"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

10/5/18

Λεύκωμα “Στυλίδος ενθυμήματα”


Από τον κ. Κώστα Μιχ. Αλπόγλου



Το εξώφυλλο του βιβλίου

   Έγινε την περασμένη Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 11 πμ σε αναψυκτήριο της Στυλίδας (στα Πευκάκια), η παρουσίαση πολυσέλιδου Λευκώματος, με τίτλο “Στυλίδος ενθυμήματα” του κ. Κώστα Μιχ. Αλπόγλου. Ο συγγραφέας-ερανιστής, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., εκδήλωσε την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, με τη συγκέντρωση ιστορικού υλικού, αλλά και με τη δημιουργία ομάδας στο Διαδίκτυο που φέρει τον ίδιο τίτλο ΣΤΥΛΙΔΟΣ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ, όπου αναρτούσε κάθε τι, σχετικό με το δημιουργικό παρελθόν της κωμόπολης.
   Στον πρόλογο του βιβλίου δηλώνει με αξιοσημείωτη αυτογνωσία ότι “δεν είναι συγγραφέας, ούτε φιλοδοξεί να γράψει την ιστορία της Στυλίδας”. Διέθεσε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, αναζητώντας γραπτό υλικό σε παλιές εφημερίδες και βιβλία του 19ου και 20ού αι., στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ιδιαίτερα στο Ιστορικό Αρχείο Λαμίας, αλλά και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, κ.α. Επίσης στην παρούσα έκδοση περιλήφθηκαν λογοτεχνικό υλικό και εργασίες από πνευματικά άτομα της Στυλίδας, με ιδιαίτερη αναφορά αυτές του φιλολόγου-λογοτέχνη της Στυλίδας κ. Δημήτρη Καραθεοδώρου.
   Παράλληλα, ο κ. Κώστας Αλπόγλου αναζήτησε μαρτυρίες από ηλικιωμένα άτομα της Στυλίδας με καλή μνήμη και τις κατέγραψε. Είναι μικρά σημειώματα, που επιστρέφουν στη μνήμη πρόσωπα και ιστορίες του τόπου.
   Η θεματολογία του βιβλίου είναι πολυποίκιλη, όπως και το ιδιαίτερα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Σίγουρα, μια ομαδοποίηση θα βοηθούσε τον αναγνώστη, όπως και ένας πίνακας περιεχομένων. Ήταν αναγκαία η βιβλιογραφία και οι αναφορές που πρέπει να συνοδεύουν τα κείμενα.
  Είναι μια έκδοση 272 σελίδων, μεγάλου σχήματος 28,5Χ21 cm, με εξώφυλλο την αεροφωτογραφία της Στυλίδας και οπισθόφυλλο μια φωτογραφία-άποψη της κώμης.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης
   Ο Συνοπτικός Ιστορικός Οδηγός στην αρχή του βιβλίου δίνει τα χρονικά ορόσημα της διαδρομής της Στυλίδας, βοηθώντας τον αναγνώστη. Σχετικά μεγαλύτερη έκταση δόθηκε στην παρουσίαση των οικογενειών Δημ. Τερτίπη, Πετρίδη και Δημητριάδη (με απόγονο τη διάσημη αοιδό Μαρία Καλογεροπούλου ή Κάλλας). Επίσης ανάλογη έκταση είχαν ενότητες όπως ο θρυλικός “ΠΑΝΣΤΥΛΙΔΙΑΚΟΣ”, τα παλιά καταστήματα, οι καροτσέρηδες, ο καραγκιοζοπαίχτης Ανδρέας Αγιομαυρίτης, οι κινηματογράφοι, και πίνακες με μετανάστες και νεκρούς των εθνικών πολέμων. Η καταγραφή περιέλαβε τα σχολεία (με ονόματα διδασκόντων), φαρμακεία, γιατρούς, ταβέρνες-μαγειρεία, κ.ά. Υπάρχουν στοιχεία για την Ηλεκτρική Εταιρεία, τους Ναούς, τους σεισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές, κ.ο.κ.
   Την παρουσίαση-κριτική έκαναν ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας κ. Θάνος Μπλούνας, και ο φιλόλογος-λογοτέχνης κ. Δημήτρης Καραθεοδώρου με διπλή παρουσίαση φιλολογική και κριτική, πάντα σύντομη, περιεκτική και εύστοχη.
   Στον επίλογο του βιβλίου, με συναισθηματική φόρτιση του συγγραφέα, δηλώνεται η παραίτησή του από την ομάδα ΣΤΥΛΙΔΟΣ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ, για κάποιο άλλο νεότερο άτομο. Ορθώς παρέλειψε στην έκδοση έκνομες πράξεις και γεγονότα διχασμού, υπηρετώντας το κοινωνικά ζητούμενο, δηλ. την ανάδειξη των καλών προσπαθειών στη μνήμη των νεότερων γενεών.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
              φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου