"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

12/10/21

Αναμονή συνοδού ασθενούς … στο κρύο

 

Στο Νοσοκομείο Λαμίας

 

Αναμονή συνοδού ασθενούς … στο κρύο

    Τον υπερήλικα ασθενή 96 ετών, με συνοδό την επίσης υπερήλικη 93 ετών μετέφερε το νοσοκομειακό στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας. Τον ασθενή ανέλαβε το ιατρικό προσωπικό του Τμήματος. Ήταν βράδυ της περασμένης Παρασκευής 8 Οκτωβρίου 2021, μετά από βροχερή ημέρα, με αρκετή υγρασία και μειωμένη θερμοκρασία. 

 

του Αθ. Τσιμπερδώνη
  Στη συνοδό του ασθενούς, η οποία εκτός της προχωρημένης ηλικίας, είχε στις αρχές του έτους χειρουργηθεί 2 φορές με όγκο στο έντερο, δεν επέτρεψαν να εισέλθει στο χώρο αναμονής, αν και φορούσε μάσκα. Ανέφερε στο φύλακα ότι έχει κάνει τις δόσεις του εμβολίου και είχε και πιστοποιητικό εμβολιασμού. Κι όμως, της ζήτησαν να κάνει - τη στιγμή εκείνη - τεστ για κορωνοϊό! Να το πληρώσει φυσικά και να περιμένει 1 ώρα, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Κι όλα αυτά έξω στο κρύο!

   Δεν είχε φορτίσει το κινητό της τηλέφωνο και ζήτησε να το βάλουν να φορτίσει σε μια πρίζα. Δεν ήταν δυνατό να γίνει, είπαν. Με δυσκολία κάλεσε μια συγγενή της και ζήτησε να της φέρει ένα πανωφόρι, ένα κασκόλ, τέλος πάντων κάτι για να ζεσταθεί το σώμα της. Η διαδρομή για να πάει από τα νότια της Λαμίας, μέχρι το Νοσοκομείο, με ψιλή βροχή, δυσκολεύτηκε από τα σβηστά φώτα του περιφερειακού δρόμου από τον κόμβο Ξηριώτισσας και επάνω. Ακόμα και η λευκή γραμμή στη μέση του δρόμου, σε κάποια τμήματα, είναι σβησμένη. Φτάνοντας στο Νοσοκομείο την βρήκε να τρέμει. Το ντύσιμο με επιπλέον ρούχα έγινε, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι απέφυγε το κρυολόγημα, κάτι πολύ επικίνδυνο για την ηλικία της και το ιατρικό ιστορικό της.

  Ο υπάλληλος της εισόδου δήλωσε ότι έχει τέτοιες εντολές, να απαγορεύει την είσοδο ενός συνοδού, να μπει και να περιμένει στην αίθουσα αναμονής στα Επείγοντα, που είναι ακριβώς δίπλα στην πόρτα εισόδου. Μόνο που τις εντολές που έδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου τις παραβιάζει πρώτος αυτός. Κάθε μέρα, πριν μπει στο κτίριο, έχει κάνει τεστ για κορωνοϊό και περιμένει 1 ώρα απέξω ; Όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν κάνει;

  Το υπερβολικό και παράλογο των ερωτημάτων αυτών για τους ημετέρους του νοσοκομείου είναι αντίστοιχο με το παράλογο της εφαρμογής αυτών σε συνοδούς ασθενών. Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά.

   Η είσοδος στην αίθουσα αναμονής των Επειγόντων περιστατικών, για εμβολιασμένα άτομα, με Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση εμβολιασμού και μάσκα, δεν ενέχει κανένα κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Το απάνθρωπο της απαγορευτικής εντολής είναι η παραμονή ηλικιωμένων ή υπερηλίκων, όπως στην παρούσα περίπτωση, στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου και εκτεθειμένων στα κρύα του φθινοπώρου και όπου να ’ναι και του χειμώνα.

   Η λέξη σεβασμός στον άνθρωπο και περισσότερο στον ηλικιωμένο, να απασχολήσει τη διοίκηση του νοσοκομείου. Άραγε θα ήθελαν τα μέλη της διοίκησης να βρεθούν στη θέση της υπερήλικης συνοδού, με βαρύ ιατρικό ιστορικό, έξω στο κρύο και με την κακή ψυχολογία για το πρόβλημα υγείας του επίσης υπερήλικα συζύγου της;

  Μια απάντηση θα ήταν τιμητική για σας. Αλλιώς …

 

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος

               φυσικός

 

 

Υ.Γ. Για το φωτισμό της περιφερειακής οδού, υπάρχει κάποιος υπεύθυνος ή όλα χάνονται στην ανευθυνότητα; Προφανώς για τα ατυχήματα, δεν φταίει μόνο η ταχύτητα ή ο οδηγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου