"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

13/4/24

Από τον Άβορο Λιδωρικίου Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1906-1929)

 

Προλεγόμενα

   Ο Άβορος Λιδωρικίου, είναι ορεινό χωριό κοντά στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, σε υψόμετρο 670 μ. στην περιοχή Δωρίδας του νομού Φωκίδας.

Άβορος ( η φωτογραφία ελήφθη από τη θέση Αλώνια), Βικιπαίδεια
  Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια. Βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 102 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024.

   Για το τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 28 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα) και τελικά βρέθηκαν τα 102 ονόματα μεταναστών. Υπόψη ότι δεν ξέρω επώνυμα των κατοίκων της. Δεν το έχω επισκεφθεί.

 

   Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Άμφισσα, Λαμία) ή άλλο χωριό της περιοχής.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από τον Άβορο, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

 

 Αυτοδιοικητικά

Οικισμός Άβορος Φωκίδας

   Από τις 20 Απριλίου 1835 ο οικισμός Άβορος προσαρτήθηκε στο δήμο Υαίας του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος. Στις 5 Νοεμβρίου 1836 αποσπάστηκε από το δήμο Υαίας και προσαρτήθηκε στο δήμο Αιγιτίου (με πρωτεύουσα το Λιδωρίκι), του νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος.

   Στις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Αιγιτίου. Ιδρύθηκε Κοινότητα Αβόρου που περιλάμβανε τον ομώνυμο οικισμό και έδρα.

   Στις 31 Μαρτίου 1943 ο νομός Φθιωτιδοφωκίδας διαιρέθηκε και ο οικισμός (όπως και η Κοινότητα) Αβόρου υπάγεται πλέον στο νομό Φωκίδας.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 η Κοινότητα Αβόρου καταργήθηκε και ο οικισμός Άβορος προσαρτήθηκε στο δήμο Λιδωρικίου. Με το σχέδιο “Καλλικράτης”, από τις 7 Ιουνίου 2010, ο δήμος Λιδωρικίου καταργήθηκε και ο οικισμός Άβορος προσαρτήθηκε στο δήμο Δωρίδας.

   Ο πληθυσμός του (απογραφή 2011) είναι 39 κάτοικοι (μόνιμοι), και 61 κάτοικοι (πραγματικός).

 

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση από τον Άβορο στην Αμερική[1]

   Από τα 102 ονόματα μεταναστών που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι σχετικά περισσότεροι (28 άτομα) έφυγαν το έτος 1907. Συνολικά έγιναν 28 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν και 24 μετανάστες που έκαναν διπλό ταξίδι.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 30 % του πληθυσμού, που είναι 3 ½ φορές και πλέον μεγαλύτερο από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Η περιοχή δεν κάλυπτε ικανοποιητικά τις ανάγκες της ζωής[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν άνδρες (αλλά υπήρχε και μία γυναίκα, η Γεωργούλα Ι. Υφαντή). Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή βλέπουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες μέχρι και 20 ετών (με 45 άτομα)! Ακολούθησαν σε αριθμό οι μεγαλύτερες ηλικίες 31-40 ετών (με 32 άτομα) και μετά ήταν οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 24 άτομα). Η κατανομή των μεταναστών από τον Άβορο σε ομάδες ηλικιών δίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 3.

    Οι μικρότεροι σε ηλικία μετανάστες  ήταν :

 (α) Τσώνος Κωνσταντίνος, ετών 11 (πήγε το 1907)

(β) Κιντώνης Χρήστος, ετών 13 (πήγε το 1910)

(γ) Γκούρας Αθανάσιος, ετών 15 (πήγε το 1909)

(δ) Θεοδώρου Κωνσταντίνος, ετών 16 (πήγε το 1916)

 

     Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μετανάστες ήταν :

 (α) Τεμπέλης Αθανάσιος, ετών 44 (πήγε το 1929)

(β) Κεφαλάς Κωνσταντίνος, ετών 40 (πήγε το 1909)

(γ) Λέτσος Αθανάσιος, ετών 40  (πήγε το 1909)

(δ) Παπαναγιώτου Γεώργιος, ετών 40 (πήγε το 1909)

(ε) Τσώνος Αναστάσιος, ετών 40 (πήγε το 1907)

    Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 26 έτη.

  Ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση, οι σχετικά περισσότεροι μετανάστες από τον Άβορο (56 άτομα) ήταν άγαμοι, οι δε υπόλοιποι 46 ήταν έγγαμοι (Πίνακας 4).

   Από τις οικογένειες του χωριού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 


   Συνολικά καταγράφηκαν 28 ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 102 μετανάστες από τον Άβορο. Οι περισσότεροι μετανάστες (86 άτομα) έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας (ποσοστό 84 %). Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν μόνον 5 άτομα. Οι υπόλοιποι μετανάστες (11 άτομα) έφυγαν από ξένα λιμάνια (βλ. Πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

  Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση, οι περισσότεροι μετανάστες από τον Άβορο έφυγαν με πλοία ξένης πλοιοκτησίας(86 άτομα) και με ελληνικά πλοία έφυγαν οι υπόλοιποι (16 άτομα).

   Σε ένα ταξίδι, το 1907, από το αυστριακό λιμάνι της Τεργέστης έφυγαν 7 μετανάστες με το πλοίο “Gerty”. Το ίδιο έτος (1907) από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι έφυγαν 8 μετανάστες με το ίδιο πλοίο “Gerty”. Το ίδιο έτος 1907, από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι έφυγαν 9 μετανάστες του Άβορου με το πλοίο “Laura”.

   Πάλι από το ίδιο λιμάνι (της Πάτρας), το 1909, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 11 μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”. Το 1910, από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 14 μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”.Το 1912, σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Laura”.

   Το 1914, από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 5 μετανάστες με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I”. Το 1920, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Pannonia

   Έγιναν 17 ομαδικά ταξίδια και 11 από μεμονωμένα άτομα. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του EllisIsland (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο μέχρι τον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από τον Άβορο φαίνονται στον Πίνακα 7. Κυριάρχησε η πολιτεία του Ουισκόνσιν, με 74 άτομα (ποσοστό 73%). Ειδικά, το Μιλγουώκι (Milwaukee) ήταν τόπος προορισμού για 58 άτομα και η πόλη Σουπήριορ (Superior) για 16 άτομα. Ακολούθησαν οι πολιτείες: Ουάσιγκτον, Μινεσότα, ο Καναδάς, Οχάιο και Νέας Υόρκης. Μεμονωμένες επιλογές τόπων υπήρξαν για άλλες 2 πολιτείες.

   Πιο αναλυτικά, στον επόμενο πίνακα δίνονται και οι τόποι που επέλεξαν οι μετανάστες (σε παρένθεση δίνεται ο αριθμός μεταναστών):

 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

 

2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Από το σύνολο των 102 μεταναστών, η συντριπτική πλειοψηφία (93 άτομα) δήλωσαν εργάτης (laborer, worker, workman).  Περισσότερα στοιχεία ακολουθούν:

 


 

3.   Διπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών του Αβόρου, εντοπίστηκαν 24άτομα που έκαναν διπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας.

   Περισσότερα χρόνια στην Αμερική (στο α’ ταξίδι) έμεινε ο Αθανάσιος Ταράτσας (για 9 χρόνια). Οι υπόλοιποι μετανάστες, στο α’ ταξίδι τους, κατά Μ.Ο., έμειναν 4 χρόνια.

   Τα ονόματα και οι πολλαπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Παναγιώτης Αποστόλου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1913 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Άκρον του Οχάιο.

2.    Γεώργιος Δημητρακόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1911 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

3.    Γεώργιος Δημητρακόπουλος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1910 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στην πόλη Σουπήριορ (Superior) της ίδιας πολιτείας.

4.    Ιωάννης Δημητρακόπουλος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στην πόλη Σουπήριορ της πολιτείας Ουάσιγκτον.

5.    Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-1914 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σουπήριορ της πολιτείας Ουάσιγκτον.

6.    Λουκάς Κιντώνης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-1907 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1910 στην πόλη Κόλφαξ (Colfax) της πολιτείας Ουάσινγκτον.

7.    Λουκάς Αποστόλου Κιντώνης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1917 στη Νέα Υόρκη.

8.    Δημήτριος Κοκκαλιάρης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-1912 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Άκρον του Οχάιο.

9.    Δημήτριος Λέτσος :  Το α’  ταξίδι έγινε σε τόπο της Μινεσότα, αλλά δεν ξέρουμε την περίοδο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Ουίνιπενγκ (Winnipeg) του Καναδά.

10.  Γεώργιος Παλαιολόγος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1910 σε τόπο της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 στη Νέα Υόρκη.

11.  Δημήτριος Παλαιολόγος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1913 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Άκρον του Οχάιο.

12.  Αθανάσιος Παπαναγιώτου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Άκρον του Οχάιο.

13.  Κωνσταντίνος Πουλέκας :  Το α’  ταξίδι έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά, αλλά δεν ξέρουμε την περίοδο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Ουίνιπενγκ του Καναδά.

14.  Αθανάσιος Ταράτσας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1903-1912 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης.

15.  Λουκάς Ταράτσας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1910 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 πάλι στον ίδιο προορισμό.

16.  Λουκάς Ταράτσας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1911 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της ίδιας πολιτείας.

17.  Αθανάσιος Τεμπέλης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1924-1929 σε τόπο του Ιλινόις. Το β’ ταξίδι έγινε το 1929 στο Σικάγο.

18.  Κωνσταντίνος Τεμπέλης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1910 στην πόλη Σουπήριορ της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 πάλι στον ίδιο προορισμό.

19.  Αθανάσιος Υφαντής :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-1907 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1910 στην πόλη Κόλφαξ (Colfax) της πολιτείας Ουάσιγκτον.

20.  Κωνσταντίνος Φλώρος :  Το α’  ταξίδι έγινε αλλά δεν ξέρουμε την περίοδο και τον τόπο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στην πόλη Σουπήριορ (Superior) της πολιτείας Ουάσιγκτον.

21.  Αθανάσιος Χολέβας :  Το α’  ταξίδι έγινε σε τόπο της Μινεσότα, αλλά δεν ξέρουμε την περίοδο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Ουίνιπενγκ του Καναδά.

22.  Δημήτριος Χολέβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Άκρον του Οχάιο.

23.  Ηλίας Χολέβας :  Το α’  ταξίδι έγινε σε τόπο της Μινεσότα, αλλά δεν ξέρουμε την περίοδο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Ουίνιπενγκ του Καναδά.

24.  Νικόλαος Χολέβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1911 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από τον Άβορο

      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellisisland) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες  από τον Άβορο, που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών από τον Άβορο δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως καταγράφηκαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α        Ονοματεπώνυμο              χρον. άφιξης  ηλικία  έγγαμος   Πλοίο ταξιδιού    Λιμάνι αναχώρ.

1       Αποστόλου Θεόδωρος         3-9-1907        24      ναι       Laura                         Πάτρα

2       Αποστόλου Κων/νος           3-9-1907        18      όχι       Laura                         Πάτρα

3       Αποστόλου Παναγιώτης      2-4-1920        36      ναι       Pannonia                    Πάτρα

4       Γκούρας Αθανάσιος            17-3-1909       15      όχι       Martha Washington      Πάτρα

5       Γκούρας Δημήτριος             23-6-1907       36      ναι       Gerty                          Πάτρα

6       Γκούρας Ηλίας                   23-6-1907       38      ναι       Gerty                          Πάτρα

7       Δημητρακόπουλος Γεώρ.    28-9-1906       22      όχι       Sofia Hohenberg         Πάτρα

8       Δημητρακόπουλος Γεώρ.    16-5-1914       31      ναι       Kaiser Franz Josef I    Πάτρα

9       Δημητρακόπουλος Γεώρ.    10-5-1915       39      ναι       Athinai                        Πάτρα

10      Δημητρακόπουλος Θωμ.     17-3-1909       16      όχι       Martha Washington      Πάτρα

11      Δημητρακόπουλος Ιωάν.    23-6-1907       32      ναι       Gerty                          Πάτρα

12      Δημητρακόπουλος Ιωάν.    10-5-1915       37      ναι       Athinai                        Πάτρα

13      Δημητρακόπουλος Κων.     17-4-1907       20      όχι       Gerty                          Τεργέστη

14      Δημητρακόπουλος Κων.     17-3-1909       20      όχι       Martha Washington      Πάτρα

15      Δημητρακόπουλος Κων.     2-4-1920        30      ναι       Pannonia                    Πάτρα

16      Δημητρακόπουλος Παν.      3-9-1907        18      όχι       Laura                         Πάτρα

17      Δούκας Δημήτριος              12-4-1914       30      ναι       Kaiser Franz Josef I    Πάτρα

18      Θεοδώρου Κωνσταντίνος    17-3-1909       18      όχι       Martha Washington      Πάτρα

19      Θεοδώρου Κωνσταντίνος    4-8-1916        16      όχι       Ioannina                     Πειραιάς

20      Θεοδώρου Περικλής            16-3-1914       18      όχι       Martha Washington      Πάτρα

21      Καλαμίδας Απόστολος         16-3-1914       18      όχι       Martha Washington      Πάτρα

22      Καλαμίδας Ιωάννης            13-12-1916     18      όχι       Themistocles               Πάτρα

23      Καραχάλιος Αθανάσιος       17-4-1907       35      ναι       Gerty                          Τεργέστη

24      Καραχάλιος Νικόλαος         17-4-1907       17      όχι       Gerty                          Τεργέστη

25      Καραχάλιος Νικόλαος         1-5-1913        18      όχι       Martha Washington      Πάτρα

26      Κεφαλάς Κων/νος              21-4-1909       40      ναι       Patris                          Πάτρα

27      Κιντώνης Αθανάσιος           24-9-1907       20      όχι       Moraitis                       Πάτρα

28      Κιντώνης Γεώργιος             28-3-1910       38      ναι       Martha Washington      Πάτρα

29      Κιντώνης Δημήτριος            3-8-1917        18      όχι       Dante Alighieri            Γένοβα

30      Κιντώνης Ιωάννης              17-3-1909       18      όχι       Martha Washington      Πάτρα

31      Κιντώνης Λουκάς                28-3-1910       39      όχι       Martha Washington      Πάτρα

32      Κιντώνης Λουκάς Αποστ.    3-8-1917        26      όχι       Dante Alighieri            Γένοβα

33      Κιντώνης Χρήστος Γ.          28-3-1910       13      όχι       Martha Washington      Πάτρα

34      Κοκκαλιάρης Αθανάσιος     17-3-1909       19      όχι       Martha Washington      Πάτρα

35      Κοκκαλιάρης Δημήτριος      2-4-1920        30      ναι       Pannonia                    Πάτρα

36      Κοκκαλιάρης Ελευθέριος     3-9-1907        20      όχι       Laura                         Πάτρα

37      Κοκκαλιάρης Ιωάννης         16-3-1914       18      όχι       Martha Washington      Πάτρα

38      Κοντονής Ιωάννης              3-4-1912        18      όχι       Laura                         Πάτρα

39      Λέτσος Αθανάσιος              1-3-1909        40      ναι       Martha Washington      Πάτρα

40      Λέτσος Δημήτριος               1-5-1913        19      όχι       Martha Washington      Πάτρα

41      Λέτσος Δημήτριος               12-4-1914       32      ναι       Kaiser Franz Josef I    Πάτρα

42      Λέτσος Θεόδωρος               28-3-1910       37      ναι       Martha Washington      Πάτρα

43      Λέτσος Κωνσταντίνος         28-3-1910       19      όχι       Martha Washington      Πάτρα

44      Λέτσος Χαράλαμπος            3-9-1907        18      όχι       Laura                         Πάτρα

45      Παλαιολόγος Γεώργιος       3-4-1912        24      ναι       Laura                         Πάτρα

46      Παλαιολόγος Δημήτριος      3-9-1907        18      όχι       Laura                         Πάτρα

47      Παλαιολόγος Δημήτριος      13-3-1911       18      όχι       Martha Washington      Πάτρα

48      Παλαιολόγος Δημήτριος      2-4-1920        34      ναι       Pannonia                    Πάτρα

49      Παλαιολόγος Ηλίας            24-9-1907       19      όχι       Moraitis                       Πάτρα

50      Παλαιολόγος Θωμάς           1-5-1913        17      όχι       Martha Washington      Πάτρα

51      Παλαιολόγος Κων/νος        27-10-1906     36      ναι       Giulia                         Πάτρα

52      Παπαϊωάννου Λουκάς         4-8-1916        17      όχι       Ioannina                     Πειραιάς

53      Παπαϊωάννου Χαράλ.         28-3-1910       17      όχι       Martha Washington      Πάτρα

54      Παπαναγιώτου Αθανάσ.      2-4-1920        32      ναι       Pannonia                    Πάτρα

55      Παπαναγιώτου Γεώργιος     17-3-1909       40      ναι       Martha Washington      Πάτρα

56      Παπαναγιώτου Λουκάς       20-4-1910       19      όχι       Laura                         Πάτρα

57      Παπαπαναγιώτου Κων.       3-4-1912        18      όχι       Laura                         Πάτρα

58      Παπαπαναγιώτου Παν.       28-3-1910       20      όχι       Martha Washington      Πάτρα

59      Ποντίκης Αθανάσιος           3-4-1912        18      όχι       Laura                         Πάτρα

60      Ποντίκης Απόστολος           23-6-1907       24      όχι       Gerty                          Πάτρα

61      Ποντίκης Αριστοτέλης         19-4-1907       18      όχι       Francesca                   Πάτρα

62      Ποντίκης Παναγιώτης         24-7-1907       23      όχι       Moraitis                       Πάτρα

63      Πουλέκας Κων/νος             12-4-1914       26      ναι       Kaiser Franz Josef I    Πάτρα

64      Σάββας Δημήτριος              17-3-1909       40      ναι       Martha Washington      Πάτρα

65      Ταράτσας Αθανάσιος          23-6-1907       34      ναι       Gerty                          Πάτρα

66      Ταράτσας Αθανάσιος          28-3-1910       23      όχι       Martha Washington      Πάτρα

67      Ταράτσας Αθανάσιος          2-6-1920        33      ναι       Susquehanna               Πάτρα

68      Ταράτσας Γεώργιος            28-3-1910       25      ναι       Martha Washington      Πάτρα

69      Ταράτσας Λουκάς               9-3-1915        25      ναι       Carpathia                    Πειραιάς

70      Ταράτσας Λουκάς               13-12-1916     38      ναι       Themistocles               Πάτρα

71      Τεμπέλης Αθανάσιος           31-8-1906       21      όχι       Hudson                       Χάβρη

72      Τεμπέλης Αθανάσιος           5-3-1929        44      ναι       Roma                         Νάπολη

73      Τεμπέλης Δημήτριος           3-9-1907        24      όχι       Laura                         Πάτρα

74      Τεμπέλης Κωνσταντίνος     29-5-1916       34      ναι       Ioannina                     Πάτρα

75      Τεμπέλης Χρήστος              17-3-1909       17      όχι       Martha Washington      Πάτρα

76      Τσιώνος Κωνσταντίνος       4-8-1916        18      όχι       Ioannina                     Πειραιεύς

77      Τσώνος Αθανάσιος             1-5-1913        17      όχι       Martha Washington      Πάτρα

78      Τσώνος Αναστάσιος            23-6-1907       40      ναι       Gerty                          Πάτρα

79      Τσώνος Κωνσταντίνος 1     3-9-1907        20      όχι       Laura                         Πάτρα

80      Τσώνος Κωνσταντίνος 2     23-6-1907       11      όχι       Gerty                          Πάτρα

81      Τσώνος Παναγιώτης           23-6-1907       35      ναι       Gerty                          Πάτρα

82      Υφαντή Γεωργούλα Ι.         4-8-1916        30      ναι       Ioannina                     Πειραιεύς

83      Υφαντής Αθανάσιος            28-3-1910       20      ναι       Martha Washington      Πάτρα

84      Υφαντής Ιωάννης               3-4-1912        34      ναι       Laura                         Πάτρα

85      Υφαντής Ιωάννης               29-5-1916       38      ναι       Ioannina                     Πάτρα

86      Υφαντής Κωνσταντίνος       28-3-1910       23      ναι       Martha Washington      Πάτρα

87      Φλώρος Αθανάσιος             16-3-1914       38      όχι       Martha Washington      Πάτρα

88      Φλώρος Δημ.                     17-4-1907       20      όχι       Gerty                          Τεργέστη

89      Φλώρος Δημήτριος             28-3-1910       18      όχι       Martha Washington      Πάτρα

90      Φλώρος Δημήτριος             3-4-1912        20      όχι       Laura                         Πάτρα

91      Φλώρος Κωνσταντίνος       17-4-1907       21      όχι       Gerty                          Τεργέστη

92      Φλώρος Κωνσταντίνος       10-5-1915       30      ναι       Athinai                        Πάτρα

93      Χολέβας Αθανάσιος            17-4-1907       29      ναι       Gerty                          Τεργέστη

94      Χολέβας Αθανάσιος            28-3-1910       32      ναι       Martha Washington      Πάτρα

95      Χολέβας Αθανάσιος            12-4-1914       38      ναι       Kaiser Franz Josef I    Πάτρα

96      Χολέβας Δημήτριος             17-4-1907       23      όχι       Gerty                          Τεργέστη

97      Χολέβας Δημήτριος             2-4-1920        35      ναι       Pannonia                    Πάτρα

98      Χολέβας Ηλίας                   28-3-1910       25      ναι       Martha Washington      Πάτρα

99      Χολέβας Ηλίας                   12-4-1914       30      ναι       Kaiser Franz Josef I    Πάτρα

100    Χολέβας Νικόλαος              3-9-1907        25      όχι       Laura                         Πάτρα

101    Χολέβας Νικόλαος              13-12-1916     36      ναι       Themistocles               Πάτρα

102    Ψαρρός Γεώργιος               17-3-1909       18      όχι       Martha Washington      Πάτρα

 

Χρονικό της μετανάστευσης από τον Άβορο Λιδωρικίου

 

 i.  Οι πρωτοπόροι του 1906

   Τον Αύγουστο του 1906, ο Αθανάσιος Τεμπέλης ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε το μεγάλο ταξίδι προς την Αμερική. Από την Ελλάδα αναχώρησε με πλοίο μέχρι το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης. Από εκεί στις 18 Αυγούστου ανέβηκε στο πλοίο “Hudson και στις 31 Αυγούστου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 21 ετών, και αναλφάβητος. Προορισμός του για δουλειά (με 20 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Γεώργιος Δημητρακόπουλος.

   Το Σεπτέμβριο του 1906, ακολούθησε ο Γεώργιος Δημητρακόπουλος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 11 Σεπτεμβρίου αναχώρησε με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 28 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 22 ετών. Με 13 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Αθανάσιος Κιντώνης.

    Τον επόμενο μήνα, έφυγε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Κι αυτός από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Οκτωβρίου 1906, ταξίδεψε με το πλοίο “Giulia” και στις 27 Οκτωβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρέας Πάππας.

 

ii. Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 6 ταξίδια πλοίων (4 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 28 άτομα από τον Άβορο Λιδωρικίου. Πιο συγκεκριμένα :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε επτά άτομα και περιλάμβανε τους: Κων. Δημητρακόπουλο, Αθαν. Καραχάλιο, Νικ. Καραχάλιο, Δημ. Φλώρο, Κων. Φλώρ, Αθαν. Χολέβα και Δημ. Χολέβα. Από την Ελλάδα, η ομάδα ταξίδεψε με πλοίο μέχρι το αυστριακό λιμάνι της Τεργέστης.    Στις αρχές Απριλίου 1907 επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Gerty” και στις 17 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος ήταν 20 ετών. Με 13 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Δημητρακόπουλο.

·         Ο Αθανάσιος Καραχάλιος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 32 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Κιντώνης.

·         Ο Νικόλαος Καραχάλιος ήταν 17 ετών. Χωρίς χρήματα για τα πρώτα αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Κιντώνης.

·         Ο Δημήτριος Φλώρος ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 13 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Φλώρο.

·         Ο Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν 21 ετών. Με 15 στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Φλώρος.

·         Ο Αθανάσιος Γ. Χολέβας ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά (με 35 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

·         Ο Δημήτριος Ν. Χολέβας ήταν 23 ετών. Με 13 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

 

Πλοίο Gerty


   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Αριστοτέλη Ποντίκη. Στις 30 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Francesca” και στις 19 Απριλίου αντίκρυσε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 13 $ μαζί του στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Γ. Δημητρόπουλο.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε οκτώ άτομα. Ήταν οι: Δημ. Γκούρας, Ηλ. Γκούρας, Ιωάν. Δημητρακόπουλος, Απ. Ποντίκης. Αθαν. Ταράτσας, Αναστ. Τσώνος, Κων. Τσώνος και Παν. Τσώνος. Στις 31 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν για τους μετανάστες αυτούς ότι :

·         Ο Δημήτριος Γκούρας ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στον Άβορο, αλλά ως τόπο διαμονής του δήλωσε το χωριό Σεβεδίκο. Με 15 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

·         Ο Ηλίας Γκούρας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

·         Ο Ιωάννης Δημητρακόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Γ. Δημητρακόπουλο.

·         Ο Απόστολος Ποντίκης ήταν 24 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 18 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Αρβανίτης.

·         Ο Αθανάσιος Ταράτσας ήταν 34 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με 10 στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Χολέβας.

·         Ο Αναστάσιος Τσώνος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του γι δουλειά (με 15 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Χολέβας.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσώνος ήταν μόλις 11 ετών, παιδί του Αναστασίου Τσώνου. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ακολουθούσε τον πατέρα του στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Παναγιώτης Τσώνος ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με 13 $ για τα αναγκαία πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Δημητρακόπουλος.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Παναγιώτη Ποντίκη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 2 Ιουλίου ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Moraitis” και στις 24 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν,  όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αθαν. Καστάνης.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε εννέα άτομα και περιλάμβανε τους : Θεόδ. Αποστόλου, Κων. Αποστόλου, Παν. Δημητρακόπουλο, Ελευθ. Κοκκαλιάρη, Χαρ. Λέτσο, Δημ. Παλαιολόγο, Δημ. Τεμπέλη, Κων. Τσώνο και Νικ. Χολέβα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 17 Αυγούστου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 3 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επιπλέον ότι:

·         Ο Θεόδωρος Αποστόλου ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 13 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αθαν. Κιντώνης.

·         Ο Κωνσταντίνος Αποστόλου ήταν 18 ετών, αδερφός του προηγουμένου. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά  εργάτη σε φάρμα (με 13 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Δημητρακόπουλος.

·         Ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 13 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Δημητρακόπουλο.

·         Ο Ελευθέριος Κοκκαλιάρης ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 13 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Φλώρος.

·         Ο Χαράλαμπος Λέτσος ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 13 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Φλώρος.

·         Ο Δημήτριος Παλαιολόγος ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ευφροσύνη. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 13 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Παυσανία Φλέσσα.

·         Ο Δημήτριος Τεμπέλης ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 13 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθαν. Τεμπέλης.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσώνος ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 13 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Δημητρακόπουλο.

·         Ο Νικόλαος Χολέβας ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρ. Παπακωνσταντίνου.

 

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα, τους : Ηλ. Παλαιολόγο και Αθαν. Κιντώνη. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Moraitis” και στις 24 Σεπτεμβρίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Ηλίας Παλαιολόγος ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 9 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρ. Πάππας[4].

·         Ο Αθανάσιος Κιντώνης (Centonis) ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Απόστολος, Με 9 $ για τα αναγκαία πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σουπήριορ (Superior) του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Κιντώνη.

 

iii.  Μεγάλη μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 2 ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 7 άτομα από τον Άβορο Λιδωρικίου. Αναλυτικά λοιπόν :

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε έντεκα άτομα, τους : Αθαν. Γκούρα, Θωμά Δημητρακόπουλο, Κων. Δημητρακόπουλο, Κων. Θεοδώρου, Ιωάν. Κιντώνη, Αθαν. Κοκκαλιάρη, Αθαν. Λέτσο, Γεώρ. Παπαναγιώτου, Δημ. Σάββα, Χρ. Τεμπέλη και Γεώρ. Ψαρρό.  Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 28 Φεβρουαρίου ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 17 Μαρτίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Περισσότερα στοιχεία γι’ αυτούς αντλούμε από το υλικό του αρχείου, που μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Αθανάσιος Γκούρας ήταν 15 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Βιολέτα. Προορισμός του για δουλειά (με 13 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον πατέρα του Ηλία.

·         Ο Θωμάς Δημητρακόπουλος ήταν 16 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Δημητρακόπουλος.

·         Ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Δημητρακόπουλο.

·         Ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Θεόδωρος. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Δημ. Χολέβας.

·         Ο Ιωάννης Κιντώνης (Kintonis) ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πέτρος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Αθανάσιος Κιντώνης.

·         Ο Αθανάσιος Κοκκαλιάρης ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Με 12 για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδελφό του Ελευθέριο Κοκκαλιάρη.

·         Ο Αθανάσιος Λέτσος ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στον Άβορο ονομαζόταν Φώτω. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρ. Παπακωνσταντίνου.

·         Ο Γεώργιος Παπαναγιώτου ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Γιαννούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ανδρ. Παπακωνσταντίνου.

·         Ο Δημήτριος Σάββας (Sabas) ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Σοφία. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συγγενής του Ηλίας Γκούρας.

·         Ο Χρήστος Τεμπέλης ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφός του Δημήτριο.

·         Ο Γεώργιος Ψαρρός ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Δημητρακόπουλος.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Κωνσταντίνο Κεφαλά. Στις 31 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 21 Απριλίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Δημητρούλα. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συγγενής του Δημήτριος Λέτσος.

 

iv.   Νέα έξαρση της μεταναστευτικής φυγής στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 2 ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 15 άτομα από τον Άβορο Λιδωρικίου. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1910 ήταν η μεγαλύτερη αριθμητικά στον ιστορία της μετανάστευσης από τον Άβορο Λιδωρικίου. Αριθμούσε 14 άτομα ! Περιλάμβανε τους : Γεώργ. Κιντώνη, Λουκά Κιντώνη, Χρ. Κιντώνη, Θεόδ. Λέτσο, Κων. Λέτσο, Χαρ. Παπαϊωάννου, Παν. Παπαπαναγιώτου, Αθαν. Ταράτσα, Γεώρ. Ταράτσα, Αθαν. Υφαντή, Κων. Υφαντή, Δημ. Φλώρο, Αθαν. Χολέβα και Ηλία Χολέβα. Στις 14 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “MarthaWashington” και στις 28 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν επιπλέον ότι:

·         Ο Γεώργιος Κιντώνης (Cindonis) ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Αικατερίνη. Με 150 $ για τα πρώτα έξοδα (για 2 άτομα) πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ανδ. Παπακωνσταντίνου.

·         Ο Χρήστος Κιντώνης ήταν 13 ετών, γιος του Γεωργίου. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Με 12 $ μαζί του, ακολουθούσε τον πατέρα του στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

·         Ο Λουκάς Κιντώνης ήταν 39 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Απόστολος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Κόλφαξ (Colfax) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Κιντώνη. Ο Λουκάς Κιντώνης είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1905-1907 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

·         Ο Θεόδωρος Λέτσος ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Διαμάντω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στοΜιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Αθανάσιος Λέτσος.

·         Ο Κωνσταντίνος Λέτσος ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδερφό του Δημήτριο. Προορισμός του για δουλειά (με 15 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον πατέρα του Αθανάσιο Λέτσο.

·         Ο Χαράλαμπος Παπαϊωάννου ήταν 17 ετών. Στον Άβορο είχε τη μητέρα του Γιαννούλα. Με 22 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Κόλφαξ (Colfax) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον πατέρα του Γεώργιο Παπαϊωάννου.

·         Ο Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

 

ΑτμόπλοιοMartha Washington (Photo: Richard Faber Collection)


·         Ο Αθανάσιος Ταράτσας ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Απόστολος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Κόλφαξ της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Κιντώνης.

·         Ο Γεώργιος Ταράτσας ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγιώτα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αθαν. Ανάστου[5].

·         Ο Αθανάσιος Υφαντής ήταν 20 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Γιαννούλα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά  στην πόλη Κόλφαξ (Colfax) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Χρήστο Ποντίκη. Για τον Αθανάσιο Υφαντή, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1905-1907 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

·         Ο Κωνσταντίνος Υφαντής ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αικατερίνη. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 15 $ μαζί του, στην πόλη Κόλφαξ (Colfax) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χρήστος Ποντίκης.

·         Ο Δημήτριος Φλώρος ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Χάρης. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο αδερφό του Αθανάσιο Φλώρο.

·         Ο Αθανάσιος Χολέβας ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Γιαννούλα. Προορισμός του για δουλειά, με 25 $ μαζί του, ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Νικόλαος Χολέβας. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Χολέβας την περίοδο 1907-1909 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Ηλίας Χολέβας ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Τασούλα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Κόλφαξ της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Ποντίκης.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Λουκά Παπαναγιώτου. Στις 4 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Laura” και στις 20 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου.

 

v.    Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911

   Έγινε από το Δημήτριο Παλαιολόγο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 27 Φεβρουαρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Μαρτίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Ο πατέρας  του ονομαζόταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Δημητρακόπουλος.

 

vi.   Από μία ομαδική αναχώρηση στα έτη 1912 και 1913

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε έξη άτομα. Ήταν οι : Ιωάν. Κοντονής (ή Κιντώνης), Γεώρ. Παλαιολόγος, Κων. Παπαπαναγιώτου, Αθαν. Ποντίκης, Ιωάν. Υφαντής και Δημ. Φλώρος. Στις 18 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 3 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το ηλεκτρονικό υλικό του αρχείου αντλούμε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτούς, που μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Ιωάννης Κοντονής (Contonis) ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Γεννήθηκε στον Άβορο Λιδωρικίου, αλλά ως τόπο διαμονής του δήλωσε το Λιδωρίκι. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα ήταν η πόλη Μπρούκστον (Brookston) της Μινεσότα, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Κοντονής.

·         Ο Γεώργιος Παλαιολόγος ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Κι αυτός ως τόπο διαμονής δήλωσε το Λιδωρίκι. Γράφτηκε ως όνομα του πατέρα του Παλαιολόγος. Με 85 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικ. Γαρδίκης. Για τον Γεώργιο Παλαιολόγο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1906-1910 και εργάστηκε σε τόπο της Μινεσότα.

·         Ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου (Papapanagiotou) ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Λουκά Παπαναγιώτου.

·         Ο Αθανάσιος Ποντίκης ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Με 27 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη μικρή πόλη Τεκονάιτ (Taconite) της Μινεσότα, κοντά στα αδέρφια του Απόστολο και Αριστοτέλη Ποντίκη.

·         Ο Ιωάννης Υφαντής ήταν 34 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Γεωργούλα. Προορισμός του για δουλειά (ε 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Παυσανίας Φλώρος.

·         Ο Δημήτριος Φλώρος ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Χαράλαμπος. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Παυσανία Φλώρο.

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1913 έγινε από τέσσερα άτομα, τους : Νικ. Καραχάλιο, Δημ. Λέτσο, Θωμά Παλαιολόγο και Αθαν. Τσώνο. Στις 4 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και την 1η Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Νικόλαος Καραχάλιος ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ασήμω. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Ντουλούθ (Duluth) της Μινεσότα, όπου ήταν ο αδερφός του Απόστολος Καραχάλιος.

·         Ο Δημήτριος Λέτσος ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σουπήριορ (Superior) του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Κωνστ. Λέτσο.

·         Ο Θωμάς Παλαιολόγος ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σουπήριορ του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Δημήτριος Παλαιολόγος.

·         Ο Αθανάσιος Τσώνος ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Ντουλούθ (Duluth) της Μινεσότα, όπου ήταν ο γνωστός του Απόστολος Καραχάλιος.

 

vii.   Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1914

   Μετά τη νικηφόρα λήξη των Α’ και Β’ Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, στους οποίους έλαβαν μέρος και μετανάστες που γύρισαν για να στρατευτούν, ακολούθησε η αποστράτευση. Οι πιεστικές ανάγκες των οικογενειών οδήγησαν κάποιους να κάνουν και δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Φυσικά υπήρξαν και νέοι μετανάστες.

   Στη διάρκεια του 1914 έγιναν τρία μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 10 άτομα από τον Άβορο. Αναλυτικά έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε τέσσερα άτομα. Ήταν οι : Περ. Θεοδώρου, Απ. Καλαμίδας, Ιωάν. Κοκκαλιάρης και Αθαν. Φλώρος. Στις 2 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 16 Μαρτίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχουν αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ότι:

·         Ο Περικλής Θεοδώρου[6]ήταν 18 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 27 $ μαζί του, στην πόλη Σουπήριορ (Superior) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Ποντίκης.

·         Ο Απόστολος Καλαμίδας[7] ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Με 30 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σουπήριορ του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Κ. Αποστόλου.

·         Ο Ιωάννης Κοκκαλιάρης[8] ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σουπήριορ (Superior) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κ. Αποστόλου.

·         Ο Αθανάσιος Φλώρος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σουπήριορ του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Υφαντής.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914έγινε από πενταμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Δημ. Δούκα, Δημ. Λέτσο, Κων. Πουλέκα, Αθαν. Χολέβα και Ηλ. Χολέβα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 30 Μαρτίου ανέβηκαν στο πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 12 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Δημήτριος Δούκας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Στον Άβορο ήταν η γυναίκα του Χρυσούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 35 $ μαζί του στην πόλη Ουίνιπενγκ (Winnipeg) του Καναδά, κοντά στον αδερφό του Κωνστ. Δούκα.

·         Ο Δημήτριος Λέτσος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευθυμία. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ουίνιπενγκ (Winnipeg) του Καναδά, όπου ήταν ο φίλος του Ι. Παπαγεωργίου. Ο Δημήτριος Λέτσος είχε ξαναπάει μετανάστης, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε, σε τόπο της Μινεσότα.

·         Ο Κωνσταντίνος Πουλέκας ήταν 26 ετών και παντρεμένος[9]. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 50 $ μαζί του) ήταν η πόλη Ουίνιπενγκ (Winnipeg) του Καναδά, όπου ήταν ο φίλος του Ι. Παπαγεωργίου. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι ο Κων/νος Πουλέκας, αλλά δεν ξέρουμε πότε, στην πόλη Βανκούβερ του Καναδά.

·         Ο Αθανάσιος Χολέβας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Στον Άβορο ήταν η γυναίκα του Γιαννούλα. Με 50 $ για τα αναγκαία πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Ουίνιπενγκ του Καναδά, όπου ήταν ο φίλος του Ι. Παπαγεωργίου. Ο Αθανάσιος Χολέβας είχε ξαναπάει στην Αμερική, αλλά δεν ξέρουμε πότε και εργάστηκε σε τόπο της Μινεσότα.

·         Ο Ηλίας Χολέβας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Τασούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 45 $ μαζί του στην πόλη Ουίνιπενγκ (Winnipeg) του Καναδά, κοντά στον ξάδερφό του Δ. Χολέβα. Για τον Ηλία Χολέβα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε. Την προηγούμενη φορά πρωτοπήγε και εργάστηκε σε τόπο της Μινεσότα.

 

Ατμόπλοιο “Kaiser Franz Josef I”  (Photo: Richard Faber Collection)


   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Γεώργιο Δημητρακόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Μαΐου ταξίδεψε με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γκας Πάππας. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ηλίας Δημητρακόπουλος την περίοδο 1907-1911 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

viii.        Μείωση μεταναστών στο 1915

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 2 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 4 άτομα από τον Άβορο. Πιο συγκεκριμένα:

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915 έγινε από τον Λουκά Ταράτσα. Στις 14 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επέλεξε το πλοίο “Carpathia” και στις 9 Μαρτίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Φανιώ. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Αρβανίτης. Για τον Λουκά Ταράτσα, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Πρωτοπήγε την περίοδο 1906-1911 και εργάστηκε πάλι σε τόπο (δεν αναφέρθηκε) της ίδιας πολιτείας.

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1915 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Γεώργ. Δημητρακόπουλος, Ιωάν. Δημητρακόπουλος και Κων. Φλώρος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Απριλίου, επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Athinai και στις 10 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ακόμη ότι :

·         Ο Γεώργιος Δημητρακόπουλος ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Με 35 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σουπήριορ (Superior) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηρακλής Δημητρακόπουλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Δημητρακόπουλος την περίοδο 1906-1910 και εργάστηκε σε τόπο (που δεν κατονομάστηκε) της ίδιας πολιτείας.

·         Ο Ιωάννης Δημητρακόπουλος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αικατερίνη. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στην πόλη Σουπήριορ της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον ξάδερφός του Παναγιώτη Δημητρακόπουλο. Για τον Ιωάννη Δμητρακόπουλο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε πάει την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

·         Ο Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ασήμω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σουπήριορ (Superior) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αθανάσιος Τεμπέλης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων/νος Τεμπέλης την περίοδο 1907-1910. Δεν μας είναι γνωστά η διάρκεια παραμονής του και ο τόπος που πήγε.

 

ix.   Νέα αύξηση μεταναστών στο 1916

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 3 ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων  προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 9 άτομα από τον Άβορο. Αναλυτικά έχουμε:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1916 έγινε από δύο άτομα, τους : Κων. Τεμπέλη και Ιωάν. Υφαντή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 5 Μαΐου ταξίδεψαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Ioannina-Andros” και στις 29 Μαΐου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Τεμπέλης ήταν 34 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Παρασκευή. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σουπήριορ (Superior) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Τεμπέλη. Για τον Κων/νο Τεμπέλη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1906-1910 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Ιωάννης Υφαντής ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αικατερίνη. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σουπήριορ (Superior) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Χάρυ Ποντίκας.

 

Πλοίο “Ioannina”

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1916 αριθμούσε τέσσερα άτομα. Ήταν οι: Κων. Θεοδώρου, Λουκ. Παπαϊωάννου, Κων. Τσιώνος και Γεωργ. Υφαντή. Στις 18 Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά ανέβηκαν στο πλοίο “Ioannina” και στις 4 Αυγούστου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Θεοδώρου ήταν 16 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 49 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Περικλή Θεοδώρου.

·         Ο Λουκάς Παπαϊωάννου ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Με 40 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο θείος του Αθανάσιος Τεμπέλης.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσιώνος (Tsionos) ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αναστάσιος. Προορισμός του για δουλειά (με 40 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σουπήριορ του Ουισκόνσιν, με γνωστό του στην Αμερική το θείο του Αθανάσιο Τεμπέλη.

·         Η Γεωργούλα Υφαντή ήταν 30 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Στον Άβορο ήταν η μητέρα της Θυμιούλα. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε στην πόλη Σουπήριορ του Ουισκόνσιν για να συναντήσει το σύζυγό της Ιωάννη Υφαντή.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1916 έγινε από τρία άτομα και περιλάμβανε τους: Ιωάν. Καλαμίδα, Λουκά Ταράτσα και Νικ. Χολέβα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 20 Νοεμβρίου αναχώρησαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 13 Δεκεμβρίου αντίκρυσαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι:

·         Ο Ιωάννης Καλαμίδας ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Σουπήριορ (Superior) του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Απόστολο Καλαμίδα.

·         Ο Λουκάς Ταράτσας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Σοφία. Με 28 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Παναγιώτης Δημητρακόπουλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Λουκάς Ταράτσας την περίοδο 1907-1910 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Νικόλαος Χολέβας ήταν 36 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ασήμω. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Αθανάσιος Χολέβας. Για το Νικόλαο Χολέβα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη φορά πήγε την περίοδο 1906-1911 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

x.    Μία ομαδική αναχώρηση στο 1917

   Έγινε από δύο άτομα, τους : Δημήτριο Κιντώνη και Λουκά Κιντώνη. Από την Ελλάδα αναχώρησαν με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Γένοβας. Από εκεί, στις 19 Ιουλίου 1917 έφυγαν με το πλοίο “Dante Alighieri” και στις 3 Αυγούστου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε επιπλέον ότι :

·         Ο Δημήτριος Κιντώνης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Μπίλλιος.

·         Ο Λουκάς Αποστόλου Κιντώνης (Kentonis Lucas Apostolou) ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Κατερίνα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Μπίλλιος. Ο Λουκάς Κιντώνης είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1910-1912 κα εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον.

 

xi.   Τελευταίες αναχωρήσεις μεταναστών στο 1920

   Στη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν 2 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων  (1 ομαδικό κι άλλο 1 από μεμονωμένο άτομο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 7 άτομα. Συγκεκριμένα έχουμε :

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε έξη άτομα και περιλάμβανε τους : Παν. Αποστόλου, Κων. Δημητρακόπουλο, Δημ. Κοκκαλιάρη, Δημ. Παλαιολόγο, Αθαν. Παπαναγιώτου και Δημ. Χολέβα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 10 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία του αρχείου μάς αναφέρουν για τους μετανάστες αυτούς ότι:

·         Ο Παναγιώτης Αποστόλου ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Ασπασία. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Άκρον του Οχάιο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κ. Ευσταθίου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Παναγιώτης Αποστόλου, την περίοδο 1907-1913 και εργάστηκε σε τόπο (που δεν μας είναι γνωστός) του Ουισκόνσιν.

·         Ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του δεν καταγράφηκε στο αρχείο. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του, στην πόλη Σουπήριορ του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Κιντώνης (John Cantonis). Για τον Κων/νο Δημητρακόπουλο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1908-1914 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Δημήτριος Κοκκαλιάρης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του δεν καταγράφηκε στο αρχείο. Με 16 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Άκρον του Οχάιο, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Κιντώνης (John Cantonis). Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Κοκκαλιάρης την περίοδο 1905-1912 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Δημήτριος Παλαιολόγος ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Γεωργίτσα. Προορισμός του για δουλειά (με 100 $ μαζί του) ήταν η πόλη Άκρον του Οχάιο, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Καραχάλιο. Δεύτερο ταξίδι ήταν αυτό για το Δημήτριο Παλαιολόγο. Στην προηγούμενη φορά πήγε την περίοδο 1907-1913 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Αθανάσιος Παπαναγιώτου ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του δεν καταγράφηκε στο αρχείο. Με 50 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Άκρον (Akron) του Οχάιο, όπου ήταν ο θείος του Παν. Ευσταθίου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθαν. Παπαναγιώτου την περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

·         Ο Δημήτριος Χολέβας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του δεν καταγράφηκε στο αρχείο. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του, στην πόλη Άκρον του Οχάιο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικ. Σπαλούκης (Nick Spaloukis). Για το Δημήτριο Χολέβα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε σε τόπο του Ουισκόνσιν.

 

Πλοίο Pannonia (Photo: Frank Pichardo Collection)


   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από τον Αθανάσιο Ταράτσα. Στις 14  Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Susquehanna” και στις 2 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Ελένη. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Λάγιος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Ταράτσας την περίοδο 1903-1912 και εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

 

xii. Μεταναστευτικός επίλογος στο 1929

   Έγινε μία μεμονωμένη αναχώρηση από τον Αθανάσιο Τεμπέλη. Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 23 Φεβρουαρίου 1929 ανέβηκε στο πλοίο “Roma και στις 5 Μαρτίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο διαμονής του στην Ελλάδα δήλωσε το Λιδωρίκι. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Σοφία. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Σικάγο, όπου ήταν ο ανεψιός του Δημήτριος Ντούμας. Για τον Αθανάσιο Τεμπέλη αυτό δεν ήταν το πρώτο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει στην περίοδο 1924-1929 και εργάστηκε πάλι σε τόπο του Ιλινόις.

 

--------------------------------

 

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Άμφισσα Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1894-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Φεβρουάριο 2017. Αναρτήθηκε στο www.amfictyon.blogspot.gr στις 25 Φεβ. 2017.

6.    “Από την περιοχή Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1897-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Μάρτιο 2016. Αναρτήθηκε στο www.amfictyon.blogspot.gr από τις 20-3-2016 (Α’ & Β’ μέρη).

7.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από το Λούτσοβο (Κόκκινο) Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1906-1917)”. Ανέκδοτη εργασία από τον Ιανουάριο 2024. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr, στις 27 Ιανουαρίου 2024.

8.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

9.    Βικιπαίδεια

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 


[1]Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2]Στο σύνολο των 102 ονομάτων μεταναστών από τον Άβορο βρέθηκαν 18 αναλφάβητοι (ή ποσοστό 18 % των μεταναστών) .

[3]Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4]Στην Αμερική, τα μεγάλα επώνυμα τα συνόψιζαν σε μικρά δισύλλαβα. Στην προκείμενη περίπτωση το όνομα Ανδρ.  Πάππας πρέπει να ήταν Ανδρ. Παπακωνσταντίνου.

[5]Από το Λούτσοβο. Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 26 ετών. Προορισμός του ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

[6]Φέρει σφραγίδα που γράφει DEPORTED (δηλ. απελάθηκε).

[7]Φέρει σφραγίδα που γράφει DEPORTED (δηλ. απελάθηκε).

[8]Φέρει σφραγίδα που γράφει DEPORTED (δηλ. απελάθηκε).

[9]Μπορεί ο χαρακτηρισμός να είναι λάθος στην καταγραφή (δηλ. να είναι άγαμος), επειδή στους παντρεμένους μετανάστες κατέγραφαν το όνομα της συζύγου, ενώ εδώ δεν καταγράφηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου