"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

17/10/19

Δημητρίου (Τάκη) Πενταγιώτη


εις μνήμην



  Ήταν κάτι ξαφνικό, μια είδηση σχεδόν απίστευτη ο θάνατος του - γνωστού στη Λαμία και στην ευρύτερη περιοχή - κατασκευαστή μεγάλων έργων και αξιόλογου μηχανικού και μελετητή Δημητρίου (Τάκη) Πενταγιώτη. Ήταν μέχρι πρόσφατα τελείως υγιής, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του την κοινωνικότητα, τη διαρκή παρουσία και την εκφρασμένη άποψη στα ζητήματα της πόλης μας. Πολύ κρίμα, που ένα ατύχημα μέσα στο σπίτι, έφερε το χαμό του.
   Ο Δημήτριος γεννήθηκε το 1933 στη Λαμία. Πατέρας του ήταν ο Ευθύμιος Πενταγιώτης (που αρχικά λεγόταν Ευθυμίου και καταγόταν από τους Πενταγιούς Δωρίδας), είχε δε μετοικήσει στο Παλαιοχώρι Γραβιάς. Μητέρα του ήταν η Βασιλική Οικονόμου, από τις Κομποτάδες. Εκτός του Δημητρίου, υπήρχαν και άλλα δύο αδέλφια (Στέφανος κα Αθανάσιος). Ο πατέρας του Ευθύμιος πήγε το 1913 μετανάστης στην Αμερική. Επέστρεψε το 1930 περίπου και άνοιξε βιβλιοπωλείο στη Λαμία. Μετά έγινε τραπεζικός υπάλληλος.

   Ο Δημήτριος (Τάκης), μετά τα γυμνασιακά χρόνια εισήλθε το 1952 στο ΕΜΠ και το 1957 αποφοίτησε. Μετά τις στρατιωτικές υποχρεώσεις άνοιξε τεχνικό γραφείο και αναλάμβανε μελέτες και επιβλέψεις έργων. Στη συνέχεια ίδρυσε τεχνική εταιρεία. Η πρώτη πολυκατοικία, που έφτιαξε η εταιρεία του ήταν στην ανατολική γωνία των οδών Καποδιστρίου & Λεωνίδου 1, ιδιοκτησίας Τσαρού.
   Με την ίδρυση του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ήταν μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, με πρόεδρο το Γεώργιο Τσιλαλή. Τα επόμενα χρόνια ήταν πρόεδρος του πειθαρχικού Συμβουλίου και πρόεδρος στην Αντιπροσωπεία. Την περίοδο της δικτατορίας δέχτηκε να βοηθήσει στην επίβλεψη του έργου του νέου δικτύου ύδρευσης της Λαμίας. Γι’ αυτό τον παρέπεμψαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ, όπου όμως αθωώθηκε.
   Από το 1975 ασχολήθηκε με τα κοινά της Λαμίας. Εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Αντωνίου Φίλη, ενώ δήμαρχος εκλέχτηκε ο Απόστ. Κουνούπης. Σε πρόταση προς το δήμο Λαμίας, να εγκριθεί μελέτη κατασκευής τεράστιου ξενοδοχείου στην κορυφή του Αγίου Λουκά (προέβλεπε ισοπέδωση της κορυφής του λόφου), η απορριπτική πρόταση του Τάκη Πενταγιώτη έγινε αμέσως δεκτή.
   Στις δημοτικές εκλογές το 1978 εξελέγη δημοτ. Σύμβουλος (με το συνδυασμό του Γεωργ. Τσιλαλή), αλλά δήμαρχος εκλέχτηκε ο Αντώνιος Φίλης. Στις δημοτικές εκλογές του 1982, ο Τάκης Πενταγιώτης κατήλθε με συνδυασμό για υποψήφιος δήμαρχος. Εκλέχτηκε ο Λάμπρος Παπαδήμας. Τότε κατασκευάστηκε το νέο τουριστικό περίπτερο του Αγίου Λουκά, όπου ο Τάκης σχεδίασε την κουζίνα του περιπτέρου. Έκτοτε δεν συμμετείχε στις εκλογές.
   Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα και είχε ευνοϊκή θέση για την ανάπλαση του χώρου της παλιάς δημοτικής αγοράς Λαμίας, με επέκταση του χώρου μέχρι την οδό Κολοκοτρώνη. Οι αδελφοί Κ. Κρόκου ήταν σύμφωνοι να δώσουν τις ιδιοκτησίες τους (αντιπαροχή με καταστήματα). Το υπόγειο γκαράζ θα έδινε λύση στο πρόβλημα στάθμευσης της πόλης. Η έτοιμη συμφωνία δεν επιτεύχθηκε και χάθηκε μοναδική ευκαιρία.
  Τα τελευταία χρόνια παρέμενε δημιουργικός στα δρώμενα της πόλης και πάντα διατύπωνε την τεκμηριωμένη άποψή του, κυρίως μέσω της εφ. “Λαμιακός Τύπος”. Από την πλευρά μου, του ζήτησα πληροφορίες και ανταποκρίθηκε αμέσως για μια εργασία με τίτλο “Οι άνθρωποι που έκτισαν την προπολεμική Λαμία”. Επίσης για την περίοδο της Κατοχής, είχα τη μαρτυρία του για το Σουηδό Στούρε Λιννέρ, τον υπεύθυνο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην πόλη μας, που έσωσε κόσμο από την πείνα.
   Ο Τάκης ήταν κινητή εγκυκλοπαίδεια, για πρόσωπα και γεγονότα της Λαμίας. Ήταν άτομο άμεσα αναγνωρίσιμο, με γνωστό το στέκι του στο καφενείο της πλατείας Ελευθερίας. Πριν ένα μήνα τον συνάντησα και του έδωσα μια εργασία για τους Μετανάστες του Παλαιοχωρίου Δωριέων στην Αμερική, μέσα στην οποία περιλαμβανόταν και ο πατέρας του.
   Το κατασκευαστικό του έργο είναι γνωστό και μεγάλο. Παράλληλα όμως είναι μεγάλη και η κοινωνική του δράση και προσφορά σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως το νέο δικαστικό μέγαρο Λαμίας, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, κ.ά. Η περίοδος της ελληνικής κρίσης δυσκόλεψε τη ζωή του, ως κατασκευαστή έργων. Εκείνο όμως που δεν μπόρεσε να λύσει ήταν το πρόβλημα της ακοής του.
   Πέραν όμως όλων αυτών, παρέμενε ένας φανατικός Λαμιώτης. Ήθελε η πόλη μας να βρει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματά της και για το σκοπό αυτό συνεισέφερε αμέριστα τη βοήθειά του.
   Στους δικούς του, τη σύζυγό του και τις κόρες του συμμερίζομαι τη λύπη της αιφνίδιας απώλειας. Στον ίδιο οφείλω ευχαριστίες για τη μεγάλη τιμή της εκτίμησης και φιλίας του.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
               φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου