"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

20/4/17

Οι Ιδιωτικές Κλινικές της Λαμίας (3ο Μέρος)



Προλεγόμενα


   Ολοκληρώνοντας την αναφορά στις Κλινικές της Λαμίας, θα δοθούν τα υπάρχοντα στοιχεία για όσες ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στα μεταπολεμικά χρόνια. Αυτές ήταν : η Παθολογική Κλινική Παν. Μανδρέκα, η Παθολογική Κλινική Νικ. Ξυδιά, η Χειρουργική Κλινική Γεωργ. Σπυρίδωνος, η Παθολογική Κλινική Αθαν. Μπουργανού, η Νευρολογική Κλινική Δημ. Ντούμα, η Γενική Κλινική Κων. Τσεκούρα και μετά το έτος 2000 η “Κλινική Λαμίας”.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
               φυσικός


1. Παθολογική Κλινική Παν. Μανδρέκα


Η πινακίδα στην πρόσοψη της Κλινικής
   Ο Παναγιώτης Μανδρέκας γεννήθηκε το 1913[1] στο Μαυρολιθάρι του σημερινού Δήμου Καλλιέων. Οι γονείς του ονομάζονταν Δημήτριος και Μαρία.  Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 1936 πήρε πτυχίο  κι έγινε γιατρός παθολόγος.
    Το 1941 διορίστηκε ως γιατρός[2] του νέου τότε Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Το 1944 γράφτηκε στον Ι. Σ. Φθιώτιδας.
     Το 1955, στη Λαμία,  παντρεύτηκε[3] την Αναστασία Δημ. Μωραΐτου (γεν. το 1930 στην Αθήνα). Απέκτησαν 4 παιδιά (2 αγόρια και 2 κόρες).
Ο Παν. Μανδρέκας με τη σύζυγό του (1952)


     Το 1950, ο Παναγιώτης Μανδρέκας ίδρυσε Ιδιωτική Παθολογική Κλινική[4] σε νέο κτίριο, που κτίστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στην οδό Λεωσθένους-Δεδούση αριθ. 34 (υπάρχει μέχρι σήμερα). Το χειρουργικό τμήμα ανέλαβε ο εξαιρετικός χειρούργος Δημήτριος Ρηγινιώτης. Λειτούργησε μέχρι το τέλος της 10ετίας του ’80.
      Το 1985 ο Παν. Μανδρέκας συνταξιοδοτήθηκε. Τα επόμενα χρόνια η Κλινική υπολειτουργούσε για μια δεκαετία περίπου. Σήμερα σε χώρο της Κλινικής λειτουργούν κάποια ιατρεία του ΙΚΑ. Ο Δημήτριος Μανδρέκας γιος του ιδρυτή της Κλινικής, που έγινε επίσης γιατρός χειρουργός, διατηρούσε[5] στο χώρο της Κλινικής ιδιωτικό ιατρείο.
     Ο Παναγιώτης Μανδρέκας πέθανε στις 12-11-1988, σε ηλικία 75 ετών.

 

Το κτίριο της Κλινικής Παν. Μανδρέκα

(φωτ. 2009/Κ.Α.Μ.)


2. Παθολογική Κλινική Νικ. Ξυδιά


   Ο Νικόλαος Ξυδιάς γεννήθηκε το 1928 στο Καινούριο Λοκρίδας. Ο πατέρας του ονομαζόταν Κωνσταντίνος και η μητέρα του Δέσποινα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έγινε γιατρός γενικής ιατρικής αποκτώντας πτυχίο το 1951. Το ίδιο έτος πήρε την άδεια άσκησης επαγγέλματος και γράφτηκε στον Ι. Σ. Φ. Το 1952 εγκαταστάθηκε στη Λοκρίδα.
     Το 1957 απέκτησε την ειδικότητα του παθολόγου γιατρού και ήρθε στη Λαμία, όπου άνοιξε ιατρείο. Λίγο αργότερα, το 1961, ίδρυσε Ιδιωτική Παθολογική Κλινική[6] στην οδό Βύρωνος 31, στη Λαμία. Διέθετε 10 κλίνες. Δεν είναι γνωστός ο χρόνος παύσης της Κλινικής αυτής.
     Το 1961 παντρεύτηκε την Έλλη Δημ. Χονδρογιάννη, που γεννήθηκε στη Λαμία. Απέκτησαν 3 παιδιά (2 γιους και 1 κόρη).
     Το Δεκέμβριο του 1998, ο Νικόλαος Ξυδιάς συνταξιοδοτήθηκε. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.



3. Χειρουργική Κλινική Γεωργ. Σπυρίδωνος


   Ο Γεώργιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 1912 στην Τιθορέα. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Το 1941 απέκτησε πτυχίο γιατρού και το 1942 την άδεια άσκησης. Το 1946 ολοκλήρωσε την ειδικότητα του χειρουργού. Το 1949 εργάστηκε στη Χειρουργική Κλινική του (νέου τότε κτιρίου) Νοσοκομείου Λαμίας. Εργάστηκε στα Χανιά της Κρήτης. Το 1956 ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Λαμία.
     Από το τέλος του 1956, ίδρυσε και λειτούργησε η Ιδιωτική Χειρουργική Κλινική[7] Σπυρίδωνος. Το 1959 μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο, στη Β-Δ γωνία των οδών Βύρωνος και Χαντζοπούλου. Διέθετε 15 κλίνες. Η χειρουργική ικανότητα του γιατρού Σπυρίδωνος ήταν περιώνυμη. Το 1984 η Κλινική έπαυσε τη λειτουργία της. Το κτίριο[8] υπάρχει μέχρι σήμερα.
     Το 1984 συνταξιοδοτήθηκε. Δεν είναι γνωστή η χρονολογία θανάτου του γιατρού.



 4. Παθολογική Κλινική Αθαν. Μπουργανού


   Ο Αθανάσιος Μπουργανός γεννήθηκε το 1923, στο χωριό Γραμμένη της δυτικής Φθιώτιδας. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος και ήταν ράπτης. Η μητέρα του  λεγόταν Σταυρούλα το γένος Κατσανού.
   Ο πατέρας του Γεώργιος (1886-1927) πήγε για λίγα χρόνια στην Αμερική[9] ως οικονομικός μετανάστης. Επιστρέφοντας έγινε αγρότης και εγκαταστάθηκε στο χωριό Αλχανί (σημερινή Νέα Μάκρυση Δομοκού). Απέκτησε  5 παιδιά (Φανή, Νίκο, Θανάση, Χρήστο και Ανα­στα­σία).
       Εκεί ο Αθανάσιος Μπουργανός τελείωσε το Δημοτικό σχολείο και μετά τελείωσε το διτάξιο Ημιγυμνάσιο Δομοκού. Στη συνέχεια φοίτησε στο τετρατάξιο πρακτικό Λύκειο Λαμίας από το οποίο και αποφοίτησε το 1942. Μεγάλωσε και σπούδασε ορφανός από πατέρα από ηλικία τεσσάρων ετών.
      Το έτος 1945 μπήκε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία και πήρε πτυχίο το έτος 1953.
Αθαν. Μπουργανός
       Στα χρόνια που μεσολάβησαν υπηρέτησε στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της Ε.Π.Ο.Ν. κατά τη διάρκεια της κατοχής. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου διέκοψε τις σπουδές του, επειδή επιστρατεύτηκε για να υπηρετήσει δυόμιση έτη στην 9η ορεινή ταξιαρχία σε ορεινό χειρουργείο στο μέτωπο του Γράμμου και του Βίτσι.
     Μετά τον πόλεμο συνέχισε τη φοίτησή του και πήρε το πτυχίο του το 1953. Το 1957 πήρε την ειδικότητα του παθολόγου γιατρού από το Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών η «ΕΛΠΙΣ».
    Τον ίδιο χρόνο, 1957, ίδρυσε την ιδιωτική του κλινική επί της οδού Καραϊσκάκη 49 στη Λαμία με 22 κρεβάτια. Η κλινική του λειτούργησε μέχρι το τέλος του 1996, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Στο διάστημα 1957-1996 υπηρέτησε και στο Νοσοκομείο Σανατόριο Λα­μίας ως επιμελητής ιατρός για  οκτώ χρόνια.
        Στις 16 Ιουνίου 1956 παντρεύτηκε την Ελένη Μποτσιβάλη, κόρη του Ευαγγέλου, συ­νταξιούχου Η.Π.Α. και απέκτησε τον πρώτο γιο του Κωνσταντίνο στις 10/11/1958, σήμερα ιατρού καρδιολόγου.
       Στις 17/2/1963 ήρθε σε δεύτερο γάμο, λόγω αποβιώσεως το 1958 της πρώτης συζύγου του, με την Ελένη Θωμά Μάνου από την Καρδίτσα, κόρη αγρότη. Απέκτησε μαζί της το Γιώργο, γιατρό καρδιολόγο στην Αμερική και τη Σταυρούλα με σπουδές ψυχολογίας και μάρκετινγκ στην Αγγλία.  
      Απεβίωσε στις 24 Οκτωβρίου 2006 σε ηλικία 83 ετών.



 

5. Νευρολογική Κλινική Δημ. Ντούμα


   Ο Δημήτριος Ντούμας γεννήθηκε το 1923 στο Γαλατά Μεσολογγίου (του σημερινού Δήμου Χάλκειας του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας). Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος και η μητέρα του Αγγελική. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1949 πήρε  το δίπλωμα του γιατρού. Συνέχισε τις σπουδές του και το 1956 πήρε την ειδικότητα του νευρολόγου και την ψυχίατρου.
Από διαφήμιση (1964)
      Ακολούθησε ο πόλεμος, η Κατοχή και ο εμφύλιος. Τη δεκαετία του ’50 εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Από το 1954 απέκτησε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Το 1957 γράφτηκε ως μέλος στον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας.
    Το 1956 παντρεύτηκε την Αγγελική Παντ. Νικολοπούλου (1934-2006), που γεννήθηκε στο Αίγιο του νομού Αχαΐας. Απέκτησαν δύο παιδιά (Νικόλαο, Διονυσία).
     Το 1963 ίδρυσε Νευρολογική – Ψυχιατρική Κλινική[10] στη Λαμία, σε ενοικιασμένο κτίριο[11] που βρισκόταν στη Β.Α. γωνία των οδών Σατωβριάνδου και Παπακυριαζή. Ήταν η πρώτη που λειτούργησε στη Λαμία. Διέθετε 20 κλίνες. Το 1987, με τη συνταξιοδότηση του γιατρού έκλεισε και η Κλινική.
      Ο  Δημήτριος Ντούμας πέθανε στις 6-6-2002, σε ηλικία 79 ετών.




6. Γενική Κλινική Κωνστ. Τσεκούρα


   Ο Κωνσταντίνος Τσεκούρας γεννήθηκε το 1923 στη Ροδίτσα Λαμίας. Οι γονείς του λέγονταν Δημήτριος και Βασιλική. Ασχολούνταν με γεωργικές καλλιέργειες. Ο Κωνσταντίνος τελείωσε το Γυμνάσιο Λαμίας. Μέσα στην Κατοχή το 1942 εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μετά από λίγο έκλεισε λόγω της γερμανικής κατοχής και άνοιξε πάλι το 1944. Η φοίτηση δυσκολεύτηκε με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Κωνστ. Τσεκούρας
     Το 1947 ο Κωνσταντίνος επιστρατεύτηκε. Τραυματίστηκε από νάρκη στο χωριό Λάσπη (Άγιος Νικόλαος) Ευρυτανίας, χωρίς ευτυχώς να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του. Υπηρέτησε σε Ορεινό Χειρουργείο εκστρατείας και σε Νοσοκομείο της Αθήνας την περίοδο 1947-51. Συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κατάφερε να αποφοιτήσει το 1953. Συνέχισε για απόκτηση ειδικότητας στη Χειρουργική, με καθηγητή τον περίφημο Χρηστέα, στο Κρατικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας και στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το 1956 ολοκλήρωσε τις σπουδές και την πρακτική του, αποκτώντας την ειδικότητα του χειρουργού γιατρού.
     Εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Άνοιξε ιδιωτικό ιατρείο στη γωνία των οδών Λεωνίδου και Χατζοπούλου, όπου δεχόταν ασθενείς. Χειρουργούσε στην Ιδιωτική Κλινική Γεωργίου Δερβενούλα (στη γωνία των οδών Χατζοπούλου και Λεωσθένους - Δεδούση). Το 1957 ενοικίασε έναν όροφο κτιρίου (ιδιοκτησίας Κων. Τσέλιου) στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Πατρόκλου, για Χειρουργική Κλινική[12]. Διέθετε 15 κλίνες.
Αγιασμός κατά τη θεμελίωση της Κλινικής Κων. Τσεκούρα (1964)

    Η προπολεμική έλλειψη νοσοκομείου και αναγκαίας περίθαλψης στη Λαμία, αλλά και η μεταπολεμική ελλειμματική κρατική περίθαλψη, παρά την ύπαρξη του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και του Σανατορίου Λαμίας μετά, δημιούργησαν και κορύφωσαν ένα όνειρο ζωής του Κωνσταντίνου Τσεκούρα. Την ίδρυση και λειτουργία μιας μεγάλης, μοντέρνας Ιδιωτικής Κλινικής που θα προσφέρει ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών, σε άριστες συνθήκες λειτουργίας.
      Το 1962 αγόρασε ένα οικόπεδο[13] στη γωνία των οδών Αβέρωφ και Βενιζέλου. Παλιότερα ήταν εκεί το Χάνι του Ιωάν. Κουτσόβουλου. Η οικοδομή σχεδιάστηκε ειδικά για πολυώροφη Κλινική από το μηχανικό Δημ. Πενταγιώτη και το 1964 ήταν έτοιμη. Έγιναν οι δύο όροφοι, με δυναμικότητα 55 δωματίων. Διέθετε δύο χειρουργεία, ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο. Ανέπτυξε αρχικά τρία τμήματα : Χειρουργικό με διευθυντή τον Κων. Τσεκούρα, Παθολογικό με διευθυντή τον Δημ. Καρπούζα και Παιδιατρικό με διευθυντή τον Παπαγεωργίου.
     Τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 1966, παρουσία όλων των αρχών (Νομάρχη, Δήμαρχο, Μητροπολίτη, βουλευτών), αντιπροσώπων των οργανώσεων και σωματείων και πλήθους κόσμου. Όλοι γοητεύτηκαν από την πολυτέλεια και κυρίως τον εξοπλισμό και την οργάνωση, διασφαλίζοντας την άριστη περίθαλψη που έλλειπε απ’ τον τόπο.
Η πύλη για την «είσοδο των τραυματιών»
   Μετά το 1974 (μεταπολίτευση), ο Κων. Τσεκούρας προσέθεσε και τον 3ο όροφο του κτιρίου, δημιουργώντας και τη γυναικολογική κλινική φτάνοντας, για Ιδιωτική Κλινική στην Ελλάδα, το σπάνιο σύνολο 72 κλινών! Ήταν η ολοκλήρωση του μεγάλου οράματος του γιατρού Κων. Τσεκούρα, για ιατρική μονάδα μεγάλων απαιτήσεων.
     Παράλληλα, αυξήθηκαν τα τμήματα της Κλινικής με τις ειδικότητες : ορθοπεδικού, χειρουργικού, παθολογικού, ωτο-ρινο-λαρυγγολογικού, παιδιατρικού και γυναικολογικού.
    Το όνειρό του γιατρού ήταν τόσο προχωρημένο, ώστε στο ισόγειο της οικοδομής, με είσοδο από την οδό Βενιζέλου, διαμόρφωσε και λειτούργησε μεγάλη αίθουσα όπου γίνονταν προβολές ταινιών για την ψυχαγωγία ασθενών κι συνοδών, μικρών παιδιών κυρίως, αλλά και μεγαλύτερων.
     Τα τελευταία χρόνια, ο εκπληκτικός αυτός χώρος, που παραμένει μια εξαιρετική ιατρική μονάδα στη Λαμία, εμπλουτίστηκε με νέες ειδικότητες για μέτρηση οστικής πυκνότητας, μαστογραφία, κλπ. Επίσης η υποδομή αυτή αξιοποιείται από ιατρικές ομάδες όπως οφθαλμικές επεμβάσεις (ομάδα γιατρού Σαμαρά), κλπ. Το 2009[14] η Κλινική ανακαινίστηκε και ανέπτυξε τμήματα όπως: Χειρουργικό (με Διευθυντή τον Θεόδ. Λιάγκο), Παθολογικό (με Διευθύντρια την Λαμπριανή Τσαλή), Οφθαλμολογικό (με Διευθυντή τον Κων/νο Ταξίδη), Πνευμονολογικό (με Διευθυντή τον Παναγ. Πανάγου), Μικροβιολογικό (με Διευθύντρια την Ελένη Σιταρά) και Ακτινολογικό (με Διευθύντρια την Μαρία Μπάμπαλη). Επίσης η Κλινική διαθέτει μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, μαστογράφο και πλήρες σύστημα Μελέτης Ύπνου.
     Με διάθεση κοινωνικής προσφοράς, ο γιατρός Κων. Τσεκούρας στις δημοτικές εκλογές της 15 Οκτωβρίου 1978, κατήλθε επικεφαλής συνδυασμού ως υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας. Αντίπαλοί του ήταν ο γιατρός Αντώνιος Φίλης, ο μηχανικός Γεώργιος Τσιλαλής και ο γιατρός Απόστολος Κουνούπης. Η έντονη κομματική χροιά του καιρού εκείνου δεν επέτρεψαν την εκλογή του, παρά την καλή ψηφοδότηση.
     Η αγάπη του για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, τον έφεραν κοντά στην «Παλλαμιακή Ένωση» στην οποία διετέλεσε αρχηγός (την περίοδο 1957-58). Η παρουσία του στο γήπεδο ήταν διαρκής και έντονη η επιθυμία του ειδικά για την ομάδα να ανέβει στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Το 1964, μετά την ίδρυση του Α.Σ. “Λαμία” κατείχε τη θέση του Γενικού Αρχηγού[15] για χρόνια. Παράλληλα βοηθούσε και τον Α.Σ. “Ηρακλής” Ροδίτσας. Σε όλες τις ομάδες αυτές ήταν “ιατρός ομάδος και αγώνων”. Η προσφορά του εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντική.
    Μετά το 1974 ανέλαβε πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Εκεί έθεσε ως πρόταση, μια παλιότερη ιδέα του: τη δημιουργία Σχολής Νοσοκόμων. Δεν βρήκε δυστυχώς την απαραίτητη ανταπόκριση.
      Ο γιατρός Κων. Τσεκούρας από τον πρώτο του γάμο (το 1952) απέκτησε μια κόρη. Η Αποστολία, η δεύτερη γυναίκα του και αναισθησιολόγος γιατρός από το 1975, ήταν η ψυχή της Κλινικής, με την έντονη δραστηριότητά της, το χαμόγελο και τον καλό της λόγο σε προσωπικό και ιδιαίτερα σε ασθενείς. Απέκτησαν δύο παιδιά, το Δημήτριο και τη Βασιλική, που ακολουθώντας τα οικογενειακά βήματα έγιναν γιατροί. Είναι δε πιθανό και καλή τύχη για τον τόπο, να συνεχίσουν και επεκτείνουν το πατρικό όνειρο : μιας μεγάλης, μοντέρνας και άριστης ιδιωτικής ιατρικής μονάδας στη Λαμία. 
    Ο χειρουργός γιατρός Κωνσταντίνος Τσεκούρας πέθανε το 2009, σε ηλικία 86 ετών.


 
Η Κλινική Κωνσταντίνου Τσεκούρα όπως είναι μέχρι σήμερα. (φωτ. Κ.Α.Μ./2009)
 

             7. H “Κλινική Λαμίας”


      Οι εργασίες κατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος της άρχισαν το Σεπτέμβριο του 2006, σε χώρο 20 στρεμμάτων στην περιοχή Ευρυτάνων – Αγριλιάς Λαμίας. Ο σχεδιασμός της περιλάμβανε τη Γενική και Μαιευτική Κλινική (90 κλινών) και το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (45 κλινών). Άρχισε σταδιακά τη λειτουργία της από τις αρχές του 2008. Το αρχικό όνομά της ήταν “Πολυκλινική Λαμίας”. Βρίσκεται στο 3ο χλμ. της επαρχιακής οδού Λαμίας - Λυγαριάς.
   Διευθύνων Σύμβουλος της «Πολυκλινικής Λαμίας» το 2008 ήταν ο Ιωάν. Χ. Γεωργούλιας.
Στο σχεδιασμό της αναφέρονταν τα παρακάτω τμήματα :
   Γενική & Μαιευτική Κλινική : Παθολογικό, Μαιευτικό, Παιδιατρικό, Χειρουργικό, Επείγοντα και ειδικές μονάδες.
   Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας : Διαγνωστικές Μονάδες, Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, Νοσηλευτική Μονάδα, Ειδικά Ιατρεία, Τμήματα Κέντρου Αποκατάστασης, Άλλες υπηρεσίες.
   Διαγνωστικά Εργαστήρια.
   Από το έτος 2009 αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας της. Η “Πολυκλινική Λαμίας” το 2010 ανέστειλε τη λειτουργία της και έκλεισε.
   Τον Οκτώβριο του 2012, αγοράστηκε από τον επιχειρηματία κ. Μίνο Γατένιο και - από το Νοέμβριο 2012 - άρχισε τη λειτουργία της με το όνομα “Κλινική Λαμίας”.
   Από το Μάρτιο του 2017 ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας Ογκολογικού Τμήματος (εξωτερικό ιατρείο, ημερήσια νοσηλεία και Κλινική για εσωτερική νοσηλεία), που υποστηρίζεται από 2 γιατρούς παθολόγους-ογκολόγους.

 
Το κτίριο της ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΑΜΙΑΣ, που τώρα λέγεται ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΑΜΙΑΣ

 ---


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

1.    Αρχείο Ιατρικών Συλλόγων Φθιώτιδας και Λοκρίδας.
2.    Βιβλίο Πρακτικών της Δ. Ε. του Ι. Σ. Φ.
3.    Βιβλία Ληξιαρχείων Αμφίκλειας, Αταλάντης, Λαμίας, Μαλεσίνας, Μώλου, Στυλίδας, Τιθορέας και Υπάτης.
4.    ΦΕΚ 61/28-12-1865.
5.    Βιβλία Αποβιώσεων Ιερών Ναών Λαμίας.
6.    Επιτύμβιο υλικό Νεκροταφείου Λαμίας.
7.    περ. “Στερεοελλαδική Εστία”, 1960, Λαμία.
8.    περ. ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1983, 1987, 2006, 2008.
9.    Δημήτριος Νάτσιος : “Οι Δήμαρχοι της Λαμίας”, 1996, Λαμία.
10.  Δημήτριος Νάτσιος : “Ιστορία του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (1938-2007)”, έκδοση του Γ. Ν. Λαμίας, 2007, Λαμία.
11.  Κων-νος Αθ. Μπαλωμένος : “Η συνοικία και η ενορία των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας”, περ. “Φθιωτικά Χρονικά 2006”, Λαμία.
12.  Κων-νος Αθ. Μπαλωμένος : “Η ζώνη της ενορίας του Ι. Ν. Παναγίας Δέσποινας Λαμίας περ. “Φθιωτικά Χρονικά 2008”, Λαμία.
13.  Αθανάσιος Κ. Μπαλωμένος : “Δρόμοι, καταστήματα και ιδιοκτησίες στην προπολεμική Λαμία (1930-40)”, περ. “Φθιωτικά Χρονικά 2001”, Λαμία.
14.  Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος : “Λαμία, το χρονικό μιας πόλης”, 1994, Αθήνα.
15.  Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος : “Λαμία, η ρεκλάμα (1850-1967)”, έκδ. Δήμου Λαμιέων.
16.  Νικόλαος Δαβανέλλος : “Λαμία - τα πρόσωπα (1760-1930)”, 2003, Λαμία.
17.  εφ. ΗΜΕΡΑ, φ. 756, Νοε. 2012, Λαμία.
18.  εφ. ΣΕΝΤΡΑ, σελ. 32, 27-3-2017, Λαμία.
19.  Συνέντευξη Κωνσταντίνου Τσεκούρα (αειμνήστου), ιατρού και κλινικάρχη Λαμίας.
20.  Μαρτυρία Ανάργυρου Πιπιλίγκα (αειμνήστου), φαρμακοποιού Λαμίας.
21.  Μαρτυρία Ελένης Τομαρά-Πιπιλίγκα (αείμνηστης), φαρμακοποιού Λαμίας.
22.  Μαρτυρία Παναγιώτη Τσατσάνη, συνταξιούχου υπαλλήλου Τμήματος Υγιεινής Νομαρχίας Φθ/δας.
23.  Μαρτυρία Δημητρίου (Τάκη) Νίκαινα, αείμνηστου γιατρού μαιευτήρα-γυναικολόγου και Ελένης (Μπέκη) Νίκαινα, συζύγου του γιατρού.
24.  Υλικό από Γεώργιο Μπουργανό, φυσικό-καθηγητή.


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[1] Σε Βιβλίο Μητρώου του Ι.Σ.Φ. ως έτος γέννησης έχει γραφεί το 1911.
[2] Δημ. Νάτσιου «Ιστορία του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (1938-2007)», Λαμία 2007.
[3] Παναγιώτης Δημ. Μανδρέκας, ετών 42, στις 24-4-1955 παντρεύτηκε την Τασία Δημ. Μωραΐτου ετών 25. [Από το Βιβλίο Γάμων του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Λαμίας]
[4] Αριθ. άδειας λειτουργίας  68303/14-8-50.
[5] Μέχρι το 2012, δηλαδή για λίγα χρόνια. Το ισόγειο λειτούργησε ως ακτινολογικό τμήμα του ΕΟΠΠΥ.
[6] Με αριθ. άδειας 8001/28-12-61.
[7] Αριθ. άδειας λειτουργίας 39958/22-12-56.
[8] Τα τελευταία χρόνια (μέχρι το 2006) στεγαζόταν εκεί το ιδιωτικό Ωδείο Καραμπογιά. Το 2009 έγιναν επισκευές στο κτίριο.
[9] Απ’ το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε στις 8 Αυγούστου 1910 με το πλοίο “Martha Washington” κι έφτασε στις 21 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη. Ήταν τότε 24 ετών, δήλωσε εργάτης σε φάρμα και πήγε στο Χάιντενβιλ της Μασαχουσέτης. Μαζί ταξίδεψαν οι συγχωριανοί του Δημήτριος Ντούμας (35 ετών) και Νικόλαος Αθανασίου (25 ετών). Από γειτονικά χωριά ταξίδεψαν κι άλλοι.
[10] Με αριθμ. άδειας του Υπουργείου 7835/21-12-63.
[11] Ιδιοκτήτης ήταν ο έμπορος Ιωάννης Κολοκυθάς. Μετά το κλείσιμο της Κλινικής Ντούμα, σ’ αυτό στεγάστηκαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Το 1999 το κτίριο κατεδαφίστηκε
[12] Αριθ. άδειας λειτουργίας 22807/3-7-57.
[13] Πλήρωσε τότε 500.000 δραχμές.
[14] εφ. “Λαμιακός Τύπος”, φ. 19476, σελ. 3, 14-15/11/2009 Λαμία.
[15] Δημ. Αμούντζια : “Στην αιωνιότητα ο Κώστας Τσεκούρας”, άρθρο στην εφ. «σέντρα», φ. 1137, σελ. 22, 16-7-2009, Λαμία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου