"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

9/1/24

Από το Κεφαλόβρυσο Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1903-1926)

Προλεγόμενα

Μνημείο Μάρκου Μπότσαρη (από Διαδίκτυο)

   Το Κεφαλόβρυσο είναι ορεινό χωριό στα ευρυτανικά Άγραφα, σε υψόμετρο 890 μ. στις νότιες πλαγιές της κορυφής Φούρκα του νομού Ευρυτανίας.

  Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια. Βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 107 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 55 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα) και τελικά βρέθηκαν τα 107 ονόματα μεταναστών. Υπόψη ότι δεν ξέρω επώνυμα των κατοίκων της.

   Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Καρπενήσι, Λαμία) ή άλλο χωριό της περιοχής.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από το Κεφαλόβρυσο, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

                     Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                                         φυσικός

 

Αυτοδιοικητικά

Από τον οικισμό Συχνίκο στο Κεφαλόβρυσο Ευρυτανίας

   Το χωριό αναφέρεται από την εποχή της τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση με το παλιό της όνομα Συχνίκον. Το 1836  προσαρτήθηκε στον τότε δήμο Κυφαίων.

   Αργότερα ορίστηκε ως πρωτεύουσα του δήμου Παμφίας και προσαρτήθηκαν σ’ αυτόν άλλοι 15 οικισμοί. Στις απογραφές 1889 και 1896 αναφέρεται με το όνομα Κεφαλόβρυσο και όχι Συχνίκον.

   Το 1912 ιδρύθηκε η Κοινότητα Μοναστηρακίου, με ομώνυμη έδρα, στην οποία προσαρτήθηκε και ο οικισμός Συχνίκον. Στην απογραφή του 1920 ο οικισμός καταγράφηκε με το όνομα Συχνίκον και όχι Κεφαλόβρυσον. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη μείωση του πληθυσμού (βλ. Πίνακα 1).

   Το 1962, με το ΦΕΚ 210Α - 13/12/1962, ο οικισμός Συχνίκον μετονομάστηκε σε Κεφαλόβρυσο. Από το 2010 (σχέδιο “Καλλικράτης”), προσαρτήθηκε - μαζί με το Μοναστηράκι - στο δήμο Αγράφων, με έδρα το Κερασοχώρι.

   Ο πληθυσμός του (απογραφή 2011) ήταν 30 κάτοικοι.

 

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση από το Κεφαλόβρυσο στην Αμερική[1]

   Από τα 107 ονόματα μεταναστών που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (21 άτομα) έφυγαν το έτος 1907. Συνολικά έγιναν 55 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν και 16 μετανάστες που έκαναν διπλά ταξίδια.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 22 % του πληθυσμού, που είναι περίπου τριπλάσιο από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και πολύ περιορισμένη γεωργία. Η περιοχή δεν κάλυπτε αρκετά τις ανάγκες της ζωής[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν άνδρες (αλλά υπήρξαν και 2 θήλεις). Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή βλέπουμε ότι κυριάρχησαν οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 44 άτομα) και ακολούθησαν οι μικρότερες ηλικίες μέχρι και 20 ετών (με 41 άτομα). Η κατανομή ηλικιών σε ομάδες των μεταναστών από το Κεφαλόβρυσο δίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 3.


 

   Οι μικρότεροι σε ηλικία μετανάστες  ήταν :

               (i)   Παρίσης Νικόλαος, ετών 11 (πήγε το 1903)

(ii)  Σφάντης Ιωάννης, ετών 15 (πήγε το 1911)

(iii) Δέλκας Απόστολος, ετών 16 (πήγε το 1906)

(iv) Καρανάσιος Δημήτριος, ετών 16 (πήγε το 1907)

(v)  Μπούγας Βασίλειος, ετών 16 (πήγε το 1912)

(vi) Σακαρέλος Αθανάσιος, ετών 16 (πήγε το 1907)

(vii)Υφαντής Ιωάννης, ετών 16 (πήγε το 1906)

     Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μετανάστες ήταν :

 

(α) Παρίσης Αθανάσιος, ετών 45 (πήγε το 1922)

(β) Χαβιές Φώτιος, ετών 43 (πήγε το 1915)

(γ) Τριανταφύλλου Βασίλειος, ετών 40 (πήγε το 1914)

(δ) Υφαντής Ανδρέας, ετών 40 (πήγε το 1906)


 

   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 24 έτη.

 

  Ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση, οι σχετικά περισσότεροι μετανάστες από το Κεφαλόβρυσο (79 άτομα) ήταν άγαμοι, οι δε 25 ήταν έγγαμοι (Πίνακας 4).

   Από τις οικογένειες του χωριού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 


   Συνολικά έγιναν 55 ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 107 μετανάστες από το Κεφαλόβρυσο. Οι περισσότεροι μετανάστες (90 άτομα) έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας (ποσοστό 84 %). Από το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά έφυγαν μόνον 7 άτομα. Οι υπόλοιποι έφυγαν από ξένα λιμάνια (βλ. Πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

   Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση, οι περισσότεροι μετανάστες από το Κεφαλόβρυσο έφυγαν με πλοία ξένης ελληνικής πλοιοκτησίας. Με πλοία ελληνικής πλοιοκτησίας έφυγαν 11 άτομα.

   Σε ένα ταξίδι, το 1906, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 8 μετανάστες με το πλοίο “Gerty”. Το ίδιο έτος και από το ίδιο λιμάνι, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 5 μετανάστες με το πλοίο “Giulia”. Το έτος 1910 και από το ίδιο λιμάνι, σε ένα ταξίδι έφυγαν 9 μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”. Το 1914, πάντα από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι έφυγαν 5 μετανάστες του Κεφαλόβρυσου με το πλοίο “Carpathia”.

   Πάλι από το ίδιο λιμάνι (της Πάτρας), το 1915, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 4 μετανάστες με το πλοίο “ Carpathia”. Έγιναν 22 ομαδικά ταξίδια και 33 από μεμονωμένα άτομα. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του EllisIsland (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο μέχρι τον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από το Κεφαλόβρυσο φαίνονται στον Πίνακα 7. Ακολούθησαν άλλες 4 πολιτείες με ελάχιστους μετανάστες.

   Πιο αναλυτικά, στον επόμενο πίνακα δίνονται και οι τόποι που επέλεξαν οι μετανάστες (σε παρένθεση δίνεται ο αριθμός μεταναστών):




 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΤΟΠΟΙ

Νέα Υόρκη (N.Y.)

New York (100)

Πενσυλβάνια (Pa.)

Altoona (1), Ludlow (1), Philadelphia (1)

Ουϊσκόνσιν (Wis.)

Milwaukee (1)

Οχάιο (Ohio)

Girard (2)

Νιου Τζέρσεϋ (N.J.)

New Ark (1)

ΣΥΝΟΛΟ

107

 

 

 

2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Από το σύνολο των 107 μεταναστών, στη συντριπτική πλειοψηφία (82 άτομα) δήλωσαν εργάτης (laborer, worker, workman). Δηλώθηκαν όμως και  άλλα επαγγέλματα.  Αναλυτικά στοιχεία ακολουθούν:

επάγγελμα

αριθ.

εργάτης (laborer, workman, worker)

82

εργάτης σε φάρμα (farm laborer)

10

μαθητής (pupil, scholar)

5

σερβιτόρος (garcon)

1

υποδηματοποιός (shoemaker)

2

πανδοχέας (innkeeper)

1

καραμελάς (candy maker)

1

υπάλληλος (clerk)

1

τελάλης (barker)

1

επιχειρηματίας (business)

1

οικιακά (home wife)

2

ΣΥΝΟΛΟ

107

 

Σημείωση :       Υποδηματοποιοί : Αλέξ. Λόης, Ανδρ. Υφαντής

                        Επιχειρηματίας : Αθαν. Παρίσης

                        Πανδοχέας / καραμελάς : Γεώργ. Παπαθανασόπουλος

Σερβιτόρος : Ιωάν. Μώκος

Υπάλληλος : Αναστ. Τσούφρας

Τελάλης : Ιωάν. Μακρυγιάννης

 

3.   Διπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 16 άτομα που έκαναν πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι.

   Περισσότερα χρόνια στο α’ ταξίδι τους έμειναν και εργάστηκαν οι : Σακαρέλος Γεώργ. (11 έτη), Παπαθανασόπουλος Γεώργ. (8 έτη), Τυλιγάδης Νικ. και Παρίσης Αθαν. (7 έτη), Μπούγας Αλέξ., Λόης Λάμπ., Λιμαζόπουλος Αθαν., Καραγιαννόπουλος Νικ. και Μώκος Ιωάν. (6 έτη). Ο μέσος όρος παραμονής και εργασίας στο α’ ταξίδι αυτών των μεταναστών ήταν 5 έτη.

   Τα ονόματα και οι πολλαπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Νικόλαος Τζουμάνης   :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1910 πάλι στον ίδιο προορισμό.

2.    Αλέξιος Μπούγας  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-11 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.

3.    Λάμπρος Λόης  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

4.    Ιωάννης Μαυρογιάννης  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

5.    Σπύρος Λόης  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στην πόλη Έβερετ της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

6.    Δημήτριος Παπακωστόπουλος  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

7.    Αθανάσιος Λιμαζόπουλος  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.

8.    Θεόδωρος Στούμπας  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.

9.    Νικόλαος Τυλιγάδης   :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-11 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.

10.  Χρήστος Τσούνης  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1919 πάλι στον ίδιο προορισμό.

11.  Νικόλαος Υφαντής  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.

12.  Νικόλαος Καραγιαννόπουλος  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-16 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.

13.  Ιωάννης Μώκος  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1914-20 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.

14.  Γεώργιος Παπαθανασόπουλος  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1913-21 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.

15.  Αθανάσιος Παρίσης  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1903-10 στο Νιούαρκ (New Ark) του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1922 πάλι στον ίδιο προορισμό.

16.  Γεώργιος Σακαρέλος  :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1914-25 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1926 πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από το Κεφαλόβρυσο

      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellisisland) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες του Κεφαλόβρυσου που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών από το Κεφαλόβρυσο δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως καταγράφηκαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α       Ονοματεπώνυμο                     χρ. άφιξης   ηλικία   έγγαμος     Πλοίο που ταξίδεψε     Λιμάνι αναχώρ.

1        Αρκέντης Επαμεινώνδας              2-7-1907        22       όχι        Sofia Hohenberg           Πάτρα

2        Αρκέντης Κωνσταντίνος Γ.           18-10-1906     19       όχι        Gerty                          Πάτρα

3        Βαζούρας Αριστείδης                  25-3-1909      18       όχι        Atlanta                        Πάτρα

4        Βέλλιος Αθανάσιος                     4-3-1914        18       όχι        Pannonia                     Πάτρα

5        Βέλλιος Ιωάννης                         20-4-1910      20       ναι        Laura                          Πάτρα

6        Γαβαλάρης Βασίλειος                  27-10-1906     34       όχι        Giulia                          Πάτρα

7        Γεωργίου Αριστείδης                  27-10-1906     19       όχι        Giulia                          Πάτρα

8        Γεωργίου Χρήστος                     18-10-1906     24       όχι        Gerty                          Πάτρα

9        Γραμματίκας Ιωάννης                  18-10-1906     20       όχι        Gerty                          Πάτρα

10      Γρηγορόπουλος Αθανάσιος          3-5-1907        17       όχι        Giulia                          Πάτρα

11      Δεληκωστόπουλος Δημήτριος       4-5-1909        30       ναι        Martha Washington        Πάτρα

12      Δέλκας Απόστολος                     20-10-1906     16       όχι        Italia                           Νάπολη

13      Δημητρίου Γεώργιος                   12-4-1911      32       όχι        Oceania                       Πάτρα

14      Ευθυμίου Αλκιβιάδης                  23-11-1910     19       όχι        Patris                          Πάτρα

15      Ιζοβάνης (Τζοβάνης)  Αλέξιος       28-11-1910     18       όχι        Martha Washington        Πάτρα

16      Καλαντζής Ιωάννης                     20-5-1912      20       όχι        Martha Washington        Πάτρα

17      Καμπανός Σταύρος                     5-11-1906      27       ναι        Perugia                       Νάπολη

18      Καραγιαννόπουλος Νικόλαος       10-1-1921      30       ναι        Pannonia                     Πάτρα

19      Καρανάσιος Δημήτριος                18-6-1907      16       όχι        Gallia                          Πάτρα

20      Καρίτσας Αλέξανδρος                 20-9-1911      19       όχι        Alice                           Πάτρα

21      Καρίτσας Φώτιος                        2-2-1914        18       όχι        Saxonia                       Τεργέστη

22      Καρκαντζός Αλέξανδρος              28-11-1910     19       όχι        Martha Washington        Πάτρα

23      Καρκατζός Λεωνίδας Β.               18-10-1906     18       όχι        Gerty                          Πάτρα

24      Καρκατζός Χρήστος                    17-9-1909      18       όχι        Martha Washington        Πάτρα

25      Καρτέρης Σπυρίδων                    10-10-1907     28       -           Giulia                          Πάτρα

26      Κόκκοτος Λου….                        28-10-1907     28       όχι        Re d’ Italia                   Νάπολη

27      Κοσιώρης Χρήστος                     21-12-1909     18       όχι        Martha Washington        Πάτρα

28      Κοσμάς Κωνσταντίνος                 20-4-1911      30       ναι        Alice                           Πάτρα

29      Κοτομάτας Γεώργιος                   28-11-1910     19       όχι        Martha Washington        Πάτρα

30      Κότσαλος Ευθύμιος                    3-9-1907        30       όχι        Laura                          Πάτρα

31      Κότσαλος Λάμπρος                     3-9-1907        24       όχι        Laura                          Πάτρα

32      Κουτάς Αθανάσιος                      27-10-1906     24       όχι        Giulia                          Πάτρα

33      Κρίκος Κωνσταντίνος                  14-7-1913      17       όχι        Athinai                        Πάτρα

34      Κυρίτσης Γεώργιος                     26-4-1911      30       ναι        Martha Washington        Πάτρα

35      Λιανός Δημήτριος                       17-5-1914      34       όχι        Laconia (1912)              Πάτρα

36      Λιανός Δημοσθένης                    9-3-1915        35       όχι        Carpathia                     Πειραιάς

37      Λιανός Θεόδωρος                       13-8-1912      24       ναι        Martha Washington        Πάτρα

38      Λιανός Ιωάννης                          20-5-1912      33       ναι        Martha Washington        Πάτρα

39      Λιανός Νικόλαος                        24-10-1911     18       όχι        Martha Washington        Πάτρα

40      Λιανός Περικλής                        28-11-1910     20       όχι        Martha Washington        Πάτρα

41      Λιμαζόπουλος Αθανάσιος             9-3-1915        29       ναι        Carpathia                     Πάτρα

42      Λόης Αλέξιος                             28-11-1910     19       όχι        Martha Washington        Πάτρα

43      Λόης Γεώργιος                          20-10-1906     21       όχι        Italia                           Νάπολη

44      Λόης Κωνσταντίνος                     17-11-1907     21       όχι        Francesca                    Πάτρα

45      Λόης Λάμπρος                           27-10-1906     22       όχι        Giulia                          Πάτρα

46      Λόης Λάμπρος Ι.                         22-3-1914      29       όχι        Carpathia                     Πάτρα

47      Λόης Νικόλαος Ι.                        22-3-1914      18       όχι        Carpathia                     Πάτρα

48      Λόης Σοφοκλής                          20-5-1912      19       όχι        Martha Washington        Πάτρα

49      Λόης Σπύρος                             4-5-1909        27       όχι        Martha Washington        Πάτρα

50      Λόης Σπύρος                             25-7-1914      30       ναι        Saxonia                       Πάτρα

51      Λόης Φωτεινός                          28-11-1910     19       όχι        Martha Washington        Πάτρα

52      Μάνος Αθανάσιος                       25-3-1909      28       όχι        Atlanta                        Πάτρα

53      Μαραγιάννης Ιωάννης                 2-7-1907        28       όχι        Sofia Hohenberg           Πάτρα

54      Μαραγκούλας Αλέξανδρος           31-7-1909      17       όχι        Athinai                        Πάτρα

55      Μαρτίνης Αντώνιος                     13-3-1911      24       όχι        Martha Washington        Πάτρα

56      Μαυρογιάννης Ιωάννης               16-6-1914      37       όχι        Pannonia                     Πάτρα

57      Μελαχρής Νικόλαος                    3-5-1907        23       όχι        Giulia                          Πάτρα

58      Μπούγας Αλέξιος Χρ.                  25-3-1909      17       όχι        Atlanta                        Πάτρα

59      Μπούγας Αλέξιος                       13-8-1912      37       ναι        Martha Washington        Πάτρα

60      Μπούγας Βασίλειος Αλ.               13-8-1912      16       όχι        Martha Washington        Πάτρα

61      Μώκος Ιωάννης                         15-5-1921      38       όχι        Megali Hellas                Πειραιάς

62      Ξέρης Φώτης                             22-3-1914      32       ναι        Carpathia                     Πάτρα

63      Παπαβασιλείου Περικλής             2-7-1907        18       όχι        Sofia Hohenberg           Πάτρα

64      Παπαθανασόπουλος Γεώργιος      16-6-1914      29       όχι        Pannonia                     Πάτρα

65      Παπαθανασόπουλος Γεώργιος      4-11-1921      37       ναι        King Alexander             Πειραιάς

66      Παπαθανασόπουλος Γρηγόριος    16-3-1915      28       όχι        Athinai                        Πάτρα

67      Παπαθανασόπουλος Δημήτριος     20-11-1907     21       όχι        Principe di Piemonte     Νάπολη

68      Παπαθανασοπούλου Ολυμπία       4-11-1921      20       ναι        King Alexander             Πειραιάς

69      Παπακωστόπουλος Δημήτριος      11-6-1911      22       όχι        Martha Washington        Πάτρα

70      Παπακωστόπουλος Δημήτριος      25-7-1914      27       όχι        Saxonia                       Πάτρα

71      Παρίσης Αθανάσιος                    13-6-1903      25       όχι        La Lorraine                  Χάβρη

72      Παρίσης Αθανάσιος                    1-9-1922        45       ναι        King Alexander             Πάτρα

73      Παρίσης Νικόλαος                      13-6-1903      11       όχι        La Lorraine                  Χάβρη

74      Πριόνας Ιωάννης                        28-11-1910     19       όχι        Martha Washington        Πάτρα

75      Σακαρέλος Αθανάσιος                 17-11-1907     16       όχι        Francesca                    Πάτρα

76      Σακαρέλος Γεώργιος                  22-3-1914      18       όχι        Carpathia                     Πάτρα

77      Σακαρέλος Γεώργιος                  16-6-1926      32       ναι        Martha Washington        Πάτρα

78      Σακαρέλος Ιωάννης                    17-11-1907     38       ναι        Francesca                    Πάτρα

79      Σακαρέλος Χρήστος                   26-4-1911      33       ναι        Martha Washington        Πάτρα

80      Σκούρας Αθανάσιος                    1-11-1906      27                   Francesca                    Παλέρμο

81      Σκούρας Γεώργιος                     4-11-1907      19       όχι        Napolitan Prince           Πάτρα

82      Στεργίου Σωτήριος                     11-6-1911      30       ναι        Martha Washington        Πάτρα

83      Στούμπας Θεόδωρος                  9-3-1915        29       όχι        Carpathia                     Πειραιάς

84      Στούμπας Παναγιώτης                21-8-1914      24       όχι        Ivernia                        Πάτρα

85      Συρεμέντης Γεώργιος                 14-4-1910      31       ναι        Alice                           Πάτρα

86      Σφάντης Ιωάννης                       23-7-1911      15       όχι        Martha Washington        Πάτρα

87      Τασούλης Δημήτριος                  16-2-1907      25       όχι        Gerty                          Πάτρα

88      Τζουμάνη Καλλιόπη Ν.                28-11-1910     28       ναι        Martha Washington        Πάτρα

89      Τζουμάνης Βασίλειος                  2-7-1907        23       όχι        Sofia Hohenberg           Πάτρα

90      Τζουμάνης Δημήτριος                 20-5-1912      19       όχι        Martha Washington        Πάτρα

91      Τζουμάνης Νικόλαος                  18-10-1906     33       όχι        Gerty                          Πάτρα

92      Τζουμάνης Νικόλαος                  28-11-1910     35       ναι        Martha Washington        Πάτρα

93      Τριανταφύλλου Βασίλειος            22-3-1914      40       ναι        Carpathia                     Πάτρα

94      Τσουλής Ευστάθιος                    27-10-1906     23       όχι        Giulia                          Πάτρα

95      Τσούνης Χρήστος                       23-6-1907      17       όχι        Gerty                          Πάτρα

96      Τσούνης Χρήστος                       7-1-1920        29       όχι        Argentina                    Νάπολη

97      Τσούφρας Αναστάσιος                10-10-1907     26       -           Giulia                          Πάτρα

98      Τυλιγάδης Νικόλαος                   16-3-1915      30       όχι        Athinai                        Πάτρα

99      Υφαντής Ανδρέας                       7-6-1906        40       ναι        Francesca                    Πάτρα

100     Υφαντής Βασίλειος                     31-7-1909      18       όχι        Athinai                        Πάτρα

101     Υφαντής Ιωάννης                       18-10-1906     16       όχι        Gerty                          Πάτρα

102     Υφαντής Λεωνίδας Κ.                  18-10-1906     21       όχι        Gerty                          Πάτρα

103     Υφαντής Νικόλαος                     1-10-1907      22       όχι        Massilia                       Πάτρα

104     Υφαντής Νικόλαος                     22-2-1920      34       όχι        Megali Hellas                Πάτρα

105     Χαβιές Γεώργιος Ν.                    17-11-1907     22       όχι        Farancesca                  Πάτρα

106     Χαβιές Φώτιος                           9-3-1915        43       ναι        Carpathia                     Πειραιάς

107     Ψαλίδας Γεώργιος                      18-10-1906     37       όχι        Gerty                          Πάτρα

 

 

5.   Χρονικό μετανάστευσης από το Κεφαλόβρυσο Ευρυτανίας

 

i.  Οι πρωτοπόροι του 1903

   Στη διάρκεια του έτους βρέθηκαν δύο αναχωρήσεις, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρωτοπόροι μετανάστες από το Κεφαλόβρυσο προς την Αμερική. Ήταν οι Αθανάσιος και Νικόλαος Παρίσης. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο μέχρι το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης. Από εκεί στις 6 Ιουνίου 1903 ανέβηκαν στο πλοίο “La Lorraine” και στις 13 Ιουνίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας βεβαιώνουν ότι :

·         Ο Αθανάσιος Παρίσης ήταν 25 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε τον Πειραιά. Με 90 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη μικρή πόλη Τζίραρντ (Girard) του Οχάιο, όπου ήταν ο αδελφός του Δ. Παρίσης.

·         Ο Νικόλαος Παρίσης ήταν ένα παιδί 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Παρέα με τον αδερφό του Αθανάσιο, πήγαινε στην ίδια μικρή πόλη Girard του Οχάιο, όπου ήταν ο άλλος αδελφός του Δ. Παρίσης.

 

ii.  Η εκρηκτική έναρξη του μεταναστευτικού ρεύματος από το 1906

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν έξη αναχωρήσεις (3 ομαδικές και άλλες 3 μεμονωμένες) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά  έφυγαν 18 άτομα από το Κεφαλόβρυσο. Πιο συγκεκριμένα:

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Ανδρέα Υφαντή, που θα τον χαρακτηρίζαμε πρωτοπόρο μετανάστη του χωριού. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Μαΐου έφυγε με το πλοίο “Francesca” και στις 7 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν υποδηματοποιός (shoemaker). Με 29 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Λεωνίδας Ράπτης.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1906 αριθμούσε οκτώ άτομα και περιλάμβανε τους : Κων. Αρκέντη, Χρ. Γεωργίου, Ιωάν. Γραμματίκα, Λεων. Καρκατζό, Νικ. Τζουμάνη, Ιωάν. Υφαντή, Λεων. Υφαντή και Γεώρ. Ψαλίδα. Στις 25 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Gerty και στις 18 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα  στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ακόμη ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Γ. Αρκέντης ήταν 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Στράκος.

 

Πλοίο Gerty


·         Ο Χρήστος Γεωργίου ήταν 24 ετών. Με 18 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Αλκιβιάδη Γεωργίου.

·         Ο Ιωάννης Γραμματίκας ήταν 20 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 14 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Παπαθανασόπουλος.

·         Ο Λεωνίδας B. Καρκατζός (Carcatzas) ήταν 18 ετών. Με 14 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Σπύρο Παπαθανασόπουλο.

·         Ο Νικόλαος Τζουμάνης ήταν 33 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Κωτσαρέλης.

·         Ο Ιωάννης Υφαντής ήταν 16 ετών. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γνωστός του Σπύρος Παπαθανασόπουλος.

·         Ο Λεωνίδας Κ. Υφαντής ήταν 21 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν η Νάα Υόρκη, κοντά στο θείο του Σπύρο Παπαθανασόπουλο.

·         Ο Γεώργιος Ψαλίδας ήταν 37 ετών. Με 19 $ για τα αναγκαία πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Παπαθανασόπουλος.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1906 έγινε από δύο άτομα, τους Απ. Δέλκα και Γεώρ. Λόη. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί στις 20 Οκτωβρίου αναχώρησαν με το πλοίο “Italia” και στις 20 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Απόστολος Δέλκας ήταν 16 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 11 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Παπαθανασόπουλος.

·         Ο Γεώργιος Λόης ήταν 21 ετών. Με 35 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αχιβέλης (Achivelis).

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1906 αριθμούσε πέντε άτομα. Ήταν οι : Βασ. Γαβαλάρης, Αριστ. Γεωργίου, Αθ. Κουτάς, Λάμπ. Λόης και Ευστ. Τσουλής. Στις 8 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Giulia και στις 27 Οκτωβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Από το αρχειακό υλικό αντλούμε επιπλέον στοιχεία, που αναφέρουν ότι:

·         Ο Βασίλειος Γαβαλάρης (Gavvalaris) ήταν 34 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 13 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν οι φίλοι του Α. Γεωργίου και Κ (ή Χ.) Κωτσαρέλης.

·         Ο Αριστείδης Γεωργίου ήταν 19 ετών. Καταγράφηκε ως μαθητής (scholar). Με 10 $ μαζί του, πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Θάνος Βαλάβρας.

·         Ο Αθανάσιος Κουτάς ήταν 24 ετών και αναλφάβητος. Με 15 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Χ. Γεωργίου

·         Ο Λάμπρος Λόης ήταν 22 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σπύρος Παπαθανασόπουλος.

·         Ο Ευστάθιος Τσουλής ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σπύρος Παπαθανασόπουλος.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Αθανάσιο Σκούρα. Στα μέσα Οκτωβρίου 1906 έφυγε από την Ελλάδα με πλοίο, μέχρι το ιταλικό λιμάνι του Παλέρμο. Από εκεί, στις 17 Οκτωβρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Francesca  και την 1η Νοεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 27 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 14 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Χριστόφορο Παπαναστασίου.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Σταύρο Καμπανό (Campanos). Από την Ελλάδα με πλοίο πήγε πρώτα μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 19 Οκτωβρίου έφυγε με το πλοίο “Perugia και στις 5 Νοεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 27 ετών. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός[4] του.

 

iii.   Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 12 αναχωρήσεις (5 ομαδικές και άλλες 7 μεμονωμένες) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά  έφυγαν 21 άτομα από το Κεφαλόβρυσο. Αναλυτικά έχουμε :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Δημήτριο Τασούλη. Στις 22 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Gerty και στις 16 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 25 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 15 $ μαζί  του, στο Μιλγουώκι του Ουϊσκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Λουκά Τασούλη.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα, τους : Αθαν. Γρηγορόπουλο και Νικ. Μελαχρή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 11 Απριλίου αναχώρησαν με το ποιο “Giulia και στις 3 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :

·         Ο Αθανάσιος Γρηγορόπουλος ήταν 17 ετών. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το θείο του Σπύρο Παπαθανασόπουλο.

·         Ο Νικόλαος Μελαχρής ήταν 22[5] ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 15 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Κόκκας.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Δημήτριο Καρανάσιο. Στις 27 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, ανέβηκε το πλοίο “Gallia” και στις 18 Ιουνίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 16 ετών. Καταγράφηκε ως μαθητής (pupil). Με 15 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, κοντά στον αδερφό του Βασίλειο Καρανάσιο.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Χρήστο Τσούνη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαΐου έφυγε με το πλοίο “Gerty και στις 23 Ιουνίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 17 ετών. Προορισμός του για δουλειά, με 10 $ μαζί του, ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Σπύρο Παπαθανασόπουλο.  

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε τέσσερα άτομα. Ήταν οι : Επαμ. Αρκέντης, Ιωάν. Μαραγιάννης, Περ. Παπαβασιλείου και Βασ. Τζουμάνης. Στις 13 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 2 Ιουλίου έφτασαν στην Αμερική. Πρόσθετα στοιχεία από το υλικό του αρχείου μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Επαμεινώνδας Αρκέντης ήταν 22 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνσταντίνος.

·         Ο Ιωάννης Μαραγιάννης ήταν 28 ετών. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός[6] του.

·         Ο Περικλής Παπαβασιλείου ήταν 20 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη.

·         Ο Βασίλειος Τζουμάνης ήταν 23 ετών. Με 10 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα (αδέλφια). Ήταν οι : Ευθ. Κότσαλος και Λάμ. Κότσαλος. Στις 17 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 3 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Ευθύμιος Κότσαλος ήταν 30 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη.

·         Ο Λάμπρος Κότσαλος ήταν 24 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σπυρ. Παπαθανασόπουλος

 

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)

   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Νικόλαο Υφαντή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 10 Σεπτεμβρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Massilia” και την 1η Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 22 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του, ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό[7] του.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα, τους : Σπυρ. Καρτέρη και Αναστ. Τσούφρα. Στις 17 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Giulia και στις 10 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Ξέρουμε επιπλέον γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Σπυρίδων Καρτέρης ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Φώτιος. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνστ. Καρτέρης.

·         Ο Αναστάσιος Τσούφρας ήταν 26 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν υπάλληλος (clerk). Το όνομα του πατέρα του ήταν Αντώνιος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφός του Ιωάννη Τζούφρα.

   Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Λου…. Κόκκοτο (Laustio Cocotos). Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 10 Οκτωβρίου αναχώρησε με το πλοίο “Re dItalia και στις 28 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 28 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα  Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Σπυρ. Αθανασόπουλος.

   Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Γεώργιο Σκούρα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 17 Οκτωβρίου έφυγε με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 4 Νοεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 19 ετών. Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη μητέρα του Παρασκευή. Με 11 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Σκούρα.

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε τέσσερα άτομα και περιλάμβανε τους : Κων. Λόη, Αθαν. Σακαρέλο, Ιωάν. Σακαρέλο και Γεώρ. Χαβιέ. Στις 29 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Francesca και στις 17 Νοεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Λόης ήταν 21 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Π. Παπαθανασόπουλος.

·         Ο Ιωάννης Σακαρέλος ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Σοφία. Με 10 $ για να πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Π. Παπαθανασόπουλος.

·         Ο Αθανάσιος Σακαρέλος ήταν 16 ετών, γιος του Ιωάννη. Μαζί με τον πατέρα του, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Γεώργιος Χαβιές (Chavies) ήταν 22 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κοινός φίλος Π. Παπαθανασόπουλος.

 

Πλοίο Francesca  (Photo: Maurizio Eliseo Collection)

   Η έβδομη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Δημήτριο Παπαθανασόπουλο. Από την Ελλάδα έφυγε με  πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί αναχώρησε με το πλοίο “Principe di Piemonte” και στις 20 Νοεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 21 ετών. Με 9 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Λεωνίδα Καρατζά.

 

 

iv.   Μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1909

 

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 5 αναχωρήσεις (3 ομαδικές και άλλες 2 μεμονωμένες) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά  έφυγαν 9 άτομα από το Κεφαλόβρυσο. Πιο συγκεκριμένα :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε τρία άτομα και αποτελείτο από τους : Αριστ. Βαζούρα, Αθαν. Μάνο και Αλέξ. Μπούγα. Στις 28 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Atlanta” και στις 25 Μαρτίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :

·         Ο Αριστείδης Βαζούρας ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Οδυσσεύς Λιανός[8].

·         Ο Αθανάσιος Μάνος ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σωτήριος. Με 10 $ για τα  πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Οδυσσέας Λιανός.

·         Ο Αλέξιος Μπούγας ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Χρήστος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, όπου ήταν ο αδερφός του Αθανάσιος Μπούγας.

 

Πλοίο “Atlanta”

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από δύο άτομα, τους : Δημ. Δεληκωστόπουλο και Σπ. Λόη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Απριλίου αναχώρησε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 4 Μαΐου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Πρόσθετα στοιχεία μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Δημήτριος Δεληκωστόπουλος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μάρθα. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον κουνιάδο του Νικόλαο Τζουμάνη.

·         Ο Σπύρος Λόης ήταν 27 ετών. Ο πατέρα του ονομαζόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Λάμπρος Λόης.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από δύο άτομα, τους : Αλέκ. Μαραγκούλα και Βασ. Υφαντή. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 31 Ιουλίου έφτασαν στο λιμάνι της Πάτρας. Συμπληρωματικά στοιχεία για τους μετανάστες αυτούς μας προσθέτουν ότι :

·         Ο Αλέξανδρος Μαραγκούλας ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Μιχαήλ. Με 11 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Ψαλίδα.

·         Ο Βασίλειος Υφαντής ήταν 18 ετών. Για το όνομα του πατέρα του αναφέρουμε τα στοιχεία Κ. Δ. Υφαντής. Αναζητούσε δουλειά, με 9 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη όπου ήταν ο αδερφός του Λεωνίδας Υφαντής.

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Χρήστο Καρκατζό. Στις 4 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 17 Σεπτεμβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Κεφαλόβρυσο, δήλωσε τον αδερφό του Αλκιβιάδη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Λεωνίδα Καρκατζό.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Χρήστο Κοσιώρη (Kousioris). Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 6 Δεκεμβρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 21 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος (Mitron Kousioris). Προορισμός του για δουλειά (με 22 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Αναστάσιος Κοσιώρης ή Κουσούρης.

 

v.  Μικρή αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 4 αναχωρήσεις (1 ομαδική και 3 μεμονωμένες) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά  έφυγαν 12 άτομα από το Κεφαλόβρυσο. Αναλυτικά :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Συρεμέντη (Sirementis). Στις 28 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Alice” και στις 14 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της  γυναίκας του ήταν Αλεξάνδρα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας συγγενής του[9].

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Ιωάννη Βέλλιο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Απριλίου έφυγε με το πλοίο “Laura” και στις 20 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 20 ετών και παντρεμένος, Το όνομα της γυναίκας του ήταν Πετρούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στο ξάδερφός του Γεώργιο Ζαγκουβά[10].

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Αλκιβιάδη Ευθυμίου. Στις 5 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 23 Νοεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 19 ετών. Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη μητέρα του Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Λιανός.

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1910 ήταν η πλέον πολυάριθμη ομάδα που έφυγε από το Κεφαλόβρυσο. Περιλαμβάνει τους :  Αλέξ. Ιζοβάνη (ή Τζοβάνη), Αλέξ. Καρκαντζό, Γεώρ. Κοτομάτα, Περ. Λιανό, Αλέξ. Λόη, Φωτ. Λόη, Ιωάν. Πριόνα, Καλλ. Τζουμάνη και Νικ. Τζουμάνη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Νοεμβρίου ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 28 Νοεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το Βιβλίο Καταγραφών του αρχείου γνωρίζουμε επιπλέον ότι:

·         Ο Αλέξιος Ιζοβάνης (ή Τζοβάνης[11]) ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Κεφαλιακός.

·         Ο Αλέξανδρος Καρκαντζός ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Βασίλειος. Με 26 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Λεωνίδα Υφαντή.

·         Ο Γεώργιος Κοτομάτας (Cottomatas) ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λεωνίδας. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λεωνίδας Υφαντής.

 

Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

·         Ο Περικλής Λιανός ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αλέξιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθαν. Τσούνης.

·         Ο Αλέξιος Λόης ήταν 19 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν υποδηματοποιός (shoemaker). Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του για ανάλογη δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Χρήστο Λόη.

·         Ο Φωτεινός Λόης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Διομήδης. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Οδυσσεύς Λιανός.

·         Ο Ιωάννης Πριόνας ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Χρήστο Γεωργίου.

·         Ο Νικόλαος Τζουμάνης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Στο Κεφαλόβρυσο ήταν ο πεθερός του Σπυρίδων. Με 100 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν και ο αδερφός του Βασίλειος Τζουμάνης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Νικόλαος Τζουμάνης την περίοδο 1906-10 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Η Καλλιόπη Τζουμάνη ήταν 28 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Ο πατέρας της λεγόταν Σπυρίδων. Μαζί με το σύζυγό της Νικόλαο, πήγαινε στη Νέα Υόρκη.

 

 

vi.   Διατήρηση περίπου σταθερού του αριθμού μεταναστών και στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 8 αναχωρήσεις (2 ομαδικές και 6 μεμονωμένες) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά  έφυγαν 10 άτομα από το Κεφαλόβρυσο. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Αντώνιο Μαρτίνη. Στις 27 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 24 ετών. Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη μητέρα του Ειρήνη. Τελικός προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του), ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Πάππας.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από το Γεώργιο Δημητρίου. Στις 27 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Oceania και στις 12 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 32 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Αλτούνα (Altoona) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Ζήσιμος.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Κωνσταντίνο Κοσμά. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 3 Απριλίου ταξίδεψε με το πλοίο “Alice” και στις 29 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος.  Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευγενία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 4 μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Περικλής Τυλιγάδης[12].

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους : Γεώρ. Κυρίτση, Χρ. Σακαρέλο. Στις 10 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Martha Washington” και στις 26 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Γεώργιος Κυρίτσης ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ξένη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του ……[13] Παπαλέξης.

·         Ο Χρήστος Σακαρέλος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του πρέπει να ήταν Αλεξάνδρα (Al. Sacarelos). Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ι. Σακαρέλο.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους : Δημ. Παπακωστόπουλο, Σωτ. Στεργίου. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Μαΐου ανέβηκε στο πλοίο “Martha Washington” και στις 11 Ιουνίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Πρόσθετες πληροφορίες του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Δημήτριος Παπακωστόπουλος ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Βασίλειος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Καλημέρη.

·         Ο Σωτήριος Στεργίου ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Καλλιρόη. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Καλημέρης.

   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Ιωάννη Σφάντη (Sfantis). Στις 10 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 23 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν μόλις 15 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη μητέρα του Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον πατέρα του Αν. Σφάντη.

   Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Αλέξανδρο Καρίτσα. Από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Alice” και στις 20 Σεπτεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός[14] του.

   Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από το Νικόλαο Λιανό. Στις 9 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 24 Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Θεμιστοκλής. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Οδυσσέα Λιανό.

 

vii.   Νέα μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1912

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 2 ομαδικές αναχωρήσεις (με πλοία) προς την Αμερική. Συνολικά  έφυγαν 7 άτομα από το Κεφαλόβρυσο. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε τέσσερα άτομα και περιλάμβανε τους : Ιωάν. Καλαντζή, Ιωάν. Λιανό, Σοφ. Λόη και Δημ. Τζουμάνη. Από το λιμάνι της Πάτρας, τις 6 Μαΐου επιβιβάστηκαν στο πλοίο  Martha Washington” και στις 20 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Αντλούμε στοιχεία από το αρχείο, που μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Ιωάννης Καλαντζής ήταν 20 ετών. Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη μητέρα του Μόρφω. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Δημήτριο Χαντζή.

·         Ο Ιωάννης Λιανός ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αγγελική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Βελαώρας.

·         Ο Σοφοκλής Λόης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό[15] του.

·         Ο Δημήτριος Τζουμάνης ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Αλέξιος Τζουμάνης.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τρία άτομα, τους : Θεόδ. Λιανό, Αλέξ. Μπούγα και Βασ. Μπούγα. Στις 29 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Αυγούστου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επιπλέον ότι :

·         Ο Θεόδωρος Λιανός ήταν 24 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη γυναίκα του Σπυριδούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 45 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Τσούνης.

·         Ο Αλέξιος Μπούγας ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Σαβούλα. Με 60 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Αθανασούλης. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε ο Αλέξιος Μπούγας στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1905-11 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Βασίλειος Μπούγας ήταν 16 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Μαζί με τον πατέρα του Αλέξιος πήγαινε στη Νέα Υόρκη.

 

viii.  Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1913

   Έγινε από τον Κωνσταντίνο Κρίκο.  Στις 25 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Athinai” και στις 14 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 14 $ μαζί του) ήταν η πόλη Λάντλοου (Ludlow) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο θείος του Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.

 

ix.   Αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1914

   Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, όπου συμμετείχαν και μετανάστες που επέστρεψαν και στρατεύτηκαν, ακολούθησε η αποστράτευση. Κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν και δεύτερο ταξίδι στην Αμερική, αλλά υπήρχαν και νέοι μετανάστες.

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 7 αναχωρήσεις (3 ομαδικές και 4 από μεμονωμένους) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά  έφυγαν 14 άτομα από το Κεφαλόβρυσο. Αναλυτικά :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Φώτιο Καρίτσα. Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι το αυστριακό λιμάνι της Τεργέστης. Από εκεί, στις 10 Ιανουαρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Saxonia” και στις 2 Φεβρουαρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 20 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Αλέξανδρο Καρίτσα (Karris).

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Αθανάσιο Βέλλιο. Στις 13 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Pannonia” και στις 4 Μαρτίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 18 ετών. Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη μητέρα του Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά, με 37 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Βέλλιος.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Λάμ. Λόη, Νικ. Λόη, Φώτ. Ξέρη, Γεώρ. Σακαρέλο και Βασ. Τριανταφύλλου. Από το λιμάνι της Πάτρας στις 6 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Carpathia” και στις 22 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Λάμπρος Λόης[16] ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Αθανασούλης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Λάμπρος Λόης, την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Νικόλαος Λόης ήταν 18 ετών, αδελφός του προηγουμένου. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός[17] του.

·         Ο Φώτης Ξέρης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Στο Κεφαλόβρυσο ήταν η γυναίκα του Σπυριδούλα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη. Κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Σακαρέλο.

·         Ο Γεώργιος Σακαρέλος ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Δέσπω. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός[18] του.

·         Ο Βασίλειος Τριανταφύλλου ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ζωίτσα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Σπύρο Στίγκα.

 

Ατμόπλοιο Carpathia  (Photo: Richard Faber Collection)

    Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Δημήτριο Λιανό. Στις 2 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Laconia (1912)” και στις 17 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 34 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Αθηνά. Προορισμός του για δουλειά (μς 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ανεψιός του Βασίλειος Τζουμάνης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Λιανός την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα, τους : Ιωάν. Μαυρογιάννη και Γεώρ. Παπαθανασόπουλο. Στις 26 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 16 Ιουνίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Ιωάννης Μαυρογιάννης ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα γράφηκε “barker” (που σημαίνει τελάλης). Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Κεφαλόβρυσο δήλωσε τον αδελφό του Τηλέμαχο. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Οδυσσεύς Αθανασόπουλος[19]. Για το μετανάστη Ιωάννη Μαυρογιάννη, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-10 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Γεώργιος Παπαθανασόπουλος ήταν 29 ετών. Ως επάγγελμα δήλωση πανδοχέας (innkeeper). Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη μητέρα του Αρετή. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Σπύρο Παπαθανασόπουλο.

Πλοίο Saxonia (Photo: Alex Duncan)

 

    Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι: Σπ. Λόης, Δημ. Παπακωστόπουλος και Στ. Σκαντέλας. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 10 Ιουλίου η ομάδα αναχώρησε με το πλοίο “Saxonia” και στις 25 Ιουλίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν επιπλέον ότι :

·         Ο Σπύρος Λόης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Παν. Αθανασούλης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Σπύρος Λόης την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στην πόλη Έβερετ της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Δημήτριος Παπακωστόπουλος[20] ήταν 27 ετών. Στην πατρίδα είχε τη μητέρα του Μαρία. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Παν. Αθανασούλης. Αυτό ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Δημήτριο Παπακωστόπουλο. Την προηγούμενη φορά πήγε την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Παναγιώτη Στούμπα. Στις 30 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Ivernia” και στις 21 Αυγούστου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 24 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Γεωργία. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδελφό του Γκας (ή Κριστ) Στούμπα[21].

 

x. Νέα μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1915

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 2 ομαδικές αναχωρήσεις με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά  έφυγαν 6 άτομα από το Κεφαλόβρυσο. Συγκεκριμένα :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1915 αριθμούσε τέσσερα άτομα, που ήταν οι : Δημοσθ. Λιανός, Αθαν. Λιμαζόπουλος, Θεόδ. Στούμπας και Φώτ. Χαβιές. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Φεβρουαρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Carpathia” και στις 9 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία από το υλικό του αρχείου μας πληροφορούν ότι:

·         Ο Δημοσθένης Λιανός ήταν 35 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λάμπρος. Αναζητούσε δουλειά, με 22 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Λιανός.

·         Ο Αθανάσιος Λιμαζόπουλος[22] ήταν 29 ετών. Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη μητέρα του Αικατερίνη. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Λιμαζόπουλος, την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Θεόδωρος Στούμπας ήταν 29 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Κεφαλόβρυσο δήλωσε το θείο του Κώστα Στούμπα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνστ. Στούμπας. Για το Θεόδωρο Στούμπα, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1909-13 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Φώτιος Χαβιές (Chafges) ήταν  43 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Σπυριδούλα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Χρήστο Χαβιέ.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1915 έγινε από δύο άτομα, τους : Γρηγ. Παπαθανασόπουλο και Νικ. Τυλιγάδη. Στις 26 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Athinai” και στις 16 Μαρτίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :

·         Ο Γρηγόριος Παπαθανασόπουλος ήταν 28 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Κεφαλόβρυσο δήλωσε τον αδερφό του Επαμεινώνδα. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν οι φίλοι του Αθανασούλης Αφοί.

·         Ο Νικόλαος Τυλιγάδης ήταν 30 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ξενοφών. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λεωνίδας Τσούκαλος[23]. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Νικόλαος Τυλιγάδης, την περίοδο 1904-11 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

Ατμόπλοιο Athinai” (1910)

xi.   Τρεις μεμονωμένες αναχωρήσεις στο 1919 και 1920

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1919 έγινε από το Χρήστο Τσούνη. Από την Ελλάδα έφυγε στα  μέσα Δεκεμβρίου του 1919, με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί αναχώρησε με το πλοίο “Argentina” και στις 7 Ιανουαρίου 1920 έφτασε στην Αμερική. Ήταν 29 ετών. Ως πλησιέστερη συγγενή[24] του στο Κεφαλόβρυσο δήλωσε την Πηνελόπη Τσούνη. Προορισμός του για δουλειά (με 30 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Ευστάθιος Τσούνης. Για το Χρήστο Τσούνη ήταν το δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από το Νικόλαο Υφαντή. Στις 5 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκε στο ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 34 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Κεφαλόβρυσο δήλωσε τον αδερφό του Βασίλειο. Με 35 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνστ. Υφαντής. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Νικόλαος Υφαντής, την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από το Νικόλαο Καραγιαννόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Δεκεμβρίου 1920 ταξίδεψε με το πλοίο “Pannonia” και στις 10 Ιανουαρίου 1921 αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αγγελική. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ελευθέριος Καραγιαννόπουλος. Αυτό ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για το Νικόλαο Καραγιαννόπουλο, που είχε πάλι πάει την περίοδο 1910-16 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

 

xii.  Ελάχιστες αναχωρήσεις μεταναστών στο 1921

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 2 αναχωρήσεις (μια ομαδική και άλλη μία μεμονωμένα) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά  έφυγαν 3 άτομα από το Κεφαλόβρυσο. Αναλυτικά :

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1921 έγινε από τον Ιωάννη Μώκο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 15 Μαΐου αναχώρησε με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 29 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 38 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν σερβιτόρος (garcon). Μιλούσε και αγγλικά. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για ανάλογη δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ανεψιός του Δημ. Παπαδόπουλος. Ο Ιωάννης Μώκος είχε ξαναπάει στην Αμερική, την περίοδο 1914-20 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1921 έγινε από δύο άτομα. Ήταν το έγγαμο ζευγάρι Γεωργίου και Ολυμπίας Παπαθανασοπούλου. Στις 18 Οκτωβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander” και στις 4 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Γεώργιος Παπαθανασόπουλος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ζαχαροπλάστης (candy maker). Στο Κεφαλόβρυσο είχε τη μητέρα του Αρετή. Προορισμός του για δουλειά (με 60 $ για το έγγαμο ζεύγος) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Ευστάθιος Κομιζιώνης. Για το Γεώργιο Παπαθανασόπουλο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1913-21 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

·         Η Ολυμπία Παπαθανασοπούλου ήταν 20 ετών, σύζυγος του Γεωργίου. Επάγγελμα “οικιακά”. Προορισμός ήταν η Νέα Υόρκη.

 

Ατμόπλοιο King Alexander


xiii. Δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις στα έτη 1922 και 1926 - Επίλογος

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1922, έγινε την ίδια χρονική περίοδο που η Σμύρνη καιγόταν και είχε συντελεστεί η Μικρασιατική Καταστροφή. Έγινε από τον Αθανάσιο Παρίση. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Αυγούστου ταξίδεψε με το πλοίο “King Alexander” και την 1η Σεπτεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε επιχειρηματίας (business). Η γυναίκα του στο Κεφαλόβρυσο ονομαζόταν Πολυξένη. Με 40 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειές στο Νιούαρκ (New Ark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Βασ. Λόης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Παρίσης, την περίοδο 1903-10 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η (τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1926 έγινε από το Γεώργιο Σακαρέλο. Στις 2 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 16 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 32 ετών. Ως πλησιέστερη συγγενή του στο Κεφαλόβρυσο δήλωσε την αδελφή του Κωνσταντούλα Βάρσου. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Υφαντής.  Ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για το Γεώργιο Σακαρέλο. Πρωτοπήγε την περίοδο 1914-25 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό. Το 1925 διέμενε στην πόλη Σάρλοτ (Charlotte) της Βόρειας Καρολίνας.

------------------------------------------------

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Εκλογικός Κατάλογος δήμου Κλεπαΐδος, του έτους 1886, από την ιστοσελίδα : http://kravara-klepa.blogspot.com

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Αναρτήθηκε στο μπλογκ  amfictyon.blogspot.gt από τις 7-7-2014 (α’ μέρος) και 14-7-2014 (β’ μέρος).

7.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκ amfictyon.blogspot.gt Ιστοσελίδα :  www.amfictyon.blogspot.gr

8.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : Από τον Τέρνο (ή Μεσοκώμη) Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1901-1932). Ανέκδοτη εργασία από το Σεπτέμβριο 2022. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 18 Σεπτεμβρίου 2022.

9.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

10.  περ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

11.  εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.

12.  «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.

13.  Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html

14.  Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις»,  2-5-2004, από το Διαδίκτυο.

15.  Βικιπαίδεια

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1]Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2]Στο σύνολο των 107 ονομάτων μεταναστών από το Κεφαλόβρυσο βρέθηκαν 7 αναλφάβητοι (ή ποσοστό 7 % των μεταναστών) .

[3]Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4] Στο χειρόγραφο αρχείο, το όνομα είναι Χαρίλαος, αλλά το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.

[5] Στο PASSENGER RECORD του EllisIsland γράφηκε ηλικία 23 ετών. Η σωστή όμως είναι 22 ετών, όπως γράφηκε στο Ship Manifest.

[6] Στο χειρόγραφο αρχείο, το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.

[7] ό. π.

[8] Από τον Ταξιάρχη Αιτωλοακαρνανίας. Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 26 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το 1912 επέστρεψε, αλλά το 1921 έκανε και δεύτερο ταξίδι με τον ίδιο προορισμό.

[9] Γράφτηκε “George Cefas brother”. Δεν μπορεί να ήταν αδερφός του προφανώς.

[10] Από το Τέρνο Ευρυτανίας. Πήγε στην Αμερική το 1905, σε ηλικία 28 ετών με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το 1910 επέστρεψε, αλλά το 1915 έκανε και δεύτερο ταξίδι, για εργασία πάλι στον ίδιο προορισμό.

[11] Αναρωτιέμαι, μήπως το σωστό είναι Τζουμάνης.

[12] Από το Τέρνο. Πήγε στην Αμερική το 1905, σε ηλικία 21 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το 1906 επέστρεψε. Το 1910 έκανε και δεύτερο ταξίδι.

[13] Στο χειρόγραφο αρχείο το όνομα είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο.

[14] Δυσανάγνωστο όνομα.

[15] Λείπει το όνομα από την καταγραφή.

[16] Φέρει την ένδειξη : NON IMMIGRANT ALIEN.

[17] Το όνομά του είναι Χρήστος, αλλά το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.

[18] ό. π.

[19] ίσως εννοούσε Παπαθανασσόπουλος.

[20] Φέρει την ένδειξη : NON IMIGRANT ALIEN

[21] Από το Τέρνο Ευρυτανίας. Ο Κωνσταντίνος Στούμπας πήγε στην Αμερική το 1909, σε ηλικία 19 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

[22] Φέρει την ένδειξη : NON IMMIGRANT ALIEN

[23] Από το Τέρνο Ευρυτανίας. Πήγε στην Αμερική το 1905, σε ηλικία 40 ετών και παντρεμένος, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Το 1909 επέστρεψε, αλλά το 1911 έκανε και δεύτερο ταξίδι, πάλι στον ίδιο προορισμό.

[24] Δεν γράφηκε αν ήταν η μητέρα του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου