"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

13/11/15

Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924), Μέρος Ε’



Περιλαμβάνει όσους δήλωσαν ως πατρίδα τους το Καρπενήσι


Συνέχεια από το Δ’ Μέρος


5. Πρώτη κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1907




   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 33 ταξίδια (22 ομαδικά και 11 από μεμονωμένους). Συνολικά έφυγαν 106 μετανάστες (ποσοστό 12,5 %). Αναλυτικά έχουμε :
  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907, έγινε από 2 άτομα, τους : Ιωάν. Λιάπη και Δημ. Τσόνιμα. Στις 20 Ιανουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγαν με το πλοίο “Gregory Morch” και στις 21 Φεβρουαρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Τα γνωστά επιπλέον στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Ιωάννης Λιάπης ήταν 19 ετών. Με 8 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε έναν θείο του.
·         Ο Δημήτριος Τσόνιμας ήταν 21 ετών. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Σιδεράς.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Σεραφείμ Γκούβα. Στις αρχές Μαρτίου, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, ταξίδεψε με το πλοίο “Sannio” και στις 20 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 21 ετών και με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Θεόδωρος Αρμάγος.
  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907, έγινε από 2 άτομα, τους : Σπ. Πάσσιο και Γεώρ. Χούλια. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στη Χάβρη. Από το γαλλικό αυτό λιμάνι στις 12 Μαρτίου αναχώρησαν με το πλοίο “La Gascogne” και στις 22 Μαρτίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Επιπλέον γνωρίζουμε γι’ αυτούς ότι :
·         Ο Σπύρος Πάσσιος ήταν 20 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Η. Οικονόμου.
·         Ο Γεώργιος Χούλιας ήταν 29 ετών. Δήλωσε σερβιτόρος και με9 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Θεοφάνης Ντουλόπουλος.
Πλοίο La Gascogne   (Photo: Richard Faber Collection)
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Γεώργιο Γρανίτσα. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, στις 13 Μαρτίου, έφυγε με το πλοίο “Roma” και στις 26 Μαρτίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 18 ετών. Με 15 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικ. Γρανίτσας.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Λάζαρο Κυριαζή. Από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης, στις 7 Απριλίου ταξίδεψε με το πλοίο “La Gascogne” και στις 16 Απριλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 22 ετών και με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χαρίλαος.
  Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1907, έγινε από 2 άτομα, τους : Βασ. Γκούβα και Περ. Λαλά. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 26 Μαρτίου, έφυγαν με το πλοίο “Gallia” και στις 19 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Βασίλειος Γκούβας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Με 12 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Δημ. Γκούβα.
·         Ο Περικλής Λαλάς ήταν 19 ετών. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Δημ. Γκούβα.
   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Δημήτριο Παρουτσά. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 16 Απριλίου, ταξίδεψε με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 10 Μαΐου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 23 ετών και με 10 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Τσατσαρή.
   Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Ανδρέα Φραγκάκη. Από την Ελλάδα πήγε στο λιμάνι της Χάβρης, απ’ όπου στις 4 Μαΐου αναχώρησε με το πλοίο “La Gascogne” και στις 16 Μαΐου έφτασε στην Αμερική. Ο μετανάστης ήταν 32 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρας (cook). Με 3 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Δημήτριος Κατσούδας.
  Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1907, έγινε από 3 άτομα. Περιλάμβανε τους Παν. Βίγλα, Δημ. Κόκκοτο και Σπ. Κόκκοτο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 26 Απριλίου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Napolitan Prince” και στις 18 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε επίσης ότι :
·         Ο Παναγιώτης Βίγλας ήταν 43 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου είχε τον αδερφό του Γεώργιο Α. Βίγλα.
·         Ο Δημήτριος Ι. Κόκκοτος ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου ήταν ο ξάδερφός του Θεοδόσιος Αρμάγος.
·         Ο Σπυρίδων Δ. Κόκκοτος ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Θεοδόσιος Αρμάγος.
   Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Βασίλειο Μητρολιά. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο στη Χάβρη. Από αυτό το γαλλικό λιμάνι, στις 11 Μαΐου, έφυγε με το πλοίο “Hudson” και στις 25 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 19 ετών και με 10 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Θεοδόσιος Μητρολιάς.
  Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1907, έγινε από 3 άτομα και την απαρίθμησαν οι : Αθ. Καρατσίκης, Ιωάν. Λελούδας και Χαρ. Παλιούρας. Στις 10 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Laura” και στις 30 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία για τους μετανάστες αυτούς μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Αθανάσιος Καρατσίκης ήταν 20 ετών. Με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Τζέιμς Γκούβα.
·         Ο Ιωάννης Λελούδας ήταν 27 ετών και αναλφάβητος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και με 12 $ πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Σερετάκης.
·         Ο Χαράλαμπος Παλιούρας ήταν 24 ετών. Έχοντας μαζί του 15 $ έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δ. Χασιάλης.
  Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1907, έγινε από 10 άτομα. Την ομάδα συγκρότησαν οι : Ιωάν. Άντζας, Βασ. Κοροχίδας, Γεώρ. Κουτζοκάλης, Γεώρ. Μπαλάφας, Τριαντ. Μπαλάφας, Ιωάν. Μπάμπαλης, Κων. Παπαγεωργίου, Κων Παπασπύρου, Κων. Πελετλής και Σερ. Τσολιάς. Στις 12 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Sicilian Prince” και στις 3 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Ιωάννης Άντζας ήταν τότε 23 ετών. Με 14 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ζαχαρίας Καραπιπέρης.
·         Ο Βασίλειος Κοροχίδας ήταν 18 ετών. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Χαβέλο.
·         Ο Γεώργιος Κουτζοκάλης ήταν 18 ετών. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφείμ Κλίτσης.
·         Ο Γεώργιος Μπαλάφας ήταν 44 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γιος του Δημήτριος Μπαλάφας.
·         Ο Τριαντάφυλλος Μπαλάφας ήταν 16 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Δημήτριος.
·         Ο Ιωάννης Μπάμπαλης ήταν 40 ετών. Με 60 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας συγγενής του.
·         Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Με 20 $ είχε ως προορισμό τη Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά σε έναν συμπατριώτη του. Για τον Κωνστ. Παπαγεωργίου αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε το 1900 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη μέχρι το 1906, που επέστρεψε στην πατρίδα.
·         Ο Κωνσταντίνος Παπασπύρου ήταν 18 ετών. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Βασίλειο Παπασπύρου.
·         Ο Κωνσταντίνος Πελετλής ήταν 20 ετών. Με 12 $ μαζί του πήγαινε για εργασία στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Σεραφείμ Καντερές.
·         Ο Σεραφείμ Τσολιάς ήταν 24 ετών. Κι αυτός έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφείμ Καντερές.
  Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1907, αριθμούσε 3 άτομα, τους : Σταύρ. Θεοφάνη, Δημ. Καρεγεώργο και Γεώρ. Σιάτρα. Το ταξίδι έγινε πρώτα από την Ελλάδα στην Ιταλία. Από τα λιμάνι της Νάπολης, στις 22 Μαΐου έφυγαν με το πλοίο “Calabria” και στις 8 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Σταύρος Θεοφάνης[1] ήταν 23 ετών. Με 12 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Θεοφάνης.
·         Ο Δημήτριος Καραγεώργος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στον κουνιάδο του Γεώργιο Θεοφάνη.
·         Ο Γεώργιος Σιάτρας ήταν 22 ετών. Με 10 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη όπου είχε τον ξάδερφό του Αθαν. Κοτσαμπά.
  Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1907 περιλάμβανε 4 άτομα, τους : Ιωάν. Ζαγκόση, Ιωάν. Μαρούλη, Γεώρ. Μεριγκούνη και Σπ. Χειλά. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν πρώτα στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 24 Μαΐου, αναχώρησαν με το πλοίο “Germania” και στις 8 Ιουνίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Ιωάννης Ζαγκόσης ήταν 19 ετών. Με 12 $ μαζί του επέλεξε τη Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου ήταν ο θείος του Ιωάννης Φλώρος.
·         Ο Ιωάννης Μαρούλης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη κοντά στον ανεψιό του Σεραφείμ Πηριούλο.
·         Ο Γεώργιος Μεριγκούνης ήταν 24 ετών. Με 12 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Σεραφείμ Μεριγκούνης. Για το Γεώργιο Μεριγκούνη αυτό ήταν το β’ ταξίδι του στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξανάρθει στην περίοδο 1902-1905 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Σπύρος Χειλάς ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με 12 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Καντερέ.
  Η ένατη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε 11 άτομα. Τη συγκρότησαν οι μετανάστες : Λεων. Γιολδάσης, Δημ. Εκακρής, Σπ. Καραγιακόπουλος, Σερ. Κοντοπάνος, Γεώρ. Κωτσόπουλος, Δημ. Μακρής, Νικ. Πανταζής, Σερ. Πανταζής, Ιωάν. Παπαδόπουλος, Σερ. Σερετάκης και Σερ. Τσιαπούρης. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 25 Μαΐου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Gallia” και στις 18 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Λεωνίδας Γιολδάσης ήταν 19 ετών. Με 40 $ μαζί του επέλεξε για δουλειά τη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Γεώργιο Κουφαλιώτη[2].
·         Ο Δημήτριος Εκακρής[3] ήταν 21 ετών. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά σε ξάδερφό του.
·         Ο Σπύρος Καραγιακόπουλος ήταν 29 ετών. Πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Παπαδόπουλος.
·         Ο Σεραφείμ Κοντοπάνος ήταν 18 ετών. Με 12 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Δημήτριο Ψιανάδη.
·         Ο Γεώργιος Κωτσόπουλος ήταν 19 ετών. Κι αυτός επέλεξε για δουλειά τη Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Σεραφείμ Κλίτση.
·         Ο Δημήτριος Μακρής ήταν 21 ετών. Με 12 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Ψωανάδη.
·         Ο Νικόλαος Πανταζής ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Τελικός προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, σε ένα φίλο το Δημήτριο Γιανακόπουλο.
·         Ο Σεραφείμ Πανταζής ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, αναφέροντας ως φίλο του το Δημήτριο Γιαννακόπουλο.
·         Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Ως τόπο τελευταίας διαμονής ανέφερε τη Λαμία. Με 10 $ μαζί του πήγαινε στο Ώλμπανυ (Albany) της Νέα Υόρκης, όπου είχε τον αδερφό του Κωνσταντίνο Πάππας (συνοπτικό το Παπαδόπουλος).
·         Ο Σεραφείμ Σερετάκης ήταν 19 ετών. Κι αυτός με 12 $ στην τσέπη επέλεξε τη Νέα Υόρκη για τόπο εργασίας, όπου ήταν και ο αδερφός του Νικόλαος Σερετάκης.
·         Ο Σεραφείμ Τσιαπούρης ήταν μόλις 16 ετών. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Γκούβα.
   Η έβδομη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον …..  Αρμάγο. Δυστυχώς το μικρό του όνομα λείπει από την καταγραφή. Από το Καρπενήσι, όπως δήλωσε ως τελευταία διαμονή, έφυγε και ταξίδεψε με πλοίο στη Χάβρη. Από αυτό το γαλλικό λιμάνι, στις 7 Ιουνίου, αναχώρησε με το πλοίο “Bosnia” και στις 21 Ιουνίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 22 ετών και πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά σε ξάδερφό του.
  Η δέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 2 άτομα, τους : Κων. Βασιλείου και Γεώρ. Παπαδονίκο. Στις αρχές Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον ξέρουμε ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Βασιλείου ήταν 20 ετών. Με 13 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Σταμέλος.
·         Ο Γεώργιος Παπαδονίκος ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Με 10 $ μαζί του επέλεξε κι αυτός τη Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στο φίλο Δημήτριο Σταμέλο[4].
   Η ενδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από  2 άτομα. Ήταν οι : Βασ. Σισμάνης και Κων. Τριανταφύλλου. Την 1η Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Moraitis” και στις 24 Ιουλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον ξέρουμε ότι :
·         Ο Βασίλειος Σισμάνης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν και ο ξάδερφός του Δημήτριος Χασώφης.
·         Ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου ήταν 23 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε θαλαμηπόλος (chamber man) και με 20 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ένα φίλο εκεί το Βασ. Μοσχονήσιο.
   Η δωδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1907 ήταν η πολυπληθέστερη του έτους και αριθμούσε 12 άτομα. Περιλάμβανε τους : Θεμ. Αλογάρη, Αθ. Αλειφανή, Κώσ. Καροπλεσίτη, Νικ. Κοντοπάνο, Γεώρ. Μητσιό, Ευάγ. Νικόπουλο, Μαθ. Παπαγεωργίου, Γεώρ. Τσουγκρή, Γεώρ. Φλετούρη, Αθ. Χρυσικό και Κων. Χρυσικό. Στις 15 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 6 Ιουλίου έφτασαν στην Αμερική. Μερικά επιπλέον στοιχεία :
·         Ο Θεμιστοκλής Αλατάρης ήταν 30 ετών. Με 9 $ μαζί του επέλεξε για τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Αλατάρης.
·         Ο Αθανάσιος Αλειφαντής ήταν 20 ετών. Κι αυτός διάλεξε τη Νέα Υόρκη για αναζήτηση εργασίας, αναφέροντας εκεί το συμπατριώτη του Σπ. Τριανταφυλλόπουλο.
·         Ο Κώστας Καροπλεσίτης ήταν 25 ετών. Με 24 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Λεωνίδα Παπαϊωάννου.
·         Ο Νικόλαος Κοντοπάνος ήταν 18 ετών. Τελικός προορισμός του για εργασία ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Νικόλαος Σερετάκης.
Πλοίο Napolitan Prince (Photo: World Ship Society)

·         Ο Γεώργιος Μητσιός ήταν 19 ετών. Είχε μαζί του 16 $ και επέλεξε τη Νέα Υόρκη για τόπο εργασίας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ανδρέας Κλίτσης.
·         Ο Ευάγγελος Νικόπουλος ήταν 20 ετών. Κι αυτός αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας κουνιάδος του.
·         Ο Ματθαίος (Matteo) Παπαγεωργίου ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Κατευθυνόταν στη Νέα Υόρκη με 12 $ μαζί του, για δουλειά, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Καντερέ.
·         Ο Γεώργιος Τσουγκρής ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά η Νέα Υόρκη, αναφέροντας τον ξάδερφό του Σεραφείμ Ζαρδέλη.
·         Ο Γεώργιος Φλετούρης ήταν 19 ετών. Με 30 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη όπου είχε έναν συμπατριώτη του.
·         Ο Αθανάσιος Χρυσικός ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά στο συγγενή του Σεραφείμ Κλίτση.
·         Ο Κωνσταντίνος Χρυσικός ήταν 26 ετών. Κι αυτός, με 17 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Σεραφείμ Κλίτσης.
  Η δέκατη τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 2 άτομα, τους : Χρ. Κραββαρίτη και Κων. Νιαβή. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Ιουλίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Gerty” και στις 20 Αυγούστου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Χρήστος Κραββαρίτης ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Με 15 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γνωστός του Σεραφείμ Γκούβας.
·         Ο Κωνσταντίνος Νιαβής ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Κι αυτός με 20 $ μαζί του επέλεξε τη Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στο φίλο του Σεραφείμ Γκούβα.
  Η δέκατη τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 3 άτομα. Ήταν οι : Δημ. Καρακώστας, Αθ. Κουτσούκης και Χαρ. Τριάντης. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο πρώτα στη Νάπολη. Από αυτό το ιταλικό λιμάνι έφυγαν με το πλοίο “Nord America” και στις 5 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον πληροφορούμαστε ότι :
·         Ο Δημήτριος Καρακώστας ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου δήλωσε ένα φίλο του Κώστ. Τεχάλη
·         Ο Αθανάσιος Κουτσούκης ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας εκεί ένα φίλο τον Κωνστ. Θαλή.
·         Ο Χαράλαμπος Τριάντης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Κι αυτός πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός τους.
   Η όγδοη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Αθανάσιο Κάντζο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 26 Αυγούστου, αναχώρησε με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 14 Σεπτεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 23 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Ιωάννης. Με 10 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Λιάκος.
  Η δέκατη πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 5μελή ομάδα, που συγκρότησαν οι : Ιωάν. Κοντοπάνος, Αλέξ. Μπαλταδώρος, Γεώρ. Πήρουλας, Γεώρ. Σαπανάς και Γεώρ. Τσάγκας.  Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 30 Αυγούστου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 16 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτούς γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Ιωάννης Γ. Κοντοπάνος ήταν τότε 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 12 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στον ξάδερφό του Χρήστο Καλέντζο.
·    Ο Αλέξανδρος Μπαλταδώρος ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπυρίδων. Τελικός προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Φάνης Κουτάς.
·         Ο Γεώργιος Πήρουλας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Με 20 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του ΣεραφείμΤζανό.
·         Ο Γεώργιος Σαπανάς ήταν 25 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Στην πατρίδα είχε την αδερφή του Ευφροσύνη. Με 10 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφο Κώστα Φαλλή.
·         Ο Γεώργιος Τσάγκας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του πίσω λεγόταν Ανδρέας. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Κώστας Φαλλής.
  Η δέκατη έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 περιλάμβανε 9 άτομα. Αυτοί ήταν οι : Γεώρ. Γκούβας, Ευάγ. Αγραφιώτης, Σταύρ. Γεμενής, Γεώρ. Γκούρας, Γεώρ. Λελούδης, Χρ. Ντάσιος (ή Δάσιος), Απ. Πανόπουλος, Δημ. Τριανταφυλλόπουλος και Νικ. Τσάτσος. Στις 15 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Sicilian Prince” και στις 7 Οκτωβρίου έφτασαν στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Γεώργιος Γκούβας ήταν τότε 18 ετών. Πίσω στην πατρίδα ανέφερε τον ξάδερφο Δ. Καρατσίκη. Με 13 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Φ. Παπαϊωάννου.
·         Ο Ευάγγελος Αγραφιώτης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Φωτεινή. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφος Θ. Αρμάγος.
·         Ο Σταύρος Γεμενής (Gimenis) ήταν 19 ετών. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Αθανάσιο. Με 14 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας το φίλο του Σπ. Κόκοδα.
·    Ο Γεώργιος Γκούρας ήταν 18 ετών. Πίσω στην πατρίδα είχε τον ξάδερφο Δ. Καρατσίκη. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Φ. Παπαϊωάννου.
·         Ο Γεώργιος Λελούδης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ήταν στο χωριό. Προορισμός του η Νέα Υόρκη για δουλειά, μαζί με τον ξάδερφό του Γ. Λελούδη.
·         Ο Χρήστος Ντάσιος (ή Δάσιος) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ηλίας. Με 14 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπ. Τριάντης.
·         Ο Απόστολος Πανόπουλος ήταν 25 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο Γ. Μακρυκώστα.
·     Ο Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος ήταν 19 ετών. Πίσω στην πατρίδα είχε τη μητέρα του. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον ξάδερφο Δ. Αλατάρη.
·         Ο Νικόλαος Τσάτσος ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Με 14 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γ. Ευαγγελόπουλο.
  Η δέκατη έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 3 άτομα, τους : Κων. Παπανικολάου, Δημ. Σιαφάκα και Βασ. Τσάμη. Στις 17 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Giulia” και στις 10 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Πρόσθετα στοιχεία δηλώνουν ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος (παπα-Νικόλαος Παπαδόπουλος γράφτηκε). Με 10 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Απόστολος Κυρίτσης.
·         Ο Δημήτριος Σιαφάκας ήταν 28 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ευφροσύνη. Με 10 $ στην τσέπη, επέλεξε για προορισμό τη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Τσάμη.
·         Ο Βασίλειος Τσάμης ήταν 32 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Κι αυτός έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Τσάμη.
  Η δέκατη όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 2 άτομα, τους Τρύφ. Καραγεωργόπουλο και Γεώρ. Κιταρά. Στις 30 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Laura” και στις 18 Οκτωβρίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Ξέρουμε επίσης ότι :
·         Ο Τρύφων Καραγεωργόπουλος ήταν τότε 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Πηνελόπη. Με 10 $ μαζί του επέλεξε για δουλειά τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Σπύρος Καραγεωργόπουλος.
·         Ο Γεώργιος Κιταράς ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Τελικός προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Ιωάννη Τσάμη.
   Η ένατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Δημήτριο Σιαλμά. Στις 29 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Neustria” και στις 21 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 29 ετών και αναλφάβητος. Είχε μαζί του 12 $ και πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Νικόλαο Γρανίτσα.
  Η δέκατη ένατη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 2 άτομα, τους Κων. Κολόκα και Ευάγ. Χαβέλο. Από το λιμάνι της Νάπολης, έφυγαν με το πλοίο “Re dItalia” και στις 28 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Μερικές πρόσθετες πληροφορίες :
·         Ο Κωνσταντίνος Κολόκας ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Με 15 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
·         Ο Ευάγγελος Χαβέλος ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ανεψιός του Κωνστ. Τσούχλος.
   Η δέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Γεώργιο Κόκκινο. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, στις 18 Οκτωβρίου, ταξίδεψε με το πλοίο “Cretic” και την 1η Νοεμβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Βασίλω. Με 15 $ στην τσέπη επέλεξε για δουλειά τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Σεραφείμ Αντωνόπουλος.
     Η εικοστή ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 4μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Ιωάν. Δάσκαλο, Κων. Δάσκαλο, Νικ. Πρίμπα και Γρηγ. Τσιμιτσέλη. Στις 15 Οκτωβρίου από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 2 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Πληροφορούμαστε ακόμη ότι :
·         Ο Ιωάννης Δάσκαλος ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Αγουρίτσα. Με 20 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Γεράσιμος Ντεμπονέρας.
·         Ο Κωνσταντίνος Δάσκαλος ήταν 17 ετών, αναλφάβητος και γιος του προηγούμενου Ιωάννη. Μητέρα του ήταν η Αγουρίτσα. Μαζί με τον πατέρα του πήγαινε στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Νικόλαος Πρίμπας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Ως προορισμό του είχε τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Σιταράς.
·         Ο Γρηγόριος Τσιμιτσέλης ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Λάμπρος. Με 12 $ μαζί του επέλεξε ως τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Σπύρο Τσιμιτσέλη.
     Η εικοστή πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από 5 άτομα. Αυτά ήταν οι : Ηλ. Γκούρας, Δημ. Καρατζίνης, Ευστ. Τσιώνης και Κων. Τσούμας. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 14 Οκτωβρίου, έφυγαν με το πλοίο “Napolitan Prince” και στις 4 Νοεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Τα επιπλέον στοιχεία που έχουμε δηλώνουν ότι :
·         Ο Ηλίας Γκούρας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Σεραφείμ Γκούρα.
·         Ο Δημήτριος Καρατζίνης ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Κι αυτός επέλεξε τη Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Γκούρας.
·         Ο Ιωάννης Κοντοπάνος ήταν 18 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο θείο του Δ. Γκούρα.
·         Ο Ευστάθιος Τσιώνης ήταν 18 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (schoolboy). Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος (G. Tsionis). Με 10 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Δ. Τσιώνης.
·         Ο Κωνσταντίνος Τσούμας ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στην πατρίδα είχε τον πατέρα του Νικόλαο (N. Tsoumas). Με 15 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Φαλλής.
   Η ενδέκατη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Νικόλαο Κόκκοτα. Στις 9 Οκτωβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο “Moraitis” και στις 15 Νοεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 36 ετών και παντρεμένος. Ο γιος του στην πατρίδα λεγόταν Ιωάννης. Με 42 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε φίλο το Γεώργιο Μπεκιαρόπουλο.
     Η εικοστή δεύτερη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε 4μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Νικ. Αποστολόπουλο, Ανδ. Βλάχο, Αθ. Ζήκα και Ταξ. Θώδο. Στις αρχές Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Francesca” και στις 17Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :
·         Ο Νικόλαος Αποστολόπουλος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Ανδρέας. Με 13 $ στην τσέπη επέλεξε να πάει στη Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου είχε τον αδερφό του Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο.
·         Ο Ανδρέας Βλάχος ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του Α. Βλάχος ήταν πίσω στην πατρίδα. Με 15 $ μαζί του πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης για δουλειά, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη.
·         Ο Αθανάσιος Ζήκας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 42 $ αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Κουφαλιώτης.
·         Ο Ταξιάρχης Θώδος ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ασπασία. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στο συγγενή του Σπυρ. Μεριγκούνη.

   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1907 μετανάστευσαν και οι : Σπύρος Αποστόλου (Spokane, Wash.), Ραφαήλ Γεωργασιάς (Πενσυλβάνια), Δημήτριος Καλαντζής (Chattanooga, Tenn.), Κώστας Καραγιάννης (Ν.Υ.), Δημήτριος Καρατσίκης (Danville, Va.), Νικόλαος Αλ. Καρφής (Roanoke, Va.), Νικόλαος Μπαλταδούρος (Roanoke, Va.), Πέτρος Νικ. Παλαιογιάννης (Ν.Υ.), Κων/νος Παλέτσης (Ν.Υ.), Γεώργιος Παπαγεωργίου (Norfolk, Va.), Γεώργιος Παπασπύρος (Wash.), Σπύρος Παπασπύρος (Ν.Υ.), Γεώργιος Νικ. Πρίμπας (Spokane, Wash.), Ανδρέας Σταμπολίτης (Boston, Mass.), Κων/νος Στερόπουλος (Πενσυλβάνια), Δημήτριος Τσάγκας (Ν.Υ.), Αθανάσιος Τσάμης (Thurmond W.Va.), Ιωάννης Τσάμης (Ν.Υ.), Κων/νος Γεώρ. Τσάμης (Thurmond W.Va.), Αθανάσιος Τσιάμης (Macon, Ga.), Σεραφείμ Τσιτούρης (South Bethebird, Pa.) και Νικόλαος Τσούμας (Ν.Υ.).


6. Ελάχιστοι μετανάστες στο 1908


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν μόνο 3 ταξίδια (2 ομαδικά και 1 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν μόνο 10 μετανάστες. Αναλυτικά έχουμε :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1908, περιλάμβανε 7 άτομα. Τη συγκρότησαν οι : Ιωάν. Κοτσώνης, Πέτ. Παλαιολόγος, Ιωάν. Παπαδονίκος, Δημ. Τσάβος, Γεώρ. Τσιπούλης, Γεώρ. Χριστοδουλιάς και Νικ. Χριστοδουλιάς. Στις 7 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Laura” και στις 26 Ιανουαρίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Ιωάννης Κοτσώνης ήταν 36 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φώτω. Με 30 $ μαζί του πήγαινε στο Ώλμπανυ (Albany) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο γνωστός του Ιωάννης Καντερές.
·         Ο Πέτρος Παλαιολόγος ήταν 18 ετών. Ως συγγενή του πίσω στην πατρίδα ανέφερε τον ξάδερφό του Δημήτριο Ευαγγελοδήμο. Με 9 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Φώτης Παπαϊωάννου.
Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)

·         Ο Δημήτριος Τσάβος ήταν 41 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Στην πατρίδα πίσω ήταν η γυναίκα του Ολυμπιάδα. Με 74 $ μαζί του επέλεξε για τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεράσιμος Ντεμπονέρας.
·         Ο Γεώργιος Τσιπούλης[5] ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Γιαννούλα[6]. Με 7 $ δήλωσε ως τόπο προορισμού τη Νέα Υόρκη, με γνωστό του εκεί το Γεράσιμο Ντεμπονέρα.
·         Ο Γεώργιος Χριστοδουλιάς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευδοξία. Κι αυτός, με 42 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, αναφέροντας ως φίλο του το Γεράσιμο Ντεμπονέρα.
·         Ο Νικόλαος Χριστοδουλιάς ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Γεωργία. Τελικός προορισμός του η Νέα Υόρκη, για δουλειά, με φίλο εκεί το Γεράσιμο Ντεμπονέρα.
   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1908, έγινε από τον Κωνσταντίνο Μπούρλο. Στις 27 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Alice” και στις 15 Απριλίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 26 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ιωάννα. Με 12 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Γιολδάσης.
   Η δεύτερη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1908, έγινε από 2 άτομα, τους : Νικ. Κουτούλα και Γεώργ. Σταύρου. Στις 25 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 8 Ιουνίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Νικόλαος Κουτούλας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 12 $ στην τσέπη, α;ναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο Κουτούλα.
·         Ο Γεώργιος Σταύρου ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στην πατρίδα λεγόταν Φωτεινή. Με 14 $ μαζί του επέλεξε για τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ανδρέα Σταύρου.
   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1908 μετανάστευσαν και οι : Ηλίας Κοκοντίνης (Lexington, Ken.), Σπύρος Κρίκος (Ν.Υ.), Δημήτριος Κωτσούκαλης (Granville N.C.), Ιωάννης Μαθές (Greensboro, Me.), Δημ. Μπάρτσας (Rochester N.Y.), Δημήτριος Παπαδημητρίου (Va.) και Ανδρέας Τσίγκρης (Ν.Υ.).


7. Νέα αύξηση  των μεταναστών στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 19 ταξίδια (12 ομαδικά και 7 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 50 μετανάστες. Αναλυτικά και συγκεκριμένα έχουμε :
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909, έγινε από το ζεύγος Κων/νου και Ευανθίας Ταραμπίκου. Στις 30 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 17 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Τα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι:
·         Ο Κωνσταντίνος Ταραμπίκος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του λεγόταν Ανδρέας. Με 108 $ μαζί του (για 2 άτομα) αναζητούσε δουλειά εργάτη ση Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου είχε ένα φίλο το Στέλιο Ντελή.
·         Η Ευανθία Ταραμπίκου ήταν 25 ετών και αναλφάβητη. Γράφτηκε ως χωρική (peasant). Με το σύζυγό της Κων/νο πήγαιναν στη Βοστώνη.
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Νικόλαο Καρφή. Στις 14 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο “Oceania” και στις 4 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 28 ετών. Ο πατέρας του στην Ελλάδα λεγόταν Γεώργιος. Με 10 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, με φίλο εκεί τον Τζέιμς Τσιάμη.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909, έγινε από 2 άτομα, τους : Νικ. Ράντζο και Χρ. Τασσιό. Την 1η Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 17 Μαρτίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Ακολουθούν μερικά επιπλέον στοιχεία γι’ αυτούς :
·         Ο Νικόλαος Ράντζος ήταν 25 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 20 $ μαζί του επέλεξε για δουλειά τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Οικονόμου.
·         Ο Χρήστος Τασσιός ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βαγγελιώ. Με 12 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Οικονόμου.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 ήταν πολυπληθέστερη και αριθμούσε 13 άτομα. Περιλάμβανε τους : Ηλ. Βανιά, Νικ. Θάνο, Αθ. Καραμέτο, Νικ. Καραμέτο, Γεώρ. Καστρίτση, Νικ. Καστρίτση, Δημ. Κολλημένο, Ιωάν, Κολλημένο, Νικ. Κολλημένο, Κων. Μπέσσα, Ταξ. Μπέσσα, Κων. Σπανό και Ανδρ. Τσιτσιμπό. Στις 27 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Atlanta” και στις 25 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Από το αρχείο προέρχονται μερικά στοιχεία ακόμη :
·         Ο Ηλίας Βανιάς ήταν 25 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Όλγα. Με 12 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Χειλάς.
·         Ο Νικόλαος Θάνος ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Πίσω στην πατρίδα ήταν η γυναίκα του Ελένη. Με 5 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Ως γνωστό του στις ΗΠΑ ανέφερε το φίλο του Νικόλαο Κατσούλη, που ήταν στο Μάντσεστερ.
·         Ο Αθανάσιος Καραμέτος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Κι αυτός πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, με γνωστό του το Νικόλαο Κατσούλη, στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ.
·         Ο Νικόλαος Καραμέτος ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, αναφέροντας το φίλο Νικόλαο Κατσούλη, που ήταν στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ.
·         Ο Γεώργιος Καστρίτσης ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Με 12 $ επέλεξε να πάει στη Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά σ’ ένα θείο του.
·         Ο Νικόλαος Καστρίτσης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Καστρίτσης.
·         Ο Δημήτριος Κολλημένος ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας λεγόταν Κώστας. Με 11 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Σεραφείμ Αντωνόπουλο.
·         Ο Ιωάννης Κολλημένος ήταν 20 ετών. Πίσω στην πατρίδα ήταν ο θείος του Κώστας Κολλημένος. Με 10 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το θείο του Σεραφείμ Αντωνόπουλο.
·         Ο Νικόλαος Κολλημένος ήταν 32 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Δημητρούλα. Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Σεραφείμ Αντωνόπουλος.
·         Ο Κωνσταντίνος Μπέσσας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κωνσταντίνα. Με 11 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Ιωάννης Καστρίτσης.
·         Ο Ταξιάρχης Μπέσσας ήταν 27 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 12 $ μαζί του επέλεξε για δουλειά τη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφο Ιωάν. Καστρίτση.
·         Ο Κωνσταντίνος Σπανός ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κυριάκος. Με 12 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, με γνωστό του στις ΗΠΑ, το θείο του Χρήστο Αντωνόπουλο στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ.
·         Ο Ανδρέας Τσιτσιμπός ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Με 14 $ μαζί του είχε ως προορισμό τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, δηλώνοντας κι αυτός το φίλο Νικόλαο Κατσούλη, στο Μάντσεστερ.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1909, έγινε από 2 άτομα, τους : Βασ. Καμαρέτσο και Νικ. Κούλια. Στις 6 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Gallia” και στις 30 Μαρτίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Μερικά επιπλέον στοιχεία γι’ αυτούς :
·         Ο Βασίλειος Καμαρέτσος ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 10 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου είχε τον αδερφό του Ιωάννη Καμαρέτσο.
·         Ο Νικόλαος Κούλιας ήταν 25 ετών. Πίσω στην πατρίδα ανέφερε ως συγγενή τον ξάδερφό του Νικόλαο Λαμπέρη. Με 5 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το συμπατριώτη Κωνσταντίνο Φαλλή.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Γεώργιο Στράτο. Το ταξίδι του από την Ελλάδα έγινε μέσω Γαλλίας. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 27 Μαρτίου, έφυγε με το πλοίο “La Gascogne” και στις 6 Απριλίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 12 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νέστωρ Αντίζος.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Γεώργιο Σιαμπούλη. Από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο “Massilia” και στις 10 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Τελικός προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Βλάχο.
   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1909, έγινε από 2 άτομα, τους Δημ. Πετρόπουλο και Αχιλ. Χατζάρα. Στις 29 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Laura” και στις 15 Απριλίου Αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας γνωρίζουν ακόμη ότι :
·         Ο Δημήτριος Πετρόπουλος ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ανδρέας. Με 5 $ μαζί του επέλεξε τη Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Τσιοπάνης.
·         Ο Αχιλλεύς Χατζάρας ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Πηνελόπη. Με 18 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον κουνιάδο του Ιωάν. Κλώτση. Για το μετανάστη Αχιλ. Χατζάρα, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1907-08 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Χριστόδουλο Καράνη. Το ταξίδι έγινε μέσω Γαλλίας. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 3 Απριλίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Floride” και στις 16 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 25 ετών. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Γεώργιο. Με 20 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο αδερφός του Σεραφείμ Καράνης.
     Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Κώστα Καλαντζή. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 31 Μαρτίου ταξίδεψε με το πλοίο “Themistocles” και στις 19 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν μόλις 14 ετών. Ο πατέρας του γράφτηκε ως Τζέιμς (Ιάκωβος). Με 13 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Ποκατέλλο του Αϊντάχο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεωρ. Παγώνης.
   Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε 4 άτομα, τους : Ευάγ. Αρμάγο, Κώσ. Γεωργίου, Τασία Γεωργίου και Δημ. Γιαννακόπουλο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 14 Μαΐου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Patris” και στις 2 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι :
·      Ο Ευάγγελος Αρμάγος ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Στέφανος. Με 7 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Ηρακλή Αρμάγο.
·      Η Τασία Γεωργία ήταν 24 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Στην Ελλάδα ήταν η μητέρα της Μαρία Ευθυμίου. Με 10 $ μαζί της ταξίδευε για να συναντήσει το σύζυγό της Χρήστο στο Χάιντενβίλ (Haydenville) της Μασαχουσέτης.
·         Ο Κώστας Γεωργίου ήταν μωρό 1 έτους. Στην πατρίδα πίσω είχε γιαγιά τη Μαρία Ευθυμίου. Με τη μητέρα του πήγαιναν να συναντήσουν τον πατέρα του Χρήστο Γεωργίου.
·         Ο Δημήτριος Γιαννακόπουλος ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Φωτεινή. Με 10 $ στην τσέπη επέλεξε για τόπο εργασίας τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Πανταζής. Για το Δημ. Γιαννακόπουλο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1905-07 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
   Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από 3μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Νικ. Καζαντζή, Γεώργ. Παππά και Σερ. Χόνδρο. Στις 15 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Athinai” και στις 3 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Νικόλαος Καζαντζής ήταν τότε 25 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Με 12 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο συγγενή του Λάμπρο Παλιούρα.
·         Ο Γεώργιος Παππάς ήταν 28 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Μαρία. Τελικός προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνσταντίνος.
·         Ο Σεραφείμ Χόνδρος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Με 12 $ στην τσέπη επέλεξε τη Νέα Υόρκη για δουλειά όπου ήταν ο φίλος του Κωνσταντίνος Παππάς.
   Η ένατη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από 3 άτομα, τους : Λάμ. Κατσούδα, Δημ. Κεχριμπάρη και Δημ. Κοντοπάνο. Από τα λιμάνι της Πάτρας, στις 14 Ιουνίου αναχώρησαν με το πλοίο “Argentina” και την 1η Ιουλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι:
·         Ο Λάμπρος Κατσούδας ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χαράλαμπος. Με 10 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν και ο ξάδερφός του Δημήτρ. Ανδριτσογιάννης. Για το Λάμπρο Κατσούδα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1905-07 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Δημήτριος Κεχριμπάρης ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Ως επάγγελμα δήλωσε έμπορος (merchant). Με 20 $ στην τσέπη, επέλεξε ως τόπο εργασίας το Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Σπύρο Κεχριμπάρη.
·         Ο Δημήτριος Κοντοπάνος ήταν 18 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
   Η δέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από 2 άτομα, τους Κων. Διαμαντή και Βασ. Σταμούλη. Στα μέσα Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 2 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη:
·         Ο Κωνσταντίνος Διαμαντής ήταν 23 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
·         Ο Βασίλειος Σταμούλης ήταν 34 ετών και παντρεμένος.  Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
   Η ενδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1909, έγινε από 3 άτομα. Ήταν οι : Νικ. Βαλλής, Ιωάν. Σακκάς και Περ. Σαρρής. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 23 Αυγούστου, ταξίδεψαν με το πλοίο “Laura” και στις 7 Σεπτεμβρίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι :
·         Ο Νικόλαος Βαλλής ήταν 23 ετών. Στην πατρίδα είχε την αδερφή του Ζωή Λάρα. Με 18 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργ. Κουφαλιώτης.
·         Ο Ιωάννης Σακκάς ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Περικλής Σαρρής ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ουρανία. Με 25 $ μαζί του επέλεξε για εργασία τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Τσιάμης.
   Η δωδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από 4 μελή ομάδα, που συγκρότησαν οι : Βασ. Κατσούλης, Γεώρ. Κατσούλης, Νικ. Τσιάντης και  Γεώρ. Φαρμάκης. Στις 4 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 17 Σεπτεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Βασίλειος Κατσούλης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 23 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Μπαλάσκας.
·         Ο Γεώργιος Κατσούλης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αυγουστίνα. Με 38 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Ντάβενπορτ της Αιόβα, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Παλιό.
·         Ο Νικόλαος Τσιάντης ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Τελικός προορισμός του (με 40 $) για δουλειά ήταν το Ντάβενπορτ της Αιόβα,όπου ήταν ο φίλος Γεώργιος Αλειφαντής.
·         Ο Γεώργιος Φαρμάκης ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ στην τσέπη, επέλεξε για τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αριστείδης Αβριρίδης.
Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

     Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Κωνσταντίνο Κοτσώνη. Στις 10 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο “Laura” και στις 27 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ολυμπία. Με 10 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Σιψή.
   Η δέκατη τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από 2 άτομα, τους : Γεώρ. Ελεφάντη και Ηλ. Πανταζή. Την 1η Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Athinai” και στις 23 Νοεμβρίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Παραθέτουμε επιπλέον στοιχεία γι’ αυτούς:
·         Ο Γεώργιος Ελεφάντης ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ανδρέας. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον αδερφό του Νικόλαο Ελεφάντη.
·         Ο Ηλίας Πανταζής ήταν 15 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 28 $ στην τσέπη πήγαινε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης για να συναντήσει τον πατέρα του Νικόλαο Πανταζή.
     Η έβδομη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Σταύρο Τομαρά. Στις αρχές Δεκεμβρίου, από το λιμάνι της Νάπολης, έφυγε με το πλοίο “Prinzess Irene” και στις 24 Δεκεμβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 34 ετών και παντρεμένος. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη (με 25 $) όπου ήταν ο ξάδερφος Νικόλαος Σερετάκης.
  Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1909 μετανάστευσαν και οι : Νικόλαος Αθανασόπουλος (Oregon), Κων/νος Βασιλείου (Mass.), Δημήτριος Ζαχαρόπουλος (Boston, Mass.), Δημήτριος Κατσάνος (Boston, Mass.), Χρήστος Κοσκινάς (Roanoke, Va.), Βασίλειος Μπανιάς (St Weane, Wash.), Ανδρέας Μπέσσας (Spokane, Wash.), Αθανάσιος Νικολόπουλος (Ν.Υ.), Ιωάννης Οικονομίδης (Springfield, Mass.), Χρήστος Παπαγεωργίου (Spokane, Wash.), Αθανάσιος Παπαδόπουλος (Wilmington, N.C.), Θεοφάνης Πριγκιφίλης (N.Y.), Γεώργιος Πρίμπας (Wash.), Γεώργιος Τριανταφύλλου (Chicago, Ill.) και Νικόλαος Φραγκούλης (N.Y.). 


8. Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 29 ταξίδια (13 ομαδικά και 16 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 128 μετανάστες (ποσοστό 15 %). Αναλυτικά και συγκεκριμένα έχουμε :
   Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη στο 1910 έγινε από τον Ελευθέριο Γιαννόπουλο. Στις 20 Δεκεμβρίου 1909, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Alice” και στις 6 Ιανουαρίου 1910 έφτασε στην Αμερική. Ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στην πατρίδα λεγόταν Μαρία. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γνωστός του Δημήτριος Τσιάμης.
   Η πρώτη ομαδική άφιξη στο 1910, έγινε από 2 άτομα, τους : Κων. Δημητρόπουλο και Γεώρ. Τζούνο. Στις 15 Δεκεμβρίου 1909, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγαν με το πλοίο “Patris” και στις 6 Ιανουαρίου 1910 αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος ήταν 19 ετών. Η μητέρα λεγόταν Σταυρούλα. Με 10 $ πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Παππάς.
·         Ο Γεώργιος Τζούνος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αγορίτσα. Κι αυτός, αναζητούσε  δουλειά (με 14 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Παππά.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από 2 άτομα, τους : Δημ. Βλάχο και Σωτ. Κανδηλάρη. Στις 7 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 28 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επίσης ότι :
·         Ο Δημήτριος Βλάχος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμά του ήταν ζαχαροπλάστης (confectioner). Με 21 $ μαζί του επέλεξε ως τόπο εργασίας του το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου είχε τον αδερφό του Χρήστο Βλάχο.
·         Ο Σωτήριος Κανδηλάρης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Με 24 $ στην τσέπη, αναζητούσε εργασία στο Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Δ. Κανδηλάρη.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Κωνσταντίνο Μαμαλιά. Από την Ελλάδα ταξίδεψε πρώτα στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 4 Μαρτίου, ταξίδεψε με το πλοίο “Batavia” και στις 20 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 22 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα.  Πίσω στην πατρίδα πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 24 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε έναν ξάδερφό του.
Ατμόπλοιο Athinai, 1910

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 ήταν πολυπληθής και αριθμούσε 19 άτομα. Περιλάμβανε τους : Γεώρ. Αντωνέτση, Δημ. Βαρελά, Γεώρ. Γεωργασά, Δημ. Καββαδία, Ηρ. Καββαδία, Ιωάν. Καμαρέτσο, Κώσ. Κοντογιώργο, Αρισ. Λαγό, Θεόδ. Ντότσικα, Δημ. Ντούσκο, Αντ. Παπανικολάου, Κώσ. Παπανικολάου, Απ. Πλούμη, Κώσ. Ράντζο, Ιωάν. Σκαμαγκούλη, Δημ. Τσάτσο, Βασ. Τσοβαλιά, Δημ. Τσούνη και Ιωάν. Τσούνη. Στις 7 Μαρτίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Athinai” και στις 28 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το υπάρχον υλικό του αρχείου μας πληροφορεί ακόμη ότι :
·         Ο Γεώργιος Αντωνέτσης ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αγγελική. Με 20 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στον κουνιάδο του Χρήστο Σταύρου.
·         Ο Δημήτριος Βαρελάς ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη ήταν Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Γεώργιο Ευαγγελόπουλο.
·         Ο Γεώργιος Γεωργασάς ήταν 24 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Σερετάκης.
·         Ο Δημήτριος Καββαδίας ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ασημίνα. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά, αναφέροντας το φίλο του Αθανάσιο Ντάσιο.
·         Ο Ηρακλής  Καββαδίας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Χαρίκλεια. Με 30 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Σταθογιάννη.
·         Ο Ιωάννης Καμαρέτσος ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Με 10 $ στην τσέπη, επέλεξε για τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Ιωάννης Σίμος. Για το μετανάστη Ιωάν. Καμαρέτσο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε έρθει την περίοδο 1906-07 και εργάστηκε στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια.
·         Ο Κώστας Κοντογιώργος ήταν 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σταμάτα. Με 25 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο συγγενή του Δ. Σταμέλο.
·         Ο Αριστείδης Λαγός ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Κώστα Σταθογιάννη.
·         Ο Θεόδωρος Ντότσικας ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Επαμεινώνδα Μπαλάφα.
·         Ο Δημήτριος Ντούσκος ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Αθανάσιος. Κι αυτός αναζητούσε δουλειά (με 25 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Γκιόρας.
·         Ο Αντώνιος Παπανικολάου ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 15 $ στην τσέπη πήγαινε στην πόλη Χάιντενβίλ της Μασαχουσέτης, όπου είχε φίλο το Ματθαίο Ζαχαρή.
·         Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν 19 ετών (αδερφός του προηγούμενου). Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Ως τόπος προηγούμενης διαμονής γράφτηκε Άμφισσα (ίσως να έγινε λάθος). Κι αυτός με 25 $ μαζί του πήγαινε στην Χάιντενβίλ της Μασαχουσέτης,, όπου είχε φίλο το Ματθαίο Ζαχαρή.
·         Ο Απόστολος Πλούμης ήταν 18 ετών. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Δημήτριο. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σεραφείμ Τζελέπης.
·         Ο Κώστας Ράντζος ήταν 29 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Μάχος.
·         Ο Ιωάννης Σκαμαγκούλης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αλεξάνδρα. Με 25 $ στην τσέπη επέλεξε για τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ζάχος Καραπιπέρης.
·         Ο Δημήτριος Τσάτσος ήταν 28 ετών. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Ηλία. Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά (με 15 $ μαζί του) όπου είχε ένα φίλο.
·         Ο Βασίλειος Τσοβαλιάς ήταν 27 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Με 15 $ είχε ως προορισμό για εργασία τη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο Νικόλαο Σερετάκη.
·         Ο Δημήτριος Τσούνης ήταν 30 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Κατερίνα. Με 24 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Θεμ. Νικολάου.
·         Ο Ιωάννης Τσούνης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 19 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Βασίλειο Γκιόρα.
      Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Νικόλαο Τριάντη. Το ταξίδι έγινε τμηματικά, πρώτα από την Ελλάδα στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 20 Μαρτίου αναχώρησε με το πλοίο “Chicago” και στις 29 Μαρτίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Τελικός προορισμός του η Νέα Υόρκη, όπου είχε τον αδερφό του Φίλιππο.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε 7 άτομα. Τη συγκρότησαν οι : Αθ. Καϊπαλέξης, Κώσ. Καραβάνας, Δημ. Μαργαρίτης, Νικ. Μαρκούσης, Λουκ. Μούτσελος, Ηλ. Παπουτσόπουλος και Ιωάν. Χαλάτσης. Στις 21 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Eugenia” και στις 10 Απριλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Περισσότερα στοιχεία γι’ αυτούς :
·         Ο Αθανάσιος Καϊπαλέξης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αγγελική. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Ράγκος.
·         Ο Κώστας Καραβάνας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελισάβετ. Ως τελικό του προορισμό (με 25 $ στην τσέπη) δήλωσε το Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο θείος του Ν. Κατσούλης.
·         Ο Δημήτριος Μαργαρίτης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Κι αυτός, με 25 $ μαζί του, πήγαινε στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο συγγενής του Ν. Κατσούλης.
·         Ο Νικόλαος Μαρκούσης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Με 24 $ στην τσέπη του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Σπόκαν[7] (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ένας θείος του.
·         Ο Λουκάς Μούτσελος ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σταυρούλα. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Λούιστον (Lewiston) του Μέην, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Μούτσελος.
·         Ο Ηλίας Παπουτσόπουλος ήταν 20 ετών. Στην πατρίδα είχε τον πατέρα του Χαράλαμπο. Κι αυτός (με 25 $ μαζί του) επέλεξε ως τόπο εργασίας το Λούιστον (Lewiston) του Μέην, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Μούτσελος.
·         Ο Ιωάννης Χαλάτσης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Μαρία. Τελικός του προορισμός (με 25 $ στην τσέπη) ήταν το Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στον αδερφό του Π. Χαλάτση.


Πλοίο Eugenia (Photo: Maurizio Eliseo Collection)

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 περιλάμβανε 12 άτομα, τους : Ηλ. Αναστασόπουλο, Δημ. Δημητράκη, Σωτ. Καλαντζή, Δημ. Καλιαντέλη, Γρηγ. Καραγιώργο, Βάγ. Κατσούλη, Μιλτ. Λαμπρόπουλο, Δημ. Λάνη, Παν. Μπαζή, Χρ. Μπούρζο, Χαρ. Ντίκο και Νικ. Τριάντη. Η ομάδα ταξίδεψε τμηματικά, πρώτα από την Ελλάδα στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 23 Μαρτίου αναχώρησε με το πλοίο “Manuel Calvo” και στις 12 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας γνωρίζουν ότι :
·         Ο Ηλίας Αναστασόπουλος ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Ανδρέας. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Κωστ. Σταθογιάννης.
·         Ο Δημήτριος Δημητράκης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον κουνιάδο του Νικόλαο Κουλέκα.
·         Ο Σωτήρης Καλαντζής ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αθηνά. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά σ’ ένα φίλο του.
·         Ο Δημήτριος Καλιαντέλης ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αθηνά. Με 24 $ στην τσέπη επέλεξε για εργασία τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Σεραφείμ Ελιφός.
·         Ο Γρηγόριος Καραγιώργος ήταν 39 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φώτω. Με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου είχε το γιο του Κωνσταντίνο.
·         Ο Βάγιος Κατσούλης[8] ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ δήλωσε τη Νέα Υόρκη ως τόπο προορισμού με φίλο του το Γεώργιο Σταμούλη. Μάλλον όμως άλλαξε γνώμη και έχει γραφεί (είναι δυσανάγνωστο) το Ντάβενπορτ της Αιόβα.
·         Ο Μιλτιάδης Λαμπρόπουλος ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Μιλτιάδης. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε τη Λαμία. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας φίλος του.
·         Ο Μήτρος Λάνης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγγελική. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, με φίλο του εκεί τον Επαμεινώνδα Μπαλάφα.
·         Ο Παναγιώτης Μπαζής ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Σταθογιάννη.
·         Ο Χρήστος Μπούρζος[9] ήταν 36 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, με φίλο εκεί το Γεώργιο Σταμούλη.
·         Ο Χαράλαμπος Ντίκος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Παρασκευή. Με 45 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Σταμέλος.
·         Ο Νικόλαος Τριάντης ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Φώτω. Ως τελικό προορισμό δήλωσε τη Νέα Υόρκη, με γνωστό εκεί το Σεραφείμ Κλίτση. Άλλαξε όμως γνώμη και ως τόπος εργασίας έχει γραφεί το Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον.
   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από 3 άτομα, τους : Δημ. Μάλλιο, Ιωάν. Μάλλιο και Στ. Μάλλιο. Στις 8 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Oceania” και στις 27 Απριλίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Δημήτριος Μάλλιος ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δ. Γεωργακόπουλος.
·         Ο Ιωάννης Μάλλιος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αθηνά. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ν. Ράγκος. Για τον Ιωάννη Μάλλιο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1906-09 και εργάστηκε σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ.
·         Ο Σταύρος Μάλλιος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Κι αυτός έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γ. Χούπα.
   Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από 6μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Γεώρ. Ζαχαρόπουλο, Γρ. Καραβογιάννη, Νικ. Καρδαρά, Ευάγ. Λιάπη, Παντ. Πλάκα και Γρ. Χαϊκάλη. Στις 13 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 28 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Γεώργιος Ζαχαρόπουλος ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ κατευθυνόταν για δουλειά στη Νέα Υόρκη, στο φίλο Δημήτριο Γιαννόπουλο.
·         Ο Γρηγόριος Καραβογιάννης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ουρανία. Με 25 $ στην τσέπη επέλεξε για τόπο εργασίας την Νόξβιλ (Knoxville) του Τεννεσί, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάννης Καβαλάρης. 
·         Ο Νικόλαος Καρδαράς ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, στον ξάδερφο Ιωάννη Καρρά.
·         Ο Ευάγγελος Λιάπης ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Κι αυτός έψαχνε για δουλειά (με 25 $ μαζί του) στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφος του Απόστολος Κατσιάνος.
·         Ο Παντελής Πλάκας ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Για τον τόπο προορισμού υπάρχει ασάφεια, εφόσον γράφτηκε ένας τόπος (δυσανάγνωστος) της Βιρτζίνια, αλλά γνωστός στις ΗΠΑ έχει γραφεί ο ξάδερφος Ιωάννης Πλάκας στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.
·         Ο Γρηγόριος Χαϊκάλης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αλεξάνδρα. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Μπλούφιλντ (Bluefield) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Απόστολος Κάρλος. Για το μετανάστη Γρηγ. Χαϊκάλη αυτό ήταν το β’ ταξίδι του στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1902-05 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
      Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Καλαντζή. Στις 9 Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Themistocles” και την 1η Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Δημήτριος. Με 24 $ στην τσέπη, επέλεξε για δουλειά το Ποκατέλο του Αϊντάχο, όπου ήταν ο αδερφός του Κώστας Καλαντζής.
      Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Δημήτριο Στόκα. Το ταξίδι του έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 21 Μαΐου, έφυγε με το πλοίο “Floride” και στις 2 Ιουνίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 22 ετών και αναλφάβητος. Με 35 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, με φίλο εκεί τον Κωνστ. Σταθογιάννη.
Ελληνόκτητο ατμόπλοιο Πατρίς (Patris)

   Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από 10μελή ομάδα, την οποία συγκρότησαν οι : Απ. Αλατάρης, Βασ. Αλατάρη, Δημ. Γιαννέλος, Δημ. Καροπλεσίτης, Ιωάν. Καροπλεσίτης, Ευάγ. Κοτσώνης, Αρισ. Μαντάλης, Δημ. Νικόπουλος, Γεώρ. Πολύζος και Γεώρ. Τιμπλαλέξης. Στις 22 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Patris” και στις 9 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Από τα διαθέσιμα στοιχεία πληροφορούμαστε ότι :
·         Η Βασιλική Αλατάρη ήταν 39 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Πίσω στην πατρίδα είχε τον αδερφό της Γεώργιο Καροπλεσίτη. Με 30 $ μαζί της πήγαινε για να συναντήσει το σύζυγό της Ιωάννη Αλατάρη στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Απόστολος Αλατάρης ήταν παιδί 10 ετών. Μαζί με τη μητέρα της Βασιλική, πήγαινε να συναντήσει τον πατέρα του Ιωάννη Αλατάρη στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Δημήτριος Γιαννέλος ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος Ιωάννης Κάρλος.
·         Ο Δημήτριος Καροπλεσίτης ήταν 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Παρασκευή. Με 20 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στο Μπλούφιλντ της Δυτικής Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Απόστολο Καροπλεσίτη.
·         Ο Ιωάννης Καροπλεσίτης ήταν 23 ετών. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Βασίλειο. Με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στο Μάρτινσμπουργκ (Martinsburg) της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου ήταν ο αδερφός του Κ. Καροπλεσίτης. Για τον Ιωάννη Καροπλεσίτη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1904-08 και εργάστηκε πάλι στο Μάρτινσμπουργκ.
·         Ο Ευάγγελος Κοτσώνης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χαράλαμπος. Με 23 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Μάρτινσμπουργκ (Martinsburg) της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου ήταν ο θείος του Κ. Καροπλεσίτης.
·         Ο Αριστείδης Μαντάλης ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Θεόδωρος. Με 23 $ στην τσέπη κατευθυνόταν για δουλειά στο Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτικής Βιρτζίνια, κοντά στο φίλο του Τζέιμς Κλίτση.
·         Ο Δημήτριος Νικόπουλος ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Με 27 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σεραφείμ Κλίτσης. Για το Δημήτριο Νικόπουλο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1903-07 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Γεώργιος Πολύζος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου είχε τον ξάδερφό του Ιωάννη Κάρλο.
·         Ο Γεώργιος Τιμπλαλέξης ήταν 22 ετών. Τελικός προορισμός του (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη όπου ήταν ο φίλος Τζέιμς Κλίτσης.
      Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Πολυζώη. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 26 Μαΐου, έφυγε με το πλοίο “Batavia” και στις 11 Ιουνίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 17 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Με 15 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Ρίτσμοντ (Richmond) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ένας συγγενής του.
     Η έβδομη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Ανδρέα Παπαγεωργίου. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 9 Ιουνίου έφυγε με το πλοίο “Italia” και στις 24 Ιουνίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 17 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Κωνσταντίνα. Με 25 $ μαζί του πήγαινε να συναντήσει τον πατέρα του Χρήστο, στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον.
     Η όγδοη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Χαρίδημο Τσούκα. Στα μέσα Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Themistocles” και στις 30 Ιουνίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Ήταν τότε 25 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
   Η ένατη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από 7 άτομα. Περιλάμβανε τους : Γρ. Καρκότσελο, Χρ. Κατοίκο, Κων. Μπακατσά, Αντ. Μπούργο, Βασ. Παπαδογούλα, Βασ. Σαπούνη και Ηλ. Τσέλιο. Στις αρχές Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγαν με το πλοίο “Patris” και στις 19 Ιουλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ακόμη ότι :
·         Ο Γρηγόριος Καρκότσελος ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 45 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέντικατ, όπου ήταν ο φίλος Κ. Παλάσκας.
·         Ο Χρήστος Κατοίκος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 20 $ στην τσέπη επέλεξε για τόπο εργασίας το Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, κοντά στο θείο του Δημήτριο Καλτσά.
·         Ο Κωνσταντίνος Μπακατσάς ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Με 24 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Γκαστόνια (Gastonia) της Βόρειας Καρολίνας., όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Πριτσόλας.
·         Ο Αντώνιος Μπούργος ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στο Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος Ηλίας Μπαλάσκας.
·         Ο Βασίλειος Παπαδογούλας ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 50 $ μαζί του επέλεξε για τόπο εργασίας το Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Καλτσάς.
·         Ο Βασίλειος Σαπούνης ήταν 25 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Με 20 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο φίλος Κ. Μπαλάσκας.
·         Ο Ηλίας Τσέλιος ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Με 26 $ μαζί του πήγαινε κι αυτός στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, στο φίλο Ηλία Παλάσκα.
   Η δέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από 6μελή ομάδα, που συγκρότησαν οι : Γεώρ. Δελενίκας, Νικ. Κανούτσος, Δημ. Κοντοπάνος, Βασ. Κοτσώνης, Ηλ. Πανόπουλος και Δημ. Τριανταφυλλόπουλος. Στις 4 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Atlanta” και στις 22 Ιουλίου έφτασαν στην Αμερική. Γι’ αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Γεώργιος Δελενίκας ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε υπάλληλος (clerk). Η γυναίκα του λεγόταν Φανή. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Γρανίτσας.
·         Ο Νικόλαος Κανούτσος ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ράπτης (tailor). Με 25 $ έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Σερ. Φασουλής.
·         Ο Δημήτριος Κοντοπάνος ήταν 18 ετών. Τελικός προορισμός του (με 24 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Μπίλλυ Παπασπύρου.
·         Ο Βασίλειος Κοτσώνης ήταν 18 ετών. Κι αυτός πήγαινε στη Νέα Υόρκη (με 16 $ στην τσέπη) όπου είχε φίλο το Φ. Κλίτση.
·         Ο Ηλίας Πανόπουλος ήταν 19 ετών. Αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη (με 22 $ μαζί του) κοντά στο φίλο Ιωάννη Κλίτση.
·         Ο Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος ήταν 19 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ν. Ρικόπουλος.
     Η ένατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Τριανταφυλλόπουλο. Στις 13 Αυγούστου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 28 Αυγούστου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 19 ετών. Ο πατέρας του στους Γοργιανάδες λεγόταν Γεώργιος. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Σιταράς.
     Η δέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Δερματά. Στις 24 Αυγούστου, απ το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Argentina” και στις 9 Σεπτεμβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 31 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Χρήστο Τσιτούρη.
   Η ενδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1910 ήταν η πολυπληθέστερη στην ιστορία του τόπου με 27 άτομα. Την πλαισίωσαν οι μετανάστες : Νικ. Αποστολόπουλος, Γεώρ. Βούλγαρης, Κων. Γερασιμόπουλος, Γεώρ. Γκούβας, Ηλ. Γρανίτσας, Κώσ. Δαούλας, Γεώρ. Δημητρίου, Γεώρ. Θεόκλητος, Ιωάν. Κανδύλης, Γεώρ. Καρατσίκης, Νικ. Καρατσίκης, Δημ. Καστάνης, Κώσ. Κεφάλας, Σερ. Κουμπούρας, Ιωάν. Λέρος, Δημ. Λιάγκος, Κώσ. Λιάγκος, Κων. Μανέλας, Γεώρ. Νικολάου, Αρισ. Πλατειάς, Γεώρ. Ρίζος, Τόλης Σαγκίτης, Ιωάν. Σακκάς, Μιλτ. Σαφάκας, Ιωάν. Τσώνης, Ιωάν. Τσώνης και Κων. Φραγκαλιός. Στις 3 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Athinai” και στις 22 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία γι’ αυτούς μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Νικόλαος Αποστολόπουλος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάν. Χιόνης.
·         Ο Γεώργιος Βούλγαρης ήταν 20 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Σπυριδούλα. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Ανδρέα Σακόπουλο.
·         Ο Κωνσταντίνος Γερασιμόπουλος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 25 $ μαζί του επέλεξε για τόπο εργασίας το Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Παππάς.
·         Ο Γεώργιος Γκούβας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δημήτριος Κοτσίβας. Για το μετανάστη Γεώργιο Γκούβα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε και εργάστηκε την περίοδο 1907-10.
·         Ο Ηλίας Γρανίτσας ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κωνσταντινιά. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικ. Σερετάκης.
·         Ο Κώστας Δαούλας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Κι αυτός με 25 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Παπαδόπουλος.
·         Ο Γεώργιος Δημητρίου ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Προορισμός του η Νέα Υόρκη για δουλειά, με φίλο εκεί τον Κώστα Κλειτσάκη.
·         Ο Γεώργιος Θεόκλητος ήταν 18 ετών. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, με φίλο του εκεί το Δημήτριο Τσάμη.
·         Ο Ιωάννης Κανδύλης ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 23 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Παναγιώτης Πλατειάς.
·         Ο Γεώργιος Καρατσίκης ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κωνσταντίνα. Τελικός του προορισμός για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, με φίλο εκεί το Δημήτριο Κοτσιμπό.
·         Ο Νικόλαος Καρατσίκης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Κι αυτός κατευθυνόταν για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Γεώργιος Δελενίκας.
·         Ο Δημήτριος Καστάνης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά (με 24 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Τσιούνης.
·         Ο Κώστας Κεφάλας ήταν 21 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη κοντά σ’ έναν ξάδερφό του.
·         Ο Σεραφείμ Κουμπούρας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Επέλεξε για τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λάμπρος Κατσούλας.
·         Ο Ιωάννης Λέρος ήταν 22 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αγγέλω. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σταμέλος.
·         Ο Δημήτριος Λιάγκος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Φώτω. Με 24 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Βασίλειο Λιάγκο.
·         Ο Κώστας Λιάγκος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Κι αυτός, με 24 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Βασίλειο Λιάγκο.
·         Ο Κωνσταντίνος Μανέλας ήταν 18 ετών. Τελικός του προορισμός (με 25 $ μαζί του) για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Λούντας.
·         Ο Γεώργιος Νικολάου ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στην πατρίδα λεγόταν Βασιλική. Πήγαινε για δουλειά (με 25 $ στην τσέπη) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Σεραφείμ Σκεντέρης.
·         Ο Αριστείδης Πλατειάς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Δημητρούλα. Με 24 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά σε περιοχή της πολιτείας Γιούτα, όπου ήταν ο συγγενής του Παναγ. Πλακιάς.
·         Ο Γεώργιος Ρίζος ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Θεοδώρα. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, κοντά στον κουνιάδο του Δημ. Παππά.
·         Ο Τόλης Σαγκίτης ήταν 18 ετών. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Δημήτριος Τσαούσης.
·         Ο Ιωάννης Σακκάς ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αναστάσιος. Κι αυτός, επέλεξε για δουλειά (με 24 $ μαζί του) τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Αλεξόπουλος.
·         Ο Μιλτιάδης Σαφάκας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Σαφάκας.
·         Ο Ιωάννης Τσώνης ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Μαρία. Με 24 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Οδυσσέας Τσώνης.
·         Ο Ιωάννης Τσώνης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σταύρος. Τελικός προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφο Νίκο Σερετάκη.
·         Ο Κωνσταντίνος Φραγκαλιός ήταν 30 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Με 26 $ στην τσέπη επέλεξε ως τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Δ. Τσιάμης.
     Η ενδέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Σ. Παπασπύρο. Στις 5 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Atlanta” και στις 24 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Με 23 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε τον ξάδερφο Σπύρο Παππά.
   Η δωδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από 7 άτομα, τους : Δημ. Κιτσάκη, Βασ. Λαγό, Φώτ. Μπλατσιώρη, Κων. Παλιούρα, Βάιο Στόκα, Ιωάν. Τσιούνη και Νικ. Τσιούνη. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα με πλοίο ταξίδεψαν μέχρι τη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 2 Οκτωβρίου έφυγαν με το πλοίο “La Gascogne” και στις 11 Οκτωβρίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επιπλέον ότι :
·         Ο Δημήτριος Κιτσάκης ήταν 33 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αγγέλα. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κωνστ. Σταθογιάννης.
·         Ο Βασίλειος Λαγός ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Κι αυτός αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον αδερφό του Θεόδωρο Λαγό.
·         Ο Φώτιος Δ. Μπλατσιώρης ήταν 19 ετών. Τελικός προορισμός του για δουλειά ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε τον αδερφό του Ιωάννη Μπλατσιώρη.
·         Ο Κωνσταντίνος Ι. Παλιούρας ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 25 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αριστοτέλης Σκαρλάτος.
·         Ο Βάιος Στόκας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Επέλεξε για δουλειά την πόλη Λέξινγκτον του Κεντάκυ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Στόκας.
·         Ο Ιωάννης Τσιούνης ήταν 23 ετών. Με 37 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Τσάρλεστον της Δυτ. Βιρτζίνια, κοντά στον αδερφό του Δημ. Τσιούνη.
·         Ο Νικόλαος Τσιούνης ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Δημ. Μπαλάφας. Για το Νικόλαο Τσιούνη, αυτό ήταν το β’ ταξίδι του στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1904-08 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
     Η δωδέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Ζαβό. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Σεπτεμβρίου, αναχώρησε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 12 Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 21 ετών. Ο πατέρας του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Μιχαήλ. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Βάντεργκριφτ (Vandergrift) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν οι αδελφοί Λάμπρου (Lambros Bros).
     Η δέκατη τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Γεώργιο Τσιγάρη. Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγε με το πλοίο “Themistocles” και στις 21 Οκτωβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη, δήλωσε ως προορισμό την πόλη Ντε Μουάν (Des Moines) της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.
     Η δέκατη τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Ξενοφώντα Λύκα. Στις 3 Οκτωβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Columbia (1908)” και στις 22 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 21 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Τζανής.
     Η δέκατη πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Νικόλαο Γ. Καροπλεσίτη. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα ο μετανάστης ταξίδεψε στη Γαλλία. Από το λιμάνι του Χερβούργου, στις 2 Νοεμβρίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Adriatic” και στις 10 Νοεμβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 37 ετών. Η οικογενειακή του κατάσταση δεν είναι γνωστή. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotel keeper). Με 14 $ στην τσέπη πήγαινε στο Ρίνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια. Για τον Νικ. Καροπλεσίτη αυτό ήταν το β’ ταξίδι του στην Αμερική. Είχε ξανάρθει το 1908 και εργάστηκε πάλι στο Ρίνοκ.
     Η δέκατη έκτη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από το Σταύρο Κανδηλάρη. Στις 7 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “Alice” και στις 23 Νοεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Ως επάγγελμα δήλωσε μάγειρας (cook). Με 25 $ στην τσέπη επέλεξε για δουλειά το Ρίνοκ της Βιρτζίνια, όπου είχε το συγγενή του Σεραφείμ Αντωνόπουλο.
   Η δέκατη τρίτη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από 4 άτομα, από τα οποία 3 έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά ενώ 1 από το λιμάνι της Πάτρας. Συγκεκριμένα, στις 24 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά ταξίδεψαν οι Γεώρ. Καραχάλιος, Ιωάν. Ματζούφας και Αθ. Τσακνιάς, με το πλοίο “Themistocles”, που - περνώντας από την Πάτρα - επιβιβάστηκε και ο Κων. Θάνος και στις 18 Δεκεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία ακολουθούν :
·         Ο Κωνσταντίνος Θάνος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συγγενής του Αθ. Ζαφειρόπουλος.
·         Ο Γεώργιος Καραχάλιος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αφροδίτη. Με 21 $ για τα αναγκαία έξοδα, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Δελενίκας.
·         Ο Ιωάννης Ματζούφας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Κι αυτός πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη (με 25 $ μαζί του), δηλώνοντας το φίλο Γεώργιο Δελενίκα.
·         Ο Αθανάσιος Τσακνιάς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Στην πατρίδα πίσω είχε τη γυναίκα του Ευαγγελία. Με 17 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Σεραφείμ Φασουλής.
   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1910 μετανάστευσαν και οι : Νικόλαος Βλάχος (Boston, Mass.), Βασίλειος Ζαχαρόπουλος (Boston, Mass.), Σεραφείμ Καντερές (Richmond, Va.), Ιωάννης Καρατάσσος (Ν.Υ.), Δημήτριος Καστανάς (Hornell, N.Y.), Αθανάσιος Δημ. Κατσάνος (Asheville, N.Y.), Αθανάσιος Κατσάνος (Boston, Mass.), Βασίλειος Ι. Κατσούλης (Moline, Ill.), Γεώργιος Κολότζας (άγνωστος), Κων/νος Κουμπαράκης (Columbia), Κων/νος Λιάγκας (άγνωστος), Νικόλαος Οικονόμου (Ν.Υ.), Παύλος Παπαϊωάννου (Danville, Va.), Φώτιος Παπαϊωάννου (Ν.Υ.), Ιωάννης Πιστόλης (Wilmington, N.C.), Ευάγγελος Ρέλλιας (Spokane, Wash.), Δημήτριος Σιαμάνης (N.Y.), Γεώργιος Σιαφάκας (Boston, Mass.), Δημήτριος Τριανταφύλλης (Boston, Mass.), Ιωάννης Τριανταφυλλιάς (N.Y.), Ανδρέας Τριαντογιάννης (άγνωστος), Βασίλειος Τσαβαλιάς (Easton, Pa.), Ευάγγελος Τσάμης (Macon, Ga.) και Κων/νος Στυλ. Τσιάπας (Spokane, Wash.).



9. Μείωση της φυγής  κατά το 1911


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 21 ταξίδια (11 ομαδικά και 10 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 49 μετανάστες, δηλ ίδιος αριθμός με το έτος 1909. Πιο συγκεκριμένα έχουμε :
  Η πρώτη μεμονωμένη άφιξη του 1911 στην Αμερική έγινε από το Δημήτριο Ευαγγελοδήμο. Στις 18 Δεκεμβρίου 1910, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο “Patris” και στις 4 Ιανουαρίου 1911, έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαργίτσα. Με 30 $ μαζί του επέλεξε για δουλειά το Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ιωάν. Παππάς.
ΑτμόπλοιοAlice” (Photo: Eric Johnson)

   Η πρώτη ομαδική άφιξη στο 1911 έγινε από 3μελή ομάδα, που συγκροτούσαν οι: Νικ. Γενιτσαρόπουλος, Σερ. Γενιτσαρόπουλος και Ευάγ. Φραγκαλιός. Στις 26 Δεκεμβρίου 1910, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Alice” και στις 10 Ιανουαρίου 1911, αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς, ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Νικόλαος Γενιτσαρόπουλος[10] ήταν 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Φραγκαλιός.
·         Ο Σεραφείμ Γενιτσαρόπουλος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στην Ελλάδα λεγόταν Μαρία. Κι αυτός με 30 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Φραγκαλιός.
·         Ο Ευάγγελος Φραγκαλιός ήταν 19 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε υπηρέτης (servant). Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Με 26 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά κοντά στον αδερφό του Ηλία Φραγκαλιό, στο  Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια.
  Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από το Νικόλαο Στόκα. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα με πλοίο πέρασε στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 16 Ιανουαρίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Floride” και στις 2 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Στόκα.
  Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από το Γεώργιο Κατσούδα. Στις 30 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “Atlanta” και στις 18 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν 19 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε αρτοποιός (baker). Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Γιολδάσης.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση έγινε από 3 άτομα, τους : Κων. Δανιήλ, Παν. Κολάζα και Ηλ. Τσώνη. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα με πλοίο πήγαν στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Μασσαλίας, στις 6 Φεβρουαρίου, ταξίδεψαν με το πλοίο “Germania” και στις 22 Φεβρουαρίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Δανιήλ ήταν 22 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε καλλιεργητής. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Τελικός προορισμός του (με 45 $ μαζί του) ήταν το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Λαΐνα.
·         Ο Παναγιώτης Κολάζας ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χρήστος. Ως καλλιεργητής, με 50 $ στην τσέπη, κι αυτός πήγαινε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Λαΐνα.
·         Ο Ηλίας Τσώνης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σταυρούλα. Δήλωσε καλλιεργητής και με 35 $ μαζί του επέλεξε για εργασία το Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε τον αδερφό του Ιωάννη. Για τον Ηλία Τσώνη, αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1906-09 και εργάστηκε πάλι στο Σπόκαν.
    Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από το Γεώργιο Δεληγεωργόπουλο. Στις 4 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το πλοίο “Athinai” και στις 26 Φεβρουαρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 20 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Σιταράς.
      Η τρίτη ομαδική αναχώρηση έγινε από δύο άτομα, τους : Γεώρ. Καραχάλιο και Ιωάν. Ματζούφα. Το ταξίδι τους έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης στις 11 Φεβρουαρίου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “San Giovanni” και στις 26 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Γι’ αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Γεώργιος Καραχάλιος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στην πατρίδα λεγόταν Αφροδίτη. Με 27 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, κοντά στον ανεψιό του Τζέιμς Σέρρη.
·         Ο Ιωάννης Ματζούφας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Κι αυτός πήγαινε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Τζέιμς Σέρρη.
      Η τρίτη ομαδική αναχώρηση αριθμούσε 3 άτομα, τους : Νικ. Μαγγίπα, Βασ. Μαρίνη και Οδυσ. Μπανιά. Η ομάδα πήγε πρώτα με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 2 Μαρτίου, ταξίδεψαν με το πλοίο “Regina dItalia” και στις 18 Μαρτίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία μας γνωρίζουν επίσης ότι :
·         Ο Νικόλαος Μαγγίπας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Κωστ. Κύρκο.
·         Ο Βασίλειος Μαρίνης ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Τη γυναίκα του έλεγαν Πατρινιά. Κι αυτός, με 12 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφος  Κωστ. Κύρκος.
·         Ο Οδυσσέας Κ. Μπανιάς ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ουρανία. Τελικός προορισμός του (με 23 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο Ν. Καστριώτη.
      Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση επίσης αριθμούσε 3 άτομα, τους : Γεώρ. Κωτσογεώργο, Δημ. μπάκα και Κώσ. Τσάκα. Στις 8 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο “Argentina” και στις 25 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Πρόσθετα στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Γεώργιος Κωτσογεώργος ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η σύζυγός του στην πατρίδα λεγόταν Μαρία. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Με 60 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στο Ρίτσμοντ (Richmond) της Ινδιάνα.
·         Ο Δημήτριος Μπάκας ήταν 34 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Αθ. Κοκοτίνης.
·         Ο Κώστας Τσάκας ήταν 27 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Πίσω στην πατρίδα, είχε τη γυναίκα του Ελένη. Με 25 $ αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Γ. Παπαγεωργίου.
  Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από το Δημήτριο Παπασπύρο. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης ταξίδεψε με το πλοίο “Principe di Piemonte” και στις 5 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 19 ετών. Με 30 $ μαζί του, πήγαινε να συναντήσει τον αδερφό του Χρήστο. Ο τόπος προορισμού δεν είναι γνωστός.
    Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση ήταν 4μελής και τη συγκρότησαν οι : Ανδ. Αποστολόπουλος, Αλεξ. Αποστολοπούλου, Ελ. Αποστολοπούλου και Ιωάν. Κουκούτσης. Στις 10 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 26 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Ανδρέας Αποστολόπουλος ήταν 42 ετών και παντρεμένος. Ήταν υποδηματοποιός (sheomaker). Πίσω στην πατρίδα είχα τον αδερφό του Δημήτριο. Με 50 $ μαζί του (για τα 3 μέλη της οικογένειας) πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη , όπου είχε τον ξάδερφό του Ιωάννη Κλίτση.
·         Η Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου ήταν 19 ετών. Στην πατρίδα είχε τον αδερφό της Δημήτριο. Ως επάγγελμα δήλωσε μοδίστρα. Προορισμός της ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφο Ιωάννη Κλίτση.
·         Η Ελένη Αποστολοπούλου ήταν 18 ετών. Κι αυτή δήλωσε τον αδερφό της Δημήτριο, που ήταν πίσω στην πατρίδα. Επάγγελμα οικιακά. Ίδιος προορισμός με τα αδέρφια της ήταν η Νέα Υόρκη, με τον ξάδερφο Ιωάννη Κλίτση.
·         Ο Ιωάννης Κουκούτσης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Πηνελόπη. Ως εργάτης σε φάρμα, με 20 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Φασουλής.
  Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από το Γεώργιο Λαμπράκη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στα τέλη Απριλίου, έφυγε με το πλοίο “Argentina” και στις 12 Μαΐου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 23 ετών. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο γνωστός του Αναστ. Βοϊτσιώλης.
      Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση αρίθμησε 6 άτομα και περιλάμβανε τους : Γεώρ. Λιάπη, Στυλ. Μπομποτσιάρη, Παν. Μπομποτσιάρη, Πέτ. Μπουρδάρα, Γεώρ. Σουλιώτη και Ανδ. Τασσιό. Στις 15 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Oceania” και στις 31 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει επιπλέον ότι :
·         Ο Γεώργιος Λιάπης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και με 25 $ μαζί του πήγαινε στην Κολούμπια της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν ο φίλος Ιωάννης Λιάπης.
·         Ο Στυλιανός Μπομποτσιάρης ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αρτοποιός. Η γυναίκα του λεγόταν Διαμάντω. Με 75 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Παπαδόπουλος. Για το μετανάστη Στυλ. Μπομποτσιάρη αυτό ήταν το β’ ταξίδι του στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1903-06 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Παναγιώτης Μπομποτσιάρης ήταν μόλις 14 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής. Η μητέρα του λεγόταν Διαμάντω. Ο έφηβος πήγαινε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον πατέρα του.
·         Ο Πέτρος Μπουρδάρας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φωτεινή. Ως εργάτης σε φάρμα επέλεξε για δουλειά το Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, με 73 $ μαζί του), με φίλο του εκεί τον Αθ. Αδάμο.
·         Ο Γεώργιος Σουλιώτης ήταν 20 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Ελένη. Με 20 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε το θείο του Ν. Γκάλη (ή Γαλλή).
·         Ο Ανδρέας Τασσιός ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Κι αυτός, ως εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του δήλωσε ως προορισμό το Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε τον αδερφό του Ιωάννη Τασσιό.
   Η έβδομη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από τον Κωνσταντίνο Βασιλάκη. Στις 12 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Argentina” και στις 28 Ιουνίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 22 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Βασιλική. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε το θείο του Σπυρίδωνα Παππά.
   Η όγδοη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από το Νικόλαο Αλεξανδρή. Στις 10 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 23 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ολυμπιάς. Ως εργάτης σε φάρμα, με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στο Τσάρλεστον της Βιρτζίνια, όπου είχε το φίλο του Κρις Χιούμα.
      Η έβδομη ομαδική αναχώρηση έγινε από 3 άτομα, τους : Ιωάν. Μάγειρο, Γεώρ. Νικόπουλο και Γεώρ. Ντρούζο. Στις 4 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 20 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επίσης:
·         Ο Ιωάννης Μάγειρος ήταν 19 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε υποδηματοποιός (shoemaker). Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ μαζί του επέλεξε για τόπο εργασίας το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, αναφέροντας το φίλο εκεί Κ. Σεριδάκη.
·         Ο Γεώργιος Νικόπουλος ήταν 19 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η μητέρα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ι. Νικόπουλο.
·         Ο Γεώργιος Ντρούζος ήταν 28 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Ως εργάτης σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) έψαχνε για δουλειά στο Έλκινς (Elkins) της Δυτ. Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Ν. Τσάμη.
      Η όγδοη ομαδική αναχώρηση ήταν αριθμητικά μεγαλύτερη και περιλάμβανε 8 άτομα. Ήταν οι: Δημ. Αρμάγος, Δημ. Αστεράκης, Δημ. Γκούρας, Ιωάν. Ζαχαρόπουλος, Αθ. Κριτσέλης, Παν. Μπομποτσάρης, Ιωάν. Παπαϊωάννου και Θρασ. Τριανταφύλλου. Στις 2 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, η ομάδα αναχώρησε με το πλοίο “Athinai” και στις 23 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας πληροφορούν επίσης ότι :
·         Ο Δημήτριος Αρμάγος ήταν τότε 19 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε ράπτης (tailor). Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Βασιλική. Με 30 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Αρμάγο.
·      Ο Δημήτριος Αστεράκης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ξενοδόχος. Η γυναίκα του λεγόταν Άννα. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στο Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια.
·         Ο Δημήτριος Γκούρας ήταν 18 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε μπακάλης (grocer). Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 40 $ μαζί του, είχε ως προορισμό το Ντάνβιλ της Βιρτζίνια, όπου είχε τον αδερφό του Γεώργιο Γκούρα.
·         Ο Ιωάννης Ζαχαρόπουλος ήταν 21 ετών. Πίσω στην πατρίδα δεν είχε κανένα συγγενή. Έψαχνε για δουλειά στο Νότιο Μπόστον της Βιρτζίνια, κοντά στον ξάδερφό του Δημ. Ζαχαρόπουλο.
·         Ο Αθανάσιος Κριτσέλης ήταν 32 ετών και παντρεμένος, Δήλωσε ξενοδόχος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευτυχία. Με 40 $ μαζί του πήγαινε στη Νότια Βοστώνη της Βιρτζίνια, όπου είχε το ιδιόκτητο μαγαζί του (shop Ath. Critselis). Για το μετανάστη Αθαν. Κριτσέλη, αυτό ήταν ο β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1893-1911 και εργάστηκε στη Βοστώνη.
·         Ο Παναγιώτης Μπομποτσάρης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Αλέξανδρος. Ως επάγγελμα δήλωσε γραμματέας, υπάλληλος (clerk). Με 38 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά στην Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια, με φίλο του εκεί το Γρηγόριο Παππά.
·         Ο Ιωάννης Παπαϊωάννου ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Ήταν ξενοδόχος. Η μητέρα του λεγόταν Αικατερίνη. Με 50 $ στην τσέπη πήγαινε στο Ντάνβιλ της Βιρτζίνια, όπου είχε το ιδιόκτητο κατάστημά του. Για τον Ιωάν. Παπαϊωάννου αυτό ήταν το β’ ταξίδι του στην Αμερική, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1902-11 και εργάστηκε πάλι στο Ντάνβιλ.
·         Ο Θρασύβουλος Τριανταφύλλου ήταν 23 ετών. Δήλωσε ράπτης (tailor). Ο πατέρας του λεγόταν Θεόδωρος. Με 23 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στο Ρέλεϊ (Raleigh) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ένας συγγενής του.
  Η ένατη μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από τον Κωνσταντίνο Πολύζο. Την 1η Οκτωβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το πλοίο “Themistocles” και στις 22 Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Γεώργιος Πανόπουλος.
   Η δέκατη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση του 1911 έγινε από το Δημήτριο Μάλλιο. Στις 12 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Argentina” και στις 28 Ιουνίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 42 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον κουνιάδο του Δημ. Τζούνη.
   Η ένατη ομαδική αναχώρηση έγινε από 2 άτομα, τους : Κώσ. Καραγιάννη και Κώσ. Σταμπουλή. Στις 20 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Martha Washington” και στις 5 Δεκεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Κώστας Καραγιάννης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Ως εργάτης σε φάρμα, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Π. Σωτηρόπουλος. Για τον Κώστα Καραγιάννη, αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά ήρθε την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Κώστας Σταμπουλής ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Μαρία. Κι αυτός ως εργάτης σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, δήλωσε ως προορισμό τη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Ν. Κατσάνο. Για τον Κώστα Σταμπουλή ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1905-07 και εργάστηκε πάλι στην ίδια περιοχή.
   Η δέκατη ( και τελευταία) ομαδική αναχώρηση έγινε από 2 άτομα, τους : Δημ. Καλαντζή και Σπυρ. Πλάκα. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 7 Δεκεμβρίου, ο Δημήτριος Καλαντζής έφυγε με το πλοίο “Patris”, που πέρασε στις 8 Δεκεμβρίου από το λιμάνι της Καλαμάτας και πήρε το Σπυρ. Πλάκα. Στις 26 Δεκεμβρίου οι δύο μετανάστες “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι:
·         Ο Δημήτριος Καλαντζής ήταν τότε 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Δήλωσε εργάτης και με 200 $ μαζί του πήγαινε στην Τσατανούγκα (Chattanooga) του Τεννεσί, όπου είχε το ιδιόκτητο μαγαζί του. Για το Δημήτριο Καλαντζή αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε έρθει την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε πάλι στην Τσατανούγκα.
·         Ο Σπυρίδων Πλάκας ήταν 24 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Φωτεινή. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια, όπου είχε τον αδερφό του Ιωάννη Πλάκα.
   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1911 μετανάστευσαν και οι : Αθανάσιος Γ. Δημάκης (Boston, Mass.), Κων/νος Σπ. Κυρίτσης (Fayetteville, N.C.), Κων/νος Λιάκος (Portland), Χρήστος Μαστρογεωργόπουλος (Boston, Mass.), Γεώργιος Πατρώνης (Ν.Υ.), Νικόλαος Πλάκας (Ν.Υ.), Αριστείδης Ράντζος (Lexington, Ky.), Σεραφείμ Σερετάκης (Pa.), Ιωάννης Τσίρος (Portland), Νικόλαος Χαϊκάλης (S.C.) και Χαράλαμπος Χατζόπουλος (Peris K.G.).



10. Νέα μεγάλη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1912


   Στη διάρκεια του έτους αυτού έγιναν 30 ταξίδια (17 ομαδικά και 13 μεμονωμένα). Συνολικά έφυγαν 90 μετανάστες (ποσοστό 10,6 %). Αναλυτικά και συγκεκριμένα έχουμε :
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Γεώργιο Αρμάγο. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 14 Ιανουαρίου, αναχώρησαν με το πλοίο “Caroline” και στις 28 Ιανουαρίου έφτασαν στην Αμερική. Ήταν τότε 32 ετών και παντρεμένος. Με 38 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου είχε τον κουνιάδο του Ιωάννη Κοντοπάνο.
   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 περιλάμβανε 4 άτομα, τους : Γεώρ. Κακαράντζα, Δημ. Κακαράντζα, Ζαχ. Τλούπα και Ιωάν. Τλούπα. Το ταξίδι τους έγινε σε δύο τμήματα. Από την Ελλάδα πρώτα πήγαν με πλοίο στη Γαλλία. Από το γαλλικό λιμάνι  της Χάβρης, στις 3 Φεβρουαρίου, έφυγαν με το πλοίο “La Provence” και στις 10 Φεβρουαρίου “πάτησαν πόδι” την Αμερική. Γι’ αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι :
·         Ο Γεώργιος Κακαράντζας ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε μάγειρος (cook). Η γυναίκα του λεγόταν Αλεξάνδρα. Με 50 $ αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Θ. Πριντσιφύλλη. Για το Γεώργιο Κακαράντζα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά είχε έρθει την περίοδο 1906-11 και εργάστηκε στο Ατλάντικ.
·         Ο Δημήτριος Κακαράντζας ήταν 14 ετών, γιος του Γεωργίου. Η μητέρα του λεγόταν Αλεξάνδρα. Μαζί με τον πατέρα του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, στο θείο του Θ. Πριντσιφύλλη.
·         Ο Ζαχαρίας Τλούπας ήταν 18 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Αικατερίνη. Μαζί με τον πατέρα του Ιωάννη, πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά, κοντά στο θείο του Δημ. Χασιάλη.
·         Ο Ιωάννης Τλούπας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Αικατερίνη. Με 150 $ αναζητούσε δουλειά στη νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Χασιάλης.
   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 ήταν πολυπληθής και αριθμούσε 17 άτομα. Συγκροτήθηκε από τους : Γεώρ. Αναστασόπουλο, Σπ. Αποστόλου, Νικ. Γάκα, Ηλ. Δεληγεωργόπουλο, Κων. Καραγιάννη, Σερ, Κούτρα, Γεώρ. Μαρούλη, Κων. Μούλιο, Χρ. Παπαγεωργίου, Ιωάν. Πρίμπα, Κων. Πρίμπα, Νικ. Πρίμπα, Νικ. Σερέτη, Νικ. Σιταρά, Κων. Τιγκλή, Κων. Τσαλάγκα και Ιωάν. Τσιαμπουρλή. Στις 31 Ιανουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Athinai” και την 1η Μαρτίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον ξέρουμε ότι:
·         Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξυλουργός. Η γυναίκα του λεγόταν Αρετή. Με 30 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Πελετλής.
·         Ο Σπύρος Αποστόλου ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ανδρέας. Με 32 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ζάχος Καραπιπέρης. Για το Σπύρο Αποστόλου αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε στο Σπόκαν.
·         Ο Νικόλαος Γάκας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Με 25 $ στην τσέπη είχε ως προορισμό τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Τσούμας.
·         Ο Ηλίας Δεληγεωργόπουλος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Με 30 $ μαζί του επέλεξε ως τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Γεώργιο Φαλλή.
·         Ο Κωνσταντίνος Καραγιάννης ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Πίσω στην πατρίδα είχε τη γυναίκα του Ελισάβετ. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη (με 27 $ μαζί του), όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Τσούμας.
·      Ο Σεραφείμ Κούτρας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Ως εργάτης  πήγαινε για δουλειά (με 29 $) στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικ. Τσούμας.
·         Ο Γεώργιος Μαρούλης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη (με 27 $ μαζί του), όπου ήταν ο φίλος του Κωστ. Φαλλής.
·         Ο Κωνσταντίνος Μούλιος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στην πατρίδα λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη, με 25 $ στην τσέπη, ήταν η Νέα Υόρκη , κοντά στο φίλο του Γεώργιο Φαλλή.
·         Ο Χρήστος Παπαγεωργίου ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 50 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ζάχος Καραπιπέρης. Για το Χρήστο Παπαγεωργίου αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Ήρθε ξανά την περίοδο 1909-11 και εργάστηκε στο Σπόκαν (Spokane, Wash.).
·     Ο Ιωάννης Πρίμπας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Ως εργάτης σε φάρμα πήγαινε για δουλειά (με 25 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Ιωάννη Καρφή.
·         Ο Κωνσταντίνος Πρίμπας ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Με 30 $ στην τσέπη, δήλωσε ως προορισμό για δουλειά εργάτη τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Καρφής.
·         Ο Νικόλαος Ι. Πρίμπας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Κι αυτός αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη (με 25 $), με φίλο εκεί τον Αριστείδη Μπαλτά.
·         Ο Νικόλαος Σερέτης ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κωνσταντίνα. Ως εργάτης σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, στο φίλο Νικόλαο Σιταρά.
·         Ο Νικόλαος Σιταράς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξυλουργός. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Με 30 $ στην τσέπη είχε ως προορισμό τη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Σιταρά[11].
·         Ο Κωνσταντίνος Τιγκλής ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η σύζυγός του λεγόταν Μαρία. Με 50 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Λούης Τσούμας.
·         Ο Κωνσταντίνος Τσαλάγκας ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με  25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Κότας.
·         Ο Ιωάννης Κ. Τσιαμουρλής ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $), κοντά στο φίλο του Περικλή Μπαλτά.
   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από δύο άτομα, τους : Ιωάν. Κύρο και Κων. Λάμπρου. Στις 26 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Themistocles” και στα μέσα Μαρτίου αποβιβάστηκαν στ λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτούς ξέρουμε ακόμη ότι:
·         Ο Ιωάννης Κύρος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Η γυναίκα του λεγόταν Ασπασία. Με 26 $ μαζί του πήγαινε στο Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Κονέκτικατ, όπου ήταν ο ανεψιός του Ηλίας Μπαλάσκας.
·       Ο Κωνσταντίνος Λάμπρου ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Ως αγρότης, με 23 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στην Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Γιαννακόπουλο.
   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 5μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Αθ. Γεμενή, Χαρ. Διαμαντή, Στέφ. Κοντοπάνο, Δημ. Κούταλο και Αθ. Λάππα. Στις 25 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Patris” και στις 14 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Τα αρχεία μας πληροφορούν επίσης ότι :
·         Ο Αθανάσιος Γεμενής ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κρυστάλλω. Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, κοντά στο φίλο του Νικ. Κοντοπάνο.
·         Ο Χαράλαμπος Διαμαντής ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Θεοδόσιος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 23 $ μαζί του) στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσιγκτον, κοντά στο αδερφό του Φώτη Διαμαντή.
·         Ο Στέφανος Κοντοπάνος ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γρηγόριος. Με 10 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο αδερφός του Νικ. Κοντοπάνος.
·         Ο Δημήτριος Κούταλος ήταν 24 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 21 $ μαζί του) ήταν το Ντάβενπορτ (Davenport) της Αϊόβα, κοντά στον ξάδερφό του Αναστ. Κοντογιάννη.
·         Ο Αθανάσιος Λάππας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος, Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer) και με 21 $ στην τσέπη πήγαινε στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Νικ. Κοντοπάνος.
   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Ιωάννη Κοτσώνη. Στις 26 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “Alice” και στις 14 Μαρτίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 35 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αικατερίνη. Με 21 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Γκράνβιλ (Granville) της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Μπάρας.
   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 3 άτομα, τους : Δημ. Γκούβα, Μαρ. Γκούβα και Ευτ. Κριτσέλη. Το ταξίδι έγινε τμηματικά. Από την Ελλάδα πήγαν με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι του Χερβούργου αναχώρησαν με το πλοίο “Olympic” και στις 20 Μαρτίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε επιπλέον ότι :
·      Ο Δημήτριος Γκούβας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Πίσω στην πατρίδα είχε τη μητέρα του Παρασκευή. Δήλωσε ξενοδόχος. Με 58 $ μαζί του πήγαινε στην ιδιοκτησία του στο Ρέλεϊ (Rayleigh) της Βόρ. Καρολίνας. Για το Δημήτριο Γκούβα, αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά είχε έρθει την περίοδο 1903-11 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο τόπο.
·         Η Μαρία Γκούβα ήταν 22 ετών και παντρεμένη. Στην πατρίδα ήταν ο πατέρας της Σπύρος Κολοβός. Δήλωσε “οικιακά” και με 38 $ μαζί της πήγαινε με το σύζυγό της στο Ρέλεϊ (Rayleigh) της Βόρ. Καρολίνας.
·         Η Ευτυχία Κριτσέλη ήταν 22 ετών και παντρεμένη. Ο πατέρας της λεγόταν Κωνσταντίνος Λελούδας. Με 30 $ μαζί της, πήγαινε στο Νότιο Μπόστον της Βιρτζίνια, για να συναντήσει το σύζυγό της Αθανάσιο Κριτσέλη.
   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Σεραφείμ Ράικο. Από την Ελλάδα πήγε πρώτα με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 16 Μαρτίου ταξίδεψε με το πλοίο “La Bretagne” και στις 26 Μαρτίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Με 25 $ μαζί του δήλωσε ως προορισμό για δουλειά εργάτη το Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε τον αδερφό του Γεώργιο Ράικο.
   Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Λάμπρο Χαμπέρη. Στις 14 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Atlanta” και στις 6 Απριλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Ως επάγγελμα δήλωσε υπηρέτης (servant). Με 25 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στην Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο αδερφός του Παναγιώτης Χαμπέρης.
      Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 6μελή ομάδα, που περιλάμβανε τους : Χρ. Γαλάνη, Γεώρ. Δόγκανο, Βασ. Ζέρβα, Κώσ. Ζέρβα, Σερ. Κουτσουμπό και Κώσ. Σκαμαγκούλη. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, στις 2 Απριλίου έφυγαν με το πλοίο “Luisiana” και στις 16 Απριλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Τα διαθέσιμα στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Χρήστος Γαλάνης (ή Γαλανής) ήταν τότε 19 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Με 25 $ μαζί του αναζητούτσε δουλειά στο Ρεντ Κλάουντ (Red Cloud) της Νεβάδα, όπου ήταν ο θείος του Δημήτριος Καραγκούνης.
·         Ο Γεώργιος Δόγκανος ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ στην τσέπη επέλεξε το Ρεντ Κλάουντ της Νεβάδα για δουλειά εργάτη σε φάρμα, όπου είχε τον ξάδερφο Ηλία Γκούμα.
·         Ο Βασίλειος Ζέρβας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του πίσω στην πατρίδα λεγόταν Παναγιού. Κι αυτός (με 25 $) κατευθυνόταν για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Ρεντ Κλάουντ της Νεβάδα, κοντά στον ξάδερφό του Επαμεινώνδα Κίτσο.
·         Ο Κώστας Ζέρβας ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Άννα. Με 30 $ μαζί του είχε ως προορισμό για δουλειά εργάτη σε φάρμα το Ρεντ Κλάουντ της Νεβάδα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Επαμεινώνδας Κίτσος.
·         Ο Σεραφείμ Κουτσουμπός ήταν 22 ετών. Στην πατρίδα πίσω είχε τη μητέρα του. Κι αυτός (με 25 $) πήγαινε στο Ρεντ Κλάουντ της Νεβάδα, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Καραγκούνη.
·         Ο Κώστας Σκαμαγκούλης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 30 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Ρεντ Κλάουντ της Νεβάδα, όπου είχε τον ξάδερφο Ηλία Γκούμα.
      Η έβδομη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από τρία άτομα, τους : Δημ. Κακκάβα, Σερ. Κλειτσάκη και Χρ. Κλειτσάκη. Στο τέλος Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψαν με το πλοίο “Themistocles” και στις 13 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον ξέρουμε ότι :
·         Ο Δημήτριος Κακκάβας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Ελένη. Με 24 $ μαζί του επέλεξε ως τόπο εργασίας το Σπόκαν του Αϊντάχο, όπου είχε τον αδερφό του Νίκο.
·         Ο Σεραφείμ Κλειτσάκης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 22 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά εργάτη, μαζί με το συμπατριώτη του Σπύρο Παπατριαντόπουλο.
·         Ο Χρήστος Κλειτσάκης ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ήταν πίσω στην πατρίδα. Με 22 $ δήλωσε ως προορισμό τη Νέα Υόρκη για δουλειά εργάτη, κοντά στο συμπατριώτη του Σπύρο Παπατριαντόπουλο.
      Η όγδοη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε 6 άτομα. Την συγκρότησαν οι : Νικ. Γαλανός, Χαρ. Δημητρίου, Γεώρ. Κακούρας, Βασ. Καλαντζής, Γεώρ. Καροπλεσίτης και Νικ. Σταθόπουλος. Στις 6 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 20 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε ακόμη ότι:
·         Ο Νικόλαος Γαλανός ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Πίσω στην πατρίδα είχε τον αδερφό του Ευθύμιο. Με 25 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Σπόκαν (Spokane) της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου είχε φίλο το Γεώργιο Κίτσιο.
·         Ο Χαράλαμπος Δημητρίου ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ στην τσέπη) ήταν το Πέτερσμπουργκ της Βιρτζίνια, κοντά στο αδερφό του Γεώργιο Δημητρίου.
·         Ο Γεώργιος Κακούρας ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε υπηρέτης (servant). Η γυναίκα του λεγόταν Καλλιόπη.Με 25 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ανεψιό του Ιωάννη Δήμα.
·         Ο Βασίλειος Καλαντζής ήταν 19 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε καφετζής (coffee shop). Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ στην τσέπη, επέλεξε για τόπο εργασίας το Ποκατέλο του Αϊντάχο, όπου ήταν ο αδερφός του  Κωνστ. Καλαντζής.
·         Ο Γεώργιος Καροπλεσίτης ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Ως επάγγελμα δήλωσε ξενοδόχος (hotelman). Με 30 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου είχε ένα φίλο. Για το Γεώργ. Καροπλεσίτη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-11 και εργάστηκε στο Ρίνοκ (Roanoke).
·         Ο Νικόλαος Σταθόπουλος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασίλω. Με 50 $ στην τσέπη, δήλωσε ως προορισμό την Ουάσινγκτον D.C. για δουλειά εργάτη, κοντά στον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Για το Νικ. Σταθόπουλο ήταν το β’ ταξίδι του στην Αμερική, εφόσον πρωτοήρθε την περίοδο 1906-08 και εργάστηκε στο Σόμερσγουώρθ (Somersworth).
   Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Ιωάννη Χατζόπουλο. Στις 13 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Laura” και στις 29 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 19 ετών. Πίσω στην πατρίδα είχε τη μητέρα του Αικατερίνη. Με 20 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στην Κολούμπια (Columbia) της Νότ. Καρολίνας, όπου ήταν ο πατέρας του Θεόδωρος Χατζόπουλος.
      Η ένατη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 2 άτομα, τους Δημ. Καστρίτση και Ηλ. Καστρίτση. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγαν με το πλοίο “Macedonia” και στις 31 Μαΐου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία μας δηλώνουν ότι :
·         Ο Δημήτριος Καστρίτσης ήταν 24 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελισάβετ. Με 35 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, κοντά στο ξάδερφό του Ανδρέα Κωστόπουλο.
·         Ο Ηλίας Καστρίτσης ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελισάβετ (αδερφός του Δημητρίου). Κι αυτός (με 25 $ μαζί του) πήγαινε για δουλειά στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, κοντά στο ξάδερφό του Ανδρέα Κωστόπουλο.
   Η έκτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Δημήτριο Μαθέ (Mathes). Στις 20 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο “Columbia (1908)” και στις 9 Ιουνίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 32 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στην πατρίδα λεγόταν Αρετή. Με 25 $ στην τσέπη, κατευθυνόταν για δουλειά εργάτη σε φάρμα στο Τσέστερ (Chester) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ανεψιό του Νικόλαο Κουμπούρα.
     Η έβδομη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Διονύσιο Νικόπουλο. Στις 31 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 17 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Ως επάγγελμα δήλωσε υπηρέτης (servant). Με 24 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Αλέξανδρο Νικόπουλο.
     Η δέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε 4 άτομα, τους : Θωμ. Καραγκούνη, Αλέξ. Κοντοπάνο, Αριστ. Κοντοπάνο και Γρηγ. Κοντοπάνο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 13 Ιουνίου, αναχώρησαν με το πλοίο “Themistocles” και στις 3 Ιουλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά :
·         Ο Θωμάς Καραγκούνης ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 25 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Κοντοπάνος.
·         Ο Αλέξανδρος Κοντοπάνος ήταν 18 ετών. Στην πατρίδα είχε τον πατέρα του Βασίλειο. Με 20 $ μαζί του επέλεξε για δουλειά το Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο αδελφός του Δημήτριος Κοντοπάνος.
·         Ο Αριστείδης Κοντοπάνος ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του λεγόταν Μαριγώ. Με 22 $ στην τσέπη, επέλεξε ως προορισμό του για δουλειά εργάτη το Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Κοντοπάνος.
·         Ο Γρηγόριος Κοντοπάνος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Κι αυτός (με 25 $) πήγαινε για δουλειά στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο Δημήτρ. Κοντοπάνος.
      Η ενδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1912 ήταν πολυπληθέστερη και αριθμούσε 11 άτομα. Περιλάμβανε τους : Κων. Κωστόπουλο, Σερ. Πανταζή, Ιωάν. Ζαχαρόπουλο, Νικ. Καόνη, Ευάγ. Καρφή, Ξεν. Λαθύρη, Παύλ. Παλαιογιάννη, Πέτ. Παλαιογιάννη, Γεώρ. Πρίμπα, Αχιλ. Τσούμα και Φώτ. Φαρμάκη. Απ’ αυτούς οι 2 πρώτοι επιβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι υπόλοιποι 9 επιβιβάστηκαν στο λιμάνι της Πάτρας. Στις 21 Ιουνίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε το πλοίο “Macedonia” με τους μετανάστες Κων. Κωστόπουλο και Σερ. Πανταζή. Στο λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν οι υπόλοιποι 9 μετανάστες και στις 8 Ιουλίου το πλοίο έφτασε στην Αμερική. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
·         Ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 125 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικ. Τσούμας. Για το μετανάστη Κων. Κωστόπουλο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε έρθει την περίοδο 1906-10 και εργάστηκε στο Σπόκαν.
·         Ο Σεραφείμ Πανταζής ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξυλουργός (carpenter). Η σύζυγός του λεγόταν Μαρία. Με 30 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη[12] της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Σερφές. Για τον Σερ. Πανταζή αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον ξαναήρθε την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε στη Βοστώνη.
·         Ο Ιωάννης Ζαχαρόπουλος ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε υπάλληλος (clerk). Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 80 $ μαζί του δήλωσε ως τόπο προορισμού τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Δημήτριος Σερέτης. Για τον μετανάστη Ιωάν. Ζαχαρόπουλο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1905-09 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
·         Ο Νικόλαος Καόνης ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Με 40 $ στην τσέπη επέλεξε για τόπο εργασίας τη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Ηλία Τσούμα.
·         Ο Ευάγγελος Καρφής ήταν 18 ετών. Η μητέρα του στην πατρίδα λεγόταν Βασίλω. Αναζητούσε δουλειά εργάτη (με 25 $ μαζί του) στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Νικόλ. Τσούμα.
·         Ο Ξενοφών Λαθύρης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Ως εργάτης, με 30 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στο Έλκινς της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευάγγελος Ανδριάκης.
·      Ο Παύλος Παλαιογιάννης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 30 $ μαζί του έψαχνε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο του Νικόλαο Σιταρά.
·         Ο Πέτρος Παλαιογιάννης ήταν 25 ετών (αδελφός του Παύλου). Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 30 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Σιταράς. Για τον Πέτρο Παλαιογιάννη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική. Είχε έρθει την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε στο Σπόκαν.
·         Ο Γεώργιος Πρίμπας ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Με 30 $ μαζί του επέλεξε για δουλειά εργάτη το Λονγκ Μπιτς της Νέας Υόρκης, με φίλο του εκεί τον Κώστα Φαλλή. Για το Γεώρ. Πρίμπα αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον ξαναήρθε την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε στο Σπόκαν.
·         Ο Αχιλλεύς Τσούμας ήταν μόλις 15 ετών. Τον έγραψαν ως μαθητή (scholar). Η μητέρα του λεγόταν Ελισάβετ. Με 30 $ στην τσέπη πήγαινε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον αδερφό του Γιάννη Ν. Τσούμα.
·         Ο Φώτιος Φαρμάκης ήταν 24 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 40 $ μαζί του αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Σπόκαν της πολιτείας Ουάσινγκτον, όπου ήταν ο φίλος του Κωστ. (Gust) Σιταράς.
   Η όγδοη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Γεώργιο Σταμάτη. Στις 8 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 20 Ιουλίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 22 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Με 25 $ μαζί του δήλωσε ως προορισμό για δουλειά εργάτη τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Σπύρος Σταμάτης.
   Η δωδέκατη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 4 άτομα, τους : Δημ. Γραμματίκα, Δημ. Τσούκαλο, Γεώρ. Φούρλια και Παν. Φούρλια. Στις 10 Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν με το πλοίο “Athinai” και στις 29 Ιουλίου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Ξέρουμε επίσης ότι :
·         Ο Δημήτριος Γραμματίκας ήταν 37 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αμαλία. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και με 30 $ μαζί του πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Δ. Φαλλής.
·         Ο Δημήτριος Τσούκαλος ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Γλυκερία. Με 21 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Τζέρσεϋ (Jersey City) της Νέας Υόρκης, κοντά στο συμπατριώτη του Ιωάννη Κρέτση.
·         Ο Γεώργιος Φούρλιας ήταν 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ευθυμία. Με 22 $ στην τσέπη είχε ως προορισμό για δουλειά εργάτη σε φάρμα, το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, όπου ήταν ο πατέρας του Δημ. Φούρλιας.
·         Ο Παναγιώτης Φούρλιας ήταν 20 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ευθυμία. Με 27 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Κοντοπάνο.
Πλοίο Pannonia (Photo: Frank Pichardo Collection)

   Η δέκατη τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 2 άτομα, τους Βασ. Κάντζο και Βασ. Σιαμάνη. Στις 15 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 3 Αυγούστου “πάτησαν πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επίσης ότι :
·         Ο Βασίλειος Κάντζος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στην πατρίδα λεγόταν Αγορή. Ο μετανάστης δήλωσε ξενοδόχος (hotelkeeper) ως επάγγελμα. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στη Σάρλοτ (Charlotte) της Βόρ. Καρολίνας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Αναστασόπουλος. Για το Βασίλειο Κάντζο αυτό ήταν το β’ ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοήρθε την περίοδο 1906-09 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
·         Ο Βασίλειος Σιαμάνης ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε μπακάλης (grocer). Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Με 34 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δ. Χασιάνης. Για το Βασίλειο Σιαμάνη αυτό ήταν το β’ ταξίδι στην Αμερική, εφόσον είχε ξανάρθει την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η ένατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Αριστοτέλη Τσιαπούρη. Στις 31 Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο “Macedonia” και στις 17 Αυγούστου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 19 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Αργυρή. Ως εργάτης, με 35 $ μαζί του, πήγαινε για δουλειά στο Μπόουλιν Γκριν (Bowling Green) του Κεντάκυ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Τσιαπούρης.
    Η δέκατη τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 2 άτομα, τους Σερ. Αναγνωστόπουλο και Βασ. Πετσίκα. Στις 5 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο “Themistocles” και στις 23 Αυγούστου αφίχθησαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία δηλώνουν ότι :
·         Ο Σεραφείμ Αναγνωστόπουλος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Με 25 $ στην τσέπη, αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Σαρλότ (Charlotte) της Νέας Υόρκης, όπου είχε τον ξάδερφό του Γεώργιο Ανέστη.
·         Ο Βασίλειος Πετσίκας ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Τελικός προορισμός του για δουλειά εργάτη (με 12 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Α. Τυλιγάδα.
      Η δέκατη πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από διμελή ομάδα, από τους : Ιωάν. Παππά και Γεώρ. Φούρλια. Στις 18 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 31 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία μας γνωρίζουν επίσης ότι :
·         Ο Ιωάννης Παππάς ήταν 32 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ερασμία. Με 50 $ μαζί του, έψαχνε για δουλειά στη Ντάνβιλ (Danville) της Βιρτζίνια.
·         Ο Γεώργιος Φούρλιας ήταν 19 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
   Η δέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Βασίλειο Ζαχαρόπουλο. Στις 24 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 8 Σεπτεμβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 20 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Ο πατέρας του λεγόταν Χρήστος. Με 30 $ στην τσέπη αναζητούσε δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Δουλαβέρης. Αυτό ήταν το β’ ταξίδι του στις ΗΠΑ. Είχε έρθει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη.
    Η ενδέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από τον Επαμεινώνδα Παπαγαλάνη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 26 Αυγούστου, ταξίδεψε με το πλοίο “Saxonia” και στις 13 Σεπτεμβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 26 ετών. Στην πατρίδα είχε το θείο του Χρήστο. Επέλεξε για τόπο εργασίας (με 24 $ μαζί του) τη Νέα Υόρκη, με γνωστό του εκεί το φίλο Ι. Καρατάσο.
   Η δωδέκατη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Γεώργιο Κολάζα. Στις 2 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο “Pannonia” και στις 19 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε αγρότης-κτηματίας (farmer). Η γυναίκα του λεγόταν Σταυρούλα. Με 46 $ μαζί του πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σ. Λαγαριάς.
   Η δέκατη τρίτη (και τελευταία) μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Ν. Μαλάμη. Από την Ελλάδα ταξίδεψε με πλοίο στη Γαλλία. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 20 Σεπτεμβρίου έφυγε με το πλοίο “Rochambeau” και στις 6 Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 30 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Βασίλειος. Με 40 $ στην τσέπη πήγαινε για δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Παππάς.
      Η δέκατη έκτη (και τελευταία) ομαδική αναχώρηση στο 1912 έγινε από 2 άτομα, τους Γεώρ. Παπαγεωργίου και Στυλ. Υφαντή. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις αρχές Οκτωβρίου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Patris” και στις 22 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον ξέρουμε ότι :
·         Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου ήταν 23 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Ως εργάτης σε φάρμα, με 23 $ μαζί του, αναζητούσε δουλειά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, κοντά στο φίλο του Δημήτριο Κοτσιμπό.
·         Ο Στυλιανός Υφαντής ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Ως επάγγελμα δήλωσε ξυλουργός. Η γυναίκα του λεγόταν Φωτεινή. Με 25 $ μαζί του πήγαινε στο Ήστον (Easton) της Πενσυλβάνια, όπου είχε το φίλο του Τζέιμς Αντωνόπουλο.
   Εκτός αυτών, στη διάρκεια του 1912 μετανάστευσαν και οι : Νικόλαος Αναστασόπουλος (Macon, Ga.), Χριστόδουλος Κλειτσάκης (άγνωστος), Κώστας Κοκαράνης (Winston Salem), Αθανάσιος Κυρίτσης (Petersburg, Va.), Νικόλαος Παλιούρας (S.C.) και Κων/νος Σιταράς (Ν.Υ.).

Συνέχεια στο Ζ' μέρος (τελευταίο)

     ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[1] Στο Βιβλίο Καταγραφής του πλοίου (Ship Manifest) έχει γραφεί ως επώνυμο το Stavros και ως όνομα το Theofanis.
[2] Από το Παπαρρούσι. Στο α’ ταξίδι του στην Αμερική πήγε την περίοδο 1906-10 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη. Ξαναπήγε το 1915, σε ηλικία 38 ετών, παντρεμένος και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.
[3] Έτσι γράφτηκε στο Βιβλίο Μεταναστών (Ekakris). Πιθανά είναι λάθος. Μήπως το σωστό είναι Μακρής;
[4] Πήγε στην Αμερική το 1906, σε ηλικία 37 ετών και παντρεμένος. Εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
[5] Αρχικά γράφτηκε Dampoulis, αλλά μετά διορθώθηκε.
[6] Στο Βιβλίο είναι γραμμένη ως Γιαννούλα Λαμπούλη (Yanoula Lampouli). Ίσως το επώνυμο γράφτηκε λανθασμένα.
[7] Αρχικός τόπος προορισμού ήταν N.Y. New York. Όμως άλλαξε την απόφασή του και επέλεξε έναν θείο του  Δημήτριο …… στο Σπόκαν. Το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.
[8] Στο Βιβλίο Μεταναστών (Ship Manifest) γράφει : IN HOSPITAL (στο νοσοκομείο).
[9] Έχει γραφεί ως  Burzol Christos. Δεν είμαι βέβαιος αν το πραγματικό όνομα είναι Μπούρζος ή Μπούργος.
[10] Στο Βιβλίο γράφτηκε ως Genissaropoulos.
[11] Πήγε το 1905 στην Αμερική, σε ηλικία 27 ετών.
[12] Αρχικά δήλωσε τη Νέα Υόρκη για προορισμό του, αλλά μετά άλλαξε γνώμη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου