"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

17/12/23

Από το Μαλανδρίνο Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1905-1920)

 

Προλεγόμενα

   Το Μαλανδρίνο είναι χωριό στα ΝΔ της οροσειράς της Γκιώνας, σε υψόμετρο 580 μ. στην περιοχή Δωρίδας του νομού Φωκίδας.

  Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια. Βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 75 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2023.

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 20 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα) και τελικά βρέθηκαν τα 75 ονόματα μεταναστών. Υπόψη ότι δεν ξέρω επώνυμα των κατοίκων της.

    Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Άμφισσα, Λαμία) ή άλλο χωριό της περιοχής.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από το Μαλανδρίνο, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

 

Το Μαλανδρίνο Φωκίδας (ελήφθη από το Διαδίκτυο)

Αυτοδιοικητικά

Οικισμός Μαλανδρίνου

   Από το 1836, ο οικισμός Μαλανδρίνι υπαγόταν στο δήμο Τολοφώνος. Το 1869 αποσπάστηκε από το δήμο Τολοφώνος και με το όνομα Μαλανδρίνον προσαρτήθηκε στο δήμο Αιγιτίου (με πρωτεύουσα το Λιδωρίκι) του νομού Φθιωτιδοφωκίδος.

   Στις 31 Αυγούστου 1912 ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Αιγιτίου. Δημιουργήθηκε Κοινότητα Μαλανδρίνου με ομώνυμη έδρα.

   Στις 31 Μαρτίου 1943, ο νομός Φθιωτιδοφωκίδος διαιρέθηκε και ο οικισμός και η κοινότητα Μαλανδρίνου υπάγεται στο νομό Φωκίδος.

   Από τις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”), η κοινότητα Μαλανδρίνου καταργήθηκε και ο οικισμός προσαρτήθηκε στο δήμο Λιδωρικίου. Από το 2010 (σχέδιο “Καλλικράτης”), υπάγεται στο δήμο Δωρίδας, στη δημοτική ενότητα Λιδωρικίου.

   Ο πληθυσμός του (απογραφή 2011) ήταν 881 κάτοικοι.

 

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση από το Μαλανδρίνο στην Αμερική[1]

   Από τα 75 ονόματα μεταναστών που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (18 άτομα) έφυγαν το έτος 1910. Συνολικά έγιναν 20 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν και 10 μετανάστες που έκαναν διπλό ταξίδι.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 16 % του πληθυσμού, που είναι διπλάσιο από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (δημητριακά, αμπέλια, κλπ.) και την κτηνοτροφία. Η περιοχή κάλυπτε σχετικά τις ανάγκες της ζωής[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν μόνον άνδρες. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή βλέπουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες μέχρι και 20 ετών (με 40 άτομα)! Οι άλλες δύο ηλικιακές ομάδες, δηλ. οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών και οι μεγαλύτερες ηλικίες 31-40 ετών ήταν ισάριθμες (με 16 άτομα). Η κατανομή ηλικιών σε ομάδες των μεταναστών από το Μαλανδρίνο δίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 3.

   Οι μικρότεροι σε ηλικία μετανάστες  ήταν :

                 (α) Καραχάλιος Θεόδωρος, ετών 10 (πήγε το 1910)

(β) Τσιμέκας Χαράλαμπος, ετών 11 (πήγε το (1911)

(γ) Τριανταφύλλου Ανδρέας, ετών 15 (πήγε το (1914)

(δ) Κωνσταντέλλος Ηλίας, ετών 16 (πήγε το 1909)

     Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μετανάστες ήταν :

 (α) Καραχάλιος Ιωάννης, ετών 50 (πήγε το 1920)

(β) Τσιμέκας Δήμος, ετών 43 (πήγε το 1916)

(γ) Κουρμούσης Ιωάννης, ετών 42 (πήγε το 1916)


 

   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 24 έτη.  Ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση, οι σχετικά περισσότεροι μετανάστες από το Μαλανδρίνο (48 άτομα) ήταν άγαμοι, οι δε υπόλοιποι 27 ήταν έγγαμοι (Πίνακας 4).

   Από τις οικογένειες του χωριού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 


   Συνολικά έγιναν 20 ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 75 μετανάστες από το Μαλανδρίνο. Οι περισσότεροι μετανάστες (70 άτομα) έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας (ποσοστό 93 %). Από το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά δεν έφυγε κανείς. Οι υπόλοιποι έφυγαν από ξένα λιμάνια (βλ. Πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

  Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση, οι περισσότεροι μετανάστες από το Μαλανδρίνο έφυγαν με πλοία ελληνικής πλοιοκτησίας (54 άτομα) και με ξένα πλοία έφυγαν οι υπόλοιποι (21 άτομα).

   Σε ένα ταξίδι, το 1907, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 4 μετανάστες με το πλοίο “Sicilian Prince”. Το ίδιο έτος και από το ίδιο λιμάνι, σε ένα ταξίδι έφυγαν άλλοι 4 μετανάστες με το πλοίο “Napolitan Prince”. Το έτος 1909, πάντα από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι έφυγαν 15 μετανάστες του Μαλανδρίνου με το πλοίο “Patris”.

   Πάλι από το ίδιο λιμάνι (της Πάτρας), το 1910, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 15 μετανάστες με το πλοίο “Athinai”. Το 1911, πάντα από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 8 μετανάστες με το πλοίο “Themistocles”. Έγιναν 13 ομαδικά ταξίδια και 7 από μεμονωμένα άτομα. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του EllisIsland (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο μέχρι τον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από το Μαλανδρίνο φαίνονται στον Πίνακα 7. Κυριάρχησε η πολιτεία του Ουισκόνσιν. Ειδικά το Μιλγουώκι ήταν τόπος προορισμού για 55 άτομα! Στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ πήγαν 10 άτομα και 6 άτομα αντίστοιχα. Μεμονωμένες επιλογές τόπων υπήρξαν για άλλες 4 πολιτείες.

   Πιο αναλυτικά, στον επόμενο πίνακα δίνονται και οι τόποι που επέλεξαν οι μετανάστες (σε παρένθεση δίνεται ο αριθμός μεταναστών):

 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ


 

2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Από το σύνολο των 75 μεταναστών, η συντριπτική πλειοψηφία (73 άτομα) δήλωσαν εργάτης (laborer, worker, workman). Δηλώθηκαν όμως και  άλλα επαγγέλματα.  Αναλυτικά στοιχεία ακολουθούν:

επάγγελμα

αριθ.

εργάτης (laborer, workman, worker)

73

ξενοδόχος (hotel keeper)

1

μαθητής (scholar)

1

ΣΥΝΟΛΟ

75

 

   Ξενοδόχος ήταν ο Ανδρέας Τσιμέκας. Μαθητής ήταν ο Χαράλαμπος Τσιμέκας.

 

 

3.   Διπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 10 άτομα που έκαναν διπλό ταξίδι στην Αμερική. Ήταν οι :

1.    Νίκος Νικολάου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-11 στο Μιλγουώκι(Milwaukee) του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στον ίδιο προορισμό.

2.    Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-10 σε τόπο της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Νέα Υόρκη.

3.    Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-10 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Νέα Υόρκη.

4.    Δήμος Τσιμέκας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στην πόλη Σουπήριορ(Superior) του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 πάλι στον ίδιο προορισμό.

5.    Ιωάννης Καραχάλιο :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 στην τοποθεσία Κέλυ Λέικ (Kelly Lake) της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.

6.    Σταύρος Κατραπάς :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.

7.    Αθανάσιος Κορμούκης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.

8.    Ρήγας Ρήγας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.

9.    Ανδρέας Τσιμέκας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-14 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.

10.  Κωνσταντίνος Τσιμέκας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-14 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από τοΜαλανδρίνο

      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellisisland) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες του Μαλανδρίνου που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών από το Μαλανδρίνο δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως καταγράφηκαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α       Ονοματεπώνυμο                          χρ. άφιξης  ηλικία  έγγαμος   Πλοίο που ταξίδεψε    Λιμάνι αναχώρ.

 

1        Αλεξόπουλος Αλέξιος                  28-3-1910       19      όχι        Athinai                      Πάτρα

2        Αλεξόπουλος Παναγιώτης            14-9-1907       23      όχι        Napolitan Prince        Πάτρα

3        Αργυρόπουλος Νικόλαος              21-4-1909       33      όχι        Patris                       Πάτρα

4        Βέλλιας Αλκιβιάδης                     15-5-1906       22      όχι        Giulia                       Πάτρα

5        Βέλλιας Θεοχάρης                       23-7-1905       18      όχι        Napolitan Prince        Νάπολη

6        Βέλλιας Χαράλαμπος                   21-4-1909       18      όχι        Patris                       Πάτρα

7        Δρόσος Ευθύμιος                        21-4-1909       21      όχι        Patris                       Πάτρα

8        Δρόσος Ιωάννης                         21-4-1909       18      όχι        Patris                       Πάτρα

9        Δρόσος Λουκάς                          28-3-1910       19      όχι        Athinai                      Πάτρα

10       Δρόσος Λουκάς                          4-4-1911        19      όχι        Themistocles             Πάτρα

11       Καρανάσος Αθανάσιος                 16-3-1914       37      ναι        Martha Washington     Πάτρα

12       Καρανάσος Γεώργιος                   28-3-1910       25      ναι        Athinai                      Πάτρα

13       Καρανάσος Γεώργιος                   4-4-1911        19      όχι        Themistocles             Πάτρα

14       Καρανάσος Δημήτριος                 28-3-1910       35      ναι        Athinai                      Πάτρα

15       Καρανάσος Ευστάθιος                  28-3-1910       23      όχι        Athinai                      Πάτρα

16       Καραχάλιος Ευστάθιος                 28-3-1910       40      ναι        Athinai                      Πάτρα

17       Καραχάλιος Ηλίας                       21-4-1909       18      όχι        Patris                       Πάτρα

18       Καραχάλιος Θεόδωρος                 28-3-1910       10      όχι        Athinai                      Πάτρα

19       Καραχάλιος Ιωάννης                    26-2-1920       50      ναι        Presidente Wilson       Πάτρα

20       Καραχάλιος Κωνσταντίνος            14-9-1907       18      όχι        Napolitan Prince        Πάτρα

21       Κατραπάς Σταύρος                      2-4-1920        34      ναι        Pannonia                   Πάτρα

22       Κατραπάς Χαράλαμπος                28-3-1910       18      όχι        Athinai                      Πάτρα

23       Κορμούκης Αθανάσιος                 2-4-1920        40      ναι        Pannonia                  Πάτρα

24       Κουρμούσης Ιωάννης                  29-5-1916       42      όχι        Ioannina                   Πάτρα

25       Κουρμπούκης Ιωάννης                 15-11-1907     18      όχι        Moraitis                    Πάτρα

26       Κουσούκης Γεώργιος                   1-5-1910        18      όχι        Themistocles             Πάτρα

27       Κύρκος Ιωάννης                         17-4-1911       19      όχι        Athinai                      Πάτρα

28       Κωνσταντέλλος Ηλίας                  21-4-1909       16      όχι        Patris                       Πάτρα

29       Λελίγκος Δημήτριος                    21-4-1909       18      όχι        Patris                       Πάτρα

30       Μανιτάρας Δημήτριος                  17-4-1911       40      ναι        Athinai                      Πάτρα

31       Μωλογιάννης Δημήτριος              28-3-1910       18      όχι        Athinai                      Πάτρα

32       Μωλογιάννης Θεόδωρος              28-3-1910       19      όχι        Athinai                      Πάτρα

33       Μωλογιάννης Παναγιώτης            4-4-1911        24      όχι        Themistocles             Πάτρα

34       Νικολάου Νικόλαος                     14-9-1907       24      ναι        Napolitan Prince        Πάτρα

35       Νικολάου Νίκος                          16-3-1914       36      ναι        Martha Washington     Πάτρα

36       Παναγιωτόπουλος Αθανάσιος        2-4-1914        36      ναι        Laconia (1912)            Πάτρα

37       ΠαναγιωτόπουλοςΓεώργιος          28-3-1910       18      όχι        Athinai                      Πάτρα

38       Παναγιωτόπουλος Δημήτριος        15-11-1907     18      όχι        Moraitis                    Πάτρα

39       Παναγιωτόπουλος Δημήτριος        21-4-1909       25      ναι        Patris                       Πάτρα

40       Παναγιωτόπουλος Ευστάθιος        21-4-1909       23      όχι        Patris                       Πάτρα

41       Παναγιωτόπουλος Ηρακλής          15-11-1907     18      όχι        Moraitis                    Πάτρα

42       Παναγιωτόπουλος Θεοχάρης        23-3-1907       20      όχι        Sofia Hohenberg        Πάτρα

43       Παναγιωτόπουλος Κων/νος          28-3-1910       18      όχι        Athinai                      Πάτρα

44       Παναγιωτόπουλος Κων/νος          10-5-1915       28      ναι        Athinai                      Πάτρα

45       Παπαχαραλάμπους Ελευθέριος      24-10-1909     18      όχι        Themistocles             Πάτρα

46       Παπαχαραλάμπους Ευθύμιος        5-9-1910        18      όχι        Atlanta                      Τεργέστη

47       Παπαχαραλάμπους Ηρακλής         5-9-1910        17      όχι        Atlanta                      Τεργέστη

48       Παπαχαραλάμπους Ιωάννης          14-9-1907       19      όχι        Napolitan Prince        Πάτρα

49       Πρωτοπαπάς Αθανάσιος               2-4-1914        18      όχι        Laconia (1912)            Πάτρα

50       Ρήγας Ρήγας                              21-4-1909       26      ναι        Patris                       Πάτρα

51       Ρήγας Ρήγας                              2-4-1920        38      ναι        Panonia                    Πάτρα

52       Σαλαγιάννης Νικόλαος                 21-4-1909       18      όχι        Patris                       Πάτρα

53       Σαλαγιάννης Νικόλαος                 28-3-1910       19      όχι        Athinai                      Πάτρα

54       Σοκοντίμης Γεώργιος                  4-4-1911        30      ναι        Themistocles             Πάτρα

55       Σοκοντίμης Νικόλαος                  21-4-1909       19      όχι        Patris                       Πάτρα

56       Τζάθας Χρήστος                         21-4-1909       19      όχι        Patris                       Πάτρα

57       Τζεντίλας (;) Νικόλαος                 15-4-1907       23      ναι        Hudson                     Χάβρη

58       Τραπεζάρης Κων/νος                  4-4-1911        17      όχι        Themistocles             Πάτρα

59       Τριανταφύλλου Ανδρέας              16-3-1914       15      όχι        Martha Washington     Πάτρα

60       Τριανταφύλλου Ιωάννης               4-4-1911        34      ναι        Themistocles             Πάτρα

61       Τσιμέκας Ανδρέας                       28-3-1910       18      όχι        Athinai                      Πάτρα

62       Τσιμέκας Ανδρέας                       2-4-1920        28      ναι        Pannonia                  Πάτρα

63       Τσιμέκας Γεώργιος                     21-4-1909       17      όχι        Patris                       Πάτρα

64       Τσιμέκας Δημήτριος                    3-6-1907        21      όχι        Sicilian Prince            Πάτρα

65       Τσιμέκας Δημήτριος                    4-4-1911        31      ναι        Themistocles             Πάτρα

66       Τσιμέκας Δήμος                          3-6-1907        35      ναι        Sicilian Prince            Πάτρα

67       Τσιμέκας Δήμος                          29-5-1916       43      ναι        Ioannina                   Πάτρα

68       Τσιμέκας Κωνσταντίνος                23-7-1905       19      ναι        Napolitan Prince        Νάπολη

69       Τσιμέκας Κωνσταντίνος                23-3-1907       20      όχι        Sofia Hohenberg        Πάτρα

70       Τσιμέκας Κωνσταντίνος                2-4-1920        32      ναι        Pannonia                  Πάτρα

71       Τσιμέκας Χαράλαμπος                 3-6-1907        11      όχι        Sicilian Prince            Πάτρα

72       Τσιώτας Γεώργιος                       28-3-1910       35      ναι        Athinai                      Πάτρα

73       Τσιώτας Δημήτριος                     21-4-1909       22      ναι        Patris                       Πάτρα

74       Τσιώτας Κωνσταντίνος                 4-4-1911        31      ναι        Themistocles             Πάτρα

75       Τσιώτας Χαράλαμπος                  3-6-1907        17      όχι        Sicilian Prince            Πάτρα

 

 

5.    Χρονικό της μετανάστευσης από το Μαλανδρίνο Φωκίδας

 

(i)   Οι πρωτοπόροι του 1905

    Δύο τολμηρά άτομα “άνοιξαν το δρόμο” προς την Αμερική. Ήταν οι : Θεοχ. Βέλλιας και Κων. Τσιμέκας. Από την Ελλάδα αναχώρησαν με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 4 Ιουλίου 1905 έφυγαν με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 23 Ιουλίου έφτασαν στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :

·         Ο Θεοχάρης Βέλλιας ήταν 18 ετών. Με 29 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε έναν συγγενή[4] του.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσιμέκας ήταν 19 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, με 26 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας συγγενής[5] του.

 

(ii)  Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906

   Έγινε από τον Αλκιβιάδη Βέλλια. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 24 Απριλίου 1906 ταξίδεψε με το πλοίο “Giulia  και στις 15 Μαΐου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 22 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Λιδωρίκι. Με 15 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι  (Milwaukee) του Ουϊσκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Θεοχάρη Βέλλια.

 

(iii)    Πρώτη σημαντική αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 5 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (4 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 14 άνθρωποι από το Μαλανδρίνο. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα, τους Θεοχ. Παναγιωτόπουλο και Κων. Τσιμέκα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Μαρτίου 1907 επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 23 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Θεοχάρης Παναγιωτόπουλος ήταν 20 ετών. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι(Milwaukee) του Ουϊσκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Τσιμέκας.

·         Ο Κωνσταντίνος Χ. Τσιμέκας ήταν 20 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουϊσκόνσιν, κοντά στο ομώνυμο ξάδερφό του Κωνστ. Τσιμέκα.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Νικόλαο Τζεντίλα[6] (Jentilas). Με πλοίο έφυγε από την Ελλάδα μέχρι το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης. Από εκεί, στις 30 Μαρτίου ταξίδεψε με το πλοίο “Hudson” και στις 15 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στο Μαλανδρίνο, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε το Λιδωρίκι. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν το Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Αναστ. Κουλουριάνος.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τέσσερα άτομα, τους : Δημ. Τσιμέκα, Δήμο Τσιμέκα, Χαρ. Τσιμέκα και Χαρ. Τσιώτα. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Sicilian Prince και στις 3 Ιουνίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Δημήτριος Τσιμέκας ήταν 21 ετών. Ως τόπο γέννησης και προηγούμενης κατοικίας δήλωσε το Λιδωρίκι. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουϊσκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Κωνσταντίνο Τσιμέκα.

·         Ο Δήμος Τσιμέκας ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με 10 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουϊσκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Κωνστ. Φ. Τσιμέκα.

·         Ο Χαράλαμπος Τσιμέκας ήταν 11 ετών και αναλφάβητος. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε το Λιδωρίκι. Συνοδευόμενος από τον πατέρα του Δήμο, πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουϊσκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Κωνστ. Φ. Τσιμέκας.

·         Ο Χαράλαμπος Τσιώτας (Tsotas) ήταν 17 ετών. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε το Λιδωρίκι. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουϊσκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Θεοχάρης Παναγιωτόπουλος.

 

Πλοίο Napolitan Prince (Photo: World Ship Society)


   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε τέσσερα άτομα και περιλάμβανε τους : Παν. Αλεξόπουλο, Κων. Καραχάλιο, Νικ. Νικολάου και Ιωάν. Παπαχαραλάμπους. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 26 Αυγούστου ανέβηκαν στο πλοίο “Napolitan Prince” και στις 14 Σεπτεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας αναφέρει γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος ήταν 23 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του στο Μιλγουώκι του Ουϊσκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

·         Ο Κωνσταντίνος Καραχάλιος ήταν 18 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Μαλανδρίνο, δήλωσε τον αδελφό του Παναγιώτη. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουϊσκόνσιν, κοντά στο θείο του Δήμο Τσιμέκα.

·         Ο Νικόλαος Νικολάου ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παράσχω. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Ανδρεόπουλος.

·         Ο Ιωάννης Παπαχαραλάμπους ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Αγγέλω. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουϊσκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Τσιμέκας.

 

Ατμόπλοιο “Moraitis”


   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Ιωάν. Κουρμπούκης, Δημ. Παναγιωτόπουλος και Ηρ. Παναγιωτόπουλος. Στις 25 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας η ομάδα αναχώρησε με το ελληνόκτητο ατμόπλοιο “Moraitis” και στις 15 Νοεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον πληροφορίες του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Ιωάννης Κουρμπούκης (Kourboukis) ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Καραδήμος.

·         Ο Δημήτριος Παναγιωτόπουλος ήταν 18 ετών, Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευθύμιος. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) της Νέα Υόρκης, κοντά στο συγγενή του Δημ. Καραδήμο (ή Καραδήμα).

·         Ο Ηρακλής Παναγιωτόπουλος ήταν 18 ετών. Στο Μαλανδρίνο είχε τον πατέρα του Γεώργιο. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Τσιμέκας.

 

(iv)     Πρώτη κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 2 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 16 άνθρωποι από το Μαλανδρίνο. Αναλυτικά λοιπόν έχουμε :

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε 15 άτομα! Περιλάμβανε τους : Νικ. Αργυρόπουλο, Χαρ. Βέλλια, Ευθ. Δρόσο, Ιωάν. Δρόσο, Ηλ. Καραχάλιο, Ηλ. Κωνσταντέλλο, Δημ. Λελίγκο, Δημ. Παναγιωτόπουλο, Ευστ. Παναγιωτόπουλο, Ρήγ. Ρήγα, Νικ. Σαλαγιάννη, Νικ. Σοκοντίμη, Χρ. Τζάθα, Γεώρ. Τσιμέκα και Δημ. Τσιώτα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαρτίου 1909 επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 21 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν για τους μετανάστες αυτούς ότι :

·         Ο Νικόλαος Αργυρόπουλος ήταν 33 ετών και αναλφάβητος. Ως πλησιέστερη συγγενή του στο Μαλανδρίνο δήλωσε την αδελφή του Γιαννούλα. Με 9 $ μόλις για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ανεψιός του Ιωάννης Παπαχαραλάμπους.

·         Ο Χαράλαμπος Βέλλιας ήταν 18 ετών. Δήλωσε την αδελφή του Παναγιού, ως πλησιέστερη συγγενή του στο Μαλανδρίνο. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αλέξιος Παναγιωτόπουλος.

·         Ο Ευθύμιος Δρόσος ήταν 21 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δρόσος Δρόσος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αλέξιος Παναγιωτόπουλος.

·         Ο Ιωάννης Δρόσος ήταν 18 ετών. Ως πλησιέστερη συγγενή του στο  χωριό δήλωσε την αδελφή του Παναγιού Δρόσου. Προορισμός του για δουλειά (με 9 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αλέξιος Παναγιωτόπουλος.

·         Ο Ηλίας Καραχάλιος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Με 10 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο συγγενή του Κωνστ. Καραχάλιο.

·         Ο Ηλίας Κωνσταντέλλος ήταν 16 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Αικατερίνη. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Παναγιώτης Αλεξόπουλος.

·         Ο Δημήτριος Λελίγκος ήταν 18 ετών. Στο Μαλανδρίνο είχε τον πατέρα του Κωνσταντίνο. Με 11 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Παναγιωτόπουλο.

·         Ο Δημήτριος Παναγιωτόπουλος ήταν 25 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Θεόδωρος. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτ. Παναγιωτόπουλος.

·         Ο Ευστάθιος Παναγιωτόπουλος ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χαράλ. Κ. Τσιώτας.

·         Ο Ρήγας Ρήγας ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Απόστολος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδελφό του Παναγιώτη Ρήγα[7].

·         Ο Νικόλαος Σαλαγιάννης (Salayanos) ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 11 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Κουρμούκης[8].

·         Ο Νικόλαος Σοκοντίμης ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ανδρέας. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κωνστ. Τσιμέκας.

·         Ο Χρήστος Τζάθας ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Στο Μαλανδρίνο είχε τον πατέρα του Κωνσταντίνο. Αναζητούσε δουλειά, με 11 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Κουρμούκη.

·         Ο Γεώργιος Τσιμέκας ήταν 17 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ασήμω. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Τσιμέκας.

·         Ο Δημήτριος Τσιώτας ήταν 22 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδελφό του Χαράλαμπο Τσιώτα.

Ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)

 

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Ελευθέριο Παπαχαραλάμπους. Στις 5 Οκτωβρίου. Από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Themistocles” και στις 24 Οκτωβρίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Χαράλαμπος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Τσιμέκας.

 

 

(v)   Νέα κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1910

 

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 3 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 18 άνθρωποι από το Μαλανδρίνο. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε 15 άτομα! Περιλάμβανε τους: Αλέξ. Αλεξόπουλο, Λουκά Δρόσο, Γεώρ. Καρανάσο, Δημ. Καρανάσο, Ευστ. Καρανάσο, Ευστ. Καραχάλιο, Θεόδ. Καραχάλιο, Χαρ. Κατραπά, Δημ. Μωλογιάννη, Θεόδ. Μωλογιάννη, Γεώρ. Παναγιωτόπουλο, Κων. Παναγιωτόπουλο, Νικ. Σαλαγιάννη, Ανδρ. Τσιμέκα και Γεώρ. Τσιώτα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 9 Μαρτίου ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 28  Μαρτίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας αναφέρει γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Αλέξιος Αλεξόπουλος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ένας θείος[9] του.

·         Ο Λουκάς Δρόσος ήταν 19 ετών. Το ονοματεπώνυμο του πατέρα του ήταν Δρόσος Δρόσος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Ευθύμιο Δρόσο.

·         Ο Γεώργιος Καρανάσος ήταν 25 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Καλλιόπη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Κουρμούκης.

·         Ο Δημήτριος Καρανάσος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ζωίτσα. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.

·         Ο Ευστάθιος Καρανάσος ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Στο Μαλανδρίνο ήταν ο πατέρας του Αθανάσιος. Αναζητούσε δουλειά, με 23 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Τσιμέκας.

·         Ο Ευστάθιος Καραχάλιος ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ελένη. Με 33 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αθανάσιος Κουρμούκης.

·         Ο Θεόδωρος Καραχάλιος ήταν 10 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ελένη. Μαζί με τον πατέρα του Ευστάθιο, πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Αθανάσιος Κουρμούκης.

 

Ατμόπλοιο Athinai” (1910)

·         Ο Χαράλαμπος Κατραπάς ήταν 18 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Μαλανδρίνο δήλωσε τον αδελφό του Ιωάννη. Προορισμός του για δουλειά (με 20 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο θείο του Χρήστο Τζάθα.

·         Ο Δημήτριος Μωλογιάννης ήταν 18 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Καραδήμας.

·         Ο Θεόδωρος Μωλογιάννης (Maligianis) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Αναζητούσε δουλειά, με 21 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Ζαχαρία Κατραψή.

·         Ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευθύμιος. Με 23 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Παναγιωτόπουλο.

·         Ο ΚωνσταντίνοςΠαναγιωτόπουλος ήταν 18 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε τον αδερφό του Παναγιώτη. Προορισμός του για δουλειά (με 31 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο θείος του Ιωάννης Καραδήμας.

·         Ο Νικόλαος Σαλαγιάννης ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Καραδήμας.

·         Ο Ανδρέας Τσιμέκας ήταν 18 ετών. Στο Μαλανδρίνο είχε τη μητέρα του Σοφία. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Καραδήμα.

·         Ο Γεώργιος Τσιώτας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αικατερίνη. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Γκας (Κωνσταντίνος) Τσιμέκας.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Κουσούκη. Στις 12 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Themistocles” και την 1η Μαΐου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα, τους : Ευθ. Παπαχαραλάμπους και Ηρ. Παπαχαραλάμπους. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο, μέχρι το αυστριακό λιμάνι της Τεργέστης. Από εκεί, στις 5 Σεπτεμβρίου αναχώρησαν με το πλοίο “Atlanta” και στις 24 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέουμε ακόμη γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Ευθύμιος Παπαχαραλάμπους ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Με 26 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Τζέιμς Παναγιωτόπουλος.

·         Ο Ηρακλής Παπαχαραλάμπους ήταν 17 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Μαλανδρίνο δήλωσε το θείο του Αθανάσιο Παπαχαραλάμπους. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Ελευθ. Παπαχαραλάμπους.

 

(vi)     Μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 2 ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 10 άνθρωποι από το Μαλανδρίνο. Αναλυτικά έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε οκτώ άτομα και περιλάμβανε τους : Λουκά Δρόσο, Γεώρ. Καρανάσο, Παν. Μωλογιάννη, Γεώρ. Σοκοντίμη, Κων. Τραπεζάρη, Ιωάν. Τριανταφύλλου, Δημ. Τσιμέκα και Κων. Τσιώτα. Στις 13 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Themistocles” και στις 4 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον αρχειακό υλικό μας πληροφορεί γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Λουκά Δρόσος ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δρόσος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδελφός του Ιωάννης Δρόσος.

·         Ο Γεώργιος Καρανάσος ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Μαλανδρίνο δήλωσε το θείο του Βασίλειο. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο θείο του Βασίλειο Καρανάσο[10].

·         Ο Παναγιώτης Μωλογιάννης ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Δημ. Μωλογιάννης

·         Ο Γεώργιος Σοκοντίμης ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Κατερίνα. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Θεόδωρο Μωλογιάννη.

·         Ο Κωνσταντίνος Τραπεζάρης (Trapizaris) ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χαράλαμπος Τσιμέκας.

·         Ο Ιωάννης Τριανταφύλλου ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αικατερίνη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ι. Παναγιωτόπουλος.

·         Ο Δημήτριος Τσιμέκας ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Στο Μαλανδρίνο είχε τη γυναίκα του Αικατερίνη. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Γκας Τσιμέκα.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσιώτας (Tsotas) ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Πάσκο (Pasco) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο αδελφός του Γεώργιος Τσιώτας.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους : Ιωάν. Κύρκο και Δημ. Μανιτάρα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαρτίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Athinai” και στις 17 Απριλίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι :

·         Ο Ιωάννης Κύρκος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Διονύσιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο θείο του Δημ. Παναγιωτόπουλο.

·         Ο Δημήτριος Μανιτάρας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αικατερίνη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Δημ. Παναγιωτόπουλος.

 

(vii)   Νέα μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1914

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 2 ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 5 άνθρωποι από το Μαλανδρίνο. Πιο συγκεκριμένα :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από  τρία άτομα. Ήταν οι : Αθ. Καρανάσος, Νικ. Νικολάου και Ανδρ. Τριανταφύλλου. Στις 2 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “MarthaWashington” και στις 16 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας επιτρέπει να ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Αθανάσιος Καρανάσος (Carnassos) ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο Μαλανδρίνο είχε τη γυναίκα του Βιολέτα. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Καραχάλιο.

·         Ο Νίκος Νικολάου ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Τσιμέκας. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Νίκος Νικολάου την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Ανδρέας Τριανταφύλλου ήταν 15[11] ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Αικατερίνη. Με 30 $ στην τσέπη, πήγαινε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, για να συναντήσει τον πατέρα του Ιωάννη,

 

ΑτμόπλοιοMartha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα, τους : Αθ. Παναγιωτόπουλο και Αθ. Πρωτοπαπά. Στις 17 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι:

·         Ο Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αθηνά. Προορισμός του για δουλειά (με 38 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάν. Ορφανογιάννης. Για τον Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στην Αμερική. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-10 και εργάστηκε σε τόπο της Μινεσότα.

·         Ο Αθανάσιος Πρωτοπαπάς ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν παπαΚώστας[12]. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συγγενής του Κωνστ. Τσιμέκας.

 

         (viii)       Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915

 

   Έγινε από τον Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Απριλίου ταξίδεψε με το πλοίο “Athinai και στις 10 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Μπίλιος[13]. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων/νος Παναγιωτόπουλος την περίοδο 1906-10 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

 

(ix)     Μία ομαδική αναχώρηση στο 1916

   Έγινε από δύο άτομα, τους : Ιωάν. Κουρμούση και Δήμο Τσιμέκα. Στις 5 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο ελληνικής πλοιοκτησίας ατμόπλοιο “Ioannina” και στις 29 Μαΐου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη ότι:

·         Ο Ιωάννης Κο(υ)ρμούσης (Kormoucis) ήταν 42 ετών. Ως πλησιέστερη συγγενή του στο Μαλανδρίνο δήλωσε την αδελφή του Παρασκευή Κουρμούση. Με 40 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Θεοχ. Παναγιωτόπουλος.

·         Ο Δήμος Τσιμέκας ήταν 43 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ασήμω. Προορισμός του για δουλειά (με 35 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σουπήριορ (Superior) του Ουισκόνσιν, κοντά στο γιο του Γεώργιο Τσιμέκα. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ ο Δήμος Τσιμέκας. Την πρώτη φορά πήγε τη χρονική περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

Πλοίο “Ioannina”

(x)   Μικρή τελευταία αύξηση μεταναστών στο 1920

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 2 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και άλλο 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 5 άνθρωποι από το Μαλανδρίνο. Αναλυτικά :

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από τον Ιωάννη Καραχάλιο. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Presidente Wilson” και στις 26 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 50 ετών και παντρεμένος. Με 56 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην τοποθεσία Κέλυ Λέικ (Kelly Lake) της Μινεσότα, όπου ήταν ο ανεψιός του Γκας (Κων/νος) Καραχάλιος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Καραχάλιος την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Στ. Κατραπά, Αθ. Κορμούκη, Ρήγα Ρήγα, Ανδρ. Τσιμέκα και Κων. Τσιμέκα. Στις 10 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Περισσότερα στοιχεία για τους μετανάστες αυτούς μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Σταύρος Κατραπάς ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Χρυσούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 38 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κων. Παπαδόπουλος. Για το Σταύρο Κατραπά αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε πρωτοπάει την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Αθανάσιος Κορμούκης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργ. Παπαδόπουλο. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Κορμούκης την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Ρήγας Ρήγας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά (με 38 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Α. Καïόπουλος. Για το Ρήγα Ρήγα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη φορά πήγε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Ανδρέας Τσιμέκας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ξενοδόχος (hotelkeeper). Το όνομα της γυναίκας του ήταν Θεοδώρα. Με 50 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργ. Παπαδόπουλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ανδρέας Τσιμέκας την περίοδο 1910-14 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσιμέκας ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Στο Μαλανδρίνο είχε τη γυναίκα του Αργυρή. Αναζητούσε δουλειά, με 38 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Αθαν. Καïόπουλο. Για τον Κων/νο Τσιμέκα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1906-14 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.

 

ΠλοίοPannonia (Photo: Frank Pichardo Collection)

----------------------

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Αναρτήθηκε στο μπλογκwww.amfictyon.blogspot.gt από τις 7-7-2014 (α’ μέρος) και 14-7-2014 (β’ μέρος).

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Άμφισσα Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1894-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Φεβρουάριο 2017. Αναρτήθηκε στο www.amfictyon.blogspot.gr στις 25 Φεβ. 2017.

7.    “Από την περιοχή Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1897-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Μάρτιο 2016. Αναρτήθηκε στο www.amfictyon.blogspot.gr από τις 20-3-2016 (Α’ & Β’ μέρη).

8.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1939)”. Ανέκδοτη εργασία από το Δεκέμβριο 2021. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 5 Ιανουαρίου 2022.

9.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

10.  Βικιπαίδεια

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1]Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2]Στο σύνολο των 75 ονομάτων μεταναστών από το Μαλανδρίνο βρέθηκαν 16 αναλφάβητοι (ή ποσοστό 21 % των μεταναστών) .

[3]Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4]Το επώνυμο είναι κακογραμμένο στο χειρόγραφο αρχείο και δυσανάγνωστο.

[5]ό. π.

[6]Είναι κακογραμμένο το επώνυμο και δεν είμαι βέβαιος ότι το απέδωσα σωστά.

[7]Από το Λιδωρίκι.Το 1907, πήγε στην Αμερική, σε ηλικία 19 ετών, με προορισμό το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

[8]Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 27 ετών. Εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν μέχρι το 1912, που επέστρεψε. Το 1920 έκανε και δεύτερο ταξίδι.

[9]Στο χειρόγραφο αρχείο, το επώνυμο είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο. Το μικρό όνομα είναι Ζαχαρίας.

[10]Από το Λιδωρίκι. Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 24 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

[11]Η ηλικία είχε γραφεί αρχικά 17 ετών και διορθώθηκε σε 15. Επίσης φέρει ένδειξη IN HOSPITAL DISCHARGED, δηλ. παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο (για κάποια εξέταση)

[12]Δεν ξέρω επώνυμα του Μαλανδρίνου, αλλά υποθέτω ότι ο Αθανάσιος ήταν παιδί ιερέα.

[13]Από το Λιδωρίκι. Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 18 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου