"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

19/1/24

Ευαγγελίας (Λιάνας) Στεφανή, Διευθύντριας Αρχαιολ. Μουσείου Θεσσαλονίκης

 εις μνήμην

 

Ευαγγελία Στεφανή
   Ήταν μια άξια γυναίκα, που η πολυετής επιτυχημένη διαδρομή της στο χώρο της αρχαιολογίας, την ανέδειξε στη θέση της Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

   Γεννήθηκε στη Λαμία. Γονείς της ήταν ο Δημήτριος και η Ιωάννα Στεφανή από τη Νέα Άμπλιανη Λαμίας. Αποφοίτησε από το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία το 1992.

   Από το 1991 εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόπιν εξετάσεων και υπηρέτησε κάποια χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας, όπου πραγματοποίησε ανασκαφές τόσο στην πόλη της Βέροιας όσο και σε ολόκληρο το νομό Ημαθίας αλλά και στο νομό Πέλλας.

   Το έτος 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν : «”Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας”.

 

   Από το 2004 εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που σχεδίασε και υλοποίησε τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2006. Τη χρονική περίοδο 2008-14 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων του Μουσείου, σε 30 και πλέον περιοδικές εκθέσεις σε ελληνικά μουσεία και στο εξωτερικό. Από το 2014 έγινε Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών.

   Από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018 η Ευαγγελία Στεφανή ανέλαβε τη διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, διαδεχόμενη την επί 12 χρόνια διευθύντρια δρα Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ως επιβράβευση της μέχρι τότε απόλυτα επιτυχημένης πορείας της.

   Το Δεκέμβριο του 2019, μετά από ολιγόμηνη μάχη με ανίατη ασθένεια, η Ευαγγελία (Λιάνα) Στεφανή έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών. Σε ανάρτηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μετά την ανακοίνωση του αδόκητου θανάτου της, γράφηκε :

Η Ευαγγελία, η Λιάνα μας, ήταν ένας άνθρωπος γενναίος! Δυνατή και δυναμική, γεμάτη αγάπη για τη ζωή, έφυγε πριν από μήνες από το μουσείο με το χαμόγελο στα χείλη, την αγάπη προς όλους και με το κεφάλι ψηλά για την πιο δύσκολη και άδικη μάχη της ζωής της”.

   Κηδεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου από τον Ι.Ν. του Αγ. Παντελεήμονος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αντί στεφάνων η οικογένεια ζήτησε τα χρήματα να κατατεθούν στο παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου.

   Η Ευαγγελία ήταν έγγαμη με τον Νίκο Μερούση, καθηγητή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έχουν αποκτήσει δύο θαυμάσια παιδιά (Παναγιώτης, Ιφιγένεια-Γεωργία).

 Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου