"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

9/2/24

Ευθυμίου (Θύμιου) Παπαβασιλείου

 εις μνήμην

 

   Ήταν μια απρόσμενη έκπληξη η φυγή του. Του τηλεφώνησα στη γιορτή του (20 Ιανουαρίου 2024) και ο λόγος του ήταν χαρακτηριστικός κι άμεσα αναγνωρίσιμος, όπως πάντα. Μάλιστα υποσχεθήκαμε μια συνάντηση για συζήτηση σε κοινά ενδιαφέροντα.

  Στη δεκαετία του ’80, βρεθήκαμε με το Θύμιο μαζί ως καθηγητές στο 3ο Γυμνάσιο (Μουστάκειο) Λαμίας. Ο Θύμιος με το χαμόγελο και τον ιδιαίτερο τρόπο του κέρδιζε τους μαθητές, στο δύσκολο γνωστικό αντικείμενο που είχε, τα μαθηματικά. Δημιουργούσε φιλικές σχέσεις, με σεβασμό στον άνθρωπο. Μόνος του επέλεξε την προσφώνηση “Πετσάλας”. Μερικοί μαθητές έρχονταν στο γραφείο και ζητούσαν τον κύριο Πετσάλα! Είχε ιδιαίτερο χιούμορ και με πνευματώδη τρόπο σχολίαζε τόσο τα πολιτικά δρώμενα, όσο και την καθημερινότητα.

 

Θύμιος Παπαβασιλείου
  Από τη μεταπολίτευση εντάχθηκε ιδεολογικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κοινωνικός χώρος ήταν το βασίλειό του και δημιουργούσε φιλικές σχέσεις, με σεβασμό και εκτίμηση στον άνθρωπο. Δραστηριοποιήθηκε τόσο στον κομματικό χώρο, όσο και στο συνδικαλιστικό των καθηγητών (ΕΛΜΕ) της Φθιώτιδας. Η ικανότητά του τιμήθηκε από την ψήφο τους. Το 1993 διορίστηκε Νομάρχης Ευρυτανίας. Στις 16 και 23 Οκτωβρίου 1994 (σε 2 γύρους) έγιναν οι πρώτες αιρετές εκλογές για Νομάρχες. Στο β’ γύρο, ο Θύμιος Παπαβασιλείου εξελέγη πρώτος αιρετός Νομάρχης Φθιώτιδας (με τη στήριξη του Συνασπισμού).

   Μετά τη λήξη της θητείας του, το 1998 και την εκλογή του Τριαντ. Μπέλλου (της Ν.Δ.) ως νέου νομάρχη, ο Θύμιος Παπαβασιλείου διετέλεσε ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Κ. Σημίτη).

   Ο Θύμιος με τους άλλους δύο αδελφούς του Κώστα και Δημήτριο (Τάκη) ήταν μια σπάνια τριάδα αδελφών και μαθηματικών. Μπορεί να ανήκαν σε διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, αλλά ήταν πολύ αγαπημένοι. Μετά το θάνατο του αδελφού τους Τάκη, στις αρχές Ιουνίου 2022, τα δύο αδέρφια του σε γραπτό μήνυμα ανέφεραν :

 

Εμείς την στιγμή που σκύψαμε, στιγμή πόνου, δίνοντας στερνό φιλί στον χιλιάκριβο πατέρα μας, δέσαμε τις καρδιές μας στην ίδια αρμαθιά. Έτσι πορευτήκαμε, στη ζωή, τα τρία αδέρφια. Με μία καρδιά, μία αγάπη, ένα πάθος για ζωή και δημιουργία.

 

   Ο Θύμιος, με την εκπαιδευτική του άξια διαδρομή σε σχολεία της Φθιώτιδας και την προηγούμενη ως φροντιστής, τη συνδικαλιστική του δράση, αλλά και την αυτοδιοικητική του εκλογή κυρίως ως πρώτος αιρετός νομάρχης Φθιώτιδας, ανέδειξε τα ιδιαίτερα χαρίσματα και ικανότητες, που ωφέλησαν τον τόπο. Επιπλέον άφησαν μια χαρακτηριστική εικόνα του ανθρώπου, με αρχές και αγώνες, που συνοδεύτηκαν με χαμόγελο, σεβασμό στον άνθρωπο και μια μεγάλη καρδιά.

 

Εγκαίνια Έκθεσης “ΦΘΙΑ 96”, από το νομάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Παπαβασιλείου.

Διακρίνονται Γιώργ. Ντελής, δήμαρχος Λαμίας, Δημ. Γιούσμπασης πρόεδρος Επιμελητηρίου

   Στην πορεία της ζωής του είχε τη γυναίκα του Γιώτα, που στάθηκε δίπλα του όλα τα χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία, με τα προβλήματα υγείας, μέχρι την τελευταία στιγμή. Χαρά του ήταν τα εξαιρετικά παιδιά του Γιάννης και Χριστόφορος, με τις οικογένειές τους.

   Στα χρόνια που συνυπηρετήσαμε στην εκπαίδευση, του έστελνα ευχετήριες κάρτες στη γιορτή του. Θυμάμαι μία, που θα την αναφέρω ως επίλογο, όπου έγραψα :

 

Στον Ευθύμιο

που μπορεί να κράτησε το Θύμιος

αλλά δεν έχασε το Ευ [καλό]

 

   Το Θύμιο ευχαριστώ για την τιμή της εκτίμησης. Στην κυρία Γιώτα, εύχομαι την “εκ Θεού παρηγορίαν” και συμμερίζομαι τη λύπη της αιφνίδιας απώλειας. Στα παιδιά κι εγγόνια εύχομαι να είναι υγιή, πολυχρονεμένα, καλότυχα κι αγαπημένα.

 

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

                 φυσικός

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου