"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

18/3/22

Πιστωτικά ιδρύματα στη Φθιώτιδα

του  Κωσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου, φυσικού

Τράπεζα της Ελλάδος – Υποκατάστημα Λαμίας

  Στα πρώτα χρόνια του ελεύθερου νεοελληνικού κράτους και μέχρι το 1860 στη Λαμία δεν  λειτούργησε Πιστωτικό Ίδρυμα. Η τοκογλυφία ανθούσε. Το 1842 διορίστηκε ως Ειδικός Ανταποκριτής τις Τράπεζας τις Ελλάδος στη Λαμία, ο Αναστάσιος Δημ.  Καρέτζης. Σκοπός του ήταν η διευκόλυνση των δανειοληπτών. Έμεινε ως το 1847.

   Ακολούθησαν άλλα άτομα, που ανέλαβαν και λειτούργησαν το Πρακτορείο Λαμίας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Από τον τοπικό τύπο της δεκαετίας του ’30 προέκυψαν κάποια ονόματα που υπηρέτησαν από τη θέση αυτή. Αναφέρουμε το διευθυντή Γ. Πανόπουλο (1931), το διευθυντή Γοργία (1934), που παντρεύτηκε τη Λαμιώτισσα δίδα Στεργιοπούλου, το διευθυντή Αλεξ. Αργύση (1938) και τον υπάλληλο Ζήση Δεδούση (1934).

  Από τα μεταπολεμικά χρόνια, το Υποκατάστημα της ΤτΕ στεγάστηκε σε ενοικιασμένο κτίριο της πλατείας Διάκου, ιδιοκτησίας Μακροπούλου (νεοκλασικό Δυοβουνιώτου).

 

Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Το πρώην κτίριο της ΕΤΕ στη Λαμία
    Το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στη Λαμία ήταν το Υποκατάστημα τις Εθνικής Τράπεζας τις Ελλάδος. Πρώτος διευθυντής[1] του Υποκαταστήματος ήταν ο  Κ. Μπαϊδάνης. Το 1872 διευθυντής του υποκαταστήματος ήταν ο Δ. Θωμόπουλος, που μετατέθηκε στον Πύργο και ανέλαβε ο Στράιτ, τέως δικηγόρος στην Πάτρα. Από το 1873 διευθυντής ανέλαβε ο Δημ. Βοϊατζής (ή Βογιατζής), πρώην ταμίας του καταστήματος. Στεγαζόταν σε κτίριο που βρισκόταν στην οδό Καποδιστρίου (δεν είναι γνωστή η θέση).

   Το 1873 ιδρύθηκε υποκατάστημα τις ΕΤΕ στην Αταλάντη.

   Τις αρχές του 20ού αι. (1900-1904) διευθυντής ήταν ο Δημήτριος Α. Δημητριάδης, το δε 1910 καταγράφηκε το όνομα του Γεωργ. Καραμελέτη, ως διευθυντή. Επόμενος πρέπει να ήταν ο Γεώργιος Χαραλάμπης. Παράλληλα, ο εκάστοτε διευθυντής τις ΕΤΕ Λαμίας ήταν και πρόεδρος του Αδελφάτου (α) του Ελασσωνείου Νοσοκομείου Λαμίας, αλλά και (β) του Μουστακείου Κληροδοτήματος.

   Από το έτος 1920[2] διευθυντής γίνεται ο Τριαντάφυλλος Σαμαράς (1874-1946), από τη Σιάτιστα, που παρέμεινε πολλά χρόνια.

  Από το 1925-26 αρχίζει η κατασκευή ιδιόκτητου κτιρίου ως υποκαταστήματος τις ΕΤΕ και ως κατοικία του εκάστοτε διευθυντή τις στη Λαμία, στην πλατεία Ελευθερίας. Ολοκληρώθηκε[3] το 1928. Στη δεκαετία του ’30 διευθυντής του είναι ο Νικόλ. Τσεργάς. Τον διαδέχτηκε ο Γεραντώνης και μετά πάλι ο Τριαντ. Σαμαράς. Το 1940 ανέλαβε ο Χρ. Λαγοπάτης, όταν αποχώρησε ο Τριαντ. Σαμαράς λόγω ορίου ηλικίας.

Ο Διευθυντής Ν. Τσεργάς και προσωπικό της ΕΤΕ (1930)
  Το 1941 απέθανε και κηδεύτηκε με τιμές, ο Λαμιώτης έφεδρος λοχαγός Ιωάννης Ιωσήφ, διευθυντής τις Εθνικής Τράπεζας.

   Το έτος 1955 πουλήθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο 31 κτίρια τις ΕΤΕ σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν και αυτό τις Λαμίας, στο οποίο τα επόμενα χρόνια στεγάστηκαν οι υπηρεσίες τις Νομαρχίας Φθιώτιδος.

   Μετά 2-3 δεκαετίες που το υποκατάστημα τις ΕΤΕ στεγαζόταν σε ενοικιασμένο κτίριο, οικοδομήθηκε το νέο ιδιόκτητο κτίριο τις τράπεζας στην οδό Καποδιστρίου 1, επί τις πλατείας Πάρκου. Στην αλλαγή του αιώνα, στην οδό Βασιλικών 20 λειτούργησε και δεύτερο υποκατάστημα τις τράπεζας στη Λαμία.

  Σε όλες τις κωμοπόλεις του νομού Φθιώτιδας, η ΕΤΕ έχει υποκαταστήματα.

 


 Από την τράπεζα Κ. Κρόκου & Αδελφών Μουζέλη

στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος

Η φίρμα της Τράπεζας Κ. Κρόκου & Αφών Μουζέλη σε επιταγή (1932)
   Το έτος 1886 ιδρύθηκε το δεύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Λαμία. Ήταν  ο Πιστωτικός Οίκος των Κων. Κρόκου και Αφών Μουζέλη. Ο Κωνσταντίνος Κρόκος (1862-1940) ήταν παράλληλα μεγαλέμπορος δημητριακών και καπνών, καταγόμενος από την Αμφίκλεια. Την ίδια καταγωγή και ασχολία είχαν και οι αδελφοί Μουζέλη. Ήταν 3 αδελφοί (Δημήτριος[4], Παναγιώτης και Γεώργιος).

   Ήταν Τραπεζικός και Εμπορικός Οίκος. Σε διαφημίσεις του 1927 στον τοπικό τύπο τις Λαμίας αναφερόταν και υποκατάστημα στον Πειραιά (δεν αναφερόταν τις σε διαφήμιση του 1925). Επομένως το υποκατάστημα στον Πειραιά πρέπει να έγινε  την περίοδο 1925-27.



   Διέθετε δίκτυο ανταποκριτών σε πόλεις του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού (χωρίς να τις αναφέρει). Επιπλέον έκαναν και ασφάλειες πυρός-θαλάσσης. Το Εμπορικό τμήμα αναλάμβανε εισαγωγές και εξαγωγές σε δημητριακά, αποικιακά είδη, βαμβάκι, καπνά σε φύλλα, κ.ά.

  Τα στοιχεία είναι ελλιπή, λόγω καταστροφής[5] του αρχείου. Από τον τοπικό τύπο κυρίως αντλήθηκαν κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Με βάση αυτές συμπληρώνουμε ότι:

Παν. Μουζέλης
   Το 1936 παρέμενε το όνομα “Τράπεζα Κρόκου-Μουζέλη”, σχηματικά για λόγους συντομίας. Πιθανά είχε υποτυπώδη λειτουργία, αλλά στα χαρτιά διατήρησε το ίδιο όνομα, τόσο στο έτος 1960 όσο και κατά τη μεταπολίτευση, το έτος 1975, οπότε ενεργοποιήθηκε ξανά. Όμως το έτος 1979 μετονομάστηκε σε “Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος”.

   Ήταν μια οικογενειακή τράπεζα με δραστηριότητα μικρής κλίμακας, που λειτουργούσε όμως πάντοτε άψογα, χωρίς να διακόψει ποτέ τη λειτουργία της, έστω κι αν το τελευταίο διάστημα ήταν απλώς στοιχειώδης. Εξακολουθούσε να είναι μέλος της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών και δεν  είχε ποτέ οποιαδήποτε διαχειριστική ή άλλη εκκρεμότητα.

Κων. Κρόκος
   Το Δεκέμβριο 1980 κλιμάκιο στελεχών της Τράπεζας Κ.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. Φειδία Δούκαρη επισκέφτηκε[6] τη Λαμία κι έγινε σύσκεψη με φορείς, ενώ ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα αυξάνει τα κεφάλαια σε 500 εκατ. δρχ. με μετοχές. Αναδιοργανώνει τα υφιστάμενα δύο υποκαταστήματά της στην Αθήνα και στη Λαμία και θα επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της στην Ελλάδα. Επίσης σε λίγους μήνες θα λειτουργήσουν θυρίδες της τραπέζης τις πόλεις Στερεάς και Θεσσαλίας  (Λειβαδιά, Θήβα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αγρίνιο, Δομοκό, Στυλίδα, Καρπενήσι, Αυλώνα, Αλίαρτο, Μεσολόγγι, Ματαράγκα και Ευηνοχώρι).

  Το κατάστημα της τράπεζας στη Λαμία ήταν στη γωνία των οδών Καποδιστρίου και Λεωνίδου 1. Λειτούργησε 18 χρόνια περίπου. Το έτος 1998 η Αγροτική Τράπεζα εξαγόρασε την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος. Το επόμενο έτος 1999, η Εγνατία Τράπεζα προχώρησε στην πλήρη απορρόφηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος.

 ---

 Υποκατάστημα Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας

   Η Λαϊκή τράπεζα συγχωνεύτηκε με την Ιονική το έτος 1905. Το 1920 ορίστηκαν ως αντιπρόσωποι της Λαϊκής Τράπεζας στη Λαμία οι “Νούτσου Υιοί και Κατσαρός, τραπεζιτικά Γραφεία”. Από τον Αύγουστο του 1929, με ανακοίνωση στον τοπικό τύπο[7] αναφέρεται :

Λαϊκή Τράπεζα. Λίαν προσεχώς άρχεται των εργασιών της”.

   Από το 1930 λειτουργεί πλέον το υποκατάστημα Λαμίας της Λαϊκής Τράπεζας, που βρισκόταν[8] στην οδό Καποδιστρίου 3, σε ενοικιασμένο ισόγειο κτίριο, ιδιοκτησίας Χαριλάου Μουσάτου, γιατρού. Στη δεκαετία του ’30 υπάρχουν διαφημίσεις της τράπεζας, στον τοπικό τύπο για καταθέσεις Ταμιευτηρίου Προνοίας με δωρεάν ασφάλεια ζωής ή ατυχημάτων.

Διαφήμιση στον τοπικό τύπο της Λαμίας (1932)
  Μεταπολεμικά, η τράπεζα στεγάστηκε στη ΒΑ γωνία των οδών Κολοκοτρώνη και Δημολιούλια της Λαμίας. Το 1957 όλα τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα πέρασαν στον έλεγχο της Εμπορικής Τράπεζας (τραπεζίτης Στρατής Ανδρεάδης). Το 1975 περιήλθε στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου (μαζί και η Εμπορική Τράπεζα).

   Το 1999 ο έλεγχος της τράπεζας αποκτάται από την τράπεζα Πίστεως και από τη συγχώνευση του έτους 2000 γεννήθηκε η Τράπεζα Alpha Bank.

 

……

 

Υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών

   Ιδρύθηκε το 1893, με έδρα - προφανώς - την Αθήνα. Από το 1922 η Τράπεζα ίδρυσε υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και επέκτεινε - αυτά που ήδη υπήρχαν - στο εξωτερικό.

   Με διαφήμιση (1929) στον τοπικό τύπο της Λαμίας, η τράπεζα Αθηνών αναφέρει ότι διέθετε 96 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και άλλα 9 στο εξωτερικό.

Διαφήμιση στον τοπικό τύπο της Λαμίας (1931)
   Το κατάστημα της τράπεζας Αθηνών στη Λαμία, από την ίδρυσή του μέχρι που έκλεισε, βρισκόταν[9] στην οδό Ρήγα Φεραίου, απέναντι από το τότε Στρατηγείο Κεντρικής Ελλάδος (ΣΚΕ), που σήμερα είναι η Στρατιωτική Λέσχη. Στη Φθιωτιδοφωκίδα είχε υποκαταστήματα σε Λαμία, Άμφισσα, Αταλάντη, Δαδί και Δομοκό. Η ίδια διαφήμιση υπήρχε και το έτος 1933.

      Τη διετία 1937-39, διευθυντής[10] του Καταστήματος Λαμίας της τράπεζας Αθηνών ήταν ο Δημήτριος Στεφανίδης. Το 1946, διευθυντής του ενταύθα Υποκαταστήματος ήταν ο Γεώργιος Παν. Σχίζας. Την περίοδο αυτή η Τράπεζα Αθηνών και η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ) ήταν οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

   Τον Ιανουάριο του 1953, η κυβέρνηση αποφάσισε (υπουργός Σπ. Μαρκεζίνης) τη συγχώνευση των δύο αυτών μεγάλων τραπεζών. Όλα τα καταστήματα της τράπεζας Αθηνών έκλεισαν. Η νέα ονομασία ήταν Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Αθηνών Α.Ε. (Ε.Τ.Ε.Α.).

   Το 1956 επανήλθε η παλιά ονομασία, δηλ. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ).

 

---

 

Τράπεζα Θεσσαλίας - Υποκατάστημα Λαμίας

   Είχε έδρα το Βόλο, κεντρικό κατάστημα στην Αθήνα (Σταδίου 45) και 10 υποκαταστήματα. Επιπλέον είχε 4 πρακτορεία. Από το 1925, με ανακοίνωση στον τοπικό τύπο της Λαμίας, γνωρίζεται ότι :

 

Το εν Λαμία Υποκατάστημα της Τραπέζης Θεσσαλίας ενεργεί πάσης φύσεως τραπεζικάς εργασίας. Δέχεται καταθέσεις εν όψει και επί προθεσμία με τόκον από 5-7 ½ τοις εκατόν. Ιδιαιτέρα υπηρεσία ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ με καταθέσεις από 25-25.000 δραχμών, επί τόκω 5 % απηλλαγμένου παντός φόρου”.

 

Διαφήμιση στην εφ. ΛΑΜΙΑΚΗ (1925)
  Το Υποκατάστημα Λαμίας βρισκόταν στην πλατεία Λαού. Την περίοδο αυτή είχε επιστρέψει από τη Γαλλία ο Σπύρος Π. Πετρόπουλος (1880-1970), μετά από 12ετείς σπουδές στη Γαλλία και ανέλαβε τη διεύθυνση του καταστήματος Λαμίας της Τράπεζας Θεσσαλίας. Το 1927, ανακοινώθηκε η λειτουργία πρακτορείου της Τράπεζας στο Δομοκό, που διεύθυνε ο Περλάτος.

   Όμως τον Ιούνιο του 1929, ανακοινώθηκε η πτώχευση της Τράπεζας Θεσσαλίας. Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής Λαμίας (ιδίως οι επαγγελματίες) θορυβήθηκε. Για δάνεια 4 εκατ. δρχ. και πλέον που είχαν λάβει οι επαγγελματίες της περιοχής, η μέχρι τότε καλή διοίκηση της Τράπεζας τους είχε υποστηρίξει και διευκολύνει οικονομικά. Ο τελευταίος διευθυντής της λεγόταν Μαργετίδης.

    Τελικά, ανέλαβε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

 

---

 

Η Τράπεζα Λαμίας Α.Ε.

Παν. Παπαθανασίου
   Στο κοινό της περιοχής Λαμίας ήταν γνωστή με το όνομα “Τράπεζα Πετρούλα”. Αυτό προήλθε από το παρωνύμιο του μεγαλοκτηματία Πέτρου Πετροπούλου (1845-1916) ή Πετρούλα, που ήταν ο πατέρας του Σπύρου Πετροπούλου (1890-1970), ενός εκ των μετόχων της τράπεζας. Συμμετείχαν όμως ως μέτοχοι και οι τρεις αδελφοί Παπαθανασίου. Ήταν οι Νικόλαος, Κωνσταντίνος και Παναγιώτης (1893-1980).

   Ιδρύθηκε το 1930. Διευθυντής της ανέλαβε ο σπουδαγμένος στη Γαλλία Σπύρος Πετρόπουλος, που διετέλεσε και διευθυντής στο κατάστημα Λαμίας της τράπεζας Θεσσαλίας. Η ίδρυσή της ήρθε να καλύψει το κενό αυτής, μετά τη χρεωκοπία.

   Στεγάστηκε στο ιδιόκτητο κτίριο Πετροπούλου στην πλατεία Λαού, όπου πριν ήταν το κατάστημα της τράπεζας Θεσσαλίας. Με ανακοίνωση στον τοπικό τύπο το 1931, χορηγούσε δάνεια με ενέχυρο εμπορεύματα και χρεόγραφα.

Σπ. Πετρόπουλος
   Το 1946 πάλι ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα έλαβε τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με κεφάλαια 7,5 εκατ. δρχ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η τράπεζα διέκοψε.

   Ο Σπύρος Πετρόπουλος κατά τις περιόδους 1934-37 και 1951-55 εκλέχθηκε και δήμαρχος Λαμίας.

   Τα διαθέσιμα στοιχεία για την τράπεζα είναι δυστυχώς ελλιπή.

 


------


 

Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος – Υποκατάστημα Λαμίας

   Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1929. Όμως, από το 1911 στον τοπικό τύπο[11] της Λαμίας αναφέρεται η ανάγκη στήριξης του γεωργού με την ίδρυση γεωργικής τράπεζας. Αυτή η ανάγκη ήταν ιδιαίτερα πιεστική για σωτηρία από την τοκογλυφία.

   Το 1927 πάλι η τοπική εφ. ΕΠΑΡΧΙΑ, με άρθρο της εκφράζει την ανάγκη : “… ιδρύσεως της Γεωργικής Τραπέζης. … Η ύπαιθρος αναμένει την ίδρυσίν της εναγωνίως”. Ανάλογη αναφορά γίνεται και το έτος 1929. Τελικά τον Αύγουστό 1929 (Νόμος 4332) ιδρύθηκε η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) ως αυτόνομος τραπεζικός οργανισμός κοινωφελούς[12] χαρακτήρος”, όπως χαρακτηρίστηκε.

Ανακοίνωση στον τύπο της Λαμίας (1933)
  Το 1933 ιδρύθηκε το υποκατάστημα της ΑΤΕ στη Λαμία. Δεν είναι γνωστή η θέση. Στον τοπικό τύπο διαφημίζονται τα Δάνεια Αγροτικής, αναφέροντας ότι : “Το παρ’ ημίν υποκατάστημα ήρχισεν την χορήγησιν τω θεριστικών δανείων”.

   Το 1936, διευθυντής του καταστήματος Λαμίας ήταν ο Ιωάννης Ζουρίδης. Ο υποδιευθυντής του υποκαταστήματος της ΑΤΕ στη Λαμία Κ. Κούτρας, με άρθρο του στον τοπικό τύπο, δίνει πολλά στοιχεία για τις οικον. ενισχύσεις που δόθηκαν σε κτηνοτρόφους, καλλιεργητές βάμβακος, για έργα εγγείων βελτιώσεων και δημιουργία αποθηκευτικών κέντρων.

   Στα έτη 1937-39 διευθυντής του Υποκαταστήματος ΑΤΕ στη Λαμία ήταν ο Νικόλαος Παν. Στασινόπουλος.

  Στα μεταπολεμικές δεκαετίες το Κατάστημα στεγάστηκε σε διάφορα ενοικιασμένα κτίρια. Τη δεκαετία 1980-90 απέκτησε ιδιόκτητο μεγάλο κτίριο στην οδό Καποδιστρίου 36. Από το 1991 η ΑΤΕ από πιστωτικό ίδρυμα έγινε Α.Ε. Παράλληλα λειτούργησε και υποκατάστημα στην πλατεία Πάρκου (γωνία με οδό Χαντζοπούλου). Υποκαταστήματα της ΑΤΕ λειτούργησαν σε όλες τις κωμοπόλεις της Φθιώτιδας. Το 1998 η ΑΤΕ εξαγόρασε την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος.

  Το 2010 με τη διαγραφή του δημοσίου χρέους είχε πρόβλημα επάρκειας και το 2012-13 το υγιές οικονομικά τμήμα της απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

   Η εταιρική ταυτότητα ΑΤΕ συμπλήρωσε συνολικά 83 χρόνια και το κατάστημα Λαμίας 79 χρόνια ζωής και προσφοράς.

 ----

 

Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος – Υποκατάστημα Λαμίας

   Με την επωνυμία “Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.” δημιουργήθηκε από το 1907, με έδρα την Αθήνα. Την περίοδο του Μεσοπολέμου (αρχές 10ετίας του ’30)  απέκτησε ιδιόκτητο κτίριο στη Λαμία, στην οδό Ρήγα Φεραίου 15, όπου λειτούργησε το Υποκατάστημα αυτής. Γνωστά ονόματα που υπηρέτησαν στο Κατάστημα Λαμίας της τράπεζας ήταν ο διευθυντής Δ. Χαραμής (1938), ο υπάλληλος Πάνος Τζώρτζης (1934) και ο διευθυντής Στυλιανός Κ. Κυτωνάκης (1941).

Παλαιότερη φίρμα της τράπεζας
  Το 1952 και μετά, η Εμπορική Τράπεζα εξαγόρασε άλλες 4 ελληνικές τράπεζες (με διοίκηση Στρ. Ανδρεάδη), αλλά το 1975 περιήλθε στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.

  Τη δεκαετία του ’80 λειτούργησε στη Λαμία και δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα στην πλατεία Πάρκου (ανατολικά). Από το έτος 2000 και μετά το 2006, η Εμπορική Τράπεζα της  Ελλάδος περιήλθε στον έλεγχο της γαλλικής τράπεζας Credit Agricol.

   Το 2013 εξαγοράστηκε από την Alpha Bank και το ίδιο έτος συγχωνεύτηκε σ’ αυτήν, οπότε το όνομα της Εμπορικής Τράπεζας έπαψε να υπάρχει.

   Στις κωμοπόλεις της Φθιώτιδας λειτούργησαν υποκαταστήματα της τράπεζας.

 

-----

 

Από την Τράπεζα Εργασίας στη Eurobank

Η πρόσοψη του πρώτου καταστήματος στο Σύνταγμα
   Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με κεφάλαια 20 εκατ. $ του ομίλου Λάτση δημιουργήθηκε η  EuroMerchant Bank. Το 1996-97 απέκτησε τα ελληνικά τραπεζικά δίκτυα Interbank και Credit Lyonnais Greece.

   Το 1998 απέκτησε τον έλεγχο της Τράπεζας Αθηνών και της Τράπεζας Κρήτης. Το ίδιο έτος η Deutsche Bank απέκτησε το 10 % της τράπεζας. Το έτος 2000 έγινε εξαγορά και συγχώνευση της σημαντικής Τράπεζας Εργασίας (που είχε ιδρυθεί το 1975). Ακολούθησε η εξαγορά ξένων (βαλκανικών) τραπεζών.

  Το Κατάστημα Λαμίας της πρώην Τράπεζας Εργασίας ήταν στη γωνία των οδών Αγίου Νικολάου και Δημολιούλια. Μεταφέρθηκε στην πλατεία Πάρκου (γωνία με οδό Κολοκοτρώνη). Δεύτερο μεγάλο κατάστημα λειτούργησε και παραμένει στην οδό Βασιλικών 32 από τις αρχές του 2000.

   Υποκαταστήματα της τράπεζας λειτούργησαν στις κωμοπόλεις της Φθιώτιδας.

 

-----

 

   Ο Συνεταιρισμός Τεχνοεργατών Λαμίας (ΠΣΛ) και μετά Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας

   Ιδρύθηκε στις 25 Ιουνίου 1900, από 582 άτομα. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα. Στους συνεταίρους του παρείχε μικρά δάνεια, με την εγγύηση τρίτου, για περιορισμένο χρόνο, που διευκόλυναν πολύ επαγγελματίες αλλά και φυσικά πρόσωπα. Επίσης κάθε χρόνο παρείχε και μέρισμα στους συνεταίρους. Το κτίριο όπου στεγάστηκε είναι στην οδό Διάκου 3 (γωνία με οδό Αινιάνων).

   Αρχικά η λειτουργία του στηριζόταν στο Ν. 402/1915 “Περί Συνεταιρισμών”, με αποδοχή καταθέσεων χρημάτων ή άξιών. Από αλληλοβοηθητικό σωματείο απέκτησε ευρύτερο σκοπό (οικονομικό, φιλανθρωπικό και εθνικό). Κάλυπτε 99 διαφορετικά επαγγέλματα.

Το κτίριο του ΣΤΛ (σε γκραβούρα του Δημ. Κολτσίδα)
   Αξιόλογα πρόσωπα στελέχωσαν το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και τη θέση του προέδρου. Ως παράδειγμα, το έτος 1911, πρόεδρος ήταν ο  Δρ. Δροσόπουλος (εργολάβος) και μέλη οι Ι. Αναστασίου, Ν. Παπαδογεώργος (μεγαλομπακάληδες) και Γ. Πιπιλίγκας (φαρμακοποιός).

  Πολύ σημαντική ήταν η προσφορά του στον Πανελλήνιο Έρανο Κοινωνικής Προνοίας, το Νοέμβριο 1940, για οικονομική ενίσχυση των πολεμικών αναγκών της Ελλάδος. Ο ΣΤΛ έδωσε ποσό 50.000 δρχ.

   Στη μεταπολίτευση και ιδιαίτερα με το Ν. 1667/1986, που ρύθμισε τη λειτουργία αστικών Πιστωτικών Συνεταιρισμών, ο ΠΣΛ είχε εντυπωσιακή ανάπτυξη. Το 1992 είχε 13.619 συνεταίρους φυσικά πρόσωπα, που αυξήθηκαν στα επόμενα χρόνια. Το 2006 αριθμούσε πλέον των 17.000 ενεργών μελών, με σύνθεση, όπως του παρατιθέμενου πίνακα 1.

   Το 1993, ο ΣΤΛ μετεξελίχθηκε και απέκτησε την πρώτη άδεια λειτουργίας ως Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας. Ακολούθησε μεγάλος αριθμός ανάλογων Συνεταιριστικών Τραπεζών σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος. Είχε δημιουργηθεί υποκατάστημα στην Αταλάντη, με προοπτική κι άλλων.

   Κάποιες μεγάλες δανειοδοτήσεις που δόθηκαν την περίοδο 2010-12, δημιούργησαν πρόβλημα επάρκειας στη Συν. Τράπεζα Λαμίας. Από την ΤτΕ, στις 18 Μαρτίου 2012, η άδεια λειτουργίας της Συν. Τράπεζας Λαμίας Συν. Π.Ε. ανακλήθηκε. Στη συνέχεια τέθηκε σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης, με εκκαθαριστή τον Δημ. Γ. Πετράκογλου. Κι άλλες αντίστοιχες Συνεταιριστικές Τράπεζες της χώρας είχαν την ίδια τύχη.

   Στις 12 Απριλίου 2016 μια ανώνυμη εταιρεία (PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.), ορίστηκε ως εκκαθαριστής για καλύτερη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων.

   Την περίοδο που γράφονταν αυτές οι γραμμές είναι σε εξέλιξη προσφυγή στο Εφετείο Λαμίας κατά 24 πρώην στελεχών της Συν. Τράπεζας Λαμίας για κακοδιαχείριση με “θαλασσοδάνεια”, που έφεραν το κλείσιμο αυτής και ζημιά σε 16.000 μεριδιούχους.

 

-----------

Στη Λαμία λειτούργησαν επίσης:

 


Η Τράπεζα Εμπορίου & Βιομηχανίας Βόλου

   Με προβολή στον τοπικό τύπο της πόλης από το έτος 1927 λειτούργησε Υποκατάστημα Λαμίας για τραπεζικές εργασίες (προεξοφλήσεις γραμματίων, ταμιευτήριο, ξένο συνάλλαγμα, κλπ). Διευθυντής του καταστήματος ήταν ο Π. Πετρόπουλος και Υποδιευθυντής το 1927 ήταν ο Δ. Χρυσοχοΐδης[13].

   Ελλείπουν άλλα στοιχεία.

 

Η Γενική Τράπεζα της Ελλάδος (Geniki Bank)

   Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1937 στην Αθήνα, με κεφάλαια του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Από τη δεκαετία του ’80 και μετά λειτούργησε υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Καποδιστρίου 3 της Λαμίας

   Το 2004-05 απέκτησε τον έλεγχο η γαλλική τράπεζα Societé Generale. Το έτος 2012 την εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς. Το 2014 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση και πλέον το όνομα της Γενικής Τράπεζας έπαψε να υπάρχει.

 

Η Τράπεζα Pro-BankΚατάστημα Λαμίας

   Ιδρύθηκε το 2001 στην Αθήνα, με μετοχικά κεφάλαια.  Μέχρι το 2011 ανέπτυξε δίκτυο με 108 καταστήματα στην Ελλάδα. Στη Λαμία λειτούργησε υποκατάστημα στην οδό Αγίου Νικολάου (γωνία με οδό Δημολιούλια).

   Το “κούρεμα” του 2012, έφερε ζημιά στην τράπεζα και πρόβλημα επάρκειας, με αποτέλεσμα να πάρει το “υγιές” τμήμα αυτής η ΕΤΕ. Καταγγέλθηκαν σκανδαλώδεις και αυθαίρετες αποφάσεις τότε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να τελειώσει η σύντομη ζωή της.

 

Η Εγνατία Τράπεζα – Κατάστημα Λαμίας

   Ιδρύθηκε το 1991 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το 1999 εξαγόρασε την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος. Το ίδιο έτος λειτούργησε το υποκατάστημα της τράπεζας στη Λαμία, στη γωνία των οδών Καποδιστρίου και Λεωνίδου 1.

  Ανέπτυξε δίκτυο 65 καταστημάτων. Μετά το 2000 εντάχθηκε στον όμιλο της Marfin, μαζί με την Κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα. Το έτος 2013 εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς – Καταστήματα Λαμίας

   Ιδρύθηκε το 1916 ως “Banque de Piree”. Το 1963 εντάχθηκε στον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας και το 1975 περιήλθε στην ιδιοκτησία του ελλην. Κράτους. Το 1991 ιδιωτικοποιήθηκε και πήρε το όνομα Τράπεζα Πειραιώς.

   Ακολούθησε σειρά συγχωνεύσεων-απορροφήσεων με τις: Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, ΕΤΒΑ, Αγροτική Τράπεζα (το υγιές τμήμα της), Γενική Τράπεζα, Εγνατία Τράπεζα, Πανελλήνια Τράπεζα.

  Μετά τις εξαγορές, η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε με 3 υποκαταστήματα στη Λαμία, που 2 ήταν στην οδό Καποδιστρίου 36 (πρώην ΑΤΕ) και γωνία Καποδιστρίου & Λεωνίδου (πρώην Εγνατία Τράπεζα, ενώ μετά άνοιξε και τρίτο κατάστημα στην οδό Βασιλικών 18. Από αυτά σήμερα λειτουργούν τα δύο. Αντίστοιχα καταστήματα λειτούργησαν στις κωμοπόλεις του νομού Φθιώτιδας.

 

        ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[1] εφ. ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΜΕΘΟΡΙΩΝ, φ. 11, σ. 1, 19 Μαρτίου 1860, Λαμία

[2] Αντιπρόσωποι της ΕΤΕ στο νομό Φθιώτιδος (με τραπεζιτικά γραφεία) ήταν οι Υιοί  Νούτσου και Κατσαρός.

[3] Έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Ιστορικό Μνημείο, με την απόφαση αρ. 333/10441/22-2-1991. ΦΕΚ 132/τεύχος Β’/8-3-1991.

[4] Το 1962, ο Δημήτριος Μουζέλης επανεκλέχτηκε ως Σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος (εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, 22-4-1962, Λαμία).

[5] Η πληροφορία προέρχεται από μέλος της οικογενείας Κρόκου.

[6] εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, σ. 1 & 4, 21 Δεκ. 1980, Λαμία.

[7] εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 170, σελ. 4, 24-8-1929, Λαμία.

[8] Αθανασίου Μπαλωμένου : «Δρόμοι, Καταστήματα  και ιδιοκτησίες της προπολεμικής Λαμίας (Δεκαετία 1930-40)», περ. «ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2001», Λαμία.

[9] ό. π.

[10] Από τη στήλη ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, στην εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, φύλλα 1215 και 1386.

[11] εφ. ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ, φ. 81, σ. 1, 18-1-1911, Λαμία.

[12] δηλ. χωρίς μετόχους και χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

[13] Το έτος 1927 νυμφεύτηκε τη Β. Λασκοπούλου, από τη Στυλίδα (από τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ της εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ          , Λαμίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου