"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

23/8/18

υπενθύμιση σ' έναν κυβερνητικό βουλευτή


Για Πανεπιστήμιο στη Στερεά Ελλάδα



«… Ήλθεν, είδεν και … αφού εξευτέλισε τους αυτοδιοικητικούς που μέχρι πρότινος αντιστεκόντουσαν, απήλθε από τον τόπο του εγκλήματος ο υπουργός Παιδείας …»
« … Ήλθε, υποτίθεται για να ολοκληρώσει “το διάλογο“ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, … αφού οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες, ένα καλογραμμένο σενάριο που παίχτηκε για το λαό της Στερεάς Ελλάδας.»
Απόστ. Γκλέτσος, δήμαρχος Στυλίδας [εφ. Λαμιακός Τύπος, 22 Αυγ. 2018]

 

του Κυρ


    Η ζωή είναι δύσκολη για έναν κυβερνητικό βουλευτή, ειδικά όταν προέρχεται από κομματικό χώρο με αυστηρές ιδεολογικές αρχές κι όχι από πολυσυλλεκτικό μεγάλο κόμμα εξουσίας. Είναι δε χειρότερα, όταν αυτός είναι κυβερνητικός βουλευτής, σε κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή. Τότε :
·         Οι αρχές (αν είχε ποτέ ο βουλευτής) και η ιδεολογία (που δεν είναι σίγουρη ότι ταυτιζόταν με τις - θολές ενίοτε - αντιλήψεις του κόμματος) αφήνονται στην άκρη.
·         Οι εξαγγελίες, που δόθηκαν προεκλογικά και αύξησαν ψηφοθηρικά την κάλπη, μεταφέρονται στο αόριστο μέλλον. Κανείς βουλευτής δεν τις αναφέρει σε συζητήσεις ή συνεντεύξεις, επικαλούμενος δικαιολογίες (η κρίση, οι ξένοι, η αντιπολίτευση, κ.ά.).
·         Στο δίλημμα, αν πρέπει να ψηφίσει στη Βουλή ένα κορυφαίο αίτημα της πλειοψηφίας του τόπου μας, που λέγεται “Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας”, και μάλιστα τη μελετημένη καινοτόμα πρόταση του καθηγητή Γιάν. Πανούση, ή “Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τμήματα στη Λαμία”, πιθανής προέλευσης του ΕΚΠΑ με εκπρόσωπο τον τωρινό υπουργό Παιδείας, φυσικά τάσσονται με το δεύτερο! Παρά την ομόφωνη θέση όλων των δήμων της Στερεάς, υπέρ της καινοτόμου πρότασης Πανούση, οι κυβερνητικοί βουλευτές την αγνόησαν πλήρως, πειθαρχώντας στον υπουργό Παιδείας, που - επιδεικτικά και προκλητικά - αγνόησε τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.
·         Η διατήρηση της βουλευτικής καρέκλας καθορίζει τη θέση που θα πάρει ο κυβερνητικός κυρίως βουλευτής, αν και το ίδιο καθορίζει όλους τους βουλευτές (κομματική πειθαρχία). Σε χειρότερη θέση όμως είναι ο κυβερνητικός βουλευτής, που - με θρασύτητα - προσπαθεί να δικαιολογήσει, τα αδικαιολόγητα. Ας δοθούν κάποια δείγματα της αντίληψης κυβερνητικού βουλευτή (από την εφ. “Λαμιακός Τύπος”, της 22 Αυγ. 2018), πάντα σε αναφορά με το αίτημα της Στερεάς Ελλάδας για αυτόνομο καινοτόμο πανεπιστήμιο, με ένα σύντομο προσωπικό σχόλιο :

«… η πρόταση Γαβρόγλου είναι “μαγιά” για το νέο πανεπιστήμιο στο μέλλον …» [Α.Κ.]
δηλ. στη Στερεά Ελλάδα, αντί να αποκτήσουμε πανεπιστήμιο τώρα, αποκτήσαμε τη “μαγιά” για το άγνωστο μέλλον!
“Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε όλοι τι έχουμε και τι θέλουμε να έχουμε ως τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας.” [Α.Κ.]
δηλ. μετά την ψήφιση στη Βουλή, είναι η ώρα να σκεφτούμε τι έχουμε και τι θέλουμε ;
“… Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι η στοχευμένη επιλογή σχολών και τμημάτων άλλων πανεπιστημίων, που θα λειτουργήσουν στην περιφέρεια Στερεάς …” [Α.Κ.]
δηλ. στην περιφέρεια Στερεάς να επιλέξουμε γα γίνουν τμήματα άλλων πανεπιστημίων !
 “η πρόταση Γαβρόγλου προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία, υπό την ομπρέλα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιπλέον των υπαρχόντων και τμημάτων Μαθηματικών και Φυσικής …”.
δηλ. στην Ελλάδα των πολλών αδιόριστων πτυχιούχων Φυσικών και Μαθηματικών, θα αποκτήσουμε και νέα τέτοια τμήματα (άχρηστα προφανώς). Αυτό είναι καινοτομία και θα στηρίξει την ανάπτυξη; Θυμίζω ότι η πρόταση έγινε από τον υπουργό Παιδείας που είναι φυσικός, όπως και ο υπογράφων.

·         Η απουσία επιχειρημάτων και η αδυναμία δημοκρατικού διαλόγου, οδήγησαν τους βουλευτές στη σιωπή (προφορική και γραπτή), που δεν είναι πάντα χρυσός. Εν τούτοις, κάποιος κυβερνητικός βουλευτής πριν μήνα, σε “παράθυρο” τοπικού καναλιού, βεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το σχέδιο Γαβρόγλου. Άλλος βουλευτής του ίδιου χώρου που είναι και - ο καθ’ ύλην - αρμόδιος στη Βουλή, όπως και ο προαναφερθείς βουλευτής, σιωπά για το θέμα και όλοι αυτοί αποφεύγοντας όσο γίνεται την περιοχή, όταν το νομοσχέδιο Γαβρόγλου θα έρθει στη Βουλή, θα το υπερψηφίσουν κανονικά. Έκπληξη θα είναι κάτι διαφορετικό, με την αλλαγή του υπουργού παιδείας, στον αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.
·         Για τον μη κυβερνητικό βουλευτή, παραμένουν οι ευθύνες του παρελθόντος, στη διάρκεια του οποίου, το τότε Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (με ένα μόνο τμήμα), που συνοδεύτηκε με την παράλληλη απραξία και αδράνεια των τότε αυτοδιοικητικών (δήμου Λαμίας και Περιφέρειας Στερεάς) – που είχαν την ίδια κομματική ταυτότητα - έγινε τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο τόπος μας ταλανίζεται από μετατόπιση ευθυνών, χωρίς ωφέλεια και με διαρκή υποβάθμιση.
   Πάντως το ερώτημα για κάθε βουλευτή της Φθιώτιδας παραμένει : Η Στερεά Ελλάδα να αποτελεί τη μόνη περιφέρεια της χώρας, χωρίς ποιοτικό και καινοτόμο πανεπιστήμιο, με ομώνυμο τίτλο, ή να φιλοξενεί παραρτήματα άλλου ή άλλων πανεπιστημίων ; Οι απαντήσεις θα είναι αναγκαίες, ώστε οι πολίτες αυτού του τόπου να ξέρουν, ποιοί τους εκπροσωπούν στη Βουλή και ποιοί επικροτούν ειλημμένες αποφάσεις εκτός του τόπου τούτου.
   Ίσως πάλι οι βουλευτές του νομού (τον τίτλο πατέρες του έθνους ας τον αφήσουμε) ξέχασαν τα λόγια του σοφού Περίανδρου :

Όσοι άρχουν δεν πρέπει να ξεχνούν τρία πράγματα × πρώτο ότι άρχουν σε ανθρώπους, δεύτερο ότι άρχουν σύμφωνα με τους νόμους και τρίτον ότι δεν θα άρχουν πάντα.

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
              φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου