"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

29/12/20

Από τις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1903-1923)

 

Προλεγόμενα

 

  Οι Κορυσχάδες είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 940 μέτρων, στα ΝΔ του Καρπενησίου. Το χωριό συνδέθηκε ιστορικά με την Εθνική Αντίσταση, επειδή εκεί, το Μάρτιο 1944, συνήλθε κατά τη διάρκεια της Κατοχής το Εθνικό Συμβούλιο, μετά από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, από την ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση των βουνών), με πρωτοβουλία του ΕΑΜ.

Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Κορυσχάδων και τώρα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (από Βικιπαίδεια)

 

    Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν απ’ τις Κορυσχάδες. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 12 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2020.

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκε αρκετός χρόνος απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (Ellis Island). Η έρευνα απέδωσε 8 μεταναστευτικά ταξίδια (κάποιοι μετανάστες έκαναν πολλαπλά ταξίδια) και τελικά ανευρέθηκαν 12 μετανάστες. Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή μπορεί να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Καρπενήσι, Λαμία). Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να το συμπληρώσει κάποιος που ξέρει τα ντόπια επώνυμα, κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (με καλή μνήμη) ακόμα καλύτερα.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από τις Κορυσχάδες, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

 

 

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

 ------------

Αυτοδιοικητικά

 Οικισμός Κορυσχάδες

 

   Από τις 30 Σεπτεμβρίου 1836, ο οικισμός Κορυσχάδες προσαρτήθηκε στο δήμο Οιχαλίας του νομού Ακαρνανίας και Αιτωλίας. Ο δήμος Οιχαλίας μετονομάστηκε σε Καρπενησίου.

   Το 1899 ο οικισμός Κορυσχάδες αποσπάστηκε από το νομό Ακαρνανίας και Αιτωλίας και πλέον υπαγόταν στο νομό Ευρυτανίας. Όμως το 1909, έγινε το αντίθετο, δηλ. πάλι ο οικισμός υπαγόταν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

  Στις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Καρπενησίου. Ιδρύθηκε κοινότητα Κορυσχάδων στον οικισμό, με ομώνυμη έδρα.

   Στις 22 Μαρτίου 1943, ο οικισμός αποσπάστηκε από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και πλέον υπαγόταν στο νομό Ευρυτανίας.

   Στις 21 Ιουνίου 1955, ο οικισμός μετονομάστηκε σε Κυψέλη. Όμως, στις 30 Δεκεμβρίου 1965 ο οικισμός μετονομάστηκε ξανά σε Κορυσχάδες.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”), η κοινότητα Κορυσχάδων καταργήθηκε και ο οικισμός προσαρτήθηκε στο δήμο Καρπενησίου.

   Ο πραγματικός πληθυσμός είναι 44 κάτοικοι (απογραφή του 2011).

 

Κορυσχάδες (εικόνα του χωριού). Ελήφθη από τη Βικιπαίδεια


1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση στην Αμερική[1]

 

   Από τους 12 μετανάστες που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (από 3) έφυγαν στα έτη 1914 και 1920. Συνολικά έγιναν 8 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν 5 μετανάστες που έκαναν διπλά ταξίδια.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 4 % του πληθυσμού, που είναι το μισό από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (ήταν 8 %). Η περιοχή είχε μόνο κτηνοτροφία, ήταν πολύ ορεινή και δυσκόλευε τη ζωή[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν μόνο άρρενες. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 5 άτομα). Ακολούθησαν οι μεγαλύτερες ηλικίες 31-40 ετών (με 4 άτομα) και μετά οι ηλικίες οι μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 40 ετών (με 2 άτομα). Η κατανομή σε ομάδες ηλικιών των μεταναστών από τις Κορυσχάδες, δίνεται στον πίνακα 3.

 

Μικρότερες ηλικίες μεταναστών :

(α) Τσιτούρης Μιλτιάδης, ετών 19 (πήγε το 1914)

(β) Κριτσέλης Αθανάσιος, ετών 21 (πήγε το 1903)


 

Μεγαλύτερες ηλικίες μεταναστών :

(α) Χριστόπουλος Ιωάννης, ετών 45 (πήγε το 1921)

(β) Ζαχαρόπουλος Σεραφείμ, ετών 43  (πήγε το 1915)

   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 33 έτη.

   Οι περισσότεροι μετανάστες των Κορυσχάδων ήταν έγγαμοι. Πιο συγκεκριμένα, από τους 12 μετανάστες, οι 7 ήταν έγγαμοι (ποσοστό 58 %) και οι υπόλοιποι 5 ήταν άγαμοι.

   Από τις οικογένειες των Κορυσχάδων, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 


   Συνολικά έγιναν 8 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 12 μετανάστες από τις Κορυσχάδες. Οι περισσότεροι μετανάστες (6 άτομα) έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά (ποσοστό 50 %), ενώ από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 5 μετανάστες και ένας έφυγε από ξένο λιμάνι (βλ. πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.


 
Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Πάντως στην προκείμενη περίπτωση οι περισσότεροι μετανάστες των Κορυσχάδων (7 άτομα) έφυγαν με ελληνικά πλοία. Με ξένα πλοία έφυγαν 5 άτομα.

   Σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Πάτρας, το 1911 έφυγαν 3 μετανάστες των Κορυσχάδων με το πλοίο “Laconia (1912)”. Το 1920 με το ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και από το   λιμάνι του Πειραιά, σε ένα ταξίδι έφυγαν άλλοι 3 μετανάστες.

   Σε σύγκριση, τα μεμονωμένα ταξίδια ήταν περισσότερα από τα ομαδικά. Συγκεκριμένα, έγιναν 6 μεμονωμένα και 2 ομαδικά ταξίδια.


   Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες των Κορυσχάδων φαίνονται στον Πίνακα 7. Κυριάρχησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης, με 8 άτομα (ποσοστό 67 %)! Ακολούθησε η πολιτεία της Βιρτζίνια. Μεμονωμένες προτιμήσεις καταγράφηκαν στις πολιτείες Δυτική Βιρτζίνια και Μινεσότα. Τα αριθμητικά στοιχεία των προορισμών φαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 7.

   Αναλυτικά, οι μετανάστες επέλεξαν τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :

 ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΤΟΠΟΙ

Νέα Υόρκη (N.Y.)

New York (4), City Island (1), Flushing (1), Hushing (1)

Δυτ. Βιρτζίνια (W. Va.)

Grafton (2)

Βιρτζίνια (Va.)

S. Boston (1)

Μινεσότα (Minn.)

Minneapolis (1)

ΣΥΝΟΛΑ

12

 

 2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

 

   Οι περισσότεροι μετανάστες 8 άτομα (ποσοστό 67 %) δήλωσε εργάτης (laborer, worker, workman). Εκτός όμως των ανειδίκευτων εργατών, δηλώθηκαν: αγρότες-κτηματίες και άλλα δ’υο επαγγέλματα, όπως : ξενοδόχος (Αθανάσιος Γεωρ. Κριτσέλης) και μάγειρος (Σεραφείμ Ζαχαρόπουλος).

   Αριθμητικά στοιχεία αυτών ακολουθούν:

 

επάγγελμα

αριθ.

εργάτης (laborer, workman, worker)

8

αγρότης (farmer)

2

μάγειρος (cook)

1

ξενοδόχος (hotel keeper)

1

ΣΥΝΟΛΟ

12

 

3.  Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική

 

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 5 άτομα που έκαναν διπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι.

   Τα ονόματα και οι διπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Σεραφείμ Πέτρου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.

2.    Αθανάσιος Κριτσέλης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στο Ρήνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Γκράφτον (Grafton) της Δυτ. Βιρτζίνια.

3.    Χρήστος Πέτρου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στο Σικάγο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα.

4.    Σεραφείμ Ζαχαρόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στο Φλάσινγκ (Flushing) Κου Κουήνς της Νέας Υόρκης.

5.    Χρήστος Δήμας :  Το α’  ταξίδι έγινε το 1912  στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1923 πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από τις Κορυσχάδες

 

   Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellis island) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες των Κορυσχάδων που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών από τις Κορυσχάδες δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α       Ονοματεπώνυμο                  χρ. άφιξης      ηλικία    έγγαμος     Πλοίο ταξιδιού     Λιμάνι αναχ.

1        Δήμας Χρήστος                      1-8-1923        37         ναι        Constantinople         Πάτρα

2        Ζαχαρόπουλος Κων/νος          12-7-1915       35         ναι      Vasilefs Constantinos   Πειραιεύς

3        Ζαχαρόπουλος Σεραφείμ        8-7-1915        43         ναι        Athinai                    Πειραιεύς

4        Ζαχαρόπουλος Χαράλαμπος    22-4-1920       40         ναι        Megali Hellas            Πειραιεύς

5        Κακάβας Κων/νος                  22-4-1920       38         ναι        Megali Hellas            Πειραιεύς

6        Κριτσέλης Αθανάσιος K.          26-5-1903       21         όχι        Napolitan Prince       Νάπολη

7        Κριτσέλης Αθανάσιος              2-4-1914        30         όχι        Laconia (1912)           Πάτρα

8        Παπαγιαννόπουλος Γεώργ.      22-4-1920       28         όχι        Megali Hellas            Πειραιεύς

9        Πέτρου Σεραφείμ                   11-6-1911       25         ναι        Martha Washington    Πάτρα

10       Πέτρου Χρήστος                    2-4-1914        34         όχι        Laconia (1912)          Πάτρα

11       Τσιτούρης Μιλτιάδης              2-4-1914        19         όχι        Laconia (1912)          Πάτρα

12       Χριστόπουλος Ιωάννης            2-5-1921        45         ναι        King Alexander         Πειραιεύς

 

 

5.    Χρονικό μετανάστευσης από τις Κορυσχάδες Ευρυτανίας στις ΗΠΑ

 

i.   Ο πρωτοπόρος του 1903

 

    Το δρόμο της φυγής από το χωριό προς την Αμερική άνοιξε ένα νέο παλικάρι, ο Αθανάσιος Κριτσέλης (Athanase C. Critselis). Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 11 Μαΐου 1903 αναχώρησε με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 26 Μαΐου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 21 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι. Με 12 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Νικόλαος Γεωργίου.

 

ii.  Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911

 

   Έγινε από το Σεραφείμ Πέτρου. Στις 29 Μαΐου 1911, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 11 Ιουνίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Αικατερίνη. Αναζητούσε δουλειά, με 48 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός[4] του. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Σεραφείμ Πέτρου, την περίοδο 1905-10 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

 

Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

 

iii. Μία ομαδική αναχώρηση στο 1914

 

   Έγινε από τριμελή ομάδα, η οποία περιλάμβανε τους : Αθ. Κριτσέλη, Χρ. Πέτρου και Μιλτ. Τσιτούρη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 17 Μαρτίου 1914, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον υλικό του αρχείου μας πληροφορεί ότι :

·         Ο Αθανάσιος Κριτσέλης ήταν 30 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ξενοδόχος (Hotelkeeper). Ο πατέρας του στις Κορυσχάδες λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ στην τσέπη, επέστρεφε στη δουλειά του (to continue his business) στην πόλη Γκράφτον (Grafton) της Δυτικής Βιρτζίνια. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Αθανάσιο Γ. Κριτσέλη. Πρωτοπήγε την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε στο Ρήνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια.

·         Ο Χρήστος Πέτρου ήταν 34 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε κτηματίας (farmer). Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Μαρία. Προορισμός του (με 23 $) για δουλειά ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο αδερφός του Σεραφείμ Πέτρου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Χρήστος Πέτρου την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε στο Σικάγο.

 ·         Ο Μιλτιάδης Τσιτούρης ήταν 19 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Η μητέρα του λεγόταν Σπυριδούλα. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στην πόλη Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Κριτσέλη.

 

Πλοίο Laconia (1912) [Photo: Hisashi Noma Collection]


 

iv.    Δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις στο 1915

 

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915 έγινε από το Σεραφείμ Ζαχαρόπουλο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 15 Ιουνίου 1915 ανέβηκε στο ελληνόκτητο  πλοίο “Athinai” και στις 8 Ιουλίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μάγειρος (cook). Η γυναίκα του στις Κορυσχάδες λεγόταν Αθηνά. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί τους, στην περιοχή Φλάσιν (Flushing) στο Κουήνς της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο κουνιάδος του Γεώργιος Τσιτούρης. Για το Σεραφείμ Ζαχαρόπουλο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915 έγινε από τον Κων/νο Ζαχαρόπουλο. Στις 28 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 12 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ζωή. Με 35 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νότια Βοστώνη (S. Boston) της Βιρτζίνια κοντά στο θείο του Αθανάσιο Κριτσέλη.

 

ΠλοίοVasilefs Constantinos . Μετονομάστηκε σε Megali Hellas

(Photo: Richard Faber Collection)

 

v.  Μία ομαδική αναχώρηση στο 1920

 

   Αριθμούσε τρία άτομα και περιλάμβανε τους : Χαρ. Ζαχαρόπουλο, Κων. Κακάβα και Γεώρ. Παπαγιαννόπουλο. Από το λιμάνι του Πειραιά, την 1η Απριλίου ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το διαθέσιμο αρχειακό υλικό γνωρίζουμε επίσης ότι :

·         Ο Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Προορισμός του (με 40 $) για δουλειά ήταν η περιοχή Χάσινγκ (Hushing) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο φίλος του Θεόδωρος Τσιτσέρης[5].

·         Ο Κωνσταντίνος Κακάβας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στις Κορυσχάδες λεγόταν Μαρία. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Δήμου.

·         Ο Γεώργιος Παπαγιανόπουλος ήταν 28 ετών. Ως πλησιέστερη συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε την αδελφή του Αικατερίνη. Αναζητούσε δουλειά, με 38 $ μαζί του στην περιοχή Σίτυ Άιλαντ (City Island) της Νέας Υόρκης, κοντά στον αδερφό του Αναστάσιο.

 

 

vi. Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1921

 

   Έγινε από τον Ιωάννη Χριστόπουλο. Στις 15 Απριλίου 1921, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το πλοίο “King Alexander” και στις 2 Μαΐου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό, η γυναίκα του λεγόταν Αγγελική. Με 40 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην περιοχή Σίτυ Άιλαντ (City Island) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο φίλος του Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος.

 

Ατμόπλοιο Constantinople”. Μετονομάστηκε σε King Alexander


vii.   Μεταναστευτικός επίλογος στο 1923

 

   Δόθηκε από το Χρήστο Δήμα (Dimas). Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 13 Ιουλίου έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Constantinople” και την 1η Αυγούστου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στις Κορυσχάδες λεγόταν Αλεξάνδρα. Προορισμός του (με 30 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο αδελφό του Ιωάννη Δήμα. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Χρήστος Δήμας το έτος 1912 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.

 

-------------------

 

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

 

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Αναρτήθηκε στο μπλογκ  amfictyon.blogspot.gt από τις 7-7-2014 (α’ μέρος) και 14-7-2014 (β’ μέρος).

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκ www.amfictyon.blogspot.gr

7.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

8.    περ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

9.    εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.

10.  «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.

11.  Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html

12.  Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις»,  2-5-2004, από το Διαδίκτυο.

13.  Βικιπαίδεια

 

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2] Στο σύνολο των 12 μεταναστών από τις Κορυσχάδες, δεν βρέθηκε κανείς  αναλφάβητος.

[3] Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4] Στο χειρόγραφο αρχείο, το όνομα είναι κακογραμμένο και δεν διαβάζεται.

[5] Από το Καρπενήσι. Πήγε στην Αμερική το 1905, σε  ηλικία 18 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

1 σχόλιο:

  1. Στον αριθμό των μεταναστών από τις Κορυσχάδες πρέπει να προστεθεί και ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. Έφυγε την 1η Απριλίου 1920, από το λιμάνι του Πειραιά με το ελληνικής πλοιοκτησίας ατμόπλοιο “Megali Hellas” και στις 22 Απριλίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 44 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά και με 35 $ μαζί του, πήγε στη Νότια Βοστώνη (South Boston) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Κριτσέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή