"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

27/12/24

Από το Παλαιοξάριο (Άνω & Κάτω) Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1905-1928)

Προλεγόμενα

   Το Παλαιοξάρι (δηλ. Παλαιόκαστρο), είναι πλέον δύο χωριά, που αναφέρονται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ως ένα χωριό, στην ενδοχώρα του νομού Φωκίδας, μεταξύ Λιδωρικίου και Ναυπάκτου. Το Άνω Παλαιοξάρι, σε υψόμετρο 850 μ., έχει μετονομαστεί σε Ποτιδανεία, ενώ το Κάτω διατήρησε το όνομα Παλαιοξάρι.

Κρήνη στο Παλαιοξάρι (φωτ. Μαρίας Ηλιάκη)
  Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια. Βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 217 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2024.

   Για το τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 72 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα) και τελικά βρέθηκαν τα 217 ονόματα μεταναστών. Υπόψη ότι δεν ξέρω επώνυμα των κατοίκων της. Δεν το έχω επισκεφθεί.

   Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Λιδωρίκι) ή άλλο χωριό της περιοχής. 

 

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από το Παλαιοξάρι, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

 


---

Αυτοδιοικητικά

 

Οικισμός Άνω Παλαιοξάρι - Ποτιδάνεια

   Από την περίοδο της Τουρκοκρατίας προϋπήρχε ένα χωριό το Παλαιοξάρι, στη θέση «Χάνια», επάνω στη διαδρομή της παλιάς τουρκικής δημοσιάς που συνέδεε τη Ναύπακτο με το Λιδωρίκι και την Άμφισσα. Μέσα στο 16ο αιώνα πιθανά, οι ληστείες που γίνονταν από ενόπλους, ανάγκασαν τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν και μετά δημιούργησαν δυο νέους οικισμούς, το Άνω και Κάτω Παλαιοξάρι. Αυτοί στη συνέχεια αποτέλεσαν αντίστοιχα τους οικισμούς Ποτιδάνεια και Παλαιοξάρι.

   Από τις 20 Απριλίου 1835 ο οικισμός Άνω Παλαιοξάρι ορίστηκε ως έδρα του δήμου Ποτιδανείας του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος (μετά ο νομός έγινε Φθιώτιδος και Φωκίδος). Στις 31 Αυγούστου 1912 ο οικισμός Άνω Παλαιοξάρι αποσπάστηκε από το δήμο Ποτιδανείας. Συστάθηκε η κοινότητα Άνω Παλαιοξαρίου με ομώνυμη έδρα.

   Στις 3 Σεπτεμβρίου 1940, ο οικισμός και η κοινότητα μετονομάστηκε σε Ποτιδάνεια. Στις 31 Μαρτίου 1943 διαιρέθηκε ο νομός Φθιωτιδοφωκίδας και η κοινότητα Ποτιδανείας υπάγεται στο νομό Φωκίδας.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1996, η κοινότητα Ποτιδανείας καταργήθηκε και ο οικισμός προσαρτήθηκε στο δήμο Ευπαλίου. Στις 7 Ιουνίου 2010 ο δήμος Ευπαλίου καταργήθηκε και ο οικισμός Ποτιδάνεια προσαρτήθηκε στο δήμο Δωρίδος.

   Ο πληθυσμός του (απογραφή 2011) ήταν 320 κάτοικοι.

 

Οικισμός Κάτω Παλαιοξάριον

   Από τις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Ποτιδανείας. Συστάθηκε κοινότητα Κάτω Παλαιοξαρίου, με ομώνυμη έδρα. Στις 14 Μαρτίου 1959, ο οικισμός και η κοινότητα μετονομάστηκαν σε Παλαιοξάριον.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997, η κοινότητα Παλαιοξάριον καταργήθηκε και ο οικισμός προσαρτήθηκε στο δήμο Ευπαλίου. Στις 7 Ιουνίου 2010 ο δήμος Ευπαλίου καταργήθηκε και ο οικισμός Παλαιοξάριον προσαρτήθηκε στο δήμο Δωρίδος.

   Ο μόνιμος πληθυσμός του (απογραφή 2021) ήταν 127 κάτοικοι.

  

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση από το Παλαιοξάριο στην Αμερική[1]

   Από τα 217 ονόματα μεταναστών που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι σχετικά περισσότεροι (από 40 άτομα) έφυγαν στα έτη1910 και 1914. Συνολικά καταγράφηκαν 72 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν και 24 μετανάστες που έκαναν πολλαπλά ταξίδια (διπλά και τριπλά).

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 19 % του πληθυσμού, που είναι   διπλάσιο και πλέοναπό το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και πολύ περιορισμένη γεωργία. Η περιοχή δεν κάλυπτε ικανοποιητικά τις ανάγκες της ζωής[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν άνδρες (υπήρξε και μια γυναίκα, η Ελένη Λυγερού). Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή βλέπουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες μέχρι και 20 ετών, με 94 άτομα (ποσοστό 43 %)! Ακολούθησαν σε αριθμό οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 69 άτομα) και μετά ήταν οι μεγαλύτερες ηλικίες 31-40 ετών (με 50 άτομα). Η κατανομή των μεταναστών από το Παλαιοξάριο σε ομάδες ηλικιών δίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 3.

 

Μικρότερες ηλικίες μεταναστών είχαν οι :

(α) Υφαντής Γεώργιος, ετών 14 (πήγε το 1920)

(β) Παπαϊωάννου Ιωάννης, ετών 16 (πήγε το 1912)

(γ) Τασόπουλος Ιωάννης, ετών 16 (πήγε το 1907)

 

     Μεγαλύτερες ηλικίες μεταναστών είχαν οι :

(α) Ανδριτσόπουλος Ανδρέας, ετών 52 (πήγε το 1920)

(β) Αντζαράς Αθανάσιος, ετών 45 (πήγε το 1914)

(γ) Μέντζας Ανδρέας, ετών 44 (πήγε το 1914)

(δ) Κατσικάς Ανδρέας, ετών 43 (πήγε το 1913)

    Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 25 έτη.

   Ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση, οι σχετικά περισσότεροι μετανάστες το Παλαιοξάριο (129 άτομα) ήταν άγαμοι (ποσοστό 59 %), οι δε υπόλοιποι 88 ήταν έγγαμοι (Πίνακας 4).

    Από τις οικογένειες του χωριού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 

Σημείωση : Το Παλαιοξάρι ήταν η πατρίδα του ονομαστού αρματολού του 18ου αι. Χρήστου Μηλιώνη, που έδρασε ιδιαίτερα στην περιοχή του Βάλτου.

---------------------------------------------------------------------

 

   Συνολικά καταγράφηκαν 72 ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 217 μετανάστες από το Παλαιοξάριο. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών (202 άτομα) έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας (μεγάλο ποσοστό 93 %). Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν μόνον 3 άτομα. Οι υπόλοιποι  έφυγαν από ξένα λιμάνια (βλ. Πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

   Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση, οι περισσότεροι μετανάστες από το Παλαιοξάρι (149 άτομα) έφυγαν με πλοία ξένης πλοιοκτησίας και με ελληνικά πλοία έφυγαν οι υπόλοιποι (68 άτομα).

   Σε ένα ταξίδι, το 1906, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Francesca”. Το έτος 1910, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 10 μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”. Το ίδιο έτος 1910, από το ίδιο λιμάνι, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 12 μετανάστες από το Παλαιοξάρι με το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai”.

   Πάλι από το ίδιο λιμάνι (της Πάτρας), το ίδιο έτος 1910, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 7 μετανάστες με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris”. Το 1911, πάντα από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 7 μετανάστες με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles”. Το ίδιο έτος (1911), σε ένα ταξίδι, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”.

   Το 1912, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 8 μετανάστες με το πλοίο “Ivernia”. Το έτος 1914, πάντα από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 14 μετανάστες με το πλοίο “Pannonia”. Το ίδιο έτος, από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 5 μετανάστες με το ελληνόκτητο πλοίο “Thessaloniki”. Επίσης το 1920, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 9 μετανάστες με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I”.

Έγιναν 43 ομαδικά ταξίδια και 29 από μεμονωμένα άτομα. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του EllisIsland (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο μέχρι τον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από το Παλαιοξάριο φαίνονται στον Πίνακα 7. Κυριάρχησε η πολιτεία του Ουισκόνσιν, με 68 άτομα (ποσοστό 31 %), που εργάστηκαν στο Μιλγουώκι. Ακολούθησαν οι πολιτείες : της Μινεσότα (με 35 άτομα στη Μιννεάπολη), της Μασαχουσέτης (με 27 άτομα στην πόλη Σπρίνγκφιλντ), της Νέας Υόρκης (19 άτομα) και της πολιτείας Ουάσιγκτον (με 12 άτομα, στην πόλη Spokane). Λιγότερα άτομα επέλεξαν τις πολιτείες : Ιλινόις (14 άτομα στο Σικάγο), Μίσιγκαν (12 άτομα στην πόλη Lansing), Μοντάνα, Γιούτα, Αϊντάχο και Καλιφόρνια. Μεμονωμένες επιλογές τόπων υπήρξαν για άλλες τρεις πολιτείες.

   Πιο αναλυτικά, στον επόμενο πίνακα δίνονται και οι τόποι που επέλεξαν οι μετανάστες (σε παρένθεση δίνεται ο αριθμός μεταναστών):

 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ


 

   2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

 

   Από το σύνολο των 217 μεταναστών, η μεγάλη πλειοψηφία τους, δηλ. 181 άτομα (ποσοστό 83 %) δήλωσαν εργάτης (laborer, worker, workman).  Υπήρξαν όμως κι άλλα επαγγέλματα. Περισσότερα στοιχεία ακολουθούν:

 


 Συγκεκριμένα ήταν : Αρτοποιός (Δημ. Παπαϊωάννου), σερβιτόρος (Χρ. Λυγερός), ράπτης (Γεώρ. Μέλλος), σιδεράς (Χρ. Θεοχαρόπουλος).

 

                3.   Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 24 άτομα που έκαναν διπλό ή τριπλό ταξίδι στην Αμερική. Περισσότερα χρόνια (18) παρέμεινε και εργάστηκε ο Δημήτριος Παπαϊωάννου, την περίοδο 1910-1928. Πολλαπλά ταξίδια έκαναν οι :

1.    Αθανάσιος Αδάμης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1913 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1917 στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν.

2.    Αθανάσιος Ανδρεόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1914 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

3.    Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1913 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον.

4.    Δημήτριος Ζησιμόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1912 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης.

5.    Αθανάσιος Ζησίμου :  Το α’  ταξίδι έγινε το έτος 1912  στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

6.    Αθανάσιος Φ. Ζησίμου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1912 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

7.    Ιωάννης Κατσαμπάκος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

8.    Γεώργιος Κατσικάς :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1916-1919 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

9.    Αριστείδης Λακομέντας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1912 στην πόλη Τεκόα της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.

10.  Χρήστος Λυγερός :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1912 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

11.  Ανδρέας Μέντζας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1911 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα.

12.  Ιωάννης Μηλιώνης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1913 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό. Το γ’ ταξίδι έγινε το ίδιο έτος 1914 στον ίδιο προορισμό.

13.  Σωτήριος Μηλιώνης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1913 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα με άγνωστη διάρκεια. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1917 στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν.

14.  Δημήτριος Μπακλέσης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1913 σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα.

15.  Γεώργιος Σταθόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-1912 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα.

16.  Γεώργιος Μπρούμας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1913 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

17.  Γεώργιος Μπρούμας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912 σε τόπο του Ιλινόις. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης.

18.  Ηλίας Μπρούμας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1913 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1917 στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν.

19.  Ιωάννης Μπρούμας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-1912 στο Σικάγο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1917 στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν.

20.  Θεοφάνης Παναγιώτου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-1913 στη Μιννεάπολη της Μινεσότα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

21.  Γεώργιος Παπαθανασίου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-1916 σε τόπο της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

22.  Δημήτριος Παπαϊωάννου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-1928 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1928 πάλι στον ίδιο προορισμό.

23.  Θωμάς Πέτσας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912 στο Σαιν Λούις της Μοντάνα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

24.  Αθανάσιος Πρασούλας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1912 στη Νέα Υόρκη και σε τόπο του Ουισκόνσιν. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

 

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από το Παλαιοξάριο

      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellisisland) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες  από το Παλαιοξάριο, που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών από το Παλαιοξάριο δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως καταγράφηκαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α     Ονοματεπώνυμο                       χρ. άφιξης   ηλικία   έγγαμος   Πλοίο ταξιδιού             Λιμάνι αναχ.

1        Αγγελόπουλος Παύλος              6-10-1912         19       όχι        Ivernia                        Πάτρα

2        Αγοράκης Νικόλαος                  11-8-1920         34       ναι        Pannonia                    Πάτρα

3        Αγοράκης Παναγιώτης              28-3-1914         18       ναι        Themistocles               Πάτρα

4        Αδάμης Αθανάσιος                    13-1-1917         25       ναι        Italia                           Νάπολη

5        Αδάμης Αλέξιος                        2-4-1914          27       ναι        Laconia (1912)              Πάτρα

6        Αδαμόπουλος Αθανάσιος           29-12-1910       20       όχι        Laura                         Πάτρα

7        Αδαμόπουλος Αλέξιος               4-4-1911          26       όχι        Themistocles               Πάτρα

8        Αλειφτήρας Γεώργιος                20-7-1912         37       ναι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

9        Αλειφτήρας Γεώργιος 1              28-3-1910         38       όχι        Athinai                        Πάτρα

10       Αλειφτήρας Γεώργιος 2              28-8-1910         38       όχι        Patris                         Πάτρα

11       Αναγνωσταράς Ιωάννης             17-4-1911         19       όχι        Athinai                        Πάτρα

12       Ανδρεόπουλος Αθανάσιος          28-3-1910         30       ναι        Martha Washington       Πάτρα

13       Ανδρεόπουλος Αθανάσιος          16-12-1920       27       ναι        Heffron                       Πάτρα

14       Ανδρεόπουλος Δημήτριος           17-3-1909         19       όχι        Martha Washington       Πάτρα

15       Ανδρεόπουλος Ιωάννης             2-6-1920          28       ναι        Susquehanna               Πάτρα

16       Ανδρεόπουλος Χρήστος             15-5-1912         25       όχι        Oceania                      Πάτρα

17       Ανδριτσόπουλος Ανδρέας           18-10-1907       23       όχι        Laura                         Πάτρα

18       Ανδριτσόπουλος Ανδρέας           31-5-1911         38       ναι        Oceania                      Πάτρα

19       Ανδριτσόπουλος Ανδρέας           2-6-1920          52       ναι        Susquehanna               Πάτρα

20       Ανδριτσόπουλος Γεώργιος         6-10-1912         18       όχι        Ivernia                        Πάτρα

21       Ανδριτσόπουλος Γεώργιος         2-4-1914          18       όχι        Laconia (1912)              Πάτρα

22       Αντζαράς Αθανάσιος                 16-5-1914         45       ναι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

23       Αρμάος Λεωνίδας                     3-6-1909          38       ναι        Athinai                        Πειραιάς

24       Ασημακόπουλος Βασίλειος         22-3-1905         20       όχι        La Gascogne                Χάβρη

25       Ασημακόπουλος Γεώργιος          26-2-1911         19       όχι        Athinai                        Πάτρα

26       Ασημακόπουλος Γεώργιος          20-7-1912         40       ναι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

27       Ασημακόπουλος Ιωάννης           2-4-1914          18       όχι        Laconia (1912)              Πάτρα

28       Ασημακόπουλος Κων/νος          13-4-1907         27       ναι        Sicilian Prince              Πάτρα

29       Ασημακόπουλος Κων/νος          24-4-1914         33       ναι        Pannonia                    Πάτρα

30       Ασημακόπουλος Κων/νος Λ.       3-9-1907          17       όχι        Laura                         Πάτρα

31       Ασημακόπουλος Χαράλαμπος     22-3-1905         22       όχι        La Gascogne                Χάβρη

32       Ασημακόπουλος Χρήστος           28-8-1910         31       ναι        Patris                         Πάτρα

33       Βάκρινος Αναστάσιος                26-2-1911         21       όχι        Athinai                        Πάτρα

34       Βαμβάτσικος Αχιλλεύς               28-3-1910         28       ναι        Athinai                        Πάτρα

35       Βαμβάτσικος Γεώργιος              26-2-1911         19       όχι        Athinai                        Πάτρα

36       Βαμβάτσικος Δημήτριος             4-4-1911          25       όχι        Themistocles               Πάτρα

37       Βαμβάτσικος Ιωάννης                28-3-1910         36       ναι        Athinai                        Πάτρα

38       Βλάχος Αθανάσιος                    26-2-1911         26       όχι        Athinai                        Πάτρα

39       Βλάχος Βασίλειος                      6-10-1912         19       όχι        Ivernia                        Πάτρα

40       Βλάχος Γεώργιος                      28-4-1910         35       ναι        Patris                         Πάτρα

41       Βλάχος Γεώργιος                      16-12-1920       38       ναι        Heffron                       Πάτρα

42       Βλάχος Παναγιώτης                  13-12-1916       17       όχι        Themistocles               Πειραιάς

43       Βλάχος Ταξιάρχης                     24-4-1914         39       ναι        Pannonia                    Πάτρα

44       Δασκαλόπουλος Αντώνιος          23-6-1907         18       όχι        Gerty                         Πάτρα

45       Δασκαλόπουλος Γεώργιος 2       7-6-1920          34       ναι        Pannonia                    Πάτρα

46       Δασκαλόπουλος Ηλίας               16-2-1907         26       ναι        Gerty                         Πάτρα

47       Δημητρέλος Γεώργιος               26-4-1911         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

48       Ευσταθίου Αθανάσιος                7-6-1906          19       όχι        Francesca                   Πάτρα

49       Ευσταθίου Ανδρέας                   7-6-1906          18       όχι        Francesca                   Πάτρα

50       Ευσταθίου Γεώργιος                  11-11-1913       18       όχι        Themistocles               Πάτρα

51       Ευσταθίου Δημ.                        10-5-1907         17       όχι        Sofia Hohenberg          Πάτρα

52       Ευσταθίου Κων/νος                   4-4-1911          19       όχι        Themistocles               Πάτρα

53       Ευσταθίου Χρήστος                   28-3-1914         19       όχι        Themistocles               Πάτρα

54       Ζησιμόπουλος Αθανάσιος           17-3-1909         21       όχι        Martha Washington       Πάτρα

55       Ζησιμόπουλος Δημήτριος           22-6-1920         30       ναι        Megali Hellas               Πειραιάς

56       Ζησιμόπουλος Δημήτριος           28-3-1910         20       όχι        Athinai                        Πάτρα

57       Ζησιμόπουλος Ευθύμιος             3-8-1917          27       ναι        Dante Alighieri             Γένοβα

58       Ζησίμου Αθανάσιος                   24-4-1914         32       ναι        Pannonia                    Πάτρα

59       Ζησίμου Αθανάσιος Φ.               2-6-1920          33       ναι        Susquehanna               Πάτρα

60       Θεοχαρόπουλος Γεώργιος          13-4-1912         19       όχι        Columbia (1908)           Πάτρα

61       Θεοχαρόπουλος Χρήστος           1-5-1910          26       όχι        Themistocles               Πάτρα

62       Καβαλάρης Δημήτριος               17-9-1909         17       όχι        Martha Washington       Πάτρα

63       Καβαλάρης Κων/νος                 26-4-1911         19       όχι        Martha Washington       Πάτρα

64       Καβαλάρης Νικόλαος                16-5-1914         18       όχι        Thessaloniki                Πάτρα

65       Καλαμάκης Γεώργιος                28-3-1910         19       όχι        Athinai                        Πάτρα

66       Καλλίνικος Κων/νος                  25-12-1913       36       ναι        Athinai                        Πάτρα

67       Καποτάς Κων/νος                     2-4-1914          26       όχι        Laconia (1912)              Πάτρα

68       Καποτάς Νικόλαος                    1-5-1913          18       όχι        Martha Washington       Πάτρα

69       Καρακάξης Λάμπρος                 17-9-1909         35       ναι        Martha Washington       Πάτρα

70       Καραμήτρος Δημήτριος              3-9-1907          21       όχι        Laura                         Πάτρα

71       Καραχαπάνης Νικόλαος             28-3-1910         30       ναι        Martha Washington       Πάτρα

72       Καρβέλας Θωμάς                      2-12-1907         23       όχι        Giulia                         Πάτρα

73       Καρβέλας Νικόλαος                  28-3-1910         37       ναι        Martha Washington       Πάτρα

74       Καρβέλας Παναγιώτης               15-4-1909         17       όχι        Laura                         Πάτρα

75       Κατεργάρης Γεώργιος               13-1-1917         25       ναι        Italia                           Νάπολη

76       Κατσαμπάκος Απόστολος           16-5-1914         25       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

77       Κατσαμπάκος Απόστολος           16-5-1914         25       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

78       Κατσαμπάκος Ιωάννης               11-8-1920         39       ναι        Pannonia                    Πάτρα

79       Κατσάνος Ενάρετος                   20-5-1912         34       ναι        Martha Washington       Πάτρα

80       Κατσιαμπάκος Ιωάννης              28-3-1910         25       όχι        Athinai                        Πάτρα

81       Κατσιαμπάκος Χαράλαμπος        4-4-1911          18       όχι        Themistocles               Πάτρα

82       Κατσιάνος Κώστας                    4-5-1909          20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

83       Κατσικάς Ανδρέας                     12-4-1915         43       ναι        Thessaloniki                Πάτρα

84       Κατσικάς Γεώργιος                   10-5-1907         24       όχι        Sofia Hohenberg          Πάτρα

85       Κατσικάς Γεώργιος                   2-6-1920          37       ναι        Susquehanna               Πάτρα

86       Κατσούδας Δημήτριος               10-8-1910         27       ναι        Oceania                      Πάτρα

87       Κονγκιούρας Πέτρος                 1-5-1910          29       ναι        Themistocles               Πάτρα

88       Κονδύλης Παναγιώτης               23-11-1909       19       όχι        Athinai                        Πάτρα

89       Κόνιδας Βασίλειος                     3-9-1907          25       ναι        Laura                         Πάτρα

90       Κόνιδας Ιωάννης                       13-4-1907         23       όχι        Sicilian Prince              Πάτρα

91       Κόνιδας Χαράλαμπος                 6-12-1907         23       όχι        Laura                         Πάτρα

92       Κουγιούφας Δημήτριος              6-10-1912         19       όχι        Ivernia                        Πάτρα

93       Κούρτης Ιωάννης                      4-3-1914          26       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

94       Κωνσταντίνης Γεώργιος             1-5-1910          37       ναι        Themistocles               Πάτρα

95       Λάγιος Αθανάσιος                     4-4-1911          25       ναι        Themistocles               Πάτρα

96       Λάγιος Αθανάσιος                     27-11-1913       18       όχι        Patris                         Πάτρα

97       Λάγιος Βασίλειος                      29-9-1912         17       όχι        Martha Washington       Πάτρα

98       Λάγιος Γεώργιος                      28-3-1910         19       όχι        Athinai                        Πάτρα

99       Λάγιος Ευθύμιος                       24-4-1914         18       όχι        Pannonia                    Πάτρα

100     Λάγιος Ευστάθιος                     16-5-1914         30       ναι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

101     Λάγιος Ηλίας                            28-3-1910         19       όχι        Athinai                        Πάτρα

102     Λάγιος Θεόδωρος                     13-10-1912       38       ναι        Themistocles               Πάτρα

103     Λάγιος Κων/νος                        13-10-1912       19       όχι        Themistocles               Πάτρα

104     Λάγιος Κων/νος 1                     2-4-1914          18       όχι        Laconia (1912)              Πάτρα

105     Λάγιος Κων/νος 2                     16-5-1914         28       ναι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

106     Λάγιος Κωνσταντίνος                 26-4-1911         24       ναι        Martha Washington       Πάτρα

107     Λακομέντας Αριστείδης              29-5-1915         28       ναι        Vasilefs Constantinos    Πάτρα

108     Λυγερός Χαράλαμπος                28-8-1910         18       όχι        Patris                         Πάτρα

109     Λυγερός Χαράλαμπος                8-6-1912          18       όχι        Kaiser Frabz Josef I       Πάτρα

110     Λυγερός Χρήστος                     25-7-1914         25       όχι        Saxonia                       Πάτρα

111     Λυγερού Ελένη                         6-10-1912         20       όχι        Ivernia                        Πάτρα

112     Μανιώτης Γεώργιος                   18-10-1907       17       όχι        Laura                         Πάτρα

113     Μανιώτης Δημήτριος                 3-9-1907          25       ναι        Laura                         Πάτρα

114     Μανιώτης Ευθύμιος                   24-4-1914         35       ναι        Pannonia                    Πάτρα

115     Μανιώτης Ιωάννης                    4-9-1911          24       ναι        Martha Washington       Πάτρα

116     Μέλλος Γεώργιος                      24-4-1914         18       όχι        Pannonia                    Πάτρα

117     Μέντζας Ανδρέας                      28-3-1910         38       ναι        Athinai                        Πάτρα

118     Μέντζας Ανδρέας                      16-5-1914         44       ναι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

119     Μηλιώνης Αθανάσιος                 20-5-1912         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

120     Μηλιώνης Γεώργιος                  16-5-1914         18       όχι        Thessaloniki                Πάτρα

121     Μηλιώνης Ευθύμιος                   16-5-1914         17       όχι        Thessaloniki                Πάτρα

122     Μηλιώνης Ιωάννης Αθ.               28-3-1910         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

123     Μηλιώνης Ιωάννης Αθ.               16-5-1914         25       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

124     Μηλιώνης ΙωάννηςΚ.                 28-3-1910         22       όχι        Martha Washington       Πάτρα

125     Μηλιώνης Ιωάννης Ν.                16-5-1914         18       όχι        Thessaloniki                Πάτρα

126     Μηλιώνης Κων/νος Ι.                 20-5-1912         19       όχι        Martha Washington       Πάτρα

127     Μηλιώνης Κων/νος Ν.                28-3-1910         18       όχι        Athinai                        Πάτρα

128     Μηλιώνης Νικόλαος                  28-3-1910         26       όχι        Martha Washington       Πάτρα

129     Μηλιώνης Νικόλαος                  2-6-1920          30       όχι        Susquehanna               Πάτρα

130     Μηλιώνης Παναγιώτης               16-5-1914         18       όχι        Thessaloniki                Πάτρα

131     Μηλιώνης Σωτήριος                  31-7-1909         19       όχι        Athinai                        Πάτρα

132     Μηλιώνης Σωτήριος                  16-5-1914         25       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

133     Μηλιώνης Σωτήριος                  13-1-1917         26       όχι        Italia                           Νάπολη

134     Μηλιώνης Χρήστος                    28-3-1910         20       όχι        Athinai                        Πάτρα

135     Μπακατσίκας Ιωάννης               28-8-1910         28       ναι        Patris                         Πάτρα

136     Μπακλέσης Αθανάσιος Γ.           10-5-1907         30       όχι        Sofia Hohenberg          Πάτρα

137     Μπακλέσης Δημήτριος               7-6-1906          18       όχι        Francesca                   Πάτρα

138     Μπακλέσης Δημήτριος               24-4-1914         26       όχι        Pannonia                    Πάτρα

139     Μπακλέσης Νικόλαος                8-6-1908          17       όχι        Martha Washington       Πάτρα

140     Μπρούμας Αθανάσιος                7-6-1906          20       όχι        Francesca                   Πάτρα

141     Μπρούμας Βασίλειος                 11-11-1913       19       όχι        Themistocles               Πάτρα

142     ΜπρούμαςΓεώργιος                  24-6-1907         19       όχι        Saint Paul                    Χερβούργο

143     Μπρούμας Γεώργιος                 16-5-1914         26       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

144     Μπρούμας Γεώργιος                 11-8-1920         39       ναι        Pannonia                    Πάτρα

145     Μπρούμας Δημήτριος                28-3-1910         30       ναι        Martha Washington       Πάτρα

146     ΜπρούμαςΔημήτριος                 17-5-1910         28       ναι        Martha Washington       Πάτρα

147     Μπρούμας Ηλίας                       28-3-1910         19       όχι        Athinai                        Πάτρα

148     Μπρούμας Ηλίας                       13-1-1917         25       όχι        Italia                           Νάπολη

149     Μπρούμας Ιωάννης                   24-4-1914         18       όχι        Pannonia                    Πάτρα

150     Μπρούμας Ιωάννης                   13-1-1917         29       ναι        Italia                           Νάπολη

151     Μπρούμας Παναγιώτης              26-2-1911         18       όχι        Athinai                        Πάτρα

152     Μπρούμας Παναγιώτης              15-5-1912         19       όχι        Oceania                      Πάτρα

153     Μπρούμας Χρήστος                    7-6-1906          28       ναι        Francesca                   Πάτρα

154     Νατσίκας Αθανάσιος                  7-6-1906          24       όχι        Francesca                   Πάτρα

155     Νικολακόπουλος Σταύρος          28-8-1910         40       ναι        Patris                         Πάτρα

156     Νικόπουλος Δημήτριος              3-7-1910          19       όχι        Martha Washington       Πάτρα

157     Ντούμας Αριστείδης                  28-3-1910         35       ναι        Martha Washington       Πάτρα

158     Παναγιωτόπουλος  Χαράλ.         24-4-1914         18       όχι        Pannonia                    Πάτρα

159     Παναγιώτου Θεοφάνης              25-7-1914         38       ναι        Saxonia                       Πάτρα

160     Παπαγεωργίου Χρήστος            10-5-1907         18       όχι        Sofia Hohenberg          Πάτρα

161     Παπαγιαννόπουλος Ανδρέας       22-3-1905         30       όχι        La Gascoqne                Χάβρη

162     Παπαγιαννόπουλος Γεώργιος     6-10-1912         18       όχι        Ivernia                        Πάτρα

163     Παπαγιαννόπουλος Γεώργιος     25-12-1913       18       όχι        Athinai                        Πάτρα

164     Παπαθανασίου Γεώργιος            26-10-1920       39       ναι        Pannonia                    Πάτρα

165     Παπαϊωάννου Ανδρέας              20-10-1913       17       όχι        Martha Washington       Πάτρα

166     Παπαϊωάννου Γεώργιος             28-8-1910         35       ναι        Patris                         Πάτρα

167     Παπαϊωάννου Γεώργιος             26-4-1911         35       ναι        Martha Washington       Πάτρα

168     Παπαϊωάννου Δημήτριος            17-5-1910         19       όχι        Martha Washington       Πάτρα

169     Παπαϊωάννου Δημήτριος            10-7-1928         36       ναι        Saturnia                      Πάτρα

170     Παπαϊωάννου Ιωάννης               6-10-1912         16       όχι        Ivernia                        Πάτρα

171     Παπαϊωάννου Ιωάννης               6-10-1912         19       όχι        Ivernia                        Πάτρα

172     Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος    11-11-1913       18       όχι        Themistocles               Πάτρα

173     Παπακωνσταντίνου Ιωάννης       11-11-1913       38       ναι        Themistocles               Πάτρα

174     Παπανδρέου Ανδρέας                4-4-1911          19       όχι        Themistocles               Πάτρα

175     Παπανδρέου Γεώργιος              13-10-1912       23       ναι        Themistocles               Πάτρα

176     Παπανδρέου Ιωάννης                28-3-1914         19       όχι        Themistocles               Πάτρα

177     Παπανδρέου Κωνσταντίνος         10-5-1907         23       όχι        Sofia Hohenberg          Πάτρα

178     Παπανδρέου Χαράλαμπος          4-4-1911          19       όχι        Themistocles               Πάτρα

179     Παπαπαναγιώτου Θεοφάνης       26-4-1911         38       ναι        Martha Washington       Πάτρα

180     Παπαπαναγιώτου Νικόλαος        15-5-1912         17       όχι        Oceania                      Πάτρα

181     Παπαχαραλαμπόπουλος Αθαν.    20-7-1912         31       ναι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

182     Παπαχαραλάμπους Γεώργιος      28-8-1910         18       όχι        Patris                         Πάτρα

183     Παπαχαραλάμπους Γεώργιος      15-5-1912         19       όχι        Oceania                      Πάτρα

184     Παπαχαραλάμπους Δημήτριος     28-3-1910         35       ναι        Martha Washington       Πάτρα

185     Παρδαβέλας Ιωάννης                10-8-1910         35       ναι        Oceania                      Πάτρα

186     Παρδαβέλος Βασίλειος              24-4-1914         30       όχι        Pannonia                    Πάτρα

187     Πατσιούρας Βασίλειος               16-5-1914         25       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

188     Πέτσας Θωμάς                         16-12-1920       37       ναι        Heffron                       Πάτρα

189     Πλάκας Θεοχάρης                     26-4-1911         20       ναι        Martha Washington       Πάτρα

190     Πρασούλας Αθανάσιος               13-4-1907         22       όχι        Sicilian Prince              Πάτρα

191     Πρασούλας Αθανάσιος               7-6-1920          30       ναι        Pannonia                    Πάτρα

192     Πρασούλας Βασίλειος                13-3-1910         35       ναι        Themistocles               Πάτρα

193     Πρασούλας Γεώργιος                3-9-1907          20       όχι        Laura                         Πάτρα

194     Πρασούλας Γεώργιος                20-7-1912         19       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

195     Πρασούλας Δημήτριος               28-3-1910         20       όχι        Martha Washington       Πάτρα

196     Πρασούλας Χαράλαμπος            6-12-1907         25       ναι        Laura                         Πάτρα

197     Ρεπόπουλος Φώτιος                  22-3-1905         19       όχι        La Gascogne                Χάβρη

198     Σαΐνης Κωνσταντίνος                 13-3-1911         18       όχι        Martha Washington       Πάτρα

199     Σαπλαούρας Ανδρέας                1-5-1913          18       όχι        Martha Washington       Πάτρα

200     Σαπλαούρας Δημήτριος             27-11-1913       18       όχι        Patris                         Πάτρα

201     Σαράμπαλης Παναγιώτης           27-11-1913       19       όχι        Patris                         Πάτρα

202     Σαράμπαλος Χρήστος                16-5-1914         34       ναι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

203     Σιακαβάλας Χρήστος                 24-4-1914         34       ναι        Pannonia                    Πάτρα

204     Σταθόπουλος Αθανάσιος            24-4-1914         34       ναι        Pannonia                    Πάτρα

205     Σταθόπουλος Αθανάσιος            29-5-1915         38       ναι        Vasilefs Constantinos    Πάτρα

206     Σταθόπουλος Βασίλειος             15-5-1912         18       όχι        Oceania                      Πάτρα

207     Σταθόπουλος Γεώργιος             25-3-1911         30       ναι        Argentina                    Πάτρα

208     Σταθόπουλος Γεώργιος             24-4-1914         34       ναι        Pannonia                    Πάτρα

209     Σταθόπουλος Ξενοφών              25-3-1911         38       ναι        Argentina                    Πάτρα

210     Σταυράκης Παναγιώτης             25-12-1913       38       ναι        Athinai                        Πάτρα

211     Σταυράκης Παντελής                 11-11-1913       35       ναι        Themistocles               Πάτρα

212     Τασόπουλος Ιωάννης                18-10-1907       16       όχι        Laura                         Πάτρα

213     Τσαμαδιάς Γεώργιος                 17-8-1912         27       ναι        Macedonia                  Πάτρα

214     Υφαντής Γεώργιος                    26-10-1920       14       όχι        Pannonia                    Πάτρα

215     Φλώρος Νικόλαος                     24-4-1914         18       όχι        Pannonia                    Πάτρα

216     Φλώρος Παναγιώτης                 6-12-1907         40       ναι        Laura                         Πάτρα

217     Χριστόπουλος Κων/νος              14-10-1909       29       ναι        Argentina                    Πάτρα

 

 ---

5.    Χρονικό της μετανάστευσης από το Παλαιοξάριο Φωκίδας στις ΗΠΑ

  

(i)   Οι πρωτοπόροι του 1905, σε μια ομαδική αναχώρηση

   Έγινε από τέσσερα άτομα, που έφυγαν από το Κάτω Παλαιοξάριο. Ήταν οι : Βασ. Ασημακόπουλος, Χαρ. Ασημακόπουλος, Ανδρ. Παπαγιαννόπουλος και Φώτ. Ρεπόπουλος. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο μέχρι το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης. Από εκεί, στις 12 Μαρτίου 1905 επιβιβάστηκαν στο πλοίο “La Gascogue” και στις 22 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ακόμη ότι :

·         Ο Βασίλειος Λ. Ασημακόπουλος ήταν 20 ετών. Με 27 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Κακκάβας.

·         Ο Χαράλαμπος Λ. Ασημακόπουλος ήταν 22 ετών (πιθανότατα αδελφός του προηγουμένου). Αναζητούσε δουλειά, με 15 $ μαζί του, στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Κακκάβας.

·         Ο Ανδρέας Χ. Παπαγιαννόπουλος ήταν 30 ετών. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Ε. Καραβέλης.

·         Ο Φώτιος Δ. Ρεπόπουλος ήταν 19 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 27 $ μαζί του) ήταν το Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Κακκάβας.

 

(ii)      Μία ομαδική αναχώρηση στο 1906

   Έγινε από έξι άτομα, που ήταν οι : Αθαν. Ευσταθίου, Ανδρ. Ευσταθίου, Δημ. Μπακλέσης, Αθαν. Μπρούμας, Χρ. Μπρούμας και Αθ. Νατσίκας. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Μαΐου ταξίδεψαν με το πλοίο “Francesca” και στις 7 Ιουνίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Το υπάρχον αρχειακό υλικό μας αναφέρει ότι :

·         Ο Αθανάσιος Ευσταθίου ήταν 19 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ζαχαροπλάστης (confectioner). Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Αθήνα. Αναζητούσε ανάλογη δουλειά, με 17 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Αθαν. Κούρτη.

·         Ο Ανδρέας Ευσταθίου ήταν 18 ετών. Με 17 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθαν. Κούρτης.

·         Ο Δημήτριος Μπακλέσης ήταν 18 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε υπάλληλος (clerk). Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Αθήνα. Προορισμός του (με 20 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Κούρτης.

·         Ο Αθανάσιος Μπρούμας ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας και φίλος του Δ. Ν. Μποτάσης.

·         Ο Χρήστος Ελ. Μπρούμας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ο φίλος του και γενικός πρόξενος της Ελλάδας Δ. Ν. Μποτάσης.

·         Ο Αθανάσιος Νατσίκας ήταν 24 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεωργ. Κοντογιάννης.

 

ΠλοίοFrancesca  (Photo: Maurizio Eliseo Collection)

 

(iii)    Σημαντική αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν εννέα (9) μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (5 ομαδικά και 4 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 23 άνθρωποι από το Παλιοξάριον. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Ηλία Δασκαλόπουλο. Στις 22 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Gerty” και στις 16 Φεβρουαρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Με 12 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Παπαγεωργίου[4].

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τρία άτομα, τους : Κων. Ασημακόπουλο, Ιωάν. Κόνιδα και Αθαν. Πρασούλα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 25 Μαρτίου ανέβηκαν στο πλοίο “Sicilian Prince” και στις 13 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, με 15 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Ανάστου.

·         Ο Ιωάννης Κόνιδας ήταν 23 ετών. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ευάγ. Πλακούτσης.

·         Ο Αθανάσιος Πρασούλας ήταν 22 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 15 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ευάγ. Πλακούτσης.

   Η δεύτερηομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από πενταμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Δημ. Ευσταθίου, Γεώρ. Κατσικά, Αθαν. Μπακλέση, Χρ. Παπαγεωργίου και Κων. Παπανδρέου. Στις 22 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 10 Μαΐου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι:

·         Ο Δημήτριος Ευσταθίου ήταν 17 ετών. Με 10 $ μαζί του, για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Ευσταθίου.

·         Ο Γεώργιος Κατσικάς (Georgios C. Catsicas) ήταν 24 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ηρακλής Παπανδρέου.

·         Ο Αθανάσιος Μπακλέσης ήταν 30 ετών. Ο πατέρας του πρέπει να ονομαζόταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 20 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Παναγ. Σεπεντζής.

·         Ο Χρήστος Παπαγεωργίου ήταν 18 ετών. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Παπαγεωργίου.

·         Ο Κωνσταντίνος Παπανδρέου ήταν 23 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ηρακλή.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Αντώνιο Δασκαλόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαΐου έφυγε με το πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρέας Ιωαννίδης.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Γεώργιο Μπρούμα. Από την Ελλάδα αναχώρησε με πλοίο μέχρι το γαλλικό λιμάνι του Χερβούργου. Από εκεί, στις 15 Ιουνίου,  ταξίδεψε με το πλοίο “Saint Paul” και στις 24 Ιουνίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Με 20 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Σαλόπουλος.

 

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε πέντε άτομα. Ήταν οι : Κων. Ασημακόπουλος, Δημ. Καραμήτρος, Βασ. Κόνιδας, Δημ. Μανιώτης και Γεώρ. Πρασούλας.  Στις 17 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 3 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Λ. Ασημακόπουλος ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λεωνίδας. Με 16 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Ηλιόπουλος.

·         Ο Δημήτριος Καραμήτρος ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Σωτήριος Μπούσουλας.

·         Ο Βασίλειος Κόνιδας ήταν 25 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Λυγερός.

·         Ο Δημήτριος Μανιώτης ήταν 25 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Αθανάσιος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Σεπεντζής.

·         Ο Γεώργιος Πρασούλας (Trassoulas Georgios) ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αριστείδης. Με 10 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Νασίκας

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τριμελή ομάδα που περιλάμβανε τους : Ανδ. Ανδριτσόπουλο, Γεώρ. Μανιώτη και Ιωάν. Τασόπουλο. Στις 30 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Laura” και στις 18 Οκτωβρίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Ανδρέας Ανδριτσόπουλος ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του Αρ. Ανδριτσόπουλος ήταν στο χωριό. Αναζητούσε δουλειά, με 11 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Σεπεντζής.

·         Ο Γεώργιος Μανιώτης ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Λυγερό.

·         Ο Ιωάννης Τασόπουλος ήταν 16 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του λεγόταν Πολυξένη. Προορισμός του (με 103 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον πατέρα του Αναστάσιο Τασόπουλο.

   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Θωμά Καρβέλα. Στις 19 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο “Giulia” και στις 2 Δεκεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 23 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον ξάδερφό του Δ. Παπαδημητρίου. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στον αδερφό του Κωνσταντίνο Καρβέλα.

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Χαρ. Κόνιδας, Χαρ. Πρασούλας και Παν. Φλώρος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Νοεμβρίου ανέβηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 6 Δεκεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Πρόσθετο υλικό του αρχείου μας πληροφορεί ότι :

·         Ο Χαράλαμπος Κόνιδας ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδερφό του Ι. Κόνιδα. Με 16 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Χ. Αντωνόπουλος.

·         Ο Χαράλαμπος Πρασούλας ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Απόστολος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργ. Λυγερός.

·         Ο Παναγιώτης Φλώρος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αθηνά. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Λυγερός.

 

(iv) Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1908

   Έγινε από το Νικόλαο Μπακλέση. Στις 25 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 8 Ιουνίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο.

 

(v)   Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 8 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 6 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 10 άτομα από το Παλαιοξάριον. Αναλυτικά :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από δύο άτομα, τους Δημ. Ανδρεόπουλο και Αθαν. Ζησιμόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 28 Φεβρουαρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 17 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ότι:

·         Ο Δημήτριος Ανδρεόπουλος ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Πρασούλα.

·         Ο Αθανάσιος Ζησιμόπουλος ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Φώτης. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Πήτερ[5] Φλώρος.

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Παναγιώτη Καρβέλα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Μαρτίου έφυγε με το πλοίο “Laura” και στις 15 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 17 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Χρυσούλα. Με 11 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στον αδερφό του Κώστα.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Κώστα Κατσιάνο. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο  Martha Washington” και στις 4 Μαΐου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Ώκλαντ (Oakland) της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χάρυ Κάμπανος.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Λεωνίδα Αρμάο. Στις 13 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Athinai και στις 3 Ιουνίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική.  Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Χαλούλος.

   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Σωτήριο Μηλιώνη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 12 Ιουλίου έφυγε με το πλοίο  Athinai και στις 31 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά, με 18 $ μαζί του στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Θεμιστοκλή Νίτσο[6].

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από δύο άτομα, τους Δημ. Καβαλάρη και Λάμ. Καρακάξη. Στις 4 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 17 Σεπτεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Δημήτριος Καβαλάρης ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Λάνσιγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Παπανδρέου.

·         Ο Λάμπρος Καρακάξης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Κωνσταντίνα. Προορισμός του για δουλειά (με 30 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Αυγέρης.

   Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Κωνσταντίνο Χριστόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Argentina” και στις 14 Οκτωβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο Παλαιοξάριο δήλωσε τον ξάδερφό του Χ. Ασημακόπουλο. Με 30 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χαρ. Ασημακόπουλος.

   Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Παναγιώτη Κονδύλη. Στις 4 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Athinai” και στις 23 Νοεμβρίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του, στην πόλη Φίτσμπουργκ (Fitchburg) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Μπέρκο.

 

(vi)     Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν δέκα (10) μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (6 ομαδικά και 4 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 40 άτομα από το Παλαιοξάριον. Συγκεκριμένα :

   Η πρώτημεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Βασίλειο Πρασούλα. Στις 10 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 13 Μαρτίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Λυγερός.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε δέκα άτομα και περιλάμβανε τους : Αθαν. Ανδριόπουλο, Νικ. Καραχαπάνη, Νικ. Καρβέλα, Ιωάν. Αθ. Μηλιώνη, Ιωάν. Κ. Μηλιώνη, Νικ. Μηλιώνη, Δημ. Μπρούμα, Αριστ. Ντούμα, Δημ. Παπαχαραλάμπους και Δημ. Πρασούλα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 28 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον αρχειακό υλικό αναφέρει ότι :

·         Ο Αθανάσιος Ανδρεόπουλος ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ανδρέας. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Τζέιμς Ανδρεόπουλο.

·         Ο Νικόλαος Καραχαπάνης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Λυγερός.

·         Ο Νικόλαος Καρβέλας ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Ωε πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον ξάδερφό του Δημ. Παπαδημητρίου. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Παπαδής.

·         Ο Ιωάννης Αθαν. Μηλιώνης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Πρίντεζης.

·         Ο Ιωάννης Κων. Μηλιώνης ήταν 22 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κώστας. Με 40 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Πρίντεζης.

·         Ο Νικόλαος Μηλιώνης ήταν 26 ετών και αναλφάβητος, αδερφός του προαναφερθέντος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κώστας. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Κρίτσας.

 

ΑτμόπλοιοMartha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

 ·         Ο Δημήτριος Μπρούμας ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Τζίμης Αργυρόπουλος[7].

·         Ο Αριστείδης Ντούμας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Σοφία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Λούης  Κρίτσας.

·         Ο Δημήτριος Παπαχαραλάμπους ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Πιθανότατα[8], το όνομα της γυναίκας του ήταν Χαρίκλεια. Με 15 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Τζέιμς Ανδρεόπουλο.

·         Ο Δημήτριος Πρασούλας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Λυγερός.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 ήταν μία από τις πολυάριθμες στη μικρή ιστορία της μετανάστευσης αυτής, με δώδεκα (12) άτομα. Περιλάμβανε τους : Γεώρ. Αλειφτήρα, Αχ. Βαμβάτσικο, Ιωάν. Βαμβάτσικο, Δημ. Ζησιμόπουλο, Γεώρ. Καλαμάκη, Ιωάν. Κατσιαμπάκο, Γεώρ. Λάγιο, Ηλ. Λάγιο, Ανδ. Μέντζα, Κων. Μηλιώνη, Χρ. Μηλιώνη και Ηλ. Μπρούμα. Στις 9 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 28 Μαρτίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Γεώργιος Αλειφτήρας[9] ήταν 38 ετών και αναλφάβητος. Στο Παλαιοξάριο είχε τη μητέρα του Ευμορφία. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αθαν. Κατσικάς[10].

·         Ο Αχιλλέας Βαμβάτσικος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Πηνιώ. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γεώργιος Λυγερός.

·         Ο Ιωάννης Βαμβάτσικος ήταν 36 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ευμορφία. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ένας φίλος[11] του.

·         Ο Δημήτριος Ζησιμόπουλος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Με 21 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Ευσταθίου.

·         Ο Γεώργιος Καλαμάκης ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αριστείδης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο στον ξάδερφό του Σπύρο Πάππας.

·         Ο Ιωάννης Κατσιαμπάκος ήταν 25 ετών. Στο χωριο είχε τη μητέρα του Τασούλα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Μπρούμα.

·         Ο Γεώργιος Λάγιος ήταν 19 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή ή γνωστό του δήλωσε το συμπατριώτη του Κωνσταντίνο Παπανδρέου. Προορισμός του για δουλειά (με 18 $ μαζί του), ήταν η πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κωνστ. Παπανδρέου.

·         Ο Ηλίας Λάγιος ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευστάθιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο συμπατριώτη του Γεώργιο Λυγερό.

 

Ατμόπλοιο Athinai” (1910)

·         Ο Ανδρέας Μέντζας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, όπου ήταν ο συγγενής του Κώστας Παπανδρέου.

·         Ο Κωνσταντίνος Μηλιώνης ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νικόλαος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον εξάδελφό του Θεμιστοκλή Νίτσο.

·         Ο Χρήστος Μηλιώνης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Νικόλαος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Κόλφαξ (Colfax) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο ξάδελφός του Γεώργιος Νασόπουλος[12].

·         Ο Ηλίας Μπρούμας ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο Γεώργιος Μπρούμας.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Γεώργιο Βλάχο. Στις 13 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 28 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουικόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Ανδρέας Ανδριτσόπουλος.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τρία (3) άτομα, τους : Χρ. Θεοχαρόπουλο, Πέτ. Κονγκιούρα και Γεώρ. Κωνσταντίνη. Στις 12 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Themistocles” και την 1η Μαΐου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο υλικό του αρχείου μας συμπληρώνει ότι :

·         Ο Χρήστος Θεοχαρόπουλος ήταν 26 ετών. Αρχικά δήλωσε ως επάγγελμα σιδεράς (smith), αλλά μετά το άλλαξε σε εργάτης (laborer). Ο πατέρας του που ήταν στο Κάτω Παλαιοξάριον, ονομαζόταν Αθανάσιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο συμπατριώτη του Γεώργιο Βίτσα.

·         Ο Πέτρος Κονγκιούρας (Kongiouras) ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αικατερίνη. Προορισμός του για δουλειά (με 21 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Μπιλ Αλεξόπουλος[13].

·         Ο Γεώργιος Κωνσταντίνης ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Παναγιώτα. Με 24 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουικόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Ιωάννης Ζαρίκας.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα, τους Δημ. Μπρούμα και Δημ. Παπαϊωάννου. Στις 2 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 15 Μαΐου έφτασε στην Αμερική. Επιπρόσθετα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι:

·         Ο Δημήτριος Μπρούμας ήταν 28 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά, με 32 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Νατσίκας.

·         Ο Δημήτριος Παπαϊωάννου ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Νατσίκας.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Δημήτριο Νικόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 20 Ιουνίου ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Ιουλίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ταξιάρχης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν το Σικάγο, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο.

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από διμελή ομάδα, με τους Δημ. Κατσούδα και Ιωάν. Παρδαβέλα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 5 Ιουλίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Oceania” και στις 10 Αυγούστου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Πρόσθετα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι:

·         Ο Δημήτριος Κατσούδας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Στο Κάτω Παλαιοξάριον ήταν η γυναίκα του Ελένη. Προορισμός του για δουλειά (με 21 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Κοσσίδας.

·         Ο Ιωάννης Παρδαβέλας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο Κάτω Παλαιοξάριον ονομαζόταν Βασιλική. Με 27 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Κοσσίδας.

 

Ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)

   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε επτά (7) άτομα και περιλάμβανε τους : Γεώρ. Αλειφτήρα, Χρ. Ασημακόπουλο, Χαρ. Λυγερό, Ιωάν. Μπακατσίκα, Στ. Νικολακόπουλος, Γεώρ. Παπαϊωάννου και Γεώρ. Παπαχαραλάμπους. Στις 3 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Patris” και στις 28 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Γεώργιος Αλειφτήρας[14] ήταν 38 ετών και αναλφάβητος. Πίσω στο χωριό δήλωσε ότι δεν έχει κανέναν συγγενή του (none). Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον συμπατριώτη του Αθανάσιο Κατσικά.

·         Ο Χρήστος Ασημακόπουλος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του στο χειρόγραφο αρχείο είναι δυσανάγνωστο, Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Χαράλαμπο Ασημακόπουλο.

·         Ο Χαράλαμπος Λυγερός ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο αδερφός του Παναγιώτης Λυγερός.

·         Ο Ιωάννης Μπακατσίκας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Παρασκευή. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Σπύρος Αναστασόπουλος.

·         Ο Σταύρος Νικολακόπουλος ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Λυγερός.

·         Ο Γεώργιος Παπαϊωάννου ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Δεν μας είναι γνωστό το όνομα[15] της γυναίκας του. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Χαράλαμπος Ασημακόπουλος.

·         Ο Γεώργιος Παπαχαραλάμπους ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Στο χωριό ήταν η μητέρα[16] του. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Κούτσικας.

   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Αθανάσιο Αδαμόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 12 Δεκεμβρίου έφυγε με το πλοίο “Laura” και στις 29 Δεκεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 20 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Παναγιώτα. Με 25 4 για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Κάνσας Σίτυ της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Σπύρος Αναστασόπουλος.

 

 

(vii)   Μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν οκτώ (8) μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (4 ομαδικά και 4 άλλα από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 24 άτομα από το Παλαιοξάριον. Αναλυτικά :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Γεώρ. Ασημακόπουλο, Αναστ. Βάκρινο, Γεώρ. Βαμβάτσικο, Αθαν. Βλάχο και Παναγ. Μπρούμα. Στις 6 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Athinai” και στις 26 Φεβρουαρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επίσης ότι :  

·         Ο Γεώργιος Ασημακόπουλος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Λεωνίδας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αθαν. Νατσίκας.

·         Ο Αναστάσιος Βάκρινος (Bakrinos) ήταν 21 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Βασίλειος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Φρανκ Ρέπος[17].

·         Ο Γεώργιος Βαμβάτσικος ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Πηνιώ. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Νατσίκα.

·         Ο Αθανάσιος Βλάχος ήταν 26 ετών και αναλφάβητος. Στο Παλαιοξάριο δήλωσε ότι δεν έχει κανέναν συγγενή (nobody). Με 35 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Χρ. Ασημακόπουλος.

·         Ο Παναγιώτης Μπρούμας[18] ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Χαράλαμπος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Φρανκ Ρέπος (σημ. Κ.Α.Μ. προφανώς Ρεπόπουλος).

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Κωνσταντίνο Σαΐνη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 27 Φεβρουαρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Μαρτίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Αλεξάνδρα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη μικρή πόλη Σαιντ Μέρις (Saint Maries) του Αϊντάχο, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Παπαδής.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους : Γεώργ. Σταθόπουλο και Ξεν. Σταθόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Μαρτίου αναχώρησαν με το πλοίο “Argentina” και στις 25 Μαρτίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επιπλέον ότι :

·         Ο Γεώργιος Σταθόπουλος ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Φωτεινή. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Αντωνόπουλο.

·         Ο Ξενοφών Σταθόπουλος ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Αντωνόπουλο.

Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε επτά (7) άτομα. Ήταν οι : Αλέξ. Αδαμόπουλος, Δημ. Βαμβάτσικος, Κων. Ευσταθίου, Χαρ. Κατσιαμπάκος, Αθαν. Λάγιος, Ανδρ. Παπανδρέου και Χαρ. Παπανδρέου. Από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Themistocles” και στις 4 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία αναφέρουν ότι :

·         Ο Αλέξιος Αδαμόπουλος ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του πρέπει να λεγόταν Σπύρος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ένας συμπατριώτης[19] του.

·         Ο Δημήτριος Βαμβάτσικος ήταν 25 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Ελένη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γ. Νατσίκας.

·         Ο Κωνσταντίνος Ευσταθίου ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αριστείδης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Παπαϊωάννου.

·         Ο Χαράλαμπος Κατσιαμπάκος ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Τασούλα. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Κατσιμπάκος.

·         Ο Αθανάσιος Λάγιος ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ευφροσύνη. Αναζητούσε δουλειά, με 21 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Παπαϊωάννου.

·         Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν 19 ετών. Στο χωριό είχε τον πατέρα του Χαράλαμπο. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αθαν. Νατσίκας.

·         Ο Χαράλαμπος Παπανδρέου[20] ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Μαρία. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γ. Παπαδημητρίου.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Ιωάννη Αναγνωσταρά. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαρτίου  ταξίδεψε με το πλοίο “Athinai και στις 17 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 19 ετών. Στο χωριό είχε τον πατέρα του Αθανάσιο. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Ιωάννης Λαγιανδρέου.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε έξι (6) άτομα και περιλάμβανε τους : Γεώρ. Δημητρέλο, Κων. Καβαλάρη, Κων. Λάγιο, Γεώρ. Παπαϊωάννου, Θεοφ. Παπαπαναγιώτου και Θεοχ. Πλάκα. Στις 10 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας,  έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 26 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Επιπλέον αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ότι :

·         Ο Γεώργιος Δημητρέλος ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας τους λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ευστάθιος Σταυράκης.

·         Ο Κωνσταντίνος Καβαλάρης ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Χάρης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Ασημάκης.

·         Ο Κωνσταντίνος Λάγιος ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Δημητρούλα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, κοντά στον κουνιάδο του Γκας Παπανδρέου.

·         Ο Γεώργιος Παπαϊωάννου ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδερφό του Δημήτριο. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χρήστος Ασημάκης.

·         Ο Θεοφάνης Παπαπαναγιώτου ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος.  Η γυναίκα του ονομαζόταν Κωνσταντίνα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Χάρη Ασημάκη.

·         Ο Θεοχάρης Πλάκας ήταν 20 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον πατέρα του Ευθ. Πλάκα[21].

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Ανδρέα Ανδριτσόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 15 Μαΐου ταξίδεψε με το πλοίο “Oceania” και στις 31 Μαΐου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ελένη, Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Ηλιόπουλος.

   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Ιωάννη Μανιώτη. Στις 21 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας πήρε το πλοίο “Martha Washington” και στις 4 Σεπτεμβρίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 24 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Τζέιμς[22]. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Λυγερό.

 

 

(viii)       Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1912

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν εννέα (9) μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (4 ομαδικά και 5 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 27 άτομα από το Παλαιοξάριον. Συγκεκριμένα :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Γεώργιο Θεοχαρόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Columbia (1908)” και στις 13 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 19 ετών. Με 21 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Τομ Μίχας.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Χρ. Ανδρεόπουλο, Παν. Μπρούμα, Νικ. Παπαναγιώτου, Γεώρ. Παπαχαραλάμπους και Βασ. Σταθόπουλο. Στις 25 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 15 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι:

·         Ο Χρήστος Ανδρεόπουλος ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ανδρέας. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 30 $ μαζί του, στην Σιου Σίτυ, της Αϊόβα, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάν. Ανδρεόπουλο (J. Andros).

·         Ο Παναγιώτης Μπρούμας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Χαράλαμπος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Ποκατέλλο του Αϊντάχο, κοντά στο θείο του Γεώργιο Γιομάκη[23].

·         Ο Νικόλαος Παπαπαναγιώτου ήταν 17 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Κωνσταντίνα. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο πατέρας του Θεοφάνης Παπαπαναγιώτου.

·         Ο Γεώργιος Παπαχαραλάμπους ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Χαράλαμπος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Χρ. Ασημακόπουλο.

·         Ο Βασίλειος Σταθόπουλος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Πάσκο (Pasco) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο αδερφός του Αχιλλέας Σταθόπουλος.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τρία άτομα, τους : Εν. Κατσάνο, Αθαν. Μηλιώνη και Κων. Μηλιώνη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 6 Μαΐου ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 20 Μαΐου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επιπλέον ότι:

·         Ο Ενάρετος Κατσάνος ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν αγρότης-κτηματίας (farmer). Η γυναίκα του ονομαζόταν Μαρία. Με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ώκλαντ (Oakland) της Καλιφόρνιας, κοντά στον αδερφό του Κωνστ. Κατσάνο.

·         Ο Αθανάσιος Μηλιώνης ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Μηλιώνης.

·         Ο Κωνσταντίνος Μηλιώνης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο αδερφός του Σωτήριος Μηλιώνης.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Χαράλαμπο Λυγερό. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 27 Μαΐου ταξίδεψε[24] με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 8 Ιουνίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 18 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Ελένη. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον πατέρα του Γεώργιο.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τέσσερα άτομα. Ήταν οι : Γεώρ. Αλειφτήρας, Γεώρ. Ασημακόπουλος, Αθαν. Παπαχαραλαμπόπουλος και Γεώρ. Πρασούλας. Στις 8 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 20 Ιουλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ότι:

·         Ο Γεώργιος Αλειφτήρας ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αθηνά. Με 50 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Μαχαίρας.

·         Ο Γεώργιος Ασημακόπουλος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Αικατερίνη. Προορισμός του για δουλειά (με 26 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Χάρη Ασημακόπουλο.

·         Ο Αθανάσιος Παπαχαραλαμπόπουλος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Μαρία. Με 26 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο κουνιάδος του Χρήστ. Ασημακόπουλος.

·         Ο Γεώργιος Πρασούλας ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Επαμεινώνδας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Θωμάς Πρασούλας.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Γεώργιο Τσαμαδιά. Στις 2 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Macedonia” και στις 17 Αυγούστου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Πηνελόπη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Αυγέρη.

   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Βασίλειο Λάγιο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 16 Σεπτεμβρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 29 Σεπτεμβρίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Προορισμός του για δουλειά (με 24 $ μαζί του) ήταν η πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, κοντά στον αδερφό του Γκας (Κωνσταντίνο) Λάγιο.

 

Πλοίο “Ivernia” (Photo: Alex Duncan)

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε οκτώ (8) άτομα και περιλάμβανε τους : Παύλ. Αγγελόπουλο, Γεώρ. Ανδριτσόπουλο, Βασ. Βλάχο, Δημ. Κουγιούφα, Ελ. Λυγερού, Γεώρ. Παπαγιαννόπουλο, Ιωάν. Παπαϊωάννου 1 και Ιωάν. Παπαϊωάννου 2. Στις 14 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Ivernia” και στις 6 Οκτωβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία που προέρχονται από το αρχειακό υλικό μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Παύλος Αγγελόπουλος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Με 19 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Λα Γκράντε (La Grande) του Όρεγκον, όπου ήταν ένας φίλος[25] του.

·         Ο Γεώργιος Ανδριτσόπουλος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αριστοτέλης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Μιννεάπολη της Μινεσότα,  όπου ήταν ο ξάδερφός του Πίτερ Λυγερός.

·         Ο Βασίλειος Βλάχος ήταν 19 ετών. Στο Κάτω Παλαιοξάριον είχε τη μητέρα του Ασπασία. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Τσελάλις (Chelalis) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον πατέρα του Γεώργιο Βλάχο.

·         Ο Δημήτριος Κουγιούφας (Cougoufas) ήταν 19 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Χαρίκλεια. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Τσελάλις της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο αδερφός του Χρήστος Κουγιούφας.

·         Η Ελένη Λυγερού ήταν 20 ετών και αναλφάβητη. Επάγγελμα “οικιακά”. Η μητέρα της ονομαζόταν Αθανασία. Με 30 $ για τα πρώτα της έξοδα, πήγαινε στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, για να συναντήσει τον πατέρα της Γεώργιο Λυγερό.

·         Ο Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του, στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χρήστος Λυγερός.

·         Ο Ιωάννης Παπαϊωάννου 1 ήταν 16 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Χαράλαμπος. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουσκόνσιν, όπου ήταν ο πατέρας του Γεώργιος Πάππας (Παπαϊωάννου).

·         Ο Ιωάννης Παπαϊωάννου 2 ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Προορισμός του για δουλειά (με 33 $ μαζί του) ήταν το Μιλγουώκι του Ουσκόνσιν, κοντά στο θείο του Χρήστο Ασημακόπουλο.

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Θεόδ. Λάγιος, Κων. Λάγιος και Γεώρ. Παπανδρέου. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 25 Σεπτεμβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Themistocles” και στις13 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον αυτών είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι :

·         Ο Θεόδωρος Λάγιος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Παρασκευή. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Σωτήριος Μηλιώνης.

·         Ο Κωνσταντίνος Λάγιος ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Μάντσεστερ του Μίσιγκαν[26], όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Λάγιος.

·         Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ελένη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σωτήριος Μηλιώνης.

 

 

(ix)     Μικρότερος αριθμός μεταναστών στο 1913

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν πέντε (5) μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (4 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 13 άτομα από το Παλαιοξάριον. Αναλυτικά :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1913 έγινε από δύο άτομα, τους Νικ. Καποτά και Ανδρ. Σαπλαούρα. Στις 14 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και την 1η Μαΐου έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία αναφέρουν ότι :

·         Ο Νικόλαος Καποτάς ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Στο Άνω Παλαιοξάριον ήταν ο πατέρας του Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο αδερφός του Αναστάσιος Καποτάς.

·         Ο Ανδρέας Σαπλαούρας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ευθύμιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Ποστ Φωλς (Post Falls) της Γιούτα, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Σιάπλα (Σαπλαούρα).

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1913 έγινε από τον Ανδρέα Παπαϊωάννου. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 6 Οκτωβρίου  ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 20 Οκτωβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης,  όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Κουτσάφτης[27].

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1913 αριθμούσε πέντε (5) άτομα και περιλάμβανε τους : Γεώρ. Ευσταθίου, Βασ. Μπρούμα, Αθαν. Παπακωνσταντίνου, Ιωάν. Παπακωνσταντίνου και Παντ. Σταυράκη. Στις 25 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Themistocles” και στις 11 Νοεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό δυστυχώς είναι κακογραμμένο και όσο είναι δυνατό, προσπάθησα να το διαβάσω. Επιπλέον στοιχεία που προέκυψαν είναι ότι :

·         Ο Γεώργιος Ευσταθίου ήταν 18 ετών. Τα άλλα στοιχεία δεν διαβάζονται δυστυχώς.

·         Ο Βασίλειος Μπρούμας ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Άλλα στοιχεία δεν διαβάζονται δυστυχώς.

·         Ο Αθανάσιος Παπακωνσταντίνου ήταν 18 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Αγγελική. Προορισμός του για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν. Άλλα στοιχεία ελλείπουν.

·         Ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αγγελική. Κι αυτός πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

·         Ο Παντελής Σταυράκης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Άλλα στοιχεία δεν διαβάζονται δυστυχώς.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1913έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Αθαν. Λάγιος, Δημ. Σαπλαούρας και Παν. Σαράμπαλης. Από το λιμάνι της Πάτρας στις 11 Νοεμβρίου αναχώρησαν με το πλοίο “Patris” και στις 27 Νοεμβρίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Αθανάσιος Λάγιος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Παναγιώτης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Ουίνστον της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Λάγιο.

·         Ο Δημήτριος Σαπλαούρας (Siaplaouras) ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευθύμιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ποστ Φώλς (Post Falls) της Γιούτα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Σιάπλας (Σαπλαούρας).

·         Ο Παναγιώτης Σαράμπαλης ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Αικατερίνη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Ποστ Φώλς (Post Falls) της Γιούτα, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Σιαπλαούρα.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1913 έγινε από τρία άτομα, τους : Κων. Καλλίνικο, Γεώρ. Παπαγιαννόπουλο και Παν. Σταυράκη. Στις 8 Δεκεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκε στο πλοίο “Athinai” και στις 25 Δεκεμβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας επιβεβαιώνουν ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Καλλίνικος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική.  Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο συμπατριώτης Σπύρος Καραΐσκος[28].

·         Ο Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Λυγερό.

·         Ο Παναγιώτης Σταυράκης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Αικατερίνη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γεώργιος Ηλιόπουλος.

 

 

(x)      Νέα κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1914

   Μετά τη λήξη των Α’ και Β’ Βαλκανικών Πολέμων, στους οποίους συμμετείχαν και μετανάστες της Αμερικής που επέστρεψαν για να στρατευτούν, ακολούθησε η αποστράτευση. Το 1914 οι πιεστικές ανάγκες των οικογενειών, οδήγησαν κάποιους να κάνουν και δεύτερο ταξίδι. Φυσικά έφυγαν και νέοι μετανάστες.

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν οκτώ (8) μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (6 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 39 άτομα από το Παλαιοξάριον. Συγκεκριμένα :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Ιωάννη Κούρτη. Στις 18 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 4 Μαρτίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 26 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδερφό του Δημήτριο. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αλέξανδρος Χέρης. Είχε ξαναπάει ο Ιωάννης Κούρτης στην Αμερική, την περίοδο 1905-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Παν. Αγοράκης, Χρ. Ευσταθίου και Ιωάν. Παπανδρέου. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 11 Μαρτίου ανέβηκε στο πλοίο “Themistocles” και στις 28 Μαρτίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ότι:

·         Ο Παναγιώτης Αγοράκης ήταν 19 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Πάσκο (Pasco) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Πίτερ Πάπας.

·         Ο Χρήστος Ευσταθίου ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρας του ήταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον συμπατριώτη του Αθανάσιο Νατσίκα.

·         Ο Ιωάννης Παπανδρέου ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Ηλιόπουλος.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε πέντε άτομα. Ήταν οι μετανάστες : Αλέξ. Αδάμης, Γεώρ. Ανδριτσόπουλος, Ιωάν. Ασημακόπουλος, Κων. Καποτάς και Κων. Λάγιος. Στις 17 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου έφτασαν στο γνωστό λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας γνωστοποιούν ότι:

·         Ο Αλέξιος Αδάμης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Παναγιού. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αθανάσιος Νατσίκας.

·         Ο Γεώργιος Ανδριτσόπουλος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αριστοκλής. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον ξάδερφό του Ανδρέα  Ανδριτσόπουλο.

·         Ο Ιωάννης Ασημακόπουλος ήταν 18 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Λέων (Λεωνίδας). Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Πάσκο (Pasco) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον αδερφό του Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος.

·         Ο Κωνσταντίνος Καποτάς ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο αδερφός του Αναστάσιος Καποτάς.

·         Ο Κωνσταντίνος Λάγιος ήταν 18 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Αθανασία. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όλου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Νατσίκας.

 

ΠλοίοPannonia (Photo: Frank Pichardo Collection)

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 ήταν η μεγαλύτερη σε αριθμό μεταναστών αναχώρηση, που έγινε στη μικρή ιστορία του χωριού αυτού. Περιλάμβανε δεκατέσσερα άτομα. Ήταν οι : Κων. Ασημακόπουλος, Ταξ. Βλάχος, Αθαν. Ζησίμου, Ευθ. Λάγιος, Ευθ. Μανιώτης, Γεώρ. Μέλλος, Δημ. Μπακλέσης, Ιωάν. Μπρούμας, Χαρ. Παναγιωτόπουλος, Βασ. Παρδαβέλας, Χρ. Σιακαβάλας, Αθαν. Σταθόπουλος, Γεώρ. Σταθόπουλος και Νικ. Φλώρος. Από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 24 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το πληροφοριακό αρχειακό υλικό αναφέρει ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Μαρία. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Παπαϊωάννου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων/νος Ασημακόπουλος, την περίοδο 1907-1913 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Ταξιάρχης Βλάχος ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Με 27 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μέμφις του Τενεσί, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Ηλιόπουλο.

·         Ο Αθανάσιος Ζησίμου ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο συγγενής του Γεώργιος Παπαχαραλάμπους. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Αθαν. Ζησίμου στις ΗΠΑ. Στο προηγούμενο ταξίδι πήγε το έτος 1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Ευθύμιος Λάγιος ήταν 18 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Παρασκευή. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά τον πατέρα του Θεόδωρο Λάγιο.

·         Ο Ευθύμιος Μανιώτης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παράσχω. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Μανώτης.

·         Ο Γεώργιος Μέλλος ήταν 18 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ράπτης (tailor). Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Με 30 $ για τα  πρώτα του έξοδα, έψαχνε για ανάλογη δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Νασίκας.

·         Ο Δημήτριος Μπακλέσης ήταν 26 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά, στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Αναγνωσταράς. Ο Δημήτριος Μπακλέσης είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1906-1913 και εργάστηκε σε τόο, που δεν μας είναι γνωστός.

·         Ο Ιωάννης Μπρούμας ήταν 18 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν αγρότης-κτηματίας (farmer). Στο χωριό είχε τη μητέρα του Ειρήνη. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στον πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τσαμαδιάς[29].

·         Ο Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αριστείδης. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στο θείο του Γεώργιο Παπαχαραλάμπους.

·         Ο Βασίλειος Παρδαβέλας ήταν 30 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Παπαϊωάννου.

·         Ο Χρήστος Σιακαβάλας ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ειρήνη. Με 35 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Κόντος[30].

·         Ο Αθανάσιος Σταθόπουλος ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Παναγιού. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Παναγ. Λυγερός.

·         Ο Γεώργιος Σταθόπουλος ήταν 34 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Φώτω. Με 28 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Λυγερός. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Σταθόπουλος, την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Νικόλαος Φλώρος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Παναγιώτης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Παναγ. Λυγερός.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914έγινε από τον Αθανάσιο Αντζαρά. Στις 4 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Κατερίνα. Με 50 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Νατσίκας.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από πέντε άτομα και ξέρουμε ότι ήταν οι: Νικ. Καβαλάρης, Γεώρ. Μηλιώνης, Ευθ. Μηλιώνης, Ιωάν. Μηλιώνης και Παν. Μηλιώνης. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 27 Απριλίου αναχώρησαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Thessaloniki” και στις 16 Μαΐου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Πρόσθετα στοιχεία μας ενημερώνουν επιπλέον ότι :

·         Ο Νικόλαος Καβαλάρης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Καβαλάρη.

·         Ο Γεώργιος Μηλιώνης ήταν 18 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Ποκατέλλο (Pocatello) του Αϊντάχο, όπου ήταν ο κουνιάδος του Απόστολος Τριάντης[31].

·         Ο Ευθύμιος Μηλιώνης ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σποκέιν (Spokane) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Πάππας.

·         Ο Ιωάννης Μηλιώνης[32] ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Παναγ. Γκαβέρας. Για τον Ιωάννη Μηλιώνη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Στο προηγούμενο ταξίδι πήγε την περίοδο 1910-1913 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Παναγιώτης Μηλιώνης ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Λεωνίδας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Μηλιώνη.

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε εννέα (9) άτομα και περιλάμβανε τους : Απ. Κατσαμπάκος, Ευστ. Λάγιος, Κων. Λάγιος, Ανδ. Μέντζας, Ιωάν. Μηλιώνης, Σωτ. Μηλιώνης, Γεώρ. Μπρούμας, Βασ. Πατσιούρας και Χρ. Σαράμπαλος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Μαΐου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο υλικό του αρχείου μας πληροφορεί γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Απόστολος Κατσαμπάκος ήταν 25 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον ξάδερφό του Αναστάσιο Καποτά.

·         Ο Ευστάθιος Λάγιος ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Αλεξάνδρα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, όπου ήταν ο αδερφός του Βασίλειος Λάγιος.

 

Ατμόπλοιο“Kaiser Franz Josef I”  (Photo: Richard Faber Collection)

·         Ο Κωνσταντίνος Λάγιος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του στο χειρόγραφο έγγραφο του αρχείου είναι δυσανάγνωστο[33]. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, κοντά στον αδερφό του Βασίλη Λάγιο.

·         Ο Ανδρέας Μέντζας (Metzas) ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Παπαγεωργίου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ανδρέας Μέντζας την περίοδο 1909-1911 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Μίσιγκαν.

·         Ο Ιωάννης Μηλιώνης[34] ήταν 25 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Παναγ. Γκαβέρας. Για τον Ιωάννη Μηλιώνη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις  ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1910-1913 και εργάστηκε πάλι σε τόπο της Μασαχουσέτης.

·         Ο Σωτήριος Μηλιώνης ήταν 25 ετών. Στο χωριό είχε τον πατέρα του Ιωάννη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η  Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στο θείο του Γεώργιο Ηλιόπουλο. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Σωτήριος Μηλιώνης, την περίοδο 1910-1913 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Γεώργιος Μπρούμας ήταν 26 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Καποτάς. Για το Γεώργιο Μπρούμα, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε πρωτοπάει την περίοδο 1907-1913 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Βασίλειος Πατσιούρας ήταν 25 ετών. Στο χωριό δήλωσε ότι δεν έχει κανέναν συγγενή ή φίλο. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ένας κουνιάδος[35] του.

·         Ο Χρήστος Σαράμπαλος ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ειρήνη. Με 35 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Κόντος.

   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα, τους : Χρ. Λυγερό και Θεοφ. Παναγιώτου. Στις 10 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Saxonia” και στις 25 Ιουλίου έφτασαν στην Αμερική. Συμπληρωματικά στοιχεία μας γνωρίζουν ότι:

·         Ο Χρήστος Λυγερός ήταν 25 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν σερβιτόρος (waiter). Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Προορισμός του για ανάλογη εργασία (με 40 $ μαζί του) ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Λυγερό. Ο Χρήστος Λυγερός είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1906-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Θεοφάνης Παναγιώτου ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Κωνσταντίνα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στο γιο του Νικόλαο Παναγιώτου. Για το Θεοφάνη Παναγιώτου, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη φορά είχε πάει την περίοδο 1911-1913 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

 

           xi.        Ελάχιστοι μετανάστες στα έτη 1915 και 1916

   Στη διάρκεια του 1915 έγιναν δύο (2) μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 3 άτομα από το Παλαιοξάριον. Αναλυτικά:

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1915 έγινε από  τον Ανδρέα Κατσικά. Στις 16 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Thessaloniki” και στις 12 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στο Παλαιοξάριο, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε  το Κλήμα Δωρίδας. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αφροδίτη.  Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1915 έγινε από δύο άτομα, τους : Αριστ. Λακομέντα και Αθαν. Σταθόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Μαΐου αναχώρησαν με το πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 29 Μαΐου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ότι :

·         Ο Αριστείδης Λακομέντας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η μητέρα του λεγόταν Ασήμω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην αγροτική πόλη Τεκόα (Tekoa) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στο θείο του Επαμεινώνδα Κουίνη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική, την περίοδο 1909-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Αθανάσιος Σταθόπουλος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Παναγούλα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του), ήταν η Μιννεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Λυγερός.

   Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1916 έγινε από τον Παναγιώτη Βλάχο.[36] Στις 17 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Themistocles” και στις 13 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με μόλις 6 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Μιλγουώκι[37] του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Μιχαήλ Καρράς.

 

 

          xii.      Δύο αναχωρήσεις στο 1917

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1917 αριθμούσε πέντε (5) μετανάστες και περιλάμβανε τους : Αθαν. Αδάμη, Γεώργ. Κατεργάρη, Σωτ. Μηλιώνη, Ηλ. Μπρούμα και Ιωάν. Μπρούμα. Η ομάδα έφυγε από την Ελλάδα με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, ταξίδεψε με το πλοίο “Italia” και στις 13 Ιανουαρίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχείο μας δίνει πρόσθετα στοιχεία:

·         Ο Αθανάσιος Αδάμης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ασήμω. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, όπου ήταν ο φίλος του Ντέμης Καβαλάρης. Για τον Αθανάσιο Αδάμη, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Είχε πάει την περίοδο 1910-1913 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Γεώργιος Κατεργάρης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Ανθούλα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Μιννεάπολη της Μινεσότα, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο.

·         Ο Σωτήριος Μηλιώνης ήταν 26 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νικόλαος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Καβαλάρης. Ο Σωτήριος Μηλιώνης είχε ξαναπάει στην Αμερική, την περίοδο 1908-1919 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Ηλίας Μπρούμας ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Λάνσινγκ του Μίσιγκαν, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Λάγιο. Για τον Ηλία Μπρούμα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1910-1913 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Ιωάννης Μπρούμας (Bramas) ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Λάνσινγκ (Lansing) του Μίσιγκαν, όπου ήταν ο φίλος του Ευστάθιος Λάγιος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Μπρούμας, την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε στο Σικάγο.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1917 έγινε από τον Ευθύμιο Ζησιμόπουλο. Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο, μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Γένοβας. Από εκεί, στις 19 Ιουλίου αναχώρησε με το πλοίο “Dante Alighieri” και στις 3 Αυγούστου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Στάμπος.

 

        xiii.   Αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1920

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν έξι (6) μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (5 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 16 άτομα από το Παλαιοξάριο. Συγκεκριμένα:

   Η πρώτη ομαδικήαναχώρηση στο 1920 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Ιωάν. Ανδρεόπουλο, Ανδ. Ανδριτσόπουλο, Αθαν. Ζησίμου, Γεώρ. Κατσικά και Νικ. Μηλιώνη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Μαΐου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Susquehanna” και στις 2 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Ιωάννης Ανδρεόπουλος ήταν 28 ετών και παντρεμένος[38]. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Παπαϊωάννου.

·         Ο Ανδρέας Ανδριτσόπουλος ήταν 52 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Ελένη. Με 35 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Πίτερ Γκαβέρας[39].

·         Ο Αθανάσιος Ζησίμου ήταν 33 ετών και παντρεμένος[40]. Ο πατέρας του ονομαζόταν Φώτης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Παπαϊωάννου. Για τον Αθανάσιο Ζησίμου, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Είχε πάει την περίοδο 1909-1912 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Γεώργιος Κατσικάς ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Σοφία. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλνττης Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Πίτερ Γκαβέρας. Ο Γεώργιος Κατσικά είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1916-1919 και εργάστηκε στη Μιννεάπολη της Μινεσότα.

·         Ο Νικόλαος Μηλιώνης ήταν 30 ετών και παντρεμένος[41]. Το όνομα του πατέρας του ήταν Λεωνίδας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κοινός φίλος Πίτερ (Παναγιώτης) Γκαβέρας.

 

Πλοίο “Susquehanna”

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1920 έγινε από τον Γεώργιο Δασκαλόπουλο.[42]Στις Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Pannonia” και στις 7 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Στο Κάτω Παλαιοξάριον είχε τη γυναίκα του Γεωργίτσα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς (Δημήτριος) Παπαϊωάννου.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από δύο άτομα. Ήταν οι : Δημ. Ζησιμόπουλος, και Αθαν. Πρασούλας. Στις 8 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας επέλεξαν να φύγουν με το ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Ιουνίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ότι:

·         Ο Δημήτριος Ζησιμόπουλος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε το Παλαιοχώριον[43]. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Κωνσταντίνα. Προορισμός του για δουλειά (με 30 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Παπαϊωάννου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Ζησιμόπουλος την περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Αθανάσιος Πρασούλας ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε το Παλαιοχώριον. Καταγράφηκε όμως πριν για να ταξιδέψει με άλλο πλοίο (“Pannonia”) που αναχωρούσε στις 14 Μαΐου. Σε αυτή την καταγραφή, δήλωσε ηλικία 32 ετών και παντρεμένος, με τόπο γέννησης και διαμονής το Κάτω Παλαιοξάριον. Η γυναίκα του στο χωριό ονομαζόταν Βασιλική (Βασίλω), Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ι. Παπαϊωάννου. Για τον Αθανάσιο Πρασούλα, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και σε τόπο του Ουισκόνσιν.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από τρία άτομα, τους : Νικ. Αγοράκη, Ιωάν. Κατσαμπάκο και Γεώρ. Μπρούμα. Στις 18 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Pannonia και στις 11 Αυγούστου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Πρόσθετα στοιχεία του αρχείου μας γνωστοποιούν ότι :

·         Ο Νικόλαος Αγοράκης[44] ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Στο Άνω Παλαιοξάριον είχε τη γυναίκα του Ευθυμία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συγγενής του Γκας Μπακλέσης. 

·         Ο Ιωάννης Κατσαμπάκος ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του στο Άνω Παλαιοξάριον ήταν Αικατερίνη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Γκας Μπακλέση. Ο Ιωάννης Κατσαμπάκος είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Γεώργιος Μπρούμας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του (στο Άνω Παλαιοξάριον) ονομαζόταν Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συγγενής του Πίτερ Γκαβέρας. Για το Γεώργιο Μπρούμα, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε σε τόπο του Ιλινόις.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από δύο άτομα, τους : Γεώρ. Παπαθανασίου και Γεώρ. Υφαντή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 3 Οκτωβρίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 26 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε γι’ αυτούς ακόμη ότι :

·         Ο Γεώργιος Παπαθανασίου ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Στο κάτω Παλαιοξάριον είχε τη γυναίκα του Πολυξένη. Με 74 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Υφαντή[45]. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Παπαθανασίου την περίοδο 1912-1916 και εργάστηκε σε τόπο της Μασαχουσέτης.

·         Ο Γεώργιος Υφαντής ήταν μόλις 14 ετών. Καταγράφηκε ως μαθητής (scholar). Το όνομα της μητέρας του ήταν Ελένη. Προορισμός του (με 50 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο πατέρας του Αθανάσιος Υφαντής.

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε τρία άτομα. Ήταν οι Αθαν. Ανδρεόπουλος, Γεώρ. Βλάχος και Θωμ. Πέτσας. Στις 21 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Heffron” και στις16 Δεκεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Πρόσθετα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Αθανάσιος Ανδρεόπουλος ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Σοφία. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του, στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Ανδρεόπουλο. Για τον Αθανάσιο Ανδρεόπουλο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη φορά πήγε την περίοδο 1910-1914 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον.

·         Ο Γεώργιος Βλάχος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αικατερίνη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Γκαβέρας.

·         Ο Θωμάς Πέτσας ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Αικατερίνη Λάμπρου Πέτσα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Λάγιος. Ο Θωμάς Πέτσας είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε στην πόλη Σαιν Λούις της Μοντάνα.

 

 

                 xiv.     Μεταναστευτικός επίλογος στο 1928

   Καταγράφηκε ένα μεμονωμένο ταξίδι προς την Αμερική. Έγινε από τον Δημήτριο Παπαϊωάννου. Στις 29 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “M.S. Saturnia” και στις 10 Ιουλίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν αρτοποιός (baker). Στο χωριό ήταν η μητέρα του Ελένη. Με 100 $ μαζί του, πήγαινε στην πόλη Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν η σύζυγός του Ρίτα Παπαϊωάννου. Είχε πολυετή προηγούμενη παραμονή και εργασία στην Αμερική ο Δημήτριος Παπαϊωάννου, την περίοδο 1910-1928, στον ίδιο προορισμό.

 ---

 

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Αρτοτίνα Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1900-1927)”. Ανέκδοτη εργασία από το Μάρτιο 2020. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 7 Απριλίου 2020.

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Κάνιανη Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1907-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από τον Οκτώβριο 2022. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 19 Οκτωβρίου 2022.

7.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από το Κλήμα Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1928”. Ανέκδοτη εργασία από τον Απρίλιο 1918. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 17 Μάη 2018.

8.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από τους  Πενταγιούς Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1929)”. Ανέκδοτη εργασία από το Νοέμβριο 2017. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr την 1η Φεβρουαρίου 2018.

9.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου :“Από την Άμφισσα Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1894-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Φεβρουάριο 2017. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 25 Φεβ. 2017.

10.  Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από το Ευπάλιο Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1906-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από τον Αύγουστο 2017. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 31 Οκτωβρίου 2017.

11.  “Από την περιοχή Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1897-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Μάρτιο 2016. Αναρτήθηκε στο www.amfictyon.blogspot.gr από τις 20-3-2016 (Α’ & Β’ μέρη).

12.  Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

13.  Βικιπαίδεια

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1]Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2]Στο σύνολο των 217 ονομάτων μεταναστών από το Άνω και Κάτω Παλαιοξάριο βρέθηκαν 26 αναλφάβητοι (ή ποσοστό 12 % των μεταναστών) .

[3]Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4]Από τους Πενταγιούς Φωκίδας. Πήγε στην Αμερική, το 1906, σε ηλικία 19 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

[5]Παναγιώτης

[6]Πιθανά από τη Στρώμη. Πήγε στην Αμερική το 1904, σε ηλικία 22 ετών. Ως προηγούμενη διαμονή του δήλωσε τον Πειραια. Αρχικός προορισμός του για δουλειά ήταν το Σικάγο.

[7]Από το Κροκύλιο. Πήγε στην Αμερική το 1903 σε ηλικία 25 ετών, με προορισμό την πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Εργάστηκε 8 χρόνια και το 1911 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1920 έκανε και δεύτερο ταξίδι πάλι στον ίδιο προορισμό.

[8]Στο χειρόγραφο αρχείο έχει γραφεί : Char. Zissimon… , που μάλλον οδηγεί στο όνομα αυτό.

[9]Φέρει σφραγίδα DEPORTED, που σημαίνει ότι απελάθηκε (πιθανά για λόγους υγείας).

[10]Από τους Πενταγιούς. Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 28 ετών. Εργάστηκε στο Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν για 2 χρόνια και το 1912 επέστρεψε. Το έτος 1914 έκανε και δεύτερο ταξίδι, πάλι στον ίδιο προορισμό.

[11]Στο χειρόγραφο αρχείο, το όνομα είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο.

[12]Πρέπει να ήταν από το Κοπάκιο Δωρίδας. Είχε πάει στην Αμερική το 1905, σε μικρή ηλικία 13 ετών, μαζί με τον πατέρα του Αθανάσιο, με προορισμό το Σικάγο.

[13]Από το Λυκοχώριο (ή Τείχιο) Δωρίδας. Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 19 ετών. Προορισμός του ήταν το Μιλγουώκι του Ουικόνσιν.

[14]Ήταν το δεύτερο ταξίδι, που έκανε, μέσα στο ίδιο έτος (1910). Στο προηγούμενο ταξίδι, το Μάρτιο 1910, τον είχαν απελάσει.

[15]Στο χειρόγραφο αρχείο είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο.

[16]Δεν ξέρουμε το όνομά της, επειδή στοχειρόγραφο αρχείο είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο.

[17]Μπορεί να ήταν ο Φώτιος Ρεπόπουλος. Στις ΗΠΑ, όλα τα μεγάλα επώνυμα τα έκοβαν.

[18]Φέρεισφραγίδεςπουγράφουν : IN HOSPITAL DISCHARGED, DEPORTED. Με άλλα λόγια παραπέμφθηκε στο Νοσοκομείο και τελικά απελάθηκε.

[19]Στο χειρόγραφο αρχείο, το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο. Το όνομα είναι Γεώργιος.

[20]Έχει σφραγίδα που γράφει : IN HOSPITAL DISCHARGED, δηλ. πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο.

[21]Από το Παλαιοχώρι Δωρίδος, Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 35 ετών, με αρχικό τόπο προορισμού το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.

[22]Έτσι γράφτηκε στο αρχείο. Δεν ξέρω το ελληνικό όνομα.

[23]Στο χειρόγραφο αρχείο, το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο. Δεν είμαι βέβαιος ότι αποδόθηκε σωστά.

[24]Είχε κάνει εγγραφή στις 25 Απριλίου 1912 για να ταξιδέψει με το πλοίο “Oceania”. Τελικά, έφυγε στις 27 Μαΐου, με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I”.

[25]Στο χειρόγραφο αρχείο το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο. Το όνομα είναι Χάρης.

[26]Το Μάντσεστερ νομίζω ότι ανήκει στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ κι όχι του Μίσιγκαν. Ίσως γράφτηκε λαθεμένα.

[27]Από τα Στύλια Λιδωρικίου. Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παρασκευή. Προορισμός του για δουλειά, ήταν το Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συνονόματος ανεψιός του Γεώργιος Κουτσάφτης.

[28]Από το Λιδωρίκι. Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 19 ετών. Αρχικός τόπος προορισμού του ήταν η Νέα Υόρκη.

[29]Από την Αρτοτίνα. Πήγε στην Αμερική το 1911, σε ηλικία 23 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Παρασκευή. Αρχικός προορισμός του για δουλειά ήταν το Σωλτ Λέικ Σίτυ της Γιούτα.

[30]Από την Κάνιανη. Πήγε στην Αμερική το 1911, σε ηλικία 25 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγιού. Αναζητούσε δουλειά στην πόλη Τσίκοπη (Chicopee) της Μασαχουσέτης.

[31]Από το Κλήμα Δωρίδας. Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 26 ετών. Αρχικός τόπος προορισμού του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη.

[32]Φέρει σφραγίδα που γράφει : NON IMMIGRANT ALIEN, δηλ. για τις ΗΠΑ δεν θεωρείται ξένος μετανάστης.

[33]Ίσως να είναι Δημητρούλα, αλλά το γράφω με επιφύλαξη.

[34]Φέρει σφραγίδα που γράφει : NON IMMIGRANT ALIEN, δηλ. για τις ΗΠΑ δεν θεωρείται ξένος μετανάστης.

[35]Το μικρό του όνομα είναι Παναγιώτης, αλλά το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.

[36]Στο PASSENGER REPORT του αρχείου EllisIsland γράφτηκε ως τόπος διαμονής του το Παλαιοχώριον  (Paleochorion). Στην καταγραφή όμως του πλοίου (Ship Manifest) γράφει :  Paleoxarion.

[37]Ο αρχικός τόπος προορισμού του ήταν N.Y. NewYork.

[38]Έτσι καταγράφηκε. Μπορεί όμως να είναι λάθος, επειδή δεν δήλωσε το όνομα της συζύγου, αλλά το όνομα του πατέρα του.

[39]Από τα Στύλια Λιδωρικίου. Πήγε στην Αμερική το 1910 σε ηλικία 36 ετών. Εργάστηκε 4 χρόνια στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης και το 1914 επέστρεψε. Το 1920 έκανε και δεύτερο ταξίδι, πάλι στον ίδιο προορισμό.

[40]Έτσι καταγράφηκε. Μπορεί όμως να είναι λάθος, επειδή δεν δήλωσε το όνομα της συζύγου, αλλά το όνομα του πατέρα του.

[41]ό. π.

[42]Είχε δηλώσει τα στοιχεία του για να φύγει με το πλοίο “Susquehanna”, που θα αναχωρούσε στις 14 Μαΐου. Τελικά προτίμησε να ταξιδέψει με το πλοίο “Pannonia”, που αναχώρησε την ίδια μέρα, Ίσως ήταν φτηνότερο το εισιτήριο.

[43]Σε δεύτερη καταγραφή του αρχείου, με το πλοίο “Pannonia”, δήλωσε ως τόπο γέννησης και διαμονής το Άνω Παλαιοξάριον.

[44]Είχε δηλώσει τα στοιχεία του για να φύγει με το ίδιο πλοίο“Pannonia”, στο προηγούμενο ταξίδι του, με αναχώρηση στις 14 Μαΐου. Σ’ αυτό είχε δηλώσει ηλικία 33 ετών και ποσό που είχε μαζί του 50 $. Τελικά πραγματοποίησε τούτο το ταξίδι με αναχώρηση στις 18 Ιουλίου.

[45]Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 27 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Λιδωρίκι. Πρώτος προορισμός του για δουλειά ήταν το Μιλγουώκι του Ουισκόνσιν.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου