"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

19/6/23

Οι Ιδιωτικές Κλινικές της Λαμίας (4ο μέρος)

 

Πρόλογος

    Στη σειρά δημοσιευμένων εργασιών μου, με τον ανωτέρω τίτλο, οφείλω να προσθέσω και μία ακόμη, που δεν την παρουσίασα. Ανήκει στη μεταπολεμική περίοδο και ήταν η Κλινική των Πολύζου – Λάμπρου. Ευχαριστώ τον ανώνυμο αναγνώστη, που μου επισήμανε το θέμα.

 Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

                 φυσικός

 

α. Ο γιατρός Αλέξανδρος Πολύζος και η Κλινική

    Γεννήθηκε στη Λαμία το 1927. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος. Μέσα στα χρόνια του εμφυλίου εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1954 ως γιατρός. Επέλεξε την ειδικότητα του χειρουργού γιατρού, την οποία απέκτησε μέχρι το τέλος του 1958. 

   Εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Σε ενοικιασμένο κτίριο ιδιοκτησίας Γεωργ. Μπούτλα, στην οδό Ροζάκη-Αγγελή 14, επάνω από το ποτοποιείο του Γ. Μπούτλα, ίδρυσε Ιδιωτική Χειρουργική Κλινική[1] που την ονόμασε «Άγιος Παύλος».

   Η Κλινική άρχισε να λειτουργεί από την 1η  Απριλίου 1959 και ήταν εξοπλισμένη με νέα διαγνωστικά μηχανήματα. Αργότερα μεταστεγάστηκε σε νεότερο μεγαλύτερο κτίριο στην οδό Κολοκοτρώνη 11. Διέθετε 12 κλίνες. Τότε συνεργάστηκε με τον επίσης χειρουργό Ιωάννη Λάμπρου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η κλινική έκλεισε.

    Το 1972 ο Αλέξανδρος Πολύζος έφυγε από τη Λαμία για την Ευρυτανία. Δεν είναι γνωστή η υπόλοιπη επαγγελματική διαδρομή του στο χώρο της  υγείας.

 

β. Ο γιατρός Ιωάννης Λάμπρου και η Κλινική

Ιωάν. Λάμπρου
   Γεννήθηκε το 1928 στη Μοσχοκαρυά Λαμίας. Ο πατέρας του λεγόταν Θεμιστοκλής. Τελείωσε το Γυμνάσιο μέσα στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου και μετά εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 1953 ως γιατρός γενικής ιατρικής και το 1954 απέκτησε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Το 1955 γράφτηκε ως μέλος στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας.

    Το 1956 έφυγε στην Αθήνα. Μέχρι το 1960 ολοκλήρωσε και απέκτησε την ειδικότητα του χειρουργού. Το ίδιο έτος επέστρεψε στη Λαμία. Από το 1966 εργαζόταν ως χειρούργος γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

    Συνεργάστηκε με το χειρούργο γιατρό Αλέξ. Πολύζο στην ιδιωτική Χειρουργική Κλινική του στην οδό Κολοκοτρώνη 11, η οποία λειτούργησε από το 1960. Διέθετε 12 κλίνες. Έκλεισε στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

    Τη δεκαετία του ’80, ο Ιωάννης Λάμπρου ανέλαβε τη θέση του προϊσταμένου των γιατρών του ΙΚΑ, στο κτίριο της οδού Παλαιολόγου, όπου και παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το Δεκέμβριο του 1995.

    Ήταν δραστήριο άτομο, με μεγάλη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό της πόλης και ειδικά με το ποδόσφαιρο, συμμετέχοντας στο Δ. Σ. του αθλητικού Συλλόγου «Λαμία».

     Το 1998, ο Ιωάννης Λάμπρου πέθανε σε ηλικία 70 ετών.

 

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[1] Με αριθ. άδειας  του Υπουργείου Υγείας 47981/9-11-60.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου