"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

29/5/21

Από τα Φιδάκια Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1906-1924)

 

Προλεγόμενα

   Τα Φιδάκια είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 920 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα. Είναι παραδοσιακός οικισμός με αρκετά πετρόκτιστα πανέμορφα δίπατα σπίτια. Υπάρχει μια άποψη ότι εκεί βρισκόταν η αρχαία Οιχαλία, που ήταν η πρωτεύουσα των Ευρυτάνων. Δεν είναι γνωστή η προέλευση του ονόματος Φιδάκια.

   Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη μετανάστευση προς την Αμερική στο πρώτο τέταρτο του 20ού αι. Υπήρξε όμως κι άλλη μετανάστευση, που έγινε μεταπολεμικά και μείωσε σημαντικά τον πληθυσμό του χωριού. Δεν είναι όμως αντικείμενο τούτης της εργασίας.

Τα Φιδάκια (φωτογραφία akisdrakis)

 

   Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν από τα Φιδάκια. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 47 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021.

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκαν πολλές μέρες και ώρες εντατικής απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (Ellis Island). Η έρευνα απέδωσε 22 μεταναστευτικά ταξίδια (κάποιοι μετανάστες έκαναν και διπλά ταξίδια), ώστε τελικά ανευρέθηκαν 47 μετανάστες. Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή μπορεί να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Καρπενήσι, Λαμία). Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να το συμπληρώσει κάποιος που ξέρει τα ντόπια επώνυμα, κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (με καλή μνήμη) ακόμα καλύτερα.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από τα Φιδάκια, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

 

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

 

-----

Αυτοδιοικητικά

 

Οικισμός Φιδάκια

 

   Πριν το 1919, ο οικισμός Φειδάκια, όπως γραφόταν τότε, υπαγόταν στην κοινότητα Καλεσμένου, του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στις 25 Μαΐου 1919, αποσπάστηκε ο οικισμός από την κοινότητα Καλεσμένου και έγινε σύσταση νέας κοινότητας,  που όρισε ως έδρα αυτής τα Φειδάκια.

   Στις 16 Οκτωβρίου 1940, το όνομα του οικισμού από Φειδάκια διορθώθηκε σε Φιδάκια. Στις 22 Μαρτίου 1943 η κοινότητα Φιδάκια αποσπάστηκε από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και υπάγεται πλέον στο νομό Ευρυτανίας.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”), η κοινότητα Φιδάκια καταργήθηκε και ο ομώνυμος οικισμός προσαρτήθηκε στο δήμο Καρπενησίου.

   Στην απογραφή του 2011, είχε 27 κατοίκους.

 

 1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση από τα Φιδάκια στην Αμερική[1]

 

   Από τους 47 μετανάστες που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι σχετικά περισσότεροι (8) έφυγαν στα έτη 1907 και 1911. Το έτος 1923 έφυγαν άλλα 7 άτομα. Συνολικά έγιναν 22 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν 9 μετανάστες που έκαναν διπλά ταξίδια.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 23 % του πληθυσμού, που είναι σχεδόν 3πλάσιο από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (ήταν 8%). Η περιοχή είχε μόνο κτηνοτροφία, ήταν πολύ ορεινή και δυσκόλευε πολύ τη ζωή[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν κυρίως άρρενες (αλλά υπήρχαν και 5 θήλεις). Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 16 άτομα) ήταν ίσες με τις  μικρότερες ηλικίες έως και 20 ετών. Ακολούθησαν οι μεγαλύτερες ηλικίες 31-40 ετών (με 11 άτομα). Η κατανομή σε ομάδες ηλικιών των μεταναστών από τα Φιδάκια, δίνεται στον πίνακα 3.

 

Μικρότερες ηλικίες μεταναστών :

(α) Πιστόλης Γεώργιος Ι., ετών 15 (πήγε το 1911)

(β) Πιστόλης Κωνσταντίνος, ετών 17 (πήγε το 1907)


 

Μεγαλύτερες ηλικίες μεταναστών :

(α) Παπαδοπούλου Παρασκευή, ετών 58 (πήγε το 1914)

(β) Κωτσόπουλος Ιωάννης, ετών 42  (πήγε το 1920)

(γ) Τσάμης Δημήτριος, ετών 42 (πήγε το 1920)

(δ) Χόνδρος Δημήτριος, ετών 41 (πήγε το 1923)

 

   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 26 έτη.

   Οι περισσότεροι μετανάστες από τα Φιδάκια ήταν άγαμοι. Πιο συγκεκριμένα, από τους 47 μετανάστες, οι 29 ήταν άγαμοι (ποσοστό 62 %), οι δε υπόλοιποι 18 ήταν έγγαμοι.

   Από τις οικογένειες του χωριού αυτού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 


   Συνολικά έγιναν 22 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 47 μετανάστες από τα Φιδάκια. Οι περισσότεροι μετανάστες (36 άτομα) έφυγαν το λιμάνι της Πάτρας (ή ποσοστό 77 %), ενώ από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν 10 μετανάστες. Ένας έφυγε από ξένο λιμάνι (βλ. πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

  Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση οι περισσότεροι μετανάστες από τα Φιδάκια έφυγαν με ξένα πλοία. Με ελληνικά πλοία έφυγαν 15 άτομα.

   Σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Πάτρας, το 1907 έφυγαν 6 μετανάστες από τα Φιδάκια με το πλοίο “Laura”. Το 1911 με το πλοίο “Martha Washington” και από το ίδιο λιμάνι, σε ένα ταξίδι έφυγαν 5 μετανάστες.

   Το έτος 1920, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 3 μετανάστες από το λιμάνι της Πάτρας, με το πλοίο “Pannonia”. Το έτος 1923, από το λιμάνι του Πειραιά και με το ελληνόκτητο πλοίο “Constantinople” έφυγαν 7 άτομα από τα Φιδάκια.

   Σε σύγκριση, τα μεμονωμένα και τα ομαδικά ταξίδια ήταν ακριβώς ίσα. Συγκεκριμένα, έγιναν 11 μεμονωμένα και 11 ομαδικά ταξίδια.

   Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από τα  Φιδάκια φαίνονται στον Πίνακα 7. Κυριάρχησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης, με 19 άτομα (ποσοστό 40 %)! Ακολούθησε η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας με 15 άτομα. Μικρότερες προτιμήσεις καταγράφηκαν στις πολιτείες Δυτική Βιρτζίνια και Νότια Καρολίνα. Τα αριθμητικά στοιχεία των προορισμών φαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 7.

    Αναλυτικά, οι μετανάστες επέλεξαν τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΤΟΠΟΙ

Νέα Υόρκη (N.Y.)

New York (18), Albany (1)

Βόρ. Καρολίνα (N.C.)

Charlotte (1), Wilmington (1), Asheville (4), Raleigh (3), Winston Salem (1), Clinton (2), Fayetteville (2)

Δυτ. Βιρτζίνια (W.Va.)

Bluefield (5)

Νότ. Καρολίνα (S.C.)

Laurence (3)

Μασαχουσέτη (Mass.)

Boston (2)

Τζώρτζια (Ga.)

Elberton (2)

Πενσυλβάνια (Pa.)

Pittsburg (1)

ΣΥΝΟΛΟ

47

 

 

2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

 

   Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από τα Φιδάκια, 26 άτομα (ή ποσοστό 55 %) δήλωσε εργάτης (laborer, worker, workman). Εκτός όμως αυτών, δηλώθηκαν: εργάτες σε φάρμα, αγρότης-κτηματίας, έμπορος, αλλά και άλλα επαγγέλματα, κυρίως της εστίασης, όπως : ξενοδόχος, μάγειρος, εστιάτορες, πανδοχέας, κ.ά.

   Αριθμητικά στοιχεία αυτών ακολουθούν:

 

επάγγελμα

αριθ.

εργάτης (laborer, workman, worker)

26

εργάτης σε φάρμα (farm laborer)

5

αγρότης (farmer)

1

μάγειρος (cook)

1

ξενοδόχος (hotel keeper)

1

εστιάτορας (restaurant keeper, lunch room)

3

πανδοχέας (Inn keeper)

1

μαθητής (pupil)

1

έμπορος (merchant)

1

οικιακά (house wife)

3

άνευ

4

ΣΥΝΟΛΟ

47

 

Σημείωση : Ξενοδόχος (Σερ. Χόνδρος), μάγειρος & πανδοχέας (Κωνστ. Κυρίτσης), εστιάτορες (Σερ. Τσάμης, Γεώρ. Χόνδρος, Αριστ. Κάντζος), έμπορος (Δημ. Χόνδρος).


3.  Διπλά ταξίδια στην Αμερική

 

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 9 άτομα που έκαναν διπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας.

   Περισσότερα χρόνια στο α’ ταξίδι τους έμειναν και εργάστηκαν οι :

Ø  Αριστείδης Κάντζος, 15 χρόνια

Ø  Δημήτριος Χόνδρος, 15 χρόνια

Ø  Κων/νος Κυρίτσης, 12 χρόνια

   Τα ονόματα και οι πολλαπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Κωνσταντίνος Κάντζιος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-10 σε τόπο του Όρεγκον (που δεν μας είναι γνωστός). Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 στην πόλη Άσβιλ (Asheville) της Βόρειας Καρολίνας.

2.    Ευάγγελος Χόνδρος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.

3.    Ιωάννης Παπαδόπουλος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

4.    Σεραφείμ Χόνδρος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στην πόλη Λώρενς (Laurence) της Νότιας Καρολίνας. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

5.    Γεώργιος Χόνδρος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-21 στην πόλη Ουίνστον Σάλεμ (Winston Salem) της Βόρειας Καρολίνας. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.

6.    Δημήτριος Χόνδρος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-21 στην πόλη Λορίν της Νότιας Καρολίνας. Το β’ ταξίδι έγινε το 1923 στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια.

7.    Ελένη Χόνδρου :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-21 στην πόλη Λορίν της Νότιας Καρολίνας. Το β’ ταξίδι έγινε το 1923 στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια.

8.    Κωνσταντίνος Κυρίτσης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-23 στην Φαγιέτβιλ (Fayetteville) της Βόρειας Καρολίνας. Το β’ ταξίδι έγινε το 1924 πάλι στον ίδιο προορισμό.

9.    Αριστείδης Κάντζος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-23 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1924 στην πόλη Άσβιλ (Asheville) της Βόρειας Καρολίνας.

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από τα Φιδάκια

   Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellis island) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες από τα Φιδάκια που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών από τα Φιδάκια δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 
 

α/α       Ονοματεπώνυμο               χρ. άφιξης   ηλικία  έγγαμος        Πλοίο ταξιδιού        Λιμάνι αναχ.

1        Κάντζιος Κωνσταντίνος       24-10-1911     35       ναι        Martha Washington        Πάτρα

2        Κάντζος Αριστείδης Ι.         8-6-1908        20       όχι        Martha Washington        Πάτρα

3        Κάντζος Αριστείδης Ι.         4-3-1914        36       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

4        Κάντζος Αριστείδης            12-10-1924     35       όχι        Byron                          Πειραιεύς

5        Κάντσιος Δημήτριος           27-10-1906     30       όχι        Giulia                          Πάτρα

6        Κάντσιος Κωνσταντίνος      27-10-1906     30       ναι        Giulia                          Πάτρα

7        Κυρίτση Ειρήνη Κ.             18-6-1924       19       ναι        King Alexander             Πειραιεύς

8        Κυρίτσης Γεώργιος            28-4-1910       18       όχι        Patris                          Πάτρα

9        Κυρίτσης Κωνσταντίνος      18-6-1924       30       ναι        King Alexander             Πειραιεύς

10       Κυρίτσης Κώστας              8-11-1911       20       όχι        Alice                           Πάτρα

11       Κυρίτσης Νικόλαος            24-10-1911     38       ναι        Martha Washington        Πάτρα

12       Κωτσόπουλος Ιωάννης       11-8-1920       42       ναι        Pannonia                     Πάτρα

13       Παπαδόπουλος Αθανάσ.     13-7-1911       32       ναι        Themistocles                Πάτρα

14       Παπαδόπουλος Βασίλειος   30-5-1907       23       όχι        Laura                          Πάτρα

15       Παπαδόπουλος Ιωάννης     19-6-1914       36       ναι        Corcovado                   Πάτρα

16       Παπαδόπουλος Σεραφείμ   24-10-1911     32       ναι        Martha Washington        Πάτρα

17       Παπαδόπουλος Σπυρίδων   27-10-1906     18       όχι        Giulia                          Πάτρα

18       Παπαδοπούλου Παρασκ.    19-6-1914       58       ναι        Corcovado                   Πάτρα

19       Πιστόλης Γεώργιος Ι.         13-7-1911       15       όχι        Themistocles                Πάτρα

20       Πιστόλης Ευάγγελος          30-5-1907       23       όχι        Laura                          Πάτρα

21       Πιστόλης Ιωάννης              30-5-1907       30       όχι        Laura                          Πάτρα

22       Πιστόλης Κωνσταντίνος      30-5-1907       17       όχι        Laura                          Πάτρα

23       Τσάμης Γεώργιος              3-6-1907        30       όχι        Sicilian Prince               Πάτρα

24       Τσάμης Δημήτριος             11-8-1920       42       ναι        Pannonia                     Πάτρα

25       Τσάμης Κωνσταντίνος        28-4-1910       18       όχι        Patris                          Πάτρα

26       Τσάμης Σεραφείμ              23-6-1907       24       όχι        Gerty                          Πάτρα

27       Τσάμης Σεραφείμ              11-8-1920       38       ναι        Pannonia                     Πάτρα

28       Τσανής Κωνσταντίνος        1-6-1910        19       όχι        Alice                           Πάτρα

29       Χόνδρος Αθανάσιος           14-10-1909     23       όχι        Argentina                     Πάτρα

30       Χόνδρος Αθανάσιος           24-10-1911     37       ναι        Martha Washington        Πάτρα

31       Χόνδρος Βλάσιος              3-8-1912        18       όχι        Pannonia                     Πάτρα

32       Χόνδρος Γεώργιος            1-5-1913        19       όχι        Martha Washington        Πάτρα

33       Χόνδρος Γεώργιος            1-10-1921       28       ναι        Megali Hellas                Πειραιεύς

34       Χόνδρος Δημήτριος           30-5-1907       24       όχι        Laura                          Πάτρα

35       Χόνδρος Δημήτριος           2-10-1923       41       ναι        Constantinople             Πειραιεύς

36       Χόνδρος Ευάγγελος          30-5-1907       33       όχι        Laura                          Πάτρα

37       Χόνδρος Ευάγγελος          24-10-1911     35       ναι        Martha Washington        Πάτρα

38       Χόνδρος Ηλίας                  1-6-1910        23       όχι        Alice                           Τεργέστη

39       Χόνδρος Ηλίας                  3-2-1914        27       όχι        Martha Washington        Πάτρα

40       Χόνδρος Κώστας               3-8-1912        18       όχι        Pannonia                     Πάτρα

41       Χόνδρος Κώστας Δ.           2-10-1923       8        όχι        Constantinople             Πειραιεύς

42       Χόνδρος Σεραφείμ            27-6-1914       24       όχι        Kaiser Franz Josef I       Πάτρα

43       Χόνδρος Σεραφείμ Δ.        2-10-1923       1        όχι        Constantinople             Πειραιεύς

44       Χόνδρος Σπύρος Δ.           2-10-1923       6        όχι        Constantinople             Πειραιεύς

45       Χόνδρου Γεωργία Γ.          2-10-1923       1        όχι        Constantinople             Πειραιεύς

46       Χόνδρου Ελένη Δ.             2-10-1923       28       ναι        Constantinople             Πειραιεύς

47       Χόνδρου Ευθαλία              2-10-1923       25       ναι        Constantinople             Πειραιεύς

 

 

5.  Χρονικό μετανάστευσης από τα Φιδάκια Ευρυτανίας

 

i.     Οι πρωτοπόροι του 1906

     Ήταν μια τριμελής ομάδα που τόλμησε να φύγει πρώτη και να ανοίξει το δρόμο προς την Αμερική. Περιλάμβανε τους : Δημ. Κάντσιο (ή Κάντζο), Κων. Κάντσιο (ή Κάντζο) και Σπυρ. Παπαδόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 6 Οκτωβρίου 1906 αναχώρησαν με το ατμόπλοιο “Giulia” και στις 27 Οκτωβρίου έφτασαν στην Αμερική. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Δημήτριος Κάντσιος (Cantsias) ήταν 30 ετών. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Βασίλειο.

·         Ο Κωνσταντίνος Κάντσιος (Cantsios) ήταν 30 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 7 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σεραφείμ Κλίτσης.

·         Ο Σπυρίδων Παπαδόπουλος[4] ήταν 18 ετών. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδελφό του Κωνσταντίνο Πάπας (Παπαδόπουλο).

   Το ίδιο έτος (1906) πήγε και ο Δημήτριος Χόνδρος, στο πρώτο ταξίδι του. Προορισμός του για δουλειά ήταν η πόλη Λορίν της Νότιας Καρολίνας, όπου έμεινε πολλά χρόνια.

 

ii.    Πρώτη σημαντική αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1907

     Στη διάρκεια του έτους έγιναν 3 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 8 άτομα από τα Φιδάκια. Συγκεκριμένα:

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε έξι άτομα και περιλάμβανε τους : Βασ. Παπαδόπουλο, Ευάγ. Πιστόλη, Ιωάν. Πιστόλη, Κων. Πιστόλη, Δημ. Χόνδρο και Ευάγ. Χόνδρο. Στις 13 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο “Laura” και στις 30 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας αναφέρει επιπλέον ότι :

·         Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος ήταν 23 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν το Ώλμπανυ (Albany) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο ανεψιός του Κωνστ. Παπαδόπουλος.

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)


·         Ο Ευάγγελος Πιστόλης (Pistiolis) ήταν 23 ετών. Με 12 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Στυλιανός Σόλων.

·         Ο Ιωάννης Πιστόλης (Pistiolis) ήταν 17 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλ. Γρανίτσας[5].

·         Ο Κωνσταντίνος Πιστόλης (Pistiolis) ήταν 17 ετών. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλ. Γρανίτσας.

·         Ο Δημήτριος Χόνδρος ήταν 24 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργ. Μανδραγώνης[6].

·         Ο Ευάγγελος Χόνδρος ήταν 33 ετών. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργ. Μανδραγώνης.

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Γεώργιο Τσάμη. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Sicilian Prince” και στις 3 Ιουνίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 30 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Δουλαβέρη[7].

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Σεραφείμ Τσάμη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαΐου έφυγε με το ατμόπλοιο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 24 ετών. Με 13 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφείμ Καντερές.

 

iii.   Μεμονωμένες αναχωρήσεις στα έτη 1908 και 1909

    Η μεμονωμένη αναχώρηση του 1908 έγινε από τον Αριστείδη Κάντζο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 25 Μαΐου 1908 ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 8 Ιουνίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του στα Φιδάκια λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σάρλοτ (Charlotte) της Βόρειας Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Κάντζος.

    Η μεμονωμένη αναχώρηση του 1909 έγινε από τον Αθανάσιο Χόνδρο. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1909 έφυγε με το ατμόπλοιο “Argentina” και στις 14 Οκτωβρίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 15 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, κοντά στον αδερφό του Παναγιώτη Χόνδρο.

 

Ατμόπλοιο Argentina



iv.   Αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1910

    Στη διάρκεια του έτους έγιναν 2 ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 4 άτομα από τα Φιδάκια. Πιο αναλυτικά :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από διμελή ομάδα, με τους: Γεώρ. Κυρίτση και Κων. Τσάμη. Στις 13 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 28 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Γεώργιος Κυρίτσης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Βασίλειος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Κώστας Παπαδόπουλος.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσάμης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέας Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σπύρος Παπαδόπουλος.

 

Ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα, τους: Κων. Τσανή και Ηλ. Χόνδρο. Από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο “Alice” και την 1η Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα ελλιπή στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Τσανής ήταν 19 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Μαριώτης.

·         Ο Ηλίας Χόνδρος[8] ήταν 23 ετών. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδελφό του Σπύρο Χόνδρο.

 

v.    Κορύφωση του αριθμού μεταναστών στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 3 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 8 άτομα από τα Φιδάκια. Συγκεκριμένα:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από διμελή ομάδα, με τους Αθαν. Παπαδόπουλο και Γεώρ. Πιστόλη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 26 Ιουνίου ταξίδεψαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 13 Ιουλίου έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη ότι:

·         Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στα Φιδάκια λεγόταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Ουίλμινγκτον (Wilmington) της Βόρειας Καρολίνας, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Πιστόλης.

·         Ο Γεώργιος Πιστόλης ήταν 15 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil).Η μητέρα του λεγόταν Κωνστάντω. Τον συνόδευε ο θείος του Αθαν. Παπαδόπουλος. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε στην πόλη Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, όπου ήταν ο πατέρας του Ιωάννης Πιστόλης.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε πέντε άτομα. Ήταν οι: Κων. Κάντζιος, Νικ. Κυρίτσης, Σερ. Παπαδόπουλος, Αθαν. Χόνδρος και Ευάγ. Χόνδρος. Στις 9 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο “Martha Washington” και στις 24 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Κάντζιος (Cadzios) ή Κάντζος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Με 25 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Άσβιλ (Asheville) της Βόρειας Καρολίνας, κοντά στον αδελφό του Αθανάσιο. Ο Κων/νος Κάντζιος είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1906-10 και εργάστηκε σε τόπο του Όρεγκον.

·         Ο Νικόλαος Κυρίτσης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αλέξιος Γιαννιώτης.

·         Ο Σεραφείμ Παπαδόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 24 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Γκας Πάππας (Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο).

 

Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

·         Ο Αθανάσιος Χόνδρος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 4 μαζί του, στην πόλη Άσβιλ (Asheville) της Βόρειας Καρολίνας, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιος Κάντζιο.

·         Ο Ευάγγελος Χόνδρος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στα Φιδάκια λεγόταν Αγγελική. Με 23 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γκας Πάππας. Για τον Ευάγγελο Χόνδρο, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-10 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Κώστα Κυρίτση. Στις 23 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το ατμόπλοιο “Alice” και στις 8 Νοεμβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 20 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μάγειρος (cook). Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Σπύρος. Προορισμός του (με 24 $ μαζί του) ήταν η πόλη Έλβερτον (Elberton) της Τζώρτζια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Άγγ. Κυρίτσης.

ΑτμόπλοιοAlice” (Photo: Eric Johnson)



vi.   Ελάχιστοι μετανάστες στα έτη 1912 και 1913

   Στη διάρκεια του 1912 καταγράφηκε μόνο ένα ομαδικό ταξίδι από δύο άτομα. Ήταν οι: Βλ. Χόνδρος και Κώσ. Χόνδρος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 15 Ιουλίου 1912 ανέβηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 3 Αυγούστου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι :

·         Ο Βλάσιος Χόνδρος ήταν 18 ετών. Ο  πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Έλμπερτον (Elberton) της Τζώρτζια, όπου ήταν ο αδελφός του Α. Χόνδρος.

·         Ο Κώστας Χόνδρος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σεραφείμ. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του στην πόλη Λώρενς (Laurence) της Νότιας Καρολίνας, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Χόνδρο.

   Στη διάρκεια του 1913, έγινε μία μεμονωμένη αναχώρηση από το Γεώργιο Χόνδρο. Στις 14 Απριλίου 1913, από το λιμάνι της Πάτρας  ταξίδεψε με το ατμόπλοιο “Martha Washington” και την 1η Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Σπύρος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Θωμάς Πλακιάς.


vii.  Μικρή αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1914

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν τέσσερα μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 3 μεμονωμένα) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 5 άτομα από τα Φιδάκια. Αναλυτικά:

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Ηλία Χόνδρο. Στις 19 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το ατμόπλοιο “Martha Washington” και στις 3 Φεβρουαρίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η πόλη Λώρενς (Laurence)  της Νότιας Καρολίνας, όπου ήταν ο ανεψιός του Σερ. Χόνδρος.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Αριστείδη Κάντζο. Από το λιμάνι της Πάτρας στις 16 Φεβρουαρίου ανέβηκε στο ατμόπλοιο “Kaiser Franz Josef I” και στις 4 Μαρτίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 85 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Άσβιλ[9] (Asheville) της Βόρειας Καρολίνας.

 

Πλοίο “Corcovado”

 

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα, τους Ιωάν. Παπαδόπουλο και Παρ. Παπαδοπούλου. Στις 2 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο “Corcovado” και στις 19 Ιουνίου αποβιβάστηκαν  στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτούς ξέρουμε ότι:

·         Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μάγειρος (cook). Γεννήθηκε στα Φιδάκια, αλλά ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Μικρό Χωριό. Ως δικό του άνθρωπο δήλωσε το Σεραφείμ Παπαδόπουλο. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Κ. Πάππας. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Παπαδόπουλος την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

·         Η Παρασκευή Παπαδοπούλου ήταν 58 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Ως πλησιέστερο συγγενή της στο χωριό δήλωσε τον αδελφό της Γεώργιο Παπαδόπουλο. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσει το γιο της Κ. Πάππας[10].

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από το Σεραφείμ Χόνδρο. Στις 15 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το ατμόπλοιο “Kaiser Franz Josef I” και στις 27 Ιουνίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 24 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ξενοδόχος (hotel keeper). Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Λώρενς (Laurence) της Νότιας Καρολίνας, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Χόνδρο. Για το Σεραφείμ Χόνδρο ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε πρωτοπάει την περίοδο 1909-13 και εργάστηκε πάλι στην ίδια πόλη.

 

viii.Μία ομαδική αναχώρηση στο 1920

   Έγινε από τριμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Ιωάν. Κωτσόπουλο, Δημ. Τσάμη και Σερ. Τσάμη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 18 Ιουλίου επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο “Pannonia” και στις 11 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας αναφέρει ακόμη ότι:

 

·         Ο Ιωάννης Κωτσόπουλος ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στα Φιδάκια λεγόταν Μαρία. Προορισμός του για δουλειά (με 40 $ μαζί του) ήταν η πόλη Ρέιλι (Raleigh) της Βόρειας Καρολίνας, όπου ήταν ο συγγενής του Ευάγγελος Τσάμης.

·         Ο Δημήτριος Τσάμης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Ρέιλι (Raleigh) της Βόρειας Καρολίνας, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Τσάμη.

·         Ο Σεραφείμ Τσάμης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν εστιάτορας (restaurant keeper). Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Παρασκευή. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στην πόλη Ρέιλι (Raleigh) της Βόρειας Καρολίνας, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Τσάμη.

 

ix.   Δύο οικογενειακές αναχωρήσεις στα έτη 1921 και 1923

    Δόθηκε με μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1921 και σε μία ομαδική αναχώρηση των μελών δύο οικογενειών στο 1923. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν :

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1921 έγινε από το Γεώργιο Χόνδρο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 12 Σεπτεμβρίου ταξίδεψε με το ελληνόκτητο ατμόπλοιο “Megali Hellas” και την 1η Οκτωβρίου έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν εστιάτορας[11] (restaurant keeper). Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Ευθαλία. Αναζητούσε ανάλογη δουλειά, με 100 $ μαζί του, στην πόλη Ουίνστον Σάλεμ (Winston Salem) της Βόρειας Καρολίνας, όπου ήταν τα αδέρφια του Ευάγγελος και Αθανάσιος Χόνδρος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Χόνδρος την περίοδο 1912-21 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1923 έγινε από τα μέλη δύο οικογενειών, του Δημητρίου  Χόνδρου και του Γεωργίου Χόνδρου. Η πρώτη οικογένεια περιλάμβανε τους Δημήτριο, Ελένη, Κώστα, Σπύρο και Σεραφείμ. Η άλλη οικογένεια του Γεωργίου Χόνδρου περιλάμβανε την Ευθαλία και Γεωργία. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1923, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο ατμόπλοιο “Constantinople” και στις 2 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επίσης ότι :

·         Ο Δημήτριος Χόνδρος ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν έμπορος (merchant). Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Δήλωσε ότι ο τόπος γέννησης και διαμονής του είναι το Καρπενήσι. Με 1.000 $ στην τσέπη, πήγαινε με όλη την οικογένειά του στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κώστας Πιστόλης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Χόνδρος την περίοδο 1906-1921 και εργάστηκε στην πόλη Λορίν της Νότιας Καρολίνας.

 

Πλοίο Constantinople (Photo: Andreas Hernandez Collection)

·         Η Ελένη Χόνδρου ήταν 28 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη με το Δημήτριο. Επάγγελμα “οικιακά”. Δήλωσε ότι ο τόπος γέννησης και διαμονής της είναι το Καρπενήσι. Μαζί με τα 3 παιδιά της πήγαινε στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτικής Βιρτζίνια. Είχε κι αυτή κάνει και προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ, την περίοδο 1912-1921, στην πόλη Λορίν της Νότιας Καρολίνας.

·         Ο Κώστας Χόνδρος ήταν 8 ετών, παιδί του Δημητρίου και της Ελένης Χόνδρου. Είχε γεννηθεί το 1915 στην Αμερική (στην πόλη Λορίν της Νότιας Καρολίνας).

·         Ο Σπύρος Χόνδρος ήταν 6 ετών, άλλο παιδί του Δημητρίου και της Ελένης Χόνδρου. Είχε γεννηθεί το 1917 στην Αμερική (στην πόλη Λορίν της Νότιας Καρολίνας).

·         Ο Σεραφείμ Χόνδρος ήταν μωρό 1 έτους, παιδί του Δημητρίου και της Ελένης Χόνδρου. Είχε γεννηθεί στην Ελλάδα (δηλώθηκε το Καρπενήσι).

·         Η Ευθαλία Χόνδρου ήταν 25 ετών και παντρεμένη με το Γεώργιο Χόνδρο. Επάγγελμα “οικιακά”. Ο πατέρας της στο Καρπενήσι λεγόταν Αθανάσιος. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε το Καρπενήσι. Με 100 $ στην τσέπη, πήγαινε στην πόλη Κλίντον (Clinton) της Βόρειας Καρολίνας για να συναντήσει το σύζυγό της Γεώργιο.

·         Η Γεωργία Χόνδρου ήταν μωρό 1 έτους, παιδί του Γεωργίου και της Ευθαλίας.

 

x.     Μεταναστευτικός επίλογος στο 1924

   Έγιναν 2 αναχωρήσεις (1 ομαδική και 1 μεμονωμένα) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν τρία άτομα από τα Φιδάκια. Αναλυτικά :

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1924 έγινε από το έγγαμο ζευγάρι Κων/νου και Ειρήνης Κυρίτση. Στις 25 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander” και στις 18 Ιουνίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη:

·         Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν πανδοχέας (Inn keeper). Ο πατέρας του στα Φιδάκια λεγόταν Σπύρος. Με 700 $ μαζί του (μαζί με τη σύζυγό του) πήγαινε στην Φαγιέτβιλ (Fayetteville)  της Βόρειας Καρολίνας, όπου ήταν το κατάστημά του (his shop), που το έλεγαν “New York Café”. Για τον Κωνσταντίνο Κυρίτση αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Πρωτοπήγε την περίοδο 1911-1923 και εργάστηκε πάλι στην ίδια πόλη.

·         Η Ειρήνη Κυρίτση ήταν 19 ετών και παντρεμένη. Μαζί με το σύζυγό της Κων/νο πήγαινε στην Φαγιέτβιλ της Βόρειας Καρολίνας.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1924 έγινε από τον Αριστείδη Κάντζο. Στις 25 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγε με το ατμόπλοιο “Byron” και στις 12 Οκτωβρίου έφτασε στο λιμάνι της Πέας Υόρκης. Ήταν 35 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν εστιάτορας για ελαφρά γεύματα (lunch room). Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδερφό του Αθανάσιο Κάντζο. Με 500 $ στην τσέπη, πήγαινε - όπως δήλωσε - στη δουλειά του (his work) στην πόλη Άσβιλ (Asheville) της Βόρειας Καρολίνας. Είχε ξαναπάει κι άλλη μια φορά πριν στην Αμερική, την περίοδο 1908-1923 και εργάστηκε αυτά τα 15 χρόνια στη Νέα Υόρκη.


------------------

Βιβλιογραφία- Αναφορές-Ιστοσελίδες

 

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Αναρτήθηκε στο μπλογκ  amfictyon.blogspot.gt από τις 7-7-2014 (α’ μέρος) και 14-7-2014 (β’ μέρος).

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκ www.amfictyon.blogspot.gr

7.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

8.    περ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

9.    εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.

10.  «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.

11.  Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html

12.  Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις»,  2-5-2004, από το Διαδίκτυο.

13.  Ιστοσελίδα  https://travel.eleftheriaonline.gr/

14.  Ιστοσελίδα https://www.karpenissi.gr

15.  Ιστοσελίδα https://www.romfea.gr

16.  Ιστοσελίδα https://www.anexitilo.net/

17.  Ιστοσελίδα https://www.greece.com

18.  Βικιπαίδεια

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[1] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2] Στο σύνολο των 47 μεταναστών από τα  Φιδάκια, βρέθηκαν 2 θήλεις αναλφάβηιες. Εκτός αυτών υπήρχαν και 3 μικρά παιδιά.

[3] Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4] βλ. εισήγηση της Ρένας Κεράνη-Παπαθανασιάδη, με τίτλο “Σπύρος και Φωτεινή Παπαδοπούλου, δύο απόδημοι Ευρυτάνες ευεργέτες” στο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Των Αποδήμων Ευρυτάνων έργα …”, που έγινε στις 18-20 Οκτωβρίου 2012 σε Καρπενήσι και Κερασοχώρι. Τόμος Πρακτικών, στις σελ. 475-478.

[5] Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 20 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ως τόπο καταγωγής δήλωσε αόριστα “Ευρυτανία”. Ξαναπήγε το 1927, σε ηλικία 42 ετών και παντρεμένος, με προορισμό της Μασαχουσέτη.

[6] Από το Παπαρρούσι. Πήγε στην Αμερική το 1906 σε ηλικία 18 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

[7] Από το Λάστοβο (Χελιδόνα). Πήγε το 1904 στην Αμερική, σε ηλικία 19 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε 4 χρόνια και επέστρεψε. Το 1909 έκανε και δεύτερο ταξίδι πάλι στον ίδιο προορισμό.

[8] Επιβιβάστηκε στο πλοίο “Alice” όχι από το λιμάνι της Πάτρας, αλλά από αυτό της Τεργέστης (μετεπιβίβαση).

[9] Αρχικά είχε γραφεί ως προορισμός  N.Y. New York.

[10] Στην Αμερική συντόμευαν τα μεγάλα επώνυμα. Έτσι το Παπαδόπουλος έγινε Πάππας.

[11] Αρχικά είχε δηλώσει έμπορος (merchant) αλλά το άλλαξε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου