"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

10/8/21

Καταγωγή, απασχόληση και επαγγέλματα των κατοίκων της ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Λαμίας (κατά την περίοδο 1929-1965)

Μελέτη

 

Προλεγόμενα

   Η αναζήτηση των κοινωνικών χαρακτηριστικών της Λαμίας τόσο στα χρόνια του Μεσοπολέμου, όσο και στα αμέσως μεταπολεμικά, αφού καλύφθηκαν (με προηγούμενες εργασίες) οι ενοριακές ζώνες των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας Δέσποινας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (ή Ευαγγελίστριας, όπως είναι πιο γνωστή) οδηγεί υποχρεωτικά στη ζώνη του Ι. Ν. του Αγίου Δημητρίου. Είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που λείπει. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει είναι ότι:

(α) γεωγραφικά αποτελεί το νότιο τμήμα της πόλης Λαμίας, μέχρι το ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής.

(β) καλύπτει με το αρχειακό υλικό των βιβλίων του Ι. Ναού της, τη σχετικά νεότερη περίοδο 1929-1965.

    Όπως και στην προηγούμενη εργασία[1], θα παρουσιαστεί μόνο ένα τμήμα της εργασίας για τη ζώνη της ενορίας αυτής. Θα μελετηθούν η Καταγωγή και η Απασχόληση-Επαγγέλματα των ανθρώπων που έζησαν και τελεύτησαν σ’ αυτήν.

    Από το σύνολο των 799 ατόμων, μελετήθηκαν 383 άτομα, από τα οποία τα 306 απετέλεσαν το ενεργό δυναμικό της. Για 33 άτομα απ’ αυτά, για τα οποία βρέθηκαν περισσότερα στοιχεία, έγινε επιπλέον παρουσίαση της δραστηριότητάς τους, με τη μορφή μικρού βιογραφικού.

    Βάση της προσπάθειας αυτής είναι το ανέκδοτο υλικό των Βιβλίων του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου Λαμίας. Οφείλω και αποδίδω ευσεβώς τις ευχαριστίες μου στον αείμνηστο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο Πρωτοπαπά, για την άδεια μελέτης. Επίσης στον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Δημοσθένη για την προθυμία και την παροχή στοιχείων της ενοριακής ζώνης.

    Η εργασία αφιερώνεται στη μνήμη των ενοριτών της.

 

Ο Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Λαμίας (2003)

 

1. Σύντομο ιστορικό[2] του Ιερού Ναού

 

   Είναι δισυπόστατος ναός των Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου, αλλά είναι ευρύτερα γνωστός ως ναός του Αγίου Δημητρίου. Μέχρι τα μετεπαναστατικά χρόνια, στη θέση αυτή υπήρχε ένα μικρό ναΐδριο του Αγίου Γεωργίου, που χρησίμευε και ως κοιμητήριο. Μετά την κατάρρευσή του, στη θέση αυτή παρέμεινε ένα εικονοστάσι.

   Από τα μέσα της δεκαετίας 1920-1930, μετά από δωρεά[3] του γειτονικού οικοπέδου (εφόσον ο χώρος δεν επαρκούσε) από το συνταγματάρχη Αλέξανδρο Δημ. Βουλγαράκη (1844-1930), ανεγέρθη ναός των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, στην ίδια θέση με τον προηγούμενο. Από το μήνα Σεπτέμβριο του 1929 ήταν ενοριακός ναός.

   Οι αυξημένες πληθυσμιακά ανάγκες της ενορίας οδήγησαν στη θεμελίωση από το 1935 νέου μεγαλύτερου ναού (του σημερινού). Τα εγκαίνια της θεμελίωσης έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου 1936 από το μητροπολίτη Φθιώτιδας Αμβρόσιο Νικολαΐδη.

   Στα μεταπολεμικά χρόνια και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο 1955, άρχισαν εργασίες[4]επί νέου αρχιτεκτονικού σχεδίου” με επέκταση (για αύξηση της χωρητικότητας), ανακατασκευή και βελτιώσεις στο κτίριο του ναού. Υπήρξαν πολλοί δωρητές[5] για οικονομική ενίσχυση των έργων. Είναι ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής με τρούλο, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός.

   Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι το κέντρο μιας από τις πλέον πολυπληθείς ενορίες της Λαμίας.

   Τον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου υπηρέτησε από την αρχή της λειτουργίας του (1929) ο εφημέριος Κωνσταντίνος Ζήσης μέχρι το 1956 που συνταξιοδοτήθηκε (αλλά βοηθούσε σε ιερά μυστήρια μέχρι το 1964). Άλλοι εφημέριοι που πέρασαν απ’ το Ναό ήταν ο Σπ. Παπασπύρος (1934-1944), ο Γεώρ. Αγγελόπουλος από το 1957 και μετά ο Βασ. Δ. Τσιάκας (από το 1960 και πλέον).

 

Γεώρ. Αγγελόπουλος
Γεώργιος Αναγ. Αγγελόπουλος (1890-;): Γεννήθηκε στο χωριό Παλαμά Δομοκού, το 1890. Απέκτησε και πτυχίο Υποδιδασκάλου. Χειροτονήθηκε διάκονος (29-11-1916) και πρεσβύτερος (30-11-1916), από τον επίσκοπο Φθιώτιδος Ιάκωβο Παπαϊωάννου. Ορίστηκε να υπηρετήσει την ενορία στο χωριό Καρατζάλι[6] Δομοκού, από 30-11-1916 μέχρι 26-10-1926. Αποσπάστηκε προσωρινά στην Αγία Μαρίνα μέχρι τις 7-3-1928.

    Μετατέθηκε στην ενορία Νέας Άμπλιανης μέχρι τις 28-5-1946, οπότε αποσπάστηκε προσωρινά στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας. Ακολούθησε η μετάθεσή του (από 17-9-1946) στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Λαμίας μέχρι το 1970.

    Από το 1936 ήταν πνευματικός και από το έτος 1970 απέκτησε τον τίτλο του Σακελλάριου. Δεν είναι γνωστός ο χρόνος της κοίμησής του.


 

Τσιάκας Βασίλειος

Βασίλειος Τσιάκας
(1924-2021) : Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Τυμφρηστού το 1924. Ακολούθησε τον ιερατικό χώρο και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον τότε επίσκοπο Αμβρόσιο Νικολαΐδη. Ήταν πολυετής η διακονία του στον Ι. Ν. του Αγίου Δημητρίου, του οποίου θεωρείται κτήτωρ (από τη δεκαετία του ’50). Η πρεσβυτέρα του λεγόταν Ευφροσύνη. Ονομάστηκε πρωτοπρεσβύτερος από τον επίσκοπο Φθιώτιδας Δαμασκηνό. Μέχρι τα βαθιά γηρατειά του υπηρετούσε τον Ιερό Ναό.

   Εκοιμήθη το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2021, σε ηλικία 97 ετών.

 


 

Ζήσης Κωνσταντίνος

Κων/νος  Ζήσης
(1886-1967) : Γεννήθηκε στη Μάκρη (ή Μάκρυση) Φθιώτιδας στις 14-1-1886. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Ο Κωνσταντίνος τελείωσε τη Γ’ τάξη του Ελληνικού Σχολείου. Χειροτονήθηκε το 1929 διάκονος και ακολούθως πρεσβύτερος από τον τότε μητροπολίτη Ιάκωβο. Τοποθετήθηκε αρχικά στο Μοσχοχώρι.

    Μετατέθηκε στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Λαμίας στον οποίο υπηρέτησε όλα τα χρόνια του λειτουργήματός του μέχρι το 1956 που συνταξιοδοτήθηκε. Απέκτησε τον τίτλο του Οικονόμου. Διετέλεσε αρχιερατικός διάκονος για σειρά ετών, στα χρόνια του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Αμβροσίου.

 

 

 

2. Τόποι προέλευσης - καταγωγής

    Στα 36 χρόνια που πραγματεύεται αυτή η μελέτη (με βάση τα στοιχεία των βιβλίων του Ι. Ναού) η μέγιστη πλειοψηφία (ποσοστό 79%) δηλώθηκαν ως κάτοικοι Λαμίας. Από τα 799 άτομα, τα 60 προήλθαν από χωριά και κωμοπόλεις της Φθιώτιδας. Από τους γειτονικούς νομούς έχουμε  25 άτομα με καταγωγή από το νομό Φωκίδας και 11 άτομα από το νομό Ευρυτανίας. Στον παρατιθέμενο πίνακα 1 δίνονται τα υπόλοιπα αριθμητικά στοιχεία.

   Αναζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τους τόπους καταγωγής όσων προήλθαν από άλλα μέρη έχουμε τα παρακάτω στοιχεία.


 

               2.1 Από το νομό Φθιώτιδας (εκτός της Λαμίας)

   Από την Ανατολική Φθιώτιδα : Αγία Μαρίνα, Μεγ. Βρύση, Ράχες, Σαρμουσακλή (3), Στυλίς.

   Από τη Δυτική Φθιώτιδα : Άγιος Γεώργιος, Αρχάνι, Γαρδίκι Ομιλαίων (2), Γιαννιτσού, Δάφνη Υπάτης (2), Δίλοφο (2), Καλλιθέα, Καστανιά Υπάτης (4), Κάψη (3), Κολοκυθιά Ομιλαίων, Κομποτάδες, Κωσταλέξι, Λιτόσελο, Λυγαριά, Μαυρίλο, Μεξιάτες, Νεοχώρι Υπάτης (3), Παλαιοβράχα, Παύλιανη (3), Ροδωνιά, Υπάτη (3), Φτέρη(2).

   Από τη Λοκρίδα : Ανθήλη (4), Αταλάντη, Γαρδικάκι, Ελευθεροχώρι, Δαδί, Κόμνηνα, Μπράλος, Μενδενίτσα (2).

   Από την περιοχή Δομοκού : Δομοκός, Ομβριακή (2), Πουρνάρι, Σκάρμιτσα (2).

   Σημείωση : Οι αριθμοί σε παρένθεση σημαίνουν αριθμό ατόμων. Όσοι τόποι δεν έχουν αριθμό αναφέρονται σε μεμονωμένο άτομο.

   Τα περισσότερα άτομα ήρθαν τη δύσκολη δεκαετία 1941-50 της Κατοχής και του Εμφυλίου αναγκαστικά ως “ανταρτόπληκτοι”, όπως χαρακτηρίστηκαν και μερικά απ’ αυτά έγιναν πλέον μόνιμοι κάτοικοι. Επίσης υπάρχουν κάποια περιστατικά ατόμων που ήρθαν στη Λαμία λόγω σοβαρών ασθενειών και απεβίωσαν, οπότε καταγράφηκαν στα Βιβλία του Ι. Ναού, χωρίς να είναι κάτοικοι της ενορίας.

 

             2.2 Από το νομό Φωκίδας

   Ήρθαν 25 άτομα. Αναλυτικά οι τόποι καταγωγής τους (σε αλφαβητική σειρά) ήταν : Άμφισσα (3), Αρτοτίνα, Γραβιά, Καλοσκοπή η Κουκουβίστα (2), Καρούτες, Μαυρολιθάρι (6), Σκλήθρο (2), Στρώμη (7) και Τοπόλια (2).

 

              2.3 Από το νομό Ευρυτανίας

    Ήρθαν συνολικά μόνο 11 άτομα και εγκαταστάθηκαν στη ζώνη της ενορίας. Οι τόποι προέλευσης αυτών ήταν : Λάσπη (Άγιος Νικόλαος), Καρπενήσι, Κρίκελλο (2), Μικρό Χωριό (2), Προυσσός, Φουρνά (2) και Χρύσω (2).

 

              2.4 Από άλλους νομούς της Ελλάδος

   Καταγράφηκαν 26 άτομα, που βρέθηκαν στη Λαμία για διαφόρους λόγους (επαγγελματικούς, σοβαρής ασθένειας ή τυχαία). Αναφέρουμε την περίπτωση 2 σιδηροδρομικών από τον Πειραιά, που έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα στις 4-4-1943. Επίσης τεσσάρων στρατιωτών που φονεύθηκαν την περίοδο του Εμφυλίου 1947-48 και καταγράφηκαν στα Βιβλία της ενορίας.

   Πιο αναλυτικά ήταν : από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας (6), από την Αττική (4), από τη Βοιωτία (2), από την Εύβοια (2), από την Πελοπόννησο (6), από τη Μακεδονία (2), από τα νησιά του Αιγαίου (3) και από την Κρήτη (1).

 

             2.5 Από τόπους εκτός Ελλάδος

   Έχουμε Έλληνες πρόσφυγες, που κατέληξαν στη Λαμία. Κυριάρχησαν αριθμητικά οι μικρασιάτες με 7 άτομα (Αϊβαλί, Μαινεμένη, Σμύρνη, Σαμψούντα, Κόλτσερι). Ακολουθούν οι βορειο-ηπειρώτες με 5 άτομα (από την Κορυτσά), από την ανατολική Θράκη 2 άτομα (Ανδριανούπολη, Καραγάτς) και μεμονωμένα από το Μοναστήρι (περιοχή Σκοπίων) και τη Φιλιππούπολη (Βουλγαρία). Συνολικά ήρθαν 16 άτομα. Οι πρόσφυγες αυτοί ήταν :

 

α/α    Ονοματεπώνυμο                             έτη              ηλικία     πατρίδα

1        Σταφίδα Μαρία Κ. (χήρα)                    1832-1930       98           Κορυτσά

2        Τόψη Μαρία του Θ. (χήρα)                  1850-1930       80           Μοναστήριον

3        Μαριόγλου Μαρία σύζ. Νικολάου         1867-1932       65           Ανδριανούπολη

4        Τσουκαλά Αγλαΐα του Αθαν.               1842-1932       90           Φιλιππούπολη

5        Παπαναστασίου Γεώργιος                   1862-1932       70           Κορυτσά

6        Λέτσος Πέτρος Β.                              1858-1933       75           Κορυτσά

7        Κεφαλογιαννάκου Ελένη Δ.                 1870-1935       65           Κόλτσερι (;) Μ.Α.

8        Ζούγκολου Κυριακούλα του Στάμου    1860-1935       75           »

9        Μεϊμάρογλου Λεωνίδας                      1862-1937       75           Σμύρνη

10      Νικολάου Χρήστος Ν.                        1876-1941       65           Κορυτσά

11      Ευαγγελίου Κυριάκος Σταύρ.              1857-1942       85           Κορυτσά

12      Στυλιάδης Στυλιανός Μενελ.               1887-1942       55           Σαμψούς

13      Χατζηπαναγιωτίδης Παναγιώτης Αθ.     1882-1942       60           Καραγάτς

14      Μπαξεβανάκης Αναστάσιος                 1909-1944       35           Μαινεμένη Μ. Ασίας

15      Δουκάκης-Ματαράς Μιλτιάδης             1862-1945       83           Αϊβαλί  Μ. Ασίας

16      Λιακάκης Χρίστος                              1899-1949       50           Μικρά Ασία

 

Σημείωση : Για τα επαγγέλματα αυτών, αναλυτικά στοιχεία θα δοθουν στην επόμενη ενότητα.

 

 

 

3. Απασχόληση των κατοίκων - Επαγγέλματα

 

3.1 Γενικά

 

      Η αριθμητική μελέτη του δυναμικού της αστικής ζώνης αυτής σε διάρκεια 36 ετών (1929-1965) μας δίνει την επόμενη κατανομή (βλ. Πίνακα 2). Από τον αρσενικό ενήλικα πληθυσμό της προκύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς (το 57 %) κατατάσσονται στον τριτογενή τομέα, δηλ. εμπόριο, υπηρεσίες, μεταφορές, επαγγελματίες, κλπ. Αυτοί διαμοιράζονται μισοί-μισοί σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε προσφορά εξαρτημένης εργασίας (υπάλληλοι, εργάτες, κλπ.). Μικρό ποσοστό 15 % επαγγελματικά κατατάσσεται στο δευτερογενή τομέα  (μεταποίηση, κατασκευές, κλπ.), ενώ πολύ μικρό ποσοστό γύρω στο 5 % απασχολείται στον πρωτογενή τομέα (20 αγρότες και 1 κτηνοτρόφος). Τέλος ένα ποσοστό 23 %. καταγράφεται ως ανενεργό δυναμικό (συνταξιούχοι, άνεργοι-ανεπάγγελτοι, επαίτες, σπουδαστές).

      Από οικονομική άποψη οι κάτοικοι ανήκουν στη μεσαία και μερικοί στην υψηλή εισοδηματικά τάξη με πολλούς εμπόρους (21), κτηματίες (33) και πολλούς επαγγελματίες, τεχνίτες, οδηγούς αυτοκινήτων, κλπ. Υπήρξαν αρκετοί υπάλληλοι (σε διάφορα υπηρεσιακά αντικείμενα), με εξασφαλισμένο εισόδημα, όπως π.χ. στρατιωτικοί και σωμάτων ασφαλείας.

    Στον πίνακα που ακολουθεί δίνεται η αριθμητική κατανομή σε διάφορες ασχολίες-επαγγέλματα όσων έζησαν και τελεύτησαν στη ζώνη της ενορίας του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Λαμίας :

 

Αντικείμενο εργασίας ή απασχόλησης        αριθμ.

εργάτες                                                       33

κτηματίες                                                  33

υπάλληλοι                                                 32

στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας                   31

έμποροι                                                    21

γεωργοί-αγρότες                                        20

συνταξιούχοι                                              16

δάσκαλοι-μαθητές                                      13

οδηγοί αυτοκινήτων                                    12

διάφοροι επαγγελματίες                              11

ξυλουργοί                                                 11

παντοπώλες                                               8

εργολάβοι-εργοδηγοί                                  6

ελαιοχρωματιστές                                       5

εστιάτορες-μάγειροι-ξενοδόχοι                     5 (4+1)

καραγωγείς-αμαξηλάτες-συναφή                  5 (3+2)

κτίστες-μπετατζήδες                                    5

γυρολόγοι διάφοροι                                   4

συναφή επαγγέλματα αυτοκινήτου                4

ράπτες                                                      4 (3+1)

ασβεστάδες-συναφή                                   4 (3+1)

αρτοποιοί                                                  3

βιοτέχνες                                                  3

γιατροί                                                      3

ιερείς                                                        3

καροποιοί                                                  3

μηχανικοί αυτοκινήτων                                3

σιδηρουργοί                                              3

υπηρεσίες διάφορες                                   3

ανάπηροι                                                   2

δικηγόροι                                                  2

καλές τέχνες                                              2

μηχανικοί τραίνων                                      2

συναφή ιερατικά επαγγέλματα                     2

υποδηματοποιοί                                         2

φαρμακοποιοί                                            2

εμπορομεσίτης                                           1

επαίτης                                                     1

κτηνοτρόφοι                                              1

συμβολαιογράφοι                                       1

άγνωστο/ανεπάγγελτοι                               58

ΣΥΝΟΛΟ                                                   383

 

 

 3.2  Αναλυτικά

για κάθε αντικείμενο απασχόλησης έχουμε τα παρακάτω στοιχεία :

 

 

1.   Εργάτες

 

    Η επαγγελματική τάξη κατέγραψε 33 άτομα. Απ’ αυτούς, οι 27 δηλώθηκαν με καταγωγή τη Λαμία. Οι υπόλοιποι 6 κατάγονταν από : Αταλάντη (Ν. Γαβριώτης), Καλλιθέα (Γ. Παππάς), Γαρδίκι (Ι. Σκαμούτσος), Καρδίτσα (Δ. Αερόπουλος), Μεγ. Βρύση (Θ. Γκουτζής) και Μαινεμένη Μ. Ασίας (Αναστ. Μπαξεβανάκης).

   Τρία άτομα ήταν καπνεργάτες (Δ. Αερόπουλος, Ευθ. Φιλίππου, Σπ. Ράμμος) και 2 ήταν αρτεργάτες (Αναστ. Μπαξεβανάκης, Π. Καϊδόγλου). Οι υπόλοιποι γράφηκαν ως εργατικοί (εργάτες).

     Δίνεται αμέσως πίνακας των εργατών που έζησαν και τελεύτησαν στη ζώνη της ενορίας αυτής :

 

 

               α/α         Ονοματεπώνυμο             έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1        Γιαννακόπουλος Παναγ.               1874-1934                60

2        Δημητρόπουλος Δημήτριος           1872-1937                65

3        Βέργος Δήμος                             1872-1937                65

4        Παπακωνσταντίνου (;) Χρήστος      1917-1942                25

5        Γκουτζής (;) Θεόδωρος Αντων.      1880-1942                62

6        Αερόπουλος Δημήτριος                1894-1944                50

7        Μπαξεβανάκης Αναστάσιος           1909-1944                35

8        Φιλίππου Ευθύμιος του Ιωάννου    1909-1944                35

9        Ράμμος Σπύρος                           1879-1944                65

10       Σκαρμούτσος Ιωάννης Κ.              1922-1944                22

11       Ροδάς Κωνσταντίνος Γ.                 1926-1946                20

12       Λάππας Σπύρος                           1898-1948                50

13       Τερτίγκας Ν.                              1929-1948                19

14       Παπάς Γεώργιος Ι.                       1929-1948                19

15       Γαβριώτης Νικόλαος                    1881-1951                70

16       Περδίκης Ιωάννης                       1888-1953                65

17       Μαντάς Κων/νος                         1881-1954                73

18       Κατσαντώνης Ηλίας                      1878-1954                76

19       Ταγκαλάκης Αθαν.                      1895-1955                60

20       Ζησόπουλος Ζήσης                      1871-1955                84

21       Αλεξανδρής Βάιος                       1885-1955                70

22       Αρβανίτης Νικόλαος                     1876-1956                80

23       Εμμανουήλ Δημήτριος                  1891-1956                65

24       Πολυδώρου Δημήτριος                 1893-1957                64

25       Νεοφώτιστος Χρίστος                   1886-1957                71

26       Αργυρίου Δημήτριος                    1894-1959                65

27       Τσώμος Γεώργιος                        1891-1959                68

28       Καϊδόγλου Παναγιώτης                1903-1960                57

29       Σακελλάρης Νικόλαος                  1911-1962                51

30       Τσιμιτσέλης Γεώργιος                  1913-1963                50

31       Καραγιάννης Μιλτιάδης                1889-1964                75

32       Σιάτρας Δημήτριος                       1892-1965                73

33       Χρόνης Βασίλειος                        1908-1965                57

 

 

 

2.   Κτηματίες

 

Περιλαμβάνει 33 άτομα (όλοι άνδρες). Για το τέλος του 19ου αιώνα και τα προπολεμικά χρόνια του 20ού αιώνα οι περισσότεροι ήταν πολύ γνωστά ονόματα στην Λαμιακή κοινωνία, που κατείχαν ακίνητη περιουσία μέσα στην πόλη, όσο και κτήματα κυρίως στο πεδινό τμήμα της κοιλάδας του Σπερχειού.

Απ’ αυτούς οι 3 προέρχονταν από τη Φωκίδα και συγεκριμένα από το Μαυρολιθάρι (Μιλτ. Χολέβας), την Τοπόλια (Δημ. Βασιλόπουλος) και Καλοσκοπή (Αριστ. Μαργαρίτης). Ένας καταγόταν από τη Φουρνά (Φίλ. Τσιάντης). Άλλος ένας καταγόταν από την Υπάτη (Παν. Μπρόφας) και άλλος ένας από τη Φτέρη (Ευάγ. Ραυτόπουλος). Τέλος για έναν δεν δηλώθηκε τόπος καταγωγής  (γράφτηκε ως σκηνίτης), που πιθανά θα ήταν και κτηνοτρόφος. Αναλυτικός πίνακας με στοιχεία γι’ αυτούς δίνεται αμέσως :

 

 

                  α/α           Ονοματεπώνυμο             έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1           Χολέβας Μιλτιάδης Ν.                  1850-1933                  83

2           Τρούφας Αθανάσιος Ι.                 1870-1935                  65

3           Τσιάντης Φίλιππος                      1894-1936                  42

4           Αντωνολουκάς Αντώνιος              1867-1942                  75

5           Καρπούζας Αθανάσιος Ιωάν.         1855-1943                  88

6           Καραγκούνης Δημήτριος Ν.          1878-1946                  68

7           Τσιώνος (;) Νικόλ.                      1881-1946                  65

8           Βασιλόπουλος (;) Θεμιστοκλής      1899-1947                  48

9           Βασιλόπουλος Δημήτριος             1888-1948                  60

10         Κατσαούρας Νικόλαος Β.             1920-1948                  28

11         Ραυτόπουλος Ευάγγελος Ζαχαρ.   1882-1948                  66

12         Λαγός Γεώργιος                         1865-1948                  83

13         Παπανικολάου Ν.                        1892-1948                  56

14         Μαργαρίτης Αριστείδης                1888-1948                  60

15         Χολέβας Β.                                ;-1949                      

16         Τσιαμάκος Ανάργυρος                 1881-1951                  70

17         Πουθενάς Ιωάννης                      1886-1951                  65

18         Ασημακόπουλος Ασημάκης          1881-1951                  70

19         Μιχαλόπουλος Μιχαήλ                 1897-1952                  55

20         Χρηστίδης Δημήτριος                  1885-1952                  67

21         Ελευθερίου Παναγιώτης               1888-1954                  76

22         Μπρόφας Παναγιώτης                 1909-1956                  47

23         Κουκουμπάνης Βασίλειος             1878-1956                  78

24         Κουτσόβουλος Ιωάννης               1873-1956                  83

25         Παπαγεωργίου Ιωάννης               1885-1959                  74

26         Τριανταφύλλου Ιωάννης              1887-1960                  73

27         Ανταχόπουλος Αθανάσιος             1894-1960                  66

28         Λατσός Αθανάσιος                      1882-1962                  80

29         Μπακούλας Ιωάννης                    1877-1962                  85

30         Κατσιμήτρος Κωνστ/νος               1885-1963                  78

31         Πιπέλιας Δημήτριος                     1895-1963                  68

32         Κορκόβελος Βασίλειος                 1873-1963                  90

33         Αναγνόπουλος Αριστείδης            1895-1965                  70

 

Κουκουμπάνης Βασίλειος (1878-1956) : Γεννήθηκε στο Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων. Οι γονείς του ονομάζονταν Βασίλειος και Μαρία. Τα δύσκολα χρόνια με την τουρκική κατοχή τον έφεραν στην ελεύθερη Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Ήταν γεωργός και κτηματίας (με παράλληλο εμπόριο γεωργικών προϊόντων). Απέκτησε κάποια περιουσία. Παντρεύτηκε την Ευφροσύνη Δημ. Προύνη (1889-1973) συμπατριώτισσά του από το Μέτσοβο. Απέκτησαν τρία παιδιά (Μιχαήλ[7], Αιμιλία και Γεώργιος).

   Ο Βασίλειος Κουκουμπάνης πέθανε στη Λαμία στις 13-3-1956, σε ηλικία 78 ετών.

 

Πιπέλιας Δημήτριος (1895-1963) : Γεννήθηκε στα Καστέλλια Γραβιάς Φωκίδας (του σημερινού δήμου Δελφών). Οι γονείς του ονομάζονταν Παναγιώτης και Μαγδαληνή. Έγινε αγρότης και κτηματίας. Εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Κων. Γιαννοπούλου (1899-;), που είχε επίσης γεννηθεί στα Καστέλλια. Απέκτησαν τρία παιδιά (Μαγδαληνή, Μαρία και Παναγιώτης).

   Ο Δημήτριος Πιπέλιας πέθανε στις 3-3-1963, σε ηλικία 68 ετών.

 

Αντωνολουκάς Αντώνιος (1867-1942) : Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα το 1867. Ήταν αγρότης-κτηματίας. Η γυναίκα του λεγόταν Καλλιόπη. Από τα παιδιά του, γνωστός είναι ο γιατρός Λουκάς Αντωνολουκάς (1900-1953). Την αρχή της Κατοχής διέμενε στη Λαμία, όπου και τελεύτησε το 1942, σε ηλικία 75 ετών.

 

 

3.    Υπάλληλοι

 

   Καταγράφηκαν 32 άτομα. Οι περισσότεροι κατάγονταν από τη Λαμία. Άλλοι τόποι καταγωγής ήταν : Δομοκός (Ανδρ. Αθανασίου), Νεοχώρι Υπάτης (Αθ. Γιδαράκος), Φτέρη (Γεώρ. Αρκούδας), Καρούτες Δωρίδας (Γεώρ. Ασημακόπουλος), Μέγαρα (Παντ. Μπράβος) και Πικέρνι Αρκαδίας (Σταύρ. Σταυρόπουλος).

  Απ’ αυτούς οι 16 ήταν σιδηροδρομικοί υπάλληλοι (ΣΕΚ), 2 δημοτικοί υπάλληλοι, 1 δασονόμος (Ν. Κουλαμάς), 1 επιθεωρητής (Ι. Τσιότρας), 1 υπάλληλος φόρου, 1 φύλακας Γεωργ. Συνεταιρισμού και ιδιωτ. υπάλληλοι.

   Αναλυτικός πίνακας με στοιχεία γι’ αυτούς δίνεται αμέσως :

 

 

α/α       Ονοματεπώνυμο                έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1             Αθανασίου Ανδρέας                  1872-1932                  60

2             Αρβανίτης Γεώργιος Ν.             1905-1933                  28

3             Κουλούρης Βασίλειος                1908-1933                  25

4             Χονδρόπουλος Γεώργ.              1875-1935                  60

5             Κουλαμάς Νικόλαος                  1880-1937                  57

6             Γιδαράκος Αθανάσιος Δημ.        1911-1941                  30

7             Σταυρόπουλος Σταύρος Σωτ.     1874-1942                  68

8             Γκούβας Ορέστης του Δημ.        1917-1942                  25

9             Μπράβος Παντελής Ν.               1876-1943                  67

10           Μπούφης Γεώργ. Κ.                 1879-1944                  65

11           Τσεργάς Αθανάσιος Αναστ.        1864-1947                  83

12           Παππάς Αλέξανδρος                 1897-1947                  50

13           Σουρπιώτης Θεόδωρος Δ.          1883-1947                  64

14           Μουτόπουλος Αθαν. Δ.              1874-1948                  74

15           Ασημακόπουλος Γεώργιος         1902-1948                  46

16           Λαγός Γεώργιος                       1865-1948                  83

17           Τσεργάς Δημήτριος Αθ.             1904-1948                  44

18           Παπαρούνης Κ.                        1907-1953                  46

19           Τσιότρας Ιωάννης                     1876-1954                  78

20           Ζούζουλας Κων/νος                 1882-1957                  75

21           Λιάσκας Αλέξανδρος                 1911-1959                  48

22           Παπαναστασίου Γεώργιος          1902-1960                  58

23           Σπανοκωλέτης Ηλίας                1916-1960                  44

24           Μαρκούσης Ηλίας                    1901-1960                  59

25           Φραγγόπουλος Νικόλαος          1871-1961                  90

26           Ζαλαώρας Ιωάννης                   1921-1962                  41

27           Ναούμ Στέργιος                       1889-1962                  73

28           Χριστοδούλου Σωτήριος            1901-1963                  62

29           Σκουτέλης Νικόλαος                 1907-1963                  56

30           Τσιλιμάγκος Ιωάννης                1906-1963                  57

31           Κρεμμύδας Σπυρίδων               1937-1964                  27

32            Αρκούδας Γεώργιος                 1901-1965                  64

 

 

Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθαν. & Δημ. Τσεργάς (φωτ. 1944)
Τσεργάς Δημήτριος Αθ. (1904-1948) : Η οικογένεια[8] Τσεργά καταγόταν από τους Πενταγιούς της Δωρίδας. Ο Αθανάσιος εργαζόταν στους σιδηροδρόμους (ΣΕΚ), ως υπάλληλος στα γραφεία που προπολεμικά ήταν στην οδό Μάρκου Μπότσαρη της Λαμίας. Παντρεύτηκε την Κυριακή (Λούλα) Πολίτη του Ανδρέα και της Γεωργίας από την Παλαιοβράχα. Απέκτησαν 3 κόρες (Αικατερίνη, Παρασκευή και Δήμητρα) και ένα γιο (Παναγιώτη-Αθανάσιο).

    Η ζωή όμως επεφύλασσε σκληρή μοίρα για την οικογένεια Τσεργά. Στις 20 Μαΐου 1948, ο μονάκριβος 7χρονος γιος τους έπεσε απ’ το μπαλκόνι του σπιτιού. Η αυθόρμητη προσπάθεια τού παρευρισκόμενου πατέρα του Δημητρίου Τσεργά να τον πιάσει, είχε τραγικό αποτέλεσμα να πέσει κι εκείνος. Το διπλό κακό είχε συντελεστεί με το ακαριαίο θάνατό τους. Ο Δημήτριος Τσεργάς ήταν τότε 44 ετών.


Κουλαμάς Νικόλαος[9] (1880-1937) : Γεννήθηκε το 1880 και καταγόταν από την Κορινθία, σε οικογένεια με 3 αδέρφια. Η πατρική οικογένεια είχε κτήματα. Τελείωσε το σχολαρχείο και ήθελε να σπουδάσει φαρμακοποιός. Ο πατέρας του τον αποκλήρωσε και τον ανάγκασε να πάει στην Αθήνα, όπου δούλευε σε φαρμακείο.

   Στις αρχές του 20ού αι., δεν υπήρχαν δασαρχεία στην Ελλάδα. Όμως τότε ιδρύθηκε στην ορεινή Αρκαδία μια 4ετής ανώτερη σχολή δασονόμων, με οικοτροφείο για σπουδαστές. Ο Νικόλαος εισήλθε με εξετάσεις και τους πτυχιούχους τούς έστειλαν σε όλη την Ελλάδα. Ο Νικόλαος Κουλαμάς διορίστηκε δασάρχης στο Καρπενήσι (ήταν ο τόπος καταγωγής της γυναίκας του). Έτσι πήγε εκεί με την οικογένειά του (είχε ήδη 6 κορίτσια κι ένα γιο, τον Απόστολο). Αργότερα μετατέθηκε στη Λαμία. Διέμενε στη ζώνη της ενορίας του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου.

  Ο Νικόλαος Κουλαμάς πέθανε στη Λαμία το 1937, σε ηλικία 57 ετών.


4.   Στρατιωτικοί

    Καταγράφηκαν 31 άτομα. Απ’ αυτά, τα 18 κατάγονται από τη Λαμία. Από το νομό Φθιώτιδας (εκτός της Λαμίας) προέρχονται 4 άτομα (Γαρδίκι, Γιαννιτσού, Δίλοφο, Νεοχώρι). Από την υπόλοιπη Ελλάδα κατάγονται 7 άτομα, από τα οποία μερικά ήταν θύματα του στρατού στον εμφύλιο (1947-48 κυρίως) και κηδεύτηκαν στη ζώνη αυτή. Τόποι καταγωγής τους είναι : Αθήνα (1),Θεσ/κη (1), Καβάλα (1), Κεφαλάρι Κορινθίας (1), Στηλιανά Καλαβρύτων (1), Σίββα (1) και Τρίκαλα (1).  Υπήρξε κι ένας με καταγωγή από το Αϊβαλί. Για έναν δεν δηλώθηκε τόπος καταγωγής.

 Οι 7 ήταν αξιωματικοί της Χωροφυλακής, οι 15 ήταν αξιωματικοί του στρατού, 8 ήταν στρατιώτες και 1 ήταν αγροφύλακας.

   Την ταραγμένη μετακατοχική περίοδο και την αμέσως επομένη περίοδο του Εμφυλίου, καταγράφηκαν στο βιβλία του Ναού, 4 θάνατοι ένστολων το 1944, 1 θάνατος το 1945, 4 θάνατοι το 1947 και άλλοι 4 θάνατοι το 1948.

Περισσότερα στοιχεία δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί :

 

 

                               α/α                     Ονοματεπώνυμο     έτη γέννησης-θανάτου    ηλικία

1        Αντωνιάδης Αριστείδης                ; -1947              

2        Αποκορίτης Τριαντάφυλλος Κ.      1874-1939           65

3        Βασιλείου Κωνσταντίνος               2892-1947           55

4        Βλαχάκης Ιωάννης Κ.                  1895-1944           49

5        Βουλγαράκης Αλέξανδρος           1845-1930           85

6        Βουλγαράκης Δημήτριος              1885-1961           76

7        Γκίκας Αθανάσιος Γεωρ.              1910-1944           34

8        Δελούσης Γεώργιος                    1886-1960           74

9        Διαμαντόπουλος Κων/τίνος Ν.      1873-1947           74

10      Διπλάρης Δημήτριος                    1891-1944           53

11      Δουκάκης-Ματαράς Μιλτιάδης      1862-1945           83

12      Δρόσος Απόστολος                     1942-1963           21

13      Ερήνης (;) Νικόλαος                    1872-1952           80

14      Ζαχαριάδης Ζαχαρίας                  1881-1947           66

15      Ζούμπος Χρύσανθος                   1914-1963           49

16      Καβράκος Θεόδωρος του Ευστ.    1862-1932           70

17      Καλλιμάνης Βασίλειος Παράσχ.     1924-1947           23

18      Κατσαούρας Νικόλαος Β.             1920-1948           28

19      Κατσαρός Βασίλειος Ευαγ.           1920-1948           28

20      Κωνσταντέλλος Λουκάς               1899-1949           50

21      Λάμπος Κ.                                 1884-1944           60

22      Λαμπράκης Ηλίας                       1894-1965           71

23      Μαρκάκης Παύλος                      1925-1948           23

24      Μαύρος  Δημ.                            1854-1934           80

25      Νικολάου Ευάγγελος Ι.                ; -1941              

26      Οικονόμου Γεώργιος                   1901-1963           62

27      Παπαγεωργίου Ευθύμιος Β.          1872-1937           65

28      Παπασπύρου Δημήτριος               1863-1948           85

29      Τουρμπάνης Σπύρος                   1875-1953           78

30      Χρηστίτσας Δημήτριος Χρ.            1919-1940           21

31      Χρήστου Ιωάννης                        1941-1963           22

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία, σε μορφή βιογραφικού.

 

Ιωάννης Κ. Βλαχάκης (προτομή)
Βλαχάκης Ιωάννης Κ. (1895-1944) : Οι γονείς του ονομάζονταν Κωνσταντίνος και  Ευφροσύνη. Ο Ιωάννης γεννήθηκε το 1895 στο Γαρδίκι (του Δήμου Σπερχειάδας - Μακρακώμης). Έγινε στρατιωτικός. Πολέμησε (με το βαθμό του υπολοχαγού) στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μ. Ασία την περίοδο 1917-22. Από το γάμο του με την Ελένη Δημ. Κλητοράκη (1897-1989), από τις Κομποτάδες, απέκτησε 6 παιδιά (Κώστας, Δημήτριος, Ευφροσύνη, Ηλίας, Οδυσσέας και Χριστίνα).

   Το μεγαλύτερο από τα αγόρια, ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης έγινε γιατρός. Το άλλο παιδί του ο Δημήτριος, που έγινε στρατιωτικός - όπως και ο πατέρας του - με το βαθμό του ανθυπολοχαγού, φονεύθηκε το 1948 στις μάχες κατά τον Εμφύλιο.

   Ο Ιωάννης Κ. Βλαχάκης, με το βαθμό του ταγματάρχη, σκοτώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1944.

 


Βουλγαράκης Αλέξανδρος (1845-1930) : Γεννήθηκε το 1844 ή 1845 και προέρχεται από παλιά οικογένεια της Λαμίας.  Ακολούθησε το στρατιωτικό κλάδο. Συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του έθνους. Πολέμησε και παρασημοφορήθηκε στον πόλεμο του 1897. Έφτασε στο βαθμό του συνταγματάρχη.

    Ήταν φανατικός βενιζελικός. Την πλήρωσε στα χρόνια του εθνικού διχασμού από πολιτικούς αντιπάλους, αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε. Δώρισε το οικόπεδο για να χτιστεί ο σημερινός Ναός των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου (είναι δισυπόστατος ναός).

    Το 1883 παντρεύτηκε την Αικατερίνη Ιωάν.  Δημητρίου, παίρνοντας σαν προίκα ακίνητη περιουσία αξίας 45.000 δρχ. στην περιφέρεια του Δήμου Λαμίας. Γνωστά ονόματα παιδιών του είναι ο Δημήτριος, η Αγγελική και ο Θωμάς[10]. 

    Ο συνταγματάρχης Αλέξανδρος Βουλγαράκης πέθανε το 1930.

 

Βουλγαράκης Δημήτριος (1885-1961) : Γεννήθηκε στη Λαμία. Ήταν γιος του συνταγματάρχη Αλέξανδρου Βουλγαράκη. Η μητέρα ήταν η Αικατερίνη Ιωάν. Δημητρίου. Ακολούθησε το στρατιωτικό κλάδο κι έγινε επίσης αξιωματικός του στρατού. Ανδραγάθησε στους πολέμους 1912-13 και 1918-22.

   Παντρεύτηκε την Ευδοξία Αθαν. Παπαδοπούλου (1897-1950) από τη Λαμία. Απέκτησαν μία κόρη (ονομάστηκε Κυριακή). Ο Δημήτριος Βουλγαράκης πέθανε το 1961, σε ηλικία 76 ετών.

 

5.   Έμποροι

    Η επαγγελματική τάξη κατέγραψε 21 άτομα. Απ’ αυτούς, οι 14 δηλώθηκαν ως έμποροι αόριστα, χωρίς να προσδιορίσουν το αντικείμενο της εμπορικής δραστηριότητας. Οι Νεοπτ. Καλτσάς, Δημ. Χονδρογιάννης και Κων. Χονδρογιάννης ήταν ξυλέμποροι, ο Γ. Δαρδιώτης ήταν ανθρακέμπορος, ο Αλκιβ. Μπούρας ήταν έμπορος κουμπιών, ο Δημ. Μήλιος ήταν ζωέμπορος και ο Μιχ. Μιχαλόπουλος ήταν ορνιθέμπορος.

    Οι 15 απ’ αυτούς κατάγονταν από τη Λαμία οι δε υπόλοιποι ήταν από το Κάψη (Παπακωστάκης Μην.), τη Μενδενίτσα (Μιχαλόπουλος Μιχ.), τον Αγ. Γεώργιο (Παπαγεωργίου Ευθ.), την Αταλάντη (Ματθαίος Κων.), την Ιμίρμπεη (Μήλιος Δημ.) και την Αράχωβα (Ανταχόπουλος Γεώργ.).

     Δίνεται αμέσως ο πίνακας των εμπόρων:

 

 

                  α/α         Ονοματεπώνυμο     έτη γέννησης-θανάτου   ηλικία

1        Αναγνωστόπουλος Ι.               1884-1956           72

2        Ανδρώνος Ισίδωρος                1884-1963           79

3        Ανταχόπουλος Γεώργ.            1900-1944           44

4        Γιαννούκος Βασίλειος             1882-1947           65

5        Γιαννούκος Κωνσταντίνος Β.    1922-1952           30

6        Δαρδιώτης  Γ.                        1923-1944           21

7        Ζορμπαλάς Δημήτριος            1884-1957           73

8        Καλτσάς Νεοπτόλεμος            1882-1952           70

9        Κατσόγιαννος Απόστολος        1888-1953           65

10       Λεπίδας Ιωάννης                    1894-1944           50

11       Ματθαίος Κωνσταν. Γ.             1853-1942           89

12       Μήλιος Δημήτριος                  1876-1946           70

13       Μιχαλόπουλος Μιχαήλ             1879-1942           63

14       Μπούρας Αλκιβιάδης              1927-1964           37

15       Ντέκος Παναγιώτης                1901-1961           60

16       Παπαγεωργίου Ευθύμιος         1867-1942           75

17       Παπαδόπουλος Ανδρέας         ; -1940              

18       Παπακωστάκης Μηνάς            1889-1932           43

19       Χονδρογιάννης Δημήτριος       1894-1962           68

20       Χονδρογιάννης Κωνστ.           1893-1938           45

21       Χονδρογιάννης Κωνστ. Β.        1873-1938           65

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Ανταχόπουλος Γεώργιος (1900-1944) : Γεννήθηκε στην Αράχωβα Ναυπακτίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Θεμιστοκλής και Παναγιού. Ήρθε στη Λαμία και ασχολήθηκε με το εμπόριο εδώδιμων-αποικιακών σε κατάστημα στην οδό Σατωβριάνδου (ιδιόκτητο). Η είσοδος στο κατάστημα ήταν από την οδό Λεωσθένους αλλά και την οδό Σατωβριάνδου. Ήταν έγγαμος[11]. Παντρεύτηκε την Κωνσταντία Γεωργ. Μπούτλα (1908-1989) κόρη ποτοποιού της Λαμίας και απέκτησαν τρία παιδιά (Θεμιστοκλής, Ευάγγελος και Παναγιώτης).

   Το τελευταίο έτος της Κατοχής (1944), από τους Γερμανούς συνελήφθη σε μπλόκο, στα πλαίσια αντιποίνων για αντιστασιακές πράξεις των Ελλήνων ανταρτών, μετήχθη στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου Αθηνών και εκτελέστηκε. Ήταν τότε μόλις 44 ετών.

 

Γιαννούκος Βασίλειος[12] (1882-1947) : Από

Βασ. Γιαννούκος
ονομαστή οικογένεια εμπόρων. Γεννήθηκε στη Στεμνίτσα Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Το έτος γέννησής του δεν είναι ακριβώς γνωστό (υπάρχουν τρεις καταγραφές για τα έτη 1982, 1884[13] ή 1986[14]). Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης και η μητέρα του Αικατερίνη. Ο Βασίλειος ασχολήθηκε με το εμπόριο, εγκαταστάθηκε στη Λαμία, πρόκοψε και άνοιξε κατάστημα στην οδό Ρήγα Φεραίου της Λαμίας. Ήταν μεγάλο εμπορικό κατάστημα με υφάσματα. Βρισκόταν δίπλα στο χρυσοχοείο-ωρολογοποιείο των Κροντηρά-Μακραντώνη (υπάρχει μέχρι σήμερα, αλλά μόνο στο όνομα Κροντηράς). Το κτίριο ήταν ιδιόκτητο και στο ανώγειο ήταν η κατοικία του.

   Παντρεύτηκε τη Δήμητρα Ιωάν. Ευθυμίου (1898-1982), που γεννήθηκε στο Λειανοκλάδι Φθιώτιδας. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά : την Παρασκευή, τον Ιωάννη (1924-1995), τον Κωνσταντίνο (1927-1951) που πέθανε σε ηλικία 24 ετών και την Αικατερίνη.

    Ο Βασίλειος Γιαννούκος πέθανε στις 12-1-1947, ημέρα Κυριακή, από συγκοπή, όταν οι αντάρτες του Δ.Σ.Ε. με αρχηγό το Διαμαντή (Άρη Αλεξάνδρου), έκαναν επίθεση[15] στο τραίνο, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράλλου. Είχε τότε ηλικία 65 ετών.


Δημ. Ζορμπαλάς
Δημήτριος Χ. Ζορμπαλάς (1884-1957) :  Γεννήθηκε το 1884. Ήταν έμπορος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγγελική. Ο Δημήτριος Ζορμπαλάς[16] πέθανε στις 9 Μαΐου 1957, σε ηλικία 73 ετών.

   Στη μεταπολεμική Λαμία, λειτούργησε για κάποιες δεκαετίες στην οδό Ρήγα Φεραίου το μεγάλο εμπορικό κατάστημα Ζορμπαλάς και Καλτιμπάνης.

   Ελλείπουν άλλα στοιχεία.


 

 Κατσόγιαννος Απόστολος (1888-1953) : Γεννήθηκε στη Ροδωνιά της Υπάτης του διευρυμένου σήμερα Δήμου Λαμιέων. Οι γονείς του ονομάζονταν Κωνσταντίνος και Ελένη. Ο Απόστολος έγινε έμπορος και κτηματίας. Η κατοικία του ήταν στη ΒΔ γωνία των οδών Λεωσθένους-Δεδούση και Πανουργιά, με χαρακτηριστικό τον ψηλό φοίνικα (δεν υπάρχει πια). Ο Απόστολος Κατσόγιαννος ήταν ιδιοκτήτης ακινήτων στη Λαμία στην οδό Παπακυριαζή και Σατωβριάνδου (γωνία) στην οδό Αθηνών[17] και αλλού.

    Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή (1891-1986). Απέκτησαν 5 παιδιά (Ελένη, Ζωή, Αικατερίνη, Κωνσταντίνος και Βασίλειος). Ο Βασίλειος πέθανε νωρίς (1932-1943). Ο Κωνσταντίνος (ή Ντίνος) σπούδασε χημικός, αλλά ασχολήθηκε και με μεταφράσεις (από τα γαλλικά) λογοτεχνικών έργων.  Μεταπολεμικά, με πρωτοβουλία του Ντίνου Κατσόγιαννου άνοιξε Πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Αθηνών 30 (υπάρχει σε νεώτερο κτίσμα και με άλλον ιδιοκτήτη, μέχρι σήμερα). Η Αικατερίνη παντρεύτηκε το γιατρό Θεμιστοκλή Σκουτέλη (και απέκτησαν 4 παιδιά).

   Ο Απόστολος Κατσόγιαννος πέθανε το 1953 σε ηλικία 65 ετών.

 

 

6.   Γεωργοί-αγρότες

   Η ζώνη της ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Λαμίας δεν είχε καλλιεργήσιμη γη, ώστε να υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι με αυτή την κύρια ασχολία. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήρθαν από άλλα μέρη, σε κάποια μεγαλύτερη ηλικία, ή μετακινήθηκαν αναγκαστικά κατά την περίοδο του Εμφυλίου. Ο Ιωάν. Μπολώτας ήταν περιβολάρης, ο Κωνστ. Θεόφιλος ήταν κηπουρός και ο Νικ. Αλεξίου γράφτηκε ως γεωργός-παντοπώλης. Οι υπόλοιποι ήταν γεωργοί. Αξιοσημείωτη περίπτωση ήταν ο υπεραιωνόβιος Αθαν. Λεπίδας από το Γαρδικάκι (Οίτη), με ηλικία 108 ετών!

   Ακολουθεί ο πίνακας με περισσότερα στοιχεία αυτών :

 

α/α    Ονοματεπώνυμο                      έτη γέννησης-θανάτου          ηλικία      πατρίδα

1        Αλεξίου Γεώργιος Π.                       1858-1942                       84           Σκλήθρο

2        Αλεξίου Νικόλαος                           1889-1965                       76           Λαμία

3        Γκελαμέρης Αθανάσιος Πανταζή       1905-1941                       36           Λιχάδα

4        Γρίβας Παναγ.                               1869-1949                       80           Λαμία

5        Ευθυμιόπουλος Χρίστος                   1878-1948                       70           Σκάρμιτσα[18]

6        Ζαρκαδούλας Στέφανος του Ευαγ.    1871-1946                       75           Λαμία

7        Θεόφιλος Κωνστ.                            1865-1955                       90           Ροδίτσα

8        Κίτσος Γεώργιος                             1882-1957                       75           Λαμία

         Κότσοβις (;) Λάζαρος                      1893-1953                       60           Λαμία

         Λεπίδας Αθανάσιος Δημ.                  1833-1941                       108          Γαρδικάκιον

         Λιάσκας Δημήτριος                         1887-1932                       45           εκ Κομποτάδες

         Μπολώτας Ιωάννης Κ.                     1885-1948                       63           Στρώμη

         Παλαιολόγος Κων.                          1866-1948                       82           Κόμνηνα Λοκρίδας

         Παπανικολάου Νικόλαος                  1877-1960                       83           Λαμία

         Ρίζος Παναγιώτης Λ.                       1875-1941                       66           Λαμία

         Σαντάρμης Ανδρέας                        1913-1949                       36           Αρχάνι Μακρακ.

         Σαρσώνης Απόστολος                     1875-1956                       81           Λαμία

         Σκεπάρνης Ευθύμιος                       1850-1930                       80           εκ Γραβιάς

         Τραχανής Βασίλειος Γεωργ.             1855-1943                       88           Φουρνά

         Τσιγγέλης Δημήτριος                      1910-1960                       50           Λαμία

 

 

 

7.   Συνταξιούχοι

 

   Καταγράφηκαν 16 άτομα. Η καταγωγή σχεδόν όλων ήταν από τη Λαμία, εκτός του Ιωάν. Ανδρούτσου (από τα Ψαρά) και του Ιωάν. Μπαμπαλή (απ’ το Μαυρολιθάρι). Γνωστοί δικαστικοί ήταν οι : Ιωάν. Ανδρούτσος και Αθαν. Γεωργουσόπουλος. Ο Χρ. Χριστόπουλος ήταν κασσιτερωτής (καλαντζής) και ο Γεώργ. Αδαμάκος είχε πάει πριν μετανάστης στην Αμερική. Περισσότερα στοιχεία στον επόμενο πίνακα :

 

α/α     Ονοματεπώνυμο                    έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία   Επάγγελμα

1        Αδαμάκος Γεώργιος[19]             1892-1960           68           συνταξιούχος αμερικανός

2        Ανδρούτσος Ιωάννης Ν.          1865-1940           75           πολιτικός συνταξιούχος

3        Γεωργουσόπουλος Αθαν.        1895-1961           66           συνταξιούχος δικαστικός

4        Γκλαβόπουλος Γεώργιος         1877-1957           80           συνταξιούχος

5        Γουργιώτης Ευθύμιος             1901-1963           62           συνταξιούχος

6        Διαμαντής Θεόδωρος              1901-1963           62           συνταξιούχος

7        Κάκκος Σταύρος                    1891-1956           65           συνταξιούχος

8        Λαγός Αθανάσιος                   1895-1965           70           συνταξιούχος

9        Μάρκου Ευστάθιος                 1900-1964           64           ανάπηρος - συνταξιούχος

10       Ματσούκας Αθανάσιος            1890-1955           65           συνταξιούχος

11       Μπαμπαλής Ιωάννης Ευαγ.      1880-1948           68           πολιτ. συνταξιούχος

12       Ποντικόπουλος Δημοσθένης    1891-1963           72           συνταξιούχος

13       Σκορδάς Γεώργιος                 1900-1955           55           συνταξιούχος

14       Σταμούλης Δημ.                     1875-1953           78           συνταξιούχος

15       Τριβήλος Ι.                           1905-1957           52           συνταξιούχος

16       Χριστόπουλος Χρίστος            1881-1963           82           συνταξιούχ. κασσιτερωτής

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Αδαμάκος Γεώργιος[20] Αθαν. (1892-1960) : Γεννήθηκε στη Σουβάλα. Σε ηλικία 20 ετών περίπου, πήγε μετανάστης στην Αμερική[21]. Κατέληξε στο Mayard του Οχάιο, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάν. Λιάκο. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Εργάστηκε αρκετά χρόνια και απέκτησε χρήματα. Επέστρεψε στην Ελλάδα και με τις εσωτερικές μετακινήσεις του πληθυσμού έμεινε τελικά στη Λαμία. Δεν είναι γνωστή η οικογένειά του.

   Ο Γεώργιος Αδαμάκος πέθανε στη Λαμία, σε ηλικία 68 ετών.

 

Ανδρούτσος Ιωάννης Ν. (1865-1940) : Γεννήθηκε στα Ψαρά. Σπούδασε νομικά και ακολούθησε το δικαστικό κλάδο, φτάνοντας στο αξίωμα του δικαστή. Από το γάμο του απέκτησε ένα γιο (Νικόλαο), που πέθανε νέος από φυματίωση (το 1928). Ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου στην περίφημη δίκη του Αθανασόπουλου[22]. Μετά το δεύτερο γάμο του με την Αικατερίνη Αθ. Μπαλωμένου εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Υπηρέτησε και στη Μακρακώμη.

   Δεν απέκτησε άλλο παιδί. Πέθανε το 1940, σε ηλικία 75 ετών.

 

Ανδρώνος Ισίδωρος

Κατάστημα Ι. Ανδρώνου (φωτ. 2016)
(1884-1963) : Γεννήθηκε στη Λαμία. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωάννης και Άννα. Έγινε έμπορος και ανέλαβε το ιδιόκτητο κατάστημα σιδηρικών, εργαλείων και χρωμάτων, στην οδό Ρήγα Φεραίου, που ιδρύθηκε από τον πατέρα του Ιωάννη Ανδρώνο (1845-1915). Ως πιθανό έτος ίδρυσης του καταστήματος θεωρείται το 1871[23]. Στη συνέχεια το κατάστημα ανέλαβαν ο Ισίδωρος και τα αδέλφια του[24].

   Ο Ισίδωρος παντρεύτηκε[25] το 1932 την Αλίκη Ηρ. Λιώκη (1903-1984) που γεννήθηκε στη Θήβα και απέκτησαν 1 αγόρι, το Γιάννη και μια κόρη, την Άννα, την οποία παντρεύτηκε ο Άλκης Παπαλουκάς. Ως προίκα[26] τού δόθηκε ένα μέρος του μαγαζιού.

   Το μαγαζί ανέλαβε μετά ο Ιωάννης Ανδρώνος και τώρα συνεχίζει η 4η γενιά στην ίδια θέση, με αδιάλειπτη λειτουργία 150 χρόνων ζωής! Είναι το παλαιότερο με διαρκή λειτουργία κατάστημα της Λαμίας, στην ίδια θέση από τον καιρό της ίδρυσής του.

   Ο Ισίδωρος Ανδρώνος ασχολήθηκε με τα κοινά της πόλης. Το 1925 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου Ιωάν. Μακρόπουλου (θητεία 1925-1929) και το 1934 με το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου Γεωργ. Πλατή.

   Ο Ισίδωρος Ανδρώνος πέθανε το 1963, σε ηλικία 79 ετών.


Ποντικόπουλος Δημοσθένης (1891-1963) : Γεννήθηκε στο χωριό Δίκαστρο του Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού, του σημερινού δήμου Μακρακώμης. Οι γονείς του ονομάζονταν Κωνσταντίνος και Φωτεινή. Ήρθε στη Λαμία και ασχολήθηκε τελικά με το γενικό εμπόριο. Όλα τα αδέρφια στην αρχή άνοιξαν κατάστημα με εδώδιμα-αποικιακά (μεγαλομπακάλικο) εισάγοντας προϊόντα, που τους απέφεραν κέρδη. Μετά χώρισαν σε δύο καταστήματα.

   Στα χρόνια του Μεσοπολέμου (δεκαετία ’30) ο Δημοσθένης μαζί με τον αδερφό του Βασίλειο διατήρησαν μεγάλο κατάστημα γενικού εμπορίου στην οδό Ρήγα Φεραίου (στη δυτική γωνία με την οδό Συγγρού). Ο τρίτος αδελφός ο Γεώργιος, είχε δικό του κατάστημα στην οδό Διάκου 4 (ιδιοκτησίας Δημ. Κλάρα) πρώτα Γενικού Εμπορίου και αργότερα Βιβλιοχαρτοπωλείο.

   Η οικία της οικογένειας του Δημοσθένη Ποντικόπουλου ήταν στην οδό Λεωσθένους-Δεδούση, πολύ κοντά στον Ι.Ν. του Αγ. Δημητρίου. Ο Δημοσθένης παντρεύτηκε την Αγγελική Ευαγ. Αναστασίου (1908-2001) από το Λειανοκλάδι και απέκτησαν δύο παιδιά (την Φωτεινή-Αλίκη και τον Κωνσταντίνο-Στυλιανό).

    Ο Δημοσθένης Ποντικόπουλος πέθανε το 1963 σε ηλικία 72 ετών.

 

 

8.   Δάσκαλοι - μαθητές - φοιτητής

 

   Καταγράφηκαν 3 δάσκαλοι (η μία είναι γυναίκα) Ο Ευθ. Παπαηλιάδης καταγόταν από τις Μεξιάτες, ενώ για τους άλλους δύο δηλώθηκε η Λαμία. 

   Επιπλέον καταγράφηκαν και 10 άτομα ως μαθητές. Τρία άτομα κατάγονταν από : Καστανιά Υπάτης (Κων. Ξηροτύρης), Κωσταλέξι (Αθ. Παπακυριαζής ή Κρίτσας) και Μαυρολιθάρι (Ιωάν. Κωτσόβολος), ενώ τα υπόλοιπα 7 άτομα ήταν από τη Λαμία. Ο Ιωάννης Παπανικολάου δηλώθηκε ως φοιτητής.

    Περισσότερα στοιχεία δίνονται στον επόμενο πίνακα :

 

Δάσκαλοι

                              α/α Ονοματεπώνυμο      έτη γέννησης-θανάτου       ηλικία

1        Παπαηλιάδης Ευθύμιος    1888-1953             65

2        Τσαούση Βασιλική Χρ.     1874-1948             74

3        Τσώνος Νικόλαος           1911-1961             50

 

 

μαθητές - φοιτητής

                        α/α       Ονοματεπώνυμο                 έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1        Δημουλάς Δημ. του Αθ.                      1929-1945           16

2        Κουλούρης Γρηγόριος                        1938-1954           16

3        Κωτσόβολος Ιωάννης Ι.                       1935-1948           13

4        Μίγγας Κ.                                         1924-1944           20

5        Μιχαήλ Αβραάμ Ι.                               1927-1941           14

6        Ξηροτύρης Κων/τίνος Ι.                      1930-1943           13

7        Παπακυριαζής ή Κρίτσας Αθανάσιος     1907-1930           23

8        Παπανικολάου Ιωάννης                       1928-1954           26

9        Τσεργάς Αθανάσιος Δημ.                    1941-1948           7

10       Χαρίτος Κυριάκος                              1927-1947           20

 

 

9.    Αυτοκινητιστές - οδηγοί

      Είναι 12 άτομα, όλοι άνδρες. Όλοι ήταν  οδηγοί (σωφέρ), ο δε Αθαν. Δαρδιώτης δηλώθηκε ως αυτοκινητιστής. Η καταγωγή τους ήταν από τη Λαμία, πλήν του Στεφ. Ρεμούνδου, που ήταν από την Άνδρο.

   Άλλα τέσσερα άτομα καταγράφηκαν με συναφή προς το αυτοκίνητο επαγγέλματα. Κατάγονταν από τη Λαμία. 

     Περισσότερα στοιχεία δίνονται στους πίνακες που ακολουθούν :

 

Οδηγοί - αυτοκινητιστές

 

              α/α            Ονοματεπώνυμο             έτη γέννησης-θανάτου        ηλικία

1           Δαρδιώτης Αθανάσιος Κ.                     1920-1944           24

2           Λεβαδίτης ή Μαλαμούσης Ιωάν.-Χαρ.    1891-1948           57

3           Μπαλαγιάννης Γεώργ.                        1900-1944           44

4           Μπαρώνος Δημήτριος                         1926-1948           22

5           Μπασδιάνος Αλέξανδρος                     ; -1947              

6           Ναούμ Ευάγγελος                              1914-1957           43

7           Νιώρας Βασίλειος Κ.                           1913-1952           39

8           Πανής Χρήστος                                 1872-1952           80

9           Ρεμούνδος Στέφανος Σταύρ.               1896-1933           37

10         Τσανδήλας Σωτήριος                          1891-1951           60

11         Τσαντός Χρήστος                               1926-1953           27

12         Χάψας Μενέλαος                               1905-1959           54

 

 

Συναφή επαγγέλματα

         α/α          Ονοματεπώνυμο        έτη γέννησης-θανάτου  ηλικία         επάγγελμα

1        Αθανασίου (ή Καρέτσος) Αθαν.   1879-1964             85           γκαράζ

2        Ντέκος Αθαν.                           1904-1944             40           βουλκανιζατέρ

3        Σαββατλής Ματθαίος                 1853-1933             80           φανοποιός

4        Τραχανάς Κ.                            1924-1944             20           μηχανουργός

 

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Σωτήρ. Αθ. Τσαντήλας
Τσανδήλας (ή Τσαντήλας) Σωτήριος (1891-1951) : Γεννήθηκε[27] στη Λαμία. Οι γονείς του ονομάζονταν Αθανάσιος και Μαρία. Ο Αθανάσιος είχε κάρο και ήταν καραγωγέας. Έτσι όλα σχεδόν τα παιδιά του ακολούθησαν το ίδιο επάγγελμα. Ο Σωτήρης (και ο αδερφός του Σπύρος) εκμεταλλεύτηκε ένα νόμο του 1926, που έδινε το δικαίωμα σε καραγωγείς να αποκτήσουν άδεια φορτηγού.

   Έγινε οδηγός αυτοκινήτων και μετά ιδιοκτήτης στα πρώτα φορτηγά που κυκλοφόρησαν στην περιοχή μας. Με τις μεταφορές κέρδισε χρήματα και αύξησε τον αριθμό των ιδιόκτητων φορτηγών αυτοκινήτων. Ίδρυσε μεταφορική εταιρεία[28] την περίοδο του Μεσοπολέμου μαζί με τον Ελευθέριο Κουτσόπουλο. Στην εταιρεία συμμετείχαν επίσης οι Πολίτης, Πρωτόπαπας και Θεοδώρου. Οι αποθήκες της μεταφορικής εταιρείας ήταν στη ΒΔ γωνία των οδών Κολοκοτρώνη και Ροζάκη-Αγγελή στη Λαμία. Συνολικά η εταιρεία διέθετε 12 φορτηγά.

   Ο Σωτήριος Τσαντήλας από το γάμο του με την Ειρήνη Γεωρ. Χήρα (1898-1978), από το Μοσχοχώρι απέκτησε[29] έξι παιδιά (Αργυρούλα, Αθανάσιος, Γεώργιος, Κωνσταντίνος, Ισμήνη και Δήμητρα).

    Ο Σωτήριος Τσαντήλας πέθανε σε ηλικία 60 ετών

 


10.Διάφοροι επαγγελματίες-μικρέμποροι

 

   Είναι 4 άτομα, με διάφορα επαγγέλματα. Όλοι κατάγονταν από τη Λαμία. Επιπλέον, σε δεύτερο πίνακα δίνονται άλλοι 6 μικρέμποροι, με καταγωγή από τη Λαμία, πλην των: Γεωργ. Διαμαντή (από την Ανθήλη) και Αθαν. Κοτοπούλου ή Βελούλα (από το Μαυρίλο).

   Σε τρίτο πίνακα περιλαμβάνονται οι άνθρωποι με τα επαγγέλματα του δρόμου. Είναι 4 άνδρες, με επαγγέλματα του κουλουροπώλη, γαλακτοπώλη, μικροπωλητή αόριστα και ο άλλος αχθοφόρος (χαμάλης). Είναι τίμια ελεύθερα επαγγέλματα, αλλά δύσκολα, αβέβαια και με εκτεθειμένους τους ανθρώπους στις κακές καιρικές συνθήκες.

   Περισσότερα στοιχεία στους παρακάτω πίνακες :

 

διάφοροι επαγγελματίες

α/α    Ονοματεπώνυμο                   έτη γέννησης-θανάτου  ηλικία     επάγγελμα

1        Αντωνίου Χριστόφορος του Ευαγ.    1936-1930            24           υδραυλικός

2        Καρπούζας Ν.                               1894-1956            62           καφετζής

3        Κοντοές Παναγ.                            1880-1950            70           εμβαλωματής

4        Παρμενόπουλος Λεωνίδας              1885-1940            55           ζαχαροπλάστης

 

μικρέμποροι

α/α       Ονοματεπώνυμο                 έτη γέννησης-θανάτου  ηλικία    επάγγελμα

1        Αζυμόπουλος Κλεάνθης                 1922-1953           31           μανάβης

2        Διαμαντής Γεώργιος                      1870-1940           70           υαλοπώλης

3        Κοτόπουλος ή “Βελούλας” Αθαν.     1871-1941           70           λαχανοπώλης

4        Παναγούλης Κων/τίνος                  1852-1951           99           ψιλικατζής

5        Παπαδέλος Γεώργιος                     1908-1941           33           βιβλιοπώλης

6        Σκουρλιάκος Δημήτριος                 1867-1955           88           μανάβης

 

μικροεπαγγελματίες - πλανόδιοι

α/α    Ονοματεπώνυμο                  έτη γέννησης-θανάτου    ηλικία     επάγγελμα

1        Κούτλας Ιωάννης                  1902-1937                      35           γαλακτοπώλης

2        Μανδηλάς Δημήτριος            1874-1959                      85           μικροπωλητής

3        Παπαναστασίου Γεώργιος      1862-1932                      70           κουλουροπώλης

4        Τσιόφλιος Απόστολος           1904-1964                      60           χαμάλης

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Παπαδέλος Γεώργιος (1908-1941) :  Ο πατέρας του λεγόταν επίσης Γεώργιος. Οι αδελφοί Χρήστος (1892-1947), Αναστάσιος (1896-1952) και Γεώργιος είχαν στην οδό Ρήγα Φεραίου το Πρακτορείο των αθηναϊκών εφημερίδων, βιβλιοπωλείο-χαρτοπωλείο και τυπογραφείο. Εξέδιδαν την εφημερίδα “Λαϊκή Φωνή”.

   Ο Γεώργιος πέθανε σε ηλικία 33 ετών από πνιγμό. Σε ταφική πλάκα στο Νεκροταφείο Ξηριώτισσας Λαμίας αναφέρεται ότι “εφονεύθη εν Δαύλεια 10-6-1941” σε ηλικία 34 ετών.

   Ελλείπουν άλλα στοιχεία.

 

Παρμενόπουλος Λεωνίδας (1885[30]-1940) : Γεννήθηκε στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδος. Οι γονείς του ονομάζονταν Γεώργιος και Κωνσταντία. Εργάστηκε σε μαγαζιά της Λαμίας. Άνοιξε με επιτυχία, δική του επιχείρηση με ζαχαρώδη προϊόντα (ζαχαροπλαστική). Παντρεύτηκε την Παγώνα Ιωάν. Παπαλεβέντη (1899-1977), που γεννήθηκε στην Αμφίκλεια Λοκρίδας. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά (Γεώργιος, Ιωάννης, Δημήτριος και Κωνσταντία).

   Ο Λεωνίδας Παρμενόπουλος πέθανε στις 23-2-1940 στη Λαμία, σε ηλικία 55 ετών.

 

 

 

11. Ξυλουργοί

    Καταγράφηκαν 11 άτομα. Κατάγονταν από τη Λαμία, εκτός των: Ιωάν. Μπαρμπούτη (απ’ το Σαρμουσακλή[31]), Ιωάν. Παπακωνσταντίνου (από την Αρτοτίνα) και Κυρ. Ευαγγελίου (από την Κορυτσά). Περισσότερα στοιχεία στον ακόλουθο πίνακα:

 

α/α     Ονοματεπώνυμο                         έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1        Αναγνωστόπουλος Νικόλαος        1877-1954                         77

2        Διαμαντόπουλος Γεώργιος Ν.       1917-1952                         35

3        Ευαγγελίου Κυριάκος Σταύρ.        1857-1942                         85

4        Κορτομανίτης Ιωάννης                 1876-1954                         78

5        Κουμαρσιώτης Ιωάννης Αναστ.      1872-1949                         77

6        Κωστοπαναγιώτης Παναγ.            1886-1946                         60

7        Μπαρμπούτης Ιωάν.                    1879-1931                         52

8        Μπαρμπούτης Νικόλαος               1875-1933                         58

9        Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Δ.      1878-1941 ή 1873-1941        63 ή 68

10       Παπαναστασίου Αναστάσιος          1873-1955                         82

11       Χουσανίτης Δημήτριος                 1909-1959                         50

 

 


12. Παντοπώλες

      Καταγράφηκαν 8 άτομα. Ως καταγωγή τους δηλώθηκε η Λαμία, εκτός των : Αθαν. Παπαναστασίου (από το Ελευθεροχώρι) και του Κων/νου Σ. Μηνά (από την Ανθήλη).

     Περισσότερα στοιχεία γι’ αυτούς δίνονται στον επόμενο πίνακα :

 

 

                        α/α       Ονοματεπώνυμο      έτη γέννησης-θανάτου   ηλικία

1        Παπαναστασίου Αθανάσιος      1890-1938           48

2        Αλεξίου Νικόλαος[32]                1889-1965           76

3        Μαλάμος Βασίλειος                1893-1954           61

4        Μηνάς Κωνσταντίνος Σωτηρ.    1866-1950           84

5        Παρίσης Ευάγ.                       1908-1948           40

6        Πολύζος Ιωάννης                   1875-1958           83

7        Ριζοκώστας Δημ.                    1888-1944           56

8        Χατζηγεωργίου Αντώνιος        1894-1960           66

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Ριζοκώστας Δημήτριος[33] (1888-1944) : Γεννήθηκε στη Λαμία. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αικατερίνη.  Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Κωνσταντίνος Ριζοκώστας αγόρασε ένα οικόπεδο στη βόρεια γωνία των οδών Αμφίσσης (σήμερα Λεωνίδου) και Παλαιολόγου, όπου έχτισε Χάνι. Αδελφός του Δημητρίου ήταν ο Χρήστος.

   Μετά το 1926 οι αδελφοί Ριζοκώστα μετέτρεψαν το Χάνι σε μπακάλικο και μαζί ταβέρνα. Αυτό λειτούργησε έτσι μέχρι το 1930, οπότε τα αδέλφια αποφάσισαν να χωρίσουν την ιδιοκτησία στα δύο. Ο κλήρος έφερε το μαγαζί (βόρειο τμήμα) στο Δημήτριο και το γωνιακό τμήμα που είχε ένα ισόγειο κτίσμα στον Χρήστο.

   Ο Δημήτριος Κων. Ριζοκώστας παντρεύτηκε την Ξανθή Καραβέλη (1889-1976) και απέκτησαν πέντε παιδιά,  τον Κωνσταντίνο[34] (1921-1944), το Γεώργιο, το Σπύρο (1926-1948), τον Αθανάσιο και το Στέλιο. Η ιδεολογική τοποθέτησή τους (στο χώρο του ΚΚΕ) δυσκόλεψε τη ζωή των μελών της οικογένειας στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, με θύματα.

     Συγκεκριμένα, ο Σπύρος και ο Γεώργιος βγήκαν στο αντάρτικο, ο Αθανάσιος πέθανε και ο Κωνσταντίνος εκτελέστηκε στο Γουδί από τους Γερμανούς. Το Μάρτιο του 1944, οι Γερμανοί συνέλαβαν τον Δημήτριο Ριζοκώστα και τον εκτέλεσαν μαζί με άλλους πατριώτες (ως αντίποινα), στη θέση Αμπέλια του χωριού Ομβριακής Δομοκού. Ήταν τότε 56 ετών.

 

Το κτίριο του ξενοδοχείου ΑΚΤΑΙΟΝ (φωτ. 1970)
Μαλάμος Βασίλειος (1893-1954) : Ήταν επιχειρηματίας. Στα χρόνια του Μεσοπολέμου ανέλαβε με επιτυχία την εκμετάλλευση του πολυτελούς ξενοδοχείου “ΑΚΤΑΙΟΝ”, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Λαμίας. Το κτίριο[35] ήταν ιδιοκτησίας Γεωργ. Τελώνη. Είχε είσοδο από τα πέτρινα σκαλοπάτια (που υπάρχουν μέχρι σήμερα) για τους πελάτες που έρχονταν με το τραίνο. Επίσης είχε είσοδο και από την οδό Μάρκου Μπότσαρη.

    Μετά την Κατοχή ο Βασίλειος Μαλάμος άνοιξε παντοπωλείο. Η γυναίκα του λεγόταν Δουκάκη.

   Ελλείπουν άλλα στοιχεία.

 

 

Μηνάς Κωνσταντίνος (1866-1950) :  Ο πατέρας του λεγόταν Σωτήριος. Είχε μπακάλικο στη γωνία των οδών Αμφίσσης (ονομάστηκε Λεωνίδου) και Πανουργιά. Η κατοικία του ήταν στο ανώγειο. Μετά, το μπακάλικο ανέλαβε ο Στέφανος Ρόκας[36], από την Ανθήλη, που έγινε γαμπρός σε κόρη του.

   Ο Κωνστ. Μηνάς πέθανε το 1950, στη Λαμία, σε ηλικία 84 ετών.

 

 

13.Εργολάβοι-εργοδηγοί

   Είναι 6 άτομα, για τα οποία δηλώθηκε ως καταγωγή η Λαμία. Οι δύο είναι εργοδηγοί και οι άλλοι τέσσερις είναι εργολάβοι δημοσίων έργων (Φρίκης, Καβαλάκης, Νικολάου, Κρανάκης). Επιπλέον στοιχεία στον ακόλουθο πίνακα:

 

 

                           α/α    Ονοματεπώνυμο     έτη γέννησης-θανάτου    ηλικία

1        Γιαννακόπουλος Ιωάννης    1884-1944             60

2        Καβαλάκης Ευθύμιος         1888-1940             52

3        Κρανάκης Νικόλαος           1901-1965             64

4        Μουν…ατλας Σταύρος        1904-1942             38

5        Νικολάου Νικόλαος Χρ.      1908-1940             32

6        Φρίκης Νικόλαος              1859-1934             75

 

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Κρανάκης Νικόλαος : Γεννήθηκε στη Λαμία το έτος 1899[37]. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωάννης και Ζωή. Ο Νικόλαος Κρανάκης ασχολήθηκε με τα δομικά έργα και έγινε εργολάβος. Παντρεύτηκε τη Βασιλική Νικ. Καρφή (1911-1981), που γεννήθηκε στο χωριό Κάψη (Τυμφρηστός) του σημερινού δήμου Μακρακώμης. Απέκτησαν μία κόρη (Παρασκευή).

   Ο Νικόλαος Κρανάκης πέθανε στις 10-7-1965 σε ηλικία 66 (ή 64) ετών.

 

14. Ελαιοχρωματιστές

   Είναι 5 άτομα. Οι τρεις κατάγονται από τη Λαμία, οι δε άλλοι δύο είναι προσφυγικής καταγωγής από τη Σμύρνη (Λεων. Μεϊμάρογλου) και το Καραγάτς[38] (Παναγ. Χαζτηπαναγιωτίδης). Αριθμητικά στοιχεία αυτών έπονται:

 

 

                     α/α                  Ονοματεπώνυμο                  έτη γέννησης-θανάτου   ηλικία

1        Θοραντής (;) Δημ. Κ.                        1876-1951           75

2        Κουτσούκος Δημήτριος                    1905-1963           58

3        Μεϊμάρογλου Λεωνίδας                    1862-1937           75

4        Ταμάμης Αθανάσιος                         1904-1936           32

5        Χατζηπαναγιωτίδης Παναγιώτ. Αθ.     1882-1942           60

 

 

 

15. Εστιάτορες - μάγειροι

   Καταγράφηκαν 5 άτομα. Στα παλιότερα χρόνια, η λέξη “ξενοδόχος” είχε δύο έννοιες : ξενοδόχος φαγητού, δηλ. εστιάτορας καη ξενοδόχος ύπνου. Όλοι οι επόμενοι έχουν σχέση με την εστίαση, δηλ. είναι ξενοδόχοι-εστιάτορες, μόνον ο Ευστ. Χαρίλας δηλώθηκε ως μάγειρος. Επιπλέον στοιχεία στον πίνακα που ακολουθεί:

 

                        α/α       Ονοματεπώνυμο             έτη γέννησης-θανάτου    ηλικία

1        Μπιλάλης Γεώργιος Δ. (Δ)            1880-1950             70

2        Τριανταφύλλου Ανάργυρος (Δ)     1881-1965             84

3        Τριανταφύλλου Γεώργιος (Δ)        1899-1962             63

4        Τριανταφύλλου Γεώργιος Π. (Δ)    1869-1946             77

5        Χαρίλας Ευστάθιος Αθ. (Δ)            1868-1944             76

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Μπιλάλης Γεώργιος Δ. (1880-1950) : Γεννήθηκε στη Λαμία. Οι γονείς του ονομάζονταν Δημήτριος και Βασιλική. Έμαθε τη μαγειρική τέχνη και άνοιξε εστιατόριο κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου στη δυτική πλευρά της πλατείας Σιταγοράς[39] (ή Σταροπάζαρου), της σημερινής πλατείας Πάρκου. Ήταν στο τμήμα μεταξύ των οδών Καραγιαννοπούλου και Χαντζοπούλου, δίπλα στο καφενείο των Αφών Καρπούζα. Αργότερα μεταφέρθηκε στην πλατεία Λαού και λειτούργησε ως πολυτελές εστιατόριο των Μπιλάλη και Μαγκλάρα.

   Παντρεύτηκε τη Δέσποινα Απ. Χριστοπούλου (1896-1977) από τη Λαμία και απέκτησαν πέντε παιδιά (Δημήτριος, Απόστολος, Παναγιώτης, Κίμων και Βασιλική). Το σπίτι της οικογένειας βρισκόταν στην οδό Αμφίσσης (σήμερα οδός Λεωνίδου) και υπάρχει μέχρι σήμερα (μετασκευασμένο). Από τα παιδιά του, ο Κίμων είχε βιβλιοχαρτοπωλείο, στη νότια γωνία της οδού Καραγιαννοπούλου με την πλατεία Πάρκου, μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

   Το ίδιο επάγγελμα με τον πατέρα του Γεώργιο ακολούθησε και ο γιος του Παναγιώτης[40]. Ο Παναγιώτης (1927-1977) δεν παντρεύτηκε και πέθανε στην πρώιμη ηλικία των 50 ετών.

   Ο Γεώργιος  Δ. Μπιλάλης πέθανε το 1950, σε ηλικία 70 ετών.

 

Τριανταφύλλου Ανάργυρος (1881-1965) : Γεννήθηκε στην Τοπόλια (ή Ελαιώνα) Παρνασσίδος. Οι γονείς του ονομάζονταν Παναγιώτης και Λουκία. Ήρθε στη Λαμία σε ηλικία 20-30 χρονών.

Ανάργ. Τριανταφύλλου
   Παντρεύτηκε τη Βασιλική Ευθ. Κρανάκη (1892-1991) από τη Λαμία και απέκτησαν τρία παιδιά (Παναγιώτης, Ευθύμιος και Ελπίδα).

   Ο Ανάργυρος Τριανταφύλλου άνοιξε και λειτούργησε (με ενοίκιο) εστιατόριο με το όνομα “Εθνικόν”, σε κτίριο[41] που βρισκόταν στην πλατεία Λαού (Όθωνος 2 και Κολοκοτρώνη γωνία). Λειτούργησε στα χρόνια του Μεσοπολέμου και ήταν ονομαστό εστιατόριο. Μετά, αυτό έγινε Εστιατόριο των Βάγια Πλάκα και Ιωάννη Παπαϊωάννου. Δίπλα απ’ αυτό, έγινε άλλο Εστιατόριο των Ευθυμίου Τριανταφύλλου - Κορτέση - Κάκκου, διαμπερές με την οδό Κολοκοτρώνη. Ο Ευθύμιος Τριανταφύλλου (1925-1991) ήταν γιος του.

   Ο Ανάργυρος Τριανταφύλλου διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Λαμίας το 1934 με το συνδυασμό του Γεωργ. Πλατή (δήμαρχος εκλέχτηκε ο Σπύρος Πετρόπουλος).

   Ο Ανάργυρος Τριανταφύλλου πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

 

Τριανταφύλλου Γεώργιος (1899-1962) : Γεννήθηκε στη Στυλίδα. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωάννης και Μαρία. Έμαθε τη μαγειρική τέχνη και εργάστηκε σε διάφορα μαγαζιά. Άνοιξε εστιατόριο στη Λαμία, το οποίο λειτούργησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

   Παντρεύτηκε την Κλεάνθη Βησ. Αντωνίου (1904-1957), που γεννήθηκε στην Κορυτσά της Αλβανίας. Απέκτησαν δύο παιδιά (Ιωάννης, Αντώνιος).

   Ο Γεώργιος Τριανταφύλλου πέθανε στη Λαμία, σε ηλικία 63 ετών.

 

 

16. Καραγωγείς - αμαξηλάτης - συναφή επαγγέλματα

     Μικρός ο αριθμός τους, αλλά ήταν απαραίτητοι μαζί με τους άλλους (και περισσότερους) καραγωγείς που έμεναν σε άλλες συνοικίες-ενορίες της Λαμίας, για τις μεταφορές στα προπολεμικά χρόνια. Ως καταγωγή όλων δηλώθηκε η Λαμία. Οι καραγωγείς, με τα κάρα τους μετέφεραν φορτία (εμπορεύματα, υλικά οικοδομών, κλπ.), ενώ ο αμαξηλάτης (Αθαν. Λεβαδίτης) με την άμαξά του μετάφερε επιβάτες με τις αποσκευές τους, συνήθως ταξιδιώτες από το σταθμό του τραίνου.

   Περισσότερα στοιχεία τους δίνονται στον επόμενο πίνακα :

 

 

καραγωγείς-αμαξηλάτης

 

                   α/α                    Ονοματεπώνυμο  έτη γέννησης-θανάτου ηλικία

1        Θυμάκος (;) Βασίλειος      1872-1942           70

2        Λεβαδίτης Αθανάσιος Ι.     1867-1937           70

3        Νικολόπουλος Δ.             1901-1961           60

 

   Για τα μεταφορικά ζώα (άλογα, μουλάρια, όνους) ήταν αναγκαία και τα επαγγέλματα του σαγματοποιού (έφτιαχνε σαμάρια) και του πεταλωτή. Στοιχεία αυτών ακολουθούν :

 

 

                α/α       Ονοματεπώνυμο   έτη γέννησης-θανάτου   ηλικία      επάγγελμα

1        Κουλούρης Γρηγόριος Β.    1880-1935             55           πεταλωτής

2        Μπρόφας Νικόλαος           1892-1952             60           σαγματοποιός

 

17. Κτίστες-μπετατζήδες

   Καταγράφηκαν 3 κτίστες και 2 μπετατζήδες. Η καταγωγή τους είναι από τη Λαμία, πλην του Πέτρ. Λέτσου (από την Κορυτσά). Δίνονται οι σχετικοί πίνακες :

 

κτίστες

 

           α/α        Ονοματεπώνυμο              έτη γέννησης-θανάτου       ηλικία

1          Λέτσος Πέτρος Β.                   1858-1933                        75

2          Μαστρογιαννόπουλος Εμμαν.   1889-1956                        67

3          Παπαμητήλας (;) Κων.             1895-1947                        52

 

μπετατζήδες

α/α        Ονοματεπώνυμο               έτη γέννησης-θανάτου       ηλικία

1        Κουκουράβας Κων/νος             1908-1961                       53

2        Κουρμουλάκης Κων/νος            1905-1962                       57

 

 

 18. Ράπτες

    Είναι 3 άτομα, με καταγωγή όλων τη Λαμία. Αριθμητικά στοιχεία ακολουθούν :

 

α/α     Ονοματεπώνυμο       έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1        Κοτσίλης Ιωάννης         1910-1962                       52

2        Μάζης Βασίλειος Σπ.     1874-1943                       69

3        Μπότσης Βασίλειος       1875-1947                       72

 

 

 9. Ασβεστάδες-ασβεστοπώλης

   Για τις οικοδομές που παλιότερα ήταν όλες σχεδόν λιθόκτιστες, ο ασβέστης ήταν βασιλκό δομικό υλικό. Καταγράφηκαν 3 ασβεστάδες κι ένας ασβεστοπώλης. Όλοι κατάγονταν από τη Λαμία. Περισσότερα στοιχεία τους επόμενους πίνακες :

 

ασβεστάδες

α/α     Ονοματεπώνυμο                  έτη γέννησης-θανάτου       ηλικία

1        Αδραμερινός Παντελής Αθ.   1916-1952                         36

2        Αντωνίου Μάρκος                1844-1936                         92

3        Τσιμπούρης Άγγελος           1904-1961                         57

 

 

ασβεστοπώλης

Ονοματεπώνυμο                  έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

Δαρδιώτης Νικόλαος            1909-1964                         55

 

 

20. Αρτοποιοί

   Στη ζώνη που αναφερόμαστε έζησαν και τελεύτησαν τρεις αρτοποιοί. Η καταγωγή τους ήταν : από τη Λαμία (Ανδρ. Κάππος), την Άμφισσα (Παν. Κάππας) και τη Χαλκίδα (Απ. Λέων). Ηλικιακά στοιχεία ακολουθούν:

 

α/α     Ονοματεπώνυμο           έτη γέννησης-θανάτου    ηλικία

1        Κάππας Παναγιώτης      1876-1941                      65

2        Κάππος Ανδρέας           1870-1935                      65

3        Λέων Απόστολος           1854-1931                      77

 

 

 

21. Βιοτέχνες

  Καταγράφηκαν τρία άτομα. Η καταγωγή τους ήταν από: τη Λαμία (Λουκ. Τσιπούρας), την Παύλιανη (Θεόδ. Μαρέτσικος) και μικρασιατική (Χρ. Λιακάκης). Τα αντικείμενα που ασχολήθηκαν δίνονται στον παρακάτω πίνακα :

 

 

        α/α         Ονοματεπώνυμο    έτη γέννησης-θανάτου  ηλικία      επάγγελμα

1        Λιακάκης Χρίστος              1899-1949           50           ποτοποιός

2        Μαρέτσκος Θεόδωρος Ν.    1888-1944           56           κεραμοποιός

3        Τσιπούρας Λουκάς            1895-1935           40           σαπουνοποιός

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Τσιπούρας Λουκάς (1895-1935) : Γεννήθηκε[42] στην Άμφισσα. Οι γονείς του ονομάζονταν Βασίλειος και Ευαγγελία. Με τον αδελφό του Ιωάννη, ίδρυσαν το 1916 ένα εργοστάσιο Σαπωνοποιίας[43] σε στεγασμένο οίκημα[44] που βρισκόταν στην οδό Καποδιστρίου (ακριβώς απέναντι από το δικαστικό μέγαρο Λαμίας).

    Με πρώτες ύλες το πυρηνέλαιο και την καυστική σόδα αγγλικής προέλευσης, παραγόταν πράσινο και κίτρινο σαπούνι εξαιρετικής ποιότητας.

    Η γυναίκα του Λουκά Τσιπούρα λεγόταν Παγώνα και καταγόταν από την Αταλάντη. Απέκτησαν δύο παιδιά (Βασίλειος, Ευαγγελία). Μετά το θάνατο[45] του Λουκά Τσιπούρα, το εργοστάσιο[46] συνέχισε τη λειτουργία του με τη διεύθυνση του αδελφού του Ιωάννη[47] Β. Τσιπούρα.


 

22.  Γιατροί

 

    Η επαγγελματική αυτή ομάδα περιλαμβάνει 3 άτομα. Για όλους ως τόπος καταγωγής γράφτηκε η Λαμία (δεν αληθεύει όμως, όπως θα δείτε στα βιογραφικά που ακολουθούν).

 

 

                 α/α     Ονοματεπώνυμο           έτη γέννησης-θανάτου   ηλικία

1        Αντωνολουκάς Λουκάς       1900-1953                    53

2        Κοντογιάννης Νικόλαος      1880-1960                    80

3        Παρασκευαΐδης Κυριάκος   1917-1957                    40

 

        Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Λουκάς Αντωνολουκάς (1900 - 1953) : Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα[48] το 1900. Ο πατέρας του λεγόταν Αντώνιος και η μητέρα του Καλλιόπη. Σπούδασε γιατρός παθολόγος και πιθανά ήταν και παιδίατρος[49]. Από το 1921 αρχίζει να ασκεί την ιατρική. Το 1923 εγκαταστάθηκε στη Μενδενίτσα. Το 1926 εγγράφεται στο Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας. Στη Λαμία εγκαταστάθηκε το 1937.

       Στην αρχή δεχόταν και εξέταζε ασθενείς στο Φαρμακείο του Βασίλη Παπαγεωργίου (στην Πλατεία Πάρκου και στη δεξιά γωνία της οδού Καλύβα-Μπακογιάννη). Μετά το 1937, άνοιξε ιατρείο στην οδό Καραγιαννοπούλου (δεξιά ανεβαίνοντας προς πλατεία Διάκου), στο ισόγειο διώροφης κατοικίας, ιδιοκτησίας Β. Κακκάβα, δικηγόρου. Το ιατρείο του Λουκά Αντωνολουκά ήταν κοινό[50] με το ιατρείο του Αντώνη Φίλη για κάποια χρόνια.

     Παντρεύτηκε τη Σταυρούλα Ζήση Τσουκαλά[51] από τη Μενδενίτσα. Απέκτησαν μια κόρη.

     Ο γιατρός Λουκάς Αντωνολουκάς[52] διετέλεσε Νομίατρος Νομού Φθιωτιδοφωκίδος. γιατρός των φυλακών[53] και σχολίατρος. Ασχολήθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Λαμίας και διετέλεσε αντιπρόεδρός του.

      Πέθανε την Τετάρτη 27-5-1953[54], σε ηλικία 53. Η γυναίκα του Σταυρούλα πέθανε στις 15-6-1966, σε ηλικία 65 ετών.

 

Παρασκευαΐδης Κυριάκος (1917-1957) : Πρόσφυγας που γεννήθηκε στη Σπάρτη της Μ. Ασίας. Έγινε γιατρός γενικής ιατρικής και το 1942 απέκτησε την άδεια άσκησης της ιατρικής τέχνης. Από τον Πειραιά, ήρθε το 1951 στη Φθιώτιδα και εγκαταστάθηκε στην Ανθήλη. Στις 14-10-1957 πέθανε[55] από συγκοπή, σε ηλικία 40 ετών.

 

Νικ. Κοντογιάννης (1952)
Νικόλαος Δ. Κοντογιάννης (1880 - 1960) : Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας το 1880. Οι γονείς του ονομάζονταν Δημήτριος και Ελένη. Σπούδασε γιατρός με ειδικότητα χειρούργος. Το Μάιο του 1911, έγιναν τα εγκαίνια[56] του Ελασσωνείου Νοσοκομείου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης. Ο Ν. Κοντογιάννης ανέλαβε πρώτος γιατρός του Νοσοκομείου.

     Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για όλους (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή. Το χειρότερο όμως έπαθε ο ίδιος ο χειρούργος γιατρός. Έχασε το ένα χέρι[57] πιθανά από κάποια μόλυνση ή τραυματισμό[58], που κατέληξε σε γάγγραινα. Έτσι εγκατέλειψε την ειδικότητα του χειρουργού κι έγινε παθολόγος. Ασκούσε πλέον ελεύθερο επάγγελμα και εξέταζε ασθενείς στο φαρμακείο Δασκαλοπούλου.

     Άνοιξε Παθολογική και Μαιευτική Κλινική στη βόρεια γωνία των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Σατωβριάνδου, όπου ήταν και το σπίτι του. Στους τοκετούς τον βοηθούσε ο μαιευτήρας Ευστ. Γκλέτσος.

    Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Λαμίας με το ψηφοδέλτιο του Γεωργίου Πλατή, που έγινε δήμαρχος για την περίοδο 1929-34. Μετά το 1936-37 δεχόταν ασθενείς σε ιατρείο, στην παραπάνω διεύθυνση.

       Παντρεύτηκε (το 1935, περίπου) την Καλλιόπη Στυλ. Μάνου, που γεννήθηκε το 1903. Απέκτησαν ένα γιο, το Δημήτριο (γεν. το 1936).

     Στη διάρκεια της Κατοχής, το 1943, ανέλαβε ως Διευθυντής του νέου τότε Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (που στεγαζόταν προσωρινά σε διάφορα κτίρια της πόλης). Την ίδια χρονιά, από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο 1943, ήταν διορισμένος δήμαρχος Λαμίας[59].

    Ο γιατρός ήταν απόγονος της οικογένειας των αρματολών Κοντογιανναίων. Είχε και κειμήλια στο σπίτι του[60].

      Ο Νικόλαος Κοντογιάννης πέθανε στις 23-12-1960. Η γυναίκα του πέθανε στις 20-9-1988.

 


23.  Εκκλησιαστικοί λειτουργοί (ιερείς)

   Στη ζώνη της ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου τελεύτηκαν τρεις ιερείς. Δεν μας είναι γνωστός ο ναός και η ενορία, όπου ήταν εφημέριοι. Ο Κων. Ζυγούρης καταγόταν από το Σκλήθρο, ενώ οι άλλοι δύο κατάγονταν από τη Λαμία. Ακολουθούν περισσότερα στοιχεία:

 

ιερείς

α/α     Ονοματεπώνυμο                  έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1        Δουδουμόπουλος Ιωάννης    1866-1947                         81

2        Φλύκας (;) Κωνσταντίνος      1876-1956                         80

3        Ζυγούρης Κων/νος              1889-1959                         70

 

   Επίσης καταγράφηκαν και δύο άτομα, που υπηρέτησαν τον εκκλησιατικό χώρο, ως νεοκόροι και τελεύτησαν εδώ. Κατάγονταν από τη Λαμία. Ήταν :

 

νεωκόροι

α/α      Ονοματεπώνυμο             έτη γέννησης-θανάτου        ηλικία

1           Μπαρμπερέλη Ζαχαρώ     1883-1963                           80

2           Τσάνος Βασίλειος            1891-1964                           73

 

 

24. Καροποιοί

   Η Λαμία του Μεσοπολέμου, αλλά και στα μεταπολεμικά χρόνια είχε αρκετά καροποιεία. Στην προκείμενη περίπτωση καταγράφηκαν τρεις καροποιοί, με καταγωγή τη Λαμία. Ήταν:

 

καροποιοί

α/α     Ονοματεπώνυμο               έτη γέννησης-θανάτου    ηλικία

1        Χαντζίκος Ρίζος                 1884-1934                       50

2        Τζαμτζής Ευάγγελος Ηλ.    1872-1942                       70

3        Μπιλάλης Κων/νος            1884-1965                       81

 

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Τζαμτζής Ευάγγελος Ηλ. (1872-1942) : Γεννήθηκε στη Λαμία. Οι γονείς του ονομάζονταν Ηλίας και Ελισάβετ. Έμαθε την τέχνη του καροποιού. Μαζί με τον αδερφό του Λουκά (1888-1960) είχαν το μεγαλύτερο ίσως καροποιείο της Λαμίας. Βρισκόταν στη γωνία των οδών Καποδιστρίου και Λεωσθένους-Δεδούση, απέναντι από το δικαστικό μέγαρο Λαμίας.

    Θυμίζουμε ότι το πλέον διαδεδομένο μεταφορικό μέσο μέχρι την Κατοχή ήταν το κάρο, εφόσον τα φορτηγά αυτοκίνητα ήταν λίγα σε αριθμό και οι περισσότεροι δρόμοι δεν είχαν άσφαλτο, αντιλαμβανόμαστε πόσο περιζήτητο ήταν το επάγγελμα του καροποιού. Τα κάρα έκαναν μεταφορές οικοδομικών υλικών αλλά και εμπορευμάτων σε σακιά (π.χ. αλεύρι από τους κυλινδρόμυλους και διανομή σε φούρνους της Λαμίας). Τα περισσότερα κάρα ήταν δίτροχα, αρκετά ήταν τετράτροχα και σχετικά λίγες οι επιβατικές άμαξες. Στους δρόμους της Λαμίας κυκλοφορούσαν επίσης ξύλινα μεγάλα καρότσια με ρόδες κάρου (χειράμαξες) για διανομή προϊόντων σε καταστήματα της πόλης. Οι Αφοί Τζαμτζή έκαναν ποιοτική δουλειά με όμορφα σχέδια στα παραπέτια και στα πλευρικά ξύλινα μέρη των κάρων.

   Ο Ευάγγελος Τζαμτζής παντρεύτηκε την Ευρυδίκη Γραμμάτου (1881-1963) από τη Λαμία και απέκτησαν τέσσερα παιδιά (Αλεξάνδρα, Ηλίας, Σπυρίδων και Δημήτριος).

 

 

25. Μηχανικοί αυτοκινήτων

   Ήταν τρία άτομα, όλοι με καταγωγή τη Λαμία.

 

μηχανικοί (αυτοκινήτων)

α/α     Ονοματεπώνυμο                  έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1        Μπασδάνης Γεώργιος Ι.        1888-1939                         51

2        Τσάντζαλος Ευάγγελος Δ.     1854-1941                         87

3        Δομπρογιάννης Νικόλαος[61]    1899-1964                         63

 

 

 

26. Σιδηρουργοί

   Κατάγονταν από τη Λαμία, εκτός του Χρ. Αλεξανδρή (από την Ομβριακή).

 

α/α     Ονοματεπώνυμο                    έτη γέννησης-θανάτου       ηλικία

1        Βαλακόπουλος Νικόλαος Δ.     1916-1934                         18

2        Αλεξανδρής Χρίστος               1910-1948                         38

3        Παπαδήμας Δήμος                  1909-1963                         54

 

 

 

 

27. Άλλα επαγγέλματα

    Ο ένας καταγόταν από τη Λαμία, ενώ η καταγωγή του άλλου (Στυλ. Σπηλιάδη) ήταν από τη Σαμψούντα.

 

α/α    Ονοματεπώνυμο                     έτη γέννησης-θανάτου       ηλικία        επάγγελμα

1        Στυλιάδης Στυλιανός Μενελ.     1887-1942                         55              λογιστής

2        Κόρακας Γεώργιος Θεμ.          1885-1951                         66              μεσίτης

 

 

 

 

28. Δικηγόροι

     Καταγράφηκαν 2 δικηγόροι, όλοι άνδρες. Ως τόπος καταγωγής τους δηλώθηκε η Λαμία. Περισσότερα στοιχεία στον επόμενο πίνακα :

 

 

                 α/α          Ονοματεπώνυμο      έτη γέννησης-θανάτου       ηλικία

1          Κοντοές Βασίλειος                    1908-1957               49

2          Παπαδόπουλος Κων/νος            1876-1960               84

 

 

29. Καλές τέχνες

   Καταγράφηκαν 2 άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικά είδη του καλλιτεχνικού χώρου. Ο ένας είναι οργανοπαίκτης (μάλλο κλαρίνου) και ο άλλος είναι μαρμαρογλύπτης. Στοιχεία τους δίνονται στον επόμενο πίνακα:

 

 

           α/α        Ονοματεπώνυμο       έτη γέννησης-θανάτου              ηλικία         επάγγελμα

1          Γιαννιτόπουλος Βασίλειος     1888-1958             70           οργανοπαίκτης

2          Αρβανίτης Αθανάσιος           1905-1965             60           μαρμαρογλύπτης

 

 

30. Μηχανικοί τραίνων

   Πρόκειται για δύο άτομα, που κατάγονταν από τον Πειραιά. Στις 4 Απριλίου 1943 έγινε σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπως κατεγράφη στα βιβλία του Ι. Ναού, με αποτέλεσμα το θάνατο του μηχανοδηγού Κωνστ. Λιναρά και του θερμαστή μηχανικού Μηνά Μωυσίδη.

 

μηχανικοί (τραίνων)

α/α     Ονοματεπώνυμο        έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1        Μωυσίδης Μηνάς       1911-1943                         32

2        Λιναράς Κωνσταν.      1883-1943                         60

 

 

 

31. Υποδηματοποιοί

   Είναι δύο άτομα. Ως τόπος καταγωγής τους δηλώθηκε η Λαμία.

 

α/α     Ονοματεπώνυμο                     έτη γέννησης-θανάτου          ηλικία

1        Παπαθεοδώρου Ιωάννης Θ.      1866-1952                             86

2        Σαμαράς Θεόδωρος                1911-1965                             54

 

 

32. Φαρμακοποιοί

   Καταγράφηκαν δύο άτομα. Η καταγωγή τους ήταν από τη Λαμία. Το φαρμακείο του Ιωάν. Σκύφτη ήταν γνωστό στη Λαμία της εποχής. Ήταν στην πλατεία Λαού και στην αρχή της οδού Καλύβα-Μπακογιάννη 1.

 

                   α/α                  Ονοματεπώνυμο        έτη γέννησης-θανάτου  ηλικία

1        Μπαρτσώκας Δημήτριος     1878-1957                  79

2        Σκύφτης Ιωάννης              1902-1955                  53

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Σκύφτης Ιωάννης (1902-1955) : Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Ο πατέρας του λεγόταν Στέλιος. Το 1927 παντρεύτηκε τη Χρυσούλα Δημ. Μπουσίου (1907-1995), που γεννήθηκε στη Λαμία (κόρη του Δημ. Μπουσίου με τους κουραμπιέδες). Απέκτησαν 2 παιδιά, το Στέλιο και το Δημήτριο.

   Σπούδασε φαρμακοποιός. Αρχικά είχε φαρμακείο στην Πελασγία. Το 1948 αγόρασε την άδεια του παλαιότερου ίσως φαρμακείου της Λαμίας, που είχε πριν η Ευθυμία Ζαγγογιάννη (μετά σύζυγος του Στεργίου Αστερίου Χατζηχρήστου), που βρισκόταν στην πλατεία Ελευθερίας. Ο Ιωάννης Σκύφτης μετέφερε το φαρμακείο του στην πλατεία Λαού (ανατολική γωνία με οδό Καλύβα-Μπακογιάννη).

   Το 1955 όμως ο φαρμακοποιός Ιωάννης Σκύφτης πέθανε πρόωρα σε ηλικία 53 ετών. Οι κληρονόμοι του το διατήρησαν μέχρι το 1965, οπότε το μεταβίβασαν στη φαρμακοποιό Χριστιάνα Αθανασιάδου σύζυγο του Στέλιου Ιωάν. Σκύφτη.  Τον Οκτώβριο του 1993, λόγω συνταξιοδότησης, το Φαρμακείο μεταβιβάστηκε στο φαρμακοποιό Κώστα Λασπιά και λειτουργεί μέχρι σήμερα.


 

33. Κρεοπώλης

    Στη ζώνη της ενορίας διέμενε μόνον ένας, αλλά ήταν ένα σημαντικό όνομα : Γεώργιος Γάκης. Διετέλεσε και πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Λαμίας. Στοιχεία του έπονται :

 

α/α     Ονοματεπώνυμο                    έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1        Γάκης Γεώργιος Αποστ.                1888-1953                     65

 

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Γεώργιος Απ. Γάκης
Γάκης Γεώργιος[62] του Αποστ. (1888-1953) :  Γεννήθηκε στη Λαμία. Οι γονείς του ονομάζονταν Απόστολος και Βασιλική. Ο Γεώργιος έγινε κρεοπώλης. Προερχόταν από ονομαστή και μεγάλη οικογένεια κρεοπωλών και ζωεμπόρων. Διετέλεσε και πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών κατά τη 10ετία του ’30.

   Παντρεύτηκε[63] την Αφροδίτη Χρηστίδου (1887-1974). Παιδιά τους : Απόστολος (γεν. 1915), Ελένη (παντρεύτηκε το Γεώργιο Φράγκο, που πούλαγε Κλωστές) και Σταυρούλα (1918-1936), που πέθανε νωρίς.

   Ο Γεώργιος Γάκης πέθανε το 1953, σε ηλικία 65 ετών.

 

 

 

34. Κτηνοτρόφος

     Η ζώνη που κάλυπτε ο ναός, είναι μια αστική περιοχή πυκνά δομημένη, όπου οι ασχολίες του πρωτογενή τομέα δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

     Στα βιβλία του Ι. Ναού της Ευαγγελίστριας καταγράφηκε ένας κτηνοτρόφος, που τελεύτησε στη Λαμία. Ως τόπος  καταγωγής του γράφτηκε η Λαμία.

 

 

                             Ονοματεπώνυμο              έτη γέννησης-θανάτου            ηλικία

Παναγιωτόπουλος Δημήτριος            1864-1959                    95

 

 

 

35. Συμβολαιογράφος

   Πολύ γνωστό όνομα στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ήταν ο Ιωάννης Παπακυριστσόπουλος. Δηλώθηκε ως τόπος καταγωγής του, η Λαμία. Άλλα γνωστά στοιχεία στο πίνακα:

 

 

α/α              Ονοματεπώνυμο                         έτη γέννησης-θανάτου       ηλικία

1          Παπακυριτσόπουλος Ιωάννης Γεωργ.               1881-1939                 58

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Παπακυριτσόπουλος Ιωάννης Γεωργ. (1881-1939) : Γεννήθηκε το 1878[64] (ή το 1881) στο Αμούρι Λειανοκλαδίου του δήμου Λαμίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Γεώργιος και Αριστέα. Σπούδασε και νομικά και άσκησε τη δικηγορία και μετά έγινε συμβολαιογράφος.

   Παντρεύτηκε την Αθηνά Δημ. Ζήση (1894-1980) που γεννήθηκε στη Μάκρη Μακρακώμης Φθιώτιδος. Απέκτησαν δύο παιδιά (Βασιλική[65] και Γεώργιος).

   Ο Ιωάννης Παπακυριτσόπουλος πέθανε στις 3-10-1939, σε ηλικία 58 ετών.

 

 

36. Άγνωστο επάγγελμα - ανεπάγγελτοι

   Στα βιβλία του Ι. Ναού απέμειναν και κάποια ονόματα, που δεν συνοδεύτηκε από κάποιο επάγγελμα. Είναι 58 άτομα για τα οποία η Λαμία δηλώθηκε ως τόπος καταγωγής, εκτός από τρία άτομα, που κατάγονταν από άλλα μέρη : Μεταλλεία (Κων. Παταγός), Μαυρολιθάρι (Νικ. Καλτσάς) και Ιωάν. Συκάς (Ανάβρα Αλμυρού). Για άλλα 4 άτομα ελλείπουν στοιχεία καταγωγής και ηλικιακά. Ακολουθεί ο τελευταίος πίνακας :

 

άγνωστο επάγγελμα

α/α          Ονοματεπώνυμο                        έτη γέννησης-θανάτου      ηλικία

1          Αδάμος Αθανάσιος                         1890-1960                        70

2          Αλεξανδρής Αλέξανδρος                 1876-1961                        85

3          Αναστασίου Χρίστος                       1904-1959                        55

4          Αποστολόπουλος Γρηγόριος            1884-1964                        80

5          Βρούζας Γεώργιος                         1914-1958                        44

6          Γιώτης Κωνσταντίνος                      1890-1960                        70

7          Γιωτόπουλος Κων/τίνος Ι.               ; -1948                           

8          Γκουσκουρέτας Βασίλειος               1905-1960                        55

9          Γουρνάς Θωμάς                            1887-1959                        72

10        Γρίβας Δημήτριος                          1896-1962                        66

11        Δαϊτσιώτης Επαμεινώνδας               1883-1960                        77

12        Δημητρέλος Ηλίας                         1903-1956                        53

13        Διαμαντής Νικόλαος                       1845-1934                        89

14        Διαμαντόπουλος Νικόλαος              ; -1962                           

15        Καλτσάς Νικόλαος Χ.                     1913-1938                        25

16        Καντάς Δημήτριος                          1866-1964                        98

17        Κατσαρέλης Ανδρέας                     1878-1961                        83

18        Κατσούνης Δημήτριος                    1878-1963                        85

19        Κεφαλάς Νικόλαος                        1889-1961                        72

20        Κεχριμπάρης Γεώργιος                   1886-1964                        78

21        Κοντής Σεραφείμ                           1911-1964                        53

22        Κουλτούκης Γεώργιος                    1912-1961                        49

23        Κούτλας Αθανάσιος                        1946-1960                        14

24        Κούτλας Γεώργιος                         1941-1957                        16

25        Κουτσοχιώνης Αλέξανδρος              1876-1962                        86

26        Κρανάκης Νικόλαος                       1888-1936                        48

27        Κυριακίδης Αθανάσιος                    1886-1965                        79

28        Κωνσταντίνου Βάγιας                     1875-1960                        85

29        Μανώλης Νικόλαος                        1878-1962                        84

30        Μαυρογιάννης Γεώργιος Θεόδ.        1924-1934                        10

31        Μελετόπουλος Παναγιώτης             1915-1965                        50

32        Μεργιάς Ευάγγελος                       1895-1962                        67

33        Μπαβαβέας Παναγιώτης                 1878-1953                        75

34        Μπαρτσώκας Κων/νος                    1892-1962                        70

35        Μπουκάκης Νικόλαος                    1887-1961                        74

36        Μωραΐτης Ευστάθιος του Δημ.         ; - ;                                -

37        Νταής Ιωάννης                              1857-1961                        104

38        Ντρούκας Παναγιώτης[66]                 1943-1960                        17

39        Παπαδήμας Ευάγγελος                   1935-1959                        24

40        Παπαρρίζος Κων/νος                     1885-1958                        73

41        Παταγός Κων/νος                          1894-1963                        69

42        Πράπας Χρήστος                           1921-1954                        33

43        Ροδάς Αθανάσιος                          1908-1962                        54

44        Σακελλάρης Νικόλαος                    1878-1948                        70

45        Σαμαράς Δημήτριος                       1861-1951                        90

46        Σαρηγιάννης Νικόλαος                   1881-1956                        75

47        Σταυρόπουλος Γεώργιος                1889-1963                        74

48        Στεργιόπουλος Δημήτριος               1866-1953                        87

49        Συκάς Ιωάννης Γ.                          1927-1949                        22

50        Τεκελής Ηλίας                              1930-1965                        35

51        Τριανταφύλλου Κλεάνθης               1906-1958                        52

52        Τρούφας Αθανάσιος Ι.                    ; - ;                                -

53        Τσανδήλας Σπύρος                        1883-1950                        67

54        Τσάρας Γεώργιος του Μιχ.              ; - ;                                -

55        Τσίρος Χριστόφορος Ι.                   1922-1949                        27

56        Χαραυγής Κωνστ. του Ιωάννου        1920-1936                        16

57        Χαριτωνίτης Αλέξανδρος Αγαπίου    ; - ;                                -

58        Χατζηγεωργίου Ιωάννης                 1940-1955                        15

 

 

     Για μερικούς απ’ αυτούς θα δοθούν περισσότερα στοιχεία σε μορφή βιογραφικού.

 

Σαρηγιάννης Νικόλαος (1881-1956) :  Δεν μας είναι γνωστός ο τόπος γέννησής του, το έτος 1881. Έμαθε την τέχνη κατεργασίας του μετάλλου και το 1922 ίδρυσε το πρώτο Εργοστάσιο Καροσερί αυτοκινήτων στη Λαμία (στην οδό Αμφίσσης[67]). Από τον κορμό του αυτοκινήτου (δηλ. το σασί, με τη μηχανή και τους τροχούς) έφτιαχναν το θάλαμο (καμπίνα) των επιβατών, το εσωτερικό του με τα καθίσματα, τις ταπετσαρίες, το βάψιμο, κλπ.

   Τη δεκαετία του ’30, τον ακολούθησε και ο Γεώργιος Τζοβανάκης, σε ιδιόκτητο μαγαζί[68] στην οδό Καποδιστρίου, όπου έφτιαχνε κι αυτός καροσερί αυτοκινήτων.

  Η οικογενειακή του κατάσταση του Νικολάου Σαρηγιάννη δεν μας είναι γνωστή. Απεβίωσε το 1956, σε ηλικία 75 ετών.

 

----

           ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

1.    Αρχειακό υλικό

i.    Βιβλία Γεννήσεων – Βαπτίσεων, Γάμων και Αποβιώσεων του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Λαμίας

ii.   Ανέκδοτο υλικό για Ταφικά Μνημεία του Νεκροταφείου Λαμίας (Κων. Αθ. Μπαλωμένου).

 

2.    Εφημερίδες – Περιοδικά

i   Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1982 (3), 1983 (4), 2001 (22), 2002 (23), 2003 (24), 2007 (28), 2008 (29), Λαμία.

ii.   εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ 1927-28, 1931-1934, 1936-37, 1939, Λαμία.

iii.  εφ. ΛΑΜΙΑΚΗ, 1925, Λαμία.

iv.  εφ. ΘΑΡΡΟΣ, 1936, Λαμία.

 

3.    Βιβλία, άρθρα, ηλεκτρονικές διευθύνσεις

i.   Νικ. Δαβανέλλου – Γεωργ. Σταυρόπουλου : «Λαμία, με τη γραφία των περιηγητών (1159-1940)», εκδ. Οιωνός 2005, Λαμία.

iii.  Δημ. Νάτσιου :  «Η ενοριακή κατάσταση της Λαμίας το 1916», περ. «Φθιωτικά Χρονικά» 2007 (28), Λαμία.

iv.   Αθαν. Κ Μπαλωμένου. : «Δρόμοι, Καταστήματα και Ιδιοκτησίες της προπολεμικής Λαμίας», περιοδ. «Φθιωτικά Χρονικά» 22 (2001), Λαμία.

v.   Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : «Βιοτεχνίες και Βιομηχανίες στη Λαμία του Μεσοπολέμου», στο περιοδ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2007 (28), Λαμία.

 vi.  Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Τα πρώτα αυτοκίνητα στη Λαμία”, στην εφ.  ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, σελ. 10-11, 17 Ιουλίου 2013, Λαμία.

vii.  Νικ. Δαβανέλλου: «Λαμία – Το χρονικό μιας πόλης», Λαμία, 1994.

viii. Χρήστου Ν. Καραγεωργίου : «Η ιστορία των τσιφλικιών της Φθιώτιδας και οι αγώνες των αγροτών», 3η έκδοση, 1974, Λαμία.

ix.   Γιώργου Δημητρίου : «Πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και οικισμοί στη Φθιώτιδα (13ος-20ός αιώνας), περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2006 (27), Λαμία.

x.    Φοίβου Γρηγοριάδη, άρθρο στην εφ.  «Ελεύθερος Τύπος», 6-4-1975, Αθήνα.

xi.    Νικ. Δαβανέλλου : «Λαμία - η ρεκλάμα (1850-1967)», έκδοση Δήμου Λαμιέων.

xii.  Μαρίας Τζιβελέκη - Πολυμεροπούλου : «Αγαπητοί μου συμπολίτες – Λαμιώτικα», 2003, Λαμία.

xiii. Νικ. Δαβανέλλου : «Η δημοτική αγορά της Λαμίας», Πρακτικά 3ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας, 2007, Λαμία.

xiv.  Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ελευθερουδάκη, Αθήνα.

xv.  www.wikipedia.org/wiki/Οργάνωση Χ.

xvi.  Γεωργίου Αλ. Πλατή : «Λαμία», Έκδοση Δήμου Λαμιέων, 1973, Αθήνα.

xvii. Νικ. Τσιφόρου : «Ελληνική κρουαζιέρα», 1978, Αθήνα.

xix. Αθανασίου Κ. Μπαλωμένου : “Δρόμοι, Καταστήματα και ιδιοκτησίες της προπολεμικής Λαμίας (Δεκαετία του ’30)”, περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2001, Λαμία.

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1] Κωνστ. Αθ. Μπαλωμένου : “Απασχόληση και επαγγέλματα στη ζώνη της ενορίας του Ι. Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας”, περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2010, Λαμία.

[2] Δημ. Θ. Νάτσιου & Βαρβάρας Δ. Νάτσιου : “Ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας”, έκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, 2003, Λαμία.

[3] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 21-7-1955, σελ. 1, Λαμία.εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 986, 3-9-1935, Λαμία

[4] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 21-7-1955, σελ. 1, Λαμία.

[5] Μεταξύ αυτών (από το 1955) αναφέρουμε το βιομήχανο Παν. Μουζέλη με 10.000 δρχ., τον Κ. Παπαρρίζο με 1.000 δρχ. κ.ά.

[6] Το Καρατζάλι είναι η σημερινή Αχλαδιά Δομοκού. Οι συνοικισμοί Τσατμά και Καρατζάλι απετέλεσαν από το 1912, το χωριό Πετρωτό Δομοκού. Το 1924 ο συνοικισμός Καρατζάλι αποσπάστηκε και αναγνωρίστηκε ως κοινότητα. Το 1930 ο Τσατμάς μετονομάστηκε σε Πετρωτόν.

[7] Ασχολήθηκε στη Λαμία με εμπόριο δερμάτων. Γιος του είναι ο μικροβιολόγος γιατρός Ναούμ Κουκουμπάνης.

[8] Την πατρική οικογένεια Αθανασίου Αναστ. Τσεργά (1864-1947) με τη σύζυγό του Αικατερίνη Παναγοπούλου συμπλήρωναν τα παιδιά τους: Αναστάσιος (μετανάστης στην Αμερική, όπου σκοτώθηκε), Νικόλαος (έγινε Διευθυντής ΕΤΕ στη Λαμία), Αλέκος (σιδηροδρομικός), Πλάτων (σιδηροδρομικός), Δημήτριος (σιδηροδρομικός) και Μαρία. [Για τις πληροφορίες ευχαριστώ το ζεύγος Δήμητρας Τσεργά-Γιούλου και Δημητρίου Γιούλου].

[9] Από συνέντευξη που έδωσε ο γιος του Απόστολος Κουλαμάς στον Κωνστ. Μπαλωμένο, το Σεπτέμβριο του 2014.

[10] Ο τότε μητροπολίτης Φθιώτιδος Ιάκωβος Παπαϊωάννου (διετέλεσε την περίοδο 1914 - 1932) ήθελε αυτή η νεόκτιστη εκκλησία των Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου να παραμείνει ένα εξωκλήσι και όχι ενορία, γιατί - προφανώς - θίγονταν τα συμφέροντα των εκκλησιών της επάνω Λαμίας. Δεν εξέδιδε λοιπόν άδεια λειτουργίας. Μια μέρα λοιπόν, ο μητροπολίτης Ιάκωβος συναντήθηκε σ’ ένα τραμ των Αθηνών με το Θωμά (το μικρότερο γιο του Βουλγαράκη), νέο αψύ και θερμοκέφαλο. Τότε ο Θωμάς όρμησε και ψαλίδισε τα γένια του μητροπολίτη. Αποτέλεσμα ήταν να δικαστεί και φυλακιστεί ο Βουλγαράκης. [Νικ. Δαβανέλλου : «Λαμία – τα πρόσωπα (1760-1930)», σελ. 62, Λαμία 2003]

[11] Χαρακτηριζόταν από το κομψό ντύσιμο. Στα χρόνια του Μεσοπολέμου το χαρακτηρισμό “παπιονάκιας”  είχαν ο Γεώργιος Ανταχόπουλος, ο έμπορος Διονύσιος Μπασσιάς και ο Μιλτιάδης Αλεξανδρής (εκδότης της εφημερίδας “Λαμιακός Τύπος” .

[12] Στοιχεία προήλθαν επίσης και από την εργασία “Δρόμοι, Καταστήματα  και ιδιοκτησίες της προπολεμικής Λαμίας” του Αθανασίου Κ. Μπαλωμένου, περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2001 (22), σελ. 63, Λαμία.

[13] Στην ταφική πλάκα του μνημείου στο Νεκροταφείο Ξηριώτισσας γράφει : ΒΑΣ.  Ι.  ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ   1884 – 1947.

[14] Στο αρχείο του δήμου Λαμίας έχει γραφεί ως έτος γέννησης το 1886.

[15] εφ. “Ριζοσπάστης”, Κυριακή 25 Ιούνη 2006, σελ. 11, Αθήνα.

[16] Τα ελάχιστα στοιχεία που αναφέρουμε προήλθαν από ταφικό μνημείο στο Νεκροταφείο Λαμίας.

[17] Τα οικόπεδα όπου έγιναν τα πολυκαταστήματα “Αφοί Βερόπουλοι” και “Μαρινόπουλος” (πρώην “Dia”) και τώρα “Σκλαβενίτης” στην οδό Αθηνών ήταν ιδιοκτησίες του.

[18] Οικισμός που προσαρτήθηκε στο δήμο Θαυμακών (ΦΕΚ 126Α/2-4-1883 και ανήκε στο νομό Λάρισας. Υπάχθηκε στο νομό Φθιωτιδοφωκίδας. Ο οικισμός αποσπάστηκε από το Δήμο Θαυμακών και ορίστηκε έδρα Κοινότητας Σκάρμιτσας (ΦΕΚ 261Α/31-8-1912). Ο οικισμός μετονομάστηκε Κάτω Δομοκός (ΦΕΚ 193Α/20-9-1928). Από Κάτω Δομοκός μετονομάστηκε πάλι σε Θαυμακό (ΦΕΚ 16Α/19-2-1960). Αποσπάστηκε από την Κοινότητα Θαυμακού και προσαρτήθηκε στο Δήμο Θεσσαλιώτιδος (ΦΕΚ 244Α/4-12-1997). Αποσπάστηκε από το Δήμο Θεσσαλιώτιδος και προσαρτήθηκε στο Δήμο Δομοκού (ΦΕΚ 87Α/7-6-2010).

[19] Καταγωγή από τη Σουβάλα. Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 20 ετών.

[20] Από προσωπική ανέκδοτη εργασία με τίτλο “Μετανάστες της Φθιώτιδας στην Αμερική”.

[21] Έφυγε στις 23 Μαρτίου 1910, από τη Νάπολη με το ατμόπλοιο “Manuel Calvo”. Έφτασε στην Αμερική στις 12 Απριλίου 1910.

[22] Το φονικό του Αθανασόπουλου από τον ανεψιό του, που τον έβαλαν η γυναίκα του κι η πεθερά του, έγινε 6-1-1931 στην Καλλιθέα και είχε τότε συνταράξει το πανελλήνιο.

[23] Την άνοιξη του 2007, διαφημιζόταν ότι έχει 136 χρόνια ζωής. Αν αυτό είναι αληθές, τότε πρέπει να άρχισε τη λειτουργία του έτος 1871.

[24] Ήταν συνολικά 3  αδέλφια, ο Ισίδωρος (ο μεγαλύτερος), ο Θεόδωρος (1892 - 1962) και ο Γεώργιος (1885 - 1953). Μόνον ο Ισίδωρος παντρεύτηκε, ενώ οι άλλοι έμειναν ανύπαντροι  (Αθανασίου Κ. Μπαλωμένου «Δρόμοι, Καταστήματα και ιδιοκτησίες της προπολεμικής Λαμίας (δεκαετία ’30), περιοδ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2001, σελ. 64, Λαμία).

[25]  βλ. εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 570, σ. 4, 11-10-1932, Λαμία.

[26] Βλ. Αθανασίου Κ. Μπαλωμένου «Δρόμοι, Καταστήματα και ιδιοκτησίες της προπολεμικής Λαμίας (δεκαετία ’30), περιοδ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2001, Λαμία.

[27] Στο αρχείο του δήμου Λαμίας έχει γραφεί ως έτος γέννησης το 1894.

[28] Το πρακτορείο και Τη δεκαετία του ’30, οι αποθήκες βρίσκονταν στην οδό Κολοκοτρώνη (στη ΒΔ γωνία με την οδό Ροζάκη-Αγγελή). Άλλη επίσης εταιρεία είχε κάνει ο Τσαντήλας με τον Κραββαρίτη, το δε πρακτορείο αυτής ήταν στην πλατεία Σιταγοράς (σημερινό Πάρκο) δίπλα στο καφενείο των Αφών Καρπούζα.

[29] Από το Βιβλίο Γεννήσεων-Βαπτίσεων του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

[30] Στα μητρώα του Δήμου, ως έτος γέννησης έχει γραφεί το 1886.

[31] Είναι η Ροδίτσα Λαμίας.

[32] γεωργός - παντοπώλης (όπως έχει γραφεί στο Βιβλίο του Ναού).

[33] Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Οικογένειες και καταστήματα Ριζοκώστα”, εφ. «Λαμιακός Τύπος», Πέμπτη 17-3-2011, Λαμία. Επίσης διόρθωση με τη σχετική απάντηση, στην ίδια εφημερίδα, στις 29-3-2011.

[34] Εργαζόταν στην Ηλεκτρική Εταιρεία Λαμίας, ως βοηθός μηχανικού την περίοδο 1935-1940. Συνελήφθη από τους Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής σε μπλόκο. (βλ. Κωνστ. Μπαλωμένου : «Ηλεκτρική Εταιρία Λαμίας (1911-1958)», περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, 2003, σελ. 94-111, Λαμία).

[35] Μεταπολεμικά στο κτίριο αυτό λειτούργησε αρχικά η Σχολή Μηχανικών “Η Λαμιακή” του Κων. Παναγιωτόπουλου (που αργότερα μεταφέρθηκε στο ιδιόκτητο κτίριο στα Καλύβια Λαμίας). Μετά στο κτίριο αυτό ήταν η Εμπορική Σχολή Λαμίας. Ακολούθησε το Οικονομικό Γυμνάσιο Λαμίας και τελικά το 5ο Γυμνάσιο Λαμίας, πριν κατεδαφιστεί και γίνει νέο πολυώροφο κτίριο.

[36] Σε κόρη του έκανε γαμπρό το γιατρό (και μια περίοδο νομίατρο) Καλύβα.

[37] Στα Βιβλία του δήμου Λαμιέων έχει γραφεί ως ημερομηνία γέννησης 3-3-1899. Όμως από την ηλικία 64 ετών (που γράφει στο Βιβλίο του Ι. Ναού) και το έτος θανάτου 1965 προκύπτει ως έτος γέννησης το 1901.

[38] Είναι η παλιά Ορεστιάδα Έβρου.

[39] Το επίσημο όνομά της ήταν πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου (από το 1912).

[40] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, σ. 1, 17-2-1977, Λαμία.

[41] Το κτίριο αυτό ιδιοκτησίας Αφών Μπιλάλη εξαγοράστηκε από τον Αναστάσιο Κύρκο (από τη Φτέρη), που το έκανε βιβλιοπωλείο. Μετά έγινε νέα πολυώροφη οικοδομή και στο ισόγειο συνέχισε τη λειτουργία του (με είσοδο προς την πλατεία Λαού) το βιβλιοπωλείο από το γιο του Βασίλειο (Λάκη) Κύρκο.

[42] Σύμφωνα με το αρχείο του Δήμου Λαμίας, γεννήθηκε το έτος 1892.

[43] Κωνστ. Αθ. Μπαλωμένου : Η Βιοτεχνία - Βιομηχανία της Λαμίας στα χρόνια του Μεσοπολέμου, περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2007, σελ. 113, Λαμία.

[44] Ήταν ενοικιασμένο. Το κτίριο ήταν ιδιοκτησίας Δημητρίου Γ. Πιπέρα.

[45] Σύμφωνα με το αρχείο του Δήμου Λαμίας, απεβίωσε (ή ίσως δηλώθηκε) στις 26-7-1935.

[46] Η μηνιαία παραγωγή του ήταν 8 χιλιάδες οκάδες περίπου, κατά μέσο όρο.

[47] Αθαν. Μπαλωμένου : Δρόμοι, Καταστήματα και Ιδιοκτησίες της Προπολεμικής Λαμίας, περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2001, Λαμία.

[48] Στα αρχεία του Ληξιαρχείου Λαμίας έχει γραφεί σαν έτος γέννησης το 1896, ενώ στο Αρχείο του Ιατρικού Συλλόγου Λαμίας είναι το έτος 1899. Πιο πιθανό έτος γέννησης είναι το 1896.

[49] Οι πληροφορίες προέρχονται από τον αείμνηστο γυναικολόγο-μαιευτήρα γιατρό Τάκη Νίκαινα.

[50] Μαρίας Τζιβελέκη – Πολυμεροπούλου «Τα Σαϊπαίικα – Συνοικία Τρουμπέ Λαμίας», σελ. 16, Λαμία 1994.

[51] Γεννήθηκε το 1910 σύμφωνα με το Βιβλίο του Ληξιαρχείου Λαμίας. Το 1966 που πέθανε η ηλικία της ήταν 56 ετών. Στην επιτύμβια στήλη όμως γράφει ηλικία 65 ετών!

[52] ήταν κοντός στο ύψος.

[53] Βλ. Νικ. Δαβανέλλου : “Λαμία – τα πρόσωπα (1760-1930)”, Λαμία, 2003.

[54] Τα στοιχεία προέρχονται από την επιτύμβια πλάκα στο Κοιμητήριο Ξηριώτισσας Λαμίας. Στα βιβλία του Ι. Σ. Φθ/δας εκπλήσσει η λεπτομέρεια καταγραφής : «απεβίωσε 27-8-53, Τετάρτη, ώρα 12 π.μ.»!

[55] Βιβλίον Θανάτων του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

[56] εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 663, σ. 2, 25-5-1933, Λαμία.

[57] Στον παπα-Γερμανό Δημάκο, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, είπε ότι «είχε χάσει το χέρι του στον πόλεμο της Μικράς Ασίας» [βλ. Αρχιμ. Γερμανού Κ. Δημάκου, «Στο βουνό με τον Σταυρό, κοντά στον Άρη», σελ. 370, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις, Τρίκαλα-Αθήνα 2004].

[58] «από ατύχημα στο χειρουργείο είχε χάσει το ένα του χέρι» γράφει η Μαρία Τζιβελέκη-Πολυμεροπούλου στο βιβλίο της «Τα Σαϊπαίικα – Συνοικία Τρουμπέ Λαμίας», 1994, Λαμία.

[59] Βλ. Δημ. Νάτσιου «Οι Δήμαρχοι της Λαμίας (1836-1996)», Λαμία 1996.

[60] Μαρίας Τζιβελέκη – Πολυμεροπούλου «Τα Σαϊπαίικα – Συνοικία Τρουμπέ Λαμίας», σελ. 83, Λαμία, 1994.

[61] Παλιότερα εργάστηκε στο Εργοστάσιο Ασετιλίνης Γοργοποτάμου.

[62] Γενάρχης της οικογένειας ήταν ο παππούς του που λεγόταν Γεώργιος Αναστασίου ή Γάκης. Καταγόταν από την Κορυτσά της Βορ. Ηπείρου και ήταν εκδοροσφαγέας και κρεοπώλης. Το επώνυμο Γάκης προήλθε από το Γιωρ-γάκης κι έμεινε σαν επώνυμο πλέον. Παιδιά του ήταν ο Απόστολος Γάκης, ο Βασίλειος Αναστασίου (που κράτησε το αρχικό επώνυμο της οικογένειας), κ.ά. Στα 13 παιδιά του Απόστολου Γάκη περιλαμβάνονταν ο Δημήτριος (1858-1923), κρεοπώλης και ο Γεώργιος Γάκης, επίσης κρεοπώλης, που αναφέρεται εδώ.

[63] Αρκετά στοιχεία προήλθαν από την κυρία Κατίνα Γάκη-Τριανταφύλλου

[64] Με βάση τα στοιχεία του Δήμου.

[65] Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Δ. Κονταξή, έμπορο με μεγάλο κατάστημα Εδωδίμων-Αποικιακών Ειδών στην οδό Ρήγα Φεραίου της Λαμίας.

[66] Γιος του Αθανασίου Ντρούκα, ο οποίος είχε καμίνι στη ΝΑ γωνία των οδών Καβάφη και Αμφικτυόνων (περιοχή Νέας Άμπλιανης). Σκοτώθηκε την ημέρα του Πάσχα, οδηγώντας το αυτοκίνητο του πατέρα του.

[67] Έτσι λεγόταν παλιότερα η οδός Λεωνίδου. Ήταν πιο πάνω από το Δημοτικό πάρκιν.

[68] εκεί  όπου σήμερα είναι το super market  Σκλαβενίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου