Σελίδες

9/5/18

Βιομηχανικές μονάδες (και βιοτεχνίες) στη Φθιώτιδα (μέρος Β’)



 

συνέχεια από το Α’ μέρος


   i.        Χαρτοποιία Φθιώτιδος ΑΕ


    Η ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΑΕ ιδρύθηκε το 1974. Οι βιομηχανικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Δαμάστα Λαμίας, και καλύπτουν 10.500 τ.μ. σε οικόπεδο 90 στρεμμάτων. Στις επόμενες δεκαετίες  δεχόταν ανακύκλωση χαρτιού ως πρώτη ύλη, πετυχαίνοντας μείωση του κόστους και συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία.
   Το 2003 εξαγοράστηκε από τον όμιλο El Pack ΑΕ, με σκοπό να παράγει ανακυκλωμένο χαρτί. Η διοικητική έδρα, όπως και ολόκληρου του ομίλου, βρίσκεται στην Αθήνα (Αιγάλεω), και γραφεία πωλήσεων υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κόρινθο.
  Το 2011 με εκτεταμένες επενδύσεις, έγινε εκσυγχρονισμός στο εργοστάσιο της Χαρτοποιίας στη Δαμάστα.
   Το 2015 ιδρύθηκε στην Αθήνα η εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΑΕ, με σκοπό τη  συλλογή και διαλογή αποκόμματος. Έτσι ολοκληρώθηκε η καθετοποίηση του ομίλου El Pack.



     ii.        Εταιρία και εργοστάσιο Αγκροϊνβέστ (Agroinvest)


   Είναι μια ελληνική εταιρεία με δραστηριότητες στον τομέα της αγροτικής βιομηχανίας, στην παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων. Με πρώτες ύλες διάφορους σπόρους (και ιδιαίτερα  ελαιούχους σπόρους), που επεξεργάζεται και παράγει διάφορα προϊόντα με διατροφική αξία ή για παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα κάνει και εμπόριο γεωργικών πρώτων υλών. Τα επεξεργασμένα προϊόντα της εταιρίας είναι :
·         Πρωτεϊνούχα γεύματα, από ελαιούχους σπόρους
·         Βρώσιμα έλαια σπόρων (σπορέλαια)
·         Παραγωγή σύνθετων ιχθυοτροφών για τις ιχθυοκαλλιέργειες
·         Παραγωγή βιοντίζελ και γλυκερίνης.


Το βιομηχανικό συγκρότημα Agroinvest στο Αχλάδι Φθιώτιδας (ελήφθη από το Διαδίκτυο)


   Η κατασκευή του βιομηχανικού συγκροτήματος στο Αχλάδι Φθιώτιδας άρχισε το 1978. Οι βασικές μονάδες παραγωγής ολοκληρώθηκαν το 1985, δηλ. τα εργοστάσια παρασκευής και θραύσης ελαιούχων σπόρων, το διυλιστήριο ελαιούχων σπόρων, το εργοστάσιο ζωοτροφών και σύνθετων ζωοτροφών, ο αλευρόμυλος σιταριού, καθώς και οι αποθηκευτικές και λιμενικές εγκαταστάσεις.
   Το 1992 κατασκευάστηκε η αποθήκη στο λιμάνι.
   Από το 2005 δημιουργήθηκε το τμήμα ιχθυοτροφών. Τα επόμενο έτος (2006) ολοκληρώθηκε το εργοστάσιο βιοντίζελ, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
   Το 2014 έγινε αναβάθμιση του εργοστασίου διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα της βελτίωση της απόδοσης της μονάδας.
   Η μονάδα αυτή αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές της περιοχής, με εδραιωμένη σταθερά της θέση της στην αγορά και εξαιρετικές προοπτικές.



   iii.        ΙΟΛΗ – Εμφιάλωση νερού


   Η εταιρεία εμφιάλωσης και εμπορίας φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ, ανήκει στην “Αθηναϊκή Ζυθοποιία”, από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε το 1963. Έχει έδρα την Αθήνα και είναι πλέον μέλος του ολλανδικού ομίλου της εταιρείας Heineken.
  Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία ΙΟΛΗ, με εργοστάσιο εμφιάλωσης στην περιοχή Μοσχοχωρίου της Λαμίας. Χρησιμοποιεί το φυσικό μεταλλικό νερό της περιοχής. Το όνομα του προϊόντος προήλθε από τη μυθολογία, με τον ήρωα Ηρακλή και την αγαπημένη του Ιόλη, που έπιναν τα γάργαρα νερά της περιοχής αυτής.
  Σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, του εργοστασίου εμφιαλώνεται το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, που πηγάζει από την οροσειρά της ΟΙΤΗΣ. Η εταιρία κατέχει ποσοστό 4 % της ελληνικής αγοράς.


 
Το εργοστάσιο εμφιάλωσης του νερού ΙΟΛΗ
  Η “Αθηναϊκή Ζυθοποιία”, εκτός από τη μονάδα στη Λαμία και ένα υποκατάστημα στην Κρήτη, διαθέτει τρία εργοστάσια ζυθοποιίας στην Ελλάδα.



   iv.        Εταιρεία “Γ. Κ. Ριζάκος” ΑΒΕΤΕ


   Ιδρύθηκε το 1987 στη Λαμία. Αντικείμενό της είναι η παραγωγή και εμπορία υλικών μόνωσης, δόμησης, διακόσμησης και συσκευασίας.
   Με αρχικό κεφάλαιο 200.000 € μετατράπηκε σε Α.Ε. και μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 1ο χμ της ΠΕΟ Λαμίας-Δομοκού. Τότε έγινε εκσυγχρονισμός της παραγωγής σε διογκωμένο Πολυστυρένιο (EPS) για οικοδομική χρήση. Το 1993 δημιουργεί υποκατάστημα στην Αθήνα.
   Το 1995 η εταιρεία εισέρχεται στο χώρο της συσκευασίας, εγκαθιστώντας μορφοποιητικές μηχανές με καλούπια για διογκωμένο Πολυστυρένιο. Το 2001 με υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας.
   Το 2002 στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας κατασκευάζεται νέα σύγχρονη παραγωγική μονάδα. Διαθέτει κτίρια 9.000 τμ. σε οικόπεδο 22 στρεμμάτων, όπου παράγεται διογκωμένο Πολυστυρένιο. Οι αρχικές εγκαταστάσεις στο 1ο χμ της ΠΕΟ Λαμίας-Δομοκού, έγιναν πλέον κατάστημα εμπορίας και διανομής όλων των μονωτικών και δομικών υλικών.

 


   Το 2005 η εταιρεία Γ. Κ. Ριζάκος ΑΒΕΤΕ εξαγόρασε την “ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΑΕ”, βιομηχανία διογκωμένου Πολυστυρενίου (EPS). Το επόμενο έτος έγινε συγχώνευση αυτών, που μεταφέρθηκαν το 2007 σε ιδιόκτητο χώρο 5.500 τμ στην περιοχή Μενίδι Αττικής. Το ίδιο έτος άρχισε η κατασκευή νέου εργοστασίου.
   Το 2013 ο Γεώργιος Ριζάκος συνταξιοδοτήθηκε. Ανέλαβαν τα παιδιά του Κωνσταντίνος (μηχανικός) και η κόρη του Ελίνα (αρχιτέκτων).



     v.        Από τη Löwenbräu Hellas, στην ΕΖΑ

   Η Löwenbräu είναι μια Γερμανική ζυθοποιία από το Μόναχο, που ιδρύθηκε το 14o αιώνα και κατάφερε στα τέλη του 19ου  αι. να βρίσκεται στην παγκόσμια κορυφή παραγωγής μπύρας, αλλά και να παράγει τις πιο γνωστές μπύρες σε όλο τον κόσμο.
   Το 1988 η γερμανική εταιρεία ίδρυσε  τη θυγατρική της, Löwenbräu Hellas, με σκοπό να αναλάβει τη διανομή και διαχείριση της ομώνυμης μπύρας. Γρήγορα όμως φάνηκαν δυσκολίες στο όλο εγχείρημα, με αποτέλεσμα το 1989 και αφού κατασκευάστηκε το νέο εργοστάσιο στην Αταλάντη, η εταιρεία να χρειαστεί επαναλειτουργία, ανασχηματισμό και ένα νέο ξεκίνημα.

Εργοστάσιο στην Αταλάντη
  Τότε γεννήθηκε η ιδέα μιας ελληνικής ζυθοποιίας η οποία θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ανασυγκρότηση της μονάδας και θα αλλάξει τη στρατηγική της. Το όνομα αυτής ήταν ΕΖΑ δηλαδή Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.
   Η εταιρεία πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την προβολή της και την αύξηση παραγωγής, με ζητούμενο να βελτιώσει το οικονομικό αποτέλεσμα και να πετύχει τη βιωσιμότητα της. Το 1996, έπειτα από πολύμηνη αναζήτηση μιας νέας συνταγής που να βασίζεται στο Ελληνικό τρόπο ζωής και τη μεσογειακή διατροφή, οι ζυθοποιοί της ΕΖΑ κυκλοφόρησαν την Pils Hellas. 



    vi.        Εταιρεία και εργοστάσιο Chipita στη Λαμία

   Η εταιρεία Chipita ιδρύθηκε το 1973 στην Ελλάδα (από τους Αφούς Γαβαλάκη, σ’ ένα εργοστάσιο στον Κηφισό) με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία αλμυρών snacks, με βασικό - τότε - προϊόν τα Extra τυρογαριδάκια και από το 1988 τα πατατάκια (potato chips).
Σπ. Θεοδωρόπουλος
   Το 1986 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αγόρασε το 50% της εταιρείας και το 1989 αγόρασε και το υπόλοιπο. Το 1990 δημιούργησε  το νέο εργοστάσιο της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Λαμίας παράγοντας κρουασάν. Από το 1992 αρχίζει την παραγωγή των mini κρουασάν (ήταν ιδέα της Chipita).
   Το 1995 μετά από νέες επενδύσεις για παραγωγή τσιπς, στην εταιρία Chipita έγινε μετεγκατάσταση του εργοστασίου των αλμυρών σνακ από το νοικιασμένο χώρο στον Κηφισό (περιοχή Αθήνας) στο εργοστάσιο της Λαμίας. Την ίδια περίοδο η Chipita παράγει τα Βake Rolls, ένα νέο σε πανευρωπαϊκή κλίμακα προϊόν, που είχε μεγάλη απήχηση.
   Ήδη από το 1995, η Chipita «επιχείρησε» - εκτός των ελληνικών συνόρων - τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων στη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Αίγυπτο. Aκολούθησαν εργοστάσια στο Μεξικό, στην Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και μετά στην Ινδία[1] και την Τουρκία[2]. Παράλληλα με τα εργοστάσια, η Chipita δημιούργησε εμπορικά γραφεία και αντίστοιχες δομές σε 6 χώρες : Γερμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Σερβία, Σλοβακία και Τσεχία.
   Το 2006 η εταιρεία Chipita[3] συγχωνεύτηκε με τη “ΔΕΛΤΑ” του Δημ. Δασκαλοπούλου και δημιουργήθηκε η εταιρεία Vivartia Α.Ε. Το 2007 η εταιρία MIG (του Ανδ. Βγενόπουλου) απέκτησε τον έλεγχο της εταιρίας Vivartia Α.Ε.
   Το 2010 δημιουργήθηκε η νέα Chipita[4], με βασικούς μετόχους τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το Σαουδάραβα επιχειρηματία Χαλέντ Ολαγιάν (Κhaled Οlayan).
    Η Chipita προσφέρει τα προϊόντα της στους καταναλωτές 65 χωρών συνολικά, είτε απευθείας είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών, τα οποία παράγονται σε 18 εργοστάσια 10 διαφορετικών χωρών. 
   Το εργοστάσιο Chipita στη Λαμία είναι ένα από τα εργοστάσια παραγωγής αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της εταιρείας. Διαθέτει βιομηχανικό κλιματισμό των χώρων παραγωγής, συνθήκες καθαρού χώρου (clean room conditions) στο χώρο παραγωγής, ψύξη των ζυμωτηρίων στους 18 º C και τηλεπαρακολούθηση όλης της εγκατάστασης.
   Το εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Λαμίας για 22 χρόνια (1995-2017) προσφέρει εργασία σε πολύν κόσμο (περίπου 300 άτομα), με καλές αμοιβές και σε άριστες συνθήκες εργασίας.
  
Εργοστάσιο Chipita στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας



   vii.        ΒΜΚ METAL – Μεταλλικές κατασκευές

   Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989 με την επωνυμία «ΜΕ.ΚΑ.ΒΕ. ΟΕ»  και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα με την επωνυμία «ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ & ΣΙΑ Ε.Π.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο BMK METAL.
   Η κύρια  δραστηριότητα της εταιρείας είναι η   κατασκευή και ανέγερση μεταλλικών βιομηχανικών μονάδων, μεταλλικών κατοικιών, πάσης φύσεως μεταλλικών κατασκευών καθώς και εργασίες ναυπήγησης – μετατροπής-επισκευής και συντήρησης πλοίων.
  Διαθέτει άρτιο μηχανολογικό εξοπλισμό, έμπειρο εργατικό και τεχνικό προσωπικό. Έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 7ο χλ   της ΠΕΟ  Λαμίας – Στυλίδας,  όπου βρίσκονται ένα κτίριο παραγωγής 3.000 τμ , αποθηκευτικός χώρος  2.000 τμ  και κτίριο γραφείων  360 τμ.,   σε  συνολική έκταση 26 στρεμμάτων.
  Έχει κατασκευάσει πολλά κτίρια αλλά και μεταλλικές κατασκευές μεγάλων εταιρειών στην περιοχή Λαμίας, αλλά και αλλού. Αναφέρουμε μερικά :  Chipita, Agroinvest, 5ο Λύκειο Λαμίας, Δ. Νομικός Α.Ε., Nutria, Lidl, ΣΩΛΑΜ, Νέο Νοσοκομείο Λαμίας, Autovision KTEO, Κάντζος, Γιαννίτσης Logistics, Κοπάνης, Γ.Κ. Ριζάκος, κ.ά.

Ένα από τα πολλά έργα της ΒΜΚ


-----


Βιβλιογραφία- Αναφορές-Ιστοσελίδες

1.    εφ. ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, φ.436, 1870, Λαμία.
2.    εφ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ, ετών 1961-1975, Λαμία.
3.    εφ. Η ΕΠΑΡΧΙΑ, 1961, Λαμία.
4.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Βιοτεχνίες-Βιομηχανίες της Λαμίας στα χρόνια του Μεσοπολέμου”, εφ. ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ σε συνέχειες, από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2004, σελ. 9, Λαμία.
5.    Ιστοσελίδα της εταιρίας ΑΦΟΙ Δ. ΑΚΡΙΔΑ,  http://www.dashome.gr/akridasbros.htm
6.    Και πάλι μπίζνες με την Chipita”, του Δημ. Χαροντάκη (16/05/2010)  Ιστοσελίδα http://www.tovima.gr/
7.    Ιστοσελίδα της Ι. Μητρόπολης Φθιώτιδος, www.imfth.gr
8.    Ιστορία της Chipita.  Ιστοσελίδα http://www.enet.gr
9.    Χρ. Ιωάννου : “Το παρασκήνιο επαναγοράς της Chipita”, εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18 Απριλίου. 2010.
10.  Ιστοσελίδα  http://www.easlamias.gr
11.  Ιστοσελίδα  agroinvest.gr/contact/
12.  Άρθρο Παν. Χριστοπούλου “Chipita: Από τα γαριδάκια στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας” (7 Αυγ. 2012) στην ιστοσελίδα  http://www.enet.gr
13.  Ιστοσελίδα  http://beerakias.gr/
14.  “Εγκαινιάστηκε χθες το νέο εργοστάσιο ντομάτας της Δ. Νομικός ΑΒΕΚ στα Φάρσαλα” (11-08-2017) Ιστοσελίδα  http://www.agro24.gr/agrotika/
15.  Ιστοσελίδα  http://www.pako.gr
16.  Ιστοσελίδα  http://hellafarm.gr/
17.  Ιστοσελίδα  http://www.energia.gr/
18.  Ιστοσελίδα  http://wikimapia.org/
19.  Ιστοσελίδα  http://www.arnaoutelis.gr/
20.  Ιστοσελίδα  http://www.agropack.gr/
21.  Άρθρο “ ΑΓΡΟΠΑΚ: Στο δρόμο οι εργαζόμενοι. Λουκέτο στην επιχείρηση ”, στην ιστοσελίδα  https://stereanews.wordpress.com
22.  Ιστοσελίδα https://el.wikipedia.org/wiki
23.  Ιστοσελίδα http://expohellas.analyst.gr/
24.  Ιστοσελίδα http://www.lamia.gr/
25.  Ιστοσελίδα http://www.lamiareport.gr
26.  «ΙΟΛΗ, σημασία στην ποιότητα και τη ασφάλεια». Αρθρογραφία στην εφ. “ΣΕΝΤΡΑ”, φ. 1529, σ. 8, 11 Δεκ. 2017, Λαμία.
27.  Παναγιώτη Ι. Τσώνη : “Ο νομός Φθιώτιδος (προβλήματα-δυνατότητες-προοπτικές)”, σελ. 378-379, Αθήνα, 1983.


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ



[1] Επένδυση 60 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας στη Βομβάη παράγει πραλίνα. Το καλοκαίρι του 2016 λειτούργησε το εργοστάσιο που παράγει κρουασάν.
[2] Η επένδυση έφτασε τα 25 εκατ. ευρώ. Η νέα μονάδα θα δημιουργηθεί στο Αχμενταμπάντ.
[3] Εκτός από την Chipita, η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών, απορρόφησε τότε επίσης τις “Goodys”, Flocafe και “Μπάρμπα Στάθης”.
[4] Η Chipita δραστηριοποιείται διεθνώς σε 4 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων: croissants και παρεμφερή προϊόντα ζύμης, αλμυρά snacks (Bake Rolls), cakes και ζαχαρώδη προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου