"Τη μάνα μου τη Ρούμελη ν' αγνάντευα το λαχταρώ
Ψηλά που με νανούριζες καημένo Καρπενήσι!
Τρανά πλατάνια ξεδιψούν στις βρύσες με το κρύο νερό
Σαρακατσάνα ροβολάει και πάει για να γεμίσει.

Με κρουσταλλένια σφυριχτά, σε λόγγους φεύγουν σκοτεινούς
κοτσύφια και βοσκόπουλα με τα λαμπρά τα μάτια,
νερά βροντούνε στο γκρεμό και πάνε προς τους ουρανούς
ίσια κι ορθά, σαν την ψυχή της Ρούμελης, τα ελάτια..."

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Κυλιόμενο

13/10/17

Εφημερίδα “Λαμιακός Τύπος”


Από το 1935 μέχρι σήμερα



   Την περίοδο του Μεσοπολέμου και ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’30, η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, με την άνοδο του πνευματικού επιπέδου, αλλά και οι πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές αντιθέσεις που αναπτύχθηκαν, συνέβαλαν στην έκδοση πολλών εντύπων στη Λαμία. Εκτός από την ενημέρωση των πολιτών, με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, ανέπτυσσαν και τις νέες αντιλήψεις για διαμόρφωση γνώμης αποβλέποντας στην κοινωνική αλλαγή.
   Οι εφημερίδες αυτές ήταν μεγάλου σχήματος, ασπρόμαυρες ή με διχρωμία (σε εορταστικά φύλλα) και μονόφυλλες (2 σελίδες). Οικονομικά στηρίζονταν από διαφημίσεις και κρατικές διακηρύξεις, αλλά και από τις πωλήσεις (γίνονταν σε πάγκο στην πλατεία Σιταγοράς, αλλά από νέα παιδιά που γύριζαν την πόλη).
  Μερικές είχαν ιδιόκτητα τυπογραφεία (όπως οι εφ. “Θερμοπύλαι”, “Επαρχία”, “Νέος Τύπος”, κ.ά.) ενώ αρκετές άλλες δεν διέθεταν. Συνήθως οι διευθυντές των εφημερίδων ήταν και συντάκτες, ή ενίοτε είχαν 1-2 άλλους στη σύνταξη. Οι σελίδες ετοιμάζονταν με τυπογραφική στοιχειοθεσία, για να ακολουθήσει σε πιεστήριο η εκτύπωση. Οι φωτογραφίες ήταν ελάχιστες, εφόσον απαιτούσαν να γίνει μεταλλικό κλισέ, που όμως γινόταν στην Αθήνα. Πάντως έκαναν καλές προσπάθειες για αισθητική βελτίωση των φύλλων.
   Το 1935, ο Μιλτιάδης Αλεξανδρής ίδρυσε την εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ. Γεννήθηκε το 1907 στο Κόμμα Λαμίας. Ασχολήθηκε με την τυπογραφία και ήταν πρώτα ανταποκριτής της αθηναϊκής εφημερίδας “Εστία”. Ταυτόχρονα με την έκδοση της εφημερίδας “Λαμιακός Τύπος” ίδρυσε και δικό του τυπογραφείο. Ήταν σε νοικιασμένο κτίριο, στη νότια γωνία των οδών Διάκου και Κρίτσα, για πολλά χρόνια.
  Την περίοδο της Κατοχής η κυκλοφορία της εφημερίδας σταμάτησε, αλλά αμέσως μετά ξαναβγήκε. Την περίοδο του Εμφυλίου, αναγκαστικά ταυτίστηκε με την κρατούσα αντίληψη, όπως και στα μεταπολεμικά χρόνια.
Σπύρος Αλ. Ρίζος
  Μετά τη δικτατορία, τα πιεστήρια μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο, στα στενά της Λαμίας (περιοχή “Εφτά Βρύσες”). Ο Μιλτιάδης Αλεξανδρής (1907-1992) ήταν τότε ηλικιακά μεγάλος και αναζητούσε κάποιον άλλο για να αναλάβει την εφημερίδα. Το 1982, οι αδελφοί Αλεξ. Ρίζου, αποφάσισαν την αγορά της και τη συνέχιση της κυκλοφορίας. Ο Δημήτριος Ρίζος ήταν από χρόνια τυπογράφος και κατείχε άριστα την τέχνη. Το πρώτο φύλλο (μεγάλου σχήματος) κυκλοφόρησε με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 1982.
  Σε λίγους μήνες, το σχήμα της εφημερίδας άλλαξε, σε μικρότερο (έγινε τετρασέλιδη), όπως και η μορφή του  λογότυπου. Από τη στοιχειοθεσία, πέρασε στις λινοτυπικές μηχανές. Από την οδό Ροζάκη-Αγγελή 42 όπου ήταν τότε τα γραφεία και τα πιεστήρια της εφημερίδας, μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο στην οδό Αμφικτυόνων (περιοχή Νέα Άμπλιανης). Αγοράστηκε μεγαλύτερο πιεστήριο και η εφημερίδα έγινε πολυσέλιδη, ασπρόμαυρη. Υπήρχαν συχνότερες φωτογραφίες στο φύλλο (με μηχάνημα για τα κλισέ). Ακολούθησε η αλλαγή τεχνολογίας, με φωτοσύνθεση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Άλλο νεότερο πιεστήριο βελτίωσε την εκτύπωση και την αισθητική του φύλλου.
Το κτίριο της εταιρείας “Λαμιακός Τύπος”
  Τέλη της δεκαετίας του ’90 έγινε νέο μεγάλο ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Ηρώων 3 (περιοχή Ξηριώτισσας), όπου μεταφέρθηκαν οι εγκαταστάσεις της εφημερίδας και του τυπογραφείου.  Στις 10 Ιουλίου 1998 έγιναν τα εγκαίνια και έκτοτε αποτελεί το ζωτικό χώρο του ιστορικού καθημερινού φύλλου και φυσικά του καλλιτεχνικού τυπογραφείου. Κάθε χρόνο δέχεται επισκέψεις από σχολεία για ενημέρωση της νέας γενιάς.
   Από το 1935 μέχρι σήμερα έχουμε 82 χρόνια ζωής της εφημερίδας. Από το 1982, οι αδελφοί Δημήτριος και Σπύρος Ρίζος έχουν 35 πλήρη χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας. Χρόνια δύσκολα, με την καθημερινή δημιουργική αγωνία της έκδοσης, αλλά και ενδιαφέροντα, τόσο από το κυνήγι της είδησης, όσο και ως βήμα για γνώση της ιστορίας του τόπου μας, ως λογοτεχνική έκφραση (πεζογραφία ή ποίηση), για διατύπωση γνώμης και προτάσεων. Παραμένει πλουραλιστικό και αδέσμευτο μέσο, όπως πρέπει, μέσα σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αξιών.
  Ευχές διατυπώνονται στο “Λαμιακό Τύπο” να έχει καλή συνέχεια και αντοχή, ώστε να δίνει την απτή χαρά κάθε πρωί της έντυπης είδησης στους ανθρώπους του τόπου μας, παράλληλα με την ηλεκτρονική μορφή της.

Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος
                  φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου