"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

24/2/20

Από την Ανδράνοβα (Ασπρόπυργο) Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1895-1931)



 

Προλεγόμενα

  Η Ανδράνοβα είναι ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας, σε υψόμετρο 825-940 μέτρων, στα νότια του νομού. Σ’ αυτό γεννήθηκε ο Άγιος Ρωμανός, ο οποίος μαρτύρησε το 1694 στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1928 το χωριό μετονομάστηκε σε Ασπρόπυργος.
   Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν από την Ανδράνοβα. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 188 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2020. 


Το χωριό Ανδράνοβα (πανοραμική φωτογραφία)
(η φωτογραφία ελήφθη από το www.AgrinioPress)


   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκαν πολλές μέρες και ώρες εντατικής απασχόλησης. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (Ellis Island). Η έρευνα απέδωσε 66 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (κάποιοι μετανάστες έκαναν πολλαπλά ταξίδια) και τελικά ανευρέθηκαν στοιχεία για 188 άτομα. Πρέπει να σημειωθεί, επειδή δεν ξέρω επώνυμα, ότι κατέγραψα ως μετανάστες από την Ανδράνοβα, όσους δήλωσαν στην Αμερική ότι γεννήθηκαν και κατοικούσαν σ’ αυτήν. Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή μπορεί να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Καρπενήσι, Λαμία, Αθήνα). Κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να το συμπληρώσει κάποιος που ξέρει τα ντόπια επώνυμα, κι αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (με καλή μνήμη) ακόμα καλύτερα.
   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από την Ανδράνοβα, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.
   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.
 
                        Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος
                                            φυσικός

---


 Αυτοδιοικητικά

Από τον οικισμό Ανδράνοβα στον Ασπρόπυργο

   Από τις 30 Σεπτεμβρίου 1836, ο οικισμός Ανδράνοβα, προσαρτήθηκε στο δήμο Αρακυνθίων του νομού Ακαρνανίας και Αιτωλίας. Το 1899 αποσπάστηκε από το νομό Ακαρνανίας και Αιτωλίας και πλέον υπαγόταν στο νομό Ευρυτανίας. Το 1909 όμως πάλι ο οικισμός Ανδράνοβα υπήχθηκε στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
   Στις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Αρακυνθίων και ιδρύθηκε κοινότητα Ανδράνοβας με ομώνυμη έδρα. Στις 14 Μαΐου 1928 ο οικισμός και η κοινότητα μετονομάστηκε σε Φεγγόβρυση. Όμως πολύ σύντομα, στις 20 Σεπτεμβρίου 1928, έγινε νέα μετονομασία σε Ασπρόπυργος και υπαγόταν πάντα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
   Στις 22 Μαρτίου 1943 ο οικισμός Ασπρόπυργος (και ταυτόχρονα η κοινότητα) αποσπάστηκε από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και πλέον υπάγεται στο νομό Ευρυτανίας.
   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”) ο οικισμός αποσπάστηκε από την κοινότητα Ασπροπύργου, που καταργήθηκε και προσαρτήθηκε στο δήμο Προυσού.
   Από τις 7 Ιουνίου 2010 (σχέδιο “Καλλικράτης”), ο οικισμός Ασπρόπυργος αποσπάστηκε από το δήμο Προυσού (που καταργήθηκε) και προσαρτήθηκε στο δήμο Καρπενησίου.
    Ο πληθυσμός (απογραφή 2001) είναι 113 κάτοικοι και (απογραφή 2011) 153 κάτοικοι.


Η κεντρική πλατεία της Ανδράνοβας (φωτογραφία από το Διαδίκτυο)

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση στην Αμερική[1]

   Από τους 188 μετανάστες που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (30) έφυγαν το έτος 1907 (ποσοστό 16%). Συνολικά έγιναν 66 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν 62 μετανάστες που έκαναν πολλαπλά ταξίδια (2πλά, 3πλά και 4πλά).
   Το ποσοστό που μετανάστευσε (τα 188 άτομα) ως προς τον πληθυσμό του χωριού ήταν 32 %, που είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8%). Η περιοχή είχε μόνο κτηνοτροφία, ήταν πολύ ορεινή και δυσκόλευε πολύ τη ζωή[2] των κατοίκων της.
    Οι μετανάστες ήταν κυρίως άρρενες, αλλά υπήρξαν και 8 θήλεις. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες έως και 20 ετών (με 68 άτομα). Ακολούθησαν οι μεγαλύτερες ηλικίες 31-40 ετών (με 57 άτομα) και μετά οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 50 άτομα). Η κατανομή σε ομάδες ηλικιών των μεταναστών από την Ανδράνοβα, δίνεται στον πίνακα 3.

Μικρότερες ηλικίες μεταναστών :
(α) Βλάχος Ιωάννης Δ., ετών 6 (πήγε το 1921)
(β) Καριοφύλλη Ελένη Γ., ετών 9 (πήγε το 1910)
(γ) Πλακιά Κούλα Γ., ετών 9 (πήγε το 1910)
(δ) Πλακιάς Γεώργιος Γ., ετών 9 (πήγε το 1910)
(ε) Γιοβάνης Ιωάννης, ετών 11 (πήγε το 1909)
(ζ) Παπακωστόπουλος Θεοδόσης, ετών 11 (πήγε το 1907)
(η) Πλακιάς Γεώργιος Γ., ετών 11 (πήγε το 1909)
(θ) Ράπτης Μάνθος, ετών 11 (πήγε το 1909)
(ι)  Ράπτης Σταύρος, ετών 11 (πήγε το 1909)

Μεγαλύτερες ηλικίες μεταναστών :
(α) Τσιάντης Χαράλαμπος, ετών 49 (πήγε το 1926)
(β) Βλάχος Δημήτριος, ετών 48  (πήγε το 1921)
(γ) Βίγλας Κωνσταντίνος, ετών 47 (πήγε το 1914)
(δ) Βλάχος Σταύρος, ετών 47 (πήγε το 1920)
(ε) Παπακωστόπουλος Δημήτριος, ετών 47 (πήγε το 1920)
(ζ) Χατζής Ιωάννης, ετών 47 (πήγε το 1920)
  
   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 27 έτη.
   Οι περισσότεροι μετανάστες της Ανδράνοβας ήταν έγγαμοι. Πιο συγκεκριμένα, από τους 188 μετανάστες, οι 103 ήταν έγγαμοι (ποσοστό 55 %) και οι υπόλοιποι 85 ήταν άγαμοι (Πίνακας 4).
   Συνολικά έγιναν 66 ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 188 μετανάστες από την Ανδράνοβα. Οι περισσότεροι μετανάστες (140 άτομα) έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας (ποσοστό 74 %), ενώ από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν 28 μετανάστες. Οι υπόλοιποι έφυγαν από ξένα λιμάνια (βλ. πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.
  Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση οι περισσότεροι μετανάστες της Ανδράνοβας (145 άτομα) έφυγαν με ξένα πλοία. Με ελληνικά πλοία έφυγαν 43 άτομα.
   Σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Πάτρας, το 1907 έφυγαν 11 μετανάστες της Ανδράνοβας με το πλοίο “Laura”. Το ίδιο έτος (1907) και από το ίδιο λιμάνι, σε ένα ταξίδι έφυγαν 10 μετανάστες με το ίδιο πλοίο (στο επόμενο ταξίδι). Το έτος 1909, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 12 μετανάστες από το λιμάνι της Πάτρας, με το πλοίο “Martha Washington”. Το έτος 1910 και από το ίδιο λιμάνι, έφυγαν 10 άτομα της Ανδράνοβας πάλι με το πλοίο “Martha Washington”. Το 1911 πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 6 άτομα της Ανδράνοβας με το πλοίο “Oceania”. Το 1912 σε ένα ταξίδι, έφυγαν 9 άτομα από το λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο “Martha Washington”. Το 1914, πάλι από το ίδιο λιμάνι, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 7 άτομα της Ανδράνοβας με το πλοίο “Carpathia”. Το 1915, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν 7 άτομα της Ανδράνοβας με το ελληνόκτητο πλοίο “Athinai”. Τo 1920, σε ένα ταξίδι, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 5 άνθρωποι της Ανδράνοβας με το πλοίο “Pannonia”. Τέλος από το λιμάνι του Πειραιά, σε ένα ταξίδι, έφυγαν το 1920, 5 μετανάστες της Ανδράνοβας με το ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και το 1921, από το ίδιο λιμάνι έφυγαν 6 μετανάστες με το ελληνόκτητο πλοίο “King Alexander”.
   Σε σύγκριση, τα ομαδικά ταξίδια ήταν πολύ περισσότερα από τα μεμονωμένα. Συγκεκριμένα, έγιναν 37 ομαδικά ταξίδια και 29 μεμονωμένα. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.
   Από τις οικογένειες της Ανδράνοβας, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα : 


   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».
   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.
   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.
   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες της Ανδράνοβας φαίνονται στον Πίνακα 7. Κυριάρχησε η πολιτεία της Μασαχουσέτης, με 157 άτομα (ποσοστό 84%). Συγκεκριμένα, η πόλη της Βοστώνης (Boston) ήταν προορισμός για 151 μετανάστες! Θα μπορούσε η Βοστώνη να χαρακτηριστεί παροικία της Ανδράνοβας. Ακολούθησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης. Μεμονωμένες προτιμήσεις καταγράφηκαν στις πολιτείες Βιρτζίνια, Ιλινόις (στο Σικάγο), Νιου Τζέρσεϋ και Οχάιο. Τα αριθμητικά στοιχεία των προορισμών φαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 7.
   Αναλυτικά, οι μετανάστες επέλεξαν τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΤΟΠΟΙ
Μασαχουσέτη (Mass.)
Boston (151), Charlestown (1), Dorchester (1), Lowell (1), Winthrop (1), Woburn (2)
Νέα Υόρκη (N.Y.)
New York (15), Brooklyn (2), Albany (1), Syracuse (1), Troy (1)
Βιρτζίνια (Va.)
Norfolk (1)
Ιλινόις (Ill.)
Chicago (1)
Νιου Τζέρσεϋ (N.J.)
Atlantic City (1)
Οχάιο (Ohio)
Norfolk (1)
δ. α.
7
ΣΥΝΟΛΟ
188



2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Ο μεγάλος όγκος των μεταναστών δηλ. 102 άτομα (ποσοστό 54 %) δήλωσε εργάτης (laborer, worker, workman). Εκτός όμως των ανειδίκευτων εργατών, δηλώθηκαν: εργάτες σε φάρμα, αγρότες-κτηματίες, επαγγελματίες, κλπ. Στοιχεία αυτών ακολουθούν:

επάγγελμα
αριθ.
εργάτης (laborer, workman, worker)
102
εργάτης σε φάρμα (farm laborer)
30
μάγειρος (cook)
16
μαθητής/τρια (pupil)
11
οικιακά (house wife)
6
θυρωρός-αχθοφόρος (porter)
4
σερβιτόρος (waiter)
4
υπηρέτης (servant)
3
αγρότης (farmer, farm land)
2
αρτοποιός (baker)
2
έμπορος (merchant)
1
εστιάτωρ (restaurateur)
1
ξενοδόχος (hotel keeper)
1
φωτογράφος (photographer)
1
υπάλληλος (clerk)
1
άνευ
2
δ. α.
3
ΣΥΝΟΛΟ
188

Αρτοποιοί ήταν οι : Παναγ. Πατσιοκώστας, Βασ. Χαντζής
Υπηρέτες ήταν οι : Βασ. Πατσογιάννης, Αλέξ. Παπαγεωργίου, Κων. Βλάχος
Έμπορος ήταν ο Αντ. Χαντζής
Εστιάτωρ ήταν ο Γρηγ. Πλακιάς
Ξενοδόχος ήταν ο Γεώργ. Ανδρούσης
Φωτογράφος (!) ήταν ο Παναγ. Πατσοκώστας
Υπηρέτες ήταν οι : Βασ. Πατσογιάννης, Αλέξ. Παπαγεωργίου, Κων. Βλάχος
Θυρωροί-αχθοφόροι ήταν οι : Βασ. Βλάχος, Κων. Βλάχος, Νικ. Πλακιάς
Υπάλληλος ήταν ο Χ. Πατσόπουλος
Σερβιτόροι ήταν οι : Κων. Βλάχος, Νικ. Παπασπύρος, Γεώρ. Ι. Βίγλας
Μάγειροι ήταν οι : Κων. Παπασπύρος, Σπ. Βλαχόπουλος, Λεων. Γιοβάνης, Αθαν. Βλάχος, Δημ. Παπακωστόπουλος, Βασ. Πλακιάς, Αθαν. Χαντζής,  Νικ. Γιαννόπουλος, Νικ. Πατσιοκώστας, Νικ. Ρεπάνης, Κων. Τσιάντης, Μαθ. Πλακιάς, Χαρ. Τσιάντης.



3.  Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 62 άτομα που έκαναν πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 και μετά έφυγαν πάλι. Άλλος λόγος ήταν για τη συνοδεία άλλων μελών της οικογένειας.
  Περισσότερα χρόνια στην Αμερική (στο α’ ταξίδι) έμεινε ο Δημήτριος Βλάχος (24 χρόνια)! Ακολούθησε ο Γεώργιος Ι. Βίγλας με 20 χρόνια. Ο Χαράλαμπος Τσιάντης μετά (με 5+11=16 χρόνια), ο δε Κωνσταντίνος Τσιάντης έμεινε 13 χρόνια. Τριπλό ταξίδι έκαναν οι : Κων. Βλάχος και Χαρ. Τσιάντης. Τετραπλό ταξίδι έκανε ο Δημ. Παπακωστόπουλος.
   Ο μέσος όρος παραμονής και εργασίας των μεταναστών στο α’ ταξίδι είναι 5 χρόνια.
   Αριθμητικά στοιχεία δίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 8. Τα ονόματα και οι πολλαπλοί προορισμοί ακολουθούν:
1.    Ανδρούσης Γεώργιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
2.    Ανδρούσης Κωνσταντίνος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-09 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
3.    Βίγλας Γεώργιος Ι. : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-29 στη Μασαχουσέτη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1931 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
4.    Βίγλας Δημήτριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
5.    Βίγλας Θεόδωρος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-14 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
6.    Βίγλας Κωνσταντίνος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-09 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
7.    Βλάχος Αθανάσιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 190;[3]-10 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.
8.    Βλάχος Αθανάσιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
9.    Βλάχος Δημήτριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1895-1919 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
10.  Βλάχος Δημήτριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-13 στο Τρόι (Troy) της Νέας Υόρκης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στο Ώλμπανυ (Albany) της Νέας Υόρκης.
11.  Βλάχος Δημήτριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-20 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
12.  Βλάχος Ιωάννης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-10 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
13.  Βλάχος Ιωάννης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-10 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.
14.  Βλάχος Ιωάννης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο1904-12 στο Φίτσμπουργκ (Fitchburg) της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Νέα Υόρκη.
15.  Βλάχος Κωνσταντίνος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1902-08 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-11 πάλι στον ίδιο προορισμό. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
16.  Βλάχος Κωνσταντίνος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1902-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
17.  Βλάχος Κωνσταντίνος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-11 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1914-19 πάλι στον ίδιο προορισμό. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1921 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.
18.  Βλάχος Σταύρος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
19.  Βλάχος Χρήστος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.
20.  Βλάχου Λαμπρινή Δ.:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1915-20 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
21.  Γαρδίκης Δημήτριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
22.  Γιαννόπουλος Γεώργιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1904-10 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1910 πάλι στον ίδιο προορισμό.
23.  Γιαννόπουλος Γεώργιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-11 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
24.  Γιαννόπουλος Νικόλαος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 πάλι στον ίδιο προορισμό.
25.  Γιοβάνης Λεωνίδας:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-09 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.
26.  Κούτσελος Κωνσταντίνος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-14 στην Ατλάντικ Σίτυ του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1921 στη Νέα Υόρκη.
27.  Παπαγεωργίου Αλέξιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-11 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
28.  Παπαδόπουλος Ιωάννης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1903-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
29.  Παπακωστόπουλος Δημήτριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1901 (ή 1902)-06 στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-13 πάλι στον ίδιο προορισμό. Το γ’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1914-15 πάλι στον ίδιο προορισμό. Το δ’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
30.  Παπακωστόπουλος Θέος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-11 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
31.  Παπακωστόπουλος Κωνσταντίνος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1902-06 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1907 πάλι στον ίδιο προορισμό.
32.  Παπασπύρος Βασίλειος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
33.  Παπασπύρος Δημήτριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-06 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1909 πάλι στον ίδιο προορισμό.
34.  Παπασπύρος Ιωάννης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1901-09 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
35.  Παπασπύρος Κωνσταντίνος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-07 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1909 πάλι στον ίδιο προορισμό.
36.  Παπασπύρος Νικόλαος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
37.  Παπασπύρου Ιωάννης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1912-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
38.  Πατσικώστας Σπύρος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
39.  Πατσιοκώστας Νικόλαος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
40.  Πατσιοκώστας Παναγιώτης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
41.  Πατσογιάννης Βασίλειος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1901-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
42.  Πατσογιάννης Γεώργιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-14 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
43.  Πλακιάς Αθανάσιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1903-07 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1908 πάλι στον ίδιο προορισμό.
44.  Πλακιάς Αλέξιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 πάλι στον ίδιο προορισμό.
45.  Πλακιάς Αματέο:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.
46.  Πλακιάς Βασίλειος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-13 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
47.  Πλακιάς Γρηγόριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1903-09 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1910 πάλι στον ίδιο προορισμό.
48.  Πλακιάς Δημήτριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
49.  Πλακιάς Μαθιός:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1920-24 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1925 πάλι στον ίδιο προορισμό.
50.  Ράπτης Ιωάννης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-09 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
51.  Ρεπάνης Βασίλειος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
52.  Ρεπάνης Νικόλαος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
53.  Τσιάντης Κωνσταντίνος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1913-26 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1927 πάλι στον ίδιο προορισμό.
54.  Τσιάντης Χαράλαμπος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1914-25 πάλι στον ίδιο προορισμό. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1926 πάλι στον ίδιο προορισμό.
55.  Τσιλιμέκης Βασίλειος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 πάλι στον ίδιο προορισμό.
56.  Χαντζής Αθανάσιος Σπ. : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1903-08 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1912 πάλι στον ίδιο προορισμό.
57.  Χαντζής Αθανάσιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1903-08 στην Ατλάντικ Σίτυ του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
58.  Χαντζής Αθανάσιος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905 (ή 1908)-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
59.  Χαντζής Αντώνιος : Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1913-25 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1926 πάλι στον ίδιο προορισμό.
60.  Χαντζής Βασίλειος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1915 πάλι στον ίδιο προορισμό.
61.  Χατζής Δημήτριος:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-11 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.
62.  Χατζής Ιωάννης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1908-11 στην Ατλάντικ Σίτυ του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 πάλι στον ίδιο προορισμό.



4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών της Ανδράνοβας

   Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellis island) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες της Ανδράνοβας που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[4]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών της Ανδράνοβας δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):


α/α         Ονοματεπώνυμο       χρον. άφιξης ηλικία έγγαμος  Πλοίο ταξιδιού        Λιμάνι αναχώρ.

1        Ανδρούσης Γεώργιος    3-9-1907        27       ναι      Laura                       Πάτρα
2        Ανδρούσης Γεώργιος    28-10-1914     35       ναι      Carpathia                 Πειραιεύς
3        Ανδρούσης Ιωάννης      11-6-1911       19       όχι      Martha Washington     Πάτρα
4        Ανδρούσης Ιωάννης      4-5-1909        17       όχι      Martha Washington     Πάτρα
5        Ανδρούσης Κωνσταντ.   10-5-1907       25       όχι      Sofia Hohenberg        Πάτρα
6        Ανδρούσης Κωνσταντ.   20-5-1912       32       ναι      Martha Washington     Πάτρα
7        Ανδρούσης Κων/νος     31-5-1911       18       όχι      Oceania                   Πάτρα
8        Ανδρούσης Κωνσταντ.   30-6-1912       33       ναι      Martha Washington     Πάτρα
9        Ανδρούσης Νικόλαος    14-6-1909       20       όχι      Martha Washington     Πάτρα
10       Βίγλα Θεοδώρα Δ.        2-5-1921        30       ναι      King Alexander           Πειραιεύς
11       Βίγλας Γεώργιος          23-5-1905       24       όχι      Republic                  Νάπολη
12       Βίγλας Γεώργιος Ι.        11-6-1931       45       όχι      Leviathan                 Χερβούργο
13       Βίγλας Δημήτριος         7-6-1920        29       ναι      Pannonia                   Πάτρα
14       Βίγλας Δημήτριος Κ.     4-5-1909        18       όχι      Martha Washington     Πάτρα
15       Βίγλας Θεόδωρος         28-2-1921       28       ναι      King Alexander          Πειραιεύς
16       Βίγλας Θεόδωρος Π.     31-5-1911       18       όχι      Oceania                   Πάτρα
17       Βίγλας Κωνσταντίνος     26-11-1914     47       ναι      Patris                        Πάτρα
18       Βίγλας Παναγιώτης       19-1-1916       45       ναι      Vasilefs Constantinos  Πειραιεύς
19       Βλαχόπουλος Σπυρίδ.   27-10-1909     23       όχι      Laura                        Πάτρα
20       Βλάχος Αθανάσιος        31-5-1911       28       ναι      Oceania                    Πάτρα
21       Βλάχος Αθανάσιος        28-10-1914     37       ναι      Carpathia                  Πειραιεύς
22       Βλάχος Αθανάσιος Ν.    10-6-1903       37       όχι      Montevideo               Νάπολη
23       Βλάχος Ανδρέας           3-8-1907        18       όχι      Francesca                  Πάτρα
24       Βλάχος Βασίλειος         16-8-1906       19       όχι      Konig Albert              Νάπολη
25       Βλάχος Βασίλειος Π.     28-11-1910     20       όχι      Martha Washington      Πάτρα
26       Βλάχος Βασίλειος Φ.     28-11-1910     19       όχι      Martha Washington      Πάτρα
27       Βλάχος Δημήτριος 1      25-6-1921       41       ναι      Acropolis                   Πάτρα
28       Βλάχος Δημήτριος 2      2-5-1921        48       ναι      King Alexander           Πειραιεύς
29       Βλάχος Δημήτριος        28-10-1914     37       ναι      Carpathia                   Πειραιεύς
30       Βλάχος Δημήτριος        15-4-1916       38       ναι      Themistocles              Πειραιεύς
31       Βλάχος Δημήτριος        22-2-1920       45       ναι      Megali Hellas              Πειραιεύς
32       Βλάχος Θεόδωρος        3-9-1907        17       όχι      Laura                        Πάτρα
33       Βλάχος Ιωάννης 1         7-7-1906        30       ναι      Indiana                      Νάπολη
34       Βλάχος Ιωάννης 2         16-8-1906       18       όχι      Konig Albert              Νάπολη
35       Βλάχος Ιωάννης           30-5-1907       24       ναι      Laura                        Πάτρα
36       Βλάχος Ιωάννης           30-5-1907       19       όχι      Laura                        Πάτρα
37       Βλάχος Ιωάννης           4-5-1909        39       ναι      Martha Washington      Πάτρα
38       Βλάχος Ιωάννης           26-12-1911     35       ναι      Patris                         Πάτρα
39       Βλάχος Ιωάννης           24-4-1914       29       ναι      Pannonia                    Πάτρα
40       Βλάχος Ιωάννης           7-6-1920        31       ναι      Pannonia                    Πάτρα
41       Βλάχος Ιωάννης Δ.        2-5-1921        6        όχι      King Alexander            Πειραιεύς
42       Βλάχος Κων/νος 1        23-5-1905       23       όχι      Republic                    Νάπολη
43       Βλάχος Κωνσταντίνος    16-8-1906       24       ναι      Konig Albert               Νάπολη
44       Βλάχος Κων/νος 1        24-4-1914       31       ναι      Pannonia                    Πάτρα
45       Βλάχος Κων/νος 2        28-10-1914     38       ναι      Carpathia                    Πειραιεύς
46       Βλάχος Κωνσταντίνος    20-4-1910       36       ναι      Laura                         Πάτρα
47       Βλάχος Κωνσταντίνος    20-5-1912       37       ναι      Martha Washington      Πάτρα
48       Βλάχος Κωνσταντίνος    25-11-1920     30       ναι      Megali Hellas               Πειραιεύς
49       Βλάχος Κωνσταντίνος    2-5-1921        39       ναι      King Alexander            Πειραιεύς
50       Βλάχος Νικόλαος          8-6-1908        15       όχι      Martha Washington      Πάτρα
51       Βλάχος Νικόλαος          20-4-1910       18       όχι      Laura                        Πάτρα
52       Βλάχος Σταύρος           7-6-1920        47       ναι      Pannonia                     Πάτρα
53       Βλάχος Χρήστος           4-5-1908        19       όχι      Argentina                    Πάτρα
54       Βλάχος Χρήστος           31-5-1911       22       όχι      Oceania                     Πάτρα
55       Βλάχου Λαμπρινή Δ.      2-5-1921        38       ναι      King Alexander            Πειραιεύς
56       Βλάχου Παναγιούλα      2-5-1921        14       όχι      King Alexander            Πειραιεύς
57       Γαρδίκης Απόστολος     3-7-1910        17       όχι      Martha Washington       Πάτρα
58       Γαρδίκης Γεώργιος       3-7-1910        35       ναι      Martha Washington       Πάτρα
59       Γαρδίκης Δημήτριος      2-6-1909        20       ναι      Patris                          Πάτρα
60       Γαρδίκης Δημήτριος      28-2-1921       32       ναι      King Alexander            Πειραιεύς
61       Γιαννικώστας Γεώργ.    6-10-1912       20       όχι      Ivernia                        Πάτρα
62       Γιαννόπουλος Βασίλ.     8-7-1912        18       όχι      Macedonia                  Πάτρα
63       Γιαννόπουλος Γεώργ.    10-11-1910     27       όχι      Laura                          Πάτρα
64       Γιαννόπουλος Γεώργ.    8-7-1912        26       ναι      Macedonia                  Πάτρα
65       Γιαννόπουλος Νικόλ.     19-2-1915       32       όχι      Themistocles               Πάτρα
66       Γιαννόπουλος Νικόλ.     28-2-1921       31       ναι      King Alexander            Πειραιεύς
67       Γιαννόπουλος Φώτιος    10-10-1907     17       όχι      Giulia                          Πάτρα
68       Γιοβάνης Δημήτριος      3-9-1907        25       όχι      Laura                          Πάτρα
69       Γιοβάνης Ιωάννης         4-5-1909        11       όχι      Martha Washington       Πάτρα
70       Γιοβάνης Κωνσταντίν.    26-11-1916     45       ναι      Duca dAosta              Νάπολη
71       Γιοβάνης Λεωνίδας       23-5-1905       27       όχι      Republic                    Νάπολη
72       Γιοβάνης Λεωνίδας       26-4-1911       33       ναι      Martha Washington      Πάτρα
73       Γιοβάνης Νικόλαος       4-5-1909        34       ναι      Martha Washington      Πάτρα
74       Καραχρήστος Ιωάννης   28-11-1910     38       ναι      Martha Washington      Πάτρα
75       Καριοφύλλη Ελένη Γ.    3-7-1910        9        όχι      Martha Washington        Πάτρα
76       Καριοφύλλης Χαράλ.     3-7-1910        17       όχι      Martha Washington      Πάτρα
77       Κοντζής Χαράλαμπος    3-7-1910        19       όχι      Martha Washington       Πάτρα
78       Κούσης Γεώργιος         3-9-1907        42       ναι      Laura                         Πάτρα
79       Κούσης Δημήτριος Γ.    3-9-1907        17       όχι      Laura                         Πάτρα
80       Κούτσελος Κωνσταντ.    20-1-1921       27       ναι      Megali Hellas              Πειραιεύς
81       Κούτσελος Κων/νος      7-9-1909        18       όχι      Laura                        Πάτρα
82       Κυρίτσης Δημήτριος      4-5-1909        17       όχι      Martha Washington      Πάτρα
83       Παλαιοθεόδωρος Απ.    30-5-1907       18       όχι      Laura                        Πάτρα
84       Παπαβασιλείου Δημήτ.  20-5-1912       18       όχι      Martha Washington      Πάτρα
85       Παπαγεωργίου Αλέξιος 20-5-1912       25       ναι      Martha Washington      Πάτρα
86       Παπαδόπουλος Ευάγ.    3-7-1910        18       όχι      Martha Washington      Πάτρα
87       Παπαδόπουλος Ιωάν.     2-4-1914       29       όχι      Laconia (1912)            Πάτρα
88       Παπαδόπουλος Κωνστ.  20-5-1912       37       ναι      Martha Washington     Πάτρα
89       Παπακωστόπουλος Δ.   20-5-1912       38       ναι      Martha Washington     Πάτρα
90       Παπακωστόπουλος Δ.   28-10-1914     39       ναι      Carpathia                   Πειραιεύς
91       Παπακωστόπουλος Δ.   25-11-1920     47       ναι      Megali Hellas              Πειραιεύς
92       Παπακωστόπουλος Δ.   3-9-1907        35       ναι      Laura                         Πάτρα
93       Παπακωστόπουλος Θ.   3-9-1907        11       όχι      Laura                        Πάτρα
94       Παπακωστόπουλος Θέ.  20-5-1912       18       όχι      Martha Washington    Πάτρα
95       Παπακωστόπουλος Κ.   10-10-1907     31       ναι      Giulia                        Πάτρα
96       Παπασπύρος Αθανάσ.   10-10-1907     17       όχι      Giulia                        Πάτρα
97       Παπασπύρος Βασίλειος  4-5-1909        17       όχι      Martha Washington     Πάτρα
98       Παπασπύρος Βασίλειος  25-11-1920     27       ναι      Megali Hellas             Πειραιεύς
99       Παπασπύρος Γεώργ.     4-5-1908        19       όχι      Argentina                  Πάτρα
100     Παπασπύρος Γεώργ.     17-10-1912     36       ναι      Carpathia                  Πάτρα
101     Παπασπύρος Γεώργιος  2-4-1914        18       όχι       Laconia (1912)           Πάτρα
102     Παπασπύρος Δημήτρ.    7-9-1909        32       ναι       Laura                       Πάτρα
103     Παπασπύρος Ιωάννης    30-5-1907       18       όχι       Laura                       Πάτρα
104     Παπασπύρος Ιωάννης    1-6-1910        18       όχι       Alice                       Τεργέστη
105     Παπασπύρος Ιωάννης    6-10-1912       22       όχι       Ivernia                     Πάτρα
106     Παπασπύρος Κωνστ.     4-5-1908        18       όχι       Argentina                 Πάτρα
107     Παπασπύρος Κωνστ.     7-9-1909        33       ναι       Laura                       Πάτρα
108     Παπασπύρος Κωνστ.     20-4-1911       18       όχι       Alice                        Πάτρα
109     Παπασπύρος Νικόλ.      6-10-1912       20       όχι       Ivernia                     Πάτρα
110     Παπασπύρος Νικόλ.      21-4-1915       30       ναι       Themistocles            Πάτρα
111     Παπασπύρου Γεώργ.     10-6-1903       20       όχι       Montevideo             Νάπολη
112     Παπασπύρου Δημήτρ.   10-5-1907       18       όχι       Sofia Hohenberg        Πάτρα
113     Παπασπύρου Ιωάν.       25-11-1920     29       ναι       Megali Hellas             Πειραιεύς
114     Παπασπύρου Νικόλαος  24-10-1911     32       ναι       Martha Washington    Πάτρα
115     Πατσικώστας Σπυρίδ.    7-9-1909        34       ναι       Laura                       Πάτρα
116     Πατσικώστας Σπύρος    17-1-1914       38       ναι       Belvedere                Πάτρα
117     Πατσιοκώστας Νικόλ.    30-5-1907       17       όχι       Laura                       Πάτρα
118     Πατσιοκώστας Νικόλ.    16-3-1915       24       όχι       Athinai                     Πάτρα
119     Πατσιοκώστας Παν.      16-3-1915       35       ναι       Athinai                     Πάτρα
120     Πατσογιάννης Βασίλ.     23-6-1907       24       ναι       Gerty                       Πάτρα
121     Πατσογιάννης Βασίλ.     20-5-1912       28       ναι       Martha Washington    Πάτρα
122     Πατσογιάννης Γεώργ.   20-6-1915       29       όχι       Themistocles            Πάτρα
123     Πατσογιάννης Κωνστ.    28-3-1914       18       ναι       Themistocles            Πάτρα
124     Πατσοκώστας Δημήτ.    30-5-1907       30       ναι       Laura                       Πάτρα
125     Πατσοκώστας Ιωάν.      31-5-1911       18       όχι       Oceania                   Πάτρα
126     Πατσοκώστας Παναγ.    28-10-1914     37       ναι       Carpathia                 Πειραιεύς
127     Πατσόπουλος Κωνστ.    3-9-1907        35       ναι       Laura                       Πάτρα
128     Πατσόπουλος Χ.           23-5-1905       24       ναι       Republic                 Νάπολη
129     Πατσοπούλου Φωτεινή  25-11-1920     25       ναι       Megali Hellas            Πειραιεύς
130     Πλακιά Βασιλική Αθ.     8-6-1908        22       ναι       Martha Washington    Πάτρα
131     Πλακιά Γεωργία           3-7-1910        20       ναι       Martha Washington    Πάτρα
132     Πλακιά Κούλα Γ.           3-7-1910        9        όχι       Martha Washington    Πάτρα
133     Πλακιάς Αθανάσιος       8-6-1908        30       ναι       Martha Washington    Πάτρα
134     Πλακιάς Αλέξανδρος     30-5-1907       30       ναι       Laura                      Πάτρα
135     Πλακιάς Αλέξιος           15-4-1916       40       ναι       Themistocles           Πειραιεύς
136     Πλακιάς Αματέο           7-6-1920        28       ναι       Pannonia                  Πάτρα
137     Πλακιάς Βασίλειος        23-5-1905       23       όχι       Republic                  Νάπολη
138     Πλακιάς Βασίλειος        3-9-1907        25       ναι       Laura                       Πάτρα
139     Πλακιάς Βασίλειος        24-4-1914       33       ναι       Pannonia                  Πάτρα
140     Πλακιάς Γεώργιος        20-7-1909       11       όχι       Laura                      Πάτρα
141     Πλακιάς Γεώργιος        28-11-1910     12       όχι       Martha Washington    Πάτρα
142     Πλακιάς Γεώργιος Γ.     3-7-1910        9        όχι       Martha Washington    Πάτρα
143     Πλακιάς Γρηγόριος Γ.   3-7-1910        21       ναι       Martha Washington    Πάτρα
144     Πλακιάς Δημήτριος       30-5-1907       25       όχι       Laura                      Πάτρα
145     Πλακιάς Δημήτριος       26-11-1914     37       ναι       Patris                      Πάτρα
146     Πλακιάς Ιωάννης          28-11-1910     40       ναι       Martha Washington    Πάτρα
147     Πλακιάς Κωνσταντίνος   24-10-1911     19       όχι       Martha Washington    Πάτρα
148     Πλακιάς Μαθιός           14-7-1925       31       ναι       Byron                      Πάτρα
149     Πλακιάς Νικόλαος        16-8-1906       32       ναι       Konig Albert             Νάπολη
150     Πλακιάς Νικόλαος 1      4-5-1909        17       όχι       Martha Washington    Πάτρα
151     Πλακιάς Νικόλαος 2      20-7-1909       33       ναι       Laura                      Πάτρα
152     Ράπτης Ανδρέας Χ.       10-10-1907     22       όχι       Giulia                       Πάτρα
153     Ράπτης Ιωάννης           3-9-1907        25       ναι       Laura                       Πάτρα
154     Ράπτης Ιωάννης           20-5-1912       30       ναι       Martha Washington    Πάτρα
155     Ράπτης Κωνσταντίνος    4-5-1909        42       ναι       Martha Washington    Πάτρα
156     Ράπτης Κωνσταντίνος    4-5-1909        17       όχι       Martha Washington    Πάτρα
157     Ράπτης Μάνθος            4-5-1909        11       όχι       Martha Washington    Πάτρα
158     Ράπτης Νικόλαος          22-10-1910     18       όχι       Columbia (1908)         Πάτρα
159     Ράπτης Σταύρος           28-8-1909       11       όχι       Patris                      Πάτρα
160     Ρεπάνης Βασίλειος        16-3-1915       33       ναι       Athinai                    Πάτρα
161     Ρεπάνης Γεώργιος        30-5-1907       18       ναι       Laura                      Πάτρα
162     Ρεπάνης Νικόλαος        16-3-1915       36       ναι       Athinai                    Πάτρα
163     Τέγκος Γεώργιος         4-9-1911        18       όχι       Martha Washington    Πάτρα
164     Τέγκος Σπύρος            30-5-1907       19       όχι       Laura                      Πάτρα
165     Τσιάντης Αθανάσιος      2-11-1912       18       όχι       Saxonia                   Τεργέστη
166     Τσιάντης Γεώργιος       16-3-1915       33       ναι       Athinai                    Πάτρα
167     Τσιάντης Κωνσταντίνος  12-7-1915       24       όχι       Vasilefs Constantinos Πειραιεύς
168     Τσιάντης Κωνσταντίνος  13-9-1927       34       όχι       Presidente Wilson     Πάτρα
169     Τσιάντης Χαράλαμπος   10-5-1907       26       ναι       Sofia Hohenberg       Πάτρα
170     Τσιάντης Χαράλαμπος   28-10-1914     36       ναι       Carpathia                 Πειραιεύς
171     Τσιάντης Χαράλαμπος   31-8-1926       49       όχι       Edison                     Πάτρα
172     Τσιλιμέκης Βασίλειος    30-5-1907       26       ναι       Laura                      Πάτρα
173     Τσιλιμέκης Βασίλειος    28-12-1911     33       ναι       Patris                       Πάτρα
174     Φέγγος Ανδρέας          12-7-1915       26       ναι       Vasilefs Constantinos Πειραιεύς
175     Φέγγος Δημήτριος        28-8-1909       18       όχι       Patris                      Πάτρα
176     Φέγγος Ιωάννης           31-5-1911       18       όχι       Oceania                  Πάτρα
177     Φίλης Ευάγγελος          4-5-1909        17       ναι       Martha Washington    Πάτρα
178     Χαντζή Σταυρούλα        22-6-1914       22       ναι       Ivernia                     Πάτρα
179     Χαντζής Αθανάσιος       2-11-1912       30       ναι       Saxonia                    Τεργέστη
180     Χαντζής Αθανάσιος       22-6-1914       32       ναι       Ivernia                      Πάτρα
181     Χαντζής Αθανάσιος       16-3-1915       32       ναι       Athinai                    Πάτρα
182     Χαντζής Αντώνιος         18-3-1926       36       ναι       Aquitania                 Χερβούργο
183     Χαντζής Βασίλειος        16-3-1915       28       ναι       Athinai                    Πάτρα
184     Χατζής Αθανάσιος Σ.     10-6-1903       20       όχι       Montevideo             Νάπολη
185     Χατζής Δημήτριος         17-1-1914       39       ναι       Belvedere               Πάτρα
186     Χατζής Δημήτριος Ι.      10-6-1903       24       όχι       Montevideo             Νάπολη
187     Χατζής Ιωάννης            2-12-1909       33       ναι       Argentina                Πάτρα
188     Χατζής Ιωάννης            7-6-1920        47       ναι       Pannonia                 Πάτρα



5. Χρονικό της μετανάστευσης


i.  Ο πρωτοπόρος του 1895

   Πριν το τέλος του 19ου  αιώνα, υπήρξε κάποιος πολύ τολμηρός, που αποφάσισε το μεγάλο ταξίδι. Αυτός ήταν ο Δημήτριος Βλάχος. Το 1895, σε ηλικία 20 ετών έφυγε από την Ανδράνοβα και πήγε στην Αμερική. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Έμεινε και εργάστηκε 24 χρόνια! Το 1919 ξαναγύρισε.



ii. Η συνέχεια στο 1901 και 1902

   Ακολούθησε ο Δημήτριος Ι. Παπακωστόπουλος. Το 1901, σε ηλικία 29 ετών έφυγε και πήγε στην Αμερική. Προορισμός του ήταν η Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου εργάστηκε 5 χρόνια, μέχρι το 1906 που επέστρεψε στην Ανδράνοβα. Το 1907 όμως έκανε και δεύτερο ταξίδι.
  Το ίδιο έτος (1901) ακολούθησε ο Βασίλειος Πατσογιάννης. Ήταν 18 ετών. Πήγε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης και εργάστηκε 10 χρόνια. Το 1911 επέστρεψε στο χωριό. Μετά το γάμο του το επόμενο έτος 1912 έκανε και δεύτερο ταξίδι πάλι στον ίδιο προορισμό.
  Το 1902 αναχώρησε στην Αμερική ο Κωνσταντίνος Παπακωστόπουλος. Ήταν τότε 26 ετών. Εργάστηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης για 4 χρόνια, μέχρι το 1906 που επέστρεψε. Το 1907 όμως έκανε δεύτερο ταξίδι.
   Το ίδιο έτος (1902) πήγε και ο Κωνσταντίνος Βλάχος στην Αμερική. Ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαριγώ. Προορισμός του ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου εργάστηκε 6 χρόνια, μέχρι το 1908 που επέστρεψε στο χωριό. Το 1912 έκανε δεύτερο ταξίδι πάλι στον ίδιο προορισμό.


 
iii.   Μία ομαδική αναχώρηση στο 1903

   Έγινε από μια τετραμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Αθ. Ν. Βλάχο, Γεώρ. Παπασπύρου, Αθ. Σ. Χατζή και Δημ. Τ. Χατζή. Τότε δεν έφευγαν πλοία από ελληνικά λιμάνια για την Αμερική. Έτσι πήγαν με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, απ’ όπου στις 23 Μαΐου 1903 επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Montevideo” και στις 10 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν γι’ αυτούς ότι :
·         Ο Αθανάσιος Ν. Βλάχος ήταν 37 ετών. Με 16 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Δημήτριος Ι. Παπακωστόπουλος.
·         Ο Γεώργιος Σ. Παπασπύρου ήταν 20 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 16 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο γνωστός του Δημήτριος ……[5].
·         Ο Αθανάσιος Σ. Χατζής ήταν 20 ετών. Με 15 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο γνωστός του Δημήτριος ……[6].
·         Ο Δημήτριος Τ. Χατζής ήταν 24 ετών. Προορισμός του (με 16 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο γνωστός του Δημήτριος ……[7].

 
Πλοίο “Montevideo”

iv.    Νέες αναχωρήσεις στο 1906

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν δύο ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 5 άτομα από την Ανδράνοβα. Αναλυτικά :
   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Ιωάννη Βλάχο. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, απ’ όπου στις 22 Ιουνίου έφυγαν με το πλοίο “Indiana” και στις 7 Ιουλίου αφίχθησαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο Ιωάννης Βλάχος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο τελευταία διαμονής δήλωσε αόριστα “Ευρυτανία”. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Βλάχος.
   Η ομαδική αναχώρηση στο 1906 αριθμούσε τέσσερα άτομα. Αυτά ήταν οι : Βασ. Βλάχος, Ιωάν. Βλάχος, Κων. Βλάχος και Νικ. Πλακιάς. Από την Ελλάδα με πλοίο πήγαν μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί στις 3 Αυγούστου 1906 αναχώρησαν με το πλοίο “Konig Albert” και στις 16 Αυγούστου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Βασίλειος Βλάχος ήταν 19 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε θυρωρός ή αχθοφόρος (porter). Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε “Πειραιάς, Ευρυτανία”. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Πλακιά.
·         Ο Ιωάννης Βλάχος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Κι αυτός ως τόπο διαμονής δήλωσε αόριστα “Ευρυτανία”. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου είχε τον ξάδερφό του Ιωάννη Βλάχο.
·         Ο Κωνσταντίνος Βλάχος (Vlakos) ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Ως τόπος διαμονής δηλώθηκε αόριστα “Ευρυτανία”. Ως επάγγελμα δήλωσε θυρωρός ή αχθοφόρος (porter). Προορισμός του το Γουόμπερν (Woburn) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο γνωστός του Κ. (ή Χ.) Σκούρας.
·         Ο Νικόλαος Πλακιάς ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε αόριστα “Ευρυτανία”. Ως επάγγελμα δήλωσε θυρωρός ή αχθοφόρος (porter). Με 20 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Βίγλας.

 
Πλοίο Konig Albert” (Photo: Frank Pichardo Collection)

v.    Κορύφωση της μεταναστευτικής φυγής στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 6 ταξίδια πλοίων (4 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 31 άτομα της Ανδράνοβας. Πιο συγκεκριμένα :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1907 έγινε από τρία άτομα, τους : Κων. Ανδρούση, Δημ. Παπασπύρου και Χαρ. Τσιάντη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 22 Απριλίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 10 Μαΐου αφίχθησαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει ακόμη ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Ανδρούσης (Andrutsis) ήταν 25 ετών. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Τσιάντης.
·         Ο Δημήτριος Παπασπύρου (Papasporu) ήταν 18 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Παπασπύρου.
·         Ο Χαράλαμπος Τσιάντης ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Τσιάντης.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1907 αριθμούσε έντεκα άτομα και περιλάμβανε τους: Ιωάν. Βλάχο 1, Ιωάν. Βλάχο 2, Απ. Παλαιοθεόδωρο, Ιωάν. Παπασπύρο, Νικ. Πατσιοκώστα, Δημ. Πατσοκώστα, Αλέξ. Πλακιά, Δημ. Πλακιά, Γεώρ. Ρεπάνη, Σπ. Τέγκο και Βασ. Τσιλιμίκη. Στις 13 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, η ομάδα επιβιβάστηκε στο πλοίο “Laura” και στις 30 Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μα αναφέρουν ότι :
·         Ο Ιωάννης Βλάχος (Vlachos) ήταν 19 ετών. Προορισμός του (με 12 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Σταύρο Βλάχο.
·         Ο Ιωάννης Βλάχος (Blachos) ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Με 12 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Αθανάσιος Βλάχος.
·         Ο Απόστολος Παλαιοθεόδωρος ήταν 18 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 12 $ μαζί του στο Σικάγο, όπου ήταν ο θείος του Δ. Κορομηλάς.
·         Ο Ιωάννης Παπασπύρος ήταν 18 ετών. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Ν. Πλακιά.
·         Ο Νικόλαος Πατσιοκώστας ήταν 17 ετών. Προορισμός του (με 12 $) για δουλειά εργάτη σε φάρμα, ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου είχε έναν γνωστό[8] του.
·         Ο Δημήτριος Πατσοκώστας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Αθαν. Πλακιά.
·         Ο Αλέξανδρος Πλακιάς ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, με 16 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ανεψιός του Γ. Πλακιάς.
·         Ο Δημήτριος Πλακιάς ήταν 25 ετών. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Πλακιάς.
·         Ο Γεώργιος Ρεπάνης ήταν 18 ετών. Προορισμός του (με 12 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Γεώργιο Βίγλα.
·         Ο Σπύρος Τέγκος ήταν 19 ετών. Με 12 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συγγενής του Κωνσταντίνος Βλάχος.
·         Ο Βασίλειος Τσιλιμέκης (Tsilimikis) ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη κοντά στον αδερφό του Κ. (ή Χ.) Τσιλιμέκη.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1907 έγινε από το Βασίλειο Πατσογιάννη. Στις 31 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου “πάτησε το πόδι του” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ένας φίλος[9] του.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1907 έγινε από τον Ανδρέα Βλάχο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 16 Ιουλίου, ταξίδεψε με το πλοίο “Francesca” και στις 3 Αυγούστου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 18 ετών. Με 10 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Βλάχο.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση του 1907 αριθμούσε δέκα άτομα. Αυτά ήταν οι :  Γεώρ. Ανδρούσης, Θεόδ. Βλάχος, Δημ. Γιοβάνης, Γεώρ. Κούσης, Δημ. Κούσης, Δημ. Παπακωστόπουλος, Θεοδ. Παπακωστόπουλος, Κων. Πατσόπουλος, Βασ. Πλακιάς και Ιωάν. Ράπτης. Στις 17 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 3 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν επίσης ότι:
·         Ο Γεώργιος Ανδρούσης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδερφό του Χ. Ανδρούση. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά εργάτη σε φάρμα, ήταν η Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Πλακιά.
·         Ο Θεόδωρος Βλάχος ήταν 17 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αργύρω. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου είχε τον αδερφό του Κωνσταντίνο Βλάχο.

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)

·         Ο Δημήτριος Γιοβάνης (Giavanon) ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Στην Ανδράνοβα είχε τον πατέρα του Γεώργιο. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 12 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λεωνίδας Γιοβάνης.
·         Ο Γεώργιος Κούσης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρα του στην πατρίδα λεγόταν Χαράλαμπος. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά εργάτη σε φάρμα, ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Πλακιάς.
·         Ο Δημήτριος Κούσης ήταν 17 ετών. Μαζί με τον πατέρα του Γεώργιο (και 10 $ μαζί του) πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Ο Δημήτριος Παπακωστόπουλος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του στην Αντράνοβα λεγόταν Ιωάννης. Με 30 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Κωνστ. Πάππας[10] (Παπακωστόπουλος). Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Παπακωστόπουλος την περίοδο 1901-1906 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.
·         Ο Θεοδόσης Παπακωστόπουλος ήταν 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Μαζί με τον πατέρα του Δημήτριο (και 15 $ μαζί του) πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Ο Κωνσταντίνος Πατσόπουλος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Συρακιούζ (Syracuse) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο αδερφός του Σεραφείμ Πάτσιος[11].
·         Ο Βασίλειος Πλακιάς ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Αθαν. Πλακιά.
·         Ο Ιωάννης Ράπτης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Σπυρίδων. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά εργάτη σε φάρμα, ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Βίγλας.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση του 1907 έγινε από 4μελή ομάδα, που την αποτελούσαν οι: Φώτ. Γιαννόπουλος, Κων. Παπακωστόπουλος, Αθ. Παπασπύρος και Ανδρ. Ράπτης. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 17 Σεπτεμβρίου ανέβηκαν στο πλοίο “Giulia” και στις 10 Οκτωβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη γι’ αυτούς ότι:
·         Ο Φώτιος Γιαννόπουλος ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ομώνυμος ξάδερφός του Φώτιος Γιαννόπουλος.
·         Ο Κωνσταντίνος Παπακωστόπουλος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Μαγδαληνή. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Αλέξανδρο Πάππας[12]. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Κων/νου Παπακωστόπουλου στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1902-1906 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.
·         Ο Αθανάσιος Παπασπύρος ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Νικόλαος Παπασπύρος.
·         Ο Ανδρέας Ράπτης ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χρήστος. Προορισμός του (με 80 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Απόστολος Κυρίτσης.

 
Ατμόπλοιο Argentina

vi.   Μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1908

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν δύο ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 6 άνθρωποι της Ανδράνοβας. Αναλυτικά:
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1908 έγινε από τρία άτομα, τους : Χρ. Βλάχο, Γεώρ. Παπασπύρο και Κων. Παπασπύρο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 16 Απριλίου έφυγαν με το πλοίο “Argentina και στις 4 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε επίσης ότι :
·         Ο Χρήστος Βλάχος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Παυσανίας. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδελφός του Νικόλαος Βλάχος.
·         Ο Γεώργιος Παπασπύρος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Κωνσταντίνος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδελφό του Ιωάννη Παπασπύρο.
·         Ο Κωνσταντίνος Παπασπύρος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στην Ανδράνοβα λεγόταν Δημήτριος. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Παπασπύρος.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1908 έγινε από τριμελή ομάδα, με τους: Νικ. Βλάχο, Αθ. Πλακιά και Βασιλική Πλακιά. Στις 25 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 8 Ιουνίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :
·         Ο Νικόλαος Βλάχος ήταν σχεδόν 15  ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ως πλησιέστερο συγγενή του στην Ανδράνοβα δήλωσε το θείο του Δημήτριο Πλακιά. Μαζί με τον Αθανάσιο Πλακιά πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο συγγενή του Απόστολο Πλακιά.

 
Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)
·         Ο Αθανάσιος Πλακιάς ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Δημήτριος. Με 50 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα (για 3 άτομα) πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Απόστολος Πλακιάς. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Πλακιάς την περίοδο 1903-1907 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Η Βασιλική Πλακιά ήταν 22 ετών και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Μαζί με το σύζυγό της Αθανάσιο Πλακιά πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.


vii. Δεύτερη κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 8 ταξίδια πλοίων (4 ομαδικά και άλλα 4 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 24 άνθρωποι από την Ανδράνοβα. Πιο συγκεκριμένα:
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1909 ήταν αριθμητικά η μεγαλύτερη στη μεταναστευτική ιστορία της Αντράνοβας. Αριθμούσε 12 άτομα και περιλάμβανε τους: Ιωάν. Ανδρούση, Δημ. Βίγλα, Ιωάν. Βλάχο, Ιωάν. Γιοβάνη, Νικ. Γιοβάνη, Δημ. Κυρίτση, Βασ. Παπασπύρο, Νικ. Πλακιά, Κων. Ράπτη, Κων. Σπ. Ράπτη, Μάνθ. Ράπτη και Ευάγ. Φίλη. Στις 19 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 4 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν γι’ αυτούς ότι:
·         Ο Ιωάννης Ανδρούσης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ηλίας. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λεωνίδας Γιοβάνης.
·         Ο Δημήτριος Βίγλας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Κώστας. Με 15 στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη (Boston)  της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδελφό του Ανδρέα Βίγλα.
·         Ο Ιωάννης Βλάχος ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Γεωργούλα. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κουνιάδος του Δ. Παπακωστόπουλος.
·         Ο Νικόλαος Γιοβάνης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Γεωργούλα. Με 26 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Λεωνίδα Γιοβάνη.
·         Ο Ιωάννης Γιοβάνης ήταν 11 ετών, γιος του Νικολάου. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Μαζί με τον πατέρα του (και 10 $ μαζί του) πήγαινε στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Δημήτριος Κυρίτσης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά (είχε μαζί του και 10 $) στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Απόστολος Κυρίτσης.
·         Ο Βασίλειος Παπασπύρος ήταν 17 ετών. Η μητέρα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Χαρίκλεια. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Αναστάσιο Παπασπύρο.
·         Ο Νικόλαος Πλακιάς ήταν 17 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Προορισμός του (με 10 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Δημήτριος Πλακιάς.
·         Ο Κωνσταντίνος Σπ. Ράπτης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπυρίδων. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη.
·         Ο Κωνσταντίνος Ράπτης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Με 50 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Πλακιάς.
·         Ο Μάνθος Κ. Ράπτης ήταν 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Μαζί με τον πατέρα του Κωνσταντίνο πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Ο Ευάγγελος Φίλης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του Ε. Φίλης ήταν στο χωριό. Αναζητούσε δουλειά, με 21 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1909 έγινε από το Δημήτριο Γαρδίκη. Στις 16 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 2 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 20 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χρυσούλα. Προορισμός του για δουλειά (με 12 $) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συγγενής του Γεώργιος Ρεπάνης.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1909 έγινε από το Νικόλαο Ανδρούση. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαΐου ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 14 Ιουνίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 20 ετών. Η μητέρα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Μαρία. Με 10 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1909 έγινε από δύο άτομα, τους Νικ. Πλακιά και Γεώρ. Πλακιά. Από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο “Laura” και στις 20 Ιουλίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Τα ελλιπή στοιχεία, από πρόβλημα του αρχείου, αναφέρουν:
·         Ο Νικόλαος Πλακιάς ήταν 33 ετών και παντρεμένος.
·         Ο Γεώργιος Πλακιάς ήταν 11 ετών.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση του 1909 έγινε από διμελή ομάδα, με τους Στ. Ράπτη και Δημ. Φέγγο. Στις 14 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 28 Αυγούστου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Σταύρος Ράπτης ήταν 11 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Θεοδώρα. Με 10 $ μαζί του, πήγαινε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον πατέρα του Ελευθέριο Ράπτη.
·         Ο Δημήτριος Φέγγος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 20 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Φέγγο.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση του 1909 έγινε από 4μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους: Κων. Κούτσελο, Δημ. Παπασπύρο, Κων. Παπασπύρο και Σπ. Πατσικώστα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 23 Αυγούστου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 7 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το αρχειακό υλικό γνωρίζουμε ακόμη ότι:
·         Ο Κωνσταντίνος Κούτσελος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Ο τελικός προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κώστας Καμμένος.
·         Ο Δημήτριος Παπασπύρος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φωτεινή. Με 30 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Δημ. Παπακωστόπουλος. Για το Δημήτριο Παπασπύρο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1905-06 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.
·         Ο Κωνσταντίνος Παπασπύρος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν μάγειρος (cook). Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Παπασπύρο. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κωνσταντίνος Παπασπύρος την περίοδο 1905-07 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Σπυρίδων Πατσικώστας (Patsiakostas) ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου είχε τον αδερφό του Δημήτριο Πατσικώστα (ή Πατσοκώστα).
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1909 έγινε από το Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο. Στις 11 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Laura” και στις 27 Οκτωβρίου έφτασε στο λιμάνι της νέας Υόρκης. Ήταν τότε 23 ετών. Δήλωσε μάγειρος (cook). Ως πλησιέστερο συγγενή του στην Ανδράνοβα δήλωσε τον αδερφό του Ιωάννη. Ο τελικός του προορισμός για δουλειά (με 20 $) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου είχε έναν ξάδερφό[13] του.
   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1909 έγινε από τον Ιωάννη Χατζή. Από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Argentina” και στις 2 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 33 ετών και παντρεμένος. Άλλα στοιχεία ελλείπουν (από πρόβλημα του αρχείου).



viii.                Μικρή μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 6 ταξίδια πλοίων (3 ομαδικά και άλλα 3 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 20 άνθρωποι από την Ανδράνοβα. Πιο αναλυτικά:
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1910 έγινε από δύο άτομα, τους : Κων. Βλάχο και Νικ. Βλάχο. Στις 4 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 20 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Βλάχος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαριγώ. Με 28 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Θεόδωρο. Για τον Κων/νο Βλάχο ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξαναπάει την περίοδο 1902-08 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Νικόλαος Βλάχος ήταν 18 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Η μητέρα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Αγόρω. Προορισμός του (με 25 $) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Θεόδωρος Βλάχος.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1910 έγινε από τον Ιωάννη Παπασπύρο. Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι το λιμάνι της Τεργέστης, απ’ όπου με το πλοίο “Alice” ταξίδεψε και την 1η Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 18 ετών. Άλλα στοιχεία ελλείπουν (από πρόβλημα του αρχείου).
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1910 αριθμούσε 10 άτομα. Περιλάμβανε τους: Γεώρ. Γαρδίκη, Απόστ. Γαρδίκη, Χαρ. Καριοφύλλη, Ελένη Καριοφύλλη, Χαρ. Κοντζή, Ευάγ. Παπαδόπουλο, Γεωργία Πλακιά, Κούλα Πλακιά, Γεώρ. Πλακιά και Γρηγ. Πλακιά. Στις 20 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Ιουλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ακόμη ότι:
·         Ο Γεώργιος Γαρδίκης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Δημήτριος Γαρδίκης.
·         Ο Απόστολος Γαρδίκης ήταν 17 ετών. Μαζί με τον πατέρα του Γεώργιο, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Δημήτριος Γαρδίκης.
·         Ο Χαράλαμπος Καριοφύλλης ήταν 17 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Ο πατέρας του στην Ανδράνοβα λεγόταν Κώστας. Συνοδευόταν από το ζεύγος Γρηγορίου-Γεωργίας Πλακιά και πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Η Ελένη Καριοφύλλη ήταν 9 ετών. Γράφτηκε ως μαθήτρια (pupil). Ο πατέρας της στο χωριό λεγόταν Γεώργιος. Συνοδευόταν από το ζεύγος Γρηγορίου-Γεωργίας Πλακιά και πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Ο Χαράλαμπος Κοντζής (Konjis) ήταν 19 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αθηνά. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στη  Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον πατέρα του Γεώργιο.
·         Ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος ήταν 18 ετών. Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Παναγιώτα. Με 25 στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Ρεπάνης.
·         Ο Γρηγόριος Πλακιάς ήταν 21 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εστιάτορας (restaurateur). Ο πατέρας του στην Ανδράνοβα λεγόταν Γεώργιος. Προορισμός του (με 150 $ για όλη την οικογένειά του) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν το Εστιατόριό του (στην οδό Essex 21). Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γρηγόριος Πλακιάς την περίοδο 1903-09 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Η Γεωργία Πλακιά ήταν 20 ετών, παντρεμένη και αναλφάβητη. Ήταν η σύζυγος του Γρηγορίου. Δήλωσε “οικιακά”. Μαζί με το σύζυγό της και τα ανίψια τους πήγαιναν στη Βοστώνη.
·         Η Κούλα Πλακιά ήταν 9 ετών και αναλφάβητη. Ο πατέρας της λεγόταν Γεώργιος. Με το ζεύγος Γρηγορίου & Γεωργίας Πλακιά πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Ο Γεώργιος Πλακιάς ήταν 9 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Μαζί με το ζεύγος Γρηγορίου & Γεωργίας Πλακιά πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1910 έγινε από το Νικόλαο Ράπτη. Στις 8 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Columbia (1908)” και στις 22 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χάρης. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Ράπτης.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1910 έγινε από το Γεώργιο Γιαννόπουλο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 24 Οκτωβρίου έφυγε με το πλοίο “Laura” και στις 10 Νοεμβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 27 ετών. Δήλωσε μάγειρος (cook). Η μητέρα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Ευφροσύνη. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Βοστώνη τη Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Δημ. Γιαννόπουλο. Για το Γεώργιο Γιαννόπουλο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη φορά πήγε την περίοδο 1904-10 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση του 1910 έγινε από 5μελή ομάδα, με τους : Βασ. Π. Βλάχο, Βασ. Φ. Βλάχο, Ιωάν. Καραχρήστο, Γεώρ. Πλακιά και Ιωάν. Πλακιά. Στις 14 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 28 Νοεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι:
·         Ο Βασίλειος Π. Βλάχος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Παυσανίας. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο αδερφός του Αθανάσιος Βλάχος.
·         Ο Βασίλειος Φ. Βλάχος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Φώτιος. Προορισμός του (με 20 $) για δουλειά ήταν το Τρόι (Troy) της Νέας Υόρκης, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Βλάχο.
·         Ο Ιωάννης Καραχρήστος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σπυριδούλα. Με 30 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Κώστας Βλάχος.
·         Ο Ιωάννης Πλακιάς ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 60 $ μαζί του (για 2 άτομα), στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Θωμά Πλακιά.
·         Ο Γεώργιος Πλακιάς ήταν 12 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Η μητέρα του στο χωριό λεγόταν Ελένη. Μαζί με τον πατέρα του Γεώργιο πήγαινε στη Βοστώνη.


 ix.      Νέα μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 7 ταξίδια πλοίων (3 ομαδικά και 4 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 13 άτομα από την Ανδράνοβα. Συγκεκριμένα έχουμε:
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από τον Κωνσταντίνο Παπασπύρο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 3 Απριλίου αναχώρησε με το πλοίο “Alice” και στις 20 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Χ. Πλακιά.

ΑτμόπλοιοAlice” (Photo: Eric Johnson)

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από το Λεωνίδα Γιοβάνη. Στις 10 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 26 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος (cook). Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Ε. Γιοβάνη. Προορισμός του (με 25 $) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδελφός του Χ. Γιοβάνης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Λεωνίδας Γιοβάνης την περίοδο 1905-09 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1911 αριθμούσε έξη άτομα και την αποτελούσαν οι: Κων. Ανδρούσης, Θεόδ. Βίγλας, Αθαν. Βλάχος, Χρ. Βλάχος, Ιωάν. Πατσοκώστας και Ιωάν. Φέγγος. Στις 15 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 31 Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου αναφέρουν ότι:
·         Ο Κωνσταντίνος Ανδρούσης ήταν 18 ετών. Η μητέρα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Μαρία. Με 35 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ι. Παπακωστόπουλος.
·         Ο Θεόδωρος Βίγλας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στο Ντόρτσεστερ (Dorchester) της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Γεώργιο Βίγλα.
·         Ο Αθανάσιος Βλάχος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος (cook). Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Αλεξάνδρα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Σερέλης[14]. Για τον Αθανάσιο Βλάχο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη φορά πήγε την περίοδο 190;[15]-10 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Χρήστος Βλάχος ήταν 22 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Προορισμός του (με 23 $) για δουλειά εργάτη σε φάρμα ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ι. Βλάχο. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Χρήστος Βλάχος την περίοδο 1908-10 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.



·         Ο Ιωάννης Πατσοκώστας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Γιαννόπουλος.
·         Ο Ιωάννης Φέγγος ήταν 18 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον παππού του Βασίλειο Φέγγο. Προορισμός του για δουλειά, (με 25 $) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο Φέγγο.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από τον Ιωάννη Ανδρούση. Στις 29 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 11 Ιουνίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του στην Ανδράνοβα λεγόταν Ηλίας. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 27 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Σπύρος Ανδρούσης.
   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από το Γεώργιο Τέγκο (Tegos). Στις 21 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκε στο πλοίο “Martha Washington” και στις 4 Σεπτεμβρίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην Τσάρλστάουν[16] (Charlestown) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Σπύρος Τέγκος.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1911 έγινε από διμελή ομάδα, που περιλάμβανε τους: Νικ. Παπασπύρου και Κων. Πλακιά. Στις 9 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 24 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη γι’ αυτούς ότι:
·         Ο Νικόλαος Παπασπύρου ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Γεωργία. Προορισμός του (με 24 $) για δουλειά εργάτη σε φάρμα, ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Βασίλειο Παπασπύρου.
·         Ο Κωνσταντίνος Πλακιάς ήταν 19 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 40 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Νικόλαος Πλακιάς.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση του 1911 έγινε από δύο άτομα, τους Ιωάν. Βλάχο και Βασ. Τσιλιμέκη. Στις 9 Δεκεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 26 Δεκεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία αναφέρουν ότι:
·         Ο Ιωάννης Βλάχος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγγελική. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 35 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Πλακιάς. Για τον Ιωάννη Βλάχο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-10 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Βασίλειος Τσιλιμέκης (Tjilimekis) ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Μαρία. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Άλεξ Γιαννιώτης. Είχε κάνει κι άλλο ταξίδι στην Αμερική ο Βασίλειος Τσιλιμέκης, την περίοδο 1907-10 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.



x.       Νέα αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1912

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 6 ταξίδια πλοίων (4 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 18 άτομα από την Ανδράνοβα. Πιο αναλυτικά:
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1912 αριθμούσε 9 άτομα και περιλάμβανε τους: Κων. Ανδρούση, Κων. Βλάχο, Δημ. Παπαβασιλείου, Αλέξ. Παπαγεωργίου, Κων. Παπαδόπουλο, Δημ. Παπακωστόπουλο, Θέο Παπακωστόπουλο, Βασ. Πατσογιάννη και Ιωάν. Ράπτη. Στις 6 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο“Martha Washington” και στις 20 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το αρχειακό υλικό αντλούμε τις παρακάτω πληροφορίες για τους μετανάστες αυτούς:
·         Ο Κωνσταντίνος Ανδρούσης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Φροσύνη. Προορισμός του (με 25 $) ήταν η Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, κοντά στον ανεψιό του Ιωάννη Πάππας. Για τον Κων/νο Ανδρούση αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1906-09 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Κωνσταντίνος Βλάχος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ως επάγγελμα υπηρέτης (servant). Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 27 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Θεόδωρος Βλάχος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων/νος Βλάχος, την περίοδο 1910-11 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Δημήτριος Παπαβασιλείου ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του,  στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συγγενής του Μπιλ Πάππας[17].
·         Ο Αλέξιος Παπαγεωργίου ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν υπηρέτης (servant). Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Θεόδωρο Βίγλα. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Αλεξίου Παπαγεωργίου στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη φορά ήρθε την περίοδο 1905-11 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Μαρία. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ανεψιός του Βασίλειος Χατζής.
·         Ο Δημήτριος Παπακωστόπουλος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος (cook). Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Γεροστάθης.
·         Ο Θέος Παπακωστόπουλος (Theos Papacostopulos) ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 20 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Κώστα Πάππας[18]. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Θέος Παπακωστόπουλος την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Βασίλειος Πατσογιάννης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε υπηρέτης (servant). Το όνομα της γυναίκας του είναι δυσανάγνωστο. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Χάρης Κρούγκης. Για το Βασίλειο Πατσογιάννη ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1901-11 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Ιωάννης Ράπτης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Ο προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ανδρέα Ράπτη. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι ο Ιωάννης Ράπτης στην Αμερική, την περίοδο 1905-09 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1912 έγινε από τον Κωνσταντίνο Ανδρούση. Στις 17 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 30 Ιουνίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευφροσύνη. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ανεψιό του Ιωάννη Πάππας.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1912 έγινε από δύο άτομα, τους : Βασ. Γιαννόπουλο και Γεώρ. Γιαννόπουλο. Στις 23 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκε στο ελληνόκτητο πλοίο “Macedonia” και στις 8 Ιουλίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Βασίλειος Γιαννόπουλος ήταν 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ευφροσύνη. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Γιαννόπουλο.
·         Ο Γεώργιος Γιαννόπουλος ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Φώτω. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Νικόλαος Γιαννόπουλος. Για το Γεώργιο Γιαννόπουλο ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοπήγε την περίοδο 1906-11 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.

Πλοίο “Ivernia” (Photo: Alex Duncan)

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση του 1912 έγινε από τριμελή ομάδα, με τους : Γεώρ. Γιαννικώστα, Ιωάν. Παπασπύρο και Νικ. Παπασπύρο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 17 Σεπτεμβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Ivernia” και στις 6 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν επίσης ότι :
·         Ο Γεώργιος Γιαννικώστας ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη. Έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Ζούμας.
·         Ο Ιωάννης Παπασπύρος ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του (με 30 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο γνωστός του Κωνσταντίνος Σταμπολίτης[19]. Ο Ιωάννης Παπασπύρος είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο[20] 1901-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Νικόλαος Παπασπύρος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Βασίλειο Πλακιά.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1912 έγινε από το Γεώργιο Παπασπύρο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 30 Σεπτεμβρίου, ταξίδεψε με το πλοίο “Carpathia” και στις 17 Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγορή. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ν. Παπασπύρος.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση του 1912 έγινε από δύο άτομα, τους Αθαν. Τσιάντη και Αθαν. Χαντζή. Από την Ελλάδα, με πλοίο πήγαν μέχρι το λιμάνι της Τεργέστης (Trieste), απ’ όπου στις 10 Οκτωβρίου ανέβηκαν στο πλοίο “Saxonia” και στις 2 Νοεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :
·         Ο Αθανάσιος Τσιάντης (Tsantis) ήταν 18 ετών. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε αόριστα “Ευρυτανία”. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 24 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Τζέιμς Πάππας.
·         Ο Αθανάσιος Χατζής (Hatzis) ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε αόριστα “Ευρυτανία”. Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Φίλης. Για τον Αθανάσιο Χατζή ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1903-08 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.



xi.   Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1914

   Μετά τη λήξη των εθνικοαπελευθερωτικών πολέμων (Α’  και Β’  Βαλκανικοί πόλεμοι) στους οποίους συμμετείχαν και μετανάστες της Αμερικής, που είχαν επιστρέψει το 1912, κάποιοι έφυγαν ξανά. Παράλληλα έφυγαν και νέοι μετανάστες.
   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 7 ταξίδια πλοίων (6 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 19 άτομα από την Ανδράνοβα. Συγκεκριμένα έχουμε:
   Η πρώτη ομαδική άφιξη του 1914 έγινε από δύο άτομα, τους : Σπ. Πατσικώστα και Δημ. Χατζή. Από το λιμάνι της Πάτρας στις 24 Δεκεμβρίου 1913 έφυγαν με το πλοίο “Belvedere” και στις 17 Ιανουαρίου 1914 έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Σπύρος Πατσικώστας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Πατσικώστα. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Σπύρου Πατσικώστα στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1909-1913 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Δημήτριος Χατζής ήταν 39 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Αποστόλης Πλακιάς. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Χατζής, την περίοδο 1909-11 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.

Πλοίο Belvedere”  (Photo: Peabody Essex Museum)

   Η μεμονωμένη αναχώρηση του 1914 έγινε από τον Κωνσταντίνο Πατσογιάννη. Στις 11 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 28 Μαρτίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Βασίλειο Πατσογιάννη.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1914 έγινε από διμελή ομάδα, με τους Ιωάν. Παπαδόπουλο και Γεώρ. Παπασπύρο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 27 Μαρτίου ανέβηκαν στο πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας αναφέρει επίσης ότι :
·         Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος ήταν 2 ετών και παντρεμένος[21]. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Ζούμπος. Για τον Ιωάννη Παπαδόπουλο ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε πάει την περίοδο 1903-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Γεώργιος Παπασπύρος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη Παπασπύρο.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση του 1914 αριθμούσε τρία άτομα, τους : Ιωάν. Βλάχο, Κων. Βλάχο και Βασ. Πλακιά. Από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 24 Απριλίου “πάτησαν πόδι” το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Ιωάννης Βλάχος ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χρήστος Πάτσιος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Βλάχος την περίοδο 1904-12 και εργάστηκε στο Φίτσμπουργκ (Fitchburg) της Μασαχουσέτης.
·         Ο Κωνσταντίνος Βλάχος ήταν 31 ετών και παντρεμένος[22]. Το επάγγελμά του ήταν σερβιτόρος (waiter). Η μητέρα του λεγόταν Αγορή. Προορισμός του (με 23 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Σέκελης. Ο Κων/νος Βλάχος είχε κάνει κι άλλο ταξίδι πριν στις ΗΠΑ, την περίοδο 1906-11 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Βασίλειος Πλακιάς ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μάγειρος (cook). Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Πλακιά. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Βασίλειος Πλακιάς την περίοδο 1908-13 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση του 1914 έγινε από το ζευγάρι Αθαν. και Σταυρούλας Χαντζή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 6 Ιουνίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Ivernia” και στις 22 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε επίσης ότι :
·         Ο Αθανάσιος Χαντζής ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος (cook). Ο πατέρας του στην Ανδράνοβα λεγόταν Σπυρίδων. Αναζητούσε δουλειά, με 150 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Φίλης. Για τον Αθανάσιο Χαντζή αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε πάει την περίοδο 1905 (ή 1908)-1912 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Η Σταυρούλα Χαντζή ήταν 22 ετών και παντρεμένη. Ακολουθούσε το σύζυγό της Αθανάσιο στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση του 1914 αριθμούσε επτά άτομα. Περιλάμβανε τους: Γεώρ. Ανδρούση, Αθαν. Βλάχο, Δημ. Βλάχο, Κων. Βλάχο, Δημ. Παπακωστόπουλο, Παν. Πατσοκώστα και Χαρ. Τσιάντη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 5 Οκτωβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Carpathia” και στις 28 Οκτωβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν επιπλέον ότι:
·         Ο Γεώργιος Ανδρούσης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotel keeper). Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Κωστούλα. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Πλακιάς. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Ανδρούσης την περίοδο 1907-13 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Αθανάσιος Βλάχος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος (cook). Η γυναίκα του λεγόταν Αλεξάνδρα. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Β. Ανάστο[23]. Αυτό ήταν για τον Αθανάσιο Βλάχο δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πήγε πάλι την περίοδο 1906-13 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Δημήτριος Βλάχος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 35 $ για τα πρώτα του έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Χατζής.
·         Ο Κωνσταντίνος Βλάχος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, κοντά στον αδερφό του Θεόδωρο Βλάχο. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων/νος Βλάχος την περίοδο 1902-13 και εργάστηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Ο Δημήτριος Παπακωστόπουλος ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ευθύμιος Πλακιάς. Για το Δημήτριο Παπακωστόπουλο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον ξαναπήγε την περίοδο 1902-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Παναγιώτης Πατσοκώστας ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν φωτογράφος (photographer). Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Φώτω. Προορισμός του (με 30 $) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Απόστολος Πλακιάς.
·         Ο Χαράλαμπος Τσιάντης ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 24 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Δημήτριο Σερέτη. Είχε κι ο Χαράλαμπος Τσιάντης ξαναπάει στην Αμερική, την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η έκτη ομαδική αναχώρηση του 1914 έγινε από δύο άτομα, τους Κων. Βίγλα και Δημ. Πλακιά. Στις 9 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 26 Νοεμβρίου αφίχθησαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Βίγλας[24] ήταν 47 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Κωνστάντω. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Βίγλας. Αυτό ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Κων/νο Βίγλα. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-09 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Δημήτριος Πλακιάς[25] ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Απόστολος Πλακιάς. Είχε κάνει κι άλλο προηγούμενο ταξίδι στην Αμερική ο Δημήτριος Πλακιάς την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.

 

xii. Σχετική μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1915

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 6 ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 3 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 12 άτομα από την Ανδράνοβα. Αναλυτικά :
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1915 έγινε από το Νικόλαο Γιαννόπουλο. Στις 27 Ιανουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το πλοίο “Themistocles” και στις 19 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 32 ετών. Δήλωσε μάγειρος (cook). Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 50 $) για δουλειά ήταν το Τολέδο του Οχάιο, όπου ήταν ο αδερφός του Φώτιος Γιαννόπουλος.

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1915 αριθμούσε επτά άτομα και περιλάμβανε τους: Νικ. Πατσιοκώστα, Παν. Πατσιοκώστα, Βασ. Ρεπάνη, Νικ. Ρεπάνη, Γεώρ. Τσιάντη, Αθαν. Χαντζή και Βασ. Χαντζή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 26 Φεβρουαρίου επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 16 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας πληροφορεί γι’ αυτούς ότι:
·         Ο Νικόλαος Πατσιοκώστας ήταν 24 ετών. Δήλωσε μάγειρος (cook). Ο πατέρας του στην Ανδράνοβα λεγόταν Βασίλειος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Σπυρίδωνα Πατσιοκώστα. Για το Νικόλαο Πατσιοκώστα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Παναγιώτης Πατσιοκώστας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αρτοποιός (baker). Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Αναζητούσε ανάλογη δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Παναγιώτης Πατσιοκώστας την περίοδο 1905-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Βασίλειος Ρεπάνης ήταν 33 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Αικατερίνη. Με27 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Παπασπύρο. Για το Βασίλειο Ρεπάνη ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, διότι πρωτοπήγε την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Νικόλαος Ρεπάνης ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν μάγειρος (cook). Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Μαρία. Προορισμός του (με 25 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ ο Νικόλαος Ρεπάνης, την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Γεώργιος Τσιάντης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Χάρη Τσιάντη.
·         Ο Αθανάσιος Χαντζής (Kantzis) ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 21 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κουνιάδος του Τζέιμς Φίλης. Για τον Αθανάσιο Χαντζή ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1903-08 και εργάστηκε στην Atlantic City.
·         Ο Βασίλειος Χαντζής ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Αρχικά δήλωσε εργάτης, αλλά μετά το άλλαξε σε αρτοποιό (baker). Η γυναίκα του λεγόταν Φώτω. Με 26 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Βασίλειος Χαντζής την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1915 έγινε από το Νικόλαο Παπασπύρο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαρτίου έφυγε με το πλοίο “Themistocles” και στις 21 Απριλίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν σερβιτόρος (waiter). Η γυναίκα του λεγόταν Αθηνούλα. Προορισμός του (με 25 $) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Τσίπας. Για το Νικόλαο Παπασπύρο ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοπήγε την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1915 έγινε από το Γεώργιο Πατσογιάννη. Την 1η Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας πήρε το πλοίο “Themistocles” και στις 20 Ιουνίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 29 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Αθανάσιος. Με 13 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Γεώργιο Βίγλα. Ο Γεώργιος Πατσογιάννης είχε ξαναπάει στην Αμερική την περίοδο 1909-14 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1915 έγινε από δύο άτομα, τους Κων. Τσιάντη και Ανδρ. Φέγγο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 28 Ιουνίου ανέβηκαν στο πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 12 Ιουλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας αναφέρουν ότι:
·         Ο Κωνσταντίνος Τσιάντης (Tsantis) ήταν 24 ετών. Δήλωσε μάγειρος (cook). Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφό του Αθανάσιο.
·         Ο Ανδρέας Φέγγος (Fengas) ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Άλλα στοιχεία ελλείπουν (από πρόβλημα του αρχείου).



xiii.   Ελάχιστοι μετανάστες στο 1916

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν μόνο 3 ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 3 άτομα από την Ανδράνοβα. Συγκεκριμένα έχουμε :
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1916 έγινε από τον Παναγιώτη Βίγλα. Από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψε με το πλοίο “Vasilefs Constantinos” και στις 19 Ιανουαρίου 1916 έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Άλλα στοιχεία ελλείπουν (από πρόβλημα του αρχείου).
   Η ομαδική αναχώρηση του 1916 έγινε από δύο άτομα, τους : Δημ. Βλάχο και Αλέξ. Πλακιά. Στις 23 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά ανέβηκαν στο πλοίο “Themistocles” και στις 15 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι:
·         Ο Δημήτριος Βλάχος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Τζέιμς Τσιάντη.
·         Ο Αλέξιος Πλακιάς ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φωτεινή. Προορισμός του (με 20 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ανεψιός του Β. Παπαϊωάννου. Για τον Αλέξιο Πλακιά αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε πάει την περίοδο 1909-13 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1916 έγινε από τον Κωνσταντίνο Γιοβάνη. Από την Ελλάδα αναχώρησε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, απ’ όπου στις 11 Νοεμβρίου ταξίδεψε με το πλοίο “Duca dAosta” και στις 26 Νοεμβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο Κων/νος Γιοβάνης ήταν τότε 45[26] (ή 49) ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σπυριδούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 38 $ μαζί του στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Β. Βλάχος.



xiv.Νέα αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1920

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 3 ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 1 μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 11 άτομα από την Ανδράνοβα. Πιο αναλυτικά:
   Η μεμονωμένη αναχώρηση του 1920 έγινε από το Δημήτριο Βλάχο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 5 Φεβρουαρίου έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Φεβρουαρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο μετανάστης ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Λάμπρω. Με 140 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον αδερφός του Θεόδωρο Βλάχο. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Βλάχος την περίοδο 1895-1919 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1920 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους: Δημ. Βίγλα, Ιωάν. Βλάχο, Σταύρ. Βλάχο, Αμ. Πλακιά και Ιωάν. Χατζή. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 7 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ακόμη ότι:
·         Ο Δημήτριος Βίγλας ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Θεοδώρα. Αναζητούσε δουλειά, με 28 $ μαζί του στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κουνιάδος του Νικόλαος Πλακιάς. Για το Δημήτριο Βίγλα υπήρχε και προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ, την περίοδο 1907-13, πάλι στη Μασαχουσέτη.
·         Ο Ιωάννης Βλάχος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικολ. Πάτσος. Δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Ιωάννη Βλάχο. Είχε πάει την περίοδο 1906-10 και εργάστηκε πάλι στη Μασαχουσέτη.
·         Ο Σταύρος Βλάχος ήταν 47 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Όλγα. Προορισμός του (με 50 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον κουνιάδο του Αθαν. Πλακιά. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Σταύρος Βλάχος, την περίοδο 1908-12 και εργάστηκε πάλι στη Μασαχουσέτη.
·         Ο Αματέο Πλακιάς (Amateo Plakias) ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Πλακιάς. Για τον Αματέο Πλακιά ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοπήγε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στη Μασαχουσέτη.
·         Ο Ιωάννης Χατζής (Hatjis) ήταν 47 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα λεγόταν Σταυρούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 21 $ μαζί του, στην Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ανεψιό του Νίκο Σταθογιάννη. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι στην Αμερική ο Ιωάννης Χατζής, την περίοδο 1908-11 και εργάστηκε πάλι στο Νιου Τζέρσεϋ.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1920 έγινε από πενταμελή ομάδα, με τους: Κων. Βλάχο, Δημ. Παπακωστόπουλο, Βασ. Παπασπύρο, Ιωάν. Παπασπύρου και Φωτ. Πατσοπούλου. Στις 8 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά ανέβηκαν στο πλοίο “Megali Hellas” και στις 25 Νοεμβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από τα στοιχεία του αρχείου γνωρίζουμε γι’ αυτούς ότι:
·         Ο Κωνσταντίνος Βλάχος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Γεωργούλα. Με 35 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Βίγλας.
·         Ο Δημήτριος Παπακωστόπουλος ήταν 47 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Μαρία. Προορισμός του (με 71 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Πλακιάς. Δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για το Δημήτριο Παπακωστόπουλο, που είχε πάει την περίοδο 1914-15 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Βασίλειος Παπασπύρος ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σπυριδούλα. Με 40 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Χαράλαμπο Τσιάντη. Το προηγούμενο ταξίδι του Βασιλείου Παπασπύρου έγινε την περίοδο 1909-13 για εργασία πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Ιωάννης Παπασπύρου ήταν 29 ετών και παντρεμένος/ Η γυναίκα του λεγόταν Γεωργίτσα. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Θεόδωρος Παπασπύρου. Για τον Ιωάννη Παπασπύρου ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Είχε ξαναπάει την περίοδο 1912-13 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Η Φωτεινή Πατσοπούλου ήταν 25 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Η μητέρα της στην Ανδράνοβα λεγόταν Αγόρω Βλάχου. Με 30 $ μαζί της, πήγαινε στην πόλη Γουίνθροπ (Winthrop) της Μασαχουσέτης, για να συναντήσει το σύζυγό της Σεραφείμ.



xv.     Διατήρηση του μεταναστευτικού ρεύματος και στο 1921

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 4 ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 11 άτομα από την Ανδράνοβα. Συγκεκριμένα έχουμε:
   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη του 1921 έγινε από τον Κωνσταντίνο Κούτσελο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 31 Δεκεμβρίου 1920 αναχώρησε με το πλοίο “Megali Hellas” και στις 20 Ιανουαρίου 1921 έφτασε στην Αμερική. Ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Γεννήθηκε στην Αντράνοβα, αλλά ως τόπο διαμονής του δήλωσε τον Προυσό. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 36 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικ Στάθης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κωνσταντίνος Κούτσελος την περίοδο 1909-14 και εργάστηκε στην Ατλάντικ Σίτυ του Νιου Τζέρσεϋ.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση του 1921 έγινε από τριμελή ομάδα, με τους : Θεόδ. Βίγλα, Δημ. Γαρδίκη και Νικ. Γιαννόπουλο. Στις 12 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν με το πλοίο “King Alexander” και στις 28 Φεβρουαρίου αφίχθησαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν γι’ αυτούς ότι:
·         Ο Θεόδωρος Βίγλας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στο χωριό λεγόταν Μαρία. Προορισμός του (με 30 $) για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Γεώργιο Βίγλα. Είχε κάνει κι άλλο προηγούμενο ταξίδι στις ΗΠΑ ο Θεόδωρος Βίγλας, την περίοδο 1911-14 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Δημήτριος Γαρδίκης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χρυσούλα. Με 50 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Βίγλας. Δεύτερο ταξίδι στην Αμερική για το Δημήτριο Γαρδίκη. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Νικόλαος Γιαννόπουλος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην Ανδράνοβα λεγόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Είχε ξαναπάει στις ΗΠΑ ο Νικόλαος Γιαννόπουλος την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση του 1921 αριθμούσε έξη άτομα και περιλάμβανε τους: Θεοδώρα Βίγλα, Δημ. Βλάχο, Ιωάν. Βλάχο, Κων. Βλάχο, Λαμπρ. Βλάχου και Παναγ. Βλάχου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 15 Απριλίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “King Alexander” και στις 2 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι:
·         Η Θεοδώρα Δ. Βίγλα ήταν 30 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Ως πλησιέστερο συγγενή της στο χωριό δήλωσε τον πεθερό της Κώστα Βίγλα. Με 50 $ μαζί της πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, για να συναντήσει το σύζυγό της Δημήτριο Βίγλα.
·         Ο Κωνσταντίνος Βλάχος ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Γεωργούλα. Με 40 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη. Αυτό ήταν δεύτερο ταξίδι του Κων/νου Βίγλα στις ΗΠΑ, εφόσον είχε πάει και την περίοδο 1914-19 σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός.
·         Ο Δημήτριος Βλάχος ήταν 48 ετών και παντρεμένος. Ως πλησιέστερη συγγενή του στην Ανδράνοβα δήλωσε την αδερφή του Αγγελική. Με 500 $ στην τσέπη, γύριζε στη δουλειά του (to his business) στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Είχε προηγηθεί κι άλλο ταξίδι στην Αμερική του Δημητρίου Βλάχου την περίοδο 1910-20 και είχε εργαστεί πάλι στη Βοστώνη.
·         Η Λαμπρινή Βλάχου ήταν 38 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Ήταν η σύζυγος του Δημητρίου και μαζί πήγαιναν στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Η Λαμπρινή είχε κάνει κι άλλο ταξίδι στις ΗΠΑ την περίοδο 1915-20, πάλι στη Βοστώνη.
·         Η Παναγιούλα Βλάχου ήταν 14 ετών και αναλφάβητη. Γράφτηκε ως “οικιακά”. Μαζί με τους γονείς της Δημήτριο και Λαμπρινή Βλάχου πήγαινε Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
·         Ο Ιωάννης Βλάχος ήταν 6 ετών παιδί, του Δημητρίου και της Λαμπρινής Βλάχου. Είχε γεννηθεί το 1916 στην Αμερική (στη Βοστώνη). Ακολουθούσε τους γονείς του.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1921 έγινε από το Δημήτριο Βλάχο. Από το λιμάνι της Πάτρας, την 1η Ιουνίου ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Acropolis” και στις 25 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Κατίνα. Αναζητούσε δουλειά στο Ώλμπανυ (Albany) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο αδερφός του Τσαρλς Βλάχος. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δημήτριος Βλάχος την περίοδο 1910-13 και εργάστηκε στο Τρόι (Troy) της Νέας Υόρκης.



xvi.    Μεταναστευτικός επίλογος με 5 μεμονωμένες αναχωρήσεις

   Έγιναν στα έτη 1925, 1926, 1927 και 1931. Πιο συγκεκριμένα :
   Η μεμονωμένη αναχώρηση του 1925 έγινε από το  Μαθιό Πλακιά (Mathios Lakias). Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Ιουνίου 1925 ανέβηκε στο ελληνόκτητο πλοίο “Byron” και στις 14 Ιουλίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν μάγειρος (cook). Είχε γεννηθεί στην Ανδράνοβα, αλλά ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε τον Προυσό, όπου ήταν η γυναίκα του Βασιλική. Με 50 $ στην τσέπη, επέστρεφε στην κατοικία του (returning to domicile) στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Το προηγούμενο ταξίδι του στην Αμερική έγινε την περίοδο 1920-24, πάλι στη Μασαχουσέτη.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1926 έγινε από τον Αντώνιο Χαντζή (Hatzis). Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο μέχρι το γαλλικό λιμάνι του Χερβούργου, απ’ όπου στις 10 Μαρτίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Aquitania” και στις 18 Μαρτίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο Αντώνιος Χαντζής ήταν τότε 36 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε έμπορος (merchant). Γεννήθηκε στην Ανδράνοβα, όπου ήταν ο πατέρας του. Ήταν ή δη αμερικανός πολίτης και επέστρεφε στον τόπο εργασίας του (returning home) στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Στο προηγούμενο ταξίδι του παρέμεινε 12 χρόνια, κατά την περίοδο 1913-25, πάλι στη Βοστώνη.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1926 έγινε από το Χαράλαμπο Τσιάντη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 16 Αυγούστου 1926 έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Edison” και στις 31 Αυγούστου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 49 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος (cook). Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του (με 35 $) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αντώνιος Χατζής. Είχε κάνει κι άλλο ταξίδι ο Χαράλαμπος Τσιάντης στις ΗΠΑ την περίοδο 1914-25 και εργάστηκε πάλι στη Μασαχουσέτη.
   Η μεμονωμένη αναχώρηση του 1927 έγινε από τον Κωνσταντίνο Τσιάντη. Την 1η Σεπτεμβρίου 1927, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Presidente Wilson” και στις 13 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 34 ετών. Ο πατέρας του στο χωριό λεγόταν Ιωάννης. Με 50 $ για τα πρώτα έξοδα πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Τραστέλης[27]. Ήταν δεύτερο ταξίδι στην Αμερική για τον Κων/νο Τσιάντη. Ξαναπήγε την περίοδο 1913-26 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η μεμονωμένη αναχώρηση του 1931 έγινε από το Γεώργιο Βίγλα. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο μέχρι το γαλλικό λιμάνι του Χερβούργου (Cherbourg), απ’ όπου ανέβηκε στο πλοίο “Leviathan” και στις 11 Ιουνίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ο Γεώργιος Βίγλας ήταν τότε 45 ετών. Δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Ως πλησιέστερο συγγενή του δήλωσε τον αδερφό του Κώστα Βίγλα στην Αθήνα. Αναζητούσε δουλειά, με 50 $ μαζί του στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Γεώργιο Α. Βίγλα. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Γεώργιος Βίγλας την περίοδο 1909-29 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.


----


Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.
2.    Β.Δ.  3/15-12-1833
3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)
4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.
5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Αναρτήθηκε στο μπλογκ  amfictyon.blogspot.gt από τις 7-7-2014 (α’ μέρος) και 14-7-2014 (β’ μέρος).
6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκ www.amfictyon.blogspot.gr
7.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr
8.    περ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.
9.    εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.
10.  «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.
11.  Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html
12.  Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις»,  2-5-2004, από το Διαδίκτυο.
13.  Βικιπαίδεια


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[1] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).
[2] Στο σύνολο των 188 μεταναστών από την  Ανδράνοβα, βρέθηκαν μόνον 8 αναλφάβητοι (ποσοστό 4 %)!
[3] Το τελευταίο ψηφίο δυστυχώς είναι δυσανάγνωστο.
[4] Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.
[5] Το επώνυμο είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο.
[6] ό.π.
[7] ό.π.
[8] Γράφτηκε ως James Kanges, αλλά δεν ανήκει σε γνωστό όνομα.
[9] Στο χειρόγραφο αρχείο, το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.
[10] Στην Αμερική συνήθιζαν να συγκόπτουν τα μεγάλα ονόματα και επώνυμα. Έτσι το Παπακωστόπουλος κατέληξε Πάππας.
[11] ό. π.
[12] ό. π.
[13] Το όνομά του είναι Αθανάσιος, αλλά το επώνυμο είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο
[14] Πήγε το 1904 στην Αμερική, σε ηλικία 30 ετών. Δήλωσε εστιάτορας (restaurant keeper), με προορισμό τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Ως προηγούμενη διαμονή δήλωσε τον Πειραιά. Δεν είναι γνωστή η πραγματική καταγωγή του.
[15] Το τελευταίο ψηφίο είναι δυσανάγνωστο, δυστυχώς.
[16] Αρχικά είχε δηλώσει ως τόπο προορισμού τη Βοστώνη (Boston).
[17] Ίσως εννοεί το Βασίλειο Παπασπύρο.
[18] Προφανώς το επώνυμο είναι Παπακωστόπουλος.
[19] Από το Λάστοβο (Χελιδόνα) Ευρυτανίας. Πήγε το 1908 στην Αμερική, σε ηλικία 21 ετών, με προορισμό τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Ξαναπήγε άλλες 2 φορές, με τελευταία το 1914, πάλι στον ίδιο προορισμό.
[20] Έτσι δήλωσε ο μετανάστης το 1912 και γράφτηκε στο Βιβλίο του πλοίου (Ship Manifest). Εκτιμώ όμως ότι το στοιχείο αυτό είναι λάθος, επειδή το 1901 ο Ιωάννης Παπασπύρος θα ήταν 11 μόλις ετών. Είναι δυνατόν να πήγε τότε στην Αμερική ένα παιδί 11 ετών; Ήταν ανήλικος.
[21] Μπορεί να είναι ανύπαντρος, από λάθος καταγραφής του 1914, επειδή για τους παντρεμένους ζητούσαν το όνομα της συζύγου, ενώ εδώ γράφηκε το όνομα του πατέρα.
[22] ό. π.
[23] Από το Σαρκίνι Προυσού. Έφτασε στην Αμερική τον Ιανουάριο του 1914. Ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Απόστολος. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Είχε κάνει και προηγούμενο ταξίδι την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
[24] Φέρει σφραγίδα που γράφει : NON IMMIGRANT ALIEN (δηλ. δεν είναι αλλοδαπός μετανάστης).
[25] ό. π.
[26] Στο χειρόγραφο αρχείο του πλοίου (Ship Manifest) το δεύτερο ψηφίο δεν μπορεί να διαβαστεί με βεβαιότητα.
[27] Από το Καρπενήσι. Πήγε στην Αμερική το 1903, σε ηλικία 21 ετών. Προορισμός του Γεωργίου Δ. Τραστέλη ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου συνάντησε το συγγενή του Νικόλαο Πλακιά.

4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΛΥ ΣΥΜΑΝΤΙΚΑ ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πατσιογιάννης Χαράλαμπος5 Μαρτίου 2023 στις 5:32 μ.μ.

    Απίστευτη εργασία
    Πραγματικά συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικο. Συγχαρητήρια. Είμαι ένα από τα εγγόνια του Νικ. Γιοβάνη (α.α. 73), παιδί της κόρης του Γεωργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή