που ταξίδεψε  Λιμάνι αναχώρ.
1        Αϊφαντής Γεώργιος             7-6-1920        38         ναι        Pannonia                 Πάτρα
2        Αναστασόπουλος Νικόλαος  20-3-1911      19         όχι        San Giorgio              Νάπολη
3        Αντωνέτσης Κωνσταντίνος    20-3-1911      19         όχι        San Giorgio              Νάπολη
4        Αντωνέτσης Κωνσταντίνος    2-4-1920        28         ναι        Pannonia                 Πάτρα
5        Αντωνέτσης Χαράλαμπος     14-3-1912      26         όχι        Alice                       Πάτρα
6        Αντωνής Νικόλαος              19-3-1912      20         όχι        Themistocles            Πειραιεύς
7        Αντωνίου Χρήστος              10-4-1910      23         όχι        Eugenia                   Πάτρα
8        Αρβανίτης Αθανάσιος          10-4-1914      31         ναι        Argentina                 Πάτρα
9        Αρβανίτης Ιωάννης             10-4-1910      35         ναι        Eugenia                   Πάτρα
10      Αρβανίτης Κώστας              15-4-1909      38         ναι        Laura                      Πάτρα
11      Αρβανίτης Κώστας              14-4-1914      17         όχι        Saxonia                   Πάτρα
12      Βαγγέλας Ηλίας                 19-4-1907      20         όχι        Francesca                Πάτρα
13      Βαγγέλας Ηλίας                 16-5-1914      27         όχι        Kaiser Franz Josef I   Πάτρα
14      Βαγγέλας Μάρκος              15-4-1909      22         όχι        Laura                      Πάτρα
15      Βαρλάμης Ιωάννης              15-4-1909      25         ναι        Laura                      Πάτρα
16      Βέτσικας Ευάγγελος           2-4-1920        39         ναι        Pannonia                 Πάτρα
17      Βέτσικας Κωνσταντίνος        13-8-1912      19         όχι        Martha Washington    Πάτρα
18      Γρηγοτσιώτης Δημήτριος     23-6-1907      18         όχι        Gerty                      Πάτρα
19      Δελήμπασης Ιωάννης          2-4-1914        39         ναι        Laconia (1912)          Πάτρα
20      Δημητράκης Ηλίας              7-6-1920        30         ναι        Pannonia                 Πάτρα
21      Δημητράκης Νικόλαος         3-4-1911        36         ναι        Germania                Μασσαλία
22      Δημητράκης Νικόλαος         2-4-1920        48         ναι        Pannonia                 Πάτρα
23      Δημητράκης Νικόλαος Δ.     18-6-1907      43         ναι        Gallia                      Πειραιεύς
24      Δημητράκης Στυλιανός        10-4-1914      19         όχι        Argentina                 Πάτρα
25      Δούρτσικος Δημήτριος        14-7-1920      34         ναι        Patris                      Πάτρα
26      Θεανο….. Κων/νος Ηλ.        18-9-1916      29         όχι        Regina dItalia          Νάπολη
27      Θεοχάρης ……..                  23-6-1907      35         ναι        Gerty                      Πάτρα
28      Θεοχάρης Ευάγγελος          16-5-1914      42         ναι        Kaiser Franz Josef I   Πάτρα
29      Θεοχάρης Ιωάννης              13-8-1912      24         ναι        Martha Washington    Πάτρα
30      Καλαντζής Γεώργιος           10-4-1914      18         όχι        Argentina                 Πάτρα
31      Καλαντζής Δημήτριος          10-4-1914      37         ναι        Argentina                 Πάτρα
32      Καλαντζής Δημήτριος          26-7-1915      38         ναι        Patris                      Πειραιεύς
33      Καλαντζής Ιωάννης             2-2-1909        40         ναι        Martha Washington    Πάτρα
34      Καλαντζής Ιωάννης             12-4-1914      18         όχι        Kaiser Franz Josef I   Πάτρα
35      Καλιαντέρης Κώστας           3-4-1911        27         ναι        Germania                Μασσαλία
36      Καλιαντέρης Σωτήρης         3-4-1911        23         όχι        Germania                Μασσαλία
37      Καλιαντέρης Σωτήριος         2-4-1920        33         όχι        Pannonia                 Πάτρα
38      Καπλάνης Γεώργιος            14-3-1912      24         όχι        Alice                       Πάτρα
39      Καπλάνης Γεώργιος            14-7-1920      33         ναι        Patris                      Πάτρα
40      Καπλάνης Ιωάννης              2-4-1914        30         ναι        Laconia (1912)          Πάτρα
41      Καραγιάννης Ανδρέας         23-6-1907      35         ναι        Gerty                      Πάτρα
42      Καραγιάννης Κώστας          10-4-1910      37         ναι        Eugenia                   Πάτρα
43      Καραμουσλής Κωνσταντ.     19-4-1907      35         ναι        Francesca                Πάτρα
44      Καραστέργιος Νικόλαος      10-4-1910      35         ναι        Eugenia                   Πάτρα
45      Καραστέργιος Νικόλαος      2-4-1914        40         ναι        Laconia (1912)          Πάτρα
46      Καραστέργιος Σεραφείμ      13-8-1912      19         όχι        Martha Washington    Πάτρα
47      Κάρτας Ευάγγελος              10-4-1910      30         ναι        Eugenia                   Πάτρα
48      Καρυάς Ηλίας                    2-4-1920        36         ναι        Pannonia                 Πάτρα
49      Κατσιούλης Ηλίας               15-4-1909      24         όχι        Laura                      Πάτρα
50      Κατσούλης Δημήτριος         11-12-1906     28         όχι        Gerty                      Πάτρα
51      Κατσούλης Δημήτριος         19-3-1912      24         όχι        Themistocles            Πάτρα
52      Κατσούλης Δημήτριος         16-3-1914      26         όχι        Martha Washington    Πάτρα
53      Κλέτσας Βασίλειος              3-4-1911        20         όχι        Germania                Μασσαλία
54      Κοντογιάννης Δημήτριος      17-4-1912      34         όχι        Cincinnati                Γένοβα
55      Κοντογιάννης Δημήτριος      5-1-1921        43         ναι        King Alexander         Πειραιεύς
56      Κοντογιάννης Κωνσταντ.      24-9-1916      25         όχι        Vasilefs Constantinos  Πειραιεύς
57      Κοντογιάννης Σεραφείμ       12-7-1915      28         όχι        Vasilefs Constantinos  Πειραιεύς
58      Κότας Απόστολος               3-7-1910        27         όχι        Martha Washington    Πάτρα
59      Κότας Ηλίας                       19-4-1907      35         ναι        Francesca                Πάτρα
60      Κότας Θεοδόσιος                3-7-1910        39         χηρ       Martha Washington    Πάτρα
61      Κοτζίνος Ηλίας                   18-9-1916      34         ναι        Regina dItalia          Νάπολη
62      Κοτής Νικόλαος                 13-8-1912      23         όχι        Martha Washington    Πάτρα
63      Κοτής Νικόλαος                 16-5-1914      24         όχι        Kaiser Franz Josef I   Πάτρα
64      Κοτσινός Ηλίας                   2-2-1909        24         όχι        Martha Washington    Πάτρα
65      Κουτάς Βασίλειος               26-5-1911      21         όχι        Themistocles            Πειραιεύς
66      Κουτάς Γεώργιος                13-3-1914      35         ναι        Tessaloniki               Πειραιεύς
67      Κουτάς Δημήτριος              21-8-1910      17         όχι        Martha Washington    Πάτρα
68      Κουτάς Σεραφείμ               10-4-1910      38         ναι        Eugenia                   Πάτρα
69      Κουτάς Σεραφείμ               19-3-1912      19         όχι        Themistocles            Πειραιεύς
70      Κουτής Ιωάννης                 10-4-1910      23         όχι        Eugenia                   Πάτρα
71      Κύρος Αθανάσιος               19-3-1912      30         ναι        Themistocles            Πειραιεύς
72      Κύρος Αθανάσιος               10-4-1914      35         ναι        Argentina                 Πάτρα
73      Κύρος Γρηγόριος               10-4-1910      35         ναι        Eugenia                   Πάτρα
74      Κύρος Ιωάννης                   24-9-1910      19         όχι        Altanta                    Πάτρα
75      Κύρος Ιωάννης                   28-8-1912      20         όχι        Carpathia                 Πάτρα
76      Κωστής Αθανάσιος              28-3-1910      38         ναι        Martha Washington    Πάτρα
77      Κωστής Δημήτριος              10-4-1910      34         ναι        Eugenia                   Πάτρα
78      Λάνης Ηλίας                      13-9-1912      20         όχι        Saxonia                   Πάτρα
79      Λάνης Ιωάννης                   15-4-1909      17         όχι        Laura                      Πάτρα
80      Λεκατσάς Παναγιώτης         19-4-1907      28         όχι        Francesca                Πάτρα
81      Μαλτσίκης Γεώργιος           16-5-1914      42         ναι        Kaiser Franz Josef I   Πάτρα
82      Μαντζίκης Γεώργιος            14-3-1912      34         ναι        Alice                       Πάτρα
83      Μαντζίκης Κωνσταντίνος      28-2-1910      35         ναι        Alice                       Πάτρα
84      Μαντζίκης Νικόλαος            26-4-1911      34         ναι        Martha Washington    Πάτρα
85      Μάργαρης Αρίστος             16-5-1914      42         ναι        Kaiser Franz Josef I   Πάτρα
86      Μάργαρης Γεώργιος           24-9-1910      19         όχι        Altanta                    Πάτρα
87      Μάργαρης Γεώργιος           3-4-1911        20         όχι        Germania                Μασσαλία
88      Μάργαρης Δημήτριος          17-9-1909      40         ναι        Martha Washington    Πάτρα
89      Μάργαρης Ηλίας                17-9-1909      18         όχι        Martha Washington    Πάτρα
90      Μηλιώνης Κωνσταντίνος      31-5-1910      39         ναι        Athinai                    Πειραιεύς
91      Μιαρίδης Ηλίας                  28-2-1921      39         ναι        King Alexander         Πειραιεύς
92      Μιερίτης Ηλίας                   26-4-1911      19         όχι        Martha Washington    Πάτρα
93      Μίχος Γεώργιος                  10-4-1910      23         όχι        Eugenia                   Πάτρα
94      Μίχος Δημήτριος                24-9-1910      19         όχι        Altanta                    Πάτρα
95      Μίχος Σεραφείμ                 14-3-1912      23         όχι        Alice                       Πάτρα
96      Μίχος Σεραφείμ                 16-3-1914      26         όχι        Martha Washington    Πάτρα
97      Μπαλάσκα Παναγούλα        27-5-1914      30         ναι        Argentina                 Πάτρα
98      Μπαλάσκας Δημήτριος        13-8-1912      23         όχι        Martha Washington    Πάτρα
99      Μπαλάσκας Δημήτριος        12-7-1915      25         όχι        Vasilefs Constantinos  Πειραιεύς
100     Μπαλάσκας Ηλίας               17-9-1909      23         όχι        Martha Washington    Πάτρα
101     Μπαλάσκας Ηλίας               5-1-1921        35         ναι        King Alexander         Πειραιεύς
102     Μπαλάσκας Κωνσταντίνος    18-6-1907      23         όχι        Gallia                      Πειραιεύς
103     Μπαλάσκας Κωνσταντίνος    27-5-1914      30         ναι        Argentina                 Πάτρα
104     Μπίκας Ιωάννης                 19-4-1907      25         όχι        Francesca                Πάτρα
105     Μπίκας Ιωάννης                 10-4-1914      36         ναι        Argentina                 Πάτρα
106     Μπίμπος Γεώργιος              31-5-1910      38         ναι        Athinai                    Πειραιεύς
107     Μπουμπούρης Γεώργιος      2-4-1914        40         ναι        Laconia (1912)          Πάτρα
108     Μπουμπούρης Κωνσταντ.     10-4-1910      35         ναι        Eugenia                   Πάτρα
109     Μπουμπούρης Σεραφείμ      24-9-1910      32         ναι        Atlanta                    Πάτρα
110     Μπούργος Απόστολος         19-3-1912      24         όχι        Themistocles            Πειραιεύς
111     Μπούργος Ηλίας                30-3-1909      26         ναι        Gallia                      Πειραιεύς
112     Μπούργος Θεοδόσιος         19-3-1912      24         όχι        Themistocles            Πειραιεύς
113     Μπούργος Κωνσταντίνος     13-8-1912      21         όχι        Martha Washington    Πάτρα
114     Μπούργος Παντελής           19-3-1912      19         όχι        Themistocles            Πειραιεύς
115     Μπούργος Σεραφείμ           10-4-1910      27         όχι        Eugenia                   Πάτρα
116     Μπούργος Σεραφείμ           10-4-1914      31         όχι        Argentina                 Πάτρα
117     Μπούργος Σεραφείμ           28-2-1921      37         ναι        King Alexander         Πειραιεύς
118     Μπούργος Φώτιος              10-4-1914      19         όχι        Argentina                 Πάτρα
119     Μπουρδάρας Κώστας          24-9-1910      19         όχι        Atlanta                    Πάτρα
120     Μυλωνάς Ιωάννης               3-4-1911        19         όχι        Germania                Μασσαλία
121     Μυλωνάς Ιωάννης               28-2-1921      26         όχι        King Alexander         Πειραιεύς
122     Μυλωνάς Νικόλαος             3-7-1910        19         όχι        Martha Washington    Πάτρα
123     Μυλωνάς Χρήστος              28-2-1921      30         όχι        King Alexander         Πειραιεύς
124     Ντίκας Ιωάννης                  21-8-1910      22         όχι        Martha Washington    Πάτρα
125     Ντούτσικος Δημήτριος         30-3-1909      23         όχι        Gallia                      Πειραιεύς
126     Ξηντάρας Ηλίας                  15-4-1909      37         ναι        Laura                      Πάτρα
127     Ξηντάρας Ηλίας                  10-4-1914      40         ναι        Argentina                 Πάτρα
128     Ξηντάρας Κώστας               15-4-1909      35         ναι        Laura                      Πάτρα
129     Ξηντάρας Κώστας               2-4-1914        42         ναι        Laconia (1912)          Πάτρα
130     Οικονόμου Κωνσταντίνος     28-2-1910      20         όχι        Alice                       Πάτρα
131     Οικονόμου Στυλιανός          12-7-1915      25         όχι        Vasilefs Constantinos  Πειραιεύς
132     Πανόπουλος Νικόλαος        28-2-1921      27         ναι        King Alexander         Πειραιεύς
133     Παπαγκάκης Σεραφείμ        11-1-1915      44         ναι        Calabria                   Πάτρα
134     Παπαδημητρίου Παναγ.        21-8-1910     26         όχι        Martha Washington    Πάτρα
135     Παπαδής Αθανάσιος            28-3-1912      26         ναι        Kaiserin Auguste Vi.   Νάπολη
136     Παπαδής Μήτρος                28-3-1912      19         όχι        Kaiserin Auguste Vi.   Νάπολη
137     Παπακώστας Παναγιώτης    3-7-1910        19         όχι        Martha Washington    Πάτρα
138     Παπακώστας Στέλιος           12-10-1910     23         όχι        Martha Washington    Πάτρα
139     Παπακώστας Χρήστος         19-4-1907      35         ναι        Francesca                Πάτρα
140     Παπακωστοζάχος Σπυρίδ.    30-3-1909      37         ναι        Gallia                      Πειραιεύς
141     Παπανικολάου Χρυσόστ.       19-4-1907     20         όχι        Francesca                Πάτρα
142     Παπαστάγιος Θεόδωρος      31-5-1910      34         όχι        Athinai                    Πειραιεύς
143     Παπαστεργίου Αθανάσιος    11-12-1906     24         όχι        Gerty                      Πάτρα
144     Παπαστεργίου Δημήτριος     31-5-1910      35         ναι        Athinai                    Πειραιεύς
145     Παππάς Δημήτριος              15-4-1909      30         ναι        Laura                      Πάτρα
146     Παππάς Σπύρος                 28-3-1910      36         ναι        Martha Washington    Πάτρα
147     Παππάς Στέφανος              7-6-1920        27         όχι        Pannonia                 Πάτρα
148     Παππάς Στέφανος              10-1-1921      26         όχι        Pannonia                 Πάτρα
149     Πασής Πέτρος                    12-10-1910     23         όχι        Martha Washington    Πάτρα
150     Ρέλιας Γεώργιος                 2-4-1914        25         όχι        Laconia (1912)          Πάτρα
151     Ρέλιας Ευάγγελος               19-3-1912      24         όχι        Themistocles            Πειραιεύς
152     Ρέλιας Ηλίας                      25-9-1910      20         όχι        Atlanta                    Πάτρα
153     Ρέλιας Πέτρος                    24-9-1910      26         όχι        Atlanta                    Πάτρα
154     Ρέλιας Σεραφείμ                20-1-1921      39         ναι        Megali Hellas            Πειραιεύς
155     Ρέλιος Χρήστος                  31-5-1910      25         όχι        Athinai                    Πειραιεύς
156     Σαμαράς Γεώργιος             20-3-1911      19         όχι        San Giorgio              Νάπολη
157     Σαπούνης Βασίλειος            2-4-1920        38         ναι        Pannonia                 Πάτρα
158     Σαπούνης Δημήτριος           10-4-1910      28         ναι        Eugenia                   Πάτρα
159     Σαπούνης Δημήτριος           7-6-1920        38         ναι        Pannonia                 Πάτρα
160     Σαπούνης Ηλίας                 15-4-1909      19         όχι        Laura                      Πάτρα
161     Σβώλιας Θεοδόσιος            23-6-1907      40         ναι        Gerty                      Πάτρα
162     Σταύρου Ανδρέας               15-4-1909      26         όχι        Laura                      Πάτρα
163     Σταύρου Γεώργιος              21-8-1910      35         ναι        Martha Washington    Πάτρα
164     Σταύρου Ιωάννης               10-4-1910      22         όχι        Eugenia                   Πάτρα
165     Σταύρου Ιωάννης               24-9-1916      24         όχι        Vasilefs Constantinos  Πειραιεύς
166     Σταύρου Κωνσταντίνος        15-4-1909      36         ναι        Laura                      Πάτρα
167     Στεφανής Δημήτριος           10-4-1910      35         ναι        Eugenia                   Πάτρα
168     Στεφανής Δημήτριος           7-6-1920        46         ναι        Pannonia                 Πάτρα
169     Στεφανής Ιωάννης              10-4-1910      32         ναι        Eugenia                   Πάτρα
170     Στικάδης Αθανάσιος            31-5-1910      35         ναι        Athinai                    Πειραιεύς
171     Τραχανής Δημήτριος           10-4-1910      20         όχι        Eugenia                   Πάτρα
172     Τραχανής Ευάγγελος Δ.      20-1-1921      28         ναι        Megali Hellas            Πειραιεύς
173     Τραχανής Σεραφείμ            15-4-1909      20         όχι        Laura                      Πάτρα
174     Τριανταφυλλιάς Βασίλειος    3-7-1912        21         όχι        Themistocles            Πειραιεύς
175     Τριανταφυλλιάς Βασίλειος    24-9-1916      25         όχι        Vasilefs Constantinos  Πειραιεύς
176     Τριανταφυλλιάς Δημήτρ. 1   28-2-1910      18         όχι        Alice                       Πάτρα
177     Τριανταφυλλιάς Δημήτρ. 2   29-9-1910      19         όχι        Oceania                   Πάτρα
178     Τριανταφυλλιάς Λάμπρος     22-8-1906      29         όχι        Brooklyn                  Μασσαλία
179     Τριανταφυλλιάς Νικόλαος    3-4-1911        28         όχι        Germania                Μασσαλία
180     Τριανταφυλλιάς Παναγ.       21-4-1911      24         όχι        Re dItalia               Νάπολη
181     Τριανταφυλλιάς Φώτιος       21-8-1910      19         όχι        Martha Washington    Πάτρα
182     Τριανταφυλλιάς Χρήστος     19-4-1907      34         ναι        Francesca                Πάτρα
183     Τριανταφυλλιάς Χρήστος     2-4-1914        40         ναι        Laconia (1912)          Πάτρα
184     Τριάντης Γεώργιος             14-6-1909      23         όχι        Martha Washington    Πάτρα
185     Τριάντης Γεώργιος             2-4-1920        34         ναι        Pannonia                 Πάτρα
186     Τριάντης Ηλίας                   2-4-1914        17         όχι        Laconia (1912)          Πάτρα
187     Τριάντης Νικόλαος             13-2-1917      25         όχι        Giuseppe Verdi         Νάπολη
188     Τσάκας Ιωάννης                 16-3-1914      19         όχι        Martha Washington    Πάτρα
189     Τσάμης Χαράλαμπος           9-7-1914        24         όχι        Belvedere                Πάτρα
190     Τσαντής Αθανάσιος             10-4-1910      30         ναι        Eugenia                   Πάτρα
191     Τσαντής Ηλίας                   19-4-1907      24         όχι        Francesca                Πάτρα
192     Τσαντής Ιωάννης                10-4-1910      34         ναι        Eugenia                   Πάτρα
193     Τσάπας Στέλιος                  19-4-1907      35         ναι        Francesca                Πάτρα
194     Τσάπος Κωνσταντίνος         31-5-1910      20         όχι        Athinai                    Πειραιεύς
195     Τσιάντης Αθανάσιος            17-5-1910      30         ναι        Martha Washington    Πάτρα
196     Τσιάντης Αθανάσιος            16-5-1914      38         ναι        Kaiser Franz Josef I   Πάτρα
197     Τσιάντης Ηλίας                   20-1-1921      28         όχι        Megali Hellas            Πειραιεύς
198     Τσιάντης Ιωάννης               12-9-1915      29         ναι        Patris                      Πειραιεύς
199     Τσιάντης Ιωάννης               28-2-1921      46         ναι        King Alexander         Πειραιεύς
200     Τσιάντης Κώστας                2-4-1914        37         ναι        Laconia (1912)          Πάτρα
201     Τσιάντης Νικόλαος             14-3-1912      19         όχι        Alice                       Πάτρα
202     Τσιάντης Φίλιππος              21-10-1912     25         όχι        La Touraine             Χάβρη
203     Τσιάντης Φίλιππος              16-5-1914      26         όχι        Kaiser Franz Josef I   Πάτρα
204     Τσιάπας Χρυσόστομος         10-4-1914      18         όχι        Argentina                 Πάτρα
205     Τσιώλης Γεώργιος              15-4-1909      35         ναι        Laura                      Πάτρα
206     Τσιώτας Νικόλαος              28-2-1910      20         όχι        Alice                       Πάτρα
207     Τσιώτας Χαράλαμπος          21-8-1910      29         ναι        Martha Washington    Πάτρα
208     Τσώτας Δημήτριος              12-10-1910     28         ναι        Martha Washington    Πάτρα
209     Τσώτας Δημήτριος              10-4-1914      30         ναι        Argentina                 Πάτρα
210     Τσώτας Ηλίας Ι.                  30-3-1909      23         όχι        Gallia                      Πειραιεύς
211     Τσώτας Σεραφείμ               2-4-1914        19         όχι        Laconia (1912)          Πάτρα
212     Φλωράκης Σεραφείμ           28-8-1910      20         όχι        Patris                      Πειραιεύς
213     Χατζηγιάννης Δημήτριος      2-2-1909        20         όχι        Martha Washington    Πάτρα
214     Χατζηγιάννης Κώστας          24-9-1910      38         ναι        Atlanta                    Πάτρα
215     Χατζηθάνος Γεώργιος         18-6-1910      19         όχι        Columbia                 Πάτρα
216     Χατζηθάνος Κωνσταντίνος    19-3-1912      19         όχι        Themistocles            Πειραιεύς
217     Χατζηθάνος Χρήστος           2-2-1909        18         όχι        Martha Washington    Πάτρα
218     Χολέβας Αθανάσιος            20-3-1911      35         ναι        San Giorgio              Νάπολη
219     Χολέβας Αθανάσιος            18-9-1916      40         ναι        Regina dItalia          Νάπολη
220     Χολέβας Δημήτριος             3-4-1911        19         όχι        Germania                Μασσαλία
221     Χολέβας Κωνσταντίνος        28-9-1906      25         όχι        Sofia Hohenberg       Πάτρα
222     Χουλιάρας Δημήτριος          10-4-1914      29         ναι        Argentina                 Πάτρα
223     Χουλιάρας Δημήτριος          2-4-1920        36         ναι        Pannonia                 Πάτρα
224     Χουλιάρας Χρήστος            21-8-1910      23         όχι        Martha Washington    Πάτρα
225     Χριστοδουλιάς Ιωάννης       26-5-1909      32         όχι        Alice                       Πάτρα
226     Χριστοδουλιάς Κωνσταντ.     9-1-1914       33         όχι        Themistocles            Πειραιεύς



5. Χρονικό μετανάστευσης


1. Η αρχή – Οι πρωτοπόροι

   Ο πρώτος άνθρωπος της Φουρνάς που πήγε μετανάστης στην Αμερική - πιθανότατα - ήταν ο Σεραφείμ Παπαγκάκης (Papagakis). Πήγε το έτος 1904 και εργάστηκε σε τόπο της Βιρτζίνια. Έμεινε μέχρι το 1908 και μετά επέστρεψε. Ξαναπήγε το 1914.
   Η συνέχεια έγινε το 1906, με τρία ταξίδια (1 ομαδικό και 2 μεμονωμένα) που  έκαναν 4 τολμηροί νέοι άνθρωποι της Φουρνάς. Πιο συγκεκριμένα :
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από το Λάμπρο Τριανταφυλλιά. Από την Ελλάδα πήγε πρώτα με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Μασσαλίας, στις 4 Αυγούστου αναχώρησε με το πλοίο “Brooklyn” και στις 22 Αυγούστου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 29 ετών. Δήλωσε αγρότης-καλλιεργητής (cultivator) και - με 30 $ στην τσέπη - πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφείμ Καντερές.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Κωνσταντίνο Χολέβα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 11 Σεπτεμβρίου 1906 ταξίδεψε με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 28 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 25 ετών. Δήλωσε εργάτης και με 18 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Κουρέλης.
   Η μοναδική ομαδική αναχώρηση στο 1906 έγινε από δύο άτομα, τους Δημ. Κατσούλη και Αθαν. Παπαστεργίου. Στις 28 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Gerty” και στις 11 Δεκεμβρίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Τα υπάρχοντα  στοιχεία μας πληροφορούν επίσης ότι :
·         Ο Δημήτριος Κατσούλης ήταν 28 ετών. Τελικός προορισμός του (με 15 $ στην τσέπη) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον συμπατριώτη του Δημήτριο Κολιό[5].
·         Ο Αθανάσιος Παπαστεργίου ήταν 24 ετών. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, με “δικό του άνθρωπο” εκεί το Λάμπρο Τριανταφυλλιά[6].
   Επιπλέον αυτών, το 1906 πήγε στην Αμερική και ο Αρίστος Μάργαρης, στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Ήταν τότε 34 ετών και παντρεμένος.


2. Αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 3 ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια, αλλά με μεγάλους αριθμούς μεταναστών. Συνολικά έφυγαν 16 άτομα της Φουρνάς. Αναλυτικά :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 ήταν πολυπληθής και αριθμούσε 10 άτομα! Περιλάμβανε τους : Ηλ. Βαγγέλα, Κων. Καραμουσλή, Ηλ. Κότα, Παν. Λεκατσά, Ιωάν. Μπίκα, Χρ. Παπακώστα, Χρυσ. Παπανικολάου, Χρ. Τριανταφυλλιά, Ηλ. Τσαντή και Στ. Τσάπα. Στις 30 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Francesca” και στις 19 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :
·         Ο Ηλίας Βαγγέλας ήταν 20 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και με 16 $ έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ηλίας Τσώρας.
·         Ο Κωνσταντίνος Καραμουσλής ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 15 $) στη Νέα Υόρκη, όπου είχε φίλο το Νικόλαο Ράγκο.
·         Ο Ηλίας Κότας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του (με 12 $ στην τσέπη) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, με γνωστό του εκεί το φίλο Ηλία Τσιώνα.
·         Ο Παναγιώτης Λεκατσάς ήταν 28 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 45 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Νικόλαο Χολέβα.

Πλοίο Francesca”  (Photo: Maurizio Eliseo Collection)

·         Ο Ιωάννης Μπίκας ήταν 25 ετών. Είχε 26 $ για τα πρώτα του έξοδα και έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Πέτρος Δεδούσης.
·         Ο Χρήστος Παπακώστας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με μόλις 10 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νίκο Χολέβα.
·         Ο Χρυσόστομος Παπανικολάου ήταν 20 ετών. Τελικός προορισμός του (με 20 $ στην τσέπη) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικ. Γαλλής[7].
·         Ο Χρήστος Τριανταφυλλιάς ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Ως εργάτης, με 15 $ για τα πρώτα έξοδα, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Πέτρο Δεδούση.
·         Ο Ηλίας Τσαντής ήταν 24 ετών. Έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Ν. Γαλλής.
·         Ο Στέλιος Τσάπας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Κατσούλη.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 2 άτομα, τους : Νικ. Δημητράκη και Κων. Μπαλάσκα. Στις 25 Μαΐου. Από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Gallia” και στις 18 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Νικόλαος Δ. Δημητράκης ήταν τότε 43 ετών και παντρεμένος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 18 $ για τα πρώτα έξοδα) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ηλίας Γκιώρας.
·         Ο Κωνσταντίνος Μπαλάσκας ήταν 23 ετών. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 11 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο συμπατριώτη του Ν. Γαλλή.


   Η τρίτη (και τελευταία)  ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τετραμελή ομάδα, που απαρτίστηκε από τους : Δημ. Γρηγοτσιώτη, … Θεοχάρη, Ανδ. Καραγιάννη και Θεοδ. Σβώλια. Στις 31 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας αναφέρει ότι :
·         Ο Δημήτριος Γρηγοτσιώτης (Grigotziotis) ήταν 18 ετών. Γεννήθηκε στη Φουρνά, αλλά ως τόπο τελευταίας διαμονής δήλωσε τη Λαμία. Ήταν εργάτης και με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Νικόλαος Γαλλής.
·         Ο ……….[8]  Θεοχάρης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης και με 10 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Δημήτριο Σ. Κατσούλη.
·         Ο Ανδρέας Καραγιάννης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του (με 12 $) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Σεραφείμ Καντερέ.
·         Ο Θεοδόσιος Σβώλιας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης και με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη,, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Δεδούσης.
   Επιπλέον αυτών, το 1907 πήγαν στην Αμερική και οι μετανάστες : Αθανάσιος Χολέβας, 31 ετών και παντρεμένος, στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, Γεώργιος Κουτάς, 28 ετών και παντρεμένος, στη Μασαχουσέτη και Ευάγγελος Βέτσικας. 26 ετών και παντρεμένος, σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.


3. Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 6 μεταναστευτικά ταξίδια (4 ομαδικά και 2 μεμονωμένα) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 26 άνθρωπου της Φουρνάς. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από 4 άτομα και περιλάμβανε τους : Ιωάν. Καλαντζή, Ηλ. Κοτσινό, Δημ. Χατζηγιάννη και Χρ. Χατζηθάνο. Στις 16 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 2 Φεβρουαρίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Ιωάννης Καλαντζής ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Αγγελική. Ως εργάτης, με 35 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Παπαδογούλας[9].
·         Ο Ηλίας Κοτσινός ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Γεώργιος. Με 18 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Μπαλάφας.
·         Ο Δημήτριος Χατζηγιάννης ήταν 20 ετών. Στη Φουρνά είχε τον πατέρα του Κωνσταντίνο. Ως εργάτης, με 21 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Γ. Μπαλάφα.
·         Ο Χρήστος Χατζηθάνος ήταν 18 ετών. Τελικός προορισμός του (με 18 $) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάν. Κλίτσης.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από τετραμελή ομάδα, που συγκροτήθηκε από τους : Ηλ. Μπούργο, Δημ. Ντούτσικο, Σπ. Παπακωστοζάχο και Ηλ. Τσώτα. Στις 6 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Gallia” και στις 30 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει ότι :
·         Ο Ηλίας Μπούργος ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Διονυσίτσα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 12 $ στην τσέπη) στην πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, , κοντά στο συμπατριώτη του Νικόλαο Χολέβα.
·         Ο Δημήτριος Ντούτσικος (Doutzikos) ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Ανδρέας. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 12 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Δημήτριο Σταμέλο[10].
·         Ο Σπυρίδων Παπακωστοζάχος ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αρετή. Με 11 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Νικόλαος Χολέβας.
·         Ο Ηλίας Ι. Τσώτας (Elia S. Tsotas) ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Στυλιανός. Τελικός προορισμός του (με 12 $) ήταν η Νέα Υόρκη για δουλειά εργάτη, κοντά στον πατέρα του.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε 13 άτομα και περιλάμβανε τους : Κώσ. Αρβανίτη, Μάρ. Βαγγέλα, Ιωάν. Βαρλάμη, Ηλ. Κατσιούλη, Ιωάν. Λάνη, Ηλ. Ξηντάρα, Κώσ. Ξηντάρα, Δημ. Παππά, Ηλ. Σαπούνη, Ανδ. Σταύρου, Κων. Σταύρου, Σερ. Τραχανή και Γεώρ. Τσιώλη. Στος 29 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Laura” και στις 15 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :
·         Ο Κώστας Αρβανίτης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Αγουρίτσα. Ως εργάτης, με 10 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Υφαντής.
·         Ο Μάρκος Βαγγέλας ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Ηλία.
·         Ο Ιωάννης Βαρλάμης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Ελένη. Ως εργάτης, με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Βασιλείου[11].
·         Ο Ηλίας Κατσιούλης ήταν 24 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Νίκος. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 10 $ για τα πρώτα έξοδα) στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Νικόλαο Κατσιούλη.
·         Ο Ιωάννης Λάνης ήταν 17 ετών. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 40$ στην τσέπη) ήταν η πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο θείο του Ηλία Μάργαρη.
·         Ο Ηλίας Ξηντάρας ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σταυρούλα. Πήγαινε για δουλειά εργάτη, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Σταμέλος.
·         Ο Κώστας Ξηντάρας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Στη Φουρνά είχε τη γυναίκα του Μαντζουράνα. Με 9 $ μόλις, αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Δημήτριο Σταμέλο.
·         Ο Δημήτριος Παππάς ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φωτεινή. Ως εργάτης, με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Μπαλάφας.
·         Ο Ηλίας Σαπούνης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη, με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, ήταν το Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος του Χρ. Σταύρου.
·         Ο Ανδρέας Σταύρου ήταν 26 ετών, Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη, με 15 $ στην τσέπη, στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Γεώργιο Μπαλάφα.
·         Ο Κωνσταντίνος Σταύρου ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σταυρούλα. Με 11 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στον ξάδερφό του Χρήστο Σταύρου.
·         Ο Σεραφείμ Τραχανής ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Ως εργάτης (με 12 $) πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Στόβας.
·         Ο Γεώργιος Τσιώλης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Αρετή. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 10 $ στην τσέπη) στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Υφαντή.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Ιωάννη Χριστοδουλιά. Στις 10 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Alice” και στις 26 Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 32 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Δημήτριος. Έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Άμπριτζ[12] της Πενσυλβάνια, κοντά στο φίλο του Αθανάσιο Αναστασόπουλο.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Γεώργιο Τριάντη. Στις 31 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 14 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 23 ετών. Στη Φουρνά είχε τον πατέρα του Χαράλαμπο. Ως εργάτης σε φάρμα, με 18 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Τσιγαρίδας.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από τρία άτομα, τους : Δημ. Μάργαρη, Ηλ. Μάργαρη και Ηλ. Μπαλάσκα. Στις 4 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 17 Σεπτεμβρίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Δημήτριος Μάργαρης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Ο τελικός του προορισμός (με 25 $ στην τσέπη) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά σε φίλο του (δυσανάγνωστο όνομα).
·         Ο Ηλίας Μάργαρης ήταν 18 ετών. Τον πατέρα του στην πατρίδα έλεγαν Δημήτριο. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Μάντσεστερ[13] του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στον ξάδερφό του Χρήστο Σταύρου.
·         Ο Ηλίας Μπαλάσκας ήταν 23 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αγγελική. Έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $) στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον αδερφό του Κωνστ. Μπαλάσκα.


4. Κορύφωση της μετανάστευσης στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 12 μεταναστευτικά ταξίδια (8 ομαδικά και 4 μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά, το 1910 έφυγαν 58 άνθρωποι της Φουρνάς! Ας παρακολουθήσουμε τη χρονική διαδρομή και τα άλλα συνοδευτικά στοιχεία :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τετραμελή ομάδα, που συγκροτήθηκε από τους: Κων. Μαντζίκη, Κων. Οικονόμου, Δημ. Τριανταφυλλιά και Νικ. Τσιώτα. Στις 7 Φεβρουαρίου από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Alice” και στις 28 Φεβρουαρίου έφτασαν στην Αμερική. Τα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν επίσης ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Μαντζίκης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Τελικός προορισμός του (με 25 $) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Κρητικός.
·         Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Ηλίας. Με 20 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Γεώργιο Κρητικό.
·         Ο Δημήτριος Τριανταφυλλιάς ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Πέτρος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο Δ. Σταμέλο.
·         Ο Νικόλαος Τσιώτας ήταν 20 ετών. Στη Φουρνά είχε τον πατέρα του Στυλιανό. Ως εργάτης, με 20 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Pawtucket της πολιτείας Ροντ Άιλαντ, όπου ήταν ο αδελφός του Λ. Τσιώτας.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από 2 άτομα, τους Αθαν. Κωστή και Σπ. Παππά. Στις 14 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 28 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Αθανάσιος Κωστής ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 35 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Δ. Σταμέλο.
·         Ο Σπύρος Παππάς ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Στη Φουρνά είχε τη γυναίκα του Κατίνα. Τελικός προορισμός του (με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα) για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδελφό του Δ. Παππά.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 ήταν η πολυαριθμότερη στη μεταναστευτική ιστορία της Φουρνάς. Περιλάμβανε 19 άτομα, τους : Χρ. Αντωνίου, Ιωάν. Αρβανίτη, Κώσ. Καραγιάννη, Νικ. Καραστέργιο, Ευάγ. Κάρτα, Σερ. Κουτά, Ιωάν. Κουτή, Γρηγ. Κύρο, Δημ. Κωστή, Γεώρ. Μίχο, Κων. Μπουμπούρη, Σερ. Μπούργο, Δημ. Σαπούνη, Ιωάν. Σταύρου, Δημ. Στεφανή, Ιωάν. Στεφανή, Δημ. Τραχανή, Αθαν. Τσαντή και Ιωάν. Τσαντή. Στις 21 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Eugenia” και στις 10 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Χρήστος Αντωνίου ήταν 23 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αγόρω. Προορισμός του, με 48 $ για τα πρώτα έξοδα, σε δουλειά εργάτη ήταν η Χάιντενβιλ της Μασαχουσέτης, κοντά στο φίλο του Α. Παπακωστάκη.
·         Ο Ιωάννης Αρβανίτης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Θεωνία. Με 40 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στην Χάιντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν φίλος του Γ. Παπακωστάκης.
·         Ο Κώστας Καραγιάννης ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 35 $ στην τσέπη) στην πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χ. Παπακαριάς.
·         Ο Νικόλαος Καραστέργιος ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στη Φουρνά ήταν η γυναίκα του Σταυρούλα. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 25 $) στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Μ. Σταθογιάννης.
·         Ο Ευάγγελος Κάρτας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγγελική. Ο τελικός προορισμός του (με 33 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα) για δουλειά εργάτη ήταν το Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Ν. Γαλλή.
·         Ο Σεραφείμ Κουτάς ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Ως εργάτης, με 30 $ μαζί του, πήγαινε για δουλειά στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ν. Χολέβας.
·         Ο Ιωάννης Κουτής (Koutis) ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Κατίνα. Με 15 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Κ. (ή Χ.) Μπαλάσκας.
·         Ο Γρηγόριος Κύρος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ουρανία. Έψαχνε για δουλειά εργάτη, με 25 $ για πρώτα έξοδα, στο Ντάβενπορτ[14] της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Α. Παπακαΐτης.
·         Ο Δημήτριος Κωστής ήταν 34 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στην πατρίδα ήταν η γυναίκα του Ελένη. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Σ. Χειμώνα.
·         Ο Γεώργιος Μίχος ήταν 23 ετών. Ο πατέρα του λεγόταν Ιωάννης. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Δ. Σταμέλο.
·         Ο Κωνσταντίνος Μπουμπούρης (Boubouris) ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγουρίτσα. Ως εργάτης, αναζητούσε δουλειά (είχε 25 $ στην τσέπη) αρχικά[15] στη Νέα Υόρκη, με γνωστό του εκεί τον Γ. Σταμούλη[16].
·         Ο Σεραφείμ Μπούργος ήταν 27 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Παρασκευή. Έψαχνε για δουλειά εργάτη, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη[17], με γνωστό του εκεί τον Γ. Σταμούλη.
·         Ο Δημήτριος Σαπούνης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χαρίκλεια. Ο τελικός προορισμός του (με 28 $ για πρώτα έξοδα) σε δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Μ. Σταθογιάννης.
·         Ο Ιωάννης Σταύρου ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Δημήτριος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στην πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο φίλο του Ν. Γαλλή.
·         Ο Δημήτριος Στεφανής ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευγενία. Ως εργάτης, με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη[18], όπου ήταν ο φίλος του Α. Παπακεντρή.
·         Ο Ιωάννης Στεφανής ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αθηνά. Έψαχνε για δουλειά εργάτη, με 30 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Καλτσά.
·         Ο Δημήτριος Τραχανής ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη[19], όπου ήταν ο φίλος του Επ. Μπαλαφούτης.
·         Ο Αθανάσιος Τσαντής (Tsandis) ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευγενία. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $) ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Πέτρο Τσιάντη.
·         Ο Ιωάννης Τσαντής ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Τη γυναίκα του έλεγαν Αναστασία. Με 40 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Χειμώνας.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Αθανάσιο Τσιάντη. Στις 2 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Martha Washington” και στις 17 Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 30 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ευγενία. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Π. Τσιάντης.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε 7 άτομα και τη συγκρότησαν οι : Κων. Μηλιώνης, Γεώρ. Μπίμπος, Θεόδ. Παπαστάγιος, Δημ. Παπαστεργίου, Χρ. Ρέλιος, Αθαν. Στικάδης και Κων. Τσάπος. Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 31 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επιπλέον ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Μηλιώνης ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Θεοδώρα. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 25 $ για τα πρώτα έξοδα) στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Μπόλαρης.
·         Ο Γεώργιος Μπίμπος ήταν 38 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 32 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Μπόλαρη.
·         Ο Θεόδωρος Παπαστάγιος (Papastaghion) ήταν 40 ετών. Προορισμός του με 40 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Μπαλάσκας.
·         Ο Δημήτριος Παπαστεργίου (Papasterghion) ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη, με 40 $ για τα πρώτα έξοδα στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Ηλίας Μπαλάσκας.
·         Ο Χρήστος Ρέλιος ήταν 25 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Γιαννούλα. Ως εργάτης με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στο Κλήβελαντ του Οχάιο, κοντά στο φίλο του Παναγιώτη Καλτσά.
·         Ο Αθανάσιος Στικάδης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του, με 25 $ στην τσέπη, για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη κοντά σε συγγενή του.
·         Ο Κωνσταντίνος Τσάπος ήταν 20 ετών. Στη Φουρνά είχε τη μητέρα του. Ήταν εργάτης και με 25 $ πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μπριτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Μπαλάσκας.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Χατζηθάνο. Στις 30 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Columbia” και στις 18 Ιουνίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 19 ετών. Δήλωσε υποδηματοποιός  (shoemaker). Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, κοντά στον αδελφό του Λ. Χατζηθάνο.
   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τέσσερα άτομα, τους : Απ. Κότα, Θεοδ. Κότα, Νικ. Μυλωνά και Παν. Παπακώστα. Στις 20 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Ιουλίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Απόστολος Κότας (Cotas) ήταν 27 ετών. Στη Φουρνά είχε τον αδερφό του Νικόλαο. Με 30 $ μαζί τους πήγαινε στην πόλη Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο θείος του Γ. Κότας.
·         Ο Θεοδόσιος Κότας ήταν 39 ετών και χήρος. Ο αδελφός του στη Φουρνά λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του (με 30 $ στην τσέπη) ήταν η πόλη Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Γ. Κότα.
·         Ο Νικόλαος Μυλωνάς ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 34 $) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ι. Κλίτσης.
·         Ο Παναγιώτης Παπακώστας ήταν 19 ετών. Τον πατέρα του στο χωριό έλεγαν Κώστα. Με 35 $ για τα αναγκαία έξοδα, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Δ. Στάντος.
   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε επτά άτομα. Συγκροτήθηκε από τους : Δημ. Κουτά, Ιωάν. Ντίκα, Παν. Παπαδημητρίου, Γεώρ. Σταύρου, Φώτ. Τριανταφυλλιά, Χαρ. Τσιώτα και Χρ. Χουλιάρα. Στις 8 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 21 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :
·         Ο Δημήτριος Κουτάς (Coutas) ήταν τότε 17 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον,  όπου ήταν ο πατέρας του Σ. Κουτάς.
·         Ο Ιωάννης Ντίκας (Dicas) ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Χαράλαμπος. Ο τελικός προορισμός του (με 24 $) για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Κ. (ή Χ) Τραχανής.
·         Ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου ήταν 26 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Ιωάννης. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Γαλλής.
·         Ο Γεώργιος Σταύρου ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγγελική. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Α. Σταύρου.
·         Ο Φώτιος Τριανταφυλλιάς ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 25 $) στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Κ. (ή Χ.) Μπαλάσκας.
·         Ο Χαράλαμπος Τσιώτας (Tsiotas) ήταν 29 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Αγουρίτσα. Ως εργάτης σε φάρμα, με 25 $ για τα πρώτα αναγκαία έξοδα, πήγαινε στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Χολέβας.
·         Ο Χρήστος Χουλιάρας ήταν 23 ετών. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Δημήτριο. Με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Ελ. Μπαλάσκα.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Σεραφείμ Φλωράκη. Στις 13 Αυγούστου, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 28 Αυγούστου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του (με 22 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος[20] του Σεραφείμ Κλίτσης.
   Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από οκτώ άτομα και περιλάμβανε τους : Ιωάν. Κύρο, Γεώρ. Μάργαρη, Δημ. Μίχο, Σερ. Μπουμπούρη, Κώσ. Μπουρδάρα, Ηλ. Ρέλια, Πέτ. Ρέλια και Κώσ. Χατζηγιάννη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 5 Σεπτεμβρίου αναχώρησαν με το πλοίο “Atlanta” και στις 24 Σεπτεμβρίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει ότι :
·         Ο Ιωάννης Κύρος ήταν 19 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του λεγόταν Σωτήριος. Πήγαινε για δουλειά, με 25 $ στην τσέπη, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάν. Κλίτσης.
·         Ο Γεώργιος Μάργαρης ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Στη Φουρνά ήταν ο πατέρας του Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Σ. Κλίτση.
·         Ο Δημήτριος Μίχος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στο Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Κ. (ή Χ.) Μπαλάσκας.
·         Ο Σεραφείμ Μπουμπούρης (Boubouris) ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κούλα. Τελικός προορισμός του, με 25 $ στην τσέπη για δουλειά εργάτη σε φάρμα ήταν η Νέα Υόρκη, , κοντά στο φίλο του Σ. Κλίτση.
·         Ο Κώστας Μπουρδάρας ήταν 19 ετών. Δήλωσε υπηρέτης (servant). Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Κ. (ή Χ.) Μπαλάσκα.
·         Ο Ηλίας Ρέλιας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Στέλιος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη, με 27 $ μαζί του, στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Ηλίας Μπαλάσκας.
·         Ο Πέτρος Ρέλιας ήταν 26 ετών (αδελφός του Ηλία). Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Στέλιος. Με 28 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Ηλίας Μπαλάσκας.
·         Ο Κώστας Χατζηγιάννης ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Προορισμός του (με 35 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε φίλο του τον Ιωάννη Κλίτση.
   Η τέταρτη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Δημήτριο Τριανταφυλλιά (Tryandafilias). Στις 12 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Oceania” και στις 29 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Πέτρος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κ. (ή Χ) Σταθογιάννη.
   Η όγδοη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τρία άτομα, τους : Στ. Παπακώστα, Πέτ. Πασή και Δημ. Τσώτα. Στις 26 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington  και στις 12 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Στέλιος Παπακώστας ήταν 23 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ως τόπο γέννησης δήλωσε τη Φουρνά, αλλά ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ για τα πρώτα έξοδα) στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Μπαλάσκας.
·         Ο Πέτρος Πασής (Passis) ήταν 23 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Αγγέλω. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στο συγγενή του Κ. (ή Χ.) Μπαλάσκα.
·         Ο Δημήτριος Τσώτας ήταν 28 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σταυρούλα. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $) ήταν η πόλη Pawtucket του Ροντ Άιλαντ, όπου ήταν ο ανεψιός του Ν. Τσώτας.



5. Σημαντική ελάττωση του αριθμού μεταναστών στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 5 μεταναστευτικά ταξίδια (3 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 16 άτομα της Φουρνάς. Αναλυτικά έχουμε :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από τέσσερα άτομα. Αυτά ήταν οι : Νικ. Αναστασόπουλος, Κων. Αντωνέτσης, Γεώρ. Σαμαράς και Αθαν. Χολέβας. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο μέχρι την Ιταλία. Στις 5 Μαρτίου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης επιβιβάστηκαν στο πλοίο “San Giorgio” και στις 20 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Νικόλαος Αναστασόπουλος ήταν τότε 19 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Ευθυμία. Πήγαινε για δουλειά εργάτη, με 25 $  για τα πρώτα έξοδα, στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο θείο του Νικόλαο Χολέβα.
·         Ο Κωνσταντίνος Αντωνέτσης ήταν 19 ετών. Στη Φουρνά είχε τη μητέρα του Αθηνά. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον πατέρα του Σπύρο Αντωνέτση.
·         Ο Γεώργιος Σαμαράς ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Έψαχνε για δουλειά εργάτη, με 30 $ μαζί του, στην πόλη Εκόνομι (Economy) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λούης Χατζηθάνος.
·         Ο Αθανάσιος Χολέβας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Βασιλική. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $) ήταν η πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδελφό του Κωνσταντίνο Χολέβα. Για τον Αθανάσιο Χολέβα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξαναπάει την περίοδο 1907-08 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε οκτώ άτομα και συγκροτήθηκε από τους : Νικ. Δημητράκη, Κώσ. Καλιαντέρη, Σωτ. Καλιαντέρη, Βασ. Κλέτσα, Γεώργ. Μάργαρη, Ιωάν. Μυλωνά, Νικ. Τριανταφυλλιά και Δημ. Χολέβα. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι τη Γαλλία. Στις 18 Μαρτίου, από το γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Germania” και στις 3 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει ακόμη ότι :
·         Ο Νικόλαος Δημητράκης ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-καλλιεργητής (cultivator). Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Πήγαινε για δουλειά, με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Μπαλάσκας.
·         Ο Κώστας Καλιαντέρης (Kaliantaris) ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Παναγιώτα. Ως καλλιεργητής-αγρότης, με 25 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Πέτρος Τσιάντης.
·         Ο Σωτήρης Καλιαντέρης (Calianteris) ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευάγγελος. Με 21 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στο φίλο του Ηλία Μπαλάσκα.
·         Ο Βασίλειος Κλέτσας ήταν 20 ετών. Ήταν αγρότης-καλλιεργητής. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Προορισμός του, με 25 $, ήταν το Νιούπορτ Νιους (Newport News) της Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Κλέτσα.
·         Ο Γεώργιος Μάργαρης ήταν 20 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Ελένη. Ως αγρότης-καλλιεργητής, με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον πατέρα του Δημήτριο Μάργαρη.
·         Ο Ιωάννης Μυλωνάς ήταν 19 ετών. Στη Φουρνά ήταν η μητέρα του Θεοδώρα. Αναζητούσε δουλειά αγρότη-καλλιεργητή (με 23 $ στην τσέπη) στο Σαιν Τζόε[21] του Αϊντάχο, κοντά στον πατέρα του Κώστα Μυλωνά.
·         Ο Νικόλαος Τριανταφυλλιάς ήταν 28 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Τελικός προορισμός του για δουλειά αγρότη-καλλιεργητή, με 25 $ μαζί του, ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λούης Μπαλάς.
·         Ο Δημήτριος Χολέβας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Έψαχνε για δουλειά αγρότη-καλλιεργητή (με 25 $) στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Τρακανιώτη.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Παναγιώτη Τριανταφυλλιά. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο στην Ιταλία. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης έφυγε με το πλοίο “Re dItalia” και στις 21 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 24 ετών. Με 30 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Μπαλάσκας.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους Νικ. Μαντζίκη και Ηλ. Μιερίτη. Στις 10 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 26 Απριλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε επιπλέον ότι :
·         Ο Νικόλαος Μαντζίκης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Κατίνα. Ως εργάτης σε φάρμα (με 25 $) αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κ. (ή Χ.) Σταθογιάννης.
·         Ο Ηλίας Μιερίτης (Mieritis) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Προορισμός του, με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, για δουλειά εργάτη σε φάρμα, ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στο φίλο του Σ. Οικονόμου.
   Η δεύτερη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από το Βασίλειο Κουτά. Στις 6 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Themistocles” και στις 26 Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 21 ετών. Η αδελφή του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Πηνελόπη. Έψαχνε για δουλειά (με 25 $ μαζί του) στο Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια, κοντά στο θείο του Γεώργιο Κουτά.



6. Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1912

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 9 μεταναστευτικά ταξίδια (4 ομαδικά και 5 από μεμονωμένους). Συνολικά έφυγαν 27 άνθρωποι της Φουρνάς. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από πέντε άτομα. Τη συγκρότησαν οι : Χαρ. Αντωνέτσης, Γεώρ. Καπλάνης, Γεώργ. Μαντζίκης, Σερ. Μίχος και Νικ. Τσιάντης. Στις 26 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Alice” και στις 14 Μαρτίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ακόμη ότι:
·         Ο Χαράλαμπος Αντωνέτσης ήταν 26 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Αικατερίνη. Ως εργάτης, με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Στέλιος Οικονόμου.
·         Ο Γεώργιος Καπλάνης ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κυριακούλα. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στο φίλο του Νικόλαο Τριανταφυλλιά.
·         Ο Γεώργιος Μαντζίκης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ναύτης (sailor). Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Θεοδώρα. Έψαχνε για δουλειά, με 23 $ στην τσέπη, στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφείμ Κοντογιάννης.
·         Ο Σεραφείμ Μίχος ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του, με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, σε δουλειά εργάτη, ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στο θείο του Κωνσταντίνο Κοντογιάννη.
·         Ο Νικόλαος Τσιάντης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Κωνσταντίνος. Ως εργάτης, με 25 $ μαζί του, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Μπαλάσκα.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε 9 άτομα και περιλάμβανε τους : Νικ. Αντωνή, Δημ. Κατσούλη, Σερ. Κοντά, Αθαν. Κύρο, Απόσ. Μπούργο, Θεοδ. Μπούργο, Παντ. Μπούργο, Ευάγ. Ρέλια και Κων. Χατζηθάνο. Στις 24 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, η ομάδα επιβιβάστηκε στο ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 19 Μαρτίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :
·         Ο Νικόλαος Αντωνής (Antonis) ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αγορίτσα. Ως εργάτης, με 30 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στην πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο θείος του Λουκάς Μάργαρης.
·         Ο Δημήτριος Κατσούλης ήταν 24 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Έψαχνε για δουλειά εργάτη, με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, στην πόλη Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο αδελφός του.
·         Ο Σεραφείμ Κουτάς (Kontas) ήταν 19 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του (με 25 $) ήταν η πόλη Πέτερσμπουργκ της  Βιρτζίνια, με γνωστό του στην Αμερική ένα θείο του.
·         Ο Αθανάσιος Κύρος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Ηλίας Μάργαρης.
·         Ο Απόστολος Μπούργος ήταν 24 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Χατζηθάνο.
·         Ο Θεοδόσιος Μπούργος ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $) ήταν η πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Μπούργος.
·         Ο Παντελής Μπούργος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Παύλος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Χατζηθάνο.
·         Ο Ευάγγελος Ρέλιας ήταν 24 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Γιαννούλα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη, με 25 $ στην τσέπη, στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Χατζηγιάννης.
·         Ο Κωνσταντίνος Χατζηθάνος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Στυλιανός. Έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γρηγ. Χατζηθάνος.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από δύο άτομα, τους Αθανάσιο και Μήτρο Παπαδή. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο μέχρι την Ιταλία. Στις 15 Μαρτίου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης ταξίδεψαν με το πλοίο “Kaiserin Auguste Victoria” και στις 28 Μαρτίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Ξέρουμε ακόμη για τους μετανάστες αυτούς ότι :
·         Ο Αθανάσιος Παπαδής ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φώτω. Ο τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $) ήταν το Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο αδελφός του Περικλής.
·         Ο Μήτρος Παπαδής ήταν 19 ετών (αδελφός του Αθανασίου). Ο πατέρας[22] του ήταν στο χωριό. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο αδελφός του Περικλής.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Δημήτριο Κοντογιάννη (Kantojannis). Το ταξίδι του έγινε τμηματικά, δηλ από την Ελλάδα πήγε με πλοίο πρώτα στην Ιταλία. Στις 5 Απριλίου, από το λιμάνι της Γένοβας έφυγε με  το πλοίο “Cincinnati” και στις 17 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελισάβετ. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 35 $ μαζί του) στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον αδερφό του Σεραφείμ Κοντογιάννη.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Βασίλειο Τριανταφυλλιά. Στις 13 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Themistocles” και στις 3 Ιουλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 21 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 21 $) για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Τριανταφυλλιάς.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε έξι άτομα, τους : Κων. Βέτσικα, Ιωάν. Θεοχάρη, Σερ. Καραστέργιο, Νικ. Κοτή, Δημ. Μπαλάσκα και Κων. Μπούργο. Στις 29 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Αυγούστου έφτασαν στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επιπλέον ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Βέτσικας ήταν 19 ετών. Δήλωσε κτηματίας-αγρότης (farmer). Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Πήγαινε για δουλειά, με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Κοντογιάννης.
·         Ο Ιωάννης Θεοχάρης ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά αγρότη στην πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον κουνιάδο του Ηλία Κουτσινό.
·         Ο Σεραφείμ Καραστέργιος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπυρίδων. Ως αγρότης-κτηματίας, με 25 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Στέλιος Οικονόμου.
·         Ο Νικόλαος Κοτής (Kotis) ήταν 23 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αικατερίνη. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά αγρότη ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Κ. Κοντογιάννη.
·         Ο Δημήτριος Μπαλάσκας ήταν 23 ετών. Δήλωσε κτηματίας-αγρότης. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Αγγελική. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο αδερφός του Ηλίας Μπαλάσκας.
·         Ο Κωνσταντίνος Μπούργος ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά αγρότη (με 25 $ μαζί του) στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Τραχανής.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Ιωάννη Κύρο. Στις 13 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Carpathia” και στις 28 Αυγούστου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Σωτήριος. Προορισμός του, με 24 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Κύρος.
   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Ηλία Λάνη. Στις 26 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Saxonia” και στις 13 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 20 ετών. Το επάγγελμά του ήταν ράπτης. Πήγαινε για δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Μπαλάσκας.
   Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Φίλιππο Τσιάντη (Tsiantis). Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι τη Γαλλία. Στις 12 Οκτωβρίου, από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης ταξίδεψε με το πλοίο “La Touraine  και στις 21 Οκτωβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 25 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Ιωάννης. Με 30 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον αδελφό του Λεωνίδα Τσιάντη.



7. Νέα κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1914

   Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων, όσοι μετανάστες επέστρεψαν και στρατεύτηκαν, αλλά και νέοι μετανάστες αναζήτησαν πάλι την τύχη τους στην Αμερική. Στη διάρκεια του έτους 1914 έγιναν 10 μεταναστευτικά ταξίδια (5 ομαδικά και άλλα 5 από μεμονωμένους). Συνολικά έφυγαν 39 άνθρωποι της Φουρνάς. Αναλυτικά έχουμε :
   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στο 1914 έγινε από τον Κωνσταντίνο Χριστοδουλιά. Στις 15 Δεκεμβρίου 1913, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο “Themistocles” και στις 9 Ιανουαρίου 1914 “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 33 ετών. Στο Βόλο είχε την αδερφή του Ελένη Παπακώστα. Με 35 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Βάντεργκρίφτ (Vandergrift) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο αδελφός του Ιωάννης Κρίστ[23].
   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στο 1914 έγινε από το Γεώργιο Κουτά. Στις 16 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Thessaliniki” και στις 13 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 35 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotel keeper). Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Ξανθή. Με 50 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου είχε φίλους του Αφούς Λυμπέρη. Για το Γεώργιο Κουτά, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε στη Μασαχουσέτη.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τρία άτομα, τους : Δημ. Κατσούλη, Σερ. Μίχο και Ιωάν. Τσάκα. Στις 2 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 16 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι:
·         Ο Δημήτριος Κατσούλης ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Μολίν (Moline) του Ιλινόις, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Τσολιάς. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Δημήτριος Κατσούλης το 1912-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Σεραφείμ Μίχος ήταν 26 ετών. Δήλωσε κτηματίας-αγρότης (farmer). Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του (με 25 $) ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Λάνη. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ του Σεραφείμ Μίχου. Πρωτοήρθε το 1911-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Ιωάννης Τσάκας ήταν 19 ετών. Στο Δομοκό ήταν η γυναίκα[24] του Μαγδαληνή. Ως εργάτης, με 25 $ μαζί του, πήγαινε στην πόλη Χουήλιν (Wheeling) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ι. Αναγνωστόπουλος.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε 10 άτομα και συγκροτήθηκε από τους : Ιωάν. Δελήμπαση, Ιωάν. Καπλάνη, Νικ. Καραστέργιο, Γεώρ. Μπουμπούρη, Κώσ. Ξηντάρα, Γεώρ. Ρέλια, Χρ. Τριανταφυλλιά, Ηλ. Τριάντη, Κώσ. Τσιάντη και Σερ. Τσώτα. Στις 17 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας αναφέρουν ότι:
·         Ο Ιωάννης Δελήμπασης ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Αικατερίνη. Προορισμός του (με 25 $ για τα πρώτα έξοδα) για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Λαύκος. Είχε ξαναπάει στις ΗΠΑ ο Ιωάννης Δελήμπασης, την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Ιωάννης Καπλάνης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χρύσω. Με 30 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στο φίλο του Νικόλαο Τσιάντη.
·         Ο Νικόλαος Καραστέργιος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Στη Φουρνά είχε τη γυναίκα του Σταυρούλα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Μπρίτζπορτ[25] του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Μπλατσός. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Νικολάου Καραστέργιου στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Γεώργιος Μπουμπούρης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σαβή (Savi Boubouris). Με 40 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στο φίλο του Κώστα Παπακώστα. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Γεώργιος Μπουμπούρης την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Κώστας Ξηντάρας ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ματζουράνα. Ο τελικός προορισμός του (με 30 $) για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Αρβανίτης. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Κώστα Ξηντάρα στις ΗΠΑ. Είχε έρθει πάλι την περίοδο 1909-13 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Γεώργιος Ρέλιας ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Στυλιανός. Με 30 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Κοντογιάννη. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Γεώργιος Ρέλιας την περίοδο 1909-13 και εργάστηκε στην Κλίβανπορτ (Clevanport) της Αϊόβα.
·         Ο Χρήστος Τριανταφυλλιάς ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Στη Φουρνά είχε τη γυναίκα του Σταυρούλα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στην πόλη Κάμντεν (Camden), του Νιου Τζέρσεϋ,  όπου είχε το σπίτι του! Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Χρήστου Τριανταφυλλιά στην Αμερική. Πρωτοήρθε την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Ηλίας Τριάντης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ για τα αναγκαία έξοδα έψαχνε για δουλειά εργάτη-αγρότη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Κωστ. Βέτσικας.
·         Ο Κώστας Τσιάντης ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Παρασκευή. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά εργάτη, ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κ. Α. Πούλος[26].
·         Ο Σεραφείμ Τσώτας (Tsotas) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Στυλιανός. Ως εργάτης, με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος Νικόλαος Γαλλής.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 ήταν η πολυπληθέστερη του έτους και έφτασε τους 12 μετανάστες! Περιλάμβανε τους : Αθαν. Αρβανίτη, Στυλ. Δημητράκη, Γεωρ. Καλαντζή, Δημ. Καλαντζή, Αθαν. Κύρο, Ιωάν. Μπίκα, Σερ. Μπούργο, Φώτ. Μπούργο, Ηλ. Ξηντάρα, Χρυσ. Τσιάπα, Δημ. Τσώτα και Δημ. Χουλιάρα. Στις 23 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Argentina” και στις 10 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ακόμη ότι :
·         Ο Αθανάσιος Αρβανίτης ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Στάχω. Με 21 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Π. Μπούργος.
·         Ο Στυλιανός Δημητράκης (Demetrakis) ήταν 19 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Βασιλική. Έψαχνε για δουλειά εργάτη, με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, στο Ρόσλιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον πατέρα του Νικόλαο Δημητράκη.
·         Ο Γεώργιος Καλαντζής ήταν 18 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του, με 25 $ στην τσέπη ήταν η πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Δ. Χατζηγιάννη.
·         Ο Δημήτριος Καλαντζής ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Αναστασία. Πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $) στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ανεψιός του Δ. Χατζηγιάννης. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Δημητρίου Καλαντζή στην Αμερική. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-10 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Αθανάσιος Κύρος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Ρόσλιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο θείο του Ν. Δημητράκη. Είχε ξαναπάει στις ΗΠΑ ο Αθανάσιος Κύρος την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Ιωάννης Μπίκας ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρας. Η γυναίκα του λεγόταν Παγώνα. Με 35 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στο Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
·         Ο Σεραφείμ Μπούργος ήταν 31 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Στη Φουρνά ήταν ο αδερφός του Παύλος. Προορισμός του (με 25 $) ήταν η πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον ανεψιό του Π. Μπούργο. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Σεραφείμ Μπούργου στις ΗΠΑ, εφόσον είχε έρθει ξανά την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Φώτιος Μπούργος ήταν 19 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Κυριακή. Με 23 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Μπουμπούρης.
·         Ο Ηλίας Ξηντάρας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Σταυρούλα. Με 30 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Δημητράκης. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Ηλίας Ξηντάρας την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Χρυσόστομος Τσιάπας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 25 $ για τα αναγκαία έξοδα, έψαχνε για δουλειά εργάτη στην Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο θείο του Δ. Δημητράκη.
·         Ο Δημήτριος Τσώτας ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Σταυρούλα. Προορισμός του για δουλειά, με 25 $ στην τσέπη, ήταν το Ρόσλιν (Roslyn)της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο αδερφός του Ηλ. Τσώτας. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Δημητρίου Τσώτα στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον
·         Ο Δημήτριος Χουλιάρας ήταν 29 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του λεγόταν Αθηνά. Πήγαινε για δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χ. Τσιώλιας.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Ιωάννη Καλαντζή. Στις 30 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 12 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Κωνσταντίνος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 21 $) στην πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο θείο του Χ. Μυλωνά.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Κώστα Αρβανίτη. Στις 29 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Saxonia” και στις 14 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 17 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Ουρανία. Με 20 $ για τα πρώτα έξοδα έψαχνε για δουλειά στο Σαιν Τζόε (St Joe) του Αϊντάχο, όπου ήταν ο πατέρας του Ιωάννης Αρβανίτης.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε επτά άτομα και απαρτίστηκε από τους : Ηλ. Βαγγέλα, Ευάγ. Θεοχάρη, Νικ. Κώτση, Γεώργ. Μαλτσίκη, Αρ. Μάργαρη, Αθαν. Τσιάντη και Φίλ. Τσιάντη. Στις 4 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Ηλίας Βαγγέλας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Η γυναίκα του λεγόταν Θεοδώρα. Προορισμός του, με 25 $ στην τσέπη, για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Λάνης. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Ηλίας Βαγγέλας την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Ευάγγελος Θεοχάρης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αλεξάνδρα (Alex Theohari). Με 40 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Στέλιος Διγενής. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Ευάγ. Θεοχάρη στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε στον ίδιο τόπο.
·         Ο Νικόλαος Κοτής (Cotses) ήταν 24 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Αικατερίνη. Ως εργάτης, με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, αναζητούσε δουλειά στην πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Παπαγεωργίου. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Νικόλαος Κοτής την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Γεώργιος Μαλτσίκης (Maltsikis) ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Θεοδώρα. Ως εργάτης, με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά την πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο γνωστός του Νικόλαος Τριανταφυλλιάς. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Γεωργίου Μαλτσίκη στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Αρίστος Μάργαρης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Παρασκευή. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $) ήταν η πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Μπακόλας. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Αρίστος Μάργαρης την περίοδο 1906-11 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Αθανάσιος Τσιάντης (Tsiantes) ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευγενία. Πήγαινε για δουλειά εργάτη, με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ,  κοντά στον ξάδερφό του Νικ. Τσιάντη. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Αθαν. Τσιάντη στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Φίλιππος Τσιάντης (Tsiantes) ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Ιωάννης. Ως εργάτης, με 21 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στην πόλη Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Νικ. Γαλλής. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Φίλιππος Τσιάντης την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Κονέκτικατ.
   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από 2 άτομα (έγγαμο ζευγάρι), τους Κωνστ. Μπαλάσκα και Παναγούλα Μπαλάσκα. Στις 11 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Argentina” και στις 27 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε επιπλέον ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Μπαλάσκας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε κτηματίας (farmhand). Στη Φουρνά είχε τη μητέρα του Αγγελική. Μαζί με τη σύζυγό του Παναγούλα και 33 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, με γνωστό του εκεί το φίλο Ν. Τριανταφυλλιά. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Κωνστ. Μπαλάσκα (μαζί με τη σύζυγό του) στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά ήρθαν την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε στον ίδιο τόπο.
·         Η Παναγούλα Μπαλάσκα (Panagoula Balascas) ήταν 30 ετών και σύζυγος του Κωνστ. Μπαλάσκα. Δήλωσε οικιακά. Είχε ξανάρθει στην Αμερική την περίοδο 1907-12.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Χαράλαμπο Τσάμη. Στις 22 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “Belvedere” και στις 9 Ιουλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 24 ετών. Στη Φουρνά είχε τη μητέρα του Μαρία. Ως εργάτης, με 25 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Σ. Νικόπουλο[27].


8. Λίγες αναχωρήσεις μεταναστών στα έτη 1915, 1916 και 1917

   Ο σημαντικός αριθμός μεταναστών στα προηγούμενα χρόνια, ανέκοψε το ρεύμα φυγής. Τα χρόνια του εθνικού διχασμού που ακολούθησαν και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος από το 1916 και μετά, δεν επέτρεπαν στους νεότερους άνδρες τη μετανάστευση.
   Έτσι, στη διάρκεια του 1915 έγινε 4 ταξίδια (1 ομαδικό και 3 από μεμονωμένους) προς την Αμερική, στα οποία έφυγαν 6 άτομα.
   Στο επόμενο έτος 1916, έγιναν 2 ομαδικά ταξίδια, στα οποία έφυγαν 6 άτομα της Φουρνάς. Στο 1917 έγινε μόνον ένα ταξίδι από μεμονωμένο μετανάστη. Ας ακολουθήσουμε χρονικά :
   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στο 1915 έγινε από το Σεραφείμ Παπαγκάκη (Papagakis). Στις 19 Δεκεμβρίου 1914, από τα λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Calabria” και στις 11 Ιανουαρίου 1915 αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 44 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρος (cook).  Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Χρυσούλα. Με 24 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ντένις Νικόπουλος[28]. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Σεραφείμ Παπαγκάκης την περίοδο 1904-08 και εργάστηκε στη Βιρτζίνια.
   Η ομαδική αναχώρηση στο 1915, αριθμούσε τρία άτομα και περιλάμβανε τους : Σερ. Κοντογιάννη, Δημ. Μπαλάσκα και Στυλ. Οικονόμου. Στις 28 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 12 Ιουλίου αποβιβάστηκαν στ λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :
·         Ο Σεραφείμ Κοντογιάννης ήταν 28 ετών. Δήλωσε εργάτης και με 24 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Σεραφείμ Κοντογιάννη στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1909-10 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Δημήτριος Μπαλάσκας ήταν 25 ετών. Στη Φουρνά είχε τη μητέρα του. Προορισμός του, με 21 $ μαζί του για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο αδελφός του Κωνστ. Μπαλάσκας. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Δημήτριος Μπαλάσκας το 1912-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Στυλιανός Οικονόμου ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Δημήτριος. Με 32 $ για τα πρώτα έξοδα έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου είχε ένα φίλο του. Ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για το Στυλιανό Οικονόμου, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
   Η δεύτερη μεμονωμένη άφιξη στο 1915 έγινε από το Δημήτριο Καλαντζή. Στις 7 Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο “Patris” και στις 26 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Αναστασία. Προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 25 $ στην τσέπη) ήταν η πόλη Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον ανεψιό του Γεώργιο Καλαντζή. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Δημητρίου Καλαντζή στην Αμερική, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1907-10 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
   Η τρίτη μεμονωμένη άφιξη στο 1915 έγινε από τον Ιωάννη Τσιάντη. Από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 12 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 29 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο τελευταίας διαμονής ανέφερε το Καρπενήσι. Η γυναίκα του λεγόταν Ειρήνη. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ν. Τριανταφυλλιάς. Είχε ξανάρθει στις ΗΠΑ ο Ιωάννης Τσιάντης την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1916, αριθμούσε τρία άτομα και περιλάμβανε τους : Κων. Θεανο… , Ηλ. Κοτσινό και Αθαν. Χολέβα. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά, δηλ. από την Ελλάδα πήγαν πρώτα στην Ιταλία. Την 1η Σεπτεμβρίου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Regina dItalia” και στις 19 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν επιπλέον ότι:
·         Ο Κωνσταντίνος Θεανο… (Constantinos Teano…..[29]) ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Ηλίας. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Οικονόμου. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του μετανάστη στην Αμερική. Είχε πάει την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Ηλίας Κοτσινός (Cotzinos) ήταν 32 (ή 34) ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Ευθυμία. Ως εργάτης, με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Κοντογιάννη. Είχε ξαναπάει στις ΗΠΑ ο Ηλίας Κοτσινός την περίοδο 1908-13 και εργάστηκε στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Αθανάσιος Χολέβας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Περσεφόνη. Ο τελικός προορισμός του, με 90 $ μαζί του, για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Μπαλάσκας. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Αθανασίου Χολέβα στην Αμερική. Για πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1907-13 και εργάστηκε στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1916 έγινε από τρία άτομα, τους : Κων. Κοντογιάννη, Ιωάν. Σταύρου και Βασ. Τριανταφυλλιά. Στις 9 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 24 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Κοντογιάννης ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Θεοδόσιος. Ως εργάτης, με 15 $ για τα αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον αδερφό του Σεραφείμ Κοντογιάννη.
·         Ο Ιωάννης Σταύρου ήταν 24 ετών. Στη Φουρνά είχε τον πατέρα του Δημήτριο. Με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη[30] στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Τριανταφυλλιάς. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Σταύρου την περίοδο 1910-14 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Βασίλειος Τριανταφυλλιάς ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Έψαχνε για δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο Τριανταφυλλιά.
   Η μοναδική μεμονωμένη αναχώρηση στο 1917 έγινε από το Νικόλαο Τριάντη. Το ταξίδι του έγινε τμηματικά, δηλ. από την Ελλάδα πήγε πρώτα με πλοίο στην Ιταλία. Στις 25 Ιανουαρίου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, αναχώρησε με το πλοίο “Giuseppe Verdi” και στις 13 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 25 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Χαράλαμπος. Προορισμός του, με 23 $ για τα πρώτα έξοδα, ήταν η πόλη Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Στάλτης.


9. Νέα αύξηση αναχωρήσεων στο 1920

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 3 ομαδικά ταξίδια προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 15 άτομα της Φουρνάς. Πιο συγκεκριμένα :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε 8 μετανάστες και περιλάμβανε τους : Κων. Αντωνέτση, Ευάγ. Βέτσικα, Νικ. Δημητράκη, Σωτ. Καλιαντέρη, Ηλ. Καρυά, Βασ. Σαπούνη, Γεώρ. Τριάντη και Δημ. Χουλιάρα. Στις 10 Μαρτίου, από τα λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Αντωνέτσης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Ανδρονίκη. Με 27 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Άκρον του Οχάιο, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κωνστ. Τσιάκος. Είχε πάει και σε προηγούμενο ταξίδι ο Κωνσταντίνος Αντωνέτσης στην Αμερική την περίοδο 1911-13 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Ευάγγελος Βέτσικας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Ως εργάτης, με 24 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στην πόλη Άκρον του Οχάιο, κοντά στον ξάδερφός του Νικόλαο Τριάντη. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Ευαγγέλου Βέτσικα στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Νικόλαος Δημητράκης ήταν 48 ετών και παντρεμένος. Στη Φουρνά ήταν η γυναίκα του Βασιλική. Με 24 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο θείος του Ηλίας Μάργαρης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Νικόλαος Δημητράκης την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Σωτήριος Καλιαντέρης (Kaliantiris) ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελισάβετ. Προορισμός του (με 26 $) για δουλειά εργάτη ήταν το Μπήβερς Φωλς (Beavers Falls) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Γρηγόριος Χατζηθάνος. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Σωτήρη Καλιαντέρη στις ΗΠΑ, εφόσον είχε πάει την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Ηλίας Καρυάς (Karias) ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 44 $ για τα αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Κλάρκσμπουργκ της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Χαράλαμπος Κότας[31]. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στην Αμερική ο Ηλίας Καρυάς την περίοδο 1911-13 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Βασίλειος Σαπούνης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Καλλιόπη. Με 24 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον κουνιάδο του Κωνστ. Μπαλάσκα. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Βασιλείου Σαπούνη στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Γεώργιος Τριάντης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Στη Φουρνά ήταν η γυναίκα του Σταυρούλα. Με 33 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο θείος του Ηλίας Μάργαρης. Για το Γεώργιο Τριάντη ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική, εφόσον πρωτοπήγε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Δημήτριος Χουλιάρας ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αθηνά. Ο τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 22 $) ήταν το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τσιάντης.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1920 συγκροτήθηκε από πέντε άτομα, τους : Γεώρ. Αϊφαντή, Ηλ. Δημητράκη, Στ. Παππά, Δημ. Σαπούνη και Δημ. Στεφανή. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 7 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε επίσης ότι :
·         Ο Γεώργιος Αϊφαντής (Aifantis) ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Ως εργάτης, με 35 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε στην πόλη Άκρον του Οχάιο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Τριάντης.
·         Ο Ηλίας Δημητράκης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χαρίκλεια. Με 10 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Μπρούκλιν της Νέα Υόρκης, κοντά στον ξάδερφός του Πέτρο Τριάντη.
·         Ο Στέφανος Παππάς ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χαράλαμπος. Έψαχνε για δουλειά εργάτη, με 50 $ μαζί του, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Τριανταφυλλιάς.
·         Ο Δημήτριος Σαπούνης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Στη Φουρνά είχε τη γυναίκα του Χαρίκλεια. Προορισμός του (με 23 $) για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Σάρον (Sharon) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Σταύρου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Σαπούνης την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Δημήτριος Στεφανής ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευγενία. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη[32], όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Καρράς.
   Η τρίτη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από δύο άτομα, τους Δημ. Δούρτσικο και Γεώρ. Καπλάνη. Στις 25 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Patris” και στις 14 Ιουλίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Δημήτριος Δούρτσικος (Dourtsikos) ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Ως εργάτης, με 35 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Μπαλάσκας. Για τον Δημήτριο Δούρτσικο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Γεώργιος Καπλάνης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Σάβω. Με 34 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Φώτιος Μπούργος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Καπλάνης, την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Κονέκτικατ.



10. Μεταναστευτικός επίλογος στο 1921

   Η Ελλάδα αναλώνει τις δυνάμεις της στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μέχρι την καταστροφή που θα έρθει τον Αύγουστο του 1922. Έτσι μπορούν να μεταναστεύσουν άνδρες μόνο μεγαλύτερης ηλικίας, από αυτές των στρατευμένων.
   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 4 ταξίδια (3 ομαδικά και 1 μεμονωμένα) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 12 άνθρωποι της Φουρνάς, που ήταν και οι τελευταίοι για αυτή τη μεταναστευτική περίοδο του τόπου μας. Αναλυτικά έχουμε :
   Η πρώτη ομαδική άφιξη στο 1921 έγινε από διμελή ομάδα, τους : Δημ. Κοντογιάννη και Ηλ. Μπαλάσκα. Στις 16 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “King Alexander” και στις 5 Ιανουαρίου 1921 αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ότι :
·         Ο Δημήτριος Κοντογιάννης ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του Στη Φουρνά λεγόταν Ελισάβετ. Πήγαινε για δουλειά εργάτη (με 25 $ για τα πρώτα έξοδα) στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο γαμπρός σε αδελφή του Κωστ. Μπέλλας (Gust Bellas). Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Κοντογιάννης την περίοδο 1910-15 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.
·         Ο Ηλίας Μπαλάσκας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ιουλία. Με 35 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον αδερφό του Κώστα. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Ηλία Μπαλάσκα στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-13 και πάλι στο Μπρίτζπορτ.
   Η μοναδική μεμονωμένη άφιξη στο 1921 έγινε από τον Στέφανο Παππά. Στις 21 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Pannonia” και στις 10 Ιανουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 26 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Χαράλαμπος. Με 12 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά εργάτη στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο θείος του Κωνστ. Μπαλάσκας.
   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στο 1921 έγινε από τρία άτομα, τους : Σερ. Ρέλια, Ευάγ. Τραχανή και Ηλ. Τσιάντη. Στις 31 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 20 Ιανουαρίου 1921 έφτασαν στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :
·         Ο Σεραφείμ Ρέλιας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 25 $ για τα πρώτα αναγκαία έξοδα) για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο πατριώτης του Γρηγόριος Χατζής.
·         Ο Ευάγγελος Τραχανής ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του στη Φουρνά λεγόταν Δημήτριος. Με 29 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στην Μπάρνεσβιλ (Barnesville) του Οχάιο, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Οικονόμου (Gust Economou).
·         Ο Ηλίας Τσιάντης ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Ως εργάτης, με 26 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, , όπου ήταν ο πατριώτης του Κωστ. Παύλου.
   Η τρίτη (και τελευταία) ομαδική άφιξη στο 1921 αριθμούσε έξι άτομα και περιλάμβανε τους : Ηλ. Μιαρίδη, Σερ. Μπούργο, Ιωάν. Μυλωνά, Χρ. Μυλωνά, Νικ. Πανόπουλο και Ιωάν. Τσιάντη. Στις 12 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander” και στις 28 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ότι :
·         Ο Ηλίας Μιαρίδης[33] (Muaridis) ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγγελική. Προορισμός του (με 40 $ για τα αναγκαία έξοδα) σε δουλειά εργάτη ήταν το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο συγγενής του Πέτρος Τσιάντης. Ο Ηλίας Μιαρίδης είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1911-13 και εργάστηκε στο Μπρίτζπορτ.
·         Ο Σεραφείμ Μπούργος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Αφροδίτη. Πήγαινε για δουλειά εργάτη, με 33 $ στην τσέπη, στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Πέτρο Τσιάντη. Για το Σεραφείμ Μπούργο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1914-19 και εργάστηκε στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσιγκτον.
·         Ο Ιωάννης Μυλωνάς ήταν 26 ετών. Η μητέρα του στη Φουρνά λεγόταν Θεοδώρα. Με 40 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Άκρον του Οχάιο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Καλαντζής. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Μυλωνάς, την περίοδο 1911-15 και εργάστηκε στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσιγκτον.
·         Ο Χρήστος Μυλωνάς ήταν 30 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη, με 48 $ για τα πρώτα έξοδα, ήταν η Γκλάσπορτ (Glassport) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Μυλωνά.
·         Ο Νικόλαος Πανόπουλος ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Φουρνά λεγόταν Φωτεινή. Με 33 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστ. Πάνου (Gust Panos).
·         Ο Ιωάννης Τσιάντης ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αναστασία. Με 94 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Γκλάσπορτ (Glassport) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Χουλιάρας. Για τον Ιωάννη Τσιάντη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.


---


Βιβλιογραφία

1.    Αρχειακό υλικό
i.    Ηλεκτρονικό Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.
ii.   Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912), Διάταγμα 9-9-1927, ΦΕΚ 206/1927.
iii.  Γενικές απογραφές πληθυσμού (1889, 1896, 1920).


2.    Εφημερίδες – Περιοδικά
i    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Μετανάστες της Λαμίας στην Αμερική (αρχές 20ού αι.)» περ. «ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» 2012, 2013, Λαμία.
ii.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Αμπλιανίτες μετανάστες στην Αμερική», εφ. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ, φ. 143, σελ. 1& 6, Σεπτ.-Οκτ. 2008  και φ. 144, σελ. 1 & 6, Νοε.-Δεκ. 2008, Συλλόγου Αμπλιανιτών ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Αθήνα 
iii.   Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκ amfictyon.blogspot.gt
iv.   περιοδ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.
v.    εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.


3.    Βιβλία, Άρθρα, Ιστοσελίδες
i.    «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.
ii.    Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html
iii.   Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις», 2-5-2004, από το Διαδίκτυο.
iv.   Ιστοσελίδα web3.eetaa.gr
v.    Βικιπαίδεια


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ


[1] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).
[2] Αν πάρουμε ως βάση το μέσο όρο των πληθυσμών στα έτη 1889, 1896 και 1920, που είναι 1.400 κάτοικοι, τότε για τους 226 μετανάστες, το ποσοστό βρίσκεται 16 % !
[3] Βρέθηκαν 15 αναλφάβητοι, στο σύνολο των μεταναστών της Φουρνάς (δηλ. ποσοστό 7 %)..
[4] Στο Βιβλίο του αρχείου (Ship Manifest) γράφτηκε ως Cotses.
[5] Ο Δημήτριος Κολιός πήγε το 1905 στην Αμερική, σε ηλικία 24 ετών. Ως πατρίδα του δήλωσε το Καρπενήσι. Προορισμός του η Νέα Υόρκη, με γνωστό του εκεί τον Ιωάννη Κλίτση.
[6] Πήγε το 1906 στην Αμερική σε ηλικία 29 ετών. Προορισμός του η Νέα Υόρκη.
[7] Από το Καρπενήσι. Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 23 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη.
[8] Το όνομα δεν είναι γνωστό, εφόσον το φύλλο είναι σχισμένο στο σημείο αυτό.
[9] Από τον Κλειτσό. Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 25 ετών και παντρεμένος.
[10] Την 1η Ιουνίου 1906, έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-καλλιεργητής από την Ευρυτανία (αόριστα) και προορισμό για δουλειά τη Νέα Υόρκη.
[11] Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 20 ετών. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη.
[12] Ως αρχικό τόπο προορισμού είχε δηλώσει το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, αλλά άλλαξε γνώμη.
[13] Ως αρχικό τόπο προορισμού είχε δηλώσει τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, αλλά άλλαξε γνώμη.
[14] Αρχικός τόπος προορισμού ήταν η New York, που άλλαξε.
[15] Έχει γραφεί νέος τόπος προορισμού από πάνω : Wash. Spokane (μάλλον).
[16] Είναι δυσανάγνωστα τα νέα στοιχεία (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση) στο νέο τόπο προορισμού.
[17] Έγινε αλλαγή τόπου προορισμού (είναι δυσανάγνωστη) μάλλον σε Conn., στο Bridgeport  ίσως.
[18] Έγινε αλλαγή του τόπου προορισμού αλλά είναι δυσανάγνωστη.
[19] Αυτός είναι ο αρχικός προορισμός, αλλά μετά γράφτηκε άλλος τόπος, που όμως είναι δυσανάγνωστος.
[20] Αρχικά γράφτηκε το όνομα του φίλου του Epaminondas Balafas, αλλά το άλλαξε μετά.
[21] Έχουν γραφεί δύο προορισμοί : Wash, Spokane και Idaho, St Joe. Δεν είναι βέβαιο, ποιος απ’ τους δύο ήταν ο τελικός προορισμός;
[22] Δεν έχει γραφεί όνομα του πατέρα του.
[23] Στην Αμερική τα μεγάλα ονοματεπώνυμα τα έκοβαν. Έτσι ο Ιωάννης Χριστοδουλιάς έγινε John Christ.
[24] Στην καταγραφή του αμερικανικού αρχείου, ο Ιωάννης Τσάκας γράφτηκε ως άγαμος. Όμως, για πλησιέστερο συγγενή του στην πατρίδα γράφτηκε : Μαγδαληνή σύζυγος, Δομοκός!
[25] Αρχικά δήλωσε τη Νέα Υόρκη, ως τόπο προορισμού, αλλά άλλαξε γνώμη μετά.
[26] Η διεύθυνση που έδωσε ήταν Athens Hotel, στην 42 οδό της Νέας Υόρκης.
[27] Ο Σωτήρης Νικόπουλος, που δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο καταγωγής, πήγε το 1904 στην Αμερική, σε ηλικία 30 ετών. Προορισμός του η Νέα Υόρκη.
[28] Ο Διονύσιος Κων. Νικόπουλος, από το Καρπενήσι, πήγε στην Αμερική το 1912, σε ηλικία 18 ετών. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη.
[29] Το επώνυμο δεν είναι όλο, από υπαιτιότητα του αρχείου.
[30] Αρχικά γράφτηκε merchant (δηλ. έμπορος), αλλά το άλλαξαν μετά σε labourer  (δηλ. εργάτη).
[31] Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ηλίας. Δήλωσε ως τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής το Καρπενήσι! Προορισμός του για δουλειά ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.
[32] Ο αρχικός τόπος προορισμού ήταν Sharon, Pa. (Σάρον, στην Πενσυλβάνια) , με γνωστό του εκεί τον ξάδερφό του Ιωάννη Σταύρου, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη.
[33] Δεν είμαι βέβαιος ότι αποδίδω σωστά το επώνυμο. Γράφτηκε ως Muaridis, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το αποδώσουμε ως Μουαρίδης … Θυμίζω ότι το επώνυμο μοιάζει με άλλου μετανάστη της Φουρνάς του Ηλία Δ. Μιερίτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου