"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

7/10/17

Από τους Δομιανούς Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1900-1927)

Προλεγόμενα


   Το όνομα του χωριού αυτού μου είναι γνωστό από παλιά. Δεν το έχω επισκεφτεί δυστυχώς. Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προέρχονταν από τους Δομιανούς. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και είχα αναλυτικά στοιχεία για 50 άτομα περίπου. Ένα μήνυμα που έλαβα στις 20 Ιουνίου 2017 από τον κ. Νικόλαο Χαλιάσο, συνταξιούχο τραπεζικό, που κατοικεί στη Λαμία συνέβαλε στην επισταμένη ασχολία μου με τους μετανάστες των Δομιανών. Ο σκοπός μου ήταν να βοηθήσω την προσπάθειά του, εφόσον είχε κάνει κάποια εργασία στα γενεαλογικά δένδρα των Δομιανίτικων οικογενειών, αλλά δυσκολευόταν με το αμερικάνικο αρχείο. Είχε αντλήσει κάποια ονόματα από αναρτημένη εργασία μου με τίτλο “1000 Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1893-1924)”, που προέρχονταν από τους Δομιανούς. Είχε την καλοσύνη και μου έστειλε τη μέχρι τότε καλή του προσπάθεια. Έτσι ανέλαβα τη συνέχεια και ολοκλήρωσή της, στο βαθμό που μπορούσα. Η εργασία έγινε τμηματικά και η εργασία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017. Ακολούθησε έλεγχος και έγινε αναμόρφωση αυτής με την προσθήκη επιπλέον στοιχείων. Την τελική μορφή πήρε τον Αύγουστο του 2017.
Δομιανοί Ευρυτανίας

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκαν πολλές ώρες και μέρες εντατικής απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (Ellis Island). Η έρευνα απέδωσε 52 μεταναστευτικά ταξίδια (κάποιοι μετανάστες έκαναν πολλαπλά ταξίδια) και τελικά ανευρέθηκαν 146 μετανάστες. Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Καρπενήσι, Λαμία) της περιοχής, ενώ γεννήθηκαν και ζούσαν σε γειτονικό χωριό. Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να το συμπληρώσει κάποιος που ξέρει τα ντόπια επώνυμα, κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (με καλή μνήμη) ακόμα καλύτερα.
   Η παρούσα εργασία θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με φωτογραφικό υλικό των μεταναστών στις ΗΠΑ, που εγώ δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Ο τοπικός Σύλλογος ή με πρωτοβουλία κάποιου (ή κάποιων) μπορεί να αναζητήσει και να βρεθούν στο χωριό κάποιες φωτογραφίες, που θα εμπλουτίσουν την προσπάθεια αυτή. Επίσης μπορεί να συμπληρωθεί η εργασία, με την τύχη των μεταναστών αυτών, δηλ. ποιοι γύρισαν στην πατρίδα και ποια ήταν η προκοπή τους (επαγγελματική και προσωπική). Ευχαριστώ θερμά τον κ. Νικ. Χαλιάσο για τα επιπλέον στοιχεία και τις πολύ εποικοδομητικές παρατηρήσεις του.
   Εκτιμώ πολύ την αγάπη που δείχνει έμπρακτα για τον πατρογονικό τόπο ο κ. Νικόλαος Χαλιάσος, με τα γενεαλογικά δένδρα που έκανε και την ιστοσελίδα που διαθέτει, προβάλλοντας τα φυσικά κάλλη, τους ανθρώπους και την ιστορία της ευλογημένης Ευρυτανίας..

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους των Δομιανών, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.
   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
                   φυσικός
---


Διοικητικές μεταβολές


Οικισμός Δομιανών Ευρυτανίας


   Από τις 30 Σεπτεμβρίου 1836, ο οικισμός Δομιανοί προσαρτήθηκε στο δήμο Κτημενίων του νομού  Ακαρνανίας και Αιτωλίας. Το 1899 μεταφέρθηκε διοικητικά στο νομό Ευρυτανίας, όμως από  το 1909 πάλι υπαγόταν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
   Το 1912 ο οικισμός αποτέλεσε αυτόνομη κοινότητα Δομιανών με ομώνυμη έδρα. Το 1943 από το νομό Αιτωλοακαρνανίας προσαρτήθηκε τελικά στο νομό Ευρυτανίας.
   Το 1997 (σχέδιο Καποδίστριας) καταργήθηκε η κοινότητα Δομιανών και ο οικισμός προσαρτήθηκε στο δήμο Κτημενίων.
   Από τις 7 Ιουνίου 2010 (σχέδιο Καλλικράτης) ο οικισμός Δομιανών έχει προσαρτηθεί στο δήμο Καρπενησίου (είναι πλέον δημοτικό διαμέρισμα, μαζί με τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής).
   Το όνομά του οικισμού προήλθε από παράφραση του ονόματος του Δαμιανού, του πρώτου μοναχού της γειτονικής μονής.


1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση στην Αμερική[1]


   Από τους 146 μετανάστες που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (33) έφυγαν το 1909 (ποσοστό 23%). Συνολικά έγιναν 52 μεταναστευτικά ταξίδια (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν 50 μετανάστες που έκαναν διπλό ταξίδι (ένας έκανε τριπλό).

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 24 % του πληθυσμού, που είναι 3πλάσιο από το μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Η περιοχή είχε περιορισμένη αυτονομία αγαθών, κυρίως με κτηνοτροφία και  καλλιέργειες σε μικρή διαθέσιμη έκταση γης, που δυσκόλευε τη ζωή[2] των κατοίκων της περιοχής αυτής.
    Οι μετανάστες ήταν άνδρες (υπήρξαν και 2 γυναίκες). Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι πιο παραγωγικές ηλικίες 31-40 ετών, με 48 μετανάστες και ακολούθησαν οι μικρότερες ηλικίες 21-30 ετών, με 35 μετανάστες. Η κατανομή ηλικιών των μεταναστών των Δομιανών δίνονται στον πίνακα 3.
   Οι μικρότεροι σε ηλικία μετανάστες  ήταν : Παπαγεωργίου Βασίλειος, ετών 11 (πήγε το 1909), Μπάκας Παναγιώτης, ετών 12 (πήγε το 1912), Κολιός Νικόλαος, ετών 16 (πήγε το 1912), Κολιός Στυλιανός, ετών 17 (πήγε το 1909), Φούφλιας Χρήστος, ετών 17 (πήγε το 1909) και Χαλ(κ)ιάς Αθανάσιος, ετών 17 (πήγε το 1909).
   Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μετανάστες ήταν : Κουτρής Ανδρέας, ετών 61, (πήγε το 1920, β’ ταξίδι), Κολ…ου Παρασκευή, ετών 59 (πήγε το 1920), Μπανιάς Νικόλαος, ετών 50 (πήγε το 1920, β’ ταξίδι) και Παπαγεωργίου Ευθύμιος, ετών 50 (πήγε το 1920)
    Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 31 έτη (!), δηλ. είναι μεγάλος. 
   Οι περισσότεροι μετανάστες των Δομιανών ήταν έγγαμοι. Πιο συγκεκριμένα από τους 146 μετανάστες οι 89 ήταν έγγαμοι (61 %), οι 56 ήταν άγαμοι και 1 σε χηρεία.
   Από τις οικογένειες των Δομιανών, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα : 


   Συνολικά έγιναν 52 ταξίδια, που διακίνησαν τους 146 μετανάστες των Δομιανών. Οι περισσότεροι μετανάστες (67) προτίμησαν το λιμάνι της Πάτρας, ενώ από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν 35 (βλ. πίνακα 4). Άλλοι 26 μετανάστες έφυγαν από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης, ενώ 12 μετανάστες έφυγαν από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, 1 από τη Μασσαλία και 5 από την Τεργέστη. Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.
   Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση οι περισσότεροι μετανάστες έφυγαν με ξένα πλοία. Από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης, σε ένα ταξίδι έφυγαν 16 μετανάστες των Δομιανών το 1909, με το πλοίο “La Bretagne”! Από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι έφυγαν 12 μετανάστες των Δομιανών, με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I”, το 1914. Με τα ελληνόκτητα πλοίο “Megali Hellas” και “King Alexander” έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά, σε ένα ταξίδι, από 7 μετανάστες στα έτη 1920 και 1921 αντίστοιχα.
    Αναλυτικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα 5.


Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».
   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.
   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.
   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες των Δομιανών φαίνονται στον Πίνακα 6. Κυριάρχησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης (με ποσοστό 66%).  Ακολούθησαν οι πολιτείες της Ουάσινγκτον, Αϊντάχο και Κεντάκυ. Μεμονωμένοι μετανάστες επέλεξαν τις πολιτείες:  Μασαχουσέτη, Αϊόβα, Ιντιάνα, Δυτ. Βιρτζίνια, Βόρ. Καρολίνα και Νιου Τζέρσεϋ. Πιο συγκεκριμένα οι μετανάστες επέλεξαν τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :



ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΤΟΠΟΙ (αριθ. μεταναστών)
Νέα Υόρκη (N.Y.)
New York (94), Flashing (1)
Ουάσινγκτον (Wash.)
Spokane (23)
Αϊντάχο (Idaho)
Elk River (8), St. Maries (2), St Joe (1)
Κεντάκυ (Ky)
Lexington (7), Maysville (1)
Μασαχουσέτη (Mass.)
Lowell (1)
Αϊόβα (Iowa)
Des Moines (1)
Ιντιάνα (Ind.)
Richmond (1)
Κονέκτικατ (Con.)
Bridgeport (1)
Δυτ. Βιρτζίνια (W. Va.)
Bluefield (1)
Β. Καρολίνα (N.C.)
Ashville (1)
Νιου Τζέρσεϋ (N.J.)
New Ark (1)
Ουάσινγκτον (DC)
Washington DC (1)
δ.α.
(1)
ΣΥΝΟΛΑ
146


2.  Επαγγέλματα των μεταναστών


   Ο μεγάλος όγκος των μεταναστών (84 %) δήλωσε εργάτης (laborer, worker, workman). Εκτός όμως των ανειδίκευτων εργατών, δηλώθηκαν : εργάτες σε φάρμα, αγρότες-κτηματίες, και κάποια μεμονωμένα επαγγέλματα.  Στοιχεία και κάποια ονόματα αυτών ακολουθούν:
Ø  Εργάτης (laborer, worker, workman) : 122 άτομα (ποσοστό 84 %)
Ø  Αγρότης-κτηματίας (farmer) : 2 (Πέτ. Κοκοτίνης, Αθαν. Γ. Οικονόμου)
Ø  Εργάτης σε φάρμα (farm laborer) : 10 άτομα (Δημ. Κακαβάς, Κων. Πάνος, Σπ. Παπαγεωργίου, Δημ. Μπάκας, Νικ. Μπάκας, Νικ. Μήτσιου, Αθαν. Παπαγεωργίου, Ευθ. Παπαγεωργίου, Σπυρ. Παπαγεωργίου, Κων. Χαλκιάς)
Ø  Καλλιεργητής (cultivator) : 1 (Κων. Παπαγεωργίου)
Ø  Ράπτης (tailor) : 2 (Χρ. Αγγελής, Νικ. Παπαγεωργίου)
Ø  Έμπορος (merchant) : 2 (Κωνστ. Παπαγεωργίου, Κων. Παπαγεωργίου)
Ø  Ξυλουργός (carpenter) : 1 (Σπ. Χαλκιάς)
Ø  Υπηρέτης (servant) : 2 (Κων. Πάνος, Κων. Μήτσιου)
Ø  Μαθητής (scholar) : 2  (Νικ. Δ. Κολιός, Βασ. Παπαγεωργίου)
Ø  Σπουδαστής (student) : 1 (Κωνστ. Κολιός)
Ø  Υπάλληλος (clerk): 1 (Βασ. Ι. Παπαγεωργίου)


3.  Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική


   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 50 άτομα που έκαναν διπλό ή τριπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας. Στον παρατιθέμενο πίνακα 7 δίνονται τα χρόνια που εργάστηκαν στην Αμερική στο πρώτο ταξίδι τους, μέχρι την επιστροφή. Ο μέσος όρος παραμονής και εργασίας ήταν 4,5 έτη. Λιγότερο (1 χρόνο) έμειναν ο Παν. Ζούμπος και ο Αριστ. Ράντζος. Περισσότερα χρόνια (10ετία) έμειναν οι : Βασ. Παπαγεωργίου (1900-1910), Κων/νος Παπαγεωργίου (1900-1910), Νικόλαος Κίτσιος (1904-1914) και Βασ. Χαλκιάς (1902-1912).
   Τα ονόματα και οι πολλαπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Ιωάννης Κακαβάς :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-07 στην Καλιφόρνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1909 στη Νέα Υόρκη.
2.    Βασίλειος Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1900-1910 στην Ουάσινγκτον DC. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.
3.    Δημήτριος Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1911 στο Σαιν Τζο, του Αϊντάχο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
4.    Δημήτριος Κακαβάς : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-09 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της ίδιας πολιτείας.
5.    Σπυρίδων Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-11 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 στην πόλη Σποκέιν της ίδιας πολιτείας.
6.    Παναγιώτης Κακαβάς : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
7.    Κωνσταντίνος Πάνος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1903-11 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
8.    Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1900-10 στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
9.    Νικόλαος Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
10.  Κωνσταντίνος Μήτσιου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-09 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
11.  Στυλιανός Νάσιος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-13 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
12.  Σπύρος Καλιαντέρης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-12 στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
13.  Αριστείδης Ράντζος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 στην πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
14.  Χρήστος Τασιός : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
15.  Χρήστος Πούρλος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
16.  Δημήτριος Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-10 στην πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
17.  Παναγιώτης Ζούμπος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-10 στο Ελκ Ρίβερ του Αϊντάχο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
18.  Χρήστος Ζούμπος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-11 στο Ελκ Ρίβερ του Αϊντάχο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
19.  Ηλίας Κοκοτίνης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-12 στην πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
20.  Παναγιώτης Κοκοτίνης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στο Ελκ Ρίβερ του Αϊντάχο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
21.  Κωνσταντίνος Μπανιάς : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-11 στο Σαιντ Μάρις (St Maries) του Αϊντάχο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
22.  Ευάγγελος Φούφλιας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στο Ελκ Ρίβερ του Αϊντάχο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
23.  Βασίλειος Χαλκιάς : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1902-12, σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
24.  Πέτρος Κοκοτίνης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-11 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
25.  Ιωάννης Κακαβάς : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
26.  Νικόλαος Κακαβάς : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
27.  Νικόλαος Μπακόλας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
28.  Νικόλαος Κίτσιος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-1914 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 πάλι στον ίδιο προορισμό.
29.  Μαρία Κίτσιου : Είναι η σύζυγος του προαναφερθέντος. Επαναλαμβάνονται[3] τα ίδια στοιχεία.
30.  Ανδρέας Κουτρής : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-13 στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.
31.  Νικόλαος Μπανιάς : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-11 στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.
32.  Γεώργιος Νάσιος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.
33.  Χρήστος Νάσιος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-14 στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.
34.  Νικόλαος Μήτσιου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.
35.  Αθανάσιος Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
36.  Σπυρίδων Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-17 σε τόπο του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στο Φλάσινγκ (Flushing) της Νέας Υόρκης.
37.  Κωνσταντίνος Χαλκιάς : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-11 σε τόπο της πολιτείας του Κεντάκυ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στη Νέα Υόρκη.
38.  Γεώργιος Καλιαντέρης : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
39.  Στυλιανός Κίτσιος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-1910 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
40.  Νικόλαος Κολιός : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1912 στο Λέξινγκτον του Κεντάκυ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
41.  Σταύρος Οικονόμου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
42.  Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-13 σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
43.  Γεώργιος Ράντζος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ. Το β’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1921-27 στη Νέα Υόρκη και στο Έλκ Ρίβερ του Αϊντάχο. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1927 στη Νέα Υόρκη.
44.  Στυλιανός Φούφλιας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Ελκ Ρίβερ του Αϊντάχο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
45.  Αθανάσιος Χαλιάσος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-16 σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
46.  Γεώργιος Τσιάκας : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-12 σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
47.  Αθανάσιος Οικονόμου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1913-16 σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
48.  Ιωάννης Παπαγεωργίου : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1917-19 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
49.  Κωνσταντίνος Ράντζος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-10 στην πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
50.  Δημήτριος Τασιός : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στην πόλη Άσβιλ (Ashville) της Βόρ. Καρολίνας.


4.Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών των Δομιανών


      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellis island) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες των Δομιανών που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[4]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών των Δομιανών δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):


α/α          Ονοματεπώνυμο                χρ. άφιξης  ηλικία  έγγαμος   Πλοίο που ταξίδεψε    Λιμάνι αναχώρησης
1           Αγγέλης Γεώργιος N.             13-5-1909        23         όχι           Argentina                           Πάτρα
2           Αγγέλης Δημήτριος                11-10-1906      18         όχι           Napolitan Prince                Νάπολη
3           Αγγέλης Ιωάννης Ν.               12-7-1915        25         όχι           Vasilefs Constantinos       Πειραιεύς
4           Αγγέλης Χρήστος                   30-10-1905      22         όχι           La Gascogne                      Χάβρη
5           Βάκας Στυλιανός                    11-12-1906      22         όχι           Gerty                                   Πάτρα
6           Γαλάνης Αθανάσιος Κ.           13-5-1909        18         όχι           Argentina                           Πάτρα
7           Γαλάνης Νικόλαος Δ.             6-12-1909        20         όχι           Duca di                                Νάπολη
8           Ζούμπος Ευθ.                         31-3-1909        28         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
9           Ζούμπος Κώστας Γ.                6-12-1909        20         όχι           Duca di Genova                 Νάπολη
10         Ζούμπος Παναγιώτης             31-3-1909        32         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
11         Ζούμπος Παναγιώτης             16-5-1914        40         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
12         Ζούμπος Χρήστος                   23-6-1907        38         ναι           Gerty                                   Πάτρα
13         Ζούμπος Χρήστος                   16-5-1914        42         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
14         Κακαβάς Δημήτριος                25-9-1905        36         ναι           La Gascogne                      Χάβρη
15         Κακαβάς Δημήτριος                3-4-1912          36         ναι           Laura                                   Πάτρα
16         Κακαβάς Δημήτριος                13-5-1912        27         ναι           Themistocles                      Πειραιεύς
17         Κακαβάς Ιωάννης                   6-12-1909        40         ναι           Duca di Genova                 Νάπολη
18         Κακαβάς Ιωάννης                   12-7-1915        45         ναι           Vasilefs Constantinos       Πειραιεύς
19         Κακαβάς Νικόλαος                  14-7-1909        22         όχι           Patris                                   Πειραιεύς
20         Κακαβάς Νικόλαος                  12-7-1915        29         ναι           Vasilefs Constantinos       Πειραιεύς
21         Κακαβάς Παναγιώτης             23-6-1907        35         ναι           Gerty                                   Πάτρα
22         Κακαβάς Παναγιώτης             20-5-1912        36         ναι           Martha Washington           Τεργέστη
23         Καλιαντέρης Γεώργιος           5-1-1921          48         ναι           King Alexander                  Πειραιεύς
24         Καλιαντέρης Σπύρος              2-4-1914          26         όχι           Laconia (1912)                   Πάτρα
25         Καραθάνος Ιωάννης               31-3-1909        35         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
26         Καραθάνος Παναγ.                 31-3-1909        30         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
27         Καραθάνος Χαράλ.                 31-3-1909        40         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
28         Κίτσιος Ανδρέας                     22-4-1920        47         ναι           Megali Hellas                      Πειραιεύς
29         Κίτσιος Γεώργιος                    28-3-1910        36         ναι           Martha Washington           Πάτρα
30         Κίτσιος Νικόλαος                    10-10-1916      31         ναι           Patris                                   Πειραιεύς
31         Κίτσιος Στυλιανός                   5-1-1921          39         ναι           King Alexander                  Πειραιεύς
32         Κίτσιου Μαρία                         10-10-1916      23         ναι           Patris                                   Πειραιεύς
33         Κοκο(ν)τίνης Αθαν.                11-10-1906      25         όχι           Napolitan Prince                Νάπολη
34         Κοκοντίνης Ηλίας                   16-5-1914        33         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
35         Κοκοτίνης Γεώργιος               24-6-1910        27         ναι           Italia                                    Νάπολη
36         Κοκοτίνης Νικόλαος               14-7-1905        30         ναι           Louisiane                           Χάβρη
37         Κοκοτίνης Παναγιώτ.             16-5-1914        42         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
38         Κοκοτίνης Πέτρος                   30-10-1905      30         ναι           La Gascogne                      Χάβρη
39         Κοκοτίνης Πέτρος                   9-7-1914          46         ναι           Belvedere                          Πάτρα
40         Κολ…ου Παρασκευή                22-4-1920        59         χήρα        Megali Hellas                      Πειραιεύς
41         Κολιός Δημήτριος                   23-6-1905        24         όχι           Konigin Luise                     Νάπολη
42         Κολιός Ιωάννης 1                   17-3-1909        18         όχι           Martha Washington           Πάτρα
43         Κολιός Ιωάννης 2                   13-5-1909        19         ναι           Argentina                           Πάτρα
44         Κολιός Ιωάννης                      22-4-1920        48         ναι           Megali Hellas                      Πειραιεύς
45         Κολιός Κωνσταντίνος             10-11-1910      17         όχι           Laura                                   Πάτρα
46         Κολιός Νικόλαος                     10-11-1910      25         όχι           Laura                                   Πάτρα
47         Κολιός Νικόλαος                     20-5-1912        16         όχι           Martha Washington           Πάτρα
48         Κολιός Νικόλαος                     5-1-1921          34         ναι           King Alexander                  Πειραιεύς
49         Κολιός Σεραφείμ                     31-3-1909        38         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
50         Κολιός Στυλιανός                   31-3-1909        17         όχι           La Bretagne                       Χάβρη
51         Κόλλιας Χρήστος                    8-7-1908          19         όχι           Konig Albert                       Νάπολη
52         Κουτρής Ανδρέας                   22-4-1920        61         ναι           Megali Hellas                      Πειραιεύς
53         Κουτρής Αθανάσιος                21-9-1906        26         ναι           Cretic                                  Νάπολη
54         Μήτσιου Νικόλαος                  29-6-1910        26         ναι           Argentina                           Πάτρα
55         Μήτσιου Νικόλαος                  14-7-1920        38         ναι           Patris                                   Πάτρα
56         Μήτσιου Βασίλειος Δ.             13-5-1909        20         όχι           Argentina                           Πάτρα
57         Μήτσιου Κωνσταντ.                9-6-1912          30         ναι           Columbia (1908)                 Πάτρα
58         Μπάκας Δημήτριος                 25-3-1911        34         ναι           Argentina                           Πάτρα
59         Μπάκας Νικόλαος                   25-3-1911        43         ναι           Argentina                           Πάτρα
60         Μπάκας Παναγιώτης              14-3-1912        12         όχι           Patris                                   Πάτρα
61         Μπακόλας Γεώργιος               23-6-1907        18         όχι           Gerty                                   Πάτρα
62         Μπακόλας Νικόλαος               12-7-1915        38         ναι           Vasilefs Constantinos       Πειραιεύς
63         Μπανιάς Κωνσταντ.               31-3-1909        25         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
64         Μπανιάς Κωνσταντ.               16-5-1914        35         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
65         Μπανιάς Νικόλαος                  31-3-1909        35         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
66         Μπανιάς Νικόλαος                  22-4-1920        50         ναι           Megali Hellas                      Πειραιεύς
67         Μπούρας Γεώργιος                 16-5-1914        31         όχι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
68         Μπούρας Νικόλαος                 20-5-1912        19         όχι           Martha Washington           Πάτρα
69         Νάσιος Γεώργιος                    22-4-1920        36         ναι           Megali Hellas                      Πειραιεύς
70         Νάσ(ι)ος Κωνσταντ.               15-5-1912        38         ναι           Oceania                               Πάτρα
71         Νάσ(ι)ος Στυλιανός                10-3-1914        28         όχι           Caronia                               Πάτρα
72         Νάσιος Χρήστος                      22-4-1920        38         ναι           Megali Hellas                      Πειραιεύς
73         Ντζούρας Ιωάννης Δ.             13-5-1909        18         όχι           Argentina                           Πάτρα
74         Οικονόμου Αθανάσ.               31-3-1909        19         όχι           La Bretagne                       Χάβρη
75         Οικονόμου Αθανάσ.               7-5-1921          33         όχι           France                                 Χάβρη
76         Οικονόμου Δημήτρ.                2-4-1914          35         ναι           Laconia (1912)                   Πάτρα
77         Οικονόμου Ιωάννης                20-6-1904        31         όχι           Gallia                                   Νάπολη
78         Οικονόμου Ιωάννης                13-3-1911        27         ναι           Martha Washington           Πάτρα
79         Οικονόμου Σταύρος                31-3-1909        18         όχι           La Bretagne                       Χάβρη
80         Οικονόμου Σταύρος                5-1-1921          29         ναι           King Alexander                  Πειραιεύς
81         Οικονόμου Στυλιανός             19-7-1910        20         όχι           Patris                                   Πειραιεύς
82         Πάνος Ανδρέας                       25-9-1905        20         όχι           La Gascogne                      Χάβρη
83         Πάνος Γεώργιος                     16-5-1914        35         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
84         Πάνος Θωμάς                         28-3-1910        27         όχι           Martha Washington           Πάτρα
85         Πάνος Κωνσταντίνος 1           3-4-1912          36         ναι           Laura                                   Πάτρα
86         Πάνος Κωνσταντίνος 2           20-5-1912        27         όχι           Martha Washington           Τεργέστη
87         Παπαγεωργίου Αθανάσ.         14-7-1920        41         ναι           Patris                                   Πάτρα
88         Παπαγεωργίου Βασίλ.            17-3-1909        11         όχι           Martha Washington           Πάτρα
89         Παπαγεωργίου Βασίλ.            16-4-1911        32         όχι           Carpathia                            Τεργέστη
90         Παπαγεωργίου Δημήτ.           7-10-1906        27         όχι           Calabria                               Νάπολη
91         Παπαγεωργίου Δημήτ.           4-11-1907        25         όχι           Napolitan Prince                Πειραιεύς
92         Παπαγεωργίου Δημήτ.           22-10-1912      17         όχι           Patris                                   Πειραιεύς
93         Παπαγεωργίου Δημήτ.           17-4-1914        40         ναι           Athinai                                Πειραιεύς
94         Παπαγεωργίου Ευθύμ.           14-7-1920        50         ναι           Patris                                   Πάτρα
95         Παπαγεωργίου Ιωάννης         27-11-1907      18         όχι           Sicilian Prince                     Πειραιεύς
96         Παπαγεωργίου Ιωάννης         7-5-1921          32         ναι           France                                 Χάβρη
97         Παπαγεωργίου Κωνστ.           3-6-1907          38         ναι           Sicilian Prince                     Πειραιεύς
98         Παπαγεωργίου Κωνστ.           20-5-1912        37         ναι           Martha Washington           Τεργέστη
99         Παπαγεωργίου Κωνστ.           5-1-1921          29         όχι           King Alexander                  Πειραιεύς
100       Παπαγεωργίου Κώστας          3-4-1911          20         όχι           Germania                            Μασσαλία
101       Παπαγεωργίου Νικόλ.            20-5-1912        38         ναι           Martha Washington           Τεργέστη
102       Παπαγεωργίου Παναγ.           7-5-1921          26         ναι           France                                 Χάβρη
103       Παπαγεωργίου Σπυρίδ.          3-4-1912          36         ναι           Laura                                   Πάτρα
104       Παπαγεωργίου Σπυρίδ.          14-7-1920        49         ναι           Patris                                   Πάτρα
105       Παπαγεωργίου Σπύρος          16-7-1905        32         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
106       Παπαγεωργίου Σπύρος          17-3-1909        30         όχι           Martha Washington           Πάτρα
107       Παπαγεωργίου Χρήστος         17-3-1909        35         ναι           Martha Washington           Πάτρα
108       Πούρλος Βασίλειος Κ.             21-12-1909      19         όχι           Martha Washington           Πάτρα
109       Πούρλος Κων/νος Δ.              31-3-1909        18         όχι           La Bretagne                       Χάβρη
110       Πούρλος Χρήστος                   13-3-1911        22         όχι           Martha Washington           Πάτρα
111       Πούρλος Χρήστος                   12-4-1914        26         όχι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
112       Ράντζος Αριστείδης                15-5-1912        23         όχι           Oceania                               Πάτρα
113       Ράντζος Αριστείδης                2-4-1914          25         όχι           Laconia (1912)                   Πάτρα
114       Ράντζος Γεώργιος                  24-6-1910        22         όχι           Italia                                    Νάπολη
115       Ράντζος Γεώργιος                  5-1-1921          31         ναι           King Alexander                  Πειραιεύς
116       Ράντζος Γεώργιος                  22-11-1927      37         ναι           Byron                                  Πειραιεύς
117       Ράντζος Θεόδωρος                 28-3-1910        36         ναι           Martha Washington           Πάτρα
118       Ράντζος Κωνσταντίνος           23-6-1907        26         ναι           Gerty                                   Πάτρα
119       Ράντζος Κωνσταντίνος           15-5-1912        19         όχι           Oceania                               Πάτρα
120       Ράντζος Κωνσταντίνος           7-5-1921          41         ναι           France                                 Χάβρη
121       Ράντζος Κώστας                     28-3-1910        29         ναι           Athinai                                Πειραιεύς
122       Ράντζος Νικόλαος                  15-5-1912        19         όχι           Oceania                               Πάτρα
123       Ράντ(ζ)ος Ιωάννης                 27-11-1907      30         ναι           Sicilian Prince                     Πειραιεύς
124       Τασιός Δημήτριος                   7-5-1921          47         ναι           France                                 Πειραιεύς
125       Τασιός Χρήστος                      17-3-1909        33         ναι           Martha Washington           Πάτρα
126       Τασιός Χρήστος                      2-4-1914          38         ναι           Laconia (1912)                   Πάτρα
127       Τριάντης Σπύρος                    2-4-1914          38         ναι           Laconia (1912)                   Πάτρα
128       Τσάκας Κώστας                       25-3-1911        27         ναι           Argentina                           Πάτρα
129       Τσιάκας Γεώργιος                   2-5-1921          40         ναι           King Alexander                  Πειραιεύς
130       Φούφλιας Αθανάσιος             31-3-1909        29         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
131       Φούφλιας Ανδρέας                 31-3-1909        42         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
312       Φούφλιας Ευάγγελος             23-6-1907        33         ναι           Gerty                                   Πάτρα
133       Φούφλιας Ευάγγελος             16-5-1914        40         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
134       Φούφλιας Νικόλας                 16-5-1914        35         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
135       Φούφλιας Στυλιανός              31-3-1909        30         ναι           La Bretagne                       Χάβρη
136       Φούφλιας Στυλιανός              16-5-1914        35         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
137       Φούφλιας Στυλιανός              5-1-1921          44         ναι           King Alexander                  Πειραιεύς
138       Φούφλιας Χρήστος                 31-3-1909        17         όχι           La Bretagne                       Χάβρη
139       Φούφλιας Χρήστος                 16-5-1914        40         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
140       Χαλιάσος Αθανάσιος               5-1-1921          27         όχι           King Alexander                  Πειραιεύς
141       Χαλιάσος Κωνσταντίνος         5-1-1921          26         όχι           King Alexander                  Πειραιεύς
142       Χαλ(κ)ιάς Αθανάσιος              13-5-1909        17         όχι           Argentina                           Πάτρα
143       Χαλκιάς Βασίλειος                  13-5-1909        30         όχι           Argentina                           Πάτρα
144       Χαλκιάς Βασίλειος                  16-5-1914        38         ναι           Kaiser Franz Josef I            Πάτρα
145       Χαλκιάς Κωνσταντίνος           14-7-1920        37         ναι           Patris                                   Πάτρα
146       Χαλκιάς Σπύρος                      11-12-1906      35         ναι           Gerty                                   Πάτρα



5.  Χρονικό της μετανάστευσης



1. Η αρχή – Οι πρωτοπόροι

   Πρωτοπόροι μετανάστες από τους Δομιανούς στην Αμερική από το 1900 πρέπει να ήταν δύο μέλη της οικογένειας Παπαγεωργίου.  Συγκεκριμένα ήταν :
·         Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, σε ηλικία 31 ετών και παντρεμένος. Εργάστηκε πρώτα στη Νέα Υόρκη. Το 1907 επέστρεψε, με αρχικό προορισμό τη Νέα Υόρκη και μετά στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια. Έκανε και τρίτο ταξίδι το 1912, δηλώνοντας “έμπορος” αυτή τη φορά, με τον ίδιο τελικό προορισμό.
·         Ο Βασίλειος Παπαγεωργίου σε ηλικία 21 ετών. Δήλωσε υπάλληλος (clerk) και πήγε στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσινγκτον DC, όπου έμεινε 10 χρόνια. Απέκτησε και την αμερικανική υπηκοότητα. Ξαναπήγε το 1911 στον ίδιο προορισμό.
   Τον επόμενο χρόνο (1902) πήγε ο Βασίλειος Χαλκιάς. Δεν είναι γνωστός ο τόπος που εργάστηκε. Επέστρεψε το 1912, μετά από 10 χρόνια! Ξαναπήγε το 1914.
   Επόμενος μετανάστης των Δομιανών στην Αμερική ήταν ο Κωνσταντίνος Πάνος. Πήγε το 1903 στην Αμερική, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Έμεινε εκεί 8 χρόνια, μέχρι το 1911 που γύρισε, αλλά μετά έκανε και δεύτερο ταξίδι.
   Το 1904, έγινε ένα μεμονωμένο ταξίδι από τον τολμηρό Ιωάννη Οικονόμου. Από την Ελλάδα πήγε πρώτα στην Ιταλία. Στις 2 Ιουνίου 1904, από το λιμάνι της Νάπολης αναχώρησε με το πλοίο “Gallia” και στις 20 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 31 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι. Ήταν εργάτης και με 15 $ για τα πρώτα αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Οικονόμου.
  Το ίδιο έτος (1904) πήγαν επίσης στην Αμερική (α) ο Ιωάννης Κακαβάς (στο α’ ταξίδι του), ηλικίας 35 ετών και παντρεμένος, με προορισμό την Καλιφόρνια, όπου έμεινε 3 χρόνια και (β) ο Νικόλαος Κίτσιος (στο α’ ταξίδι του), ηλικίας 19 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Έμεινε 10 χρόνια, μέχρι το 1914, αλλά ξαναπήγε το 1916.


2. Λίγες αναχωρήσεις στα έτη 1905 και 1906

   Στη διάρκεια του 1905 έγιναν 2 ομαδικά ταξίδια, με 4 συνολικά μετανάστες. Παρόμοια εικόνα έχουμε και για το επόμενο έτος 1906, με άλλα 2 ομαδικά ταξίδια, στα οποία έφυγαν 4 άνθρωποι των Δομιανών. Πιο συγκεκριμένα :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1905 έγινε από δύο άτομα, τους : Δημ. Κακαβά και Ανδρ. Πάνο. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι τη Γαλλία. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1905 από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης έφυγαν με το πλοίο “La Gascogne” και στις 25 Σεπτεμβρίου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας αναφέρουν ότι :
-  Ο Δημήτριος Κακαβάς ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Με 12 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Κακαβάς.

Πλοίο La Gascogne   (Photo: Richard Faber Collection)


- Ο Ανδρέας Πάνος ήταν 20 ετών. Αναζητούσε δουλειά (με 30 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Κωνσταντίνο Πάνο.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1905 έγινε από διμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Χρ. Αγγελή και Π.ετ. Κοκοτίνη. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο πρώτα στη Γαλλία. Στις 21 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Χάβρης επιβιβάστηκαν στο πλοίο “La Gascogne” και στις 30 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει ότι :
·         Ο Χρήστος Αγγέλης ήταν 22 ετών. Ως τόπο διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι. Ήταν ράπτης (tailor) και προορισμός του (με 15 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Κίτσος.
·         Ο Πέτρος Κοκοτίνης (Koukoutinis) ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ως τόπο κατοικίας το Καρπενήσι. Ως αγρότης-κτηματίας, με 15 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λ. Παπαϊωάννου.

Πλοίο Napolitan Prince (Photo: World Ship Society)

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1906 έγινε από δύο άτομα, τους Δημ. Αγγελή και Αθ. Κοκοτίνη. Με πλοίο πήγαν από την Ελλάδα στην Ιταλία. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1906, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης ταξίδεψαν με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 11 Οκτωβρίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Δημήτριος Αγγελής ήταν 18 ετών. Δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο προηγούμενης διαμονής. Με 10 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδελφό του (Χρήστο).
·         Ο Αθανάσιος Κοκοτίνης ήταν 25 ετών. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι. Αναζητούσε δουλειά (με 26 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδελφός του Νικόλαος Κοκοντίνης.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1906 έγινε από τους Στυλ. Βάκα και Σπ. Χαλκιά. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 28 Νοεμβρίου αναχώρησαν με το πλοίο “Gerty” και στις 11 Δεκεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Στυλιανός Βάκας (Vacas) ήταν 22 ετών. Δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο γέννησης και διαμονής. Προορισμός του (με 20 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Νικόλαος Οικονόμου.
·         Ο Σπύρος Χαλκιάς ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Κι αυτός δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Ήταν ξυλουργός (carpenter). Με 20 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Γιαννέλο.
   Επιπλέον αυτών, το 1906 πήγε στην Αμερική και ο Αθανάσιος Γεώρ. Παπαγεωργίου. Προορισμός του αρχικά ήταν η Νέα Υόρκη. Έμεινε 4 χρόνια και το 1910 επέστρεψε. Ξαναπήγε το 1920.



3. Αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1907

   Στη διάρκεια του 1907 έγιναν 3  ταξίδια (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο), προς την Αμερική.  Συνολικά έφυγαν 8 άτομα. Πιο αναλυτικά έχουμε :
   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου. Με πλοίο έφυγε από την Ελλάδα και έφτασε πρώτα στην Τεργέστη. Στις 6 Μαΐου, από το λιμάνι της Τεργέστης έφυγε με το πλοίο “Sicilian Prince” και στις 20 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 37 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο γέννησης και διαμονής. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν έμπορος. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας συμπατριώτης του.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε πέντε άτομα και συγκροτήθηκε από τους : Χρ. Ζούμπο, Παν. Κακαβά, Γεώργ. Μπακόλα, Κων. Ράντζα και Ευάγ. Φούφλια. Από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Από το αρχείο γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Χρήστος Ζούμπος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στους Δομιανούς, αλλά δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο διαμονής. Με 20 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ανεψιός του Κωνστ. Τζώγρης.
·         Ο Παναγιώτης Κακαβάς ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δήλωσε ως τόπο διαμονής το Καρπενήσι. Προορισμός του (με 15 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Σεραφείμ Αντωνόπουλο[5].

Πλοίο Gerty

·         Ο Γεώργιος Μπακόλας ήταν 18 ετών. Δήλωσε ως τόπο διαμονής το Καρπενήσι. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Οικονόμου.
·         Ο Κωνσταντίνος Ράντζος ήταν 26 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι. Με 17 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Σεραφείμ Καντερέ.
·         Ο Ευάγγελος Φούφλιας ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Κι αυτός δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο διαμονής. Τελικός προορισμός του (με 16 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Οικονόμου.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από διμελή ομάδα, με τους : Ιωάν. Παπαγεωργίου και Ιωάν. Ράντο. Στις 6 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Sicilian Prince” και στις 27 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Ιωάννης Παπαγεωργίου ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Γεώργιος. Με 11 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Παπαγεωργίου.
·         Ο Ιωάννης Ράντος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Δομιανούς λεγόταν Ευαγγελία. Προορισμός του (με 11 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Τσίτσος.


4. Μεμονωμένη αναχώρηση στο 1908

   Στη διάρκεια του 1908 έγινε μόνο ένα ταξίδι από μεμονωμένο μετανάστη, προς την Αμερική. Αυτή έγινε από το Χρήστο Κόλλια. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο πρώτα στην Ιταλία. Στις 26 Ιουνίου, από το λιμάνι της Νάπολης αναχώρησε με το πλοίο “König Albert” και στις 8 Ιουλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σεραφείμ. Με 8 $ μόνο στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του … Χολέβας.



5. Κορύφωση της μετανάστευσης στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν έξι ταξίδια (4 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους), προς την Αμερική. Συνολικά στο 1909 εγκατέλειψαν τους Δομιανούς, 34 άτομα! Πιο αναλυτικά λοιπόν :
  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από 5μελή ομάδα, που συγκρότησαν οι : Ιωάν. Κολιός, Βασ. Παπαγεωργίου, Σπ. Παπαγεωργίου, Χρ. Παπαγεωργίου και Χρ. Τασιός. Την 1η Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington”  και στις17 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το υλικό του αρχείου ξέρουμε ότι :
·         Ο Ιωάννης Κολιός ήταν 18 ετών. Ως τόπο διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι, όπου ήταν η μητέρα του Κωνσταντινιά. Προορισμός του (με 15 $) για δουλειά ήταν η πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Κολιό.
·         Ο Χρήστος Παπαγεωργίου ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο διαμονής, όπου είχε τη γυναίκα του Κωνσταντινιά. Με 30 $ για τα αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ανεψιό του Σεραφείμ Αντωνόπουλο.
·         Ο Βασίλειος Παπαγεωργίου ήταν 11 μόλις ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι, στο οποίο ήταν η μητέρα του Κωνσταντινιά. Μαζί με τον πατέρα του Χρήστο πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής τους Σεραφείμ Αντωνόπουλος
·         Ο Σπύρος Παπαγεωργίου ήταν 30 ετών. Γεννήθηκε στους Δομιανούς, αλλά δήλωσε ως τόπο κατοικίας το Καρπενήσι, όπου ήταν ο πατέρας του Αναγνώστης. Με 15 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ανεψιός του Σεραφείμ Αντωνόπουλος.
·         Ο Χρήστος Τασιός ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ως τόπο γέννησης και διαμονής το Καρπενήσι. Η γυναίκα του λεγόταν Ευαγγελία. Με 12 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Οικονόμου.
  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909 ήταν η μεγαλύτερη αριθμητικά στην ιστορία της μετανάστευσης από τους Δομιανούς. Έφτασε τα 16 άτομα ! Τη μεγάλη αυτή ομάδα αποτέλεσαν οι : Ευθ. Ζούμπος, Παν. Ζούμπος, Ιωάν. Καραθάνος, Παν. Καραθάνος, Χαρ. Καραθάνος, Σερ. Κολιός, Στυλ. Κολιός, Κων. Μπανιάς, Νικ. Μπανιάς, Αθαν. Οικονόμου, Σταυρ. Οικονόμου, Κων. Πούρλος, Αθαν. Φούφλιας, Ανδρ. Φούφλιας Στυλ. Φούφλιας και Χρ. Φούφλιας. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά, δηλ. από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο πρώτα στη Γαλλία. Στις 22 Μαρτίου 1909 από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης αναχώρησαν με το πλοίο “La Bretagne” και στις 31 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ότι :
·         Ο Ευθύμιος Ζούμπος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Ο τελικός προορισμός του (με 10 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κωνστ. Βασιλείου[6].

Πλοίο La Bretagne” (Photo: Frank Richardo Collection )

·         Ο Παναγιώτης Ζούμπος ήταν 32 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με 60 $ για τα πρώτα αναγκαία έξοδα πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης Κωνστ. Βασιλείου.
·         Ο Ιωάννης Καραθάνος ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Σεραφείμ Αντωνόπουλος.
·         Ο Παναγιώτης Καραθάνος ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευαγγελία. Προορισμός του (με 15 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Σεραφείμ Αντωνόπουλος.
·         Ο Χαράλαμπος Καραθάνος ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Με 10 $ για τα αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Σεραφείμ Αντωνόπουλος.
·         Ο Σεραφείμ Κολιός ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Στους Δομιανούς είχε τη γυναίκα του Φωτεινή. Αναζητούσε δουλειά (με 35 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Μπαλάφα.
·         Ο Στυλιανός Κολιός ήταν 17 ετών (γιος του Σεραφείμ). Η μητέρα του λεγόταν Φωτεινή. Μαζί με τον πατέρα του Σεραφείμ πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Γεώργιος Μπαλάφας[7].
·         Ο Κωνσταντίνος Μπανιάς ήταν 25 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Προορισμός του (με 15 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Σπύρος Χαλκιάς.
·         Ο Νικόλαος Μπανιάς ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στους Δομιανούς είχε τη γυναίκα του Παρασκευή. Με 13 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Σπύρος Χαλκιάς.
·         Ο Αθανάσιος Οικονόμου ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά, με 14 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Οικονόμου.
·         Ο Σταύρος Οικονόμου ήταν 18 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Δημήτριος. Με 9 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο Οικονόμου.
·         Ο Κωνσταντίνος Πούρλος ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Κωνσταντίνος Βασιλείου.
·         Ο Αθανάσιος Φούφλιας ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Μαρία. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Γεώργιος Στόκος.
·         Ο Ανδρέας Φούφλιας ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Δομιανούς λεγόταν Μαρία. Με 18 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κωνστ. Τσούνης.
·         Ο Χρήστος Φούφλιας ήταν 17 ετών. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Μαρία. Τελικός προορισμός του (μαζί με τον πατέρα του Ανδρέα) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κωνστ. Τσούνης.
·         Ο Στυλιανός Φούφλιας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Περσεφόνη. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ στην τσέπη, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Νικόλαος Οικονόμου.

Ατμόπλοιο Argentina

  Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από επτά άτομα και τη συγκρότησαν οι : Γεώργ. Αγγελής, Αθαν. Γαλάνης, Ιωάν. Ντζούρας, Ιωάν. Κολιός, Βασ. Μήτσιου, Αθαν. Χαλ(κ)ιάς και Βασ. Χαλκιάς. Στις 21 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Argentina” και στις 13 Μαΐου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Ξέρουμε ακόμη γι’ αυτούς ότι :
·         Ο Γεώργιος Αγγελής ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Αντωνόπουλο.
·         Ο Αθανάσιος Γαλάνης ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Κωνσταντίνος. Αναζητούσε για δουλειά (με 12 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σταύρος Γεώρας.
·         Ο Ιωάννης Ντζούρας (Giouras) ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 11 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Οικονόμου.
·         Ο Ιωάννης Κολιός ήταν 19 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Δ. Ε. Κολιός. Προορισμός του (με 12 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Οικονόμου.
·         Ο Βασίλειος Μήτσ(ι)ου (Mitsou) ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 15 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σπόκεϊν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδελφό του Κωνστ. Μητσό.
·         Ο Αθανάσιος Χαλ(κ)ιάς (Halias) ήταν 17 ετών. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά (με 12 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Οικονόμου.
·         Ο Βασίλειος Χαλκιάς ήταν 30 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 12 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Οικονόμου.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Νικόλαο Κακαβά. Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 14 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 22 ετών. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι. Ο πατέρας του στους Δομιανούς λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του (με 20 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Νικόλαος Οικονόμου.
  Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από τριμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Νικ. Γαλάνη, Κώσ. Ζούμπο και Ιωάν. Κακαβά. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης αναχώρησαν με το πλοίο “Duca di Genova” και στις 6 Δεκεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Το υλικό του αρχείου μας πληροφορεί επίσης ότι :
·         Ο Νικόλαος Γαλάνης ήταν 20 ετών. Γεννήθηκε στους Δομιανούς, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε αόριστα Ευρυτανία. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 20 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Γεώργιο Χειλά.
·         Ο Κώστας Ζούμπος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Αναζητούσε  δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας φίλος[8] του.
·         Ο Ιωάννης Κακαβάς ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ανεψιό του Νικόλαο Κακαβά. Για τον Ιωάννη Κακαβά, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Είχε ξαναπάει την περίοδο 1904-1907 και εργάστηκε στην Καλιφόρνια.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Βασίλειο Πούρλο. Στις 6 Δεκεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 21 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη,  όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Οικονόμου.

6. Σημαντική ελάττωση της μετανάστευσης στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν τρία ταξίδια (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο), προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 6 άτομα των Δομιανών. Πιο συγκεκριμένα :
  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τριμελή ομάδα, που συγκρότησαν οι : Γεώργ. Κίτσος, Θωμ. Πάνος και Θεόδ. Ράντζος. Στις 14 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 28 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :
·         Ο Γεώργιος Κίτσος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Χάιδω. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδελφό του Ν. Κίτσο.
·         Ο Θωμάς Πάνος ήταν 27 ετών. Στους Δομιανούς είχε τη μητέρα του Ελένη. Αναζητούσε δουλειά (με 25 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σ. Οικονόμου.
·         Ο Θεόδωρος Ράντζος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Α. Παρακεντρής.
  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα, τους : Γεώρ. Κοκοτίνη και Γεώρ. Ράντζο. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Ιταλία. Στις 9 Ιουνίου, από το λιμάνι της Νάπολης έφυγαν με το πλοίο “Italia” και στις 24 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Γεώργιος Κοκοτίνης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο γέννησης δήλωσε αόριστα Ευρυτανία και ως τόπο διαμονής τον Πειραιά. Η γυναίκα του λεγόταν Ουρανία[9]. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Επαμεινώνδας Μπαλάφας.
·         Ο Γεώργιος Ράντζος ήταν 22 ετών. Δήλωσε ως τόπο γέννησης αόριστα Ευρυτανία και ως τόπο προηγούμενης διαμονής τον Πειραιά, όπου ήταν ο πατέρας του Ηλίας[10]. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στην πόλη Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Βαρουζώης.
   Η (μοναδική) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Νικόλαο Μητσιό. Από το λιμάνι της Πάτρας στις 13 Ιουνίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Argentina” και στις 29 Ιουνίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Έψαχνε για δουλειά (με 24 $ στην τσέπη) στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Β. Μητσιό.


7. Λίγοι μετανάστες και στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν τρία ταξίδια (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο), προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 5 άνθρωποι των Δομιανών. Αναλυτικά λοιπόν :
  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους : Ιωάν. Οικονόμου και Χρ. Πούρλο. Στις 27 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει ότι :
·         Ο Ιωάννης Οικονόμου ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Γεννήθηκε στους Δομιανούς, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι, όπου ήταν η γυναίκα του Βασιλική. Προορισμός του (με 27 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Παπαγεωργίου.
·         Ο Χρήστος Πούρλος ήταν 22 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Νικόλαος. Με 26 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο θείο του Γ. Κατσίφα[11].
  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους Δημ. Μπάκα και Νικ. Μπάκα. Στις 8 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Argentina” και στις 25 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Δημήτριος Μπάκας ήταν 34 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Ήταν εργάτης σε φάρμα. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι, όπου ήταν η γυναίκα του Ελένη. Με 25 μαζί του αναζητούσε δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Κοκοτίνης.
·         Ο Νικόλαος Μπάκας ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στους Δομιανούς λεγόταν Μαρία. Με 56 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Λέξινγκτον (Lexington) του Κεντάκυ, κοντά στον κουνιάδο του Ν. Κολιό.
   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Κώστα Παπαγεωργίου. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο στη Γαλλία. Στις 18 Μαρτίου, από το γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας ταξίδεψε με το πλοίο “Germania” και στις 3 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 20 ετών. Δήλωσε αγρότης-καλλιεργητής (cultivator). Τελικός προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Παπαγεωργίου.

Πλοίο Germania”  [Photo: Peabody Essex Museum]


8. Αύξηση της μεταναστευτικής φυγής στο 1912

   Στη διάρκεια του έτους 1912 έγιναν τέσσερα ταξίδια (3 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο), προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 14 άτομα. Με χρονολογική σειρά έχουμε :
  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τριμελή ομάδα, που συγκρότησαν οι : Δημ. Κακαβάς, Κων. Πάνος και Σπ. Παπαγεωργίου. Στις 18 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Laura” και στις 3 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Τα στοιχεία μας αναφέρουν ότι :
·         Ο Δημήτριος Κακαβάς ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Ανδρέα Πάνο. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Δημ. Κακαβά στην Αμερική, επειδή πρωτοήρθε την περίοδο 1905-1909 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Κωνσταντίνος Πάνος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Δομιανούς λεγόταν Χρυσούλα. Ως εργάτης σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Πάνος.
·         Ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον συγγενή του Γεώργιο Κίτσιο. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου την περίοδο 1905-1911 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)

  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε τέσσερα άτομα και απαρτίστηκε από τους : Κων. Νάσιο, Αριστ. Ράντζο, Κων. Ράντζο και Νικ. Ράντζο. Στις 29 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις15 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Νάσιος (Nassos) ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 25 $0 για δουλειά ήταν η πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Πάνου.
·         Ο Αριστείδης Ράντζος ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 55 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Οικονόμου.
·         Ο Κωνσταντίνος Ράντζος ήταν 19 ετών. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Θεοδοσία. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για εργασία στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, για να συναντήσει τον πατέρα του Θεοδόσιο Ράντζο.
·         Ο Νικόλαος Ράντζος ήταν 19 ετών. Δικός[12] του άνθρωπος στο χωριό ήταν η Πηνελόπη. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στην πόλη Ντε Μόιν (Des Moines) της Αϊόβα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Φώτης Γαλλής.
  Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 περιλάμβανε έξη άτομα, τους : Νικ. Μπούρα, Νικ. Ρόλιο, Παν. Κακαβά, Κων. Πάνο, Κων. Παπαγεωργίου και Νικ. Παπαγεωργίου. Στις 6 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν οι 2 πρώτοι μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”. Οι άλλοι τέσσερες επιβιβάστηκαν στην Τεργέστη, όπου είχαν έρθει πριν με άλλο πλοίο. Στις 20 Μαΐου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Νικόλαος Μπούρας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χαράλαμπος. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Πάνος.
·         Ο Νικόλαος Κολιός (Rolios) ήταν 16 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ο πατέρας του στους Δομιανούς λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Ρίτσμοντ (Richmond) της Ινδιάνα, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Κολιός.

Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

·         Ο Παναγιώτης Κακαβάς ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ολυμπία. Με 60 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αριστείδης Γκαβόπουλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Παναγιώτης Κακαβάς την περίοδο 1906-1910 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Πάνος ήταν 27 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε υπηρέτης (servant). Η μητέρα του στους Δομιανούς λεγόταν Ελένη. Με 40 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Τσάμης. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Κωνστ. Πάνου στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1903-1911 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε έμπορος (merchant). Ως τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι, όπου ήταν η γυναίκα του Ελένη. Ο προορισμός του (με 40 $) ήταν η πόλη Μπλούφιλντ[13] (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο γνωστός του Ιωάννης Κλίτσης[14]. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου την περίοδο 1900-1910 και εργάστηκε πάλι στην πόλη Μπλούφιλντ.
·         Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν ράπτης (tailor). Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 30 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, με γνωστό του εκεί τον Ιωάννη Κλίτση. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Νικολάου Παπαγεωργίου στις ΗΠΑ, εφόσον για πρώτη φορά είχε έρθει την περίοδο 1907-1910 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η (μοναδική) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Κωνσταντίνο Μήτσ(ι)ου. Στις 20 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Columbia (1908)” και στις 9 Ιουνίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 30 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν υπηρέτης. Με 30 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Βασίλειο Μητσιό. Είχε κάνει κι άλλο ταξίδι στην Αμερική ο Κωνσταντίνος Μητσιός, την περίοδο 1904-1909 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.



9. Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1914

   Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων και την αποστράτευση των ανδρών, αρκετοί μετανάστες που ήρθαν και υπηρέτησαν στο στρατό, έφυγαν πάλι. Επιπλέον έφυγαν και άλλοι για πρώτη φορά. Έτσι στη διάρκεια του έτους 1914 έγιναν έξη ταξίδια (2 ομαδικά και 4 από μεμονωμένους), προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 20 άτομα των Δομιανών. Αναλυτικά λοιπόν έχουμε :
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Στυλιανό Νάσιο. Στις 25 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Caronia” και στις 10 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 28 ετών. Στους Δομιανούς είχε τον αδερφό του Δημήτριο. Με 150 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Οικονόμου. Το προηγούμενο ταξίδι στην Αμερική ο Στυλιανός Νάσιος το έκανε την περίοδο 1905-1913 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε τέσσερα άτομα και συγκροτήθηκε από τους : Σπ. Καλιαντέρη, Αριστ. Ράντζο, Χρ. Τασιό και Σπ. Τριάντη. Στις 17 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν επίσης ότι :
·         Ο Σπύρος Καλιαντέρης ήταν 26 ετών. Ως τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι, όπου ήταν ο πατέρας του Απόστολος. Ο προορισμός του (με 20 $) για δουλειά ήταν η πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Παπαγεωργίου. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Σπύρος Καλιαντέρης την περίοδο 1904-1912 και εργάστηκε πάλι στην ίδια πόλη.

Πλοίο Laconia (1912) [Photo: Hisashi Noma Collection]

·         Ο Αριστείδης Ράντζος ήταν 25 ετών. Δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο γέννησης και διαμονής. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Παπαγεωργίου. Το προηγούμενο ταξίδι του Αριστείδη Ράντζου στις ΗΠΑ έγινε την περίοδο 1911-1912 και εργάστηκε στην πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ.
·         Ο Χρήστος Τασιός ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο γέννησης και τελευταίας διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι, όπου ήταν η σύζυγός του Ευαγγελία. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδελφό του Ιωάννη Τασιό. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Χρήστος Τασιός την περίοδο 1909-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Σπύρος Τριάντης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε το Καρπενήσι ως τόπο γέννησης και διαμονής. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Με 40 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στο φίλο του Δημήτριο Παπαγεωργίου.


Η πρώτη σελίδα του φύλλου καταγραφής στοιχείων μετανάστη (Ship Manifest) για το Σπύρο Τριάντη
(με το πλοίο Laconia 1912). Στην προτελευταία γραμμή No 29, είναι το όνομα Triantis.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Χρήστο Πούρλο. Στις 30 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 12 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 26 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του (με 22 $) για δουλειά ήταν η πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Χ. Ευγενίου. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Χρήστου Πούρλου στην Αμερική, εφόσον πρωτοπήγε την περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Δημήτριο Παπαγεωργίου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 27 Μαρτίου ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 17 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Δομιανούς λεγόταν Ελένη. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ, κοντά στον κουνιάδο του Ιωάννη Κολιό. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Παπαγεωργίου την περίοδο 1905-1910 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 ήταν αριθμητικά μεγάλη με 12 άτομα! Την ομάδα αυτή συγκρότησαν οι : Παν. Ζούμπος, Χρ. Ζούμπος, Ηλ. Κοκοτίνης, Παν. Κοκοτίνης, Κων. Μπανιάς, Γεώρ. Μπούρας, Γεώρ. Πάνος, Ευάγ. Φούφλιας, Νικ. Φούφλιας, Στυλ. Φούφλιας, Χρ. Φούφλιας και Βασ. Χαλκιάς. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Μαΐου επιβιβάστηκαν στο πλοίο  “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το υλικό του αρχείου πληροφορούμαστε γι’ αυτούς ότι :
·         Ο Παναγιώτης Ζούμπος ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλεία. Με 58 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Έλκ Ρίβερ του Αϊντάχο, όπου ήταν ο συγγενής του Κ. (ή Χ.) Τζούρας. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Παναγιώτη Ζούμπου στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-1910 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Χρήστος Ζούμπος ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευαγγελία. Με 60 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη θέση Έλκ Ρίβερ (Elk River) του Αϊντάχο, κοντά στον ανεψιό του Κ. (ή Χ.) Τζούρα. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Χρήστος Ζούμπος την περίοδο 1907-1911 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Ηλίας Κοκοτίνης (Kocondinis) ήταν 33 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Προορισμός του (με 60 $) για εργασία ήταν η πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Κολιός. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ ο Ηλίας Κοκοτίνης την περίοδο 1908-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Παναγιώτης Κοκοτίνης ήταν 42 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Μαρία. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη θέση Έλκ Ρίβερ του Αϊντάχο, όπου ήταν ο φίλος Ι. Τζούρας. Στο προηγούμενο ταξίδι του, ο Παναγιώτης Κοκοτίνης είχε έρθει την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.

Ατμόπλοιο “Kaiser Franz Josef I”  (Photo: Richard Faber Collection)

·         Ο Κωνσταντίνος Μπανιάς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Στους Δομιανούς ήταν η γυναίκα του Ελένη. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο St. Maries του Αϊντάχο, όπου ήταν ο κουνιάδος του Α. Μπούρας. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Κωνστ. Μπανιά, εφόσον ξαναήρθε την περίοδο 1909-1911 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Γεώργιος Μπούρας ήταν 31 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Χρήστος. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο St. Maries του Αϊντάχο, κοντά στον ξάδερφό του Α. Μπούρα.
·         Ο Γεώργιος Πάνος[15] (Panos) ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στο χωριό λεγόταν Αλεξάνδρα. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Κ. Πάνο.
·         Ο Ευάγγελος Φούφλιας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αλεξάνδρα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στον τόπο Έλκ Ρίβερ[16] του Αϊντάχο, κοντά στον ανεψιό του Χρ. Φούφλια. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Ευάγγελος Φούφλιας την περίοδο 1907-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Νικόλαος Φούφλιας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Στους Δομιανούς είχε τη σύζυγό του Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στο Έλκ Ρίβερ (Elk River) του Αϊντάχο, κοντά στον ανεψιό του Χρ. Φούφλια.
·         Ο Στυλιανός Φούφλιας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Περσεφόνη. Με 22 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Έλκ Ρίβερ του Αϊντάχο, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Κακαβάς. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Στυλιανού Φούφλια στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1909-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Χρήστος Φούφλιας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Ε. Φούφλια. Προορισμός του (με 50 $) για δουλειά ήταν το Έλκ Ρίβερ του Αϊντάχο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Κακαβάς.
·         Ο Βασίλειος Χαλκιάς[17] (Harekias) ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Με 25 $ για τα αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά  στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε τον ξάδερφό του Γεώρ. Καφκιά. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Βασίλειος Χαρεκιάς, την περίοδο 1902-1912. Δεν είναι γνωστός ο τόπος που εργάστηκε.
   Η τρίτη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Πέτρο Κοκοτίνη. Στις 22 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Belvedere” και στις 9 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 46 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Βασιλική. Με 80 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Φέμος. Για τον Πέτρο Κοκοτίνη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοπήγε την περίοδο 1904-1911 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.



10. Ελάχιστοι μετανάστες στο 1915 και 1916

   Στη διάρκεια του έτους 1915 έγινε μόνον ένα ομαδικό ταξίδι (με 4 άτομα) προς την Αμερική. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε από τους : Ιωάν. Αγγέλη, Ιωάν. Κακαβά, Νικ. Κακαβά και Νικ. Μπακόλα. Στις 28 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 12 Ιουλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε επιπλέον ότι :
·         Ο Ιωάννης Αγγέλης ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του στους Δομιανούς λεγόταν Νικόλαος. Με 20 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Τζέιμς Αγγέλη.
·         Ο Ιωάννης Κακαβάς ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Ο τελικός προορισμός του (με 35 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γκας Πάντος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Κακαβάς την περίοδο 1910-1913 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Νικόλαος Κακαβάς ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ευανθία. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Πάππας. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Νικολάου Κακαβά στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Νικόλαος Μπακόλας[18] (Papacolas) ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Παπαγεωργίου. Για το Νικόλαο Μπακόλα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική, εφόσον ξαναπήγε την περίοδο 1907-1910 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
   Στη διάρκεια του έτους 1916 έγινε μόνο μια ομαδική αναχώρηση από τους Νικόλαο και Μαρία Κίτσιου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 21 Σεπτεμβρίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Patris” και στις 10 Οκτωβρίου έφτασαν στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ακόμη ότι :
·         Ο Νικόλαος Κίτσιος ήταν τότε 31 ετών και παντρεμένος. Είχε γεννηθεί στους Δομιανούς, αλλά ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Αθήνα (!), όπου ήτα ο αδερφός του Γεώργιος. Προορισμός του (με 75 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Πάνος. Για το Νικόλαο Κίτσιο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1904-1914 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Η Μαρία Κίτσιου ήταν 23 ετών, παντρεμένη, οικοκυρά, και μαζί με το σύζυγό της Νικόλαο πήγαινε στη Νέα Υόρκη. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι είχε ξαναπάει[19] στην Αμερική, την ίδια περίοδο, που πήγε κι εκείνος, πάλι στη Νέα Υόρκη.



11. Αναζωπύρωση  του μεταναστευτικού ρεύματος στα έτη 1920 και 1921

   Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα διατηρεί την πολεμική εμπλοκή της, με την εκστρατεία στην Ουκρανία και αμέσως μετά με τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στρατευμένοι άνδρες που απολύθηκαν μπορούσαν να ξενιτευτούν. Έτσι την περίοδο 1920-22 έχουμε μετανάστες με ηλικίες 30 ετών και άνω.
   Στη διάρκεια του έτους 1920 έγιναν δύο ομαδικά ταξίδια προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 12 άτομα των Δομιανών. Στο επόμενο έτος 1921 έγιναν τρία ταξίδια (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο). Συνολικά (στο 1921) έφυγαν 13 μετανάστες. Αναλυτικά :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε επτά άτομα και τη συγκρότησαν οι : Ανδ. Κίτσος, Παρ. Κολ..ου, Ιωάν. Κολιός, Ανδ. Κουτρής, Νικ. Μπανιάς, Γεώρ. Νάσιος και Χρ. Νάσιος. Την 1η Απριλίου 1920 από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας αναφέρουν ότι :
·         Ο Ανδρέας Κίτσος ήταν 47 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Με 40 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Νικόλαος Κίτσιος.
·         Η Παρασκευή Κολ..ου ήταν 59 ετών και χήρα. Ελλείπουν άλλα στοιχεία (από πρόβλημα του αρχείου)
·         Ο Ιωάννης Κολιός ήταν 48 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παναγιού. Προορισμός του (με 40 $) για δουλειά ήταν η πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ, όπου ήταν ο αδερφός του Παναγιώτης Κολιός.
·         Ο Ανδρέας Κουτρής ήταν 61 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Με 50 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ανεψιός του Κωνστ. Πάνος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ανδρέας Κουτρής, την περίοδο 1906-1913 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον.

Πλοίο Megali Hellas (Photo: Richard Faber Collection)

·         Ο Νικόλαος Μπανιάς ήταν 50 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Με 40 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη[20], όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Πάνος. Ο Νικόλαος Μπανιάς είχε ξανάρθει στις ΗΠΑ την περίοδο 1909-1911 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Γεώργιος Νάσιος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Δομιανούς λεγόταν Σπυριδούλα. Έψαχνε για δουλειά (με 30 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Πάνο. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Γεωργίου Νάσιου στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1909-1913 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Χρήστος Νάσιος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Παρασκευή. Τελικός προορισμός του (με 33 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Κίτσος. Ο Χρήστος Νάσιος είχε ξανάρθει στις ΗΠΑ την περίοδο 1905-1914 και εργάστηκε στην πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από πενταμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Νικ. Μήτσιου, Αθαν. Παπαγεωργίου, Ευθ. Παπαγεωργίου, Σπ. Παπαγεωργίου και Κων. Χαλκιά. Στις 25 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 14 Ιουλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Νικόλαος Μήτσιου ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 47 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Νικόλαος Κίτσιος. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Νικόλαος Μητσιός την περίοδο 1910-1912 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στο χωριό λεγόταν Βασιλική. Με 34 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Κίτσιος. Το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ έκανε ο Αθανάσιος Παπαγεωργίου την περίοδο 1906-1910 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Ευθύμιος Παπαγεωργίου ήταν 50 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Έψαχνε για δουλειά (με 40 $ στην τσέπη) στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Πάνος.
·         Ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου ήταν 49 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στους Δομιανούς λεγόταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 49 $) ήταν η γειτονιά Φλάσινγκ[21] (Flushing) στο Κουίνς της Νέας  Υόρκης, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Τσίτσερας. Ο Σπυρίδων Παπαγεωργίου πρωτοήρθε στην Αμερική την περίοδο 1912-1917 και εργάστηκε πάλι σε τόπο του Νιου Τζέρσεϋ.


Ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)

·         Ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του λεγόταν Αγόρω. Με 34 $ για τα πρώτα αναγκαία έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Γκας (δηλ. Κωνσταντίνο) Πάνο. Στο προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς ήρθε την περίοδο 1907-1911 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας του Κεντάκυ.
   Η πρώτη ομαδική άφιξη στο 1921 αριθμούσε επτά άτομα και περιλάμβανε τους : Γεώρ. Καλιαντέρη, Σταυρ. Οικονόμου, Κων. Παπαγεωργίου, Γεώρ. Ράντζο, Στυλ. Φούφλια, Αθαν. Χαλιάσο και Κων. Χαλιάσο. Στις 16 Δεκεμβρίου 1920, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander” και στις 5 Ιανουαρίου 1921 αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας αναφέρουν ότι :
·         Ο Γεώργιος Καλιαντέρης ήταν 48 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Με 47 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γκας Πάνος. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Γεώργιος Καλιαντέρης την περίοδο 1909-1912 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Σταύρος Οικονόμου ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Στους Δομιανούς ήταν η σύζυγός του Μαρία. Έψαχνε για δουλειά (με 30 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο Νικ. Μπάνος. Στο προηγούμενο ταξίδι του στην Αμερική ο Σταύρος Οικονόμου είχε έρθει την περίοδο 1909-1913 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κωνσταντίνα. Προορισμός του (με 70 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Πάνος. Είχε ξανάρθει στην Αμερική ο Κων/νος Παπαγεωργίου την περίοδο 1911-1913. Δεν είναι γνωστός ο τόπος που εργάστηκε.
·         Ο Γεώργιος Ράντζος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο διαμονής δήλωσε αόριστα Ευρυτανία. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 30 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Γκας Πάνος. Στο προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Γεώργιος Ράντζος ήρθε την περίοδο 1909-1913 και εργάστηκε στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ.

Ατμόπλοιο King Alexander

·         Ο Στυλιανός Φούφλιας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Δομιανούς λεγόταν Περσεφόνη. Με 22 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Έλκ Ρίβερ του Αϊντάχο, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Κακαβάς. Ο Στυλιανός Φούφλιας είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1909-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Ο Αθανάσιος Χαλιάσος ήταν 27 ετών. Στο χωριό ήταν η μητέρα του Μαρία. Με 27 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κωνστ. Πάνο. Στο πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ ο Αθανάσιος Χαλιάσος πήγε την περίοδο 1909-1916. Δεν είναι γνωστός ο τόπος που εργάστηκε.
·         Ο Κωνσταντίνος Χαλιάσος ήταν 26 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Προορισμός του (με 30 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Πάνος.
   Η μεμονωμένη άφιξη στο 1921 έγινε από το Γεώργιο Τσιάκα. Στις 15 Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το πλοίο “King Alexander” και στις 2 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Βασιλική. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Γκας Πάνος. Ο Γεώργιος Τσιάκας είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1908-1912. Δεν είναι γνωστός ο τόπος που εργάστηκε.
   Η δεύτερη ομαδική άφιξη στο 1921 αριθμούσε πέντε άτομα και τη συγκρότησαν οι : Αθαν. Οικονόμου, Ιωάν. Παπαγεωργίου, Παναγ. Παπαγεωργίου, Κων. Ράντζος και Δημ. Τασιός. Από την Ελλάδα πήγαν πρώτα στη Γαλλία. Στις 30 Απριλίου, από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης επιβιβάστηκαν στο πλοίο “France”  και στις 7 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Περισσότερα στοιχεία για τους μετανάστες αυτούς ακολουθούν :
·         Ο Αθανάσιος Οικονόμου ήταν 33 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 50 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ν. Οικονόμου. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Αθανασίου Οικονόμου στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξαναπάει την περίοδο 1913-1916 και εργάστηκε σε τόπο της πολιτείας Ουάσινγκτον.
·         Ο Ιωάννης Παπαγεωργίου ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Στους Δομιανούς είχε τη μητέρα του. Με 50 $ μαζί του (και για τη σύζυγό του) έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του (parent) Α. Τατόνης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Παπαγεωργίου την περίοδο 1917-1919 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

Πλοίο France” (Photo: French Line)

·         Η Παναγιώτα Παπαγεωργίου ήταν 26 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Επάγγελμα οικιακά. Ήταν η σύζυγος του προαναφερομένου Ιωάννη. Στη Νέα Υόρκη ήταν ο γονέας (parent) Α. Τατόνης.
·         Ο Κωνσταντίνος Ράντζος ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 39 $) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Πάνος. Ο Κων/νος Ράντζος είχε ξαναπάει στις ΗΠΑ την περίοδο 1908-1910 και εργάστηκε στο Λέξινγκτον του Κεντάκυ.
·         Ο Δημήτριος Τασιός[22] ήταν 47 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χρυσάνθη. Με 75 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στην πόλη Άσβιλ (Asheville) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο φίλος του Στ. Χόντος. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Δημ. Τασσιού στην Αμερική. Πρωτοπήγε την περίοδο 1906-1912 και εργάστηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.



12. Μεταναστευτικός επίλογος στο 1927

   Καταγράφηκε μία αναχώρηση, από το Γεώργιο Ράντζο. Στις 5 Νοεμβρίου από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Byron” και στις 22 Νοεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στους Δομιανούς λεγόταν Ελένη. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γκας Πάνος. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ ο Γεώργιος Ράντζος την περίοδο 1910-1927 και εργάστηκε στη θέση Έλκ Ρίβερ του Αϊντάχο.


---


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ


1.    Αρχειακό υλικό
i.    Ηλεκτρονικό Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.
ii.   Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912), Διάταγμα 9-9-1927, ΦΕΚ 206/1927.
iii.  Γενικές απογραφές πληθυσμού (1889, 1896, 1920).

2.    Εφημερίδες – Περιοδικά
i    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Μετανάστες της Λαμίας στην Αμερική (αρχές 20ού αι.)» περ. «ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» 2012, 2013, Λαμία.
ii.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Αμπλιανίτες μετανάστες στην Αμερική», εφ. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ, φ. 143, σελ. 1& 6, Σεπτ.-Οκτ. 2008  και φ. 144, σελ. 1 & 6, Νοε.-Δεκ. 2008, Συλλόγου Αμπλιανιτών ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Αθήνα 
iii.   Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκ amfictyon.blogspot.gt
iv.   περιοδ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

3.    Βιβλία, Άρθρα, Ιστοσελίδες
i.    «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.
ii.    Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html
iii.   Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις», 2-5-2004, από το Διαδίκτυο.
iv.   Ιστοσελίδα http://www.ethnos.gr
v.    Ιστοσελίδα web3.eetaa.gr
vi.   Βικιπαίδεια


Οι Δομιανοί (πανοραμική φωτογραφία, από το Διαδίκτυο)

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ





[1] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).
[2] Στο σύνολο των 146 μεταναστών των Δομιανών βρέθηκαν 24 αναλφάβητοι (δηλ. ποσοστό 16 %).
[3] Δεν έκανε 2 ταξίδια για τους λόγους που αναφέρονται στην υποσημείωση 19, της σελ. 32, του παρόντος.
[4] Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.
[5] Από το Καρπενήσι. Πήγε το 1905 στην Αμερική, σε ηλικία 27 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη.
[6] Από το Καρπενήσι. Πήγε το 1907 στην Αμερική, σε ηλικία 20 ετών. Προορισμός του η Νέα Υόρκη.
[7] Από το Καρπενήσι. Πήγε σε ηλικία 44 ετών και αναλφάβητος στην Αμερική, το 1907. Προορισμός του η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γιος του Δημήτριος.
[8] Δυστυχώς το όνομα στο χειρόγραφο είναι δυσανάγνωστο.
[9] Δήλωσε ότι η γυναίκα του Ουρανία διέμενε στο χωριό Πειραιά (wife Urania village Pireo)!
[10] Συγκεκριμένα δήλωσε : “father Elias village Pireo” (δηλ. πατέρας Ηλίας στο χωριό Πειραιά).
[11] Από τη Χόχλια Ευρυτανίας. Πήγε το 1907 στην Αμερική σε ηλικία 36 ετών. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Προορισμός του ήταν η πόλη Σποκέιν της πολιτείας Ουάσινγκτον. Γύρισε το 1911 στην Ελλάδα, αλλά μετά έκανε και δεύτερο ταξίδι.
[12] Έχει καταγραφή : “Pinelo his wife, Domiani Greece”. Για την ηλικία των 19 ετών δεν είμαι σίγουρος, αν είναι σωστό ή λάθος. Πιθανά η Πηνελόπη να μην είναι σύζυγος, αλλά μητέρα.
[13] Αρχικός προορισμός ήταν  N.Y. New York, αλλά άλλαξε.
[14] Από τη Βίνιανη Ευρυτανίας. Πήγε στην Αμερική το 1908, σε ηλικία 33 ετών και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1914, αλλά ξαναπήγε το 1915.
[15] Στο Passenger Record (Εγγραφή Μετανάστη), του αρχείου Ellis Island έχει γραφτεί λανθασμένα ως Ianos.
[16] Πολύ μικρός αγροτικός οικισμός, που τώρα έχει 125 κατοίκους (2010), Είχε το πριονιστήριο Potlatch, τη δεκαετία του ’30.
[17] Το επώνυμο να είναι γραμμένο λάθος. Πιο κοντά (πιθανότατο) βρίσκεται το επώνυμο Χαλκιάς.
[18] Γράφτηκε Papacolas αλλά είναι λάθος. Το σωστό είναι Μπακόλας.
[19] Το 1916 η Μαρία Κίτσιου ήταν 23 ετών. Αν είχε έρθει το 1904 στην Αμερική, τότε θα ήταν 11 ετών! Προφανώς αυτό δεν στέκει. Έτσι, θεωρώ ότι η Μαρία Κίτσιου δεν είχε ξανάρθει στην Αμερική, τουλάχιστον την ίδια περίοδο με το Νικόλαο Κίτσιο (δηλ. 1904-1914)..
[20] Αρχικά είχε δηλώσει το Νιούαρκ (New Ark) του Νιου Τζέρσεϋ, αλλά άλλαξε γνώμη.
[21] Είχε 72.000 κατοίκους (το 2010).
[22] Στο αρχείο Ellis Island βρέθηκαν 2 εγγραφές για τον μετανάστη Δημήτριο Τασιό. Η πρώτη με το πλοίο “King Alexander”, με αναχώρηση στις 15 Απριλίου από το λιμάνι του Πειραιά και άφιξη στις 2 Μαΐου. Η δεύτερη με το πλοίο “France”, με αναχώρηση στις 30 Απριλίου από το λιμάνι της Χάβρης και άφιξη στις 7 Μαΐου. Υπάρχει όμως διαγραφή στο αρχείο του πλοίου (Ship Manifest) της πρώτης περίπτωσης. Επομένως ο μετανάστης ταξίδεψε με το πλοίο “France”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου