Σελίδες

17/9/24

Από την Κολοπετινίτσα (Τριταία) Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1905-1933)

 

Προλεγόμενα

   Η Κολοπετινίτσα (με το αστείο παλιότερο όνομα), που μετονομάστηκε σε Τριταία από το 1928, είναι χωριό, σε υψόμετρο 380 μ. στην ενδοχώρα του νομού Φωκίδας, μεταξύ Ιτέας και Γαλαξειδίου.

  Η συγκέντρωση του υλικού άρχισε πριν από χρόνια. Βρέθηκαν αναλυτικά στοιχεία για 120 άτομα. Η εργασία ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2024.

   Για το τελικό αποτέλεσμα χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Με βοήθησε πολύ, μέσω του Διαδικτύου, το εξαιρετικό αμερικανικό αρχείο μετανάστευσης του νησιού Έλλις (EllisIsland). Η έρευνα απέδωσε 42 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα) και τελικά βρέθηκαν τα 120 ονόματα μεταναστών. Υπόψη ότι δεν ξέρω επώνυμα των κατοίκων της. Δεν το έχω επισκεφθεί.

   Ίσως να διέφυγαν κάποια ονόματα που δεν εντόπισα ή να έγραψαν άλλο τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής. Θυμίζω τη (συνήθη) περίπτωση που κάποιοι, τότε στις ΗΠΑ, δήλωναν ότι γεννήθηκαν ή ότι διέμεναν στη μεγαλύτερη πόλη (π.χ. Άμφισσα) ή άλλο χωριό της περιοχής.

   Η εργασία-μελέτη αυτή θέλει να τιμήσει τους ανθρώπους από την Κολοπετινίτσα, για την τόλμη και την απόφαση να φύγουν στα ξένα (μερικοί ίσως να μην ξαναδούν τον τόπο τους), θυσιάζοντας τα καλύτερά τους χρόνια για να  ζήσει η γονική οικογένεια και οι ίδιοι καλύτερα.

   Μετά από έναν αιώνα, η προσπάθεια αυτή αποτείνεται στο θυμικό όσων έζησαν ή έχουν εικόνες από τα χρόνια της μετανάστευσης στην Αμερική. Είναι όμως μια αναγκαία κατάθεση μνήμης για τους νεότερους, στους οποίους και αφιερώνεται.

Κωνσταντίνος  Αθαν. Μπαλωμένος

                  φυσικός

 

Αυτοδιοικητικά

Από τον οικισμό Κολοπετινίτσα στην Τριταία

   Από τις 20 Αυγούστου 1835, ο οικισμός Κολοπετινίτσα προσαρτήθηκε στο δήμο Μυωνίας του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος. Στις 18 Δεκεμβρίου 1840, ο οικισμός αποσπάστηκε από το δήμο Μυωνίας και προσαρτήθηκε στο δήμο Γαλαξειδίου του νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος.

   Στις 20 Ιανουαρίου 1870 ο οικισμός Κολοπετινίτσα αποσπάστηκε από το δήμο Γαλαξειδίου και προσαρτήθηκε στο δήμο πάλι στο δήμο Μυωνίας (με πρωτεύουσα την Αγία Ευθυμία). Στις 31 Αυγούστου 1912 αποσπάστηκε από το δήμο Μυωνίας και προσαρτήθηκε στο δήμο Ιτέας.

   Στις 2 Σεπτεμβρίου 1924  αποσπάστηκε από το δήμο Ιτέας. Ιδρύθηκε Κοινότητα Κολοπετινίτσης, που περιέλαβε τον ομώνυμο οικισμό, με δική της έδρα. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1927 μετονομάστηκε σε Μονοδένδρι του νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος. Στις 8 Αυγούστου 1928, νέα μετονομασία σε Τριταία.

   Στις 31 Μαρτίου 1943μ ο νομός Φθιώτιδος και Φωκίδος χωρίστηκε και η κοινότητα Τριταία υπάγεται πλέον στο νομό Φωκίδος.

   Στις 4 Δεκεμβρίου 1997, η Κοινότητα Τριταίας καταργήθηκε και ο οικισμός προσαρτήθηκε στο δήμο Ιτέας. Στις 7 Ιουνίου 2010, ο δήμος Ιτέας καταργήθηκε και ο οικισμός Τριταία προσαρτήθηκε στο δήμο Δελφών.

   Ο πληθυσμός του (απογραφή 2011) ήταν 141 κάτοικοι.

 



1.  Στοιχεία για τη μετανάστευση από την Κολοπετινίτσα στην Αμερική[1]

   Από τα 120 ονόματα μεταναστών που τελικά εντόπισε η παρούσα εργασία, οι σχετικά περισσότεροι (27 άτομα) έφυγαν το έτος 1914. Συνολικά καταγράφηκαν 42 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (ομαδικά και μεμονωμένα). Βρέθηκαν και 22 μετανάστες που έκαναν πολλαπλό ταξίδι.

   Το ποσοστό που μετανάστευσε ήταν 23 % του πληθυσμού, που είναι τριπλάσιοπερίπουαπό το γενικό μέσο όρο της ελληνικής μετανάστευσης (που ήταν 8 %). Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και περιορισμένη γεωργία. Η περιοχή δεν κάλυπτε ικανοποιητικά τις ανάγκες της ζωής[2] των κατοίκων της.

    Οι μετανάστες ήταν άνδρες (υπήρξαν και 2 θήλεις). Μελετώντας την ηλικιακή κατανομή βλέπουμε ότι κυριάρχησαν οι μικρότερες ηλικίες μέχρι και 20 ετών (με 61 άτομα)! Ακολούθησαν σε αριθμό οι παραγωγικές ηλικίες 21-30 ετών (με 41 άτομα) και μετά ήταν οι μεγαλύτερες ηλικίες 31-40 ετών (με 16 άτομα). Η κατανομή των μεταναστών από την Κολοπετινίτσα σε ομάδες ηλικιών δίνονται στον παρατιθέμενο πίνακα 3.

 

      Μικρότερες ηλικίες μεταναστών είχαν οι :

(α) Αργύρης ή Αργυρίου Ευστάθιος Αργ., ετών 2 (πήγε το 1921)

(β) Αργύρης ή Αργυρίου Ευθύμιος Αργ., ετών 7 (πήγε το (1921)

(γ) Αργύρης Παναγιώτης Αργ., ετών 9 (πήγε το (1914)

(δ) Πέτσας ή Σπέντζος Ευθύμιος, ετών 14 (πήγε το 1920)

(ε)Τσίβας Γεώργιος Π., ετών 14 (πήγε το 1914)

(ς) Λαΐνης Βλάσιος, ετών 15 (πήγε το 1920)

(ζ) Τζίβας Νικόλαος, ετών 15 (πήγε το 1920)

 

     Μεγαλύτερες ηλικίες μεταναστών είχαν οι :

(α) Τζίβας Ιωάννης, ετών 45 (πήγε το 1920)

(β) Δανίσκας Ευθύμιος, ετών 41 (πήγε το 1916)

 (γ) Αργύρης Σταύρος, ετών 40 (πήγε το 1907)

 (δ) Κυτέας Μιχαήλ, ετών 40 (πήγε το 1930)

   Ο μέσος όρος ηλικιών όλων των μεταναστών είναι 23 έτη.

   Ως προς την οικογενειακή τους κατάσταση, οι σχετικά περισσότεροι μετανάστες την Κολοπετινίτσα (93 άτομα) ήταν άγαμοι (ποσοστό 77,5%), οι δε υπόλοιποι 29 ήταν έγγαμοι (Πίνακας 4).

   Από τις οικογένειες του χωριού, τα περισσότερα (αριθμητικά) ταξίδια των μεταναστών στην Αμερική κατέγραψαν τα επώνυμα :

 


   Συνολικά καταγράφηκαν 42 ταξίδια πλοίων, που διακίνησαν τους 120 μετανάστες από την Κολοπετινίτσα. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών(99 άτομα) έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας (ποσοστό 82,5 %). Από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν 13 άτομα. Οι υπόλοιποι έφυγαν από ξένο λιμάνι (βλ. Πίνακα 5). Τα ταξίδια διαρκούσαν 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το πλοίο.

   Η επιλογή του πλοίου δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία, εκτός από το κόστος του εισιτηρίου και την πυκνότητα των δρομολογίων. Τα ελληνόκτητα πλοία ήταν λιγότερα σε σχέση με τα ξένα. Στην προκείμενη περίπτωση, οι περισσότεροι μετανάστες από την Κολοπετινίτσα (104 άτομα) έφυγαν με πλοία ξένης πλοιοκτησίας και με ελληνικά πλοία έφυγαν οι υπόλοιποι (16 άτομα).

   Σε ένα ταξίδι, το 1906, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 4 μετανάστες με το πλοίο “Sofia Hohenberg”. Το έτος 1907 πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι έφυγαν 4 μετανάστες με το πλοίο “Laura”. Το έτος 1909, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι έφυγαν 4 μετανάστες της Κολοπετινίτσας με το ίδιο πλοίο “Laura”.

   Πάλι από το ίδιο λιμάνι (της Πάτρας), το ίδιο έτος 1910, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”. Το 1911, από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Alice”. Το ίδιο έτος (1911), σε ένα ταξίδι, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Martha Washington”.

   Το 1914, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Franconia”. Το ίδιο έτος (1914), πάντα από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 6 μετανάστες με το πλοίο “Laconia (1912)”. Το 1916, επίσης από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 5 μετανάστες με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles”. Το 1920, πάλι από το λιμάνι της Πάτρας, σε ένα ταξίδι, έφυγαν 5 μετανάστες με το πλοίο “Pannonia”.

   Έγιναν 27 ομαδικά ταξίδια και 15 από μεμονωμένα άτομα. Αναλυτικά στοιχεία για τα πλοία δίνονται στον Πίνακα 6, που παρατίθεται.

   Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι μετανάστες περνούσαν από υγειονομικό έλεγχο επάνω στο πλοίο. Μετά κατέβαιναν και μαζί με τις αποσκευές τους περίμεναν στη σειρά για την τελική καταγραφή και έλεγχο της υπηρεσίας Μετανάστευσης, στο κτίριο του EllisIsland (νησιού Έλλις), που οι Έλληνες το έλεγαν «Καστιγγάρι».

   Οι άρρωστοι, όσοι είχαν κάποια καταδίκη (κλοπή ή έγκλημα), όσοι δεν είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική κι όσοι δεν είχαν λίγα χρήματα για εισιτήριο μέχρι τον τόπο προορισμού, υποχρεωτικά επέστρεφαν στο πλοίο για επαναπατρισμό.

   Στη Νέα Υόρκη δεν έμεναν πολύ (ήταν πολύ ακριβή πόλη). Με ένα ποσό γύρω στα 20 δολάρια, αγόραζαν το εισιτήριο και έτρωγαν κάτι στη διαδρομή μέχρι τον τόπο προορισμού.

   Οι πολιτείες προορισμού που επέλεξαν οι μετανάστες της Κολοπετινίτσας φαίνονται στον Πίνακα 7. Κυριάρχησε η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϋ, με 86 άτομα (ποσοστό 72 %). Ειδικά, οι πόλεις Όραντζ (Orange) και Νιούαρκ (Newark) ήταν τόποι προορισμού για 45 και 37 άτομα αντίστοιχα. Ακολούθησαν σε προτίμηση οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Μοντάνα. Μεμονωμένες επιλογές τόπων υπήρξαν για άλλες τρεις πολιτείες.

   Πιο αναλυτικά, στον επόμενο πίνακα δίνονται και οι τόποι που επέλεξαν οι μετανάστες (σε παρένθεση δίνεται ο αριθμός μεταναστών):

 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ΤΟΠΟΙ

 


 

2.  Επαγγέλματα των μεταναστών

   Από το σύνολο των 120 μεταναστών, η μεγάλη πλειοψηφία (85 άτομα) δήλωσαν εργάτης (laborer, worker, workman).  Υπήρξαν όμως κι άλλα επαγγέλματα. Περισσότερα στοιχεία ακολουθούν:

 


Συγκεκριμένα ήταν : Έμπορος (Αργ. Αργύρης), υπάλληλοι (Ευθ. Τσακίρης, Αθαν. Κ. Τσίβας), εστιάτορας (Αναστ. Λαΐνης), μάγειρος (Ανατ. Τζίβας), μπακάλης (Παν. Φώτης), Ξυλουργός (Γεώρ. Πέτσας ή Σπέντζος), πανδοχέας (Ευθ. Τζίβας), σερβιτόρος (Δεδ. Δεδούσης).

 

3.   Πολλαπλά ταξίδια στην Αμερική

   Από το σύνολο των μεταναστών, εντοπίστηκαν 22άτομα που έκαναν διπλό ή τριπλό ταξίδι στην Αμερική. Ήταν οι :

1.    Αθανάσιος Τσίβας ή Τζίβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-11 στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1911 στον ίδιο προορισμό.

2.    Δεδούσης Δεδούσης:  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-13 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

3.    Αθανάσιος Τσίβαςή Τζίβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

4.    Αθανάσιος Κ. Τσίβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 στο Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεΰ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

5.    Σπυρίδων Τζίβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-12 στο Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεΰ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

6.    Ευστάθιος Τζίβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1905-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

7.    Νικόλαος Τζίβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

8.    Σταύρος Τζίβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

9.    Παναγιώτης Λέκος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Σαιν Λούις της Μοντάνα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Νέα Υόρκη.

10.  Ευθύμιος Κίτσος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 δε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

11.  Κώστας Τσακίρης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-10 στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στη Νέα Υόρκη.

12.  Αθανάσιος Φώτης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Σαιν Λούις (St. Louis) της Μοντάνα. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

13.  Ευθύμιος Τζίβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-12 στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

14.  Παναγιώτης Φώτης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1914 πάλι στον ίδιο προορισμό.

15.  Αργύρης Αργύρης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1906-11 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε την περίοδο 1914-20 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ. Το γ’ ταξίδι έγινε το 1921 (μαζί με μέλη της οικογένειάς του) πάλι στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

16.  Ασημάκης Κων. Λέκος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Σαιν Λούις της Μοντάνα.Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

17.  Ευθύμιος Κων.Λέκος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-12 στο Σαιν Λούις της Μοντάνα.Το β’ ταξίδι έγινε το 1916 στη Νέα Υόρκη.

18.  Μιχαήλ Κυτέας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1911-12 στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στην πόλη Πέτερσον του Νιου Τζέρσεϋ. Το 1930 έκανε κι άλλο ταξίδι στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ.

19.  Κωνσταντίνος Τσακίρης :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1910-12 σε τόπο του Νιου Τζέρσεϋ. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ.

20.  Ιωάννης Τζίβας :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1909-10 στη Νέα Υόρκη. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ.

21.  Γεώργιος Πέτσας ή Σπέντζος :  Το α’  ταξίδι έγινε την περίοδο 1907-10 σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός. Το β’ ταξίδι έγινε το 1920 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ.

22.  Ηλίας Δανίσκας :  Το α’  ταξίδι έγινε το 1916, με άγνωστη την περίοδο που εργάστηκε. Το β’ ταξίδι έγινε το 1933 στην πόλη Ίρβινγκτον του Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ, μαζί με τη σύζυγό του.

 

4. Αλφαβητικός πίνακας των μεταναστών από την Κολοπετινίτσα

      Από το αμερικανικό αρχείο του νησιού Έλλις (Ellisisland) μέσω του Διαδικτύου (internet) βρέθηκαν οι περισσότεροι μετανάστες  από την Κολοπετινίτσα, που έφτασαν στις Η.Π.Α. και καταγράφηκαν. Από το 1892 έως το 1924, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια μετανάστες, επιβάτες, και μέλη πληρώματος των πλοίων ήρθαν στις ΗΠΑ μέσω του νησιού Ellis και του λιμένα της Νέας Υόρκης και έχουν καταγραφεί[3]. Τα βασικά στοιχεία των μεταναστών της Κολοπετινίτσας δίνονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα (με αλφαβητική σειρά και έτσι ακριβώς, όπως καταγράφηκαν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ):

 

α/α        Ονοματεπώνυμο                χρ. άφιξης   ηλικία  έγγαμος    Πλοίο που ταξίδεψε     Λιμάνι αναχώρ.

1        Αναστασόπουλος Αναστ.       21-8-1910    18      όχι       Martha Washington        Πάτρα

2        Αναστασόπουλος Δημήτρ.     16-9-1907    33      ναι       Alice                            Πάτρα

3        Αναστασόπουλος Παναγ.      17-7-1907    25      ναι       Laura                           Πάτρα

4        Αναστασόπουλος Παναγ.      4-3-1914      25      ναι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

5        Αργύρης Αργύρης                 28-9-1906    25      ναι       Sofia Hohenberg           Πάτρα

6        Αργύρης Αργύρης                 3-8-1914      33      ναι       Martha Washington        Πάτρα

7        Αργύρης Γεώργιος                29-11-1916     17      όχι       San Guglielmo              Νάπολη

8        Αργύρης Ευθύμιος                11-6-1911    18      όχι       Martha Washington        Πάτρα

9        Αργύρης Ευθύμιος Ηλ.          25-8-1909    19      όχι       Argentina                      Πάτρα

10      Αργύρης Ευθύμιος Ηλ.          21-8-1910    17      όχι       Martha Washington        Πάτρα

11      Αργύρης ΕυθύμιοςΠαν.         1-3-1911      18      όχι       Alice                            Πάτρα

12      Αργύρης Θεμιστοκλής Σπ.     13-8-1912    16      όχι       Martha Washington        Πάτρα

13      Αργύρης Ιωάννης                 2-5-1912      20      όχι       Alice                            Πάτρα

14      Αργύρης Ευθύμιος                2-5-1912      19      όχι       Alice                            Πάτρα

15      Αργύρης Παναγιώτης Αργ.    3-8-1914      9        όχι       Martha Washington        Πάτρα

16      ΑργύρηςΣταύρος                   17-7-1907    19      όχι       Laura                           Πάτρα

17      Αργυρίου Αργύριος Π.          1-8-1921      40      ναι       Megali Hellas                Πειραιάς

18      Αργυρίου Ευθύμιος Αργ.       1-8-1921      7        όχι       Megali Hellas                Πειραιάς

19      Αργυρίου Ευστάθιος  Αργ.    1-8-1921      2        όχι       Megali Hellas                Πειραιάς

20      Αργυρίου Χρυσούλα Αργ.      1-8-1921      39      ναι       Megali Hellas                Πειραιάς

21      Δανίσκα Γιαννίτσα Ηλ.         21-5-1933    22      ναι       Saturnia                        Πάτρα

22      Δανίσκας Γεώργιος               4-4-1911      18      όχι       Themistocles                 Πάτρα

23      Δανίσκας Ηλίας                    21-5-1933    34      ναι       Saturnia                        Πάτρα

24      Δανίσκας Ηλίας Γ.                15-4-1916    17      όχι       Themistocles                 Πειραιάς

25      Δανίσκας Ηλίας Ι.                 15-4-1916    17      όχι       Themistocles                 Πειραιάς

26      Δανίσκας Ευθύμιος               15-4-1916    41      ναι       Themistocles                 Πειραιάς

27      Δανίσκας Κώστας                 11-6-1911    20      όχι       Martha Washington        Πάτρα

28      Δεδούσης Ασημάκης              1-3-1911      19      όχι       Alice                            Πάτρα

29      Δεδούσης Δεδούσης              18-2-1914    29      όχι       Franconia                     Πάτρα

30      Δεδούσης Κωνσταντίνος       1-3-1911      18      όχι       Alice                            Πάτρα

31      Δεδούσης Κωνσταντίνος       2-5-1912      18      όχι       Alice                            Πάτρα

32      Κακαντές Δ. Ε.                     10-5-1907    23      όχι       Sofia Hohenberg           Πάτρα

33      Κακαντές Ευστάθιος              15-4-1909    18      όχι       Laura                           Πάτρα

34      Κακαντές Θεοφάνης              17-9-1912    18      όχι       Laura                           Πάτρα

35      Καλπούζος Αθανάσιος           26-2-1920    33      ναι       Presidente Wilson         Πάτρα

36      Καρδαράς Αθανάσιος            17-9-1912    18      όχι       Laura                           Πάτρα

37      Καρδαράς Βασίλειος             29-3-1912    23      όχι       Oceania                        Πάτρα

38      Καρδαράς Δημήτριος            29-9-1910    23      όχι       Oceania                        Πάτρα

39      Κιτεόπουλος Μιχαήλ             17-9-1912    20      όχι       Laura                           Πάτρα

40      Κίτσος Ευθύμιος                    16-5-1914    25      όχι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

41      Κυτέας Ευστάθιος                 4-9-1911      22      όχι       Martha Washington        Πάτρα

42      Κυτέας Λουκάς                     1-3-1911      18      όχι       Alice                            Πάτρα

43      Κυτέας Μιχαήλ                     26-2-1920    28      ναι       Presidente Wilson         Πάτρα

44      Κυτέας Μιχαήλ                     26-5-1930    40      ναι       Saturnia                        Πάτρα

45      Λαΐνης Αναστάσιος               18-2-1914    28      όχι       Franconia                     Πάτρα

46      Λαΐνης Βλάσιος                     11-8-1920    15      όχι       Pannonia                      Πάτρα

47      Λαΐνης Δημήτριος                  25-8-1909    19      όχι       Argentina                      Πάτρα

48      Λαΐνης Ευθύμιος                   11-6-1911    20      όχι       Martha Washington        Πάτρα

49      Λαΐνης  Ευστάθιος                 26-2-1920    33      ναι       Presidente Wilson         Πάτρα

50      Λαΐνης Θεόδωρος                  10-5-1907    22      όχι       Sofia Hohenberg           Πάτρα

51      Λαΐνης Παναγιώτης Δημ.       19-9-1916    25      όχι       Patria                           Νάπολη

52      Λαΐνης  Χρήστος                   2-4-1914      25      όχι       Laconia (1912)             Πάτρα

53      Λάλος Δημήτριος                  15-4-1916    17      όχι       Themistocles                 Πειραιάς

54      Λέκος Ασημάκης Κων.          19-9-1916    27      όχι       Patria                           Νάπολη

55      Λέκος Γεώργιος                    2-4-1920      35      ναι       Pannonia                      Πάτρα

56      Λέκος Ευθύμιος Κων.            19-9-1916    25      όχι       Patria                           Νάπολη

57      Λέκος Κώστας                      15-4-1909    18      όχι       Laura                           Πάτρα

58      Λέκος Παναγιώτης                4-4-1914      29      όχι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

59      Μελένιος Αθανάσιος             11-6-1911    20      όχι       Martha Washington        Πάτρα

60      Ντόκας Ηλίας                       16-5-1914    25      όχι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

61      Παναγιώτου Φώτιος             2-4-1920      36      ναι       Pannonia                      Πάτρα

62      Παπαδάκης Γεώργιος I.        16-9-1907    23      όχι       Alice                            Πάτρα

63      Παπαδάκης Γεώργιος            4-3-1914      29      ναι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

64      Πέτσας Αργύριος                  2-4-1920      39      ναι       Pannonia                      Πάτρα

65      Πέτσας ή Σπέντζος Γεώργ.    11-8-1920    38      ναι       Pannonia                      Πάτρα

66      Πέτσας ή Σπέντζος Ευθύμ.    11-8-1920    14      όχι       Pannonia                      Πάτρα

67      Σπέντζος Γεώργιος               30-5-1907    25      ναι       Laura                           Πάτρα

68      Σπέντζος Γεώργιος               2-4-1914      18      όχι       Laconia (1912)             Πάτρα

69      Σπέντζος Ευθύμιος                29-9-1910    35      ναι       Oceania                        Πάτρα

70      Σταθάκης Παναγιώτης          4-3-1914      18      όχι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

71      Τζίβας Αλέξανδρος               29-11-1916     17      όχι       San Guglielmo              Νάπολη

72      Τζίβας Γεώργιος                    21-4-1909    18      όχι       Patris                            Πάτρα

73      Τζίβας Γεώργιος                    31-5-1912    19      όχι       Macedonia                    Πάτρα

74      Τζίβας Ευθύμιος Ι.                25-5-1914    29      όχι       Ultonia                         Πάτρα

75      Τζίβας Ευστάθιος                   2-4-1914      25      όχι       Laconia (1912)             Πάτρα

76      Τζίβας Θεμιστοκλής              23-6-1907    18      όχι       Gerty                            Πάτρα

77      Τζίβας Ιωάννης                     22-4-1920    45      ναι       Megali Hellas                Πειραιάς

78      Τζίβας Κώστας                     25-8-1909    19      όχι       Argentina                      Πάτρα

79      Τζίβας Νικόλαος Γ.               2-4-1914      25      όχι       Laconia (1912)             Πάτρα

80      Τζίβας Νικόλαος                   22-4-1920    15      όχι       Megali Hellas                Πειραιάς

81      Τζίβας Παναγιώτης Ι.           2-4-1914      26      όχι       Laconia (1912)             Πάτρα

82      Τζίβας Σπυρίδων                  4-3-1914      25      ναι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

83      Τζίβας Σταύρος                    10-5-1907    19      όχι       Sofia Hohenberg           Πάτρα

84      Τζίβας Σταύρος                    2-4-1914      27      όχι       Laconia (1912)             Πάτρα

85      Τσακίρης Αθανάσιος             27-6-1906    20      όχι       Erny                             Πειραιάς

86      Τσακίρης Ανδρέας                22-4-1920    27      όχι       Megali Hellas                Πειραιάς

87      Τσακίρης Αντώνιος               1-3-1911      20      όχι       Alice                            Πάτρα

88      Τσακίρης Γεώργιος               15-4-1916    17      όχι       Themistocles                 Πειραιάς

89      Τσακίρης Δημήτριος              2-4-1920      21      όχι       Pannonia                      Πάτρα

90      Τσακίρης Δήμος                    21-8-1910    23      όχι       Martha Washington        Πάτρα

91      Τσακίρης Δήμος                    29-11-1916     17      όχι       San Guglielmo              Νάπολη

92      Τσακίρης Ευθύμιος               18-2-1914    17      όχι       Franconia                     Πάτρα

93      Τσακίρης Ηλίας                    2-6-1909      16      όχι       Patris                            Πάτρα

94      Τσακίρης Κώστας                 12-10-1910     18      όχι       Martha Washington        Πάτρα

95      Τσακίρης Κώστας                 16-5-1914    32      ναι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

96      Τσακίρης Κων/νος               2-4-1920      28      ναι       Pannonia                      Πάτρα

97      Τσίβας Αθανάσιος                 17-7-1907    27      ναι       Laura                           Πάτρα

98      Τσίβας Αθανάσιος                 21-8-1910    25      όχι       Martha Washington        Πάτρα

99      Τσίβας Αθανάσιος                 11-6-1911    30      όχι       Martha Washington        Πάτρα

100    Τσίβας Αθανάσιος                 18-2-1914    32      όχι       Franconia                     Πάτρα

101    Τσίβας Αθανάσιος Κ.            18-2-1914    27      όχι       Franconia                     Πάτρα

102    Τσίβας Απόστολος                28-9-1906    19      όχι       Sofia Hohenberg           Πάτρα

103    Τσίβας Γεώργιος                   29-5-1905    24      όχι       Patria (1882)                Νάπολη

104    Τσίβας Γεώργιος Π.              18-2-1914    14      όχι       Franconia                     Πάτρα

105    Τσίβας Γιαννούτσος              28-9-1906    26      όχι       Sofia Hohenberg           Πάτρα

106    Τσίβας Δημοσθένης               15-11-1907     18      όχι       San Giorgio                   Νάπολη

107    Τσίβας Ευθύμιος Π.              11-6-1911    19      όχι       Martha Washington        Πάτρα

108    Τσίβας Ευστάθιος Γ.             15-4-1909    18      όχι       Laura                           Πάτρα

109    Τσίβας Ιωάννης Αθ.               21-8-1910    20      όχι       Martha Washington        Πάτρα

110    Τσίβας Παναγιώτης              28-9-1906    18      όχι       Sofia Hohenberg           Πάτρα

111    Τσίβας Παναγιώτης Ι.           4-3-1914      19      όχι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

112    Φώτης Αθανάσιος                 15-4-1909    20      όχι       Laura                           Πάτρα

113    Φώτης Αθανάσιος Ανδρ.       16-5-1914    25      όχι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

114    Φώτης Δημήτριος Ανδρ.        29-9-1910    19      όχι       Oceania                        Πάτρα

115    Φώτης Κώστας                     4-3-1914      18      όχι       Kaiser Franz Josef I      Πάτρα

116    Φώτης Παναγιώτης              25-5-1914    30      όχι       Ultonia                         Πάτρα

117    Φώτης Παναγιώτης              26-2-1920    38      ναι       Presidente Wilson         Πάτρα

118    Φώτης Φώτης                      21-8-1910    18      όχι       Martha Washington        Πάτρα

119    Ψαρρός Ιωάννης                  1-3-1911      22      όχι       Alice                            Πάτρα

120    Ψαρρός Παναγιώτης             17-7-1907    17      όχι       Laura                           Πάτρα

 

 

5.    Χρονικό της μετανάστευσης από την Κολοπετινίτσα Φωκίδας στις ΗΠΑ

 

(i)   Ο πρωτοπόρος του 1905

   Από τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου, ο άνθρωπος που προηγήθηκε και “άνοιξε το δρόμο” προς την Αμερική, ήταν ο Γεώργιος Τσίβας. Από την Ελλάδα πήγε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 7 Μαΐου 1905 ανέβηκε στο πλοίο “Patria (1882)” και στις 29 Μαΐου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 24 ετών. Ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Με 42 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Ιωάννης Ασημάκης.

 

(ii)  Θαρρετή αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1906

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 2 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (1 ομαδικό και άλλο 1 από μεμονωμένο άτομο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 5 άνθρωποι του χωριού. Συγκεκριμένα :

  Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1906 έγινε από τον Αθανάσιο Τσακίρη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 6 Ιουνίου ταξίδεψε με το πλοίο “Erny” και στις 27 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 20 ετών. Ως τόπο διαμονής του δήλωσε αόριστα “Παρνασσίς”. Αναζητούσε δουλειά, με 15 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ηλίας Τσίβας.

  Η ομαδική αναχώρηση στο 1906 αριθμούσε τέσσερα άτομα και περιλάμβανε τους : Αργ. Αργύρη, Απ. Τσίβα, Γιαν. Τσίβα και Παν. Τσίβα. Στις 11 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, αναχώρησαν με το πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 28 Σεπτεμβρίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ότι :

·         Ο Αργύρης Αργύρης ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Με 11 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, με γνωστό του στην Αμερική τον κουνιάδο του Θεόφιλο Αναστασόπουλο στην περιοχή Όραντζ (Orange) της Νέας Υόρκης.

·         Ο Απόστολος Τσίβας ήταν 19 ετών. Προορισμός του για δουλειά (με 20 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Τσίβα.

·         Ο Γιαννούτσος Τσίβας ήταν 26 ετών. Με 12 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Ευθύμιο Τσίβα.

·         Ο Παναγιώτης Τσίβας ήταν 18 ετών. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Ευθύμιο Τσίβα.

 

(iii)    Σημαντική αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1907

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 6 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (3 ομαδικά και άλλα 3 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 12 άνθρωποι από την Κολοπετινίτσα. Αναλυτικά:

  Η πρώτηομαδικήαναχώρηση στο 1907 αριθμούσε τρία άτομα. Ήταν οι : Δ. Ε. Κακαντές, Θεόδ. Λαΐνης και Σταύρ. Τζίβας. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 22 Απριλίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Sofia Hohenberg” και στις 10 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα υπάρχοντα στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Δ.Ε. Κακαντές[4](D. E. Cacantes) ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Με 11 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Ευθύμιος Τζίβας.

·         Ο Θεόδωρος Λαΐνης ήταν 22 ετών. Γεννήθηκε στην Κολοπετινίτσα, αλλά ως τόπο τελευταίας διαμονής δήλωσε την Ιτέα. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου είχε έναν ξάδερφό[5] του.

·         Ο Σταύρος Τζίβας (ή Τσίβας) ήταν 19 ετών. Κι αυτός γεννήθηκε στην Κολοπετινίτσα, αλλά ως τόπο τελευταίας διαμονής δήλωσε την Ιτέα. Με 10 $ για τα πρώτα αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όρατνζ(Orange) της Νέας Υόρκης, κοντά στον πατέρα του Ι. Τσίβα.

  Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από τον Γεώργιο Σπέντζο (Spendos). Στις 13 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Laura και στις 30 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, με 16 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ της Νέας Υόρκης, κοντά στον ξάδερφό του Δ. Λύτρα[6].

  Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Θεμιστοκλή Τσίβα ή Τζίβα (Tsivas). Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαΐου ταξίδεψε με το πλοίο “Gerty” και στις 23 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 18 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν αγρότης-κτηματίας (farmer). Με 12 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Ι. Τσίβα.

 

Ατμόπλοιο Laura (Photo: Peabody Essex Museum)

  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1907 αριθμούσε τέσσερα άτομα και περιλάμβανε τους : Παν. Αναστασόπουλο, Σταύρ. Αργύρη. Αθαν. Τσίβα και Παν. Ψαρρό. Στις 29 Ιουνίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 17 Ιουλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας γνωρίζει για τους μετανάστες αυτούς ότι:

·         Ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, με γνωστό του στην Αμερική τον ξάδερφό του Αργύρη Αργύρη, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ.

·         Ο Σταύρος Αργύρης ήταν 19 ετών. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) της Νέας Υόρκης, κοντά στον αδερφό του Αργύρη Αργύρη.

·         Ο Αθανάσιος Τσίβας (Tsivas) ήταν 27 ετών και παντρεμένος. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Σπύρο Τσίβα.

·         Ο Παναγιώτης Ψαρρός ήταν 17 ετών. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Τσίβας.

  Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1907 έγινε από δύο άτομα, τους Δημ. Αναστασόπουλο και Γεώρ. Παπαδάκη. Από το λιμάνι της Πάτρας στις 30 Αυγούστου αναχώρησαν με το πλοίο “Alice” και στις 16 Σεπτεμβρίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επιπλέον ότι :

·         Ο Δημήτριος Αναστασόπουλος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Γαρέφω. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 10 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζτου Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Αργύρη Αργύρη.

·         Ο Γεώργιος Παπαδάκης ήταν 23 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Με 10 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο κουνιάδος του Ευθύμιος Τσίβας.

  Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1907 έγινε από το Δημοσθένη Τσίβα (Zivas). Από την Ελλάδα έφυγε με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 29 Οκτωβρίου αναχώρησε με το πλοίο “San Giorgio” και στις 15 Νοεμβρίου “πάτησε πόδι” στην Αμερική. Ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Μόρφω. Αναζητούσε δουλειά, με μόλις 5 $ μαζί του στην πόλη Όραντζτου Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη.

 

(iv)     Μικρή κάμψη του αριθμού μεταναστών στο 1909

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 4 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και άλλα 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 9 άνθρωποι του χωριού. Συγκεκριμένα:

  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1909 αριθμούσε τέσσερα άτομα και την αποτελούσαν οι: Ευστ. Κακαντές, Κώσ. Λέκος, Ευστ. Τσίβας και Αθαν. Φώτης. Στις 29 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 15 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Τα διαθέσιμα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν επίσης ότι:

·         Ο Ευστάθιος Κακαντές ήταν 18 των και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευθύμιος. Με 10 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, κοντά στον ξάδερφό του Δημήτριο Κακαντέ.

·         Ο Κώστας Λέκος ήταν 18 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Αστέρω. Προορισμός του για δουλειά (με 10 $ μαζί του) ήταν το Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Κακαντές.

·         Ο Ευστάθιος Τσίβας (Tsivas) ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Με 10 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Ιωάννη.

·         Ο Αθανάσιος Φώτης ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ανδρέας. Αναζητούσε δουλειά, με 10 $ μαζί του, στο Σαιν Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Κακαντές.

  Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από το Γεώργιο Τζίβα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 31 Μαρτίου ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Patris” και στις 21 Απριλίου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Με 10 στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σταύρος Τσίβας.

  Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1909 έγινε από τον Ηλία Τσακίρη. Στις 16 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “Patris” και στις 2 Ιουνίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 16 ετών. Στην Κολοπετινίτσα ήταν ο πατέρας του Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με μόλις 3 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν τα αδέρφια του Κώστας και Γεώργιος Τσακίρης.

 

Ατμόπλοιο Argentina

  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1909 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Ευθ. Αργύρης, Δημ. Λαΐνης και Κώσ. Τζίβας. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 9 Αυγούστου ανέβηκαν στο πλοίο “Argentina” και στις 25 Αυγούστου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για τους μετανάστες αυτούς ότι :

·         Ο Ευθύμιος Αργύρης ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ηλίας. Με 16 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σταύρος Αργύρης.

·         Ο Δημήτριος Λαΐνης ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ευθύμιος. Αναζητούσε δουλειά, με 16 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Αναστάσιο.

·         Ο Κώστας Τζίβας (Tjivas) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος. Με 20 $ στην τσέπη έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σταύρος Αργύρης.

 

(v)      Παρέμεινε σταθερή η μεταναστευτική ροή στο 1910

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 3 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 10 άνθρωποι της Κολοπετινίτσας. Αναλυτικά έχουμε:

  Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1910 αριθμούσε έξη άτομα και περιλάμβανε τους : Αναστ. Αναστασόπουλο, Ευθ. Αργύρη, Αθαν. Τζίβα, Ιωάν. Τζίβα, Δήμο Τσακίρη και Φώτ. Φώτη. Στις 8 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 21 Αυγούστου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το διαθέσιμο υλικό του αρχείου μάς γνωρίζει επιπλέον ότι :

·         Ο Αναστάσιος Αναστασόπουλος ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Κανέλα. Προορισμός του για δουλειά (με 24 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Τσίβας.

·         Ο Ευθύμιος Αργύρης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ηλίας. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στο θείο του Παναγ. Καραχάλιο[7].

·         Ο Αθανάσιος Τσίβας (Tsibas) ήταν 25 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος. Αναζητούσε δουλειά, με 24 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο αδερφός του Γεώργιος Τσίβας (Tzivas).

·         Ο Ιωάννης Τσίβας (Tsivas) ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Αθανάσιος. Με 24 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Σπύρο Τσίβα (Tzivas). Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Τσίβας την περίοδο 1906-1909 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Δήμος Τσακίρης ήταν 23 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Αλεξάνδρα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Αργύρης.

·         Ο Φώτης Φώτης ήταν 18 ετών. Κάποιο λάθος υπάρχει στην καταγραφή ότι το όνομα της συζύγου του ήταν Γεωργία ! Ίσως ήταν το όνομα της μητέρας του. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Αναστάσιος Λαΐνης.

 

ΑτμόπλοιοMartha Washington (Photo: Richard Faber Collection)

  Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1910 έγινε από τρία άτομα, τους : Δημ. Καρδαρά, Ευθ. Σπέντζο και Δημ. Φώτη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 12 Σεπτεμβρίου ταξίδεψαν με το πλοίο “Oceania” και στις 29 Σεπτεμβρίου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Δημήτριος Καρδαράς ήταν 23 ετών και αναλφάβητος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Γ. Τσίβα ή Τζίβα.

·         Ο Ευθύμιος Σπέντζος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Βασιλική. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Λαΐνης.

·         Ο Δημήτριος Φώτης ήταν 19 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Σαιντ Λούις της Μοντάνα, όπου ήταν ο ξάδερφός του Δημήτριος Κακαντές.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1910 έγινε από τον Κώστα Τσακίρη. Από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το πλοίο “MarthaWashington” και στις 12 Οκτωβρίου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 18 ετών. Με 25 $ για τα πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζτου Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Τσακίρη.

 

(vi)     Μικρή αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1911

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 4 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 2 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 14 άνθρωποι του χωριού. Συγκεκριμένα:

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε έξη άτομα και περιλάμβανε τους : Ευθ. Αργύρη, Ασημ. Δεδούση, Κων. Δεδούση, Λουκ. Κυτέα, Αντ. Τσακίρη και Ιωάν. Ψαρρό. Στις 13 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και την 1η Μαρτίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι:

·         Ο Ευθύμιος Αργύρης ήταν 18 ετών. Στην Κολοπετινίτσα είχε τον πατέρα του Παναγιώτη. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Αργύρη.

·         Ο Ασημάκης Δεδούσης ήταν 19 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Βασίλω. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του …… Λαΐνης[8].

·         Ο Κωνσταντίνος Δεδούσης ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Μάνθος. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο αδερφός του Δεδούσης.

·         Ο Λουκάς Κυτέας ήταν 18 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε τον αδερφό του Αθανάσιο. Με 25 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Τσίβας (ή Τζίβας).

·         Ο Αντώνιος Τσακίρης ήταν 20 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Αλεξάνδρα. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Ηλία Δανίσκα.

·         Ο Ιωάννης Ψαρρός ήταν 22 ετών. Ο πατέρας του πρέπει να ονομαζόταν Ευθύμιος (Ef. Psaros). Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τσίβας (ή Τζίβας).

 

ΑτμόπλοιοAlice” (Photo: Eric Johnson)

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Γεώργιο Δανίσκα.[9] Στις 13 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας έφυγε με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 4 Απριλίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 18 ετών. Ως τόπο γέννησης δήλωσε την Άμφισσα, αλλά διέμενε στην Κολοπετινίτσα. Το όνομα της μητέρας του ήταν Παράσχω. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ηλίας Δανίσκας.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1911 αριθμούσε έξη άτομα. Ήταν οι : Ευθ. Αργύρης, Κώσ. Δανίσκας, Ευθ. Λαΐνης, Αθαν. Μελένιος, Αθαν. Τσίβας και Ευθ. Τσίβας. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 22 Μαΐου ανέβηκαν στο πλοίο “Martha Washington” και στις 11 Ιουνίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Ευθύμιος Αργύρης ήταν 18 ετώνΣτο χωριό είχε τη μητέρα του Αστέρω. Με 24 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Αργύρη.

·         Ο Κώστας Δανίσκας ήταν 20 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα, ήταν η πόλη[10] Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τζίβας.

·         Ο Ευθύμιος Λαΐνης ήταν 20 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Παναγιώτης. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Τζίβας (Tjivas).

·         Ο Αθανάσιος Μελένιος ήταν 20 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα[11] του. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 24 $ μαζί του) ήταν η πόλη[12] Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Αναστάσιο Λαΐνη.

·         Ο Αθανάσιος Τσίβας ή Τζίβας (Tzivas) ήταν 30 ετών. Ως πλησιέστερη συγγενή του στην Κολοπετινίτσα δήλωσε την αδερφή του Στυλιανή. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Χρήστος Βλάχος. Για τον Αθανάσιο Τσίβα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1907-11 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Ευθύμιος Τσίβας (Tsimbas) ήταν 19 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Παναγιώτης. Προορισμός του για δουλειά (με 23 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στο θείο του Σπύρο Τζίβα (Tjivas).

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1911 έγινε από τον Ευστάθιο Κυτέα. Στις 21 Αυγούστου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 4 Σεπτεμβρίου αφίχθηκε τις ΗΠΑ. Ήταν 22 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην Κολοπετινίτσα δήλωσε τον αδερφό του Αθανάσιο. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Τσίβας.

 

(vii)   Μικρή μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1912

    Στη διάρκεια του έτους έγιναν 5 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (2 ομαδικά και 3 από μεμονωμένους) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 9 άνθρωποι του χωριού. Πιο αναλυτικά :

   Η πρώτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Βασίλειο Καρδαρά. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 11 Μαρτίου έφυγε με το πλοίο “Oceania” και στις 29 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 23 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 14 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αργύρης.

   Η πρώτηομαδικήαναχώρηση στο 1912 αριθμούσε τρία άτομα. Ήταν οι : Ευθ. Αργύρης, Ιωάν. Αργύρης και Κων. Δεδούσης. Στις 15 Απριλίου, από το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Alice” και στις 2 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Άλλα στοιχεία του αρχείου μας αναφέρουν ότι :

·         Ο Ευθύμιος Αργύρης ήταν 19 ετών. Ο πατέρα του ονομαζόταν Δημήτριος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σταύρος Αργύρης.

·         Ο Ιωάννης Αργύρης ήταν 20 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Άννα. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Σπύρος Τζίβας (Tzivas).

·         Ο Κωνσταντίνος Δεδούσης[13] ήταν 18 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε το θείο του Αθανάσιο Τσίβα ή Τζίβα. Με 25 4 για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Δεδούση Δεδούση.

   Η δεύτερη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Γεώργιο Τσίβα ή Τζίβα (Tzivas). Στις 16 Μαΐου, από το λιμάνι της Πάτρας, ταξίδεψε με το ελληνόκτητο πλοίο “Macedonia” και στις 31 Μαΐου αφίχθηκε στις ΗΠΑ. Ήταν 19 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην Κολοπετινίτσα δήλωσε το θείο του Αθανάσιο Τζίβα. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στην πόλη Ολίαν (Olean) της Νέας Υόρκης, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Τζίβας.

   Η τρίτη μεμονωμένη αναχώρηση στο 1912 έγινε από το Θεμιστοκλή Αργύρη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 29 Ιουλίου αναχώρησε με το πλοίο “Martha Washington” και στις 13 Αυγούστου “πάτησε πόδι” στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 16 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Σπύρος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ(Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Ευθ. Αργύρη.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1912 αριθμούσε τρία άτομα και περιλάμβανε τους : Θεοφ. Κακαντέ, Αθαν. Καρδαρά και Μιχ. Κιτεόπουλο. Στις 2 Σεπτεμβρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laura” και στις 17 Σεπτεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί ακόμη ότι:

·         Ο Θεοφάνης Κακαντές ήταν 18 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Παναγιού. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Αθανάσιο Φώτη.

·         Ο Αθανάσιος Καρδαράς ήταν 18 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στην πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σπύρος Τσίβας.

·         Ο Μιχαήλ Κιτεόπουλος (Kiteopulos) ήταν  20 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Παναγιού. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Λουκά.

 

(viii)  Κορύφωση του μεταναστευτικού ρεύματος στο 1914

   Μετά τη λήξη των Α’ και Β’ Βαλκανικών Πολέμων της Ελλάδας, όπου έλαβαν μέρος και μετανάστες που επέστρεψαν το 1912, ακολούθησε η αποστράτευση. Οι πιεστικές ανάγκες των οικογενειών οδήγησαν αρκετούς να κάνουν νέο ταξίδι (δεύτερο), αλλά υπήρξαν και νέοι μετανάστες.

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 7 μεταναστευτικά ταξίδια πλοίων (6 ομαδικά και 1 από μεμονωμένο) προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 27 άνθρωποι της Κολοπετινίτσας. Συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε έξη άτομα. Ήταν οι : Δεδ. Δεδούσης, Αναστ. Λαΐνης, Ευθ. Τσακίρης, Αθαν. Τσίβας, Αθαν. Κ. Τσίβας και Γεώρ. Τσίβας. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Φεβρουαρίου επέλεξε για ταξίδι το πλοίο “Franconia” και στις 18 Φεβρουαρίου αντίκρισε το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το υλικό του αρχείου αντλούμε επιπλέον στοιχεία, που αναφέρουν ότι:

·         Ο Δεδούσης Δεδούσης ήταν 29 ετών. Ο πατέρας του λεγόταν Μάνθος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν σερβιτόρος (waiter). Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για ανάλογη δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο αδερφός του Κωνστ. Δεδούσης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Δεδούσης Δεδούσης την περίοδο 1909-1913 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Αναστάσιος Λαΐνης ήταν 28 ετών. Ως τόπο γέννησης και διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ευθύμιος. Το επάγγελμά του ήταν εστιάτορας (restaurant). Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για ανάλογη δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον αδερφό του Γεώργιο Λαΐνη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αναστάσιος Λαΐνης την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

 

ΠλοίοFranconia” (Photo: Alex Duncan)

·         Ο Ευθύμιος Τσακίρης ήταν 17 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Παναγιώτης. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν υπάλληλος (clerk). Προορισμός του για ανάλογη δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη[14] Νιούαρκ(Newark) του Νιου Τζέρσεΰ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σταύρος Αργύρης.

·         Ο Αθανάσιος Τσίβας ή Τζίβας (Tjibas) ήταν 32 ετών. Ως πλησιέστερη συγγενή του στην Κολοπετινίτσα δήλωσε την αδελφή του Στυλιανή. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μάγειρος (cook). Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Λαΐνη. Για τον Αθανάσιο Τσίβα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξανάρθει την περίοδο 1906-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Αθανάσιος Κ. Τσίβας ήταν 27 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Κωνσταντίνος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν υπάλληλος (clerk). Αναζητούσε ανάλογη δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Νιούαρκ(Newark) του Νιου Τζέρσεΰ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Κωνσταντίνος Τσίβας. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αθανάσιος Κ. Τσίβας την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Γεώργιος Τσίβας[15] ήταν μόλις 14 ετών. Καταγράφηκε ως μαθητής (scholar). Ο πατέρας του ονομαζόταν Παναγιώτης. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσει το θείο του Γεώργιο Λαΐνη.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε έξη άτομα και περιλάμβανε τους : Παν. Αναστασόπουλο, Γεώρ. Παπαδάκη, Παν. Σταθάκη, Παν. Τζίβα, Σπυρ. Τζίβα και Κώσ. Φώτη. Στις 18 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκαν στο πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 4 Μαρτίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της συζύγου του ήταν Παρασκευή. Με 25 $ στην τσέπη, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του ………[16] Αργύρης.

·         Ο Γεώργιος Παπαδάκης ήταν 29 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά (με 20 $ μαζί του) ήταν η πόλη[17] Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεΰ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Τσακίρης.

·         Ο Παναγιώτης Σταθάκης ήταν 18 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Νίκος. Με 23 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Νιούαρκ[18] (Newark) του Νιου Τζέρσεΰ, κοντά στον ξάδερφό του Θεμιστοκλή Τσίβα.

·         Ο Παναγιώτης Τσίβας (Zivas) ήταν 19 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Γεωργία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο[19] Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ, κοντά στον πατέρα του Ιωάννη Τσίβα.

·         Ο Σπυρίδων Τζίβας ήταν 25 ετών και παντρεμένος. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αθανάσιος. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ήταν ο αδερφός του Ιωάννης Τζίβας. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Σπυρίδων Τζίβας, την περίοδο 1906-1912 και εργάστηκε στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ.

·         Ο Κώστας Φώτης ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Γεωργία. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Λαΐνη.

 

Πλοίο Laconia (1912) [Photo: Hisashi Noma Collection]

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε έξη άτομα. Ήταν οι : Χρ. Λαΐνης, Γεώρ. Σπέντζος, Ευστ. Τζίβας, Νικ. Τζίβας, Παν. Τζίβας και Σταύρ. Τζίβας. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 17 Μαρτίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Laconia (1912)” και στις 2 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επιπλέον ξι’ αυτούς ότι :

·         Ο Χρήστος Λαΐνης ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ευθ. Γρίβας.

·         Ο Γεώργιος Σπέντζος ήταν 18 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Βασιλική. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Λαΐνης.

·         Ο Ευστάθιος Τζίβας ήταν  25 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν έμπορος (merchant). Με 26 στην τσέπη, έψαχνε για  δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ένας φίλος[20] του. Για τον Ευστάθιο Τζίβα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη φορά πήγε την περίοδο 1905-12 και εργάστηκε πάλι στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Νικόλαος Τζίβας ήταν 25 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο ξάδερφός του Ιωάννης Τζιάρης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Νικόλαος Τζίβας, την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

·         Ο Παναγιώτης Τζίβας (Zivas) ήταν 19 ετών. Στην Κολοπετινίτσα είχε τη μητέρα του Γεωργία. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε στην πόλη Όραντζ[21] (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ, για να συναντήσει τον πατέρα του Ιωάννη[22].

·         Ο Σταύρος Τζίβας ήταν 27 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Αργυρή. Προορισμός του για δουλειά (με 35 $ μαζί του) ήταν το Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Στ. Αργύρης. Για το Σταύρο Τζίβα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.

   Η μεμονωμένη αναχώρηση στο 1914 έγινε από τον Παναγιώτη Λέκο. Στις 18 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας, έφυγε με το πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 4 Μαρτίου έφτασε στην Αμερική. Ήταν 29 ετών. Στο χωριό είχε τη μητέρα του Χρυσούλα. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Αργύρη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Παναγιώτης Λέκος, την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στο Σαιν Λούις της Μοντάνα.

 

Ατμόπλοιο“Kaiser Franz Josef I”  (Photo: Richard Faber Collection)

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 αριθμούσε τέσσερα άτομα και περιλάμβανε τους : Ευθ. Κίτσο, Ηλ. Ντόκα, Κώσ. Τσακίρη και Αθαν. Φώτη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 4 Μαΐου ανέβηκαν στο πλοίο “Kaiser Franz Josef I” και στις 16 Μαΐου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από τα στοιχεία του αρχείου ξέρουμε ακόμη ότι:

·         Ο Ευθύμιος Κίτσος ήταν 25 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Κωνσταντίνα. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Λούη Κίτσο. Για τον Ευθύμιο Κίτσο, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Ξαναπήγε την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός.

·         Ο Ηλίας Ντόκας ήταν 25 ετών. Στην Κολοπετινίτσα είχε τη μητέρα[23] του. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τσίβας (ή Τζίβας).

·         Ο Κώστας Τσακίρης ήταν 32 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Βασιλική. Με 37 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Κώστα Δανίσκα. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Κώστας Τσακίρης, την περίοδο 1907-10 και εργάστηκε στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ.

·         Ο Αθανάσιος Φώτης ήταν 25 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στο Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αργύρης. Ήταν δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Αθανάσιο Φώτη. Την πρώτη φορά πήγε στην περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στην πόλη Σαιν Λούις (St. Louis) της Μοντάνα.

   Η πέμπτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα, τους Ευθ. Τζίβα και Παν. Φώτη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Μαΐου ταξίδεψαν με το πλοίο “Ultonia” και στις 25 Μαΐου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επιπλέον γι’ αυτούς ότι :

·         Ο Ευθύμιος Τζίβας ήταν 29 ετών. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν πανδοχέας (innkeeper). Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Γεώργιος Αργύρης. Για τον Ευθύμιο Τζίβα, αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξαναπάει την περίοδο 1907-12 και εργάστηκε στον ίδιο προορισμό.

·         Ο Παναγιώτης Φώτης ήταν 30 ετών. Η μητέρα του ονομαζόταν Γιωργού. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν μπακάλης (grocer). Αναζητούσε ανάλογη δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Νικόλαο Τσακίρη. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Παναγιώτης Φώτης, την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

   Η έκτη ομαδική αναχώρηση στο 1914 έγινε από δύο άτομα της ίδια οικογένειας. Ήταν οι : Αργ. Αργύρης και Παν. Αργύρης. Στις 20 Ιουλίου, από το λιμάνι της Πάτρας αναχώρησαν με το πλοίο “MarthaWashington” και στις 3 Αυγούστου αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας πληροφορούν ότι :

·         Ο Αργύρης Αργύρης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Χριστούλα. Με 47 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σταύρος Αργύρης. Για τον Αργύρη Αργύρη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ.  Πρωτοπήγε την περίοδο 1906-11 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Παναγιώτης Αργύρης ήταν 9 ετών παιδί, γιος του προηγουμένου. Γράφτηκε ως μαθητής (pupil). Μαζί με τον πατέρα του πήγαινε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

 

(ix)          Μείωση του αριθμού μεταναστών στο 1916

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 3 ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 11 άνθρωποι του χωριού. Πιο αναλυτικά :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1916 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Ηλία Γ.  Δανίσκα, Ηλία Ι. Δανίσκα, Ευθ. Δανίσκα, Δημ. Λάλο και Γεώρ. Τσακίρη. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 23 Μαρτίου ταξίδεψαν με το ελληνόκτητο πλοίο “Themistocles” και στις 15 Απριλίου αφίχθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε επιπλέον για τους μετανάστες αυτούς ότι :

·         Ο Ηλίας Γ. Δανίσκας ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο φίλος του Ιωάννης Τσίβας.

·         Ο Ηλίας Ι. Δανίσκας ήταν 17 ετών και αναλφάβητος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ιωάννης. Προορισμός του για δουλειά (με 20 $ μαζί του) ήταν το Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Αργύριο Αργύρη (ή Αργυρίου).

·         Ο Ευθύμιος Δανίσκας ήταν 41 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της μητέρας του ήταν Μαρία. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Γεώργιος Τζίβας (Givas).

 

Ατμόπλοιο “Themistocles”

·         Ο Δημήτριος Λάλος ήταν 17 ετών. Στο χωριό ήταν η αδελφή του, ως πλησιέστερη συγγενής του. Με 20 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Σταύρος Αργύρης (ή Αργυρίου).

·         Ο Γεώργιος Τσακίρης ήταν 17 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Παναγιώτης. Αναζητούσε δουλειά, με 20 $ μαζί του, στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο ξάδερφός του Γεώργιος Αργύρης.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1916 έγινε από τρία άτομα. Ήταν οι : Παν. Λαΐνης, Ασημ. Λέκος και Κων. Λέκος. Η ομάδα έφυγε από την Ελλάδα με πλοίο, μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 2 Σεπτεμβρίου αναχώρησε με το πλοίο “Patria” και στις 19 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Αμερική. Το αρχειακό υλικό μας πληροφορεί επίσης ότι:

·         Ο Παναγιώτης Λαΐνης ήταν 25 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Δημήτριος. Με 30 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, κοντά στον ξάδερφό του Αν. Λαΐνη.

·         Ο Ασημάκης Κων. Λέκος ήταν 27 ετών. Στην Κολοπετινίτσα είχε τη συγγενή του Ελένη Μ. Τσακίρη. Προορισμός του για δουλειά (με 29 $ μαζί του) ήταν η Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αν. Λαΐνης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ασημάκης Κ. Λέκος, την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στο Σαιν Λούις της Μοντάνα.

·         Ο Ευθύμιος Κων. Λέκος ήταν 25 ετών. Το όνομα της μητέρας του ήταν Χρυσούλα. Με 40 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο φίλος του Αν. Λαΐνης. Για τον Ευθύμιο Λέκο αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Πρωτοπήγε την περίοδο 1909-12 και εργάστηκε στο Σαιν Λούις της Μοντάνα.

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1916 αριθμούσε τρία άτομα, που ήταν οι : Γεώρ. Αργύρης, Αλέξ. Τζίβας και Δήμ. Τσακίρης. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν με πλοίο μέχρι το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης. Από εκεί, στις 13 Νοεμβρίου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “San Guglielmo” και στις 29 Νοεμβρίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Περισσότερα στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι:

·         Ο Γεώργιος Αργύρης ήταν 17 ετών. Στο χωριό ήταν ο πατέρας του Ηλίας. Αναζητούσε δουλειά εργάτη σε φάρμα, με 25 $ μαζί του, στο Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Δημήτριο.

·         Ο Αλέξανδρος Τζίβας[24] (Dsivas) ήταν 17 ετών. Γεννήθηκε στην Κολοπετινίτσα, αλλά ως τόπο διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Το όνομα του πατέρα του ήταν Παναγιώτης. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά εργάτη σε φάρμα, στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο αδερφός του Ευθύμιος.

·         Ο Δήμος Τσακίρης ήταν 17 ετών. Ως τόπο γέννησης και προηγούμενης διαμονής δήλωσε την Άμφισσα. Ο πατέρας του ονομαζόταν Παναγιώτης. Προορισμός του για δουλειά εργάτη σε φάρμα (με 22 $ μαζί του) ήταν το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Αργύρη Αργύρη.

 

ΠλοίοSan Guglielmo  (Photo: Maurizio Eliseo Collection)

(x)      Νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών στο 1920

   Στη διάρκεια του έτους έγιναν 4 ομαδικά μεταναστευτικά ταξίδια με πλοία προς την Αμερική. Συνολικά έφυγαν 15 άνθρωποι από την Κολοπετινίτσα. Συγκεκριμένα έχουμε :

   Η πρώτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 έγινε από τέσσερα άτομα. Ήταν οι : Αθαν. Καλπούζος, Μιχ. Κυτέας, Ευατ. Λαΐνης και Παν. Φώτης. Στις 9 Φεβρουαρίου, από το λιμάνι της Πάτρας ταξίδεψε με το πλοίο “Presidente Wilson” και στις 26 Φεβρουαρίου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη:

·         Ο Αθανάσιος Καλπούζος ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Βασιλική. Με 20 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Σταύρος Αργύρης.

·         Ο Μιχαήλ Κυτέας ήταν 28 ετών και παντρεμένος[25]. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν βαρελάς (barrelmaker). Το όνομα της μητέρας του ήταν Κωνσταντίνα. Αναζητούσε ανάλογη δουλειά, με 25 $ μαζί του, στην πόλη Πέτερσον του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον αδερφό του Θωμά Κυτέα. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Μιχαήλ Κυτέας την περίοδο 1911-12 και εργάστηκε στην πόλη Όραντζ (Orange) του Νιου Τζέρσεϋ.

·         Ο Ευστάθιος Λαΐνης ήταν 33 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Στυλιανή. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Αθανάσιος Τζίβας.

·         Ο Παναγιώτης Φώτης ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Στο χωριό ήταν η γυναίκα του Βασιλική. Προορισμός του για δουλειά (με 25 $ μαζί του) ήταν το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο συγγενής του Κωνσταντίνος Δανίσκας.

   Η δεύτερη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε πέντε άτομα και περιλάμβανε τους : Γεώρ. Λέκο, Φώτ. Παναγιώτου, Αργ. Πέτσα, Δημ. Τσακίρη και Κων. Τσακίρη. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 10 Μαρτίου ανέβηκαν στο πλοίο “Pannonia” και στις 2 Απριλίου κατέβηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Επιπλέον στοιχεία του αρχείου μας γνωρίζουν ότι:

·         Ο Γεώργιος Λέκος ήταν 35 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Κανέλλα. Με 25 $ για τα πρώτα του έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ, κοντά στον ξάδερφό του Παναγιώτη Λέκο.

·         Ο Φώτιος Παναγιώτου ήταν 36 ετών και παντρεμένος. Στην Κολοπετινίτσα ήταν η γυναίκα του Παράσχω. Αναζητούσε δουλειά, με 27 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο κουνιάδος του Δημ. Λαΐνης.

·         Ο Αργύριος Πέτσας ήταν 39 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Χρυσαυγή. Με 25 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ, όπου ήταν ο ανεψιός του Κωνστ. Λέκας.

·         Ο Δημήτριος Τσακίρης ήταν 21 ετών. Το όνομα του πατέρα του ήταν Ανδρέας. Προορισμός του για δουλειά (με 50 $ μαζί του) ήταν το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ, κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Αργύρη.

·         Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης ήταν 28 ετών και παντρεμένος. Το όνομα της γυναίκας του ήταν Αργυρή. Με 50 $ για τα πρώτα του αναγκαία έξοδα, πήγαινε για δουλειά στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεΰ, όπου ήταν ο κουνιάδος του Θεοφ. Κακαντές. Για τον Κων/νο Τσακίρη αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ. Είχε ξαναπάει την περίοδο 1910-12 και εργάστηκε σε τόπο του Νιου Τζέρσεΰ.

 

ΠλοίοPannonia (Photo: Frank Pichardo Collection)

   Η τρίτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε έγινε από τριμελή ομάδα, με τους : Ιωάν. Τζίβα, Νικ. Τζίβα και Ανδρ. Τσακίρη. Την 1η Απριλίου, από το λιμάνι του Πειραιά, επιβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο “Megali Hellas” και στις 22 Απριλίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Από το αρχείο αντλούμε επιπλέον στοιχεία που αναφέρουν ότι:

·         Ο Ιωάννης Τζίβας (Livas) ήταν 45 ετών και παντρεμένος. Η γυναίκα του ονομαζόταν Γεωργίτσα. Αναζητούσε δουλειά, με 40 $ μαζί του, στο Νιούαρκ (Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο αδερφός του Θωμάς Τζίβας (Givas). Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Ιωάννης Τζίβας, την περίοδο 1909-10 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.

·         Ο Νικόλαος Τζίβας ήταν 15 ετών παιδί. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Γεννήθηκε στην Κολοπετινίτσα, αλλά ως τόπο προηγούμενης διαμονής δήλωσε το Γαλαξίδι. Το όνομα της μητέρας του ήταν Κονδύλω. Προορισμός του (με 20 $ μαζί του) ήταν το Πόρτλαντ(Portland) του Όρεγκον, για να συναντήσει τον πατέρα του Θωμά (Tom Tjivas).

·         Ο Ανδρέας Τσακίρης ήταν 27 ετών. Ο πατέρας του ονομαζόταν Γεώργιος. Αναζητούσε δουλειά, με 25 $ μαζί του, στη Νέα Υόρκη κοντά στον ξάδερφό του Γεώργιο Τζίβα.

   Η τέταρτη ομαδική αναχώρηση στο 1920 αριθμούσε τρία άτομα. Ήταν οι : Βλάσ. Λαΐνης, Γεώρ. Πέτσα ή Σπέντζο και Ευθ. Πέτσα ήΣπέντζο. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 18 Ιουλίου έφυγαν με το πλοίο “Pannonia” και στις 11 Αυγούστου έφτασαν στην Αμερική. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Βλάσιος Λαΐνης ήταν 15 ετών. Ως πλησιέστερο συγγενή του στην Κολοπετινίτσα δήλωσε τον Ηλία Τσακίρη. Με 20 $ στην τσέπη, έψαχνε για δουλειά στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο θείος του Δημήτριος Λαΐνης.

·         Ο Γεώργιος Πέτσας ή Σπέντζος ήταν 38 ετών και παντρεμένος. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν ξυλουργός (carpenter). Ως πλησιέστερο συγγενή του στο χωριό δήλωσε το φίλο Ηλία Τσακίρη. Με 25 $ για τα αναγκαία πρώτα έξοδα, πήγαινε για ανάλογη δουλειά στο Νιούαρκ(Newark) του Νιου Τζέρσεϋ, κοντά στον ξάδερφό του Δημοσθένη Τζίβα. Για το Γεώργιο Πέτσα αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά πήγε την περίοδο 1907-10 και εργάστηκε σε τόπο που δεν μας είναι γνωστός.

·         Ο Ευθύμιος Πέτσας ή Σπέντζος ήταν 14 ετών. Γράφτηκε ως μαθητής (scholar). Μαζί με τον πατέρα του Γεώργιο (και 25 $ μαζί του) πήγαινε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο θείος του Δημοσθένης Τζίβας.

 

           xi.        Μία ομαδική αναχώρηση στο 1921

   Έγινε από τέσσερα άτομα (μια οικογένεια) και περιλάμβανε τους : Αργ. Αργύρη (ή Αργυρίου), Χρυσούλα Αργύρη (ή Αργυρίου) και τα δύο παιδιά τους Ευθύμιο και Ευστάθιο. Από το λιμάνι του Πειραιά, στις 13 Ιουλίου αναχώρησαν με το πλοίο “Megali Hellas” και την 1η Αυγούστου 1921 αντίκρισαν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Γνωρίζουμε επιπλέον ότι :

·         Ο Αργύριος Αργύρης (ή Αργυρίου) ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Το όνομα του πατέρα του ήταν Παναγιώτης. Το επάγγελμα που δήλωσε ήταν έμπορος (merchant). Προορισμός του για δουλειά και εγκατάσταση (με 500 $ μαζί του) ήταν η πόλη Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν και ο αδερφός του Σταύρος Αργύρης. Είχε ξαναπάει στην Αμερική ο Αργύριος Αργύρης την περίοδο 1914-20 και εργάστηκε πάλι στον ίδιο προορισμό.

·         Η Χρυσούλα Αργύρη (ή Αργυρίου) ήταν 39 ετών, αναλφάβητη και παντρεμένη με τον Αργύριο.

·         Ο Ευθύμιος Αργύρης (ή Αργυρίου) ήταν 7 ετών παιδί.

·         Ο Ευστάθιος Αργύρης (ή Αργυρίου) ήταν 2 ετών παιδί.

 

Πλοίο Megali Hellas (Photo: Richard Faber Collection)

          xii.        Μία μεμονωμένη αναχώρηση στο 1930

   Έγινε από τον Μιχαήλ Κυτέα. Στις 15 Μαρτίου, από το λιμάνι της Πάτρας ανέβηκε στο πλοίο “Saturnia” και στις 26 Μαΐου κατέβηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν 40 ετών και παντρεμένος. Ήταν ήδη Αμερικανός πολίτης (AmericanCitizen). Προορισμός του ήταν το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν οι Αφοί Τζίβα.

 

           xi.        Μεταναστευτικός επίλογος στο 1933

   Έγινε μία αναχώρηση από το έγγαμο ζεύγος Ηλία και Γιαννίτσας Δανίσκα. Από το λιμάνι της Πάτρας, στις 8 Μαΐου επιβιβάστηκαν στο πλοίο “Saturnia” και στις 21 Μαΐου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ξέρουμε ακόμη ότι :

·         Ο Ηλίας Δανίσκας ήταν 34 ετών και παντρεμένος. Είχε εργαστεί σε προηγούμενα χρόνια στην Αμερική και είχε αποκτήσει την Αμερικανική υπηκοότητα (American Citizen). Γεννήθηκε στην Τριταία. Το 1916 πήγε στην Αμερική με προορισμό το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ. Είχε προφανώς επιστρέψει στην πατρίδα και νυμφεύτηκε. Προορισμός του ήταν η πόλη Ίρβινγκτον του Νιου Τζέρσεϋ, όπου ήταν ο αδερφός του Γκας (μάλλον Κώστας) Δανίσκας.

·         Η Γιαννίτσα Δανίσκα ήταν 22 ετών και παντρεμένη. Επάγγελμα “οικιακά”. Ως πλησιέστερη συγγενή της στην Τριταία δήλωσε τη συγγενή της Χρυσούλα Λέκου. Μαζί με το σύζυγό της Ηλία Δανίσκα πήγαινε στην πόλη Ίρβινγκτον του Νιου Τζέρσεϋ.

 

Πλοίο Saturnia

-------------------

 

Βιβλιογραφία-Αναφορές-Ιστοσελίδες

 

1.    Αρχείο EllisIsland, της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

2.    Β.Δ.  3/15-12-1833

3.    Διάταγμα 29-8-1912 (ΦΕΚ 261/1912)

4.    Απογραφές πληθυσμού 1889, 1896, 1920.

5.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου :“Από την Άμφισσα Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1894-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Φεβρουάριο 2017. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 25 Φεβ. 2017.

6.    Κωνσταντίνου Αθ. Μπαλωμένου : “Από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας, μετανάστες στην Αμερική (1904-1939)”. Ανέκδοτη εργασία από το Δεκέμβριο 2021. Αναρτήθηκε στο amfictyon.blogspot.gr στις 5 Ιανουαρίου 2022.

7.    “Από την περιοχή Δωρίδας, μετανάστες στην Αμερική (1897-1921)”. Ανέκδοτη εργασία από το Μάρτιο 2016. Αναρτήθηκε στο www.amfictyon.blogspot.gr από τις 20-3-2016 (Α’ & Β’ μέρη).

8.    Ιστοσελίδα https://www.eetaa.gr

9.    Βικιπαίδεια

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 



[1]Όταν λέμε Αμερική εννοούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).

[2]Στο σύνολο των 120 ονομάτων μεταναστών από την Κολοπετινίτσα βρέθηκαν 4 αναλφάβητοι (ή ποσοστό 3 % των μεταναστών) .

[3]Δεν καταγράφηκαν και  δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εργασία όσοι μετανάστες ήρθαν στις ΗΠΑ, αλλά από άλλα λιμάνια της.

[4]Το γράμμα Δ του ονόματος είναι Δημήτριος (αναφέρεται στη συνέχεια από τον ξάδερφό του Ευστάθιο Κακαντέ).

[5]Στο χειρόγραφο αρχείο, το επώνυμο είναι δυσανάγνωστο (το μικρό όνομα είναι Γεώργιος).

[6]Από την Αγία Ευθυμία. Πήγε στην Αμερική το 1907, σε ηλικία 40 ετών και παντρεμένος. Εργάστηκε 4 χρόνια σε τόπο του Νιου Τζέρσεϋ. Το 1911 επέστρεψε, αλλά το 1920 έκανε και δεύτερο ταξίδι και συνάντησε το γιο του Ν. Λύτρα, στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ.

[7]Από την Αγία Ευθυμία. Πήγε στην Αμερική το 1910, σε ηλικία 21 ετών, με προορισμό την πόλη Όραντζ του Νιου Τζέρσεϋ και μετά την Καλιφόρνια. Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1914 έκανε και δεύτερο ταξίδι με προορισμό την πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

[8]Στο χειρόγραφο αρχείο, το όνομα είναι δυσανάγνωστο.

[9]Στο χειρόγραφο αρχείο, το επώνυμο είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο (Damsoukas). Το απέδωσα με το πλησιέστερο γνωστό επώνυμο Δανίσκας.

[10]Αρχικός προορισμός ήταν N.Y. NewYork.

[11]Έχειγραφεί An. Melenios mother. Αυτό δεν ξέρουμε αν είναι Αναστασία ή άλλο όνομα.

[12]Αρχικός προορισμός ήταν N.Y. NewYork.

[13]Βρέθηκε κι άλλη εγγραφή με στοιχεία του, για να ταξιδέψει με το πλοίο “Athinai” από την Πάτρα στις 1 Απριλίου και άφιξη στη Νέα Υόρκη στις 18 Απριλίου. Σ’ αυτή την εγγραφή ο μετανάστης Κων/νος Δεδούσης είχε δηλώσει ότι είναι ορφανός. Τελικά, ταξίδεψε με το πλοίο “Alice”, όπως περιγράφεται ανωτέρω.

[14]Ο αρχικός τόπος προορισμού ήταν N.Y. NewYork.

[15]Φέρει τη σημείωση DEPORTED (δηλ. για απέλαση).

[16]Το όνομα στο χειρόγραφο αρχείο είναι κακογραμμένο και δυσανάγνωστο.

[17]Ο αρχικός τόπος προορισμού ήταν N.Y. NewYork

[18]Ο αρχικός τόπος προορισμού ήταν N.Y. NewYork

[19]Ο αρχικός τόπος προορισμού ήταν N.Y. NewYork

[20]Στο χειρόγραφο αρχείο το όνομα είναι δυσανάγνωστο.

[21]Ο αρχικός τόπος προορισμού ήταν N.Y. NewYork

[22]Αυτός όμως ήταν στην πόλη Νιούαρκ (Newark). Η καταγραφή προφανώς δεν έγινε σωστά.

[23]Στο χειρόγραφο αρχείο το όνομα είναι δυσανάγνωστο.

[24]Έχει σφραγίδα που γράφει : IN HOSPITAL DISCHARGED (παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο).

[25]Έτσι γράφτηκε στο χειρόγραφο βιβλίο. Μπορεί όμως να είναι λάθος, επειδή γράφτηκε το όνομα της μητέρας του και όχι της γυναίκας του (όπως συνηθιζόταν).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου