"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

10/7/16

Το πολυκατάστημα (σουπερμάρκετ) Μίμη Σκούρα, στη Λαμία



Καταστήματα της Λαμίας που έκλεισαν



  Η σχέση με το παντοπωλείο ήταν σχέση ζωής για τον Μίμη Σκούρα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 είχε μπει στο επάγγελμα με επιτυχία. Στη νέα δεκαετία, οι καταστηματάρχες της Λαμίας δημιούργησαν και λειτούργησαν τον Καταναλωτικό-Προμηθευτικό Συνεταιρισμό με 10 περίπου συνεταίρους, που τροφοδοτούσε τα υπάρχοντα Καταστήματα της Λαμίας (με χονδρική πώληση).
  Η προοπτική για τη δημιουργία μεγάλου εταιρικού σχήματος με τη συμμετοχή γνωστών καταστηματαρχών (Αφοί Φαρμάκη, Ριζοκώστας, Παπαγεωργίου, Κρικζώνης, Τρ. Σκούρας, Μίμης Σκούρας, κ.ά.) ήταν καλή, με σκοπό τη δημιουργία αλυσίδας σουπερμάρκετ. Διαφώνησαν όσοι ήθελαν ατομική επιχείρηση και σ’ αυτούς ήταν και ο Μίμης Σκούρας.
   Ήδη από το 1974 είχε ανοίξει το πρώτο πολυκατάστημα της εταιρείας Αφοί Φαρμάκη-Αφοί Ζάρρα, στην οδό Καποδιστρίου και το 1976 άνοιξε και δεύτερο στην οδό Καραγιαννοπούλου. Αυτά βοήθησαν ώστε να είναι πλέον γνωστή η σχεδίαση και ο τρόπος λειτουργίας ενός πολυκαταστήματος.
  Ήταν Πέμπτη 3-12-1981 που έγιναν τα εγκαίνια του νέου τότε σουπερμάρκετ Μίμη Σκούρα, στην οδό Λεωσθένους-Δεδούση στη Λαμία. Η τοπική εφ. “Εθνικός Αγών”[1] έγραψε τότε :

“Την περασμένη Πέμπτη έγιναν τα εγκαίνια του νέου σούπερ-μάρκετ του συμπολίτου μας εμπόρου κ. Μίμη Σκούρα, στην οδό Λεωσθένους και Δεδούση (απέναντι από το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο).
   Ο κ. Σκούρας κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα πράγματι «ζεστό» κατάστημα, συμμαζεμένο, όμορφο, εύκολο στην εξυπηρέτηση των πελατών, άνετο και πολύ ευχάριστο, γεγονότα που θα ικανοποιήσουν τον κάθε επισκέπτη του. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πολλοί συμπολίτες μας, που ευχήθηκαν στον κ. Σκούρα επιτυχία και καλές δουλειές.”
Το λυκόφως για την ΠΗΓΗ
(φωτ. 30-11-2014)

   Έτσι, ο δραστήριος, χαμογελαστός και πολύ εξυπηρετικός Μίμης Σκούρας το 1981 άρχισε την εμπορική του διαδρομή στη Λαμία. Η συνέχεια ήταν πολύ καλή.
   Όμως, τη δεκαετία του ’90 άρχισε η εξάπλωση των μεγαλύτερων ελληνικών και ξένων πολυκαταστημάτων (όπως “Γαλαξίας”, “Dia”, “Αφοί Βερόπουλοι”, κ.ά.) στην ελληνική περιφέρεια. To 1995 εξαγοράστηκαν τα καταστήματα της τοπικής εταιρείας Αφοί Φαρμάκη. Από το έτος 2000 και μετά, στα τοπικά καταστήματα δόθηκε μεγαλύτερο χτύπημα με την είσοδο πολυκαταστημάτων από τις εταιρείες “Μαρινόπουλος”, “Carrefour”, “Βασιλόπουλος”, “Lidl”, ενώ διατήρησαν τις θέσεις τους στην αγορά οι προηγούμενες εταιρείες “Αφοί Βερόπουλοι” και “Γαλαξίας”.
   Το πολυκατάστημα του Μίμη Σκούρα, με τη φίρμα “ΠΗΓΗ”, επέμενε και συνέχισε την εμπορική του διαδρομή σ’ ένα σκληρό περιβάλλον. Το 2014 συμπλήρωσε 33 χρόνια διαρκούς λειτουργίας στην ίδια θέση. Το έτος αυτό, ο Μίμης Σκούρας όρισε το τέλος της εμπορικής του προσπάθειας, που ήταν έργο ζωής.
   Το όνομα, αλλά και η θέση του καταστήματος στην οδό Λεωσθένους-Δεδούση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον εμπορικό κόσμο, αλλά και τους καταναλωτές. Ιδιαίτερα για τους καταναλωτές, παραμένει χαρακτηριστική η αεικίνητη και δραστήρια μορφή του Μίμη Σκούρα, χαμογελαστή και πολύ εξυπηρετική. Να είναι καλά.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
                φυσικός


        ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] εφ. “Εθνικός Αγών”, Κυριακή 6-12-1981, Λαμία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου