Σελίδες

14/7/14

Μετανάστες στην Αμερική από την περιοχή Λαμίας (αρχές 20ού αι.) - Μέρος Β'


συνέχεια από το προηγούμενο

7. Χρονικό των μεταναστών της Λαμίας στις ΗΠΑ


   Από το 1902 μέχρι το 1922, δηλ. σε διάρκεια 20 ετών έγιναν 132 μεταναστευτικά ταξίδια προς την Αμερική, στην οποία έφτασαν 339 μετανάστες της Λαμίας. Όπως φαίνεται στο διπλανό πίνακα, η κορύφωση της μετανάστευσης έγινε το 1912 με 27 ταξίδια, στα οποία έφυγαν από τη Λαμία 91 άτομα!
    Ακολούθησαν σε αυξημένους αριθμούς ταξιδιών στα έτη 1907 (με 16 ταξίδια από 43 μετανάστες), 1910 (με 18 ταξίδια από 42 μετανάστες) και το 1914 (με 15 ταξίδια από 25 μετανάστες). Τα 71 ταξίδια τα έκαναν μεμονωμένοι μετανάστες της Λαμίας, ενώ τα υπόλοιπα έγιναν σε ομάδες. Η μεγαλύτερη ομάδα περιλάμβανε 19 άτομα (στις 15-5-1912), η δε επόμενη είχε 16 άτομα (στις 8-6-1907).
   Στη συνέχεια, θα δοθεί με χρονική σειρά η μεταναστευτική διαδρομή που αποφάσισαν και υλοποίησαν οι άνθρωποι της Λαμίας, για να δώσουν διέξοδο στην οικονομική ανέχεια που βίωναν. Τα στοιχεία προέρχονται από τις καταγραφές της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.


Α. Τα πρώτα βήματα των λίγων τολμηρών

    Η αρχή έγινε το 1902 με μια μεμονωμένη αναχώρηση και μια διμελή ομάδα. Συγκεκριμένα ο Σταύρος Πολυζώης από το λιμάνι της Χάβρης έφυγε με το πλοίο La Gascogne στις 17 Μαΐου 1902 και μετά από 10ήμερο ταξίδι “πάτησε πόδι” στην Αμερική στις 27-5-1902. Ήταν τότε 20 ετών, δήλωσε κτηματίας (με τελευταία διαμονή τον Πειραιά) και τελικό προορισμό το Σικάγο, όπου ήταν ο αδελφός του Κωνσταντίνος.
    Το Σεπτέμβριο του ίδιους έτους, από την Ελλάδα με πλοίο έφτασε στη Νάπολη της Ιταλίας μια ομάδα από τους : Ευάγγελο Γραμματίκα και Σπύρο Κωστόπουλο (ήταν ξαδέρφια). Στις 25 Σεπτεμβρίου έφυγαν από τη Νάπολη με το ατμόπλοιο Trave και στις 7 Οκτωβρίου έφτασαν στη Νέα Υόρκη. Για τους Λαμιώτες αυτούς ξέρουμε ότι :
- Ο Ευάγγελος Γραμματίκας ήταν τότε 30 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης και πήγαινε για δουλειά στη Nashua, με γνωστό του στις ΗΠΑ τον ανεψιό του Δημ. Αθανασίου.
- Ο Σπύρος Κωστόπουλος ήταν 27 ετών, ανύπαντρος. Δήλωσε κτηματίας (farmer) με προορισμό την πόλη Nashua (στο Νιου Χαμσάιρ) και γνωστό του στις ΗΠΑ τον ξάδελφό του Αθανασίου.


Β. Ενθάρρυνση της ομαδικής φυγής στο 1905

   Μετά το καλοκαίρι του 1905, μια 5μελής ομάδα αποφασίζει να φύγει.  Την αποτέλεσαν οι : Κ. Κωστοδημητρίου, Ιωάν. Λάγιος, Αθ. Ραμαντάνης, Ιωάν. Τσινάγος και Αχιλ. Χάβαρης. Από την Ελλάδα με πλοίο έφτασαν στη Χάβρη, απ’ όπου στις 16 Σεπτεμβρίου 1905 ταξίδεψαν με το πλοίο La Gascogne και στις 25 του ίδιου μήνα αποβιβάστηκαν στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα :
- Ο Κ. Κωστοδημητρίου ήταν τότε 25 ετών και δήλωσε κτηματίας. Ήρθε από τη Λαμία με προορισμό το Castle Gate της Utah, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
-  Ο Ιωάννης Λάγιος ήταν 19 ετών και δήλωσε σπουδαστής (student). Από τη Λαμία πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Πατίλης.
-  Ο Αθ. Ραμαντάνης ήταν 22 ετών και δήλωσε κτηματίας (farmer). Από τη Λαμία ταξίδευε για το Castle Gate της Utah, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Χασικός.
-  Ο Ιωάν. Τσινάγος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε κτηματίας, προερχόμενος από τη Λαμία και τελικό προορισμό το Castle Gate της Utah, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
-  Ο Αχιλλέας Χάβαρης ήταν 20 ετών. Δήλωσε κτηματίας και - όπως οι προηγούμενοι - από τη Λαμία πήγαινε στο Castle Gate της Utah, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Χασικός.


Γ. Σημαντική αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1906

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 12 ταξίδια από 38 άτομα. Μεμονωμένα ταξίδεψαν 4 άτομα, οι δε άλλοι έφυγαν σε ομάδες. Η μεγαλύτερη ομάδα περιλάμβανε 10 άτομα. Πιο αναλυτικά:
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Αριστείδη Τσάντζαλο, που πέρασε πρώτα στη Νάπολη της Ιταλίας, απ’ όπου στις 17 Μαρτίου 1906 αναχώρησε με το πλοίο Citta di Torino και στις 3 Απριλίου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν 24 ετών και ως εργάτης πήγαινε στη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης όπου ήταν ο φίλος του Νικόλαος Ηλία Τίτος.
   Η πρώτη ομάδα, απαρτιζόταν από 4 άτομα, τους : Γεώργ. Ζαφείρη, Κώστα Καρανίκα, Νικόλαο Παπαλέξη και Ιωάννη Σκούρα. Από την Ελλάδα πέρασαν στη Μεσσήνη της Σικελίας, απ’ όπου στις 13 Απριλίου έφυγαν με το πλοίο Gerty και στις 2 Μαΐου έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτούς τους Λαμιώτες μετανάστες ξέρουμε ότι :
-  Ο Γεώργιος Ζαφείρης ήταν τότε 19 ετών. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο New Port, όπου ήταν ο ξάδερφός του Στυλιανός Παπαγρηγορίου.
-  Ο Κώστας Καρανίκας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του το New Port, για δουλειά εργάτη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Στυλιανός Παπαγρηγορίου.
-  Ο Νικόλαος Παπαλέξης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Από τη Λαμία πήγαινε κι αυτός στο New Port, ως εργάτης, κοντά στο φίλο του Στυλιανό Παπαγρηγορίου.
-  Ο Ιωάννης Σκούρας ήταν τότε 18 ετών. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο New Port, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευάγγελος Αποστόλου.
Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Γρηγόριο Μπάμπαλη. Από το λιμάνι της Νάπολης Ιταλίας έφυγε με το πλοίο Republic και στις 24 Μαΐου 1906 έφτασε στην Αμερική. Ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Ως εργάτης πήγαινε στο Σώλτ Λέικ (Salt Lake) της Γιούτα, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
 Η δεύτερη ομάδα μεταναστών της Λαμίας ήταν μεγάλη και περιλάμβανε 9 άτομα. Συγκεκριμένα την αποτελούσαν οι : Σεραφ. Αποστόλου, Φώτ. Κουφαλιώτης, Δημ. Κυρίτσης, Σπυρ. Νικολάου, Ιωάν. Παπαευθυμίου, Νικ. Παράσης, Κωνστ. Πιτσοθανάσης, Βασ. Χαραυγής και Σωτ. Χαραυγής. Από την Ελλάδα πέρασαν στη Νάπολη της Ιταλίας, απ’ όπου στις 14 Μαΐου 1906 πήραν το πλοίο Gera και στις 31 Μαΐου έφτασαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Ο Σεραφείμ Αποστόλου ήταν 28 ετών κι ανύπαντρος. Δήλωσε κτηματίας (farmer) και πήγαινε στο Castle Gate της Γιούτα, όπου ήταν ο φίλος του Γιάννης Καψαδέσης.
-  Ο Φώτιος Κουφαλιώτης ήταν 19 ετών. Δήλωσε κτηματίας (farmer) με προορισμό το Castle Gate της Γιούτα, όπου ήταν ο αδελφός του Δημήτριος.
-  Ο Δημήτριος Κυρίτσης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε ξυλουργός (μαραγκός) και πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργ. Λάγιος.
-  Ο Σπυρίδων Νικολάου ήταν 24 ετών. Δήλωσε κτηματίας και αναζητούσε δουλειά στο Castle Gate της Γιούτα, όπου ήταν ο φίλος του Ταξιάρχης Χανής.
-  Ο Ιωάννης Παπαευθυμίου ήταν 25 ετών. Όπως οι προηγούμενοι δήλωσε κτηματίας και πήγαινε στο Castle Gate της Γιούτα, όπου ήταν ο θείος του Ιωάννης Καψαδάμης.
-  Ο Νικόλαος Παράσης ήταν 27 ετών. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και πήγαινε στο Castle Gate της Γιούτα, όπου ήταν ο φίλος του Γιάννης Καψαδάμης.
-  Ο Κωνσταντίνος Πιτσοθανάσης ήταν 28 ετών. Δήλωσε κτηματίας (farmer) με τελικό προορισμό το Castle Gate της Γιούτα, όπου ήταν ο θείος του Κωνσταντίνος Χαγιώκης.
Το ατμόπλοιο Gera”
-  Ο Βασίλειος Χαραυγής ήταν 25 ετών. Ομοίως δήλωσε κτηματίας, με προορισμό το Castle Gate της Γιούτα, όπου ήταν ο αδελφός του Γεώργιος.
-  Ο Σωτήριος Χαραυγής ήταν 18 ετών. Κι αυτός δήλωσε κτηματίας, που αναζητούσε δουλειά στο Castle Gate της Γιούτα, όπου ήταν ο αδελφός του Χρήστος.
   Η τρίτη ομάδα μεταναστών της Λαμίας από 5 άτομα περιλάμβανε τους : Γεώρ. Αναστασίου, Παναγ. Λωρίδα, Δημ. Μήλιο, Βασ. Σακόπουλο και Κων. Τσάκαλο. Στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στις 3 Ιουνίου 1906 στο πλοίο Erny και στις 27 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Για τους ανθρώπους αυτούς της Λαμίας ξέρουμε ότι :
-  Ο Γεώργιος Αναστασίου ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στην Augusta του Μαίην, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Μπασδέκης.
-  Ο Παναγιώτης Λωρίδας ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Ήταν ράπτης και πήγαινε στο New Bedford της Μασαχουσέτης , όπου ήταν ο φίλος του Κ. Καρακαντάς.
-  Ο Δημήτριος Μήλιος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στην Augusta του Μαίην, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Μπασδέκης.
-  Ο Βασίλειος Σακόπουλος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης με προορισμό την πόλη Ambridge της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος Αθ. Αναστασόπουλος.
-  Ο Κώστας Τσάκαλος ήταν τότε 19 ετών. Ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στην Augusta του Μαίην, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Μπασδέκης.
Την τέταρτη μικρή ομάδα μεταναστών απάρτιζαν 2 άτομα, οι : Παναγ. Γιαννούλιας και Ιωάν. Ηλιόπουλος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 18 Ιουνίου ταξίδεψαν με το πλοίο Dora και στις 7 Ιουλίου αποβιβάστηκαν στη Νέα Υόρκη. Τα σχετικά στοιχεία αναφέρουν ότι :
- Ο Παναγιώτης Γιαννούλιας ήταν τότε 22 ετών και ως εργάτης πήγαινε στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης όπου είχε εκεί τον ξάδερφό του Γιώργο Ηλιόπουλο.
- Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος ήταν 20 ετών, που πήγαινε κι αυτός ως εργάτης  στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης όπου είχε εκεί τον αδερφό του Γιώργο Ηλιόπουλο.
Στην πέμπτη ομάδα μεταναστών έχουμε πάλι 2 άτομα, τους : Ιωάν. Μπαλωμένο και Κωνστ. Σταθόπουλο. Με άλλο πλοίο έφτασαν, τον Ιούνιο 1906, στο λιμάνι της Τεργέστης και από εκεί με το πλοίο Dora έφτασαν στις 7 Ιουλίου στις ΗΠΑ (δηλ. ταυτόχρονα με την προηγούμενη ομάδα). Τα στοιχεία αναφέρουν ότι :
- Ο Ιωάννης Μπαλωμένος ήταν 19 ετών. Δήλωσε εργάτης με προορισμό το Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης όπου τον περίμενε ο ξάδερφός του Γιώργος Ηλιόπουλος.
- Ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος ήταν 18 ετών και ως εργάτης πήγαινε στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης όπου είχε το θείο του Γεώργιο Σταθόπουλο.
Η έκτη ομάδα μεταναστών με 3 άτομα περιλάμβανε τους : Ηλία Δρίβα, Σταύρο Πολυζώη και Ιωάν. Σιταρακά. Από το λιμάνι της Νάπολης (Ιταλίας) έφυγαν στις 5 Οκτωβρίου με το πλοίο Konigin Luise και στις 18 Οκτωβρίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Μας είναι γνωστό ότι :
- Ο Ηλίας Δρίβας ήταν 33 ετών κι ανύπαντρος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα, με προορισμό το Sheboygan, όπου ήταν ο γνωστός του Νικόλαος Κανελλόπουλος.
-  Για τον Σταύρο Πολυζώη είναι ανελλιπή τα στοιχεία. Το 1902 είδαμε πάλι το Σταύρο Πολυζώη σε ταξίδι στην Αμερική.
- Ο Ιωάννης Δ. Σιταρακάς ήταν  24 ετών και ως εργάτης σε φάρμα πήγαινε στο Sheboygan, όπου ήταν ο γνωστός του Νικόλαος Κανελλόπουλος.
Η έβδομη ομάδα μεταναστών απαρτίστηκε από 3 άτομα, τους : Παύλο Κέμο, Κωνστ. Μήλιο και Κωνστ. Ξηρομερίτη. Στις 4 Οκτωβρίου από το λιμάνι της Νάπολης έφυγαν με το πλοίο Italia και στις 20 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στις ΗΠΑ. Επιπλέον στοιχεία γι’ αυτούς αναφέρουν ότι :
-  Ο Παύλος Α. Κέμος ήταν 29 ετών. Ήταν εργάτης και πήγαινε στην πόλη Kerhigrasvenondale, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Μήλιος.
- Ο Κωνσταντίνος Μήλιος ήταν 23 ετών και ως εργάτης πήγαινε κι αυτός στην πόλη Kerhigrasvenondale, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Μήλιος.
-  Ο Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης με ίδιο προορισμό την πόλη Kerhigrasvenondale, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Μπασδέκης.
Ακολουθούν δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις. Από το λιμάνι της Χάβρης στις 27 Οκτωβρίου αναχώρησε ο Κωνσταντίνος Τσάκαλος με το πλοίο La Bretagne και στις 7 Νοεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 27 ετών κι αγράμματος. Προορισμός του το Peekskill της Νέας Υόρκης για να δουλέψει ως εργάτης κοντά στο φίλο του Νικόλαο Γιώτα.
Η άλλη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Ιωάννη Αγγελάκη. Με το πλοίο Italia, από το λιμάνι της Νάπολης, έφυγε  στις 5 Δεκεμβρίου και στις 21 του ίδιου μήνα αποβιβάστηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 20 ετών, εργάτης και πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, κοντά στον αδελφό του Άγγελο.
Η όγδοη ομάδα και τελευταία αναχώρηση στο 1906, έγινε από 5 άτομα, που ήταν οι : Δημ. Α. Ηλιόπουλος, Δημ. Λ. Ηλιόπουλος, Δημ. Μίγκος, Γεώρ. Α. Μιχελής και Ηλίας Μπαλόγερος. Από την Ελλάδα πέρασαν στη Νάπολη της Ιταλίας και από εκεί έφυγαν στις 4 Δεκεμβρίου με το πλοίο Sicilian Prince και στις 22 Δεκεμβρίου αποβιβάστηκαν στην Αμερική. Πιο αναλυτικά :
-  Ο Δημήτριος Α. Ηλιόπουλος ήταν 23 ετών, δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο Σινσινάτι του Οχάιο κοντά στον αδελφό του Αλκιβιάδη[1].
-  Ο Δημήτριος Λ. Ηλιόπουλος ήταν 25 ετών, που αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Σινσινάτι του Οχάιο κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Κανόπουλο.
-  Ο Δημήτριος Μίγκος ήταν 21 ετών, δήλωσε εργάτης με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όπου είχε το φίλο του Αθαν. Παγκούκη.
-  Ο Γεώργιος Α. Μιχελής[2] ήταν 23 ετών και ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στο Σινσινάτι του Οχάιο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αλκιβιάδης Ηλιόπουλος.
-  Ο Ηλίας Μπαλόγερος ήταν 40 ετών, παντρεμένος και αγράμματος. Ήταν εργάτης και αναζητούσε δουλειά στο Κάνσας Σίτι, όπου ήταν ένας συγγενής του ονόματι Μπαλατσούρας.


Δ. Η πρώτη κορύφωση της μετανάστευσης στο 1907

    Σε 17 ταξίδια έφυγαν από τη Λαμία 43 μετανάστες. Τα 10 ταξίδια έγιναν από μεμονωμένα άτομα, τα δε υπόλοιπα 7 ήταν σε ομάδες. Η αριθμητικά μεγαλύτερη ομάδα περιλάμβανε 15 άτομα (που αφίχθηκε στην Αμερική στις 8-6-1907). Πιο συγκεκριμένα :
    Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από το Χρήστο Καρφή, το Φεβρουάριο του 1907, από το λιμάνι της Πάτρας, με το πλοίο Francesca και έφτασε στην Αμερική στις 23 Φεβρουαρίου. Ήταν τότε 22 ετών.
    Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από το Βασίλειο Καψάλη, που από την Ελλάδα πήγε στη Μασσαλία, απ’ όπου στις 9 Μαρτίου έφυγε με το πλοίο Roma και στις 26 Μαρτίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 27 ετών και δήλωσε καλλιεργητής. Προορισμός ήταν η πόλη Lowell της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασ. Μπάμπαλης.
    Η πρώτη ομάδα μεταναστών του 1907 περιλάμβανε 3 άτομα, τους : Δημ. Αυγέρη, Ιωάν. Αυγέρη και Γεώρ. Παπανικολάου. Από το λιμάνι της Χάβρης επιβιβάστηκαν στο πλοίο La Bretagne και στις 3 Απριλίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς γνωρίζουμε ότι :
-  Ο Δημήτριος Αυγέρης ήταν τότε 22 ετών και αναλφάβητος. Δήλωσε εργάτης με προορισμό το Χουήλιν (Wheeling) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Λουκόπουλος.
-  Ο Ιωάννης Αυγέρης ήταν 20 ετών. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Χουήλιν (Wheeling) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Κυτέας.
-  Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν 30 ετών, παντρεμένος και αναλφάβητος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Χουήλιν της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Λουκόπουλος.
Ακολούθησε η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση του Ηλία Κ. Ντούμα. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο Francesca και στις 19 Απριλίου αποβιβάστηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 22 ετών.
Η δεύτερη ομάδα μεταναστών του 1907 ήταν διμελής, από τους : Ιωάν. Παπαϊωάννου και Ευάγ. Φράγκο. Από την Ελλάδα πήγε ατμοπλοϊκώς στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας, απ’ όπου στις 20 Απριλίου πήρε το πλοίο Smolensk και στις 5 Μαΐου “πάτησε το πόδι της” στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
-  Ο Ιωάννης Παπαϊωάννου ήταν 19 ετών, εργάτης και πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά κοντά στο φίλο του Α. Ζαραφανίδη.
-  Ο [Ευάγ]γελος Φράγκος ήταν 23 ετών, επίσης εργάτης που αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος Α. Ζαραφανίδης.
Η τρίτη ομάδα μεταναστών του 1907, ουσιαστικά περιλάμβανε μια πολυμελή οικογένεια από 5 άτομα και άλλα 2 ακόμη άτομα. Συγκεκριμένα είναι η οικογένεια του Γεωργίου και της Βασιλείας Ακρίβου με τα παιδιά τους Δήμητρα, Βασίλειο και Έλενα. Επιπλέον έχουμε τον Ιωάν. Ασημάκη και Γεώρ. Μαργαρίτη. Από το λιμάνι του Πειραιά,  στις 25 Απριλίου 1907, επιβιβάστηκαν στο πλοίο Napolitan Prince και στις 18 Μαΐου έφτασαν στις ΗΠΑ. Τα σχετικά στοιχεία μας πληροφορούν ότι:
-  Ο Γεώργιος Ακρίβος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης με τελικό προορισμό τη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Βασίλειος Σακόπουλος.
-  Η Βασιλεία Ακρίβου, ήταν 35 ετών και παντρεμένη με τον προαναφερθέντα. Τελικός προορισμός της ήταν η Νέα Υόρκη φυσικά.
-  Η Δήμητρα Ακρίβου, ήταν τότε 10 ετών.
-  Η Έλενα Ακρίβου ήταν 8 ετών.
-  Ο Βασίλειος Ακρίβος ήταν 5 ετών.
-  Ο Ιωάννης Ασημάκης ήταν 27 ετών, παντρεμένος και αναλφάβητος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Βασίλειος Σακόπουλος.
-  Ο Γεώργιος Μαργαρίτης ήταν 27 ετών κι ανύπαντρος. Επίσης εργάτης, αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Ιωάννης Καγκιόλης.
Η τέταρτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Κωνσταντίνο Τσιούνη. Ταξίδεψε από την Ελλάδα στη Χάβρη, απ’ όπου στις 11 Μαΐου έφυγε με το πλοίο Hudson και στις 25 Μαΐου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 20 ετών, δήλωσε εργάτης και πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά σ’ ένα φίλο του.
Η τέταρτη ομάδα μεταναστών του 2007 και η 2η πολυπληθέστερη περιλάμβανε 16 άτομα και συγκροτήθηκε από τους : Κούλη Γιαννόπουλο, Ιωάν. Καρόγιο, Τζέιμς Καρόγιο, Κων. Μπένγκο, Γεώρ. Νέλλα, Ανδρ. Οικονόμου, Γεώργ. Παναγιώτου, Ιωάν. Παπαδημητρίου, Χρ. Παπαδημητρίου, Ιωάν. Παπαευθυμίου, Χρ. Πλατή, Κων. Ρέγκο, Τζέιμς Ρίζο, Κων. Σακκά, Τομ Σταυρόπουλο και Χρ. Χριστόπουλο. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν στο Χερβούργο (Γαλλία). Από εκεί την 1η Ιουνίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο Saint Louis και σε μια βδομάδα (στις 8 Ιουνίου) έφτασαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Ο Κούλης Γιαννόπουλος ήταν 19 ετών και ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ, κοντά στο φίλο του Πέτρο Κόρδα.
-  Ο Ιωάννης Καρόγιος (John Karojos) ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Προορισμός του ήταν το Πίτσμπουργκ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάν. Χριστόπουλος.
Το ατμόπλοιο Saint Louis
-  Ο Τζέιμς Καρόγιος (James Karojos) ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης και ο προορισμός του ήταν το Πίτσμπουργκ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάν. Χριστόπουλος.
-  Ο Κωνστ. Μπέγκος ήταν τότε 22 ετών. Ήταν εργάτης και πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά κοντά στο φίλο του Αναστασόπουλο.
-  Ο Γεώργιος Νέλλας ήταν 20 ετών. Ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ, κοντά στο φίλο του Πέτρο Κόρδα.
-  Ο Ανδρέας Οικονόμου ήταν τότε 24 ετών. Επίσης εργάτης με προορισμό το Πίτσμπουργκ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Παπαδημητρίου.
-  Ο Γεώργιος Παναγιώτου ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά κοντά στο φίλο του Πομαγιάκη.
-  Ο Ιωάννης Παπαδημητρίου ήταν 27 ετών και ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ, κοντά στο φίλο του Αναστασόπουλο.
-  Ο Χρήστος Παπαδημητρίου ήταν 23 ετών. Ήταν εργάτης με προορισμό το Πίτσμπουργκ, όπου ήταν ο αδερφός του.
-  Ο Ιωάννης Παπαευθυμίου ήταν 19 ετών και αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Πίτσμπουργκ, κοντά στον ξάδερφό του Κωστ. Παπαδημητρίου.
-  Ο Χρήστος Πλατής ήταν 19 ετών, δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο Πίτσμπουργκ, όπου ήταν ο φίλος του Χριστόπουλος.
-  Ο Κώστας Ρέγκος ήταν 22 ετών και ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ, κοντά στο φίλο του Αναστασόπουλο.
-  Ο Τζέιμς (Ιάκωβος) Ρίζος ήταν  33 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στη Νέα Υόρκη για δουλειά κοντά στο φίλο του Πομαγιάκη.
-  Ο Κώστας Σακκάς ήταν 19 ετών. Προορισμός του ήταν το Πίτσμπουργκ, κοντά στο φίλο του Αναστασόπουλο.
-  Ο Τομ (Θωμάς) Σταυρόπουλος ήταν 18 ετών, εργάτης και πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ, κοντά στο φίλο του Πέτρο Κόρδα.
-  Ο Χρήστος Χριστόπουλος ήταν 19 ετών, ήταν εργάτης και προορισμός του ήταν το Πίτσμπουργκ, κοντά στον αδερφό του.
Η πέμπτη ομάδα μεταναστών του 2007 αριθμούσε 2 άτομα, τους Πέτρο και Χρήστο Κιτσοπανίδη. Από τη Νάπολη (Ιταλία) στις 30 Μαΐου με το πλοίο Italia ταξίδεψαν και στις 15 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Γι’ αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Ο Πέτρος Κιτσοπανίδης ήταν τότε 20 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευθύμιος Κιτσοπανίδης.
-  Ο Χρήστος Κιτσοπανίδης ήταν 23 ετών και ως εργάτης πήγαινε επίσης στη Νέα Υόρκη, κοντά στο ξάδερφό του Κιτσοπανίδη.
   Η πέμπτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Κωνσταντίνο Ασλάνη. Από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο Gerty και στις 23 Ιουνίου 1907 αποβιβάστηκε στις ΗΠΑ. Ως εργάτης αναζητούσε δουλειά στη Νέα Υόρκη όπου ήταν ο γνωστός του Παναγ. Δεδούσης.
   Η έκτη ομάδα μεταναστών του 2007 αριθμούσε 2 άτομα, τους : Ευστάθιο Ταλιατούδα και Δημήτριο Φλώρο. Από το λιμάνι της Πάτρας στις 15 Οκτωβρίου έφυγαν με το πλοίο Alice και στις 2 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία μας πληροφορούν ότι :
-  Ο Ευστάθιος Ταλιατούδας ήταν 22 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Κωνσταντίνος. Δήλωσε εργάτης με τελικό προορισμό το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Κωστακούλης.
-  Ο Δημήτριος Φλώρος ήταν 19 ετών, γιος του Παναγιώτη. Πήγαινε στο Μπρίτζπορτ (Bridgeport) του Οχάιο για να βρει δουλειά εργάτη, κοντά στο φίλο του Δημήτριο Γεωργίου.
Ακολούθησαν τρεις μεμονωμένες αναχωρήσεις από τους : Ευάγγελο Σαγκρή, Ιωάννη Χριστόπουλο και Δημήτριο Κούτσικο. Πιο αναλυτικά :
Ο Ευάγγελος Σαγκρής αναχώρησε την 1η Νοεμβρίου 1907 από το λιμάνι της Νάπολης με το πλοίο Calabria και στις 20 Νοεμβρίου έφτασε στις ΗΠΑ.  Ήταν 18 ετών, τη δε αδερφή του στη Λαμία τη λέγανε Τασία. Προορισμός του ήταν το Ντάβενπορτ (Αϊόβα), όπου είχε το φίλο του Ιωάννη Παπαδούκα.
Ο Ιωάννης Χριστόπουλος πάλι από το λιμάνι της Νάπολης αναχώρησε στις 8 Νοεμβρίου με το πλοίο Konig Albert και στις 21 Νοεμβρίου αποβιβάστηκε στην Αμερική. Ήταν 20 ετών, τον δε πατέρα του στη Λαμία τον έλεγαν Απόστολο. Όπως και ο προηγούμενος μετανάστης, πήγαινε στο Ντάβενπορτ στον ίδιο φίλο Ιωάννη Παπαδούκα.
Ο Δημήτριος Κούτσικος έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά στις 6 Νοεμβρίου με το πλοίο Sicilian Prince και στις 27 Νοεμβρίου “πάτησε” στην Αμερική. Ήταν 32 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος, τη δε γυναίκα του στη Λαμία τη λέγανε Ζαχάρω. Ήταν εργάτης και κατευθυνόταν στο Χάυντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Μαργαρίτης.
Την έβδομη και τελευταία ομάδα μεταναστών του 2007, από 2 άτομα, αποτελούσαν οι: Βασίλειος Καλτσάς και Ιωάννης Καρανίκας. Έφυγαν από το λιμάνι της Νάπολης στις 22 Νοεμβρίου με το πλοίο San Giovanni και στις 8 Δεκεμβρίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Γι αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Ο Βασίλειος Καλτσάς ήταν τότε 34 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Αθανάσιος. Ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στο Νιούπορτ (New Port, Ν.Υ.) όπου ήταν ο ξάδερφός του Χαράλαμπος Χατζής.
Ο Ιωάννης Καρανίκας ήταν 19 ετών, τον δε πατέρα του στη Λαμία τον έλεγαν Αθανάσιο. Όπως και ο Βασ. Καλτσάς πήγαινε στο Νιούπορτ, κοντά στον ξάδερφό του Χαράλαμπο Χατζή.
Η μεταναστευτική χρονιά του 2007 κλείνει με τη μεμονωμένη αναχώρηση του Θεόδωρου Μπομπού (Theodore Bobos). Στις 3 Δεκεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο Alice και στις 21 Δεκεμβρίου αποβιβάστηκε στην Αμερική. Ήταν τότε 22 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Απόστολος. Δήλωσε εργάτης με προορισμό τη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Καρανέτας.



Ε. Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1908

Από το λιμάνι της Νάπολης ο Κωνσταντίνος Καρακαντάς, στις 24 Νοεμβρίου ταξίδεψε με το πλοίο Cretic και στις 8 Δεκεμβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 30 ετών και στη Λαμία είχε το θείο του Γιάννη Μπώκο. Δήλωσε εργάτης με προορισμό τη Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου είχε ένα φίλο του. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε έρθει το 1904 και εργάστηκε πάλι στη Βοστώνη μέχρι το 1908.



Ζ. Κάμψη του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1909

   Από τα  8 ταξίδια που έγιναν, τα τρία ήταν μεμονωμένες αναχωρήσεις και τα υπόλοιπα σε ομάδες των 2-5 ατόμων. Στη διάρκεια όλου του έτους ξενιτεύτηκαν 20 άτομα. Πιο αναλυτικά:
   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Ιωάννη Μπάμπαλη. Την 1η Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο Atlanta και στις 25 Μαρτίου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν 20 χρονών, τη δε μητέρα του στη Λαμία την έλεγαν Βασιλική. Ήταν ράπτης και πήγαινε στο Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, όπου είχε το φίλο του Γεώργιο Νέλλα.
   Η πρώτη ομάδα του 1909 ήταν 5μελής και την αποτελούσαν οι : Ευθ. Γούλας, Ιωάν. Κολοβός, Βασ. Τριανταφύλλου, Θεοφ. Χανής και Κων. Χαρατσάρης. Από το λιμάνι της Νάπολης ταξίδεψαν με το πλοίο Re dItalia που αναχώρησε στις 24 Μαρτίου και στις 9 Απριλίου έφτασε στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία των μεταναστών μας πληροφορούν ότι :
-  Ο Ευθύμιος Γούλας ήταν 26 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Σάββας. Προορισμός του η Νέα Υόρκη για δουλειά εργάτη μαζί με το φίλο του Κωνστ. Μπούρα.
-  Ο Ιωάννης Κολοβός ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Γεώργιος. Καταγράφηκε ως χωρικός ή αγρότης (peasant), με προορισμό το Σικάγο, όπου είχε ένα φίλο τον Ανδρέα Ανδρούτσο.
-  Ο Βασίλειος Τριανταφύλλου ήταν 18 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Αμαλία. Δήλωσε χωρικός ή αγρότης (peasant), με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όπου είχε ένα φίλο τον Ευάγ. Μπίκα.
-  Ο Θεοφάνης Χανής[3] ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Χαράλαμπος. Δήλωσε εργάτης που πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά στο φίλο του Κωνστ. Μπούρα.
-  Ο Κωνσταντίνος Χαρατσάρης ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ο αδελφός του στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Σικάγο, όπου είχε ένα φίλο τον Ανδρέα Ανδρούτσο.
Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από το Σωτήριο Τσιλισόγα (Sotirios Tsilisogas). Από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε στις 29 Μαρτίου με το πλοίο Laura και στις 15 Απριλίου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη κοντά στον ξάδερφό του Ευάγγελο Μπίκα.
   Η δεύτερη ομάδα του 1909 ήταν διμελής και την αποτελούσαν οι : Δημ. Βλάχος και Κώστ. Καρανίκας. Από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο Argentina και στις 13 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Ο Δημήτριος Βλάχος ήταν τότε 20 ετών.
-  Ο Κώστας Καρανίκας ήταν επίσης 20 ετών. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
   Η τρίτη ομάδα του 1909 ήταν εξαμελής αποτελούμενη από τους : Βασ. Κραββαρίτη, Δημ. Κραββαρίτη, Κων. Κραββαρίτη, Απόστ. Νίκα Ευθ. Σκαφίδα και Γεώργ. Τσεβελέκα. Στις 15 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο Athinai και στις 3 Ιουνίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά :
-  Ο Βασίλειος Κραββαρίτης ήταν τότε 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Σταυρούλα. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Μπλούφιλντ (Bluefield) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Κραββαρίτης. 
Το ατμόπλοιο Athinai  (1910)
-  Ο Δημήτριος Κραββαρίτης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Βασίλειος. Προορισμός του το Ντάντε (Dante) της Βιρτζίνια, όπου αναζητούσε δουλειά εργάτη κοντά στο αδερφό του Γεώργιο Κραββαρίτη.
-  Ο Κώστας Κραββαρίτης ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Μαρία. Ως εργάτης, πήγαινε στο Ντάντε (Dante) της Βιρτζίνια κοντά στον αδερφό του Δημήτριο.
-  Ο Απόστολος Νίκας ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευάγγελος. Κι αυτός πήγαινε στο Dante της Βιρτζίνια για δουλειά εργάτη κοντά στον κουνιάδο του Χρήστο Κασιμένη.
-  Ο Ευθύμιος Σκαφίδας ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Τη γυναίκα του στη Λαμία την έλεγαν Δημητρούλα. Ήταν εργάτης με προορισμό το Ράσελ Ντάντε της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χρήστος Καλλιμάνης.
-  Ο Γεώργιος Τσεβελέκας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Σταθούλα. Για να βρει δουλειά εργάτη πήγαινε στο Ράσελ Ντάντε (Russel Dante) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Ντάσιος.
   Η τέταρτη ομάδα του 1909 ήταν 2μελής και την συγκροτούσαν οι Ανδρέας και Κωνσταντίνος Παπαδήμας. Στις 9 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο Argentina και στις 25 Αυγούστου έφτασαν στον προορισμό τους. Από τα ελλιπή στοιχεία γι’ αυτούς ξέρουμε ότι:
-  Ο Ανδρέας Παπαδήμας ήταν τότε 18 ετών.
-  Ο Κωνσταντίνος Παπαδήμας ήταν 36 ετών και παντρεμένος.
   Η πέμπτη ομάδα του 1909 ήταν 4μελής και απαρτιζόταν από τους : Ανδρ. Καϊδαντζή, Δημ. Παπακωστόπουλο, Ανδρ. Στεργίου και Στυλ. Φέκα. Στις 20 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν από το λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο Oceania και στις 6 Οκτωβρίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα :
-  Ο Ανδρέας Καϊδαντζής ήταν τότε 23 ετών και παντρεμένος. Η σύζυγός του στη Λαμία λεγόταν Πανάγω. Δήλωσε εργάτης με αρχικό προορισμό το Μπλούφιλντ (Bluefield) της Δυτ. Βιρτζίνια, αλλά το άλλαξε και δήλωσε ως τόπο το Ντάντε της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Καϊδαντζής.
-  Ο Δημήτριος Παπακωστόπουλος ήταν 30 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Τη γυναίκα του στη Λαμία τη λέγανε Βασίλω. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Μπλούφιλντ της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο συγγενής του Ιωάννης Σακελλάρης.
-  Ο Ανδρέας Στεργίου ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Γαρέφω. Προορισμός ήταν το Μπλούφιλντ, για δουλειά εργάτη, κοντά στο αδερφό του Ευάγγελο Στεργίου.
-  Ο Στυλιανός Φέκας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Κι αυτός άλλαξε τον τόπο προορισμού του και αντί για το Μπλούφιλντ προτίμησε το Ντάντε της Βιρτζίνια, όπου ήταν και ο κουνιάδος του Νικόλαος Ψυχογιός.
Μια μεμονωμένη αναχώρηση από τον Γεώργιο Ραγάζο, θα κλείσει τη μεταναστευτική χρονιά του 1909. Στις 27 Σεπτεμβρίου θα φύγει από την Πάτρα με το πλοίο Argentina και στις 14 Οκτωβρίου θα αφιχθεί στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είναι 24 ετών. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Δέσπω. Το ταξίδι του θα τελειώσει στο Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης για να δουλέψει ως εργάτης κοντά στο φίλο του Δημήτριο Λάτο.



Η. Νέα αύξηση μεταναστών στο 1910

Στη διάρκεια του 1910 έγιναν 17 ταξίδια και αναχώρησαν 41 μετανάστες για την Αμερική. Τα 9 ταξίδια έγιναν από μεμονωμένους μετανάστες, τα δε 8 υπόλοιπα από ομάδες 2-7 μεταναστών. Έτσι:
Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από το Γεώργιο Βούλγαρη. Στις 2 Ιανουαρίου από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε με το πλοίο Athinai και στις 24 Ιανουαρίου αποβιβάστηκε στην Αμερική. Ήταν 19 ετών, η δε μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Ζωή. Ήταν εργάτης με προορισμό το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Κακαβός.
Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Ιωάννη Πολύμερο. Έφυγε στις 21 Φεβρουαρίου με το πλοίο Oceania από το λιμάνι της Πάτρας και στις 11 Μαρτίου έφτασε στον προορισμό του. Ήταν 38 ετών και παντρεμένος, η δε γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Βασίλω. Στη Νέα Υόρκη αναζητούσε δουλειά εργάτη, κοντά στο φίλο του Ιωάννη Ποριά.
Η πρώτη ομάδα μεταναστών του 1910 ήταν τριμελής, αποτελούμενη από τους : Ανδρ. Μαλανδρίνο, Ιωάν. Νάκη και Ηλ. Ψυχογιό. Με το πλοίο Eugenia από το λιμάνι της Πάτρας, στις 21 Μαρτίου αναχώρησαν και στις 10 Απριλίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία μας πληροφορούν ότι:
-  Ο Ανδρέας Μαλανδρίνος ήταν τότε 24 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Μαρία. Ως εργάτης πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Μαρινάκης.
-  Ο Ιωάννης Νάκης ήταν 22 ετών. Στη Λαμία είχε τον ξάδερφό του Θεμιστοκλή Καλισώρα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Μαρινάκης.
-  Ο Ηλίας Ψυχογιός ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευθύμιος. Ήταν εργάτης σε φάρμα και αρχικά πήγαινε στη Νέα Υόρκη, αλλά άλλαξε τον τόπο προορισμού για το Castle Gate της Γιούτα. Γνωστοί του στη Νέα Υόρκη ήταν οι Αφοί Ψάκη.
   Η δεύτερη ομάδα μεταναστών του 1910 αριθμούσε 7 άτομα και την αποτελούσαν οι : Δημ. Αγγελής, Αναστ. Κουτσανάς, Ευάγ. Μαντζανίκας, Χρ. Μίγκας, Ευστ. Μόκας, Γεώρ. Μολεμένος και Βασ. Πιτσίκας. Από το λιμάνι της Νάπολης Ιταλίας έφυγαν στις 23 Μαρτίου με το πλοίο Manuel Calvo και στις 12 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Πιο αναλυτικά:
-  Ο Δημήτριος Αγγελής ήταν 23 ετών, ο δε πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Δήλωσε εργάτης με τελικό προορισμό το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο αδερφός του Αλέξης Αγγελής.
-  Ο Αναστάσιος Κουτσανάς ήταν 20 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Κι αυτός πήγαινε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Κουτσανάς.
-  Ο Ευάγγελος Μαντζανίκας ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του ήταν το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Μπεστίλαχος.
-  Ο Χρήστος Μίγκας ήταν 20 ετών, ο δε πατέρας του λεγόταν Πέτρος. Ως εργάτης πήγαινε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός Αναστ. Χρήστου.
-  Ο Ευστάθιος Μόκας ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Σκότζας.
-  Ο Γεώργιος Μολεμένος ήταν 22 ετών, η δε μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Ασπασία. Κι αυτός πήγαινε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Κωστογεωργόπουλος.
-  Ο Βασίλειος Πιτσίκας ήταν 23 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Ήταν εργάτης με προορισμό το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου είχε φίλο τον Κωνσταντίνο Ζαλόρα.
   Η τρίτη ομάδα μεταναστών του 1910 ήταν πάλι 7μελής και την αποτελούσαν οι : Νικ. Θανασούρας, Κων. Καρακώστας, Λάμ. Κουσούρης, Γεώρ. Σκαρμούτσος, Κων. Τσατσάς, Χρ. Τσιτούρας και Δημ. Χριστόπουλος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Απριλίου αναχώρησαν με το πλοίο Laura και στις 20 Απριλίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς γνωρίζουμε επιπλέον ότι:
-  Ο Νικόλαος Θανασούρας ήταν τότε 19 ετών, ο δε πατέρας του λεγόταν Χρόνης. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο Σικάγο όπου ήταν ο αδερφός του.
-  Ο Κώστας Καρακώστας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Ως εργάτης πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά στον ξάδερφό του Ιωάν. Λάγιο.
Το ατμόπλοιο Laura
-  Ο Λάμπρος Κουσούρης ήταν 29 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Λελούδα. Πήγαινε στο Σικάγο για δουλειά εργάτη κοντά στο συγγενή του Ελ. Τσαρό.
-  Ο Γεώργιος Σκαρμούτσος ήταν 21 ετών, η δε μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Ελένη. Τελικός προορισμός του ήταν το Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Θανασούρας.
-  Ο Κώστας Τσατσάς ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γρηγόριος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Σικάγο κοντά στον ξάδερφό του Ελ. Τσαρό.
-  Ο Χρήστος Τσιτούρας ήταν 20 ετών. Ο αδερφός του στη Λαμία λεγόταν Γεώργιος. Προορισμός του η Νέα Υόρκη κοντά στον ξάδερφό του Ιωάν. Λάγιο.
-  Ο Δημήτριος Χριστόπουλος ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Αλέξης. Θα αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Σικάγο, όπου είχε το φίλο του Κ. (ή Χ.) Κουρέλη.
Ακολούθησαν δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις. Η πρώτη έγινε από το Νικόλαο Μάμαλη, ο οποίος στις 8 Απριλίου από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο Oceania και στις 27 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 19 ετών κι αναλφάβητος. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Χαρίκλεια. Προορισμός του ήταν το Σικάγο, όπου ήταν ο ξάδερφός του ονόματι Χατζής.
Η δεύτερη αναχώρηση έγινε από τον Κωνσταντίνο Παππά. Στις 12 Μαΐου, από το λιμάνι της Νάπολης (Ιταλία) αναχώρησε με το πλοίο Calabria και στις 29 Μαΐου έφτασε στον προορισμό του. Ήταν 20 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Θανάσης. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά στον ξάδερφό του Βασίλ. Πλιάκο.
 Η τέταρτη ομάδα μεταναστών του 1910 ήταν διμελής από τους : Κων. Τζαμτζακίδη και Νικ. Χριστάκη. Ταξίδεψαν από τον Πειραιά με το πλοίο Athinai και στις 31 Μαΐου έφτασαν στην Αμερική. Μερικά επιπλέον στοιχεία μας είναι γνωστά:
-  Ο Κωνσταντίνος Δ. Τζαμτζακίδης (Tzamtzakidis) ήταν 18 ετών και ως εργάτης πήγαινε στην πόλη Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης.
-  Ο Νικόλαος Χριστάκης ήταν 33 ετών. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη κοντά στο φίλο του Γεώργιο Ισανόπουλο.
   Η πέμπτη ομάδα μεταναστών του 1910 ήταν 4μελής, που την αριθμούσαν οι : Αθαν. Θανοκώστας, Αντ. Παπαϊωάννου, Κων. Παραπέρας και Χρ. Παταργιάς. Από τον Πειραιά στις 22 Μαΐου επιβιβάστηκαν στο πλοίο Patris και στις 9 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Ν. Υόρκης. Πιο αναλυτικά :
-  Ο Αθανάσιος Θανοκώστας ήταν 20 ετών, ο δε πατέρας του λεγόταν Σπύρος. Προορισμός ήταν η Νέα Υόρκη κοντά στο φίλο του Κωσταντ. Φαλλή.
-  Ο Αντώνιος Παπαϊωάννου ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Προορισμός τους (όπως κι ο προηγούμενος) ήταν η Νέα Υόρκη κοντά στο φίλο του Κωσταντ. Φαλλή.
-  Ο Κωνσταντίνος Παραπέρας ήταν 24 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Σωτήριος. Κι αυτός πήγαινε στη Ν. Υόρκη για δουλειά κοντά στο συγγενή του Λάμπρο Ζαχαρή.
-  Ο Χρήστος Παταργιάς ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Αναζητούσε δουλειά στη Ν. Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λάμπρος Ζαχαρής.
   Η έκτη ομάδα μεταναστών του 1910 ήταν διμελής, από τους Σμαράγδα και Χρήστο Γκράβα. Αναχώρησαν στις 23 Μαΐου από το λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο Eugenia και στις 11 Ιουνίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία που ξέρουμε γι’ αυτούς είναι ότι :
-  Η Σμαράγδα Γκράβα ήταν τότε 19 ετών, ο δε πατέρας της στη Λαμία λεγόταν Ιωάννης. Δήλωσε οικιακά και πήγαινε στη Ν. Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός της Κ. Γκράβας.
-  Ο Χρήστος Γκράβας ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Παρασκευή. Ήταν εργάτης με προορισμό τη Ν. Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Κ. Γκράβας.
Ακολούθησε η μεμονωμένη αναχώρηση του Παναγιώτη Μπρούζη (Brouzis), ο οποίος έφυγε στις 6 Ιουνίου από το λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο Oceania και στις 23 Ιουνίου έφτασε στον προορισμό του. Ήταν 19 ετών κι ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Γεώργιος. Πήγαινε στο Ρότσεστερ (Ν.Υ.), όπου ήταν ο αδερφός του Ε. Μπρούζης.
Η έβδομη ομάδα ήταν 2μελής και την αποτελούσαν οι Δημ. Γεωργόπουλος και Απόστ. Λογάς. Από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψαν με το πλοίο Oceania και στις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Αμερική. Γι’ αυτούς γνωρίζουμε (είναι ελλιπή στα στοιχεία) ότι :
-      Ο Δημήτριος Γεωργόπουλος ήταν τότε 19 ετών.
-      Ο Απόστολος Λογάς ήταν τότε 25 ετών.
Ακολούθησαν τέσσερις  μεμονωμένες αναχωρήσεις των Δημ. Κεραμίδα, Αριστ. Χριστάκη, Αλέξ. Ψαλιδόπουλου και Νικ. Κολοκύθα (ή Κολοκυθά). Πιο αναλυτικά :
Ο Δημήτριος Κεραμίδας στις 12 Σεπτεμβρίου αναχώρησε από το λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο Oceania και στις 29 Σεπτεμβρίου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν 19 ετών και δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Παναγιώτης. Προορισμός του το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Δ. Ρήγας.
Ο Αριστείδης Χριστάκης από τον Πειραιά, στις 22 Σεπτεμβρίου πήρε το πλοίο Patris και στις 9 Οκτωβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 25 ετών, η δε μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Ασήμω. Πήγαινε για δουλειά εργάτη στην πόλη Λούντλοου (Ludlow) της Μασαχουσέτης, κοντά στο αδελφό του Νικ. Χριστάκη.
Ο Αλέξανδρος Ψαλιδόπουλος στις 9 Οκτωβρίου επιβιβάστηκε στο πλοίο Eugenia από το λιμάνι της Πάτρας και στις 29 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στη Νέα Υόρκη. Ήταν τότε 26 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Κωνσταντίνος. Δήλωσε ως επάγγελμα clerk (δηλ. γραφέας ή γραμματέας ή υπάλληλος), με προορισμό την Χάυντενβιλ της Μασαχουσέτης όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Γιαννόπουλος.
Ο Νικόλαος Κολοκύθας (ή Κολοκυθάς) στις 14 Νοεμβρίου από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησε με το πλοίο Martha Washington και στις 28 Νοεμβρίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Ήταν 29 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα με προορισμό την πόλη Ντε Μουάν (Des Moines) της Αϊόβα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γ. Αποστόλου.
 Η όγδοη ομάδα μεταναστών (και τελευταία) του 1910 ήταν 6μελής, απαρτιζόμενη από τους : Μαρ. Αποστόλου, Χρ. Αποστόλου, Κατίνα Γαρέκα, Μαριγώ Γαρέκα, Νικ. Μπουρέκα και Ιωάν. Τσάτσο. Από τον Πειραιά, στις αρχές Δεκεμβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο Themistocles και στις 18 Δεκεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Η Μαρίκα Αποστόλου ήταν 23 ετών. Πήγαινε στο Χάιντενβιλ (Haydenville) της Μασαχουσέτης όπου ήταν ο (μέλλων) άντρας της Χρήστος Κιτσοπανίδης.
-  Ο Χρήστος Αποστόλου ήταν 27 ετών και ράπτης στο επάγγελμα. Στη Λαμία ήταν ο θείος του Γεώρ. Σιάμος. Πήγαινε για δουλειά στο Χάιντενβιλ της Μασαχουσέτης όπου ήταν ο συγγενής του Χρήστος Κιτσοπανίδης.
-  Η Κατίνα Γαρέκα ήταν 7 ετών και ταξίδευε με τη μητέρα της Μαριγώ.
-  Η Μαριγώ Γαρέκα ήταν 27 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Ήταν μοδίστρα. Ο πατέρας της Αθανάσιος Γκράβας ήταν στη Λαμία. Προορισμός της ήταν το Χάιντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός της Κωνστ. Γκράβας.
-  Ο Νικόλαος Μπουρέκας ήταν 30 ετών κι ανύπαντρος. Στη Λαμία είχε τον αδερφό του Χρήστο. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο Lowell της Μασαχουσέτης όπου ήταν ο κουνιάδος Κωνσταντ. Καρβούνης.
-  Ο Ιωάννης Τσάτσος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Ήταν ξυλουργός (μαραγκός). Η γυναίκα του λεγόταν Σοφία. Προορισμός του ήταν το Χάιντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ανεψιός του Κωνστ. Γραββάνης.



Θ. Σημαντική μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1911

   Στη διάρκεια της χρονιάς αυτής έγιναν μόνο 8 μεταναστευτικά ταξίδια και έφυγαν 17 μετανάστες. Τα 4 ταξίδια έγιναν από μεμονωμένα άτομα. Πιο αναλυτικά έχουμε :
   Η πρώτη ομάδα του 1911 ήταν 2μελής από τους : Δημ. Παπαδημητρίου και Στυλ. Παρίση. Από τον Πειραιά στις 18 Δεκεμβρίου 1910 έφυγαν με το πλοίο Patris και στις 4 Ιανουαρίου 1911 αποβιβάστηκαν στην Αμερική. Επιπλέον στοιχεία που έχουμε είναι ότι:
-  Ο Δημήτριος Παπαδημητρίου ήταν 20 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Ευστάθιος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Ludlow της Μασαχουσέτης για δουλειά κοντά στο φίλο του Νικόλαο Χριστάκη.
-  Ο Στυλιανός Παρίσης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Πηνελόπη. Προορισμός του ήταν η Ν. Υόρκη για δουλειά εργάτη, κοντά στο φίλο του Ιωάν. Μπλατσώρη.
   Ακολούθησαν δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις από τους : Ιωάν. Αναγνόπουλο και Αθαν. Κόρακα. Ο Ιωάννης Αναγνόπουλος στις 27 Φεβρουαρίου από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο Martha Washington και στις 13 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 19 ετών και δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Βασίλειος. Τελικός προορισμός ήταν η πόλη Έβερετ (Everett) της πολιτείας Ουάσινγκτον, κοντά στον ξάδερφό του Π. Γοργόγιανο.
    Ο Αθανάσιος Κόρακας έφυγε στις 17 Μαρτίου από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης με το πλοίο Friedrich der Grosse και στις 31 Μαρτίου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 17 ετών, ο δε πατέρας του λεγόταν Θεμιστοκλής. Προορισμός του ήταν το Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Σταματάκος.
       Η δεύτερη ομάδα του 1911 αριθμούσε 6 άτομα, τους : Ιωάν. Γουργιώτη, Ευθ. Ζάρδα, Βασ. Λαμπρόπουλο, Ηλ. Οικονόμου, Βασ. Τσιντζελώνη και Κων. Χαρίση. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 11 Μαρτίου, αναχώρησαν με το πλοίο Themistocles και στις 4 Απριλίου αποβιβάστηκαν στη Ν. Υόρκη. Γι’ αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Ο Ιωάννης Γουργιώτης ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Δήλωσε κτηματίας (farmer). Ο πατέρας του λεγόταν Ευάγγελος. Τελικός προορισμός του ήταν το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο θείος του Δημήτρ. Τριανταφύλλου.
-  Ο Ευθύμιος Ζάρδας ήταν 28 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Όλγα. Δήλωσε κτηματίας και αναζητούσε δουλειά στο Χάϋντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου είχε το φίλο του Χρήστο Κιτσοπανίδη.
-  Ο Βασίλειος Λαμπρόπουλος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Τη γυναίκα του την έλεγαν Βασιλική. Ως κτηματίας πήγαινε στο Columbus του Οχάιο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Μπούτας.
-  Ο Ηλίας Οικονόμου ήταν 32 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Παρασκευή. Δήλωσε κτηματίας και προορισμός του ήταν το Ludlow της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Κιτσοπανίδη.
-  Ο Βασίλειος Τσιντζελώνης ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Δήλωσε κτηματίας και πήγαινε στο Ludlow της Μασαχουσέτης, κοντά στο φίλο του Γεώργιο Κιτσοπανίδη.
-  Ο Κωνσταντίνος Χαρίσης ήταν 33 ετών αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Βασιλική. Ως κτηματίας αναζητούσε δουλειά στο Χάϋντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου είχε το φίλο του Χρήστο Κιτσοπανίδη.
   Η τρίτη ομάδα του 1911 ήταν 3μελής και την αποτελούσαν οι : Αθαν. Κυτέας, Αθαν. Μακρής και Ρήγας Παπαρρηγόπουλος. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 4 Απριλίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο Patris και στις 24 Απριλίου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Γι’ αυτούς ξέρουμε επιπλέον ότι:
Το ελληνικής πλοιοκτησίας ατμόπλοιο “ΠΑΤΡΙΣ
-  Ο Αθανάσιος Κυτέας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαριγώ. Ως εργάτης αναζητούσε δουλειά στο Χάϋντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο κουνιάδος Πέτρος Αρβανίτης.
Ο Αθανάσιος Μακρής ήταν 48 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στα Καλύβια Λαμίας λεγόταν Θυμία (Ευθυμία). Ήταν εργάτης με προορισμό το Χάϋντενβιλ, όπου ήταν ο ανεψιός του Γεώργιος Ακρίβος.
-  Ο Ρήγας Παπαρρηγόπουλος (Paparigopoulos Rigas) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Δημήτριος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Πέντλετον του Όρεγκον, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Πολυζώης.
Ακολούθησαν δύο μεμονωμένες αναχωρήσεις από τους Ιωάν. Καρόπουλο και Ευστ. Παπαδημητρίου. Ο Ιωάννης Καρόπουλος στις 10 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο Martha Washington και στις 26 Απριλίου αποβιβάστηκε στην Αμερική. Ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Καλλιόπη. Προορισμός του ήταν το Σικάγο κοντά στον ξάδερφό του Ιωάν. Παληγιάννη.
Ο Ευστάθιος Παπαδημητρίου στις 17 Απριλίου αναχώρησε από το λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο Laura και στις 2 Μαΐου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 26 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Θωμάς. Ως εργάτης σε φάρμα πήγαινε στο Λίτλ Ροκ (Little Rock) του Αρκάνσας, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χρ. Χανής.
   Η τέταρτη ομάδα (και τελευταία) του 1911 ήταν διμελής και την αποτελούσαν οι : Γεώρ. Κεχαγιάς και Δημ. Παπαργύρης. Το ταξίδι έγινε σε δύο τμήματα. Από την Ελλάδα πήγαν στο Φιούμε (στην Αδριατική), απ’ όπου στις 14 Οκτωβρίου έφυγαν με το πλοίο Carpathia και στις 3 Νοεμβρίου αφίχθηκαν στην Αμερική. Γνωρίζουμε γι’ αυτούς ότι:
-  Ο Γεώργιος Κεχαγιάς (Kehaghiás) ήταν 26 ετών. Στη Λαμία είχε τον αδερφό του Δημήτριο. Ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στην πόλη Νασούα (Nashua) του Νιου Χαμσάιρ, όπου είχε τον ξάδερφό του Ν. Κατράνη.
-  Ο Δημήτριος Παπαργύρης ήταν 20 ετών, η δε μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Μαρία. Τελικός προορισμός του ήταν το Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, όπου είχε φίλο τον Ευάγγελο Γραμματίκα.



Ι. Κορύφωση της φυγής στην Αμερική στο 1912

   Είναι η χρονιά των περισσότερων ταξιδιών (έγιναν 27) και του αριθμού μεταναστών (90 άτομα) που έφυγαν από τη Λαμία για την Αμερική. Απ’ αυτούς 14 μετανάστες έκαναν το ταξίδι μόνοι τους, ενώ τα υπόλοιπα 13 ταξίδια έγιναν σε ομάδες. Οι τρεις πολυπληθέστερες απ’ αυτές αρίθμησαν 19, 12 και 11 άτομα. Με πιο αναλυτικό τρόπο έχουμε :
   Τρεις μεμονωμένες αναχωρήσεις που έγιναν από τους Ιωάν. Σαρρή, Σοφία Κραββαρίτου και Κων. Γιαννακογεώργο. Ο Ιωάννης Σαρρής στις 24 Φεβρουαρίου από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε με το πλοίο Themistocles και στις 19 Μαρτίου έφτασε στον προορισμό του. Ήταν 22 ετών και ως εργάτης σε φάρμα πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα κοντά στο συμπατριώτη του Νίκο Σκλάβο.
   Η Σοφία Κραββαρίτου από τον Πειραιά στις 31 Ιανουαρίου έφυγε με το πλοίο Athinai και την 1η Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 21 ετών και αναλφάβητη. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός της Λάμπρος Ζαχαρής.
   Ο Κώστας Γιαννακογεώργος στις 15 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο Argentina και στις 4 Μαρτίου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν 20 ετών και στο επάγγελμα ζαχαροπλάστης. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη όπου είχε φίλο τον Δ. Πολή.
   Η πρώτη ομάδα μεταναστών του 1912 αριθμούσε 5 άτομα τους : Αντ. Κολοκυθά, Ιωάν. Κολοκυθά, Μάνθ. Κορασίδα, Αλέξ. Παπαλέξη και Δημ. Παπαλέξη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 24 Φεβρουαρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο Themistocles και στις 12 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία γι’ αυτούς μας γνωρίζουν ότι :
-  Ο Αντώνιος Κολοκυθάς ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Βασιλική. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Γεώργ. Τσούστα.
-  Ο Ιωάννης Κολοκυθάς ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Ήταν εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Προορισμός του η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ευάγ. Μπίκας.
-  Ο Μάνθος Κορασίδας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Κωνσταντίνος. Ως εργάτης σε φάρμα πήγαινε στη Ν. Υόρκη κοντά στο θείο του Δημήτριο Λεωνιδόπουλο.
-  Ο Αλέξανδρος Παπαλέξης ήταν 20 ετών. Ήταν εργάτης σε φάρμα, Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Πήγαινε στη Ν. Υόρκη κοντά στο φίλο του Δημήτριο Λεωνιδόπουλο.
-  Ο Δημήτριος Παπαλέξης ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Ιωάννης. Ήταν εργάτης σε φάρμα με προορισμό την πόλη Σάντουις (Sandwich) στο Ιλλινόις, όπου ήταν ο αδερφός του Βασίλειος Παπαλέξης.
   Η δεύτερη ομάδα μεταναστών του 1912 αριθμούσε πάλι 5 άτομα, τους : Δημ. Γεωργακόπουλο, Νικ. Γεωργακόπουλο, Χρ. Γουργιώτη, Νικ. Γώγο και Λεων. Κόντο. Από την Ελλάδα η ομάδα έφτασε στη Χάβρη και στις 2 Μαρτίου έφυγε με το πλοίο Niagara για Αμερική, όπου έφτασε στις 14 Μαρτίου. Περισσότερα στοιχεία για τους μετανάστες αυτούς μας πληροφορούν ότι :
-  Ο Δημήτριος Γεωργακόπουλος ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός ήταν το Σινσινάτι του Οχάιο, για να βρει δουλειά εργάτη κοντά σε ξάδερφό του.
-  Ο Νικόλαος Γεωργακόπουλος ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κατερίνα. Ως εργάτης αναζητούσε δουλειά στο Λούντλοου (Ludlow) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
-  Ο Χρήστος Γουργιώτης ήταν 25 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης με προορισμό το Σινσινάτι του Οχάιο, όπου ήταν ένας φίλος του.
-  Ο Νικόλαος Γώγος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Ζαντούλα. Κι αυτός πήγαινε στο Σινσινάτι του Οχάιο, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Χάρης.
-  Ο Λεωνίδας Κόντος ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Δημήτριος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Χάυντενβιλ, της Μασαχουσέτης, κοντά στον ξάδερφό του Νικ. Ανδριόπουλο.
   Η τρίτη ομάδα μεταναστών του 1912 ήταν μεγαλύτερη και περιλάμβανε 11 άτομα, τους : Αναστ. Γάκη, Ηλ. Δημητρίου, Θεοφ. Λιάσκο, Ηλ. Νάκου, Σωτ. Πάγκο, Δημ. Παπαγεωργίου, Κων. Πουρνάρα, Δημ. Ταξιαρχόπουλο, Γεώρ. Τζίμα, Παναγ. Τζουβάρα και Γεώρ. Χριστόπουλο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 25 Φεβρουαρίου, έφυγαν με το πλοίο Patris και στις 14 Μαρτίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Ο Αναστάσιος[4] Γάκης ήταν τότε 20 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε χασάπης (butcher). Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Απόστολος. Προορισμός ήταν το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου είχε το φίλο του Νικ. Βάρσο.
-  Ο Ηλίας Δημητρίου ήταν τότε 19 ετών. Ως εργάτης πήγαινε στο Ποκατέλλο του Αϊντάχο, όπου ήταν ο αδερφός του.
-  Ο Θεοφάνης Λιάσκος ήταν 19 ετών. Ο αδερφός του στη Λαμία λεγόταν Γεώργιος. Πήγαινε κι αυτός στο Ποκατέλλο του Αϊντάχο, για δουλειά εργάτη κοντά στο αδερφό του Δημήτριο Λιάσκο.
-  Ο Ηλίας Νάκου ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του ήταν το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Γρηγορίου.
-  Ο Σωτήριος Πάγκος ήταν 14 ετών. Ο αδερφός του στη Λαμία λεγόταν Βάγιος. Πήγαινε για δουλειά στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, κοντά στο φίλο του Ιωάννη Κίτσο.
-  Ο Δημήτριος Παπαγεωργίου ήταν τότε 20 ετών. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Αρχόντω. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Ποκατέλλο του Αϊντάχο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Παπαγεωργίου.
-  Ο Κώστας Πουρνάρας ήταν 23 ετών. Τον πατέρα του τον λέγανε Μήτρο. Προορισμός του ήταν το Ποκατέλλο του Αϊντάχο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Λιάσκος.
-  Ο Δημήτριος Ταξιαρχόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Δημητρούλα. Πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Σινσινάτι του Οχάιο, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνσταντίνος.
-  Ο Γεώργιος Τζίμας ήταν τότε 19 ετών. Η αδερφή του στη Λαμία λεγόταν Ευαγγελή. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, στο φίλο του Ιωάννη Σκούρα.
-  Ο Παναγιώτης Τζο(υ)βάρας ήταν 20 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Ευστάθιος. Δήλωσε εργάτης. Πήγαινε στην πόλη Κάνσας (της Μοντάνα), όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Τζουβάρας.
-  Ο Γεώργιος Χριστόπουλος[5] ήταν 26 ετών και χαλκουργός (coppersmith) στο επάγγελμα. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Απόστολος. Προορισμός του ήταν το Ντάβενπορτ, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Χριστόπουλος.
Η τέταρτη ομάδα μεταναστών του 1912 ήταν διμελής και την απάρτιζαν οι: Νικ. Παππάς και Χρ. Καρακώστας. Στις 26 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο Themistocles και στις 19 Μαρτίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ότι :
-  Ο Νικόλαος Παππάς ήταν τότε 24 ετών, ο δε πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο Ντε Μουάν (Des Moines) της Αϊόβα, στον ξάδερφό του Στυλιανό Κολοκυθά.
-  Ο Χρήστος Καρακώστας ήταν 29 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Ελένη. Δήλωσε κτηματίας που πήγαινε στο Άμπριτζ (Ambridge) της Πενσυλβάνια, κοντά στο φίλο του Κώστα Σκορδά.
   Η τέταρτη ομάδα μεταναστών του 1912 περιλάμβανε 3 μέλη, τους : Αθαν. Μίγκα (ή Μίγα), Αθαν. Συλλαίο και Γεώργιο Συλλαίο. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 15 Μαρτίου, έφυγαν με το πλοίο Kaiserin Auguste Victoria και στις 28 Μαρτίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά :
-  Ο Αθανάσιος Μίγκας ή Μίγας (Mighas) ήταν 24 ετών και αναλφάβητος. Ήταν εργάτης σε φάρμα. Ο αδερφός του στη Λαμία λεγόταν Σπύρος. Προορισμός του το Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Φούντας.
-  Ο Αθανάσιος Συλλαίος[6] ήταν 20 ετών. Ο αδερφός του στη Λαμία λεγόταν Ιωάννης. Ήταν εργάτης σε φάρμα και πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
-  Ο Γεώργιος Συλλαίος ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φροσύνη. Ως εργάτης σε φάρμα αναζητούσε δουλειά στο Χάβερχιλ, όπου ήταν ένας ξάδερφός του.
   Η πέμπτη ομάδα μεταναστών του 1912 ήταν πολυπληθής αριθμητικά και περιλάμβανε 12 άτομα. Την αποτέλεσαν οι : Αθαν. Ζησόπουλος, Θωμ. Ζησόπουλος, Αθαν. Καμαρούλας, Ευθ. Καμινάς, Θωμ. Καραγκούνης, Γεώρ. Λιάγκας, Αθαν. Ξηντάρας, Σπ. Ξηντάρας, Στυλ. Παπανικολάου, Παναγ. Τσιλίνης, Αλέξ. Φούρλας και Νικ. Φούρλας. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 11 Μαρτίου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο Oceania και στις 29 Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία γι’ αυτούς δίνονται αμέσως :
-  Ο Αθανάσιος Ζησόπουλος ήταν 23 ετών, εργάτης σε φάρμα. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Ζαφείρω. Προορισμός του ήταν το Σικάγο, όπου ήταν ο φίλος του Ν. Τσαμτσακίδης.
-  Ο Θωμάς Ζησόπουλος ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάν. Πόχας.
-  Ο Αθανάσιος Καμαρούλας ήταν 25 ετών, εργάτης σε φάρμα. Η μητέρα του λεγόταν Αικατερίνη. Ήθελε να πάει στο Χάυντενβιλ της Μασαχουσέτης, κοντά στο φίλο του Θ. Κωσταρέλο.
-  Ο Ευθύμιος Καμινάς ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Ασπασία. Ως εργάτης σε φάρμα δήλωσε για προορισμό του τη Βοστώνη, αλλά άλλαξε και τελικά δήλωσε το  Χάυντενβιλ, όπου είχε φίλο του το Ν. Χαρμαδιώτη.
-  Ο Θωμάς Καραγκούνης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του λεγόταν Αθανάσιος. Όπως και ο προγούμενος αρχικά ήθελε να πάει στη Βοστώνη, αλλά άλλαξε γνώμη και τελικά δήλωσε το  Χάυντενβιλ, όπου είχε το φίλο του Αθαν. Σιάμο.
-  Ο Γεώργιος Λιάγκας ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Παναγιώτης. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Σώλτ Λέικ της Γιούτα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δ. Καραναστάσης.
-  Ο Αθανάσιος Ξηντάρας ήταν 24 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Κώστας. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και πήγαινε στο Χάυντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου είχε το συγγενή του Γ. Ακρίβο.
-  Ο Σπύρος Ξηντάρας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Ελένη. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα ήταν η Χάυντενβιλ όπου είχε το θείο του Γ. Ακρίβο. Για το Σπύρο Ξηντάρα, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική, εφόσον είχε έρθει και εργαστεί την περίοδο 1907-1910, στην Καλιφόρνια.
-  Ο Στυλιανός Παπανικολάου ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Φώτω. Τελικός προορισμός του ήταν η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, ως εργάτης σε φάρμα, με το φίλο του Χ. (Κι)Τσοπανίδη.
-  Ο Παναγιώτης Τσιλίνης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Ιωάννης. Ήταν εργάτης σε φάρμα και πήγαινε στην πόλη Sheboygan του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ανδρ. Καλικάς.
-  Ο Αλέξανδρος Φούρλας ήταν 27 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Προορισμός του ήταν το Χάυντενβιλ, κοντά στο φίλο του Γ. Μητσόπουλο.
-  Ο Νικόλαος Φούρλας ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Παναγιώτης. Ως εργάτης σε φάρμα αρχικά ήθελε να πάει στη Βοστώνη, αλλά άλλαξε γνώμη και προτίμησε το Χάυντενβιλ, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Σιάμος.
   Η έκτη ομάδα μεταναστών του 1912 περιλάμβανε 5 μέλη, τους : Κων. Αργύρη, Χρ. Γαρδικιώτη, Βασ. Μητσόπουλο, Γεώρ. Παπακώστα και Δημ. Στεργίου. Στις 18 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο Laura και στις 3 Απριλίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά:
-  Ο Κώστας Αργύρης ήταν 19 ετών κι αναλφάβητος. Ο πατέρας του λεγόταν Δημήτριος. Προορισμός του ήταν το Χουήλιν (Wheeling) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο θείος του Ιωάννης Καρόπουλος.
-  Ο Χρήστος Γαρδικιώτης ήταν 38 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Γιαννούλα. Φτάνοντας, χρειάστηκε η παραπομπή του σε νοσοκομείο (για υγειονομικό έλεγχο). Πήγαινε στο Χουήλιν (Δυτ. Βιρτζίνια) για εργάτης σε φάρμα, όπου είχε τον ξάδερφό του Ιωάννη Δώδο.
-  Ο Βασίλειος Μητσόπουλος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του ήταν η Βοστώνη (Boston) της Μασαχουσέτης, όπου είχε το συγγενή του Παναγιώτη Τσάντζαλο.
-  Ο Γεώργιος Παπακώστας ήταν 26 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Ήταν εργάτης σε φάρμα με προορισμό το Χουήλιν, όπου είχε τον ξάδερφό του Ιωάννη Δώδο.
-  Ο Δημήτριος Στεργίου ήταν 19 ετών. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Αθανασία. Πήγαινε για δουλειά στο Καστλ Γκέιτ (Castle Gate) της Γιούτα, όπου βρισκόταν ο ξάδερφός του Αθαν. Ράικος.
Ακολουθούν 2 μεμονωμένες αναχωρήσεις από τους Γεώρ. Αναγνωστόπουλο και Ιωάν. Αποστόλου. Ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος στις 14 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο Atlanta και στις 6 Απριλίου αφίχθηκε στο λιμάνι της Ν. Υόρκης. Ήταν τότε 19 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Απόστολος. Αρχικός προορισμός του ήταν η Βοστώνη, άλλαξε όμως γνώμη και τελικά προτίμησε το Χάυντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου είχε φίλο το Γιάν. Παναγιωτόπουλο.
Ο Ιωάννης Αποστόλου στις 25 Μαρτίου, από την Πάτρα, πήρε το πλοίο Columbia (1908) κι έφτασε στην Αμερική στις 13 Απριλίου. Ήταν τότε 19 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Απόστολος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν ο αδερφός του Γεώργιος Αποστόλου.
Η έβδομη ομάδα μεταναστών του 1912 αριθμούσε 3 μέλη, τους : Σπ. Ζάρα, Χρ. Μπιλάλη και Δημ. Χολέβα. Από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο Macedonia και στις 20 Απριλίου έφτασαν στην Αμερική. Τα στοιχεία που έχουμε γι’ αυτούς μας λένε ότι :
-  Ο Σπύρος Ζάρας ήταν 20 ετών. Ήταν εργάτης. Ο πατέρας του στα Καλύβια Λαμίας λεγόταν Κωνσταντίνος. Πήγαινε στο Σπρίνγκφιλντ (Springfield) της Μασαχουσέτης, στο φίλο του Ιωάννη Τσάτση.
-  Ο Χρήστος Μπιλάλης ήταν 20 ετών. Η μητέρα του στα Καλύβια Λαμίας λεγόταν Αικατερίνη. Πήγαινε στο Σπρίνγκφιλντ για δουλειά εργάτη, όπου είχε το φίλο του Ιωάν. Κατή.
-  Ο Δημήτριος Χολέβας ήταν 20 ετών και δήλωσε κτηματίας (farmer). Προορισμός του ήταν το Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ευάγγελος Δαλαμάγκας.
   Η όγδοη ομάδα μεταναστών του 1912 ήταν διμελής και την αποτελούσαν ο Δημ. Παπακώστας και Ηλ. Τσούκος. Από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, στις 27 Απριλίου αναχώρησαν με το πλοίο Taormina και στις 10 Μαΐου κατέπλευσε στο λιμάνι της Ν. Υόρκης. Πιο συγκεκριμένα:
-  Ο Δημήτριος Παπακώστας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Αποστόλης. Ως εργάτης, πήγαινε στην πόλη Μπουν (Boone) της Αϊόβα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης  Παναγιώτου.
-  Ο Ηλίας Τσούκος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Μαρία. Προορισμός για δουλειά εργάτη ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Ιωάν. Μπλάτσιο. Για τον Ηλία Τσούκο, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Πρωτοπήγε και δούλεψε στη Νεβάδα την περίοδο 1907-1910.
   Η ένατη ομάδα μεταναστών του 1912 ήταν η μεγαλύτερη σε όλη τη μεταναστευτική ιστορία της Λαμίας. Αριθμούσε 19 άτομα! Συγκροτήθηκε από τους μετανάστες : Αφ. Αγγελάκη, Σταυρ. Αγγελάκη, Αγγελ. Αγγελάκης, Γεώργ. Αγγελάκης, Ηλ. Αγγελάκης, Σπ. Αγγελάκης, Μάρκ. Αποστολόπουλος, Γεώρ. Αυγέρης, Ηλ. Δεληγιάννης, Μιλτ. Ελαφροπάτης, Χρ. Ζορμπάς, Ευάγ. Κοντογιάννης, Παναγ. Λάμπος, Κων. Λάμπρου, Αναστ. Λουκάς, Γεώργ. Μεργιάς, Αθαν. Νέλλας, Λουκ. Παπαδημητρίου και Δημ. Στεφανής. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 22 Απριλίου, επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο Themistocles και στις 13 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από τις καταγραφές του αρχείου μετανάστευσης δίνουμε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτούς:
-  Η Αφέντω Αγγελάκη ήταν 16 ετών. Ο πατέρας της στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα συνοδευόμενη από συγγενείς της.
-  Η Σταυρούλα Αγγελάκη ήταν 20 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη. Δήλωσε οικιακά και πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα μαζί με το σύζυγό της Σπυρίδωνα Αγγελάκη.
-  Ο Αγγελάκης Αγγελάκης ήταν 4 ετών και συνοδευόταν από τους γονείς του Σπυρίδωνα και Σταυρούλα Αγγελάκη, που πήγαιναν στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα.
-  Ο Γεώργιος Αγγελάκης ήταν τότε μαθητής ηλικίας 11 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν η μητέρα του Μαρία Αγγελάκη.
-  Ο Ηλίας Αγγελάκης ήταν μαθητής 8 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν η μητέρα του Μαρία Αγγελάκη.
-  Ο Σπυρίδων Αγγελάκης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Προορισμός του ήταν το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο συγγενής του Άγγελος Πόλος.
-  Ο Μάρκος Αποστολόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Ελένη. Πήγαινε στο Ντε Μουάν (Des Moines) της Αϊόβα, όπου ήταν ο ανεψιός του Κώστας Προβόπουλος.
-  Ο Γεώργιος Αυγέρης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Κωνσταντίνος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Kenilworth της Γιούτα, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Κ. Αυγέρης.
-  Ο Ηλίας Δεληγιάννης ήταν επίσης 20 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Κωνσταντίνος. Προορισμός του ήταν το Ντε Μουάν (Des Moines) της Αϊόβα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Κοντογιάννης.
-  Ο Μιλτιάδης Ελαφροπάτης [7] (Elafropatis) ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Ως εργάτης κατευθυνόταν προς το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Άγγελος Πόλος.
-  Ο Χρήστος Ζορμπάς ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Αγγελική. Τελικός προορισμός του ήταν το Punxsutawney της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Κώστας Γιαννόπουλος.
-  Ο Ευάγγελος Κοντογιάννης ήταν 24 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Ασπασία. Ως εργάτης, πήγαινε για δουλειά στο Ντε Μουάν (Des Moines) της Αϊόβα, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Κοντογιάννης.
-  Ο Παναγιώτης Λάμπος (Lambos) ήταν 19 ετών. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Παναγιώτα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Punxsutawney της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικόλαος Γιαννόπουλος.
-  Ο Κωνσταντίνος Λάμπρου ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Αγαπούλα. Πήγαινε στην πόλη Economy της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Φρανκ Δίοκος.
-  Ο Αναστάσιος Λουκάς ήταν 28 ετών. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Βασιλική. Ήταν εργάτης με προορισμό το Μιλγουώκη (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος Ιωάννης Μικαίος.
-  Ο Γεώργιος Μεργιάς ήταν 19 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Σταύρος. Πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Ντε Μουάν (Des Moines) της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Βασίλειος Κλέτσας.
-  Ο Αθανάσιος Νέλλας ήταν 20 ετών και παντρεμένος Δήλωσε εργάτης σε φάρμα. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Φωτεινή. Προορισμός του ήταν το Ρήνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο αδελφός του Χρήστος Νέλλας.
-  Ο Λουκάς Παπαδημητρίου ήταν 24 ετών. Ήταν οικοδόμος (builder). Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Αντώνιος. Πήγαινε στο Ποκατέλο του Αϊντάχο, όπου ήταν ο φίλος του Δημοσθένης Παππάς.
-  Ο Δημήτριος Στεφανής ήταν 20 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Κωνσταντίνος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα και πήγαινε στο Ντε Μουάν (Des Moines) της Αϊόβα, όπου ήταν ο θείος του Κωνστ. Κατσαβριάς.
Ακολούθησαν 4 μεμονωμένες αναχωρήσεις από τους : Γεώρ. Καραγκούνη, Ευθ. Παπαευθυμίου, Ιωάν. Κεχρή και Αναστ. Παγουρτζή. Ο Γεώργιος Καραγκούνης στις 6 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο Martha Washington και στις 20 Μαΐου  έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 19 ετών και δήλωσε υπηρέτης (servant). Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Κωνσταντίνος. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Περικλής Μπαλτάς.
Ο Ευθύμιος Παπαευθυμίου, στις 20 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο Athinai και στις 7 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 20 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε σερβιτόρος (waiter). Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Γεώργιος. Προορισμός του ήταν το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο αδελφός του Ιωάννης.
Ο Ιωάννης Κεχρής στις 21 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο Macedonia και στις 8 Ιουλίου έφτασε στον προορισμό του. Ήταν 18 ετών, η δε μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Ευθυμία. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο αδελφός του Τζιμ Κεχρής.
Ο Αναστάσιος Παγουρτζής, στις 10 Ιουλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο Athinai και στις 29 Ιουλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 19 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Αλκιβιάδης. Ως εργάτης, πήγαινε στο Μοντ Πλέζαντ (Mt Pleasant) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Νικ Λυμπερόπουλος.
Η δέκατη ομάδα μεταναστών του 1912 ήταν διμελής από τους : Χρ. Καραμπίνα και Γεώρ. Κουτσονίκα. Στις 15 Ιουλίου από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν με το πλοίο Pannonia και στις 3 Αυγούστου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς μας είναι γνωστό ότι :
-  Ο Χρήστος Καραμπίνας ήταν 25 ετών, ράπτης στο επάγγελμα. Η μητέρα του λεγόταν Αρχόντω. Πήγαινε στο Σικάγο, όπου είχε τον ξάδερφό του Ιωάννη Παπαστεργίου.
-  Ο Γεώργιος Κουτσονίκας ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νίκος. Αρχικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, για δουλειά εργάτη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κ. Χόνδρος. Πρέπει όμως να άλλαξε τόπο προορισμού.
   Η ενδέκατη ομάδα μεταναστών του 1912 ήταν επίσης διμελής και την αποτελούσαν οι : Θεόδ. Μπακογιαννόπουλος και Ευάγ. Τσούκας. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 31 Ιουλίου, αναχώρησαν με το πλοίο Macedonia και στις 17 Αυγούστου “πάτησαν πόδι” στην Αμερική. Ξέρουμε ότι :
-  Ο Θεόδωρος Μπακογιαννόπουλος ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Κωνσταντίνος. Δήλωσε εργάτης με προορισμό το Μιλγουώκη (Milwaukee) του Ουισκόνσιν, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Χάρας.
-  Ο Ευάγγελος Τσούκας ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Κωνσταντία. Ως εργάτης πήγαινε στο Σικάγο, κοντά στον κουνιάδο του Αθαν. Μυλωνά.
Ακολούθησαν τρεις μεμονωμένες αναχωρήσεις από τους : Γεώρ. Μακρυγιάννη, Ηλ. Καρβούνη και Ηλ. Λιόλιο. Ο Γεώργιος Μακρυγιάννης στις 22 Αυγούστου, από το λιμάνι του Πειραιά, ταξίδεψε με το πλοίο Patris και στις 8 Σεπτεμβρίου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν 25 ετών. Στη Λαμία είχε τον αδερφό του Βασίλειο. Δήλωσε εργάτης με προορισμό το Μπίγκαμ Κάνυον (Bingham Canyon) της Γιούτα, όπου είχε το φίλο του Αλέξανδρο Καρβούνη.
Ο Ηλίας Καρβούνης στις 2 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο Laura και στις 17 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Ν. Υόρκης. Ήταν 28 ετών, παντρεμένος και δήλωσε κτηματίας (farmer). Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Αικατερίνη. Πήγαινε στο Μπίγκαμ Κάνυον όπου ήταν ο αδερφός του Αλέξανδρος Καρβούνης.
Ο Ηλίας Λιόλιος στις 2 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο Pannonia και στις 19 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Ήταν ράπτης. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Αρχικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όμως άλλαξε γνώμη και πήγε τελικά στο Βανκούβερ, όπου είχε τον ξάδερφό του Π. Κόμπολο.
Η δωδέκατη ομάδα μεταναστών του 1912 ήταν πάλι 2μελής και την απάρτισαν οι : Χρ. Γιόλαβας και Νικ. Σταματόπουλος. Στις 16 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψαν με το πλοίο Martha Washington και στις 29 Σεπτεμβρίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Επιπλέον μας είναι γνωστό ότι :
-  Ο Χρήστος Γιόλαβας (Giolavas) ήταν 25 ετών. Δήλωσε κτηματίας. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Βασιλική. Πήγαινε στο Χάυντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου είχε το φίλο του Χρ. Τζουβάρα.
Το ατμόπλοιο Martha Washington

-  Ο Νικόλαος Σταματόπουλος[8] ήταν τότε 20 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Ήταν εργάτης με προορισμό το Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Αθαν. Μάνος.
   Η δέκατη τρίτη ομάδα μεταναστών (και τελευταία) του 1912 αριθμούσε 5 άτομα και την αποτελούσαν οι : Κων. Γούτελος, Χρ. Γούτελος, Αθαν. Καραγιάννης, Αθαν. Τασσόπουλος και Αντ. Φραγκολιάς. Από την Ελλάδα πέρασαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης στις 22 Σεπτεμβρίου, έφυγαν με το πλοίο San Giorgio και στις 13 Οκτωβρίου έφτασαν στην Αμερική. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε επίσης ότι :
-  Ο Κωνσταντίνος Γούτελος (-ας) ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Δήλωσε εργάτης με προορισμό το Σαιντ Λούις (St. Louis) της Μοντάνα, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Γούτελος.
-  Ο Χρήστος Γούτελος (Goudelas) ήταν 39 ετών, αδελφός του Κωνσταντίνου και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Ελένη. Κι αυτός πήγαινε στο Σαιντ Λούις (St. Louis) της Μοντάνα, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Γούτελος.
-  Ο Αθανάσιος Καραγιάννης ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Νικόλαος. Ως εργάτης κατευθυνόταν προς το Σαιντ Λούις (St. Louis) της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Φούντας.
-  Ο Αθανάσιος Τασσόπουλος ήταν 29 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Σοφία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Λόγκμοντ (Longmont) του Κολοράντο, όπου ήταν ο αδερφός του Χρήστος.
-  Ο Αντώνιος Φραγκολιάς ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Σαιντ Λούις (St. Louis) της Μοντάνα, όπου ήταν ο φίλος του Φούντας.
Το έτος 1912 θα κλείσει με τη μεμονωμένη αναχώρηση του Νικολάου Ραφτόπουλου. Από το λιμάνι της Χάβρης, στις 5 Οκτωβρίου αναχώρησε με το πλοίο Chicago και στις 14 του ίδιου μήνα έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 23 ετών και ανύπαντρος. Στη Λαμία είχε τον αδερφό του Γρηγόριο. Ήταν εργάτης και πήγαινε στην πόλη Τζέρσεϋ (Jersey City, N.J.) όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασίλειος.

Κ. Απότομη μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1913

   Για την Ελλάδα, που είχε εμπλακεί από το Σεπτέμβριο του 1912 στους Βαλκανικούς πολέμους, ήταν αναμενόμενη η διακοπή σχεδόν της μετανάστευσης. Σε όλη τη διάρκεια του 1913, έγιναν 9 ταξίδια (από τα οποία τα 7 έγιναν από μεμονωμένους μετανάστες) και έφυγαν 17 μετανάστες. Δύο μόλις ομάδες από 4 και 6 άτομα (μόλις έληξε ο Β’ Βαλκανικός πόλεμος) τόλμησαν να κάνουν το μεγάλο ταξίδι στην Αμερική. Πιο συγκεκριμένα :
   Τρεις μεμονωμένες αναχωρήσεις έγιναν αρχικά στο 1913, από τους Δημ. Τσεκούρα, Κων. Ζησόπουλο και Βασ. Νέλλα. Ο Δημήτριος Τσεκούρας στις αρχές Μαΐου, έφυγε από το λιμάνι της Χάβρης, με το πλοίο Californie και στις 18 Μαΐου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 38 ετών και παντρεμένος. Ελλείπουν άλλα στοιχεία.
   Ο Κωνσταντίνος Ζησόπουλος[9] στις 12 Μαΐου, από το λιμάνι της Χάβρης, αναχώρησε με το πλοίο Niagara και στις 22 Μαΐου αφίχθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Χρήστος και δηλώθηκε ότι διαμένει στη Λαμία. Ήταν εργάτης και πήγαινε στην Γουέλσβιλ (Wellsville) του Οχάιο, όπου ήταν ο φίλος του Κων. Σαπανατόπουλος.
   Ο Βασίλειος Νέλλας στις 17 Μαΐου, από το λιμάνι της Χάβρης επιβιβάστηκε στο πλοίο Rochambeau (Ροσαμπώ) και στις 26 Μαΐου αποβιβάστηκε στον προορισμό του. Ήταν 18 ετών, ο δε πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Ως εργάτης αναζητούσε δουλειά στο Coskoton του Οχάιο, όπου ήταν ο αδερφός του.
   Η πρώτη ομάδα μεταναστών του 1913 περιλάμβανε 6 άτομα, τους : Γεώργ. Ξηροτύρη, Κων. Ξηροτύρη, Αθαν. Σκιαδά, Απόστ. Τζότζο, Βασιλ. Τζότζου και Χρυσ. Τζότζου. Στις 13 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγαν με το πλοίο Martha Washington και στις 8 Ιουνίου έφτασαν στην Αμερική. Για καθένα απ’ αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Ο Γεώργιος Ξηροτύρης ήταν 48 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε κτηματίας. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Μητρούλα. Προορισμός του ήταν η πόλη Νασούα (Nashua) του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Βασ. Ρούσκας.
-  Ο Κωνσταντίνος Ξηροτύρης (γιος του προηγούμενου) ήταν 17 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μητρούλα. Ως εργάτης πήγαινε στην πόλη Νασούα, μαζί με τον πατέρα του, όπου βρισκόταν ο θείος του Βασ. Ρούσκας.
-  Ο Αθανάσιος Σκιαδάς ήταν 44 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης. Η γυναίκα του λεγόταν Ασήμω. Τελικός προορισμός του η πόλη Νασούα του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο γαμπρός σε θυγατέρα του Δ. Κορκόβελος.
-  Ο Απόστολος Τζότζος (Tzotzos) ήταν 53 ετών και παντρεμένος. Στη Λαμία είχε τον αδερφό του Φώτιο. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Τσικοπί (Chicopee) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ανεψιός του Χρ. Γκράβας.
-  Η Βασιλική Τζότζου (κόρη του Απόστολου) ήταν 17 ετών. Δήλωσε χωρική-αγρότισσα. Στην πατρίδα είχε το θείο της Φώτιο. Μαζί με τον πατέρα της πήγαινε στο Τσικοπί, όπου ήταν ο ξάδερφός της Χρ. Γκράβας.
-  Η Χρυσούλα Τζότζου (η άλλη κόρη του Απόστολου) ήταν 19 ετών. Μαζί με τον πατέρα της και την αδερφή της πήγαινε στον ίδιο προορισμό.
   Η δεύτερη ομάδα μεταναστών του 1913, ήταν τετραμελής και την αποτελούσαν οι : Γεώργ. Βάσσος, Αθαν. Βούλγαρης, Ηλ. Κολοβός και Αθαν. Λουκάς. Στις 7 Ιουνίου, από το λιμάνι της Χάβρης, ταξίδεψαν με το πλοίο Niagara και στις 17 Ιουνίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά:
-  Ο Γεώργιος Βάσσος ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Ευαγγελία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Λίμα (Lima) του Οχάιο, κοντά στον ξάδερφό του Κων. Σέχα.
-  Ο Αθανάσιος Βούλγαρης ήταν 46 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης. Η γυναίκα του λεγόταν Αγγελική. Προορισμός του ήταν το Χουήλιν (Wheeling) της Δυτ. Βιρτζίνια κοντά στον κουνιάδο του Χρήστο Κοκόκα.
-  Ο Ηλίας Κολοβός ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Ως εργάτης πήγαινε το Χάυντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Ευάγγελος Ρήγας.
-  Ο Αθανάσιος Λουκάς ήταν 23 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Κωνστάντω. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο φίλος του Βασίλειος Βάρσος.
Ακολουθεί μία μεμονωμένη αναχώρηση από το Θεόδωρο Λιάσκο. Στις 30 Σεπτεμβρίου από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο Athinai και στις 19 Οκτωβρίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 39 ετών κι ανύπαντρος. Ο αδερφός του στη Λαμία λεγόταν Νικόλαος. Ήταν εργάτης με προορισμό το Σικάγο, όπου είχε το φίλο του Διονύσιο Παπαϊωάννου. Για το Θεόδωρο Λιάσκο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική. Είχε ξανάρθει και εργάστηκε την περίοδο 1909-1912, στο Ποκατέλο.
   Η τρίτη ομάδα μεταναστών του 1913, ήταν 2μελής και περιλάμβανε τους Στ. Στεργίου και Στ. Ρόκα. Στις 7 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο Patris και στις 27 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτούς γνωρίζουμε επίσης ότι :
-  Ο Στέργιος Στεργίου, ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης που πήγαινε στη Νέα Υόρκη, κοντά στο φίλο του Ιωάννη Τζότζο. Για το Στέργιο Στεργίου αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει και έμεινε την περίοδο 1906-1912 και δούλεψε στο Πόρτλαντ.
-  Ο Στέργιος Ρόκας (Rocas)  ήταν 42 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τζότζος[10]. Για το Στέργιο Ρόκα ήταν το δεύτερο ταξίδι του στην Αμερική, εφόσον είχε έρθει και εργάστηκε στην περίοδο 1907-1913, στη Μινεάπολη.
Η τελευταία και μεμονωμένη αναχώρηση έγινε από τον Αθανάσιο Κουτσούκη. Στις 17 Νοεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο Argentina και στις 5 Δεκεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 34 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε έμπορος. Ο πατέρας του λεγόταν Θωμάς. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, αλλά άλλαξε γνώμη και πήγε τελικά στο Μάντσεστερ του Νιού Χαμσάιρ, όπου ήταν ο γιος του. Για τον Αθανάσιο Κουτσούκη, αυτό ήταν δεύτερο ταξίδι, εφόσον είχε έρθει πάλι και μείνει την περίοδο 1907-1912, στο Μάντσεστερ.


Λ. Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1914

   Η λήξη των Βαλκανικών πολέμων έφερε ένα ολιγόχρονο διάλλειμα, στους άνδρες της Λαμίας, για να αποφασίσουν τον ξενιτεμό τους. Έτσι, στη διάρκεια του 1914, έγιναν 15 ταξίδια στην Αμερική, που μετέφεραν 25 μετανάστες μας. Τα περισσότερα (τα 10 ταξίδια) έγιναν από μεμονωμένους μετανάστες και μόνο 5 έγιναν από μικρές ομάδες των 2-4 ανθρώπων. Συγκεκριμένα :
   Οι έξι πρώτες μεμονωμένες αναχωρήσεις έγιναν από τους : Χρ. Μπούτση, Αθαν. Παπαρούπα, Δημ. Ναούμη, Μεν. Βαρλάμη, Ιωάν. Γκράβα και Ιωάν. Δαουκλιώτη.
   Ο Χρήστος Μπούτσης στις 5 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο Kaiser Franz Josef I και στις 20 Ιανουαρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 42 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Αθηνά. Ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάν. Τζότζος.
   Ο Αθανάσιος Παπαρούπας[11] στις 17 Ιανουαρίου, από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης, ταξίδεψε με το πλοίο Rochambeau και στις 27 Ιανουαρίου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν τότε 18 ετών, ο δε πλησιέστερος συγγενής του λεγόταν Φώτιος. Ως επάγγελμα δήλωσε ταχυδρόμος (mailer). Τελικός προορισμός του η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας θείος του.
   Ο Δημήτριος Ναούμης στις 19 Ιανουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο Martha Washington και στις 3 Φεβρουαρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν τότε 31 ετών και παντρεμένος. Η μητέρα του λεγόταν Βασίλω. Ως επάγγελμα γράφτηκε molder (φτιάχνει καλούπια για χυτά αντικείμενα). Πήγαινε στην πόλη Μάρλμπορο της Μασαχουσέτης, όπου ήταν συγγενής του.
   Ο Μενέλαος Βαρλάμης από τη Λαμία έφτασε με πλοίο στη Νάπολη, απ’ όπου στις 18 Φεβρουαρίου αναχώρησε με το πλοίο Celtic και στις 4 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 18 ετών, ο δε πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος. Δήλωσε εργάτης σε φάρμα με προορισμό το Κλήβελαντ (Cleveland) του Οχάιο, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος.
   Ο Ιωάννης Γκράβας στις 25 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, πήρε το πλοίο Caronia και στις 10 Μαρτίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν 60 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο γιός του Χρήστος Γκράβας.
Το ατμόπλοιο Laconia (1912)
    Ο Ιωάννης Δαουκλιώτης στις 2 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο Martha Washington και στις 16 Μαρτίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Ως εργάτης κατευθυνόταν στο Μονπελιέ (Montpelier) του Αϊντάχο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κ. (ή Χ.) Δαουκλιώτης.
   Η πρώτη ομάδα μεταναστών του 1914, αριθμούσε 4 άτομα, τους : Νικ. Καλτσά, Ιωάν. Μικέλη, Ιωάν. Μιχόπουλο και Δημ. Φλώρο. Η ομάδα αυτή, στις 17 Μαρτίου, στο λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκε στο πλοίο Laconia (1912) και στις 2 Απριλίου  αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
-  Ο Νικόλαος Καλτσάς ήταν τότε 17 ετών, ο δε πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Γεώργιος. Δήλωσε κτηματίας (farmer). Προορισμός του η πόλη Λίμα (Lima) του Οχάιο, όπου ήταν ο αδερφός του Κώστας Καλτσάς.
-  Ο Ιωάννης Μικέλης ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Βαγγέλης. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Λίμα, όπου ήταν ο αδερφός του Μιλτιάδης Μικέλης. Για τον Ιωάννη Μικέλη ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον ήρθε το 1912 και εργάστηκε στην Καλιφόρνια.
-  Ο Ιωάννης Μιχόπουλος ήταν 31 ετών. Στη Λαμία είχε τον αδερφό του Δημήτριο. Ως εργάτης πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου είχε ένα φίλο του.
-  Ο Δημήτριος Φλώρος ήταν 26 ετών. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Παναγιώτης. Δήλωσε εργάτης με προορισμό το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου είχε το φίλο του Κώστα Κωστακούλη. Το πρώτο ταξίδι του Δημ. Φλώρου στην Αμερική έγινε την περίοδο 1905-1907, για να εργαστεί πάλι στο Ντάβενπορτ.
   Η δεύτερη ομάδα μεταναστών του 1914, περιλάμβανε 3 άτομα, τους : Αθαν. Αναγνώστου, Ιωάν. Ζαγκοβά και Σπ. Κομματά. Από την Ελλάδα έφτασαν πρώτα στο γαλλικό λιμάνι της Χάβρης, απ’ όπου στις 8 Απριλίου, έφυγαν με το πλοίο Rochambeau και στις 17 Απριλίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Για τα άτομα της ομάδας αυτής ξέρουμε ότι :
-  Ο Αθανάσιος Αναγνώστου ήταν τότε 18 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Κώστας. Ήταν εργάτης και πήγαινε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Λ. Χατζής.
-  Ο Ιωάννης Ζαγκοβάς (Zagovas) ήταν 40 ετών, αναλφάβητος και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Μαρία. Πήγαινε για δουλειά εργάτη στο Ρήνοκ (Roanoke) της Βιρτζίνια, όπου ήταν ο γνωστός του Γεώργιος Ρήγας.
-  Ο Σπύρος Κομματάς ήταν 31 ετών και παντρεμένος. Τη γυναίκα του τη λέγανε Μαρία. Δήλωσε εργάτης με προορισμό το Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου είχε το γνωστό του Αθανάσιο Λύκο.
Ακολούθησαν 4 μεμονωμένες αναχωρήσεις από τους : Λάμπ. Τσιφτσή, Θεμ. Σούφλα, Αθαν Μακρή και Απ. Θεοχάρη. Αναλυτικά γι’ αυτούς :
Ο Λάμπρος Τσιφτσής στις 27 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο Thessaloniki και στις 16 Μαΐου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν τότε 18 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Ελένη. Ήταν εργάτης που πήγαινε στην πόλη Πλάνο (Plano) του Ιλλινόις, όπου ήταν οι ξάδερφός του Ευάγγελος Μέρας.
Ο Θεμιστοκλής Σούφλας στις 2 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησε με το πλοίο Laconia (1912) και στις 17 Μαΐου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν 28 ετών. Ως επάγγελμα δήλωσε ζαχαροπλάστης (confectioner). Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Μαρία. Τελικός προορισμός του το Σπρίγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου είχε το συγγενή του Τεό Ρίζο. Για το Θεμιστ. Σούφλα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του στην Αμερική. Είχε ξαναπάει και μείνει την περίοδο 1906-1912 στο Μπέλιγκο (Bellingo) του Ουαϊόμιγκ.
Ο Αθανάσιος Μακρής στις 2 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγε με το πλοίο Themistocles και στις 20 Μαΐου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Ν. Υόρκης. Ήταν 30[12] ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Μαρία. Ως εργάτης πήγαινε στο Σικάγο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Δημητρίου. Ο Αθαν. Μακρής είχε έρθει για πρώτη φορά στην Αμερική το 1912 και εργάστηκε στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Ο Απόστολος Θεοχάρης αναχώρησε στις 11 Μαΐου από το λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο Patris και στις 25 Μαΐου έφτασε στις ΗΠΑ. Ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Ήταν μηχανικός (engineer). Η γυναίκα του λεγόταν Βασιλική. Προορισμός του η πόλη Μάρλμπορο της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο φίλος του Τζέιμς Ναούμης.
   Η τρίτη ομάδα μεταναστών του 1914, περιλάμβανε 3 άτομα, τους : Δημ. Κούκιο, Γεώργ. Παπαδόπουλο και Ευάγ. Ράπτη. Από τον Πειραιά, στις 19 Μαΐου, ταξίδεψαν με το πλοίο Athinai και στις 8 Ιουνίου αφίχθηκαν στην Αμερική. Περισσότερα στοιχεία γι’ αυτούς δίνονται αμέσως:
Ο Δημήτριος Κούκιος ήταν 26 ετών. Ήταν ράπτης. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Τελικός προορισμός του το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο φίλος του Δημ. Καρφής.
-  Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε κτηματίας (farmer). Η γυναίκα του λεγόταν Ευσταθία. Πήγαινε για δουλειά στο Χουήλιν (Wheeling) της Δυτ. Βιρτζίνια, όπου ήταν ο φίλος του Κωνστ. Ζησόπουλος.
-  Ο Ευάγγελος Ράπτης ήταν 25 ετών και αναλφάβητος. Είχε στη Λαμία τον αδελφό του Νικόλαο. Ήταν κτηματίας και πήγαινε στο Χάυντενβιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο ξάδερφός του Αθανάσιος Σάφος.
   Η τέταρτη ομάδα μεταναστών του 1914 ήταν 2μελής και την αποτελούσαν οι : Δημ. Ηλιόπουλος και Κωνσ. Ηλιόπουλος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 25 Μαΐου έφυγαν με το πλοίο Martha Washington και στις 9 Ιουνίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς γνωρίζουμε επιπλέον ότι :
-  Ο Δημήτριος Ηλιόπουλος ήταν 31 [13] ετών και παντρεμένος. Πίσω στην πατρίδα δεν είχε κανέναν άμεσο συγγενή. Δήλωσε εργάτης με αρχικό προορισμό τη Νέα Υόρκη, αλλά άλλαξε γνώμη και πήγε τελικά στο Χάβερχιλ της Μασχουσέτης, όπου είχε τον ξάδερφό του Κ. Κορδοπάτη. Το πρώτο όμως ταξίδι του είχε γίνει το 1905 και εργάστηκε στη Βοστώνη, μέχρι το 1912.
-  Ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος ήταν 35 ετών και ανύπαντρος. Πίσω στην πατρίδα δεν είχε κανέναν άμεσο συγγενή. Όπως και ο προηγούμενος, τελικά πήγε για εργασία στο Χάβερχιλ, όπου ήταν ο φίλος του Π. Γιαννούκος. Ο Κωνστ. Ηλιόπουλος είχε κάνει το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική το 1906 και μέχρι το 1911 εργάστηκε στο Χάβερχιλ.
   Η πέμπτη ομάδα μεταναστών (και τελευταία) του 1914 ήταν τριμελής και την αποτελούσαν οι : Νικ. Καποτέλης, Κων. Παπιώτης και Κων. Σπυρόπουλος. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 22 Ιουνίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο Belvedere και στις 9 Ιουλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς μας δίνονται ως επιπλέον στοιχεία, ότι:
-  Ο Νικόλαος Καποτέλης ήταν 30 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ευθαλία. Ως εργάτης σε φάρμα πήγαινε στο Φορτ Ντοτζ (Fort Dodge) της Αϊόβα, όπου ήταν ο αδερφός του Ε. Καποτέλης.
-  Ο Κωνσταντίνος Παπιώτης ήταν τότε 32 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης. Αναζητούσε δουλειά ως εργάτης και κατευθυνόταν στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο κουνιάδος του Γ. Τριανταφύλλου. Για τον Κων. Παπιώτη, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, εφόσον είχε ξαναπάει και έμεινε την περίοδο 1905-1912, για εργασία στο Φρίσκο (S. Frisco).
-  Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος ήταν 33 ετών. Πίσω στην πατρίδα δεν είχε κανέναν άμεσο συγγενή. Ως εργάτης πήγαινε στο Ντάβενπορτ της Αϊόβα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Α. Οικονόμου. Για πρώτη φορά ο Κωνστ. Σπυρόπουλος ήρθε και έμεινε στην Αμερική την περίοδο 1905-1912, εργαζόμενος στο Όκλαντ (Oakland).


Λ. Δύο μόνο μετανάστες στο 1915

   Είναι μεμονωμένες αναχωρήσεις από τον Νικ. Γιαννόπουλο και τον Στυλ. Κούτσικο. Αναλυτικά:
   Ο Νικόλαος Γιαννόπουλος στις 5 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο Patris και στις 23 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 27 ετών. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Ολυμπιάδα. Δήλωσε εργάτης με προορισμό το Punxsutawney της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο αδερφός του Θωμάς. Ο Νικόλαος Γιαννόπουλος είχε έρθει για πρώτη φορά και εργάστηκε στην Αμερική την περίοδο 1907-1913, στην ίδια περιοχή (Punxsutawney, Pa).
   Ο Στυλιανός Κούτσικος από το λιμάνι της Πάτρας, στις 19 Απριλίου, αναχώρησε με το πλοίο Athinai και στις 10 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 41 ετών κι ανύπαντρος. Ήταν μάγειρας. Πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Σπύρος Κούτσικος.



Μ. Πολύ μικρή αύξηση μεταναστών στο 1916

   Στη διάρκεια του 1916 έγιναν 4 ταξίδια (τα 2 από μεμονωμένους μετανάστες) και διακινήθηκαν 13 άτομα συνολικά. Τα δύο ομαδικά ταξίδια αριθμούσαν 4 και 7 μετανάστες. Πιο αναλυτικά έχουμε:
   Προηγήθηκε μία μεμονωμένη αναχώρηση από τον Σεραφείμ Τριαντάφυλλο (ή Τριανταφύλλου). Στις αρχές Απριλίου, από το γαλλικό λιμάνι της Μασσαλίας ταξίδεψε με το ελληνικής πλοιοκτησίας ατμόπλοιο Eleftherios K. Venizelos και στις 23 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 23 ετών και αναλφάβητος. Η μητέρα του λεγόταν Χρυσούλα. Ήταν ναύτης. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη[14], όπου είχε ένα φίλο του.
   Η πρώτη ομάδα μεταναστών του 1916 αριθμούσε 4 άτομα και περιλάμβανε τους : Χρ. Ακρίβο, Κων. Καρά, Αθαν. Πανόπουλο και Δημ. Σταματόπουλο. Το μήνα Αύγουστο, από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης έφυγαν με το πλοίο Giuseppe Verdi και στις 5 Σεπτεμβρίου έφτασαν στις ΗΠΑ. Τα ελλιπή στοιχεία μας πληροφορούν ότι:
-  Ο Χρήστος Ακρίβος ήταν τότε 25 ετών και παντρεμένος.
-  Ο Κωνσταντίνος Καράς ήταν 27 ετών.
-  Ο Αθανάσιος Πανόπουλος ήταν 32 ετών και παντρεμένος.
-  Ο Δημήτριος Σταματόπουλος ήταν 34 ετών και παντρεμένος.
Ακολούθησε η μεμονωμένη αναχώρηση του Σταύρου Οικονομίδη. Στις 9 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο Vasilefs Constantinos[15] και στις 24 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γεννημένος στην Ανδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης, ήρθε στη Λαμία και αποφάσισε να γίνει πάλι μετανάστης. Ήταν τότε 26 ετών. Στη Λαμία ήταν ο πατέρας Ιάκωβος. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο Σικάγο, όπου είχε τον ξάδερφό του Τσαρλς Πούλο.
Η δεύτερη ομάδα μεταναστών του 1916 ήταν η αριθμητικά μεγαλύτερη και (7 άτομα) περιλάμβανε την οικογένεια Κίτσου. Ήταν οι : Λεων. Κίτσος, Βασ. Κίτσου, Αικ. Κίτσου, Παν. Κίτσος, Χρυσ. Κίτσου, Κωστ. Κίτσου και Ελ. Κίτσου. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο στην Ιταλία. Από το λιμάνι της Νάπολης, στις 13 Νοεμβρίου, επιβιβάστηκαν στο πλοίο San Guglielmo και στις 29 Νοεμβρίου αφίχθηκε στην Αμερική. Περισσότερα στοιχεία γι’ αυτούς ακολουθούν αμέσως:
Το ατμόπλοιο San Guglielmo
- Ο Λεωνίδας Κίτσος ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Στη Λαμία είχε πλησιέστερο συγγενή τον ξάδερφό του Γρηγόριο Φανάρα. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Νικ. Καλγιάς.
-  Η Βασιλική Κίτσου ήταν 37 ετών και παντρεμένη (σύζυγος του Λεωνίδα). Ως επάγγελμα δήλωσε οικιακά. Μαζί με το σύζυγός της πήγαιναν στη Νέα Υόρκη.
-  Η Αικατερίνη Κίτσου ήταν 15 ετών, η μεγαλύτερη κόρη του ζεύγους Κίτσου.
-  Ο Παναγιώτης Κίτσος ήταν 7 ετών, το μοναδικό αγόρι του ζεύγους Κίτσου.
-  Η Χρυσούλα Κίτσου ήταν 4 ετών, η άλλη κόρη του ζεύγους Κίτσου.
-  Η Κωστάντω Κίτσου ήταν 3 ετών, η επόμενη κόρη του ζεύγους Κίτσου.
-  Η Ελένη Κίτσου ήταν 2 ετών, η τελευταία κόρη του ίδιου ζεύγους.



Ν. Οι τελευταίες αναλαμπές της μετανάστευσης στα έτη 1919 και 1920

   Στη διάρκεια του 1919, έχουμε μόνο μία και μοναδική αναχώρηση. Έγινε από το Θωμά Παπατριανταφύλλου. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 30 Οκτωβρίου, έφυγε με το πλοίο Themistocles και  στις 4 Δεκεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν τότε 29 ετών. Ως επάγγελμα  δήλωσε host[16]. Στη Λαμία είχε τον αδερφό του Στυλιανό. Τελικός προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Γεώργιο Κωνσταντίνου. Για το μετανάστη Θωμά Παπατριανταφύλλου, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του. Είχε ξανάρθει το 1907 και έμεινε 12 χρόνια, μέχρι το 1919, πάλι στη Νέα Υόρκη.
   Η πρώτη ομάδα μεταναστών του 1920 ήταν τριμελής και την απάρτισαν οι : Σπυρ. Αγγελάκης, Αθαν. Καρυοφίλης και Κ. Καρυοφίλη. Στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, η ομάδα επιβιβάστηκε στο πλοίο Pannonia και  στις 7 Ιουνίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέα Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς ξέρουμε ότι:
-  Ο Σπυρίδων Αγγελάκης ήταν 67 ετών και παντρεμένος. Στη Λαμία είχε το γιο του Νικόλαο. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στη Μινεάπολη της Μινεσότα, όπου ήταν ο γιος του Άγγελος.
-  Ο Αθανάσιος Καρυοφίλης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Ήταν εργάτης. Ο πατέρας του στη Λαμία λεγόταν Ιωάννης. Προορισμός του η πόλη Manayunk της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο κουνιάδος του Πέτ. Τζαμής. Ο Αθανάσιος Καρυοφίλης είχε ξανάρθει και εργάστηκε την περίοδο 1914-1919 στην  Πενσυλβάνια.
-  Η Κούλα Καρυοφίλη ήταν 24 ετών και παντρεμένη. Ταξίδευε μαζί με το σύζυγό της Αθανάσιο. Στη Λαμία είχε τον πεθερό της Ιωάννη Καρυοφίλη. Δήλωσε οικιακά και - φυσικά - πήγαινε στον ίδιο προορισμό με τον άντρα της.
   Η δεύτερη ομάδα μεταναστών του 1920 ήταν πάλι τριμελής (μέλη της οικογένειας Ηλιοπούλου) και την απετέλεσαν : Ειρ. Ηλιοπούλου, Ηλ. Ηλιόπουλος και Δέσ. Ηλιοπούλου. Στις 25 Νοεμβρίου, από το λιμάνι του Πειραιά, έφυγαν με το πλοίο Themistocles και στις 15 Δεκεμβρίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Περισσότερα στοιχεία γι’ αυτούς έχουμε ότι :
-  Η Ειρήνη Ηλιοπούλου ήταν 26 ετών και παντρεμένη. Στη Λαμία είχε τον αδερφό της, με το επώνυμο Παπάς. Ως απασχόληση δήλωσε οικιακά. Πήγαινε στο Φώλς (Falls) του Αϊντάχο, όπου ήταν ο άντρας της Γεώργιος.
-  Ο Ηλίας Ηλιόπουλος ήταν παιδί 6 ετών. Συνοδευόταν από τη μητέρα του Ειρήνη και πήγαινε στον πατέρα του Γεώργιο στο Αϊντάχο Φωλλς.
-  Η Δέσπω Ηλιοπούλου ήταν παιδί 4 ετών (η μικρότερη κόρη). Συνοδευόταν από τη μητέρα της και πήγαινε στον πατέρα της Γεώργιο στο Αϊντάχο Φωλλς.
Μια μεμονωμένη αναχώρηση κλείνει το έτος 1920. Ήταν ο Σεραφείμ Μήτσου (Mitsou), που έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά, στις 4 Δεκεμβρίου, με το πλοίο Patris και στις 27 Δεκεμβρίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Ελένη. Ήταν εργάτης και προορισμός του ήταν το Άκρον (Akron) του Οχάιο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημ. Πλατής.



Ξ. Μεταναστευτικός επίλογος στα έτη 1921 και 1922

   Στη διάρκεια του 1921 έγιναν 4 ταξίδια, με 10 μετανάστες συνολικά. Στο τελευταίο έτος που έχουμε στοιχεία (το 1922) έγιναν 2 ταξίδια με 3 μετανάστες συνολικά. Στα 10 χρόνια που εξετάσαμε, η Λαμία έχασε όλη την ικμάδα του ενεργού ανδρικού δυναμικού της, τόσο στους εθνικούς πολέμους της ίδιας περιόδου (1912-1922) όσο και στους μετανάστες της. Έχουμε λοιπόν:
   Η πρώτη ομάδα μεταναστών του 1921 αριθμούσε 4 άτομα και την απετέλεσαν οι : Κων. Δημητρίου, Δήμ. Δημόπουλος, Δημ. Κοτσώλης και Αλέξ. Μηχιώτης. Η ομάδα αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά, στις 16 Δεκεμβρίου 1920, με το πλοίο King Alexander και στις 5 Ιανουαρίου 1921 έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Για τους μετανάστες αυτούς γνωρίζουμε ότι :
Το ατμόπλοιο “King Alexander”.
-  Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου ήταν 28 ετών. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Αναστασία. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στο Κάντον (Canton) του Οχάιο, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνστ. Μπουκιάτος.
-  Ο Δήμος Δημόπουλος ήταν 25 ετών. Η μητέρα του στη Λαμία λεγόταν Μόρφη. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε στο Χάβερχιλ της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος.
-  Ο Δημήτριος Κοτσώλης ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Γεωργού. Ως εργάτης πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ (Πενσυλβάνια), όπου ήταν ο ξάδερφός του Πέτ. Σουλούκος.
-  Ο Αλέξανδρος Μηχιώτης[17] ήταν 36 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Γεώργιος. Ήταν εργάτης. Προορισμός του η πόλη Σαρλερουά (Charleroi) της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο ξάδερφός του Χρήστος Μηχιώτης.
   Η δεύτερη ομάδα μεταναστών του 1921 ήταν διμελής και τη στελέχωναν οι : Κων. Καρκάνης και Κων. Χαμχούγιας. Στις 12 Μαρτίου αναχώρησαν από το λιμάνι της Πάτρας με το πλοίο Belvedere και στις 30 Μαρτίου αφίχθηκαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς ξέρουμε ότι :
-  Ο Κωνσταντίνος Καρκάνης ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του λεγόταν Θωμαΐτσα. Δήλωσε εργάτης και πήγαινε για δουλειά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο φίλος του Επαμεινώνδας Διβριώτης.
-  Ο Κωνσταντίνος Χαμχούγιας (Chamchouyas) ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του στη Λαμία λεγόταν Δάφνη. Κι αυτός ήταν εργάτης με προορισμό το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο φίλος του Επαμεινώνδας Διβριώτης. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του μετανάστη αυτού. Είχε έρθει πριν και μείνει την περίοδο 1909-1912 και εργάστηκε πάλι στο Μπρούκλιν.
Ακολούθησε η μεμονωμένη αναχώρηση του Βασιλείου Παπαδημητρίου. Στις 18 Μαρτίου, από τον Πειραιά, έφυγε με το πλοίο Megali Hellas και την 1η Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 28 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Ευστάθιος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη στην πόλη Warre της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο αδερφός του Τζέιμς.
   Η τρίτη ομάδα μεταναστών (και τελευταία) του 1921 ήταν τριμελής και την αποτελούσαν μέλη της οικογένειας Ανδρούτσου. Συγκεκριμένα ήταν ο Δημ. Ανδρούτσος, η Κων/να Ανδρούτσου και η Παρ. Ανδρούτσου. Στις 25 Ιουνίου από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο Calabria και την 1η Αυγούστου έφτασαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτούς ξέρουμε επιπλέον ότι :
-  Ο Δημήτριος Ανδρούτσος ήταν 34 ετών. Η μητέρα του λεγόταν Μελπομένη. Προορισμός του για δουλειά εργάτη ήταν η πόλη Ottumwa της Αϊόβα, όπου ήταν ο κουνιάδος του Κωνστ. Βοργίας.
-  Η Κωνσταντίνα Ανδρούτσου ήταν 23 ετών. Ήταν αδερφή του Δημητρίου. Τη μητέρα της στη Λαμία την έλεγαν Μελπομένη. Δήλωσε οικιακά και πήγαινε στον ίδιο προορισμό με τον αδερφό της.
-  Η Παρασκευή Ανδρούτσου ήταν 25 ετών και ήταν η άλλη αδερφή του Δημητρίου. Προφανώς κι αυτή πήγαινε στον ίδιο προορισμό με τα αδέρφια της.
Στο τελευταίο έτος της περιόδου που εξετάζουμε (το 1922) έχουμε μια μεμονωμένη αναχώρηση από το Νικόλαο Μάμαλη. Στις 13 Ιουλίου 1922 από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησε με το πλοίο Constantinople και στις 2 Αυγούστου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν 37 ετών και παντρεμένος. Δήλωσε έμπορος. Η μητέρα του λεγόταν Χαρίκλεια. Προορισμός του ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε τον ξάδερφό του Ιωάννη Οικονόμου. Για το Νικόλαο Μάμαλη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι, εφόσον είχε διαμείνει την περίοδο 1909-1920 για εργασία στο Άκρον (Akron) του Οχάιο.
 Το τελευταίο ταξίδι έγινε από 2 άτομα : τους Τριαντάφυλλο και Νικόλαο Σαμαρά. Στις 13 Αυγούστου 1922, από τον Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο King Alexander και την 1η Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Να προστεθεί ότι:
-  Ο Τριαντάφυλλος Σαμαράς[18] ήταν 47 ετών και παντρεμένος. Τη γυναίκα του στη Λαμία τη λέγανε Ελένη. Ήταν τραπεζίτης (banker). Είχε μαζί του 500 $ για εγγραφή του γιού του Νικολάου στο Πανεπιστήμιο. Πήγαινε στο Λόουελ (Lowell) της Μασαχουσέτης, όπου ήταν ο συγγενής του Ιωάννης Κατσόπουλος.
-  Ο Νικόλαος Σαμαράς, γιος του Τριαντάφυλλου ήταν 14 ετών. Ήταν σπουδαστής και πήγαινε σια σπουδές στην Αμερική. Προορισμός του το Λόουελ.


Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος
                    φυσικός






               Πηγές
1.       Αρχειακό υλικό
i.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.
ii.   Β.Δ. 14/26-2-1842.

2.      Εφημερίδες – Περιοδικά
i   Αθανασίου Κων. Μπαλωμένου «Η Γραβιά της δεκαετίας του ’30» περ. «ΦΩΚΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» τεύχη 9-11, σελ. 168-186, Άμφισσα 2000-03.
ii.   Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου, «Αμπλιανίτες μετανάστες στην Αμερική», εφ. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ, φ. 143, σελ. 1 & 6, Σεπτ.-Οκτ. 2008  και φ. 144, σελ. 1 & 6, Νοε.-Δεκ. 2008, Συλλόγου Αμπλιανιτών ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Αθήνα 
iii.  περιοδ. «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ειδικό τεύχος, σελ. 54, 1997.

3.      Βιβλία και Άρθρα
i.   «Οδηγός του Μετανάστου», 1910, Αθήνα.
ii.   Μπάμπη Μαλαφούρη, βιβλίο "Έλληνες της Αμερικής 1528-1928", Νέα Υόρκη, 1948.
iii.  Κλεάνθους Μπουλαλά «Ιστορία 2ου Συντάγματος Πεζικού», έκδ. 1921, Αθήνα.
iv.  Μπόραβου Βασιλική, Ταβελλάρη Σοφία, Τρώντσιου Ευαγγελία, εργασία από το 1998, με τίτλο “Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)”, στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.auth.gr/virtualschool/1.2/Praxis/BoravouProject.html.
v.   Θανάση Καλαφάτη «1880-1920, η πρώτη εν Αμερική μετανάστευσις», 2-5-2004, από το Διαδίκτυο.
vi.  Ο. Βαλτινού, Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη, 1992, Άγρα.
vii. εφ. “Η Καθημερινή”, περιοδικό “Επτά ημέρες” (15/12), Αφιέρωμα σ. 2-31, 1996.
viii.Νικ. Ταξ. Δαβανέλλου “Η ΡΕΚΛΑΜΑ (1850-1967)”, έκδ. Δήμου Λαμιέων, 2000.

4.      Μαρτυρίες
Αικατερίνης Τριανταφύλλου-Γάκη.

      ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Από τις Μεξιάτες. Για πρώτη φορά πήγε στην Αμερική στις 13-11-1905, με προορισμό το Πίτσμπουργκ, κοντά στο φίλο του Κωνστ. Ηλιόπουλο. Σύντομα όμως μετακινήθηκε στο Σινσινάτι, όπου τον ακολούθησαν και άλλα άτομα της ευρύτερης οικογένειας Ηλιοπούλου.
[2] Καταγόταν από τις Μεξιάτες. Τέσσερις μετανάστες οι Αθανάσιος, Βασίλειος, Κώστας και Σπύρος Μιχελής από τις Μεξιάτες πήγαν στην Αμερική (στη Λίμα του Οχάιο και στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια).
[3] Στο βιβλίο μεταναστών των ΗΠΑ, έχει γραφεί ως επώνυμο το Theofanis και ως όνομα το Chanis.
[4] Η οικογένεια Γάκη ήταν πολύ ονομαστή στη Λαμία ως κρεοπώλες και ζωέμποροι. Ο Αναστάσιος στην Αμερική δούλεψε ως χασάπης. Έχασε όμως το ένα μάτι και από την επαφή του με τα ζώα έπαθε εχινόκοκκο. Τα αδέρφια του, του ζήτησαν να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναγκάστηκε, άρρωστος να γυρίσει πίσω (αν και ντρεπόταν που δεν έκανε προκοπή) και εδώ στη Λαμία, τον βοήθησαν πολύ. Δεν έζησε όμως πολλά χρόνια και πέθανε ανύπαντρος.
[5] Το επώνυμο Χριστόπουλος ήταν στη Λαμία συνδεδεμένο με την τέχνη της χαλκουργίας. Από τον Απόστολο Χριστόπουλο (από το 1860) και μετά τα παιδιά του (κυρίως ο Χρήστος, ο Νίκος και ο Χαρίλαος) δούλεψαν την τέχνη αυτή στα στενά της οδού Τζαβέλλα και της οδού Συγγρού, στη Λαμία.
[6] Το επώνυμο Συλλαίος έχει πολλά άτομα στη Γλούνιστα (ή Δρυμαία).
[7] Προφανώς το σωστό επώνυμο είναι Αλαφροπάτης, αλλά γράφτηκε τότε όπως το είπε ο μετανάστης.
[8] Το επώνυμο Σταματόπουλος είχε από παλιά πολλά μέλη κυρίως στους Μύλους Πελασγίας, όπως και το επώνυμο Μάνος.
[9] Το επώνυμο Ζησόπουλος είναι χαρακτηριστικό για την Ανθήλη, όπου υπάρχει μεγάλο σόι.
[10] Από την Ανθήλη, σε ηλικία 22 ετών πήγε στη Νέα Υόρκη το 1910, κοντά στον ξάδερφό του Χ. Γκράβα.
[11] Με το ίδιο επώνυμο υπάρχουν πολλοί στο χωριό Κάψη (σημερινό Τυμφρηστό).
[12] Στην εγγραφή του μετανάστη (passenger record) γράφει 30 ετών. Στο φύλλο του πλοίου (ship manifest) γράφει 33 ετών.
[13] Στην εγγραφή του μετανάστη (passenger record) γράφει 31 ετών. Στο φύλλο του πλοίου (ship manifest) γράφει 36 ετών.
[14] Πρέπει να άλλαξε γνώμη και ως τόπο προορισμού επέλεξε το S. Bethlehem της Πενσυλβάνια.
[15] Ήταν τα χρόνια του εθνικού διχασμού. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες άλλαζαν τα ονόματα των πλοίων ανάλογα με την πολιτική κατάσταση και την προσωπική τους τοποθέτηση, λόγω συμφέροντος. Το πλοίο αυτό (ανήκε στην Εθνική Ελληνική Γραμμή), το έτος 1915 ονομάστηκε Vasilefs Constantinos, το δε 1919 μετονομάστηκε σε Megali Hellas.
[16] σημαίνει οικοδεσπότης, αυτός που φιλοξενούσε πλήθος ανθρώπων (δηλ. ένα είδος ξενοδόχου).
[17] Στο Νεοχώρι Τυμφρηστού υπάρχει μεγάλο σόι με το επώνυμο Μηχιώτης.
[18] Ο Τριαντάφυλλος Σαμαράς (1874-1946) γεννήθηκε στη Σιάτιστα. Πριν ακόμα ελευθερωθεί η Μακεδονία ήρθε στην ελεύθερη Ελλάδα. Υπηρέτησε στην Εθνική Τράπεζα από διάφορες θέσεις. Από τις αρχές της 10ετία του ’20 βρισκόταν στη Λαμία κατέχοντας τη θέση του διευθυντή στο Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Το 1922 πήγε στην Αμερική κι έγραψε τον 14χρονο γιο του Νικόλαο (1908-;) ως σπουδαστή στην πόλη Lowell της Μασσαχουσέτης. Το 1930 ήταν επίσης πρόεδρος του Αδελφάτου που διαχειριζόταν το «Μουστάκειο» Κληροδότημα. Ο γιος του Νικόλαος έγινε καθηγητής σε αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Με τη δραστήρια γυναίκα του Ελένη, ο Τριαντάφυλλος Σαμαράς έγιναν μέλη της τοπικής ελίτ (οργανώνοντας επίσημα βραδινά, φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, συμμετοχή στο «Μουσικό Σύλλογο Λαμίας», κ.ά.). Η Ελένη Σαμαρά ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Λαμίας, την περίοδο 1938-39. Μετά την συνταξιοδότησή του ο Τριαντάφυλλος Σαμαράς παρέμεινε στη Λαμία, όπου και πέθανε σε ηλικία 72 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου