"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

7/7/22

Από τα Βελωτά Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1907-1914)

 

Προλεγόμενα

  Τα Βελωτά είναι ένας ορεινός οικισμός στα ΝΔ του νομού Ευρυτανίας και σε υψόμετρο 780 μ. Ο Προυσός είναι σε απόσταση 18 χμ. στα ΝΔ του χωριού. Δεν το έχω επισκεφθεί.

 

Το χωριό Βελωτά και στο βάθος η Χελιδόνα (Η φωτογραφία ελήφθη από www.katelanos,blogspot.gr)


   Μελετώντας τους Έλληνες μετανάστες που πήγαν στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια, κατέγραψα και όσους προήλθαν από τα Βελωτά. Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια και βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 17 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2022. 

 


Οδική πινακίδα

(Από www.katelanos,blogspot.gr)

   Για το αποτέλεσμα αυτό χρειάστηκε αρκετή απασχόληση. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (Ellis Island). Η έρευνα απέδωσε 10 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ένας μετανάστες έκανε πολλαπλά ταξίδια) και τελικά ανευρέθηκαν στοιχεία για 17 άτομα. Πρέπει να σημειωθεί, επειδή δεν ξέρω επώνυμα, ότι κατέγραψα ως μετανάστες από τα Βελωτά, όσους δήλωσαν στην Αμερική ότι γεννήθηκαν και κατοικούσαν σ’ αυτό. Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή μπορεί να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από τα Βελωτά, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

----------

 Αυτοδιοικητικά

Οικισμός Βελωτά

   Από τις 31 Αυγούστου 1912, ο οικισμός Βελωτά, που ήταν προσαρτημένος στο δήμο Αρακυνθίων, του νομού Αιτωλοακαρνανίας αποσπάστηκε και έγινε σύσταση της κοινότητας με το όνομα Βελωτά, που ταυτόχρονα ορίστηκε και έδρα της νέας κοινότητας.

   Ο οικισμός Τσιμπλοχώραφα αναγνωρίστηκε και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Βελωτών. Στις 16 Οκτωβρίου 1940, ο οικισμός Τσιμπλοχώραφα καταργήθηκε.

   Στις 22 Μαρτίου 1943 η κοινότητα Βελωτών αποσπάστηκε από το νομό Αιτωλοακαρνανίας και προσαρτήθηκε πλέον στο νομό Ευρυτανίας.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997 (σχέδιο “Καποδίστριας”), η κοινότητα Βελωτών καταργήθηκε και ο οικισμός Βελωτά προσαρτήθηκε στο δήμο Προυσού. Το 2010 (με το σχέδιο “Καλλικράτης”) ο δήμος Προυσού καταργήθηκε και ο οικισμός Βελωτά προσαρτήθηκε στο δήμο Καρπενησίου.

  Ο πληθυσμός του (απογραφή του 2011) ήταν 98 κάτοικοι.

 

1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση στην Αμερική[1]

   Από τους 17 μετανάστες που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι περισσότεροι (5) έφυγαν στα έτη 1907 και 1910 (ποσοστά 29%). Συνολικά έγιναν 10 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκε 1 μετανάστης που έκανε τριπλό ταξίδι.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε (τα 17 άτομα) ως προς τον πληθυσμό του χωριού ήταν 14 %, που είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8%). Η περιοχή είχε μόνο κτηνοτροφία, ήταν πολύ ορεινή και δυσκόλευε πολύ τη ζωή[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν μόνον άρρενες. Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή συμπεραίνουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες έως και 20 ετών (με 10 άτομα). Ακολούθησαν οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 6 άτομα). Η κατανομή σε ομάδες ηλικιών των μεταναστών από τα Βελωτά, δίνεται στον πίνακα 3.




Μικρότερες ηλικίες μεταναστών :

 (α) Καραχρήστος Αριστείδης, ετών 18 (πήγε το 1911)

(β) Καραχρήστος Ιωάννης Κ., ετών 18 (πήγε το 1914)

 

Μεγαλύτερη ηλικία μετανάστη :

(α) Καραχρήστος Ιωάννης Π., ετών 33 (πήγε το 1914)

      Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 22 έτη!!!

    Οι περισσότεροι μετανάστες από τα Βελωτά ήταν άγαμοι. Πιο συγκεκριμένα, από τους 17 μετανάστες, οι 14 ήταν άγαμοι και οι υπόλοιποι 3 ήταν έγγαμοι.

   Από τις οικογένειες του χωριού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 

     Συνολικά έγιναν 10 ταξίδια, που διακίνησαν τους 17 μετανάστες από τα Βελωτά. Όλοι οι μετανάστες έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας. Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

  Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση (έτυχε) όλοι οι μετανάστες από τα Βελωτά έφυγαν με ξένα πλοία.

   Σε σύγκριση, τα μεμονωμένα ταξίδια ήταν περισσότερα από τα ομαδικά. Συγκεκριμένα, έγιναν 6 μεμονωμένα ταξίδια και  4 ομαδικά. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 5, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του Ellis Island (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο στον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για  επαναπατρισμό.

    Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες από τα Βελωτά φαίνονται στον Πίνακα 6. Σχεδόν μοιράστηκαν οι προτιμήσεις τόπου εργασίας των μεταναστών, ανάμεσα στις πολιτείες της Νέας Υόρκης (53 %) και της Μασαχουσέτης (47 %). Συγκεκριμένα, στις πόλεις Νέα Υόρκη και Βοστώνη πήγαν από 8 μετανάστες! Μεμονωμένη προτίμηση καταγράφηκε στην Ατλάντικ Σίτυ της Νέας Υόρκης. Τα αριθμητικά στοιχεία των προορισμών φαίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 6.

   Αναλυτικά, οι μετανάστες επέλεξαν τους επόμενους τόπους (σε παρένθεση είναι ο αριθμός μεταναστών) :


 2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Οι περισσότεροι μετανάστες, δηλ. 12 άτομα δήλωσε εργάτης σε φάρμα (farm laborer). Απλοί εργάτες δήλωσαν 2 άτομα. Υπήρξαν όμως και 2 σερβιτόροι. Στοιχεία αυτών ακολουθούν:

 


Σημείωση : Σερβιτόροι ήταν οι : Ιωάννης Π. Καραχρήστος και Κων/νος Π. Καραχρήστος

 

3.  Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκε 1 άτομο που έκανε τριπλό ταξίδι στην Αμερική. Ο συνήθης λόγος ήταν η στράτευση για τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13.

   Το όνομα και οι πολλαπλοί προορισμοί ακολουθούν:

1.    Κωνσταντίνος Π. Καραχρήστος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε τον Απρίλιο 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό. Το γ’ ταξίδι έγινε τον Ιούλιο 1914 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από τα Βελωτά

   Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellis island) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες από τα Βελωτά που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών από τα Βελωτά δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως τα κατέγραψαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α       Ονοματεπώνυμο                χρ. άφιξης   ηλικία     έγγαμος          Πλοίο ταξιδιού            Λιμάνι

1       Γιαννιώτης Κων/νος           3-7-1910        22           όχι          Martha Washington      Πάτρα

2       Γιαννιώτης Κων/νος Δ.       22-10-1910     19           όχι          Columbia (1908)          Πάτρα

3       Γιαννιώτης Σπυρίδων         30-5-1907       20           όχι          Laura                        Πάτρα

4       Θέμελης Αλέξιος               23-6-1907       23           όχι          Gerty                        Πάτρα

5       Θέμελης Δημήτριος           10-10-1907     21           ναι          Giulia                        Πάτρα

6       Καραχρήστος Ανδρέας       30-5-1907       20           όχι          Laura                        Πάτρα

7       Καραχρήστος Αριστείδης    24-10-1911     18           όχι          Martha Washington      Πάτρα

8       Καραχρήστος Ιωάννης Κ.    14-4-1914       18           όχι          Saxonia                     Πάτρα

9       Καραχρήστος Ιωάννης Π.    14-4-1914       33           όχι          Saxonia                     Πάτρα

10      Καραχρήστος Κων/νος 1    14-4-1914       27           όχι          Saxonia                     Πάτρα

11      Καραχρήστος Κων/νος 2    21-7-1914       27           όχι          Ultonia                      Πάτρα

12      Καραχρήστος Χρήστος       28-11-1910     28           ναι          Martha Washington      Πάτρα

13      Μίχος Ιωάννης Χ.              28-11-1910     19           όχι          Martha Washington      Πάτρα

14      Μπακογιάννης Γεώργιος    30-5-1907       20           ναι          Laura                        Πάτρα

15      Τσέπας Γεώργιος Δ.          28-11-1910     20           όχι          Martha Washington      Πάτρα

16      Τσιλιμέκας Βασίλειος         31-5-1911       20           όχι          Oceania                     Πάτρα

17      Τσίπας Γεώργιος Β.           24-10-1911     19           όχι          Martha Washington      Πάτρα

 

5.  Χρονικό μετανάστευσης από τα Βελωτά Ευρυτανίας

 

i.     Η δυναμική έναρξη της μετανάστευσης από το 1907

    Στη διάρκεια του έτους έγιναν 3 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 5 άτομα από το χωριό. Αναλυτικά:

  Η ομαδική αναχώρηση του 1907 αριθμούσε τρία άτομα και περιλάμβανε τους : Σπυρ. Γιαννιώτη, Ανδρ. Καραχρήστο και Γεώρ. Μπακογιάννη. Στις 13 Μαΐου 1907, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 30 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι:

·         Ο Σπυρίδων Γιαννιώτης ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ομώνυμο ξάδερφό του Σ. Γιαννιώτη.

·         Ο Ανδρέας Καραχρήστος ήταν 20 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 10 $ μαζί του, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στο θείο του Αλέξανδρο Γιαννιώτη.

·         Ο Γεώργιος Μπακογιάννης ήταν 20 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Με 10 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Αλέξανδρος Γιαννιώτης.

 

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)


   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Αλέξιο Θέμελη. Στις 31 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 23 ετών. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη,  όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Δουλαβέρης[4].

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Δημήτριο Θέμελη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 17 Σεπτεμβρίου ανέβηκε στο πλοίο “Giulia” και στις 10 Οκτωβρίου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 21 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Βασιλική. Με 10 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Καρασμάνης.

 

ii.    Σταθερή φυγή μεταναστών και στο 1910

    Στη διάρκεια του έτους έγιναν πάλι 3 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν άλλοι5 άνθρωποι του χωριού. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Κωνσταντίνο Γιαννιώτη. Στις 20 Ιουνίου 1910, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 3 Ιουλίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 22 ετών. Το όνομα της μητέρας του στα Βελωτά ήταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Ατλάντικ Σίτυ της Νέας Υόρκης, κοντά στο αδερφό του Σπύρο Γιαννιώτη.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Κωνσταντίνο Δ. Γιαννιώτη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Οκτωβρίου έφυγε με το πλοίο “Columbia (1908)” και στις 22 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Χρήστο Γιαννιώτη.

 

ΠλοίοColumbia (1908) (Photo: Maurizio Eliseo Collection)


  Η ομαδική αναχώρηση του 1910 αριθμούσε τρία άτομα και περιλάμβανε τους : Χρ. Καραχρήστο, Ιωάν. Μίχο και Γεώργ. Τσέπα. Στις 14 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 28 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας αναφέρει επιπλέον ότι:

·         Ο Χρήστος Καραχρήστος ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα λεγόταν Βασίλω. Προορισμός του (με 30 $ μαζί του) για δουλειά εργάτη σε φάρμα, ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης,όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Καρράς[5].

·         Ο Ιωάννης Μίχος ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χάρης. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Αλέξιο Γιαννιώτη.

·         Ο Δημήτριος Τσέπας ή Τσίπας (Tsepas) ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 30 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφό του Αλέξιος Θέμελης.

 

 iii.   Μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1911

    Στη διάρκεια του έτους έγιναν 2 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 3 άτομα του χωριού. Αναλυτικά:

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από το Βασίλειο Τσιλιμέκα. Στις 15 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Oceania” και στις 31 Μαΐου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευάγγελος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο θείος του Γεώργιος Γαρδίκης[6].

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1911 έγινε από δύο άτομα, τους Αριστ. Καραχρήστο και Γεώρ. Τσίκα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 9 Οκτωβρίου ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 24 Οκτωβρίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο αρχειακό υλικό μας γνωρίζει ακόμη γι’ αυτούς ότι:

·         Ο Αριστείδης Καραχρήστος ήταν 18 ετών. Στα Βελωτά ήταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 24 $ μαζί του) ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Καραχρήστο (Carras).

·         Ο Γεώργιος Τσίπας (Tsipas) ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Βασίλειος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Δ. Τσίπα.

 

Ατμόπλοιο Martha Washington (Photo: Richard Faber Collection)


 iv.   Μικρή αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1914 - Επίλογος

    Στη διάρκεια του έτους έγιναν 2 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 4 άτομα από τα Βελωτά. Συγκεκριμένα:

   Η ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε τρία άτομα. Ήταν οι : Ιωάν. Κ. Καραχρήστος, Ιωάν. Π. Καραχρήστος και Κων. Καραχρήστος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Μαρτίου έφυγαν με το πλοίο “Saxonia” και στις 14 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι:

·         Ο Ιωάννης Κ. Καραχρήστος ήταν 18 ετών.Το όνομα του πατέρα του ήταν Κώστας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Μπελεντζής.

·         Ο Ιωάννης Π. Καραχρήστος ήταν 33 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν σερβιτόρος (waiter). Ο πατέρας του λεγόταν Περικλής. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε για ανάλογη εργασία στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Μπελεντζής[7].

·         Ο Κωνσταντίνος Π. Καραχρήστος ήταν 27 ετών (αδελφός του προηγουμένου). Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν σερβιτόρος (waiter). Ο πατέρας του λεγόταν Περικλής. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά σε ένα κουνιάδο[8] του. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κων/νος Καραχρήστος την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

 

Πλοίο Saxonia (Photo: Alex Duncan)

 

  Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Κωνσταντίνο Π. Καραχρήστο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 30 Ιουνίου επιβιβάστηκε στο πλοίο “Ultonia” και στις 21 Ιουλίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Περικλής. Δεν μας είναι γνωστός ο λόγος που επανέλαβε μετά από 3 μήνες το ταξίδι στην Αμερική. Ως προορισμό του (με 25 $ στην τσέπη) δήλωσε τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάννη Καραχρήστο (Carras).

 

Βιβλιογραφία- Αναφορές-Ιστοσελίδες

 

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “ Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (1902-1922)” / Περιοδικό ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ετών 2012-2013, Λαμία. Αναρτήθηκε στο μπλογκ  amfictyon.blogspot.gt από τις 7-7-2014 (α’ μέρος) και 14-7-2014 (β’ μέρος).

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Αντράνοβα (Ασπρόπυργο) Ευρυτανίας, μετανάστες στην Αμερική (1895-1931)”. Ανέκδοτη εργασία από το Φεβρουάριο 2020. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 24 Φεβ. 2020.

7.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Ευρυτάνες μετανάστες στην Αμερική (1899-1924)”, από Οκτ. 2015, σε μπλογκ www.amfictyon.blogspot.gr

8.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

9.    περ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

10.  εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, ετών 1927-1934, Λαμίας.

11.  «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.

12.  Θ.  Ανθογαλίδου  «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html

13.  Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις»,  2-5-2004, από το Διαδίκτυο.

14.  Ιστοσελίδα https://www.karpenissi.gr

15.  Ιστοσελίδα https://www.athensphotonews.gr

16.  Ιστοσελίδα https://www.greece.com

17.  Βικιπαίδεια

 

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1] Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2] Στο σύνολο των 17 μεταναστών από τα  Βελωτά, βρέθηκε 1 αναλφάβητος !

[3] Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4] Από το χωριό Λάστοβο (Χελιδόνα).  Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος Πήγε στην Αμερική το 1904, σε ηλικία 19 ετών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εκεί εργάστηκε 4 χρόνια και το 1908 επέστρεψε. Το επόμενο έτος 1909 έκανε και δεύτερο ταξίδι

[5] Αυτή είναι η αμερικανική συνήθεια να συγκόπτουν τα μεγάλα επώνυμα. Έτσι το Καραχρήστος έγινε Καρράς (Carras).

[6] Από την Αντράνοβα. Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 35 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

[7] Το επώνυμο γράφεται με μεγάλη επιφύλαξη, επειδή στο χειρόγραφο αρχείο είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο.

[8] Το όνομά του είναι Κώστας, αλλά το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου