"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

19/10/22

Από την Κάνιανη Φωκίδας μετανάστες στην Αμερική (1907-1921)

 

Προλεγόμενα

   Η Κάνιανη, που μέχρι το 1927 είχε 2 οικισμούς, Άνω και Κάτω Κάνιανη ανήκει στο νομό Φωκίδας. Η Κάτω Κάνιανη μετονομάστηκε και πήρε το όνομα Αποστολιάς. Είναι στα βόρεια του νομού, ανάμεσα στα όρη Οίτη (στα νότια) και Γκιώνα (στα βόρεια), σε υψόμετρο 530 μ. Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιούμε το παλιό όνομα Κάνιανη, επειδή οι μετανάστες έτσι το ήξεραν στα χρόνια εκείνα. Η  Άνω Κάνιανη έχει μετονομαστεί σε Οινοχώρι.

  Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν από την Κάνιανη (Άνω και Κάτω). Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια. Η έκπληξη είναι ότι βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 45 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκε πολύς χρόνος. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 18 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (κάποιοι μετανάστες έκαναν διπλά ταξίδια) και τελικά βρέθηκαν οι 45 καταγραφές. Υπόψη ότι δεν ξέρω επώνυμα των κατοίκων της. Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Άμφισσα, Λαμία) ή άλλο χωριό (π.χ. Γραβιά) της περιοχής.

 

Παραδοσιακή βρύση στον Αποστολιά Φωκίδας

 (ελήφθη από www.mariailiaki.gr)

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους της Κάνιανης, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

 Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

 

Αυτοδιοικητικά

 Από τον οικισμό Κάνιανη στον οικισμό Αποστολιάς

   Από τις 28 Δεκεμβρίου 1836 ο οικισμός Κάνιανη προσαρτήθηκε στο δήμο Δωριέων του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος. Η ονομασία του νομού άλλαξε σε Φθιώτιδος και Φωκίδος.

   Το έτος 1908 είχε καταργηθεί, αλλά αναγνωρίστηκε πάλι το ίδιο έτος ως οικισμός. Υπήρχε η Άνω και η Κάτω Κάνιανη (είχε μεγαλύτερο πληθυσμό).

   Στις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Δωριέων (με πρωτεύουσα τη Γραβιά) και η Κάτω Κάνιανη ορίστηκε ως έδρα της κοινότητας.

   Στις 28 Σεπτεμβρίου 1927 ο οικισμός μετονομάστηκε σε Αποστολιάς και υπαγόταν στο νομό Φθιωτιδοφωκίδος. Από τις 31 Μαρτίου 1943, ο οικισμός Αποστολιάς υπάγεται στο νομό Φωκίδος.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”) η κοινότητα Αποστολιάς καταργήθηκε και ο ομώνυμος οικισμός προσαρτήθηκε στο Δήμο Γραβιάς.

   Από τις 7 Ιουνίου 2010 (σχέδιο “Καλλικράτης”), ο δήμος Γραβιάς καταργήθηκε και ο οικισμός Αποστολιάς προσαρτήθηκε στο Δήμο Δελφών.

   Ο πληθυσμός της (απογραφή 2011) ήταν 55 κάτοικοι.

 

 

 

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση από την Κάνιανη στην Αμερική[1]

   Από τα 45 ονόματα μεταναστών που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι σχετικά περισσότεροι  έφυγαν στα έτη 1911, 1912 και 1914. Συνολικά έγιναν 18 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν και 6 μετανάστες που έκαναν διπλά ταξίδια.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 8 % του πληθυσμού, που είναι ίσο με το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Η περιοχή είχε περιορισμένη αυτονομία αγαθών, ήταν ημιαγροτικός πληθυσμός, που κάλυπτε σε σχετικό βαθμό τις ανάγκες της ζωής[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν στην πλειοψηφία άνδρες, αλλά υπήρξαν και 3 θήλεις. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών με 22 μετανάστες και ακολούθησαν οι μικρότερες ηλικίες έως και 20 ετών, με 13 μετανάστες. Η κατανομή ηλικιών σε ομάδες των μεταναστών από την Κάνιανη δίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 3.


 

   Οι μικρότεροι σε ηλικία μετανάστες  ήταν :

(α)Γεωργίου Λεωνίδας, βρέφος (πήγε το 1914)

(β) Ανδριτσόπουλος Ιωάννης, ετών 6 (πήγε το 1911)

(γ) Σόλιας Αθανάσιος, ετών 14 (πήγε το 1911)

(δ) Σόλιας Αθανάσιος, ετών 15 (πήγε το 1912)

 

    Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μετανάστες ήταν :

(α) Κοτσιμπός Αντώνιος, ετών 38 (πήγε το 1911)

(β) Κουδουνάς Λάμπρος, ετών 38 (πήγε το 1921)

    Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 25 έτη.

   Ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση οι μετανάστες της Κάνιανης οι άγαμοι ήταν περισσότεροι. Πιο συγκεκριμένα, από τους 45 μετανάστες, οι 26 ήταν άγαμοι και οι υπόλοιποι 19 ήταν έγγαμοι.

   Από τις οικογένειες της Κάνιανης, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα “Γαλάνης” και “Σόλιας”. Αριθμητικά στοιχεία δίνονται στον επόμενο πίνακα.

 


    Συνολικά έγιναν 18 ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 45 μετανάστες της Κάνιανης. Οι περισσότεροι μετανάστες προτίμησαν να φύγουν από το λιμάνι της Πάτρας (ποσοστό 67 %). Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν 9 μετανάστες. Οι υπόλοιποι έφυγαν από ξένα λιμάνια (βλ. Πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

  Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση οι περισσότεροι μετανάστες της Κάνιανης (35 άτομα) έφυγαν με πλοία ξένης πλοιοκτησίας.

   Σε ένα ταξίδι, το 1911, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 8 μετανάστες με το πλοίο “Argentina”. Το έτος 1914, σε ένα ταξίδι, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 9 μετανάστες με το πλοίο“Belvedere”. Έγιναν 9 ομαδικά ταξίδια και άλλα 9  μεμονωμένα. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του EllisIsland (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες της Κάνιανης φαίνονται στον Πίνακα 7. Κυριάρχησε η πολιτεία της Μασαχουσέτης, με 24 άτομα (ποσοστό 53 %)! Πιο συγκεκριμένα, η τοποθεσία Chicopee Falls της πολιτείας αυτής ήταν προορισμός για 23 άτομα.

Ακολούθησαν οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Χαμσάιρ, της Γιούτα, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον. Υπήρχαν και άλλοι 2 μεμονωμένοι προορισμοί που φαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 7.

   Πιο αναλυτικά, στον επόμενο πίνακα δίνονται και οι τόποι που επέλεξαν οι μετανάστες (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :



 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΤΟΠΟΙ

Μασαχουσέτη (Mass.)

Chicopee Falls (23), Green Field (1)

Νέα Υόρκη (N.Y.)

New York (7)

Γιούτα (Utah)

Clear Creek (1), Scofield (2)

Όρεγκον (Ore.)

Portland (2)

Ουάσινγκτον (Wash.)

Camas (1),

Κονέκτικατ (Conn.)

Meriden (1), Larson (1)

Πενσυλβάνια (Pa.)

Philadelphia (1)

δ.α.

1

ΣΥΝΟΛΟ

45

 

 

2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Από το σύνολο των 45 μεταναστών της Κάνιανης, οι περισσότεροι (27 άτομα) δήλωσαν εργάτης (laborer, worker, workman). Άλλα 10 άτομα δήλωσαν εργάτες σε φάρμα. Αναλυτικά στοιχεία ακολουθούν:

 

επάγγελμα

αριθ.

εργάτης (laborer, workman, worker)

27

εργάτης σε φάρμα (farmlaborer)

10

μαθητής(scholar)

2

οικιακά (house wife)

3

άνευ

2

δ.α.

1

ΣΥΝΟΛΟ

45

 

 

 

3.  Διπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 6 άτομα που έκαναν διπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας.

Τα ονόματα και οι διπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Ιωάννης Κ. Γαλάνης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12σε τόπο της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης.

2.    Γεώργιος Κουνούπης:  Το α’  ταξίδι έγινε το 1912 στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914         πάλι στον ίδιο προορισμό.

3.    Απόστολος Μερμίρης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Το β’ ταξίδι έγινε το στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης.

4.    Ιωάννης Γαλάνης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-13 σε τόπο της πολιτείας Γιούτα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Νέα Υόρκη.

5.    Λουκάς Καλέμος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης.

6.    Λάμπρος Κουδουνάς :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 σε τόπο της Νέας Υόρκης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης.

 

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών της Κάνιανης

      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellisisland) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες της Κάνιανης που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών της Κάνιανης δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως καταγράφηκαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

 

α/α          Ονοματεπώνυμο             χρ. άφιξης       ηλικία    έγγαμος           Πλοίο ταξιδιού      Λιμάνι αναχώρ.

1          Ανδριτσόπουλος Γεώργιος     17-4-1907          23          ναι        Gerty                       Πάτρα

2          Ανδριτσόπουλος Γεώργιος     27-11-1911         30          όχι        Argentina                  Πάτρα

3          ΑνδριτσόπουλοςΙωάννης       27-11-1911         6            όχι        Argentina                  Πάτρα

4          Ανδριτσοπούλου Βασιλική     27-11-1911         26          ναι        Argentina                  Πάτρα

5          Ανδριτσοπούλου Παναγιού    27-11-1911         24          όχι        Argentina                  Πάτρα

6          Γαλάνης Αλέξιος                  28-2-1911          31          ναι        Caronia                     Φιούμε

7          Γαλάνης Ιωάννης                 4-3-1912            37          ναι        Argentina                  Πάτρα

8          Γαλάνης Ιωάννης                 3-6-1914            34          ναι        Saxonia                     Πάτρα

9          Γαλάνης Ιωάννης Δ.              17-4-1907          27          ναι        Gerty                       Πάτρα

10         Γαλάνης Ιωάννης Κ.              27-3-1914          27          όχι        Belvedere                 Πάτρα

11         Γαλάνης Ιωάννης Κ.              4-3-1912            25          όχι        Argentina                  Πάτρα

12         Γεωργίου Αικατερίνη            27-3-1914          23          ναι        Belvedere                 Πάτρα

13         Γεωργίου Λεωνίδας              27-3-1914          -            όχι        Belvedere                 Πάτρα

14         Καλέμος Λουκάς                  5-1-1921            35          ναι        King Alexander          Πειραιάς

15         Κασβής Δημήτριος               14-4-1914          18          όχι        Celtic                       Νάπολη

16         Κοκκίνης Αναστάσιος            31-8-1912          27          ναι        Kaiser Franz Josef I    Πάτρα

17         Κόντος Αντώνιος                  27-11-1911         23          όχι        Argentina                  Πάτρα

18         Κόντος Νικόλαος                 27-11-1911         25          ναι        Argentina                  Πάτρα

19         Κοτσιμπός Αντώνιος             27-11-1911         38          ναι        Argentina                  Πάτρα

20         Κοτσιμπός Ευθύμιος             29-10-1910         19          όχι        Eugenia                    Πάτρα

21         Κοτσιμπός Ηλίας                  27-3-1914          24          όχι        Belvedere                 Πάτρα

22         Κοτσιμπός Παναγιώτης         5-1-1921            29          όχι        King Alexander          Πειραιάς

23         Κουδουνάς Λάμπρος            5-1-1921            38          ναι        King Alexander          Πειραιάς

24         Κουνούπης Γεώργιος            17-10-1912         30          ναι        Carpathia                  Πάτρα

25         Κουνούπης Γεώργιος            27-3-1914          33          ναι        Belvedere                 Πάτρα

26         Κουνούπης Ευθύμιος            27-3-1914          29          ναι        Belvedere                 Πάτρα

27         Κωστούρος Κώστας              5-12-1911          26          ναι        Martha Washington     Πάτρα

28         Μάνδαλος Ιωάννης               17-9-1912          23          όχι        Laura                       Πάτρα

29         Μερμίρης Απόστολος            17-9-1912          26          όχι        Laura                       Πάτρα

30         Μερμίρης Απόστολος            27-3-1914          27          όχι        Belvedere                 Πάτρα

31         Παπαπαναγιώτου Ηρακλής    2-11-1907          18          όχι        Alice                        Πάτρα

32         Πολίτης Αριστείδης               2-11-1907          18          όχι        Alice                        Πάτρα

33         Πολυζώης Ιωάννης Γ.           26-5-1911          25          όχι        Themistocles             Πειραιάς

34         Πολυζωίδης Αθανάσιος         22-9-1912          35          ναι        Athinai                      Πειραιάς

35         Πολυζωίδης Ζώης                4-3-1912            20          όχι        Argentina                  Πάτρα

36         Ρούλιας Ιωάννης                  8-2-1912            22          όχι        San Guglielmo           Νάπολη

37         Σόλιας Αθανάσιος                27-11-1911         14          όχι        Argentina                  Πάτρα

38         Σόλιας Αθανάσιος                22-9-1912          15          όχι        Athinai                      Πειραιάς

39         Σόλιας Αθανάσιος                22-4-1920          31          ναι        Megali Hellas             Πειραιάς

40         Σόλιας Βασίλειος                  17-9-1912          20          όχι        Laura                       Πάτρα

41         Σόλιας Δημήτριος                 27-3-1914          17          όχι        Belvedere                 Πάτρα

42         Σόλιας Σπύρος                    26-5-1911          20          όχι        Themistocles             Πειραιάς

43         Χατζής Δημήτριος                27-3-1914          37          ναι        Belvedere                 Πάτρα

44         Χριστόπουλος Κων/νος Γ.     17-4-1907          28          όχι        Gerty                       Τεργέστη

45         Χριστόπουλος Χρήστος         26-5-1911          20          όχι        Themistocles             Πειραιάς

 

 

5.    Χρονικό της μετανάστευσης από την Κάνιανη Φωκίδας στις ΗΠΑ

 

(i)  Οι πρωτοπόροι του 1907

   Στο διάρκεια του έτους έγιναν δύο ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 5 άτομα. Πιο συγκεκριμένα:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε τρία άτομα. Η ομάδα περιλάμβανε τους: Γεώρ. Ανδριτσόπουλο, Ιωάν. Γαλάνη και Κων. Χριστόπουλο. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο μέχρι το λιμάνι της Τεργέστης. Από εκεί, στις 28 Μαρτίου 1907, αναχώρησαν με το πλοίο Gerty και στις 17 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ακόμη ότι:

·         Ο Γεώργιος Ανδριτσόπουλος ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Το όνομα του πατέρα του πρέπει να ήταν Ιωάννης. Ως τόπο διαμονής του δήλωσε τη Γραβιά. Με 20 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Τσιτσέρας.

·         Ο Ιωάννης Γαλάνης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Ως τόπο διαμονής του δήλωσε τη Γραβιά. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Τσιτσέρας.

·         Ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος ήταν 28 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του πρέπει να ήταν Γεώργιος. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Κοκκαλιάρης.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907έγινε από δύο άτομα, τους Ηρακ. Παπαπαναγιώτου και Αριστ. Πολίτη. Στις 15 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 2 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Ηρακλής Παπαναγιώτου ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 11 $ μαζί του) ήταν το Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Αλεξίου[4].

·         Ο Αριστείδης Πολίτης ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Σπυρίδων. Με 15 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Πριόβολος[5].

 

(ii)    Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910

   Έγινε από τον Ευθύμιο Κοτσιμπό (Coutsibos). Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 9 Οκτωβρίου 1910 ταξίδεψε με το πλοίο “Eugenia” και στις 29 Οκτωβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 19 ετών. Από την Κάτω Κάνιανη, όπου ήταν ο πατέρας του Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Λάρσον[6] της πολιτείας Ουάσινγκτον,  κοντά στο θείο του Ταξιάρχη Χολέβα[7].

 

(iii)  Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1911

   Στο διάρκεια του έτους έγιναν τέσσερα μεταναστευτικά ταξίδια (2 ομαδικά και άλλα 2 από μεμονωμένους) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 13 άτομα από ην Κάνιανη. Αναλυτικά έχουμε:

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Αλέξιο Γαλάνη. Από την Ελλάδα με πλοίο πήγε στο λιμάνι του Φιούμε στην Αδριατική Θάλασσα. Από εκεί, στις 14 Φεβρουαρίου έφυγε με το πλοίο “Caronia” και στις 28 Φεβρουαρίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευθυμία. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Ανδριτσόπουλο.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από τριμελή ομάδα, με τους : Ιωάν. Πολυζώη, Σπ. Σόλια και Χρ. Χριστόπουλο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 6 Μαΐου ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 26 Μαΐου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον αρχειακό υλικό μας αναφέρει γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Ιωάννης Πολυζώης ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 20 $ μαζί του) ήταν η τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Αλ. Γαλάνης.

·         Ο Σπύρος Σόλιας ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αυγέρης. Με 56 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Αλ. Γαλάνης.

·         Ο Χρήστος Χριστόπουλος ήταν 20 ετών. Το όνομα της μητέρα του ήταν Αλεξάνδρα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Ανδριτσόπουλο.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε οκτώ άτομα, που ήταν οι: Γεώργ. Ανδριτσόπουλος, Ιωάν. Ανδριτσόπουλος, Βασιλική Ανδριτσοπούλου, Παναγιού Ανδριτσοπούλου, Αντ. Κόντος, Νικ. Κόντος, Αντ. Κοτσιμπός και Αθ. Σόλιας. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 6 Νοεμβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Argentina” και στις 27 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Περισσότερα στοιχεία αντλούμε από το διαθέσιμο αρχειακό υλικό, που μας αναφέρει ότι:

·         Ο Γεώργιος Ανδριτσόπουλος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στην Κάνιανη, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε τη Γραβιά. Ίσως επειδή ο οικισμός/χωριό Κάνιανη ήταν προσαρτημένο στο Δήμο Δωριέων, που είχε πρωτεύουσα τη Γραβιά. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε τον αδερφό του Ανδρίτσο. Με 100 $ στην τσέπη (για 4 άτομα συνολικά) έψαχνε για δουλειά στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς[8] (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χ. (ή Κ.) Χριστόπουλος.

·         Ο Ιωάννης Ανδριτσόπουλος ήταν παιδί 6 ετών. Μαζί με τον πατέρα του πήγαινε στο Chicopee Falls της Μασαχουσέτης.

·         Η Βασιλική Ανδριτσοπούλου ήταν 26 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Μαζί με το σύζυγό της πήγαινε στον ίδιο προορισμό.

·         Η Παναγιού Ανδριτσοπούλου ήταν 24 ετών και αναλφάβητη. Επάγγελμα “οικιακά”. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην πατρίδα δήλωσε τον αδερφό της Ανδρίτσο. Μαζί με τους προηγούμενους πήγαινε στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό της Χ. (ή Κ.) Χριστόπουλο.

 

Ατμόπλοιο Argentina

·         Ο Αντώνιος Κόντος ήταν 23 ετών. Στην Κάνιανη ήταν ο πατέρας του Θεμιστοκλής. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε  για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην τοποθεσία Chicopee Falls της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συγγενής του Ι. Πολυζωίδης.

·         Ο Νικόλαος Κόντος ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγιού. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του στην τοποθεσία Chicopee Falls της Μασαχουσέτης,όπου ήταν ο συγγενής του Ι. Πολυζωίδης.

·         Ο Αντώνιος Κοτσιμπός ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη θέση Chicopee Falls της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Αλ. Γαλάνη.

·         Ο Αθανάσιος Σόλιας ήταν 14 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Το όνομα της μητέρας του ήταν Γιαννούλα. Προορισμός του (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, για να συναντήσει τον πατέρα του Δ. Σόλια.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Κώστα Κωστούρο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 20 Νοεμβρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 5 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Στην Άνω Κάνιανη είχε τη γυναίκα του Ευθυμία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Λιγδής[9].

 

          iv.      Διατήρηση σημαντικού αριθμού φυγής μεταναστών στο 1912

   Στο διάρκεια του έτους έγιναν έξη μεταναστευτικά ταξίδια (3 ομαδικά και άλλα 3 από μεμονωμένους) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 11 άτομα από την Κάνιανη. Πιο συγκεκριμένα:

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Ιωάννη Ρούλια. Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 25 Ιανουαρίου αναχώρησε με το πλοίο “San Guglielmo” και στις 8 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 22 ετών. Το αρχικό όνομα που γράφτηκε ήταν Ιωάννης Ρούλιας (Joanius/Roulias). Στον τελικό έλεγχο που έγινε του μετανάστη, χωρίς να διαγραφεί το προηγούμενο ονοματεπώνυμο, γράφτηκε από επάνω ένα άλλο το Σόλιας Θεόδωρος Στυλιανός (Solias Theodorus Stylianos). Δεν έχω εξήγηση σ’ αυτό. Το όνομα του πατέρα του ήταν Απόστολος. Αναζητούσε δουλειά, με 21 $ μαζί του, στην τοποθεσία Κλιαρ Κρικ (Clear Creek) της Γιούτα, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Κόλλια.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τρία άτομα, τους : Ιωάν. Γαλάνη, Ιωάν. Κ. Γαλάνη και Ζώη Πολυζωίδη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 15 Φεβρουαρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Argentina” και στις 4 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας γνωρίζουν για τους μετανάστες αυτούς ότι:

·         Ο Ιωάννης Γαλάνης ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγιού. Με 15 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Αλ. Γαλάνη.

·         Ο Ιωάννης Κ. Γαλάνης ήταν 25 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κώστας. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η τοποθεσία Τσίκοπη Φωλςτης Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Αλ. Γαλάνης.

·         Ο Ζώης Πολυζωίδης ήταν 20 ετών. Στην Κάνιανη ήταν ο πατέρας του Ευθύμιος. Με 15 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Ι. Πολυζωίδη.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Αναστάσιο Κοκκίνη. Στις 2 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Kaiser Franz Josef Iκαι στις 31 Αυγούστου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του πρέπει να ήταν Αναστασία. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αβέβαια, επειδή είναι κακογραμμένα και δυσανάγνωστα.

 

ΑτμόπλοιοLaura (Photo: Peabody Essex Museum)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τριμελή ομάδα, με τους: Ιωάν. Μάνδαλο, Απόστ. Μερμίρη και Βασ. Σόλια. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 2 Σεπτεμβρίου ανέβηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 17 Σεπτεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Ιωάννης Μάνδαλος ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην Κάνιανη δήλωσε τον αδερφό του Βασίλειο. Επάγγελμά του ήταν αγρότης-κτηματίας (farmer). Αναζητούσε ανάλογη δουλειά, με 20$ μαζί του, στη θέση Τσίκοπη (Chicopee)της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συγγενής του Ελ. Χριστόπουλος.

·         Ο Απόστολος Μερμίρης ήταν 26 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ευθυμία. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στην πόλη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Απ. Μερμίρη.

·         Ο Βασίλειος Σόλιας ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Στην Άνω Κάνιανη ήταν ο πατέρας του Αυγέρης. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μέριντεν (Meriden) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ανεψιός του Σπυρίδων Σόλιας.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από δύο άτομα, τους : Αθ. Πολυζωίδη και Αθ. Σόλια. Από το λιμάνι του Πειραιά, την 1η Σεπτεμβρίου έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 22 Σεπτεμβρίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Αθανάσιος Πολυζωίδης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο διαμονής του δήλωσε τη Γραβιά. Η γυναίκα του λεγόταν Παναγιού. Προορισμός του για δουλειά (με 30 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σκόφιλντ (Scofield) της Γιούτα, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Σόλιας.

·         Ο Αθανάσιος Σόλιας ήταν 15 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Το όνομα της μητέρας του ήταν Γιαννούλα. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στην πόλη Σκόφιλντ (Scofield) της Γιούτα, για να συναντήσει τον πατέρα του Τζέιμς Σόλια (πρέπει να είναι Δημήτριος).

 

Ατμόπλοιο Athinai”(1910)

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Γεώργιο Κουνούπη. Στις 30 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Carpathia” και στις 17 Οκτωβρίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγιού. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην τοποθεσία Τσίκοπη (Chicopee) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Πολυζωίδης (Jean Zoïdes).

 

 

            v.      Νέα διατήρηση σταθερού του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1914

   Στο διάρκεια του έτους έγιναν τρία μεταναστευτικά ταξίδια (1 ομαδικό και 2 από μεμονωμένους) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 11 άτομα από την Κάνιανη. Αναλυτικά έχουμε:

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε εννέα άτομα και ήταν η μεγαλύτερη στη μικρή μεταναστευτική ιστορία της Κάνιανης.  Περιλάμβανε τους: Ιωάν. Κ. Γαλάνη, Αικατ. Γεωργίου, Λεων. Γεωργίου, Ηλ. Κοτσιμπό, Γεώργ. Κουνούπη, Ευθ. Κουνούπη, Απ. Μερμίρη, Δημ. Σόλια και Δημ. Χατζή. Στις 7 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Belvedere” και στις 27 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το υπάρχον αρχειακό υλικό αντλούμε επιπλέον στοιχεία για τους μετανάστες αυτούς. Μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Ιωάννης Κ. Γαλάνης ήταν 29 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κώστας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Ανδριτσόπουλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Γαλάνης την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στη Μασαχουσέτη.

·         Η Αικατερίνη Γεωργίου ήταν 23 ετών και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Το όνομα της μητέρας της στην Κάνιανη ήταν Κατίνα. Προορισμός της (με 25 $ μαζί της) ήταν το Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο σύζυγός της Π. Γεωργίου.

·         Ο Λεωνίδας Γεωργίου ήταν βρέφος, παιδί της Αικατερίνης. Μαζί με τη μητέρα του πήγαιναν στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο πατέρας του Π. Γεωργίου.

·         Ο Ηλίας Κοτσιμπός (Coutsibos) ήταν 24 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νίκος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Π. Γεωργίου.

·         Ο Γεώργιος Κουνούπης ήταν 33 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγίτσα. Προορισμός του για δουλειά (με 28 $ μαζί του) ήταν η τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Σ. Σόλια. Για το Γεώργιο Κουνούπη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε το έτος 1912 και εργάστηκε στον ίδιο προορισμό.

 

ΠλοίοBelvedere”  (Photo: PeabodyEssexMuseum)

·         Ο Ευθύμιος Κουνούπης ήταν 29 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Λουκία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μάντσεστερ (Manchester) του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Π. Γεωργίου.

·         Ο Απόστολος Μερμίρης ήταν 27 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ευθυμία. Αναζητούσε δουλειά, με 60 $ μαζί του, στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάν. Μάνδαλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Απόστολος Μερμίρης την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε στη Φιλαδέλφεια.

·         Ο Δημήτριος Σόλιας ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αυγέρης. Με 15 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (ChicopeeFalls) της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Σπ. Σόλια.

·         Ο Δημήτριος Χατζής (Katjis) ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Στην Κάνιανη είχε τη γυναίκα του Αναστασία. Προορισμός του για δουλειά (με 24 $ μαζί του) ήταν η τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργ. Ανδριτσόπουλος.

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Δημήτριο Κασβή. Από την Ελλάδα αναχώρησε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, Από εκεί, την 1η Απριλίου ταξίδεψε με το πλοίο “Celtic” και στις 14 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Ασήμω. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Κάμας (Camas) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στο θείο του Αριστείδη Γούβαλη[10].

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Ιωάννη Γαλάνη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 18 Μαΐου έφυγε με το πλοίο “Saxonia” και στις 3 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 28 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός[11] του. Για τον Ιωάννη Γαλάνη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Είχε πάει και την περίοδο 1907-13 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Γιούτα.

 

          vi.      Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920

   Έγινε από τον Αθανάσιο Σόλια. Από το λιμάνι του Πειραιά, την 1η Απριλίου ανέβηκε στο ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Απριλίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε αόριστα “Παρνασσίς”. Η γυναίκα του λεγόταν Πηνελόπη. Με 35 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην τοποθεσία Γκρην Φιλντ (Green Field) της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Σπύρο Σόλια.

 

 

 

                vii.     Μία ομαδική άφιξη στο 1921 – Μεταναστευτικός επίλογος

   Έγινε από τριμελή ομάδα, η οποία περιλάμβανε τους : Λουκά Καλέμο, Παν. Κοτσιμπό και Λάμπ. Κουδουνά. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 16 Δεκεμβρίου 1920 επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander  και στις 5 Ιανουαρίου 1921 αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Λουκάς Καλέμος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Λεμονιά. Προορισμός του για δουλειά (με 40 $ μαζί του) ήταν η τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Ανδριτσόπουλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Λουκάς Καλέμος την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Παναγιώτης Κοτσιμπός ήταν 29 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε τη Λαμία. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λουκάς. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Χουλιάρα[12].

·         Ο Λάμπρος Κουδουνάς ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε αόριστα Φωκίς. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αναστασία. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στην τοποθεσία Τσίκοπη Φωλς (Chicopee Falls) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Ανδριτσόπουλος. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, που έκανε ο Λάμπρος Κουδουνάς. Πρωτοπήγε την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε σε τόπο της Νέας Υόρκης.

 

Ατμόπλοιο King Alexander

 

-------------------------------

 

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

 

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gt από τις 7-7-2014 (α’ μέρος) και 14-7-2014 (β’ μέρος).

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από τα Καστέλλια Παρνασσίδος, μετανάστες στην Αμερική (1906-1920)”. Ανέκδοτη εργασία από τις 19 Αυγούστου 2015. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr από τις 26-8-2015.

7.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1893-1924)”, Περιλαμβάνει όσους δήλωσαν ως πατρίδα τους το Καρπενήσι. Ανέκδοτη εργασία από τις 10 Οκτωβρίου 2015. Αναρτήθηκε σε 7 μέρη, στο amfictyon.blogspot.gr από τις 13-10-2015.

8.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από το Μπράλο, μετανάστες στην Αμερική (1907-1914)”. Ανέκδοτη εργασία από τον Ιούλιο 2016. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 8-7-2016.

9.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Κουκουβίστα (Καλοσκοπή) Παρνασσίδας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Μάιο 2017. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 31 Μαΐου 2017.

10.  Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

11.  Βικιπαίδεια

 

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1]Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2]Στο σύνολο των 45 μεταναστών της Κάνιανης βρέθηκαν 8 αναλφάβητοι  (ποσοστό 18 %) !

[3]Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4]Από την Κουκουβίστα (Καλοσκοπή). Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 25 ετών. Προορισμός του για δουλειά ήταν το Σικάγο.

[5]Από την Κουκουβίστα. Για πρώτη φορά πήγε στην Αμερική το 1904, σε ηλικία 24 ετών με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην πατρίδα. Το 1907, σε ηλικία 27 ετών έκανε δεύτερο ταξίδι στην Αμερική με τον ίδιο προορισμό.

[6]Αρχικός τόπος προορισμού του ήταν η Νέα Υόρκη, αλλά άλλαξε γνώμη.

[7]Από το Μπράλο.

[8]Αρχικά είχε δηλώσει ως προορισμό τη Βοστώνη.

[9]Από το Καρπενήσι. Πήγε το ίδιο έτος 1911, αλλά νωρίτερα και έφτασε στις 3 Νοεμβρίου 1911. Ήταν τότε 20 ετών και προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Σεραφείμ Λιγδής.

[10]Πήγε το 1910 στην Αμερική.

[11]Γράφτηκε το όνομα GeorgesDuvres, αλλά δεν ξέρω πώς διαβάζεται.

[12]Από τα Καστέλια Παρνασσίδας. Πήγε στην Αμερική το 1912, σε ηλικία 24 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Αρχικός του προορισμός ήταν η Νέα Υόρκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου