"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

12/8/23

Από τον αρχικό οικισμό, στη λουτρόπολη Καμένα Βούρλα Λοκρίδας

 

Εισαγωγή

    Είναι κάποιο χρονικό διάστημα που επέστρεφε η σκέψη ότι δεν ήξερα παρά μόνον λίγα πράγματα για το τουριστικό πόλο έλξης του νομού, τα Καμένα Βούρλα. Στο Διαδίκτυο δεν βρήκα πολλά. Μόνο τα προπολεμικά πανέμορφα αλλά ερειπωμένα ξενοδοχεία “Ράδιον” και “Θρόνιον” ήταν αρκετά να αναζητήσω περισσότερα στοιχεία για το άγνωστο παρελθόν του οικισμού αυτού. Το υλικό που βρέθηκε θα αποδοθεί όπως πάντα, με όσο γίνεται συνοπτικό, αλλά και περιεκτικό τρόπο.

 

 

1.    Η θέση και το όνομα του οικισμού

   Η θέση των Καμένων Βούρλων στα παράλια του βορείου Ευβοϊκού Κόλπου, σε απόσταση 175 χμ. από την Αθήνα και 40 χμ από τη Λαμία είναι μάλλον γνωστή. Συνδυάζει τη θάλασσα και το δασωμένο βουνό Κνημίς, αποτελώντας ένα θαυμάσιο θέρετρο. Εκτός του θαλασσίου τουρισμού, προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών για τις σημαντικές ιαματικές πηγές του.

   Η αρχική ονομασία των Καμένων Βούρλων ήταν «Παλιοχώρι», σ’ έναν τόπο που περιβαλλόταν από υδρόβια φυτά, τα γνωστά ως βούρλα. Για την προέλευση του ονόματος “Καμένα Βούρλα”, αναφέρεται η εκδοχή : Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι, για να γλιτώσουν από μια επιδρομή Τούρκων στο χωριό τους, κρύφτηκαν μέσα στα βούρλα, στα υδροχαρή φυτά που περιέβαλλαν τον οικισμό, κι έτσι σώθηκαν. Μόλις πέρασε ο κίνδυνος, και καθώς οι Παλιοχωρίτες σχολίαζαν τη σωτηρία τους, ένας απ’ αυτούς είπε “ας είναι καλά τα καημένα τα βούρλα!” κι από αυτή τη φράση πήρε το νέο όνομά του ο οικισμός.

   Σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, “η ονομασία της κωμόπολης οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο έγινε η αποστράγγιση και η αποξήρανση της ελώδους περιοχής που κάλυπτε παλιότερα τον χώρο”. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αποξήρανση, για να απαλλαγούν από τα βούρλα, με φωτιά τα έκαψαν. Έτσι, αυτή μπορεί να είναι η άλλη πλέον πιθανή εκδοχή για το όνομα του οικισμού ως Καμένα Βούρλα.

   Η πρώτη εκδοχή αναφέρεται στην Τουρκοκρατία, στη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξε καν οικισμός στη σημερινή θέση, οι δε κάτοικοι διέμεναν στα ορεινά χωριά Θρόνιο ή Καρυά, όπου ήταν πιο ασφαλείς. Η τωρινή περιοχή των Καμένων Βούρλων κατοικήθηκε από το τέλος του 19ου αι. και μετά.

 

 

2.    Σύντομη ιστορική διαδρομή

   Η περιοχή της Λοκρίδας κατοικήθηκε από το αρχαίο ελληνικό φύλο των Λοκρών, που χωριζόταν στους Οζόλες και στους  Οπούντιους Λοκρούς. Οι Οπούντιοι Λοκροί είχαν πρωτεύουσα την Οπούντα (στα ΝΑ της Αταλάντης) και λιμάνι τον Κύνο. Ένα μέρος των Οπουντίων Λοκρών ήταν οι Επικνημίδιοι Λοκροί. Το όνομα προήλθε από το βουνό Κνημίδα του Καλλιδρόμου, στην περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων. Κυριότερη πόλη τους ήταν το Θρόνιο.

Νόμισμα Οπουντίων (660 π.Χ.)
   Στη διάρκεια του 19ου αι., του ελεύθερου νεοελληνικού κράτους, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή ως οικισμού των Καμένων Βούρλων, αλλά εμφανίζονται οι οικισμοί Θρόνιο και Καινούργιο που ήταν πληθυσμιακά μεγαλύτεροι. Συγκεκριμένα, από τις 20 Απριλίου 1835 ο οικισμός Καινούργιον[1] ορίστηκε ως έδρα του δήμου Θρονίου του νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος. Στις 13 Ιανουαρίου 1856 ο οικισμός Θρόνιον ορίστηκε ως έδρα του δήμου, ο δε οικισμός Καινούργιον προσαρτήθηκε σ’ αυτόν το δήμο.

   Τα νερά του ρέματος Κονιαβίτη, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αι., πρέπει από τότε να είχαν αξιοποιηθεί. Από μαρτυρία, επειδή δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία, αναφέρεται ότι υπήρξε υδρόμυλος. Μέχρι σήμερα αναφέρεται το νερό των Μύλων Κονιαβίτη. Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. πρέπει να λειτούργησε από το Γιάννη Γιάννουζα[2] και μάλιστα είχε το όνομα “μύλος του Υδραίου”.

   Από τις 17 Ιουνίου 1897 γνωρίζουμε[3] ότι ο οικισμός Καμένα Βούρλα προσαρτήθηκε στο δήμο Θρονίου[4] (με πρωτεύουσα το Ρεγγίνι). Στην απογραφή του 1896, τα Καημένα Βούρλα (όπως τότε γράφτηκαν) είχαν πληθυσμό 14 άρρενες και 15 θήλεις, άρα σύνολο 29 άτομα.

   Tον Αύγουστο του 1912, στο διάταγμα του βασιλιά Γεωργίου Α’ : “Περί αναγνωρίσεως Κοινοτήτων εν τω νομώ Φθιώτιδος και Φωκίδος”, αναφέρεται ότι :

 

 “… οι συνοικισμοί Θρόνιον και Καϋμένα Βούρλα της κοινότητος Καινούργιον αναγνωρίζονται ως κοινότητες, καθώς έχουν, ολιγωτέρους των 300 κατοίκων, αλλ’ έχοντες σχολείον”.


 

   Το διάταγμα φέρει ημερομηνία 29 Αυγούστου 1912 και υπογράφεται, εν ονόματι του βασιλέως, από τον αντιβασιλέα διάδοχο Κωνσταντίνο και τον υπουργό των Εσωτερικών Εμμανουήλ Ρέπουλη, ενώ δημοσιεύτηκε στο φύλλο 261 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Η παλιά πινακίδα
   Στις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός Καινούργιον αποσπάστηκε από το δήμο Θρονίου και ορίστηκε ως έδρα ομώνυμης Κοινότητας. Ο δήμος Θρονίου[5] καταργήθηκε, οι δε οικισμοί Καμένα Βούρλα και Θρόνιον προσαρτήθηκαν στην Κοινότητα Καινούργιον.

  Στις 31 Δεκεμβρίου 1915, ο οικισμός Καμένα Βούρλα αποσπάστηκε από την Κοινότητα Καινούργιου και προσαρτήθηκε στην ορεινή κοινότητα Καρυάς.

  Στη γενική απογραφή πληθυσμού του 1920, ο οικισμός Καμένα Βούρλα, που ανήκε στην κοινότητα Καρυάς, αριθμούσε  89 άρρενες και 73 θήλεις, ήτοι σύνολον 162 άτομα.

Διαφήμ. (1930) εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ Λαμίας
   Γύρω στο 1926, έγινε γνωστή η μελέτη του χημικού Μιχαήλ Λ. Περτέση, για το νερό των ιαματικών πηγών. Ανακάλυψε ότι η περιεκτικότητά τους σε ραδόνιο είναι μοναδική και ανώτερη αντίστοιχων ευρωπαϊκών πηγών, προσδιορίζοντας έτσι τη μεγάλη ευεργετικότητά τους στον άνθρωπο.

   Αποτέλεσμα αυτής ήταν, μέσα στη δεκαετία του ’30, δηλ. περίπου δέκα χρόνια μετά, να αρχίσει η αξιοποίησή τους και στον οικισμό κτίστηκαν τα πρώτα σύγχρονα ξενοδοχεία. Ήταν τα κτίρια των ξενοδοχείων “Radion”, “Θρόνιον” και το υδροθεραπευτήριο “Ασκληπιός”. Είναι έργα του αρχιτέκτονα Γερασίμου Δ. Μολφέση (1904-1981) κατασκευασμένα το διάστημα 1937-1938 και μπορούμε να διακρίνουμε σε αυτά αρχιτεκτονικά στοιχεία των αρχών του Bauhaus.

   Ήδη από το 1930 διαφημιζόταν Ξενοδοχείο ύπνου του ενοικιαστή Τιμολ. Βαϊδη με εστιατόριο για τα θαυματουργά λουτρά των Καμένων Βούρλων. Η διαφήμιση ανέφερε ότι σε άρρωστα κουνέλια δόθηκε ραδιούχο νερό και θεραπεύτηκαν!

 

 

 

Τα Καμένα Βούρλα τη δεκαετία του '30 (ελήφθη από την ιστοσελίδα fonografos.net)
 

Το ξενοδοχείο “Radion”, στα χρόνια της ακμής του
   Τα Καμένα Βούρλα έγιναν συνώνυμα του ιαματικού τουρισμού με τις ραδιενεργές και χλωριούχες πηγές, κατάλληλες για θεραπεία πολλών παθήσεων. Τα Καμένα Βούρλα ήταν μια από τις τέσσερις ελληνικές λουτροπόλεις που άνθησαν στη διάρκεια του 20ού αιώνα και ήταν κτισμένες σε αρχαίες ιαματικές πηγές, όπως τα Μέθανα, η Αιδηψός και το Λουτράκι. Από τότε τα Καμένα Βούρλα έγιναν ένα από τα πλέον φημισμένα ιαματικά θερμαλιστικά κέντρα.



     Το ξενοδοχείο “Ράδιον” ήταν το μεγαλύτερο της εποχής εκείνης. Κτίστηκε την περίοδο 1937-39. Διέθετε 78 δωμάτια τα οποία εκτείνονταν σε δύο πτέρυγες τριών ορόφων, που σχημάτιζαν γωνία. Έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το άλλοτε μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο «Ράδιον», από τα χρόνια του Μεσοπολέμου, είναι ένα υπόδειγμα για το πώς η Ελλάδα μετά το 1925-30 οραματιζόταν τη σύνδεση με τα δίκτυα του τουρισμού και με ποιον τρόπο κάποιοι προορισμοί έγιναν γέφυρες με την αστική τάξη της Αθήνας, κυρίως, όπως ήταν και το Λουτράκι. Την όλη ανάπτυξη όμως διέκοψε ο πόλεμος.

 

Ξενοδοχείο “Καλλίδρομος” (από anexitilo.net)
   Το ξενοδοχείο “Θρόνιον” είχε κι αυτό ξύλινα κουφώματα γαλλικού τύπου, σε συνδυασμό με μεταλλικά ανοίγματα στο ισόγειο και μεταλλικά κάγκελα στους εξώστες. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 σταμάτησε τη λειτουργία του. Άλλα ξενοδοχεία που λειτούργησαν από την ίδια δεκαετία, ήταν επίσης το “Πριγκηπικόν” και “Καλλίδρομος”.


 


 

 

Ξενοδοχείο “Πριγκηπικόν” (από anexitilo.net)
   Το 1937 ο βουλευτής[6] Φθιώτιδας και Φωκίδας και υπουργός[7] Γεράσιμος Βασιλειάδης ανέλαβε την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των Ιαματικών Πηγών «Καμένων Βούρλων» και των πηγών «Μύλου Κονιαβίτη». Η συμβολή του στην ανάπτυξη της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων ήταν καθοριστική. Ήταν μία σημαντική προσωπικότητα, γιος στρατιωτικού, πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού, με μεγάλη πολιτική διαδρομή. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η παραλιακή κεντρική οδός φέρει το όνομά του.

   Το 1940 τα Καμένα Βούρλα είχαν πληθυσμό 150 κατοίκων (η δε Καρυά είχε 796 κατοίκους). Στις 31 Μαρτίου 1943 ο νομός Φθιωτιδοφωκίδος διαιρέθηκε και οι οικισμοί Καμένα Βούρλα και Καινούργιο υπάγονται πλέον στο νομό Φθιώτιδος.

Γερ. Βασιλειάδης
   Στις 8 Ιουλίου 1947, ο οικισμός Καμένα Βούρλα αποσπάστηκε από την Κοινότητα Καρυάς και ορίστηκε (ΦΕΚ 137Α - 08/07/1947) ως έδρα ομώνυμης Κοινότητας του νομού Φθιώτιδας.

   Λόγω του Εμφυλίου, που ο στρατός άδειαζε τα χωριά και στη συνέχεια λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, οι κάτοικοι της Καρυάς μετακινήθηκαν στον πεδινό παραθαλάσσιο χώρο. Έτσι προήλθε ο κύριος πληθυσμός των Καμένων Βούρλων. Παλαιότερα, το πεδινό τμήμα όπου αναπτύχθηκε ο οικισμός των Καμένων Βούρλων ήταν ελώδεις περιοχές και χωράφια.

Υδροθεραπευτήριο “Ασκληπιός” (Δεκαετία ’30) από elia.org.gr

 

   Το 1950, γράφτηκε στην εφ. “Καθημερινή” της Αθήνας :


 

«Υπάρχουν λίγα, ελάχιστα ξενοδοχεία, ένα πολυτελές (το Ράδιον), ένα δευτέρας κατηγορίας και ένα λαϊκόν. Εις το παρακείμενον χωρίον μπορούν να φιλοξενηθούν μερικές ακόμη δεκάδες ατόμων».


 

   Το νεότερο ξενοδοχείο «Γαλήνη» λειτούργησε για πρώτη φορά το 1960. Η δημιουργία της λεγόμενης Εθνικής Οδού (Ε1) την ίδια χρονική περίοδο (εγκαινιάστηκε το 1963), η οποία πέρασε μέσα από τα Καμένα Βούρλα, συνέβαλε στη διαφήμιση τόσο ως λουτρόπολης, όσο και ως τόπο παραθερισμού.

 

Η κεντρική οδός των Καμένων Βούρλων, στις αρχές '60 (ελήφθη από clioturbata)

 

   Έτσι, τα Καμένα Βούρλα έγιναν ευρέως γνωστά και απέκτησαν πολύ μεγάλη φήμη προσελκύοντας προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο. Η ακμή τους έρχεται στη δεκαετία του 1960 όταν άρχισαν να τα επισκέπτονται σημαντικά πρόσωπα της εποχής, όπως ο τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ, ο βασιλιάς της Λιβύης Ιντρίς, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, καθώς και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Μάλιστα, την 1η Σεπτεμβρίου 1969, ενώ ο βασιλιάς[8] Μοχάμεντ Ιντρίς Αλ Σενούσι έκανε ιαματικά λουτρά στα Καμένα Βούρλα, με πραξικόπημα στη Λιβύη τον ανέτρεψε ο αντισυνταγματάρχης τότε Μουαμάρ Καντάφι.

Λεωφορείο του 11ου ΚΤΕΛ (φωτ. Κ. Κουρέλης)
   Την ίδια δεκαετία (το 1961), στο ξενοδοχείο “Ράδιον” γυρίστηκε και η ελληνική ταινία ”Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα, και ο κοντός”, της Φίνος Φιλμ, με πρωταγωνιστές τη Γεωργία Βασιλειάδου, το Βασίλη  Αυλωνίτη και το Νίκο Ρίζο.

   Τη δεκαετία του 80, η ντισκοτέκ “Isabella” θα άφηνε το δικό της αποτύπωμα στη νυχτερινή διασκέδαση του καλοκαιρινού θερέτρου, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές. Μαζί με το κάμπινγκ[9] του ΕΟΤ (300 θέσεων), τότε εκεί χτυπούσε η καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού για την Στερεά Ελλάδα.

Ξενοδοχείο “Γαλήνη” (από την ιστοσελίδα mitsishotels.com)

 

   Το 2004 το ξενοδοχείο «Γαλήνη» ανακαινίστηκε από τον επιχειρηματικό όμιλο Μήτση (Mitsis Hotels), που το ενοικίασε από την ΕΤ.Α.Δ. μέχρι το 2015, ενώ η σύμβαση ανανεώθηκε μέχρι το 2022. Με τη νέα μοναδική προσφορά του ομίλου Μήτση το 2023 στην προκήρυξη που έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ, έγινε μακροχρόνια μίσθωση[10] 50 ετών του ακινήτου με συνολική έκταση 475 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει :

·         το ξενοδοχείο Γαλήνηκαι το υδροθεραπευτήριο[11] Ιπποκράτης, σε λειτουργία.

·         τα ξενοδοχεία[12]Ράδιον” και “Θρόνιον”, , όπως και το υδροθεραπευτήριο “Ασκληπιός”. Η σύμβαση υποχρεώνει την εταιρία για την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων «Ράδιον» και «Θρόνιον», καθώς επίσης και του εγκαταλελειμμένου υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός»,

·         την ιαματική πηγή “Γεωργαλά”, αναγνωρισμένη από το 1920.

   Η σύμβαση του 2023 επιβάλλει τη διατήρηση των λειτουργικών προδιαγραφών του ξενοδοχείου “Γαλήνη” στο υφιστάμενο επίπεδο, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες προδιαγραφών λειτουργίας ξενοδοχείων της κατηγορίας του, καθώς επίσης την ανακαίνιση και αξιοποίηση του υδροθεραπευτηρίου “Ιπποκράτης”.

   Να θυμίσουμε ότι το Mitsis Galini Wellness Spa & Resort είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, που λειτουργεί όλο το χρόνο. Έχει κέντρο Wellness (Ευεξίας) & Spa και υδροθεραπευτήριο που τροφοδοτούνται από ιαματικές πηγές. Διαθέτει ένα πολύ μεγάλο Spa 3.000 τ.μ., το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, με ιαματικές πισίνες, καθώς και 224 δωμάτια και σουίτες. το ξενοδοχείο προσφέρει ιδανική ατμόσφαιρα χαλάρωσης. Το θέρετρο λειτουργεί όλο τον χρόνο. 

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”) οι κοινότητες Καμένων Βούρλων και Καινούργιου καταργήθηκαν. Ιδρύθηκε ο δήμος Καμένων Βούρλων και σ’ αυτόν προσαρτήθηκαν οι οικισμοί Καμένα Βούρλα και Καινούργιο.

   Το υδροθεραπευτήριο “Ασκληπιός” έκλεισε το έτος 2000.

   Το 2009 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων, του οποίου η κατασκευή άρχισε όταν ήταν υπουργός Υγείας ο βουλευτής Φθιώτιδας Αθαν. Γιαννόπουλος. Τα εγκαίνια έγιναν στις 22 Ιουλίου 2009, από τον τότε υπουργό Δημ. Αβραμόπουλο. Μετά από 11 χρόνια, που παρέμενε κλειστό, στις 13 Ιουλίου 2020, το κτίριο “φάντασμα” εγκαινιάστηκε για δεύτερη φορά και λειτούργησε!

   Στις 7 Ιουνίου 2010 (σχέδιο “Καλλικράτης”), ο οικισμός Καμένα Βούρλα προσαρτήθηκε αυτοδιοικητικά στο νέο δήμο Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, με έδρα τα Καμένα Βούρλα. Επίσης προσαρτήθηκε και ο οικισμός Καινούργιο. Η περίοδος της οικονομικής κρίσης χρέους στην Ελλάδα (2009-18) είχε τις ανάλογες επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της λουτρόπολης.

   Από τις 19 Ιουλίου 2018 ο δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου μετονομάστηκε σε δήμο Καμένων Βούρλων. Ο πληθυσμός του (απογραφή 2011) ήταν 2.761 κάτοικοι. Το σύνολο των τριών δημοτικών ενοτήτων Μώλου, Αγ. Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων είχε πληθυσμό (απογραφή 2011) 12.094 κατοίκους.

 

 

Προς το μέλλον

 

   Η αποκατάσταση και επαναλειτουργία των ιστορικών ξενοδοχείων “Ράδιον” και “Θρόνιον”, σε συνδυασμό με το υδροθεραπευτήριο “Ασκληπιός”, είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, με ιστορική αίγλη, που ανέλαβε η εταιρεία Mitsis Hotel. Η έξωση του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από τα Καμένα Βούρλα, τα απελευθέρωσε από το κυκλοφοριακό φορτίο, η δε γεωγραφική θέση τους (175 χμ από την Αθήνα και 40 χμ από τη Λαμία) παραμένει ελκυστική για παραθερισμό ακόμα και για βραχείας διαρκείας.

   Διαθέτουν 42 ξενοδοχειακές μονάδες[13] (μικρές ή μεγάλες). Τα ονόματά τους (σε αλφαβητική σειρά) ακολουθούν :

Ακροπόλ, Ακτή-Μπασάνος Αλέξανδρος, Άλμα, Anna Christina, Άντζελα, Bay Holiday, Βιολέττα, Boukas, Γεωργία, Downtown Apartment, Δήμητρα, Ελεάνα, Ελίτ, Ερμής, Ευσταθίου, Θάλεια, Ίον, Ιφιγένεια, Club Med GregolimanoGreece, Κλήμη, Κοτσαύτης, Κυπραίος, Κτήμα Καράσσου Γεωργία, Λήδα, Loula Rooms & Apartments, Matina, Mitsis Galini Wellness Spa & Resort, Νανά, Neon Astron, Νούφαρα, Ντελλής, Olga, Pantheon, Persefoni, Ρίτσα, Sissy, Τσιρώνη Λ. Ελένη, Φωτεινή και Χαραυγή.

   Στα πλεονεκτήματα της θέσης είναι και η ιστορική θέση των Θερμοπυλών (σε 24 χμ), αλλά και ορεινοί προορισμοί στο χωριό Καρυά και στην Ι.Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (σε 8 χμ), τις οποίες μπορούν να επισκεφθούν. Η κυκλοφορία των υπεραστικών λεωφορείων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι πυκνή και εξυπηρετεί.

  Να προσθέσουμε και τα κάμπινγκ : του ΕΟΤ (300 θέσεων) και Venezuela (90 θέσεων) για τους φίλους του είδους.

 

Κάμπινγκ ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα

---------------------

 

Βιβλιογραφία- Αναφορές- Μαρτυρίες

 

1.    Μαρτυρία Χαρούλας Κοτσάνη, δασκάλας από την Ικαρία, από Νοέμβριο 2021.

2.    Ιστοσελίδα «Στοιχεία οικισμών» της ΕΕΤΑΑ. (www.eetaa.gr)

3.    Φωτογραφία του Ξενοδοχείου “Γαλήνη” Καμένων Βούρλων, από την ιστοσελίδα : http://mwlosnews.blogspot.com/2018

1.    Ιστοσελίδα https://greekarchivesinventory.gak.gr/index

2.    Ιστοσελίδα e-Μωλιώτικα νέα, http://mwlosnews.blogspot.com/2017/11/1932-50.html

4.    Εγκαίνια του Κ.Υ. Καμένων Βούρλων, εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, φ. 22110, σελ. 3, 8 Ιουλ. 2020, Λαμία.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Προσπάθειες παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα”, εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, φ. 20660, σελ. 6, 25 Ιουλίου 2014, Λαμία.

6.    Φωτογραφικό υλικό από τις εξαιρετικές ιστοσελίδες : elia.org.gr, mitsishotels.com, clioturbata, anexitilo.net, fonografos.net και ανάρτηση σε facebook για λεωφορείο των Ι. Λουκαδάκου, Κ. Κουρέλη.

7.    Καρυά Καμένων Βούρλων. Από τη Βικιπαίδεια

8.    Ιστοσελίδα Βικιπαίδεια.

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1] Στο χωριό Ρωμάνι του δήμου Θρονίου (κοντά στο παραλιακό χωριό Καινούργιο) το 1837-1839, ο εθνικός ευεργέτης Νικόλαος Στουρνάρης επέλεξε για να ιδρύσει το πρώτο Εργοστάσιο ζάχαρης (Ζαχαρουργείο) της Ελλάδας. Δεν είχε επιτυχία.

[2] Ο Γιάννουζας ήταν γιος της Υδραίας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, από τον πρώτο γάμο της, με το Σπετσιώτη πλοιοκτήτη Δημ. Γιάννουζα. Ο μυλωνάς Γιάννης Γιάννουζας πρέπει να πέθανε γύρω στο 1920. Δυστυχώς τα στοιχεία δεν είναι επαρκή.

[3] Από ΕΕΤΑΑ.

[4] Το 1889 είχε 168 κατοίκους.

[5][5] Στις 16 Οκτωβρίου 1940 ο οικισμός Θρόνιον καταργήθηκε (είχε 8 κατοίκους).

[6] Εξελέγη το 1928 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Επανεξελέγη βουλευτής του ίδιου κόμματος στην περιφέρεια Φθιώτιδας-Φωκίδας το 1932, 1936, 1946 και 1950.

[7] Ήταν υπουργός Ναυτικών και Αεροπορίας στην κυβέρνηση Ελευθ. Βενιζέλου (1932), υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Καΐρου (1944), υπουργός Ναυτικών στις κυβερνήσεις Θεμ. Σοφούλη και Αλ. Διομήδη (1949-1950) και υπουργός Τύπου στην κυβέρνηση Σοφ. Βενιζέλου (1950).

[8] Ήταν στο θρόνο της Λιβύης από το 1951, που η Λιβύη απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Ιταλία.

[9] Εγκαταλειμμένο από χρόνια και λεηλατημένο.

[10] Το οικονομικό αντάλλαγμα περιλαμβάνει την καταβολή εφάπαξ  ποσού 1 εκατ. ευρώ και πλέον και ετήσιο μίσθωμα (δεν μας είναι γνωστό). Παράλληλα ο μισθωτής, θα κληθεί να υλοποιήσει  υποχρεωτικές επενδύσεις με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου.

[11] Τροφοδοτείται από τις ιαματικές πηγές.

[12] Από το 2019 έχουν χαρακτηρισθεί ως νεότερα μνημεία.

[13] Βρέθηκαν και διαφημίζονται στο Διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου