"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

20/1/25

Από τη Σέλιανη (Μάρμαρα) Φθιώτιδας, μετανάστες στην Αμερική (1903-1930)

 

Προλεγόμενα

   Η Σέλιανη είναι ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας, σε υψόμετρο 850 μ. στις πλαγιές των Βαρδουσίων. Από το 1927 μετονομάστηκε σε Μάρμαρα. Ανήκει διοικητικά στο δήμο Μακρακώμης. Δεν το έχω επισκεφτεί.

   Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν από τη Σέλιανη. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 78 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2025.

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκε αρκετός χρόνος απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 35 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων και τελικά ανευρέθηκαν 78 ονόματα μεταναστών. Πρέπει να σημειωθεί, επειδή δεν ξέρω επώνυμα, ότι κατέγραψα ως μετανάστες από τη Σέλιανη, όσους δήλωσαν στην Αμερική ότι γεννήθηκαν ή ότι κατοικούσαν σ’ αυτήν. Υπήρχε η δυσκολία, να μην περιληφθούν μετανάστες από το χωριό Σελιάνα Αχαΐας, που έχει παρόμοιο όνομα.

 

Το χωριό Σέλιανη (Μάρμαρα) Φθιώτιδας (ελήφθη από το Διαδίκτυο)
   Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή μπορεί να δήλωσαν άλλον τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Λαμία). Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να το συμπληρώσει κάποιος που ξέρει τα ντόπια επώνυμα, κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (με καλή μνήμη) ακόμα καλύτερα.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από τη Σέλιανη, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

                                                                                                                                          Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                                            φυσικός

 

Αυτοδιοικητικά

Από τον Οικισμό Σέλιανη στα Μάρμαρα

   Από τις 20 Απριλίου 1835, ο οικισμός Σέλιανη ορίστηκε ως έδρα του δήμου Καλλιέων, του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος. Στο ίδιο έτος ο νομός ορίστηκε ως Φθιώτιδος και Φωκίδος.

   Στις 20 Νοεμβρίου 1878, ο οικισμός προσαρτήθηκε στο δήμο Ομιλαίων. Στις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Ομιλαίων. Συστάθηκε κοινότητα Σέλιανης, με τον οικισμό και ομώνυμη έδρα.

  Στις 28 Σεπτεμβρίου 1927 ο οικισμός και μαζί η κοινότητα Σέλιανης μετονομάστηκε σε Μάρμαρα, που ανήκε διοικητικά στο νομό Φθιωτιδοφωκίδος.

   Με τη διαίρεση του νομού Φθιωτιδοφωκίδος, στις 31 Μαρτίου 1943, ο οικισμός υπάγεται πλέον στο νομό Φθιώτιδος.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”), η κοινότητα Μαρμάρων καταργήθηκε και ο οικισμός Μάρμαρα προσαρτήθηκε στο δήμο Σπερχειάδος. Στις 7 Ιουνίου 2010 (σχέδιο “Καλλικράτης”), ο δήμος Σπερχειάδος καταργήθηκε και ο οικισμός Μάρμαρα προσαρτήθηκε στο δήμο Μακρακώμης, με πρωτεύουσα τη Σπερχειάδα.

   Ο πληθυσμός του (απογραφή 2011) ήταν 231 κάτοικοι.

---------

 

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση από τη Σέλιανη στην Αμερική[1]

   Από τα 78 ονόματα μεταναστών που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (15) έφυγαν το έτος 1909 (ποσοστό 31 %). Συνολικά έγιναν 35 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Πολλαπλά ταξίδια (διπλά ή τριπλό) έκαναν 7 άτομα.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε[2] ήταν 9 % του πληθυσμού, που είναι λίγο μεγαλύτερο από το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (ήταν 8 %). Η περιοχή είχε κτηνοτροφία και περιορισμένη γεωργία και κάλυπτε σχετικά τις ανάγκες των κατοίκων της.

   Οι μετανάστες ήταν άρρενες, αλλά υπήρξαν και 3 γυναίκες. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες μέχρι και 20 ετών, με 34 άτομα. Ακολούθησαν οι παραγωγικές ηλικίες  21-30 ετών (με 29 άτομα). Η κατανομή σε ομάδες ηλικιών των μεταναστών από τη Σέλιανη, δίνεται στον παρατιθέμενο πίνακα 3.

Μικρότερες ηλικίες μεταναστών :

          (α) Κατσιμάνης Ιωάννης, ετών 18 (πήγε το 1910)

 (β) Κοττάκης Γεώργιος, ετών 18 (πήγε το 1910)

 (γ) Κραββαρίτης Κωνσταντίνος, ετών 18 (πήγε το 1911)

 (δ) Μητρατζάς Δημήτριος, ετών 18 (πήγε το 1911)



 

               Μεγαλύτερες ηλικίες μεταναστών :

(α) Τυραϊδής Αθανάσιος, ετών 45 (πήγε το 1930)

 (β) Ακρίδας Αθανάσιος, ετών 40 (πήγε το 1909)

 (γ) Παρλαβάντζας Δημήτριος, ετών 39 (πήγε το 1914)

 (δ) Τυραϊδής Ιωάννης, ετών 39 (πήγε το 1920)

      Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 23 έτη.

   Οι περισσότεροι μετανάστες από τη Σέλιανη ήταν άγαμοι. Πιο συγκεκριμένα, από τους 78 μετανάστες, οι 57 ήταν άγαμοι (ή ποσοστό 73 %) και οι υπόλοιποι 21 ήταν έγγαμοι.

   Από τις οικογένειες της Σέλιανης, τα περισσότερα σε αριθμό ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα: 

 


   Συνολικά έγιναν 35 ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 48 μετανάστες από τη Σέλιανη. Οι περισσότεροι μετανάστες (36 άτομα) έφυγαν το λιμάνι της Πάτρας, ενώ από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν 24 μετανάστες (βλ. πίνακα 5). Οι υπόλοιποι έφυγαν από ξένα λιμάνια. Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

   Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση οι περισσότεροι μετανάστες (17 άτομα) από το Καλαπόδι έφυγαν με ξένα πλοία. Με ελληνικά πλοία έφυγαν 7 άτομα.

   Σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Πάτρας, το 1909 έφυγαν 5 μετανάστες από τη Σέλιανη με το πλοίο “Columbia”. Το ίδιο έτος και από το ίδιο λιμάνι (Πάτρα), σε ένα ταξίδι, έφυγαν 4 μετανάστες με το πλοίο “Argentina”και άλλοι 4 μετανάστες με το πλοίο “Oceania”.

   Το 1910, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 5 μετανάστες με το πλοίο “Alice”. Το ίδιο έτος και από το ίδιο λιμάνι, πάλι σε ένα ταξίδι, έφυγαν άλλοι 5 μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”.

   Το έτος 1912, από το λιμάνι του Πειραιά, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 4 μετανάστες με το ελληνόκτητο πλοίο “Macedonia”.

   Σε σύγκριση, τα ομαδικά ταξίδια ήταν περισσότερα από τα μεμονωμένα. Συγκεκριμένα, έγιναν 12 μεμονωμένα και 23 ομαδικά ταξίδια.

   Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του EllisIsland (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από τη Σέλιανη φαίνονται στον Πίνακα 7. Μεγαλύτερους αριθμούς δέχτηκαν οι πολιτείες : Γιούτα (12), Ουισκόνσιν (12), Βιρτζίνια (11) και Νέας Υόρκης (11). Ακολούθησαν οι πολιτείες : Ουάσιγκτον, Δυτ. Βιρτζίνια, από 8 μετανάστες. Μικρότερους αριθμούς δέχτηκαν οι πολιτείες : Μασαχουσέτης, Ιλινόις, Κονέκτικατ, Αϊντάχο και Γουαϊόμινγκ.  Μεμονωμένες προτιμήσεις υπήρξαν σε άλλες τρεις πολιτείες. Τα αριθμητικά στοιχεία των προορισμών φαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 7.

   Αναλυτικά, οι μετανάστες επέλεξαν τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :

 

                                             ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

 


            2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Οι περισσότεροι μετανάστες δηλ. 63 άτομα (ή ποσοστό 81 %) δήλωσαν απλός εργάτης. Δηλώθηκαν όμως και άλλα επαγγέλματα. Περισσότερα στοιχεία δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:


3.  Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 7 άτομα που έκαναν διπλό ή τριπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για προσωπική αποκατάσταση (γάμο) ή για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας. Τα ονόματα και οι διπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Δημήτριος Αγγελόπουλος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1903-1911 στην πόλη Σκόφιλντ (Scofield) της Γιούτα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.

2.    Παναγιώτης Κουφάκης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο1910-1912 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν και σε τόπο της Μασαχουσέτης. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης.

3.    Ταξιάρχης Κατσιμάνης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-1913 σε τόπο της πολιτείας Ουάσιγκτον. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Οθέλλο (Othello) της ίδιας πολιτείας.

4.    Δημήτριος Παλαβάντζας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-1910 σε τόπο του Κολοράντο. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στην πόλη Οθέλλο (Othello) της πολιτείας Ουάσιγκτον.

5.    Ευάγγελος Θέος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-1912 στην πόλη Πράις (Price) της Γιούτα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

6.    Ιωάννης Τυραϊδής :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-1915 στην πόλη Πράις (Price) της Γιούτα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης.

7.  Αθανάσιος Τυραϊδής :  Το α’  ταξίδι έγινε το 1907 με άγνωστη διάρκεια, στο Καστλ Γκέιτ (Castle Gate) της Γιούτα. Το β’ ταξίδι έγινε το  1920 στην πόλη Gebo του Γουαϊόμινγκ.

 

 

4.  Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από τη Σέλιανη

      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellisisland) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες από τη Σέλιανη που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών της Σέλιανης δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α        Ονοματεπώνυμο               χρον. άφιξης  ηλικία έγγαμος   Πλοίο που ταξίδεψε  Λιμάνι αναχ.

1       Αγγελόπουλος Δημήτρ.       16-11-1911     34      ναι       Patris                       Πειραιάς

2       Αγγελόπουλος Παναγ.        2-6-1909        28      όχι       Patris                       Πειραιάς

3       Αγγελόπουλος Σεραφείμ     27-4-1910       24      όχι       Oceania                   Πάτρα

4       Αγγελοπούλου Ελένη Δ.     16-11-1911     26      ναι       Patris                       Πειραιάς

5       Ακρίδας Αθανάσιος             15-4-1909       40      ναι       Columbia                 Πάτρα

6       Αποστολόπουλος Βασίλ.     17-9-1912       32      ναι       Laura                      Πάτρα

7       Αποστολόπουλος Νικόλ.     17-9-1912       24      ναι       Laura                      Πάτρα

8       Γουβάλας Δημήτριος           25-3-1911       19      όχι       Argentina                 Πάτρα

9       Γουβάλας Κωνσταντίνος     22-6-1907       23      όχι       Massilia                    Πειραιάς

10      Δοντάς Ιωάννης                  19-4-1907       25      όχι       Gallia                      Πειραιάς

11      Δοντάς Ιωάννης                  28-11-1910     19      όχι       Martha Washington   Πάτρα

12      Δοντάς Νικόλαος                15-4-1909       23      όχι       Columbia                 Πάτρα

13      Ζάκος Θεόδωρος                1-7-1909        19      όχι       Argentina                 Πάτρα

14      Ζάρας Γεώργιος                 24-11-1909     20      όχι       Oceania                   Πάτρα

15      Ζάρας Νικόλαος                 14-4-1910       19      όχι       Alice                        Πάτρα

16      Θεοδωρόπουλος Νικόλ.      28-9-1906       28      όχι       Sofia Hohenberg       Πάτρα

17      Θέος Ευάγγελος                 7-6-1905        24      όχι       Cretic                      Νάπολη

18      Θέος Ευάγγελος                 17-4-1914       32      ναι       Athinai                     Πειραιάς

19      Θέος Σπύρος                      29-10-1906     22      όχι       Cretic                      Νάπολη

20      Θέου Μαρία Ευαγ.              17-4-1914       25      ναι       Athinai                     Πειραιάς

21      Καλιακούδας Ευάγγελος     3-7-1910        19      όχι       Martha Washington   Πάτρα

22      Καλύβας Δημήτριος             27-4-1910       19      όχι       Oceania                   Πάτρα

23      Καλύβας Δημήτριος Β.        18-8-1910       20      όχι       Columbia                 Πάτρα

24      Καλύβας Ιωάννης               15-4-1909       22      όχι       Columbia                 Πάτρα

25      Κανελλόπουλος Αργύρ.       28-9-1906       29      όχι       Sofia Hohenberg       Πάτρα

26      Καραγιώργος Ιωάννης        24-4-1911       27      όχι       Patris                       Πειραιάς

27      Κατσάνος Ανδρέας              14-4-1910       19      όχι       Alice                        Πάτρα

28      Κατσιμάνης Ανδρέας           14-4-1910       19      όχι       Alice                        Πάτρα

29      Κατσιμάνης Βασίλειος         2-11-1907       22      όχι       Alice                        Πάτρα

30      Κατσιμάνης Γεώργιος          20-4-1912       20      όχι       Macedonia                Πειραιάς

31      Κατσιμάνης Ιωάννης           3-7-1910        18      όχι       Martha Washington   Πάτρα

32      Κατσιμάνης Ιωάννης           20-4-1912       19      όχι       Macedonia                Πειραιάς

33      Κατσιμάνης Κώστας            27-11-1907     20      όχι       Sicilian Prince          Πειραιάς

34      Κατσιμάνης Νικόλαος          27-11-1907     23      όχι       Sicilian Prince          Πειραιάς

35      Κατσιμάνης Ταξιάρχης        6-4-1914        28      όχι       Ancona                    Νάπολη

36      Κατσιμάνης Χρήστος           22-6-1907       25      ναι       Massilia                    Πειραιάς

37      Κορέλης Νικόλαος              2-6-1909        20      όχι       Patris                       Πειραιάς

38      Κοττάκης Γεώργιος             3-7-1910        18      όχι       Martha Washington   Πάτρα

39      Κουβαράς Αθανάσιος          1-7-1909        19      όχι       Argentina                 Πάτρα

40      Κουβαράς Παντελής            1-7-1909        19      όχι       Argentina                 Πάτρα

41      Κουρέλης Γεώργιος            25-3-1911       26      ναι       Argentina                 Πάτρα

42      Κουφάκης Ηλίας                 27-11-1907     27      όχι       Sicilian Prince          Πειραιάς

43      Κουφάκης Παναγιώτης       3-7-1910        27      όχι       Martha Washington   Πάτρα

44      Κουφάκης Παναγιώτης       3-2-1914        32      όχι       Martha Washington   Πάτρα

45      Κουφάκης Παναγιώτης       2-6-1920        38      όχι       Susquehanna            Πάτρα

46      Κραββαρίτης Αθανάσιος      24-4-1911       20      όχι       Patris                       Πειραιάς

47      Κραββαρίτης Κων/νος        24-11-1909     19      όχι       Oceania                   Πάτρα

48      Κραββαρίτης Κων/νος        14-3-1911       18      όχι       Patris                       Πειραιάς

49      Λιάγκας Νικόλαος               24-11-1909     25      όχι       Oceania                   Πάτρα

50      Μητρατζάς Δημήτριος         14-3-1911       18      όχι       Patris                       Πειραιάς

51      Μουτσόπουλος Γεώργιος     14-4-1910       20      όχι       Alice                        Πάτρα

52      Μήτσου Αθανάσιος             15-4-1909       30      ναι       Columbia                 Πάτρα

53      Μήτσου Ταξιάρχης              15-4-1909       19      ναι       Columbia                 Πάτρα

54      Παπαδοβασίλης Βασίλ.       14-4-1910       36      ναι       Alice                        Πάτρα

55      Παπακωνσταντίνου Δημ.      20-4-1912       23      όχι       Macedonia                Πειραιάς

56      Παπακωνσταντίνου Ιωάν.    24-4-1911       19      όχι       Patris                       Πειραιάς

57      Παπακωνσταντίνου Κων.    22-6-1907       25      όχι       Massilia                    Πειραιάς

58      Παπαχρήστου Απόστολ.      1-7-1909        19      όχι       Argentina                 Πάτρα

59      Παρλαβάντζας Δημήτρ.       6-4-1914        39      ναι       Ancona                    Νάπολη

60      Παρλαβάντζας Δημήτρ.       17-1-1914       38      ναι       Belvedere                Πάτρα

61      Πάσσας Αναστάσιος            2-7-1911        20      όχι       La Touraine             Χάβρη

62      Πλατιάς Γεώργιος               17-4-1914       20      όχι       Madonna                  Νάπολη

63      Σακελλάρης Γεώργιος         25-3-1911       19      όχι       Argentina                 Πάτρα

64      Σακελλάρης Σπύρος            20-4-1912       19      όχι       Macedonia                Πειραιάς

65      Σαξώνης Αθανάσιος            3-7-1910        20      όχι       Martha Washington   Πάτρα

66      Σπανός Αθανάσιος              2-11-1907       37      ναι       Alice                        Πάτρα

67      Σπανός Κωνσταντίνος         6-5-1912        20      όχι       Patris                       Πειραιάς

68      Σπανός Νικόλαος                2-11-1907       34      ναι       Alice                        Πάτρα

69      Σπανός Νικόλαος                6-5-1912        20      όχι       Patris                       Πειραιάς

70      Σπυρίδων Βασίλειος            24-11-1909     38      ναι       Oceania                   Πάτρα

71      Τσιτζιλώνης Δήμος             24-11-1909     20      όχι       Oceania                   Πάτρα

72      Τυραϊδή Σοφία Αθ.             17-3-1930       26      ναι       Saturnia                   Πάτρα

73      Τυραϊδής Αθανάσιος           15-6-1907       22      όχι       Cretic                      Νάπολη

74      Τυραϊδής Αθανάσιος           17-3-1930       45      ναι       Saturnia                   Πάτρα

75      ΤυραϊδήςΔημήτριος             10-9-1903       27      όχι       Prinzess Irene          Νάπολη

76      Τυραϊδής Ιωάννης              2-6-1920        39      ναι       Susquehanna            Πάτρα

77      Φάκας Κωνσταντίνος Ι.       19-4-1907       25      όχι       Francesca                Πάτρα

78      Χουσιάδας Γεώργιος           24-11-1909     38      ναι       Oceania                   Πάτρα

 

5.  Χρονικό της μετανάστευσης από τη Σέλιανη στην Αμερική

      i.     Ο πρωτοπόρος του 1903

     Το δρόμο από τη Σέλιανη προς την Αμερική φαίνεται πως άνοιξε ο Δημήτριος Τυραϊδής.  Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 28 Αυγούστου αναχώρησε με το πλοίο “Prinzess Irene” και στις 10 Σεπτεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 27 ετών.Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε τη Λαμία. Το επάγγελμα του ανέφερε ήταν αχθοφόρος (porter). Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Ευστάθιος Καραβέλης[4].

 

ii.    Μεμονωμένη αναχώρηση στο 1905

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1905 έγινε από τον Ευάγγελο Θέο. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 24 Μαΐου 1905 ανέβηκε στο πλοίο “Cretic” και στις 7 Ιουνίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 24 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 17 $ μαζί του, στο Καστλ Γκέιτ (CastleGate) της Γιούτα (ανθρακωρυχεία), κοντά στον αδερφό του Παντελή Θέο.

 

iii.           Δύο αναχωρήσεις καταγράφηκαν στο 1906

   Στη διάρκεια του έτους έχουμε δύο αναχωρήσεις με πλοία (μία ομαδική και μία από μεμονωμένο μετανάστη) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν τρία άτομα. Αναλυτικά :

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1906 έγινε από δύο άτομα, τους Νικ. Θεοδωρόπουλο και Αργ. Κανελλόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 11 Σεπτεμβρίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 28 Σεπτεμβρίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ότι :

·         Ο Νικόλαος Θεοδωρόπουλος ήταν 28 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 38 $ μαζί του) ήταν η πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Δαμακόπουλος.

·         Ο Αργύριος Κανελλόπουλος ήταν 29 ετών. Με 27 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μέριντεν (Meriden) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ένας φίλος[5] του.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Σπύρο Θέο. Κι αυτός, από την Ελλάδα αναχώρησε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 16 Οκτωβρίου 1906 έφυγε με το πλοίο “Cretic” και στις 29 Οκτωβρίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 22 ετών. Με 16 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Καστλ Γκέιτ (CastleGate) της Γιούτα, κοντά στον αδερφό του Νίκο.

 

iv.           Σημαντική αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν επτά μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία (4 ομαδικά και άλλα 3 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 14 άτομα από τη Σέλιανη. Πιο συγκεκριμένα:

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Ιωάννη Δοντά. Στις 26 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκε στο πλοίο “Gallia” και στις 19 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 25 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 30 $ μαζί του) ήταν το Καστλ Γκέιτ (CastleGate) της Γιούτα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Παντελής Θέος.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Κωνσταντίνο Φάκα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 30 Μαρτίου ανέβηκε στο πλοίο “Francesca” και στις 19 Απριλίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Φώτιος Παπαϊωάννου.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Αθανάσιο Τυραϊδή. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, την 1η Ιουνίου έφυγε με το πλοίο “Cretic” και στις 15 Ιουνίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 22 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με μόλις 5 $ μαζί του, στο Καστλ Γκέιτ (Castle Gate) της Γιούτα, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Αγγελόπουλο.

 

ΠλοίοMassilia   (Photo: Peabody Essex Museum)

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε τρία άτομα και περιλάμβανε τους : Κων. Γουβάλα, Χρ. Κατσιμάνη και Κων. Παπακωνσταντίνου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 3 Ιουνίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Massilia” και στις 22 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα  στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Γουβάλας ήταν 23 ετών. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σπύρος Παπαδόπουλος.

·         Ο Χρήστος Κατσιμάνης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά (με 26 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σπύρος Παπαδόπουλος.

·         Ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου ήταν 25 ετών. Με 10 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Καστλ Γκέιτ (Castle Gate) της Γιούτα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Παπακωνσταντίνου.

Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τριμελή ομάδα με τους : Βασ. Κατσιμάνη, Αθαν. Σπανό και Νικ. Σπανό. Στις 15 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Alice” και στις 2 Νοεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου αναφέρουν ότι:

·         Ο Βασίλειος Κατσιμάνης ήταν 22 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 28 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δήμος Σπανός.

·         Ο Αθανάσιος Σπανός ήταν 37 ετών και παντρεμένος[6]. Ως πλησιέστερο συγγενή του δήλωσε τον αδερφό του Ιωάννη. Με 32 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ανεψιό του Δήμο Σπανό.

·         Ο Νικόλαος Σπανός ήταν 34 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος[7]. Κι αυτός ως πλησιέστερο συγγενή του δήλωσε τον αδερφό του Ιωάννη. Προορισμός του για δουλειά (με 32 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο  ανεψιός του Δήμος Σπανός.

     Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα, τους : Γεώρ. Ζάρα και Γεώρ. Χουσιάδα. Στις 8 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 24 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :

·         Ο Γεώργιος Ζάρας ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια,  όπου ήταν ο συμπατριώτης του Αθανάσιος Σπανός.

·         Ο Γεώργιος Χουσιάδας ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στο χωριό είχε τη γυναίκα του Αικατερίνη. Με 55 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, κοντά στο συμπατριώτη του Κωνστ. Γουβάλα.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Κώσ. Κατσιμάνης, Νικ. Κατσιμάνης και Ηλ. Κουφάκης. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 6 Νοεμβρίου έφυγαν με το πλοίο “Sicilian Prince” και στις 27 Νοεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Πρόσθετα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Κώστας Κατσιμάνης ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Βασίλειος. Με 31 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Μπεκιαρόπουλος.

·         Ο Νικόλαος Κατσιμάνης ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά, με 33 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Μπεκιαρόπουλος.

·         Ο Ηλίας Κουφάκης ήταν 27 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Δημήτριος. Με 30 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Μπεκιαρόπουλος.

 

v.             Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1909

     Στη διάρκεια του έτους έγιναν τέσσερα ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 15 άτομα από τη Σέλιανη. Αναλυτικά έχουμε:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από πέντε άτομα, τους : Αθαν. Ακρίδα, Νικ. Δοντά, Ιωάν. Καλύβα, Αθαν. Μήτσου και Ταξ. Μήτσου. Στις 27 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Columbia” και στις 15 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη ότι:

·         Ο Αθανάσιος Ακρίδας ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αλεξάνδρα. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Ι. Νικόπουλος.

·         Ο Νικόλαος Δοντάς ήταν 23 ετών. Η μητέρα του στο χωριό ονομαζόταν Χαρίκλεια. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $ μαζί του) ήταν η πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Βασίλειος Παρλαβάντζας.

·         Ο Ιωάννης Καλύβας ήταν 22 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Βασίλειος. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, κοντά στον κουνιάδο του Βασίλειο Παρλαβάντζα.

·         Ο Αθανάσιος Μήτσου ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Κωνσταντία. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του, στην πόλη Μπλούφιλντ της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Σεραφείμ Νικόπουλος.

·         Ο Ταξιάρχης Μήτσου ήταν 30 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Σεραφείμ Νικόπουλος.

 

ΑτμόπλοιοColumbia  (Photo: Andreas Hernandez Collection)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από δύο άτομα. Ήταν οι : Παν. Αγγελόπουλος και Νικ. Κουρέλης. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 14 Μαΐου αναχώρησαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 2 Ιουνίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον ξέρουμε ότι :

·         Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ήταν 28 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γρηγόριος. Αναζητούσε δουλειά, με μόλις 9 $ μαζί του, στην πόλη Ντάντε (Dante) της Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Θεοφάνη.

·         Ο Νικόλαος Κουρέλης ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Παναγιώτης. Με 8 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ντάντε (Dante) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Καραντούνης.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε τέσσερα άτομα και περιλάμβανε τους : Θεόδ. Ζάκο, Αθαν. Κουβαρά, Παντ. Κουβαρά και Απ. Παπαχρήστου. Στις 14 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Argentina” και την 1η Ιουλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Θεόδωρος Ζάκος ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Στη Σέλιανη είχε τον πατέρα του Βασίλειο. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η πόλη Ντάντε (Dante) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Παπαχρήστου.

·         Ο Αθανάσιος Κουβαράς ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δήμος. Με 10 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Ντάντε (Dante) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Κατσιμάνης.

·         Ο Παντελής Κουβαράς ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Παναγιώτα. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στην πόλη Ντάντε (Dante) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Κατσιμάνης.

·         Ο Απόστολος Παπαχρήστου ήταν 19 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Δημητρούλα. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ντάντε (Dante) της Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Κώστα Παπαχρήστου.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από τετραμελή ομάδα με τους : Κων. Κραββαρίτη, Νικ. Λιάγκα, Βασ. Σπυρίδωνα και Δήμο Τσιτζιλώνη. Στις 8 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Oceania και στις 24 Νοεμβρίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επιπλέον ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Κραββαρίτης ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα της μητέρας του ήταν Μαρία. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Χάβερχιλ[8] (Haverhill) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Καπαρέλης.

·         Ο Νικόλαος Λιάγκας ήταν 25 ετών. Το επάγγελμά του ήταν ξυλουργός (carpenter). Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδερφό του Κώστα. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για ανάλογη δουλειά στην πόλη[9] Ντάντε (Dante) της Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο.

·         Ο Βασίλειος Σπυρίδων ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ζωή. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Ντάντε[10](Dante) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Γουβάλας.

·         Ο Δήμος Τσιτζιλώνης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ντάντε[11](Dante) της Βιρτζίνια, κοντά στο θείο του Θεοφ. Παπανικολάου.

 

 

vi.           Διατήρηση του αριθμού μεταναστών και στο 1910

     Στη διάρκεια του έτους έγιναν πέντε μεταναστευτικά ταξίδια (3  ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 14 άτομα από τη Σέλιανη. Πιο συγκεκριμένα:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Νικ. Ζάρα, Ανδρ. Κατσάνο, Ανδρ. Κατσιμάνη, Γεώρ. Μουτσόπουλο και Βασ. Παπαδοβασίλη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 28 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 14 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :

·         Ο Νικόλαος Ζάρας ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Προορισμός του για δουλειά (με 27 $ μαζί του) ήταν η πόλη Ντάντε[12] (Dante) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Ζάρας.

·         Ο Ανδρέας Κατσάνος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Με 26 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Ντάντε[13] (Dante) της Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Θεοφ. Παπανικολάου.

·         Ο Ανδρέας Κατσιμάνης ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 27 $ μαζί του, στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου είχε έναν φίλο[14] του.

·         Ο Γεώργιος Μουτσόπουλος ήταν 20 ετών. Στο χωριό είχε τον πατέρα του Ιωάννη. Με 27 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου είχε έναν φίλο[15] του.

·         Ο Βασίλειος Παπαδοβασίλης ήταν 36 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Παναγιού. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, με γνωστό του στις ΗΠΑ το φίλο Γ. Μάγκα.

 

ΑτμόπλοιοAlice” (Photo: Eric Johnson)

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από δύο άτομα. Ήταν οι Σερ. Αγγελόπουλος και Δημ. Καλύβας. Στις 8 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Oceania” και στις 27 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Σεραφείμ Αγγελόπουλος ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Σταμούλης.

·         Ο Δημήτριος Καλύβας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Βασίλειος. Αναζητούσε δουλειά, με 30 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γ. Σταμούλης.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από πενταμελή ομάδα, με τους : Ευάγ. Καλιακούδα, Ιωάν. Κατσιμάνη, Γεώρ. Κοττάκη, Παν. Κουφάκη και Αθαν. Σαξώνης. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 20 Ιουνίου ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Ιουλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Πρόσθετα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι:

·         Ο Ευάγγελος Καλιακούδας ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κώστας. Με 28 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρέας Κατσιμάνης.

·         Ο Ιωάννης Κατσιμάνης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος. Προορισμός του για δουλειά (με 24 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, κοντά στον κουνιάδο του Αθανάσιο Ακρίδα.

·         Ο Γεώργιος Κοττάκης ήταν 18 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Κώστας. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Αθανάσιος Ακρίδας.

·         Ο Παναγιώτης Κουφάκης ήταν 27 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά, με 42 $ μαζί του, στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ανδρέας Κατσιμάνης.

·         Ο Αθανάσιος Σαξώνης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Νικόλαος. Με 23 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, κοντά στον ξάδερφό του Ανδρέα Κατσιμάνη.

 

ΑτμόπλοιοMartha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Δημήτριο Β. Καλύβα. Στις 2 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Columbia” και στις 18 Αυγούστου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Βασίλειος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Καλύβα.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Ιωάννη Δοντά (Doudas). Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Νοεμβρίου έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 28 Νοεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 19 ετών. Στη Σέλιανη είχε τον πατέρα του Βασίλειο. Με 22 $ για τα αναγκαία πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ι. Καλύβας.

 

 

vii.          Μικρή μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1911

     Στη διάρκεια του έτους έγιναν πέντε μεταναστευτικά ταξίδια (4  ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 11 άτομα από τη Σέλιανη. Αναλυτικά έχουμε :

     Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους : Κων. Κραββαρίτη και Δημ. Μητρατζά. Στις 21 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Patris” και στις 14 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υλικό του αρχείου μας γνωρίζει ότι:

·         Ο Κωνσταντίνος Κραββαρίτης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Βασίλειος. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του στην πόλη Ποκατέλο (Pocatello) του Αϊντάχο, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Κραββαρίτη.

·         Ο Δημήτριος Μητρατζάς ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Ποκατέλο (Pocatello) του Αϊντάχο, κοντά στο θείο του Ιωάννη Μπάμπαλη[16].

     Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε τρία άτομα. Ήταν οι : Δημ. Γουβάλας, Γεώρ. Κουρέλης και Γεώρ. Σακελλάρης. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Μαρτίου επέλεξαν το πλοίο “Argentina” και στις 25 Μαρτίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωστοποιούν ότι:

·         Ο Δημήτριος Γουβάλας ήταν 19 ετών. Στο χωριό είχε τον πατέρα του Βασίλειο. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 30 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σηάτλ (Seattle) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνσταντίνος.

·         Ο Γεώργιος Κουρέλης ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Δημητρούλα. Με 30 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Σηάτλ (Seattle) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον αδερφό του Νικόλαο.

·         Ο Γεώργιος Σακελλάρης ήταν 19 ετών. Στη Σέλιανη είχε τη μητέρα του Καλλιόπη. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 29 $ μαζί του, στην πόλη Σποκέιν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον πατέρα του Ιωάννη.

     Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από τριμελή ομάδα, με τους : Ιωάν. Καραγιώργο, Αθαν. Κραββαρίτη και Ιωάν. Παπακωνσταντίνου. Στις 4 Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ανέβηκαν στο πλοίο “Patris” και στις 24 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ότι:

·         Ο Ιωάννης Καραγιώργος ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος. Με 47 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Βόρειο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολούμπια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Απόστολος Παπαχρήστου.

·         Ο Αθανάσιος Κραββαρίτης ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αναστάσιος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Καστλ Γκέιτ  (Castle Gate) της Γιούτα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Θέος.

·         Ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου ήταν 19 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Δημήτριος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Καστλ Γκέιτ  (Castle Gate) της Γιούτα, κοντά στον αδερφό του Κώστα.

 

Ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Αναστάσιο Πάσσα. Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης. Από εκεί, στις24 Ιουνίου αναχώρησε με το πλοίο “La Touraine και στις 2 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά, με 23 $ μαζί του, στην πόλη Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος του Αθανάσιος Σιακτόπουλος.

     Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από το έγγαμο ζεύγος Δημ. Αγγελόπουλο και Ελ. Αγγελοπούλου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 29 Οκτωβρίου, ταξίδεψαν με το πλοίο “Patris” και στις 16 Νοεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Συμπληρωματικά στοιχεία μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Δημήτριος Αγγελόπουλος ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Το όνομα του πατέρα του ήταν Σωτήριος. Με 150 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σκόφιλντ (Scofield) της Γιούτα, κοντά στον αδερφό του Τζέιμς Αγγελόπουλο. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Αγγελόπουλος την περίοδο 1903-1911 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.

·         Η Ελένη Αγγελοπούλου ήταν 26 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη (σύζυγος του Δημητρίου). Επάγγελμα “οικιακά”. Ίδιος προορισμός με το σύζυγό της, στην πόλη Σκόφιλντ της Γιούτα.

 

viii.Νέα μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1912

     Στη διάρκεια του έτους έγιναν τρία ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 8 άτομα από τη Σέλιανη. Συγκεκριμένα έχουμε :

     Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε τέσσερα άτομα και περιλάμβανε τους: Γεώρ. Κατσιμάνη, Ιωάν. Κατσιμάνη, Δημ. Παπακωνσταντίνου και Σπ. Σακελλάρη. Στις 2 Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Macedonia” και στις 20 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας γνωστοποιεί ότι:

·         Ο Γεώργιος Κατσιμάνης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αριστείδης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σηάτλ (Seattle) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον αδερφό του Ταξιάρχη Κατσιμάνη.

·         Ο Ιωάννης Κατσιμάνης ήταν 19 ετών (αδερφός του προηγουμένου). Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, κι αυτός πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σηάτλ της πολιτείας Ουάσιγκτον,κοντά στον αδερφό του Ταξιάρχη.

·         Ο Δημήτριος Παπακωνσταντίνου ήταν 23 ετών. Στο χωριό είχε τον πατέρα του Ιωάννη. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο Καστλ Γκέιτ (CastleGate) της Γιούτα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Παπακώστας.

·         Ο Σπύρος Σακελλάρης ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Καλλιόπη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Έβερετ (Everett) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον πατέρα του Ιωάννη Σακελλάρη.

     Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από δύο άτομα. Ήταν οι Κων. & Νικ. Σπανός. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 18 Απριλίου έφυγαν με το πλοίο “Patris” και στις 6 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Κωνσταντίνος Σπανός ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Σπύρος. Προορισμός του για δουλειά (με 26 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Θεοφάνης Παπανικολάου.

·         Ο Νικόλαος Σπανός ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με 24 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο θείος του Θεοφάνης Παπανικολάου.

 

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)

     Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από δύο άτομα, τους Βασ. & Νικ. Αποστολόπουλο. Στις 2 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Laura” και στις 17 Σεπτεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Πρόσθετα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι:

·         Ο Βασίλειος Αποστολόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Στη Σέλιανη είχε τη γυναίκα του Παναγιώτα. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, κοντά στον ξάδερφό του Ν. Θεοδωρόπουλο.

·         Ο Νικόλαος Αποστολόπουλος ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Μινεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κ. Πριτσίνιας.

 

 

ix.      Μικρή μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1914

   Μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων, στους οποίους έλαβαν μέρος και μερικοί μετανάστες που επέστρεψαν για να στρατευτούν, ακολούθησε η αποστράτευση. Οι πιεστικές ανάγκες της ζωής ανάγκασαν κάποιους να κάνουν και δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Παράλληλα πήγαν και νέοι μετανάστες.

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν πέντε μεταναστευτικά ταξίδια (δύο ομαδικά και τρία από μεμονωμένους) με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 7 άτομα από τη Σέλιανη. Αναλυτικά λοιπόν:

   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στο 1914 έγινε από τον Δημήτριο Παρλαβάντζα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 24 Δεκεμβρίου 1913 επέλεξε να ταξιδέψει με το πλοίο “Belvedere” και στις 17 Ιανουαρίου 1914 αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Χαρίκλεια. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Γκας Μπαλής. Για άγνωστο λόγο (ίσως θέμα υγείας) ο Δημ. Παρλαβάντζας απελάθηκε (DEPORTED) και με το ίδιο πλοίο επέστρεψε στην Ελλάδα.

   Η επόμενη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Παναγιώτη Κουφάκη. Στις 19 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 32 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν αγρότης-κτηματίας (farmer). Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος. Προορισμός του (με 23 $ μαζί του) ήταν η πόλη Σεμπόιγκαν (Sheboygan) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Κατοστάρας. Για τον Παναγιώτη Κουφάκη, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1910-1912 κα εργάστηκε σε τόπο (δεν αναφέρεται) της πολιτείας Ουάσιγκτον.

     Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα, τους : Ταξ. Κατσιμάνη και Δημ. Παρλαβάντζα. Από την Ελλάδα έφυγαν με πλοίο, μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 22 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Ancona” και στις 6 Απριλίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας γνωστοποιεί ακόμη ότι:

·         Ο Ταξιάρχης Κατσιμάνης ήταν 28 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αριστείδης. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Οθέλλο (Othello) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ταξιάρχης Κατσιμάνης την περίοδο 1908-1913 και εργάστηκε πάλι σε τόπο της ίδιας πολιτείας.

·         Ο Δημήτριος Παρλαβάντζας[17](Palavantis) ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Χαρίκλεια. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Οθέλλο (Othello) της πολιτείας Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Κατσιμάνης. Για το Δημήτριο Παρλαβάντζα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1909-1910 και εργάστηκε σε τόπο (δεν αναφέρεται) του Κολοράντο.

 

Ατμόπλοιο Athinai” (1910)

     Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από ένα έγγαμο ζευγάρι. Ήταν οι Ευάγ. & Μαρία Θέου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 27 Μαρτίου ανέβηκαν στο πλοίο “Athinai” και στις 17 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Συμπληρωματικά στοιχεία μας δείχνουν ότι:

·         Ο Ευάγγελος Θέος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν καταστηματάρχης (shopkeeper). Στη Σέλιανη είχε τον πατέρα του Κωνσταντίνο. Με 215 $ μαζί του (για 2 άτομα) επέστρεφε στο “δικό του κατάστημα” (his own shop), όπως δήλωσε, στην πόλη Πράις (Price) της Γιούτα. Ο Ευάγγελος Θέος είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1905-1912 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Η Μαρία Θέου ήταν 25 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Με το σύζυγό της Ευάγγελο πήγαινε στην πόλη Πράις (Price) της Γιούτα, όπου ήταν το κατάστημά του.

     Η τελευταία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Γεώργιο Πλατιά. Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, την 1η Απριλίου αναχώρησε με το πλοίο “Madonna” και στις 17 Απριλίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γρηγόριος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μολάιν (Moline) του Ιλινόις, κοντά στο θείο του Θεόδωρο Σπανό.

 

x.            Μία ομαδική αναχώρηση στο 1920

     Έγινε από δύο άτομα, τους : Παν. Κουφάκη και Ιωάν. Τυραϊδή. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Susquehanna” και στις 2 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία για τους μετανάστες αυτούς αναφέρουν ότι :

·         Ο Παναγιώτης Κουφάκης ήταν 38 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γρηγόριος. Με 70 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τσίκας. Ο Παναγιώτης Κουφάκης είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1908-1014 και εργάστηκε πάλι σε τόπο της Μασαχουσέτης.

·         Ο Ιωάννης Τυραϊδής ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε τη Λαμία. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του στην πόλη (Lowell) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τσίκας. Για τον Ιωάννη Τυραϊδή αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1907-1915 και εργάστηκε στην πόλη Πράις (Price) της Γιούτα.

 

xi.   Μεταναστευτικός επίλογος στο 1930

     Έγινε από το έγγαμο ζεύγος Αθανασίου και Σοφίας Τυραϊδή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 6 Μαρτίου αναχώρησαν με το πλοίο “Saturnia” και στις 17 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη γι’ αυτούς ότι:

 

Πλοίο Saturnia

·         Ο Αθανάσιος Τυραϊδής ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στην Αμερική, όπου εργάστηκε αρκετά χρόνια. Ήταν Αμερικανός πολίτης (American Citizen). Προορισμός του ήταν η πόλη Gebo[18] του Ουαϊόμιγκ.

·         Η Σοφία Τυραϊδή ήταν 26 ετών και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Είχε γεννηθεί στην Καΐτσα, όπου ήταν η μητέρα της Σταυρούλα Ελευθερίου. Μαζί με το σύζυγό της Αθανάσιο πήγαινε στην πόλη Gebo του Γουαϊόμιγκ.

 

-------------

 

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Γενικές απογραφές πληθυσμού στα έτη 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Επίσης αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gt από τις 7& 14 Ιουλίου 2014 (α’ &β’μέρος).

6.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

7.    περ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

8.    εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.

9.    «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.

10.  Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html

11.  Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις»,  2-5-2004, από το Διαδίκτυο.

12.  Βικιπαίδεια

 

------------

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1]Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2]Στο σύνολο των 48 μεταναστών της Σέλιανης, βρέθηκαν 11 αναλφάβητοι (ποσοστό 14 %).

[3]Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4]Ως τόπο προέλευσης δήλωσε την Αθήνα. Πήγε στην Αμερική το 1902, σε ηλικία 34 ετών, με προορισμό το Σικάγο. Εργάστηκε 4 χρόνια και το 1906 επέστρεψε. Το 1908 έκανε δεύτερο ταξίδι, δηλώνοντας ως επάγγελμα έμπορος, με τον ίδιο πάλι προορισμό (Σικάγο).

[5]Το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.

[6]Έτσι γράφτηκε στο βιβλίο  (Ship Manifest). Πιθανά όμως δεν είναι σωστό, επειδή για όσους μετανάστες ήταν παντρεμένοι γραφόταν το όνομα της συζύγου αυτών. Εδώ όμως δεν γράφτηκε.

[7]ό. π.

[8]Αρχικά είχε δηλώσει τη Βοστώνη.

[9]Ως αρχικό τόπο προορισμού είχε δηλώσει την πόλη Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτικής Βιρτζίνια.

[10]ό.π.

[11]ό.π.

[12]ό. π.

[13]ό. π.

[14]Στο χειρόγραφο αρχείο, το ονοματεπώνυμο ήταν κακογραμμένο και δυσανάγνωστο. Ο αρχικός τόπος προορισμού ήταν η Νέα Υόρκη.

[15]ό. π.

[16]Από τη Λαμία (όπως δήλωσε) πιθανά. Πήγε στην Αμερική το 1909, σε ηλικία 20 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ράπτης (tailor). Αρχικός τόπος προορισμού ήταν η πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια.

[17]Είναι το δεύτερο ταξίδι του μετανάστη στο 1914. Ήρθε στα 17 Ιανουαρίου 1914, αλλά - για λόγο που δεν ξέρουμε - τον απέλασαν (DEPORTED). Είχε δηλώσει τότε ηλικία 38 ετών. Το όνομα της γυναίκας του Χαρίκλεια, επιβεβαιώνει ότι είναι το ίδιο πρόσωπο. Το επώνυμο είναι λίγο διαφορετικό (Palavantis), πιθανά λάθος γραμμένο ή (ίσως) το δήλωσε έτσι.

[18]Ιδρύθηκε το 1907 ως πόλη άνθρακα, από τον Samuel Wilford Gebo, ιδρυτή του πρώτου ορυχείου άνθρακα στην περιοχή. Η εξόρυξη άνθρακα ήταν ενεργή μέχρι το 1938. Σ’ αυτή ζούσαν 2.000 άνθρωποι, κυρίως ανθρακωρύχοι με τις οικογένειές τους. Μετά το 1971 ισοπεδώθηκε από τις μπουλντόζες. Η πόλη δεν υπάρχει πια. [Τα στοιχεία ελήφθησαν από τη Βικιπαίδεια]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου