"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

27/3/19

Δημοτικό σχολείο Ανθήλης

Μικρή ιστορία

   Πριν το 1920, από τους απογόνους των μεγαλοϊδιοκτητών Τσάλλη (που οι πρόγονοί τους είχαν αγοράσει το τσιφλίκι Ιμίρμπεη από τους Τούρκους) παραχωρήθηκε  στην τότε Κοινότητα Ανθήλης, μια έκταση 4,5 στρεμμάτων περίπου για την ανέγερση σχολείου.
   Η ανέγερση του κτιρίου άρχισε το 1928 και το 1930 περατώθηκε η κατασκευή τριών (3) αιθουσών του διδακτηρίου. Το κτίριο είναι ισόγειο, πετρόκτιστο, υπερυψωμένο κατά 80 εκατοστά από το έδαφος, με κεραμοσκεπή. Για το έτος έναρξης-λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Ανθήλης δεν υπάρχουν στοιχεία, που μάλλον ήταν τριτάξιο, αλλά θεωρούμε ως πολύ πιθανό να είναι το έτος 1930, που το κτίριο ήταν έτοιμο.
  Στα μεταπολεμικά χρόνια, πιθανά το σχολικό έτος 1964-65, το σχολείο έγινε 5/θέσιο. Το 1968 στο διδακτήριο προστέθηκαν άλλες δύο πανομοιότυπες αίθουσες. Από το σχολικό έτος 1985-86 το σχολείο λειτουργεί ως 6/θέσιο.
   Το έτος 2000, το Δημοτικό Σχολείο Ανθήλης, με το ΦΕΚ 1206/2 Οκτωβρίου 2000, μετονομάστηκε σε 25ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας-Ανθήλης.
   Στο γειτονικό χώρο λειτούργησε και το Νηπιαγωγείο, με ενδιάμεσα διαχωριστικά κάγκελα. Το 2004 κατασκευάστηκαν δύο ακόμη αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα φαγητού (εξοπλισμένη με ψυγείο, φούρνους μικροκυμάτων, νεροχύτη, καρέκλες και τραπέζια φαγητού), ένα Γραφείο των δασκάλων και νέο λεβητοστάσιο με ξεχωριστό καυστήρα (αυτόνομη θέρμανση). Το νέο πρόσθετο κτίριο είναι επίσης ισόγειο, υπερυψωμένο κατά 80 εκατοστά. Το ίδιο έτος (2004), με χρήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου κατασκευάστηκε στην άκρη του προαυλίου χώρου ένα περίπτερο (κιόσκι) εξαγωνικού σχήματος. Επίσης περιμετρικά του οικοπέδου φυτεύτηκαν δένδρα.

Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου
(από https://www.facebook.com/pg/sgk25dna/photos)

   Το 2003 κατασκευάστηκε Εργαστήριο Πληροφορικής και εξοπλίστηκε πλήρως (μέσω του προγράμματος “Κοινωνία της πληροφορίας”). Από το σχολικό έτος 2004-05, άρχισε τη λειτουργία του ως ολοήμερο σχολείο.
   Το έτος 2006, ένα υπόστεγο που προϋπήρχε, διαμορφώθηκε σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με δαπάνες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας. Το επόμενο έτος 2007, στην προαναφερθείσα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατασκευάστηκε υπερυψωμένη θεατρική σκηνή, με αυλαία από κουρτίνες.
   Το 2006, με δαπάνη του δήμου Λαμίας και της Σχολικής Επιτροπής, αντικαταστάθηκαν τα σιδερένια παράθυρα στην πρόσοψη και στην ανατολική πλευρά του παλαιού κτιρίου, με νέα από αλουμίνιο με διπλούς υαλοπίνακες. Μικρότερες βελτιώσεις σε πόρτες, περίφραξη και υπόστεγο έγιναν τα επόμενα χρόνια 2009-10.
   Σήμερα, το κτίριο διαθέτει έξι (6) αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Πληροφορικής, αίθουσα Μουσικής, αίθουσα Φυσικής-Χημείας, αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα φαγητού και δυο αποθήκες υλικού. Είναι 6/θέσιο σχολείο.
   Το παλαιό κτίριο παρουσιάζει ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική άποψη και καλό θα ήταν να κριθεί από αρμόδια επιτροπή, ώστε να τεθεί σε προστατευτικό καθεστώς “διατηρητέου”.
   Ευχαριστώ τον κ. Γιώργο Στεργίου, Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Ανθήλης για τα στοιχεία που μου διέθεσε.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
               φυσικός



---------------

Βιβλιογραφία-Αναφορές

1.    Μαρτυρίες (με γραπτές δηλώσεις) των : Θεοδώρου Δημ. Μπονιάκου, πρώην γραμματέα της τότε Κοινότητα Ανθήλης και Γεωργίου Νικ. Μήλιου, ηλικιωμένων κατοίκων της Ανθήλης.
2.    Αθανασίου Χαϊντούτη, πρώην Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Ανθήλης : “Ιστορικό ανέγερσης του διδακτηρίου του σχολείου”.
3.    Ιστοσελίδα Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λαμίας-Ανθήλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου