"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

8/1/18

Εργοστάσιο καλωδίων “MANULI HELLAS”, στην Αγία Μαρίνα Στυλίδας



   Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 (στη μεταπολίτευση) στην περιοχή της Κοινότητος Αγίας Μαρίνας (δυτικά) κατασκευάστηκε το Εργοστάσιο Καλωδίων (ενέργειας και τηλεφωνικών) και Συρμάτινων ειδών με την επωνυμία “ΜΑΝΟΥΛΙ ΕΛΛΑΣ” (Manuli Hellas Cables). Ανήκε στην ομώνυμη εταιρεία, με πρόεδρο τον Ιταλό Manuli.
   Τα εγκαίνια[1] του εργοστασίου έγιναν στις 17 Μαΐου 1975 από τον τότε υφυπουργό Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Παν. Πανουργιά (που ήταν και βουλευτής Φθιώτιδος και επιπλέον καταγόταν από την Αγία Μαρίνα Στυλίδος). Ο τότε νομάρχης Κ. Πνευματικός, στο λόγο του, είπε ότι “η Φθιώτιδα φιλοξενεί 28 βιομηχανικές μονάδες και άλλες 5 υπό κατασκευήν”.
   Στο εργοστάσιο αυτό Διευθυντής εγκαταστάσεων ήταν τότε ο Ριχάρδος Μονέλι και Διευθυντής του εργοστασίου ήταν ο Τηλέμαχος. Σταματάκης.
   Από το 1973 είχε ήδη ιδρυθεί η εταιρεία NEXANS ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε. και από το 1974 είχε αρχίσει την παραγωγική διαδικασία ως "ΜΑΝΟΥΛΙ ΕΛΛΑΣ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Β.Ε."
   Το 1988 η εταιρεία NEXANS ΕΛΛΑΣ έγινε μέλος του διεθνούς ομίλου ALCATEL. Δύο χρόνια μετά, το Μάιο του 1990, η "Αλκατέλ Καλώδια Ελλάς" απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας "ΚΑΛΩΔΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε." Η συμμετοχή της αυτή, σταδιακά έφτασε το 100% και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1996 με τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Εργοστάσιο στην Αγία Μαρίνα Στυλίδας
(Η φωτογραφία ελήφθη από το Διαδίκτυο)
   Το έτος 2000 έγινε απόσχιση της εταιρίας ALCATEL σε άλλες δραστηριότητες, δημιουργώντας αυτόνομο όμιλο παραγωγής καλωδίων και εξαρτημάτων. Τότε η εταιρία μετονομάστηκε σε NEXANS ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.
   Η "NEXANS ΕΛΛΑΣ" παρήγαγε καλώδια ενέργειας, χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, υπόγεια, εναέρια και υποβρύχια. Παρήγαγε επίσης καλώδια τηλεπικοινωνιών, χάλκινα και οπτικών ινών, υπόγεια, εναέρια και υποβρύχια. Ακόμη διέθετε ειδικά καλώδια όπως πυρίμαχα, χαμηλής εκπομπής καπνού και αερίων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, ναυτικού τύπου και άλλα.
   Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα Στυλίδας, σε χώρο έκτασης 346,3 στρεμμάτων, με κτιριακές εγκαταστάσεις που καλύπτουν 33 στρέμματα. Το συνολικό ποσό των επενδύσεων υπερέβη τα 30 εκατ. $ ΗΠΑ και το προσωπικό της ανέρχεται σε 300 περίπου άτομα, με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης.
   Στην ελληνική αγορά καλωδίων η "NEXANS ΕΛΛΑΣ" είναι πρωτοπόρος και ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε. Μεγάλο μέρος της παραγωγής της απορροφά η εγχώρια αγορά βιομηχανικών και οικιακών εγκαταστάσεων. Επίσης εξάγει σε χώρες της Ε.Ε., της Βόρειας Αφρικής και στη Μέση Ανατολή.

Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                 φυσικός
           ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, σ. 4, 22-5-1975, Λαμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου