"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

9/6/14

Το σπάνιο και μοναδικό αγριόγιδο της Οίτης




                        Πρώτες εικόνες από τη μοναχική ζωή του


Εξαιρετική επιτυχία του βιολόγου Κώστα Στασινού



   Ίσως κάποιοι ήξεραν ή είχαν ακούσει για ένα αγριόγιδο που ζει στα δύσβατα κι απόκρημνα σημεία της Οίτης (κάτι σαν το κρι-κρι της Κρήτης). Για τους πολλούς θα είναι μάλλον πρωτάκουστο. Κι όμως υπάρχει και επιβιώνει, παρά τη δίωξη από τον άνθρωπο-κυνηγό σ’ ένα σκληρό τοπίο, το οποίο είναι ταυτόχρονα και η προστασία του από εχθρούς.

   Ο βιολόγος κ. Κώστας Στασινός (Κ. Σ.) θέλοντας να αποτυπώσει και μελετήσει το σπάνιο αυτό είδος, ανέλαβε τη δύσκολη προσπάθεια πρώτα να το εντοπίσει (χωρίς να γίνει αντιληπτός) στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης, ώστε να το παρατηρήσει, φωτογραφίσει και κινηματογραφήσει. Για το σκοπό αυτό πραγματοποίησε 20 και πλέον εξερευνητικές αποστολές με διάρκεια τριών ετών περίπου, από το Μάη του 2010 μέχρι τον  Ιανουάριο του 2013.

   Το συνάντησε μέσα σε γκρεμούς και φαράγγια. Ήταν τρομαγμένο, σε μόνιμη επιφυλακή και με απόλυτη αίσθηση των κινδύνων γύρω του.  Αναζητούσε την τροφή του συνήθως σε απόκρυφα μέρη.  Όταν όμως οι συνθήκες το επέτρεπαν έβγαινε σε χλοερά  λιβάδια, αλλά πάντα σε ετοιμότητα για γρήγορη φυγή. Ο Κ. Σ. κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι κάθε κίνησή του έπρεπε να ’ναι ιδιαίτερη προσεκτική, όταν ήθελε να το προσεγγίσει για κοντινή φωτογράφιση.

   Έτσι σιγά-σιγά μπόρεσε να πλησιάσει μικρές ομάδες αγριόγιδων, που αριθμούσαν 2-3 άτομα το πολύ. Τις  περισσότερες φορές συναντούσε ένα άτομο. Συνήθως το αγριόγιδο τον αντιλαμβανόταν πρώτο και έφευγε  σαν αστραπή, σφυρίζοντας συγχρόνως για να απομακρυνθούν τα υπόλοιπα. Ήταν το αρσενικό, που έβγαινε μόνο του για να διασφαλίσει  την περιοχή βόσκησης.

   Το αγριόγιδο της Οίτης παρουσιάζει μερικές διαφορές στη συμπεριφορά  του σε σχέση όσα ζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι τρομαγμένο. Ποτέ δεν συναθροίζεται σε μεγάλες ομάδες. Προτιμά ως επί το πλείστον να είναι σε καλά προφυλαγμένα μέρη, στις πλαγιές των φαραγγιών.  Μεμονωμένα όμως άτομα έχουν  παρατηρηθεί σε όλες τις περιοχές της Οίτης.

   Οι παρατηρήσεις αυτές αλλά και οι εμπειρίες των ντόπιων κατοίκων μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για την προστασία του. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με ευρύτερες εκστρατείες ενημέρωσης όλων των τοπικών κοινωνιών,  αλλά και με τη λήψη κάποιων μέτρων.  Αυτό αποτελεί την απάντηση στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης, ο οποίος για χρόνια τώρα επιμένει ότι η προστασία του Δρυμού και του αγριόγιδου είναι θέμα διαχείρισης ευρωπαϊκών κεφαλαίων για εκπόνηση μελετών!

Όμορφα λουλούδια στα απόκρημνα βράχια
   Από το σύνολο του φωτογραφικού υλικού – που είναι μοναδικό – ένα μέρος του έχει μετατραπεί σε ταινία μικρής διάρκειας 15.09΄, με τίτλο : “Τα μονοπάτια του αγριόγιδου της Οίτης”. Στην ταινία αυτή, εκπληκτικές εικόνες και βίντεο από την  άγρια  φύση της Οίτης  εναλλάσσονται με λουλούδια, δέντρα, τρεχούμενα νερά, πουλιά, νέφη και άγριους γκρεμούς. Φιλοδοξία της θαυμάσιας αυτής προσπάθειας του Κώστα Στασινού είναι να περιληφθεί το υλικό - που αποκτήθηκε στη διάρκεια της εξερευνητικής προσπάθειας - σε μια άρτια κινηματογραφική δημιουργία για την Οίτη.

Η ταινία:





      
      Για την αντιγραφή

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος

1 σχόλιο: